This version of the page http://www.som.org.ua/k179l1.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-05. The original page over time could change.
Наша історія
нас уже
4346
 
  UA   RU
 
ОГОЛОШЕННЯ Дистанційна освіта Конкурси Файловий архів Вісник Форум
  ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ

Місія, завдання та форми діяльності
Наша історія
Новини
Відзнаки
Наглядова Рада
Експертна рада
Наші партнери
ЗМІ про нас
Фотоальбом
Приєднатися
Контакти

  ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Дудник Оксана Сергіївна
Заморозна Анастасія Сергіївна
Бобанич Андрій Іванович
Сукач Ніна Анатоліївна
Перкова Ганна Олександрівна
Калюжный Олег Олегович
Некрасова Лариса Геннадіївна
Вороненко Марія Вікторівна
Нікітчук Тетяна Василівна
Бочар Ірина Василівна
Манакова Мар'яна Сергіївна

  Служба підписки на Вісник обдарованої молоді

E-mail:
Ваше ім'я:
 

  ДІЯЛЬНІСТЬ

КРАЩІ ПРОЕКТИ ЧЛЕНІВ СОМ
ПІДПИШИ МЕМОРАНДУМ!

Ви знаходитесь тут: Головна ›› Наша історія

 

Наша історія

Передісторія (1999-2004)


Ідея створення організації, що працювала б на захист інтересів обдарованої і талановитої молоді України виникла у 1999 році. Звичайно не в тому вигляді, в якому вона втілена сьогодні. Адже за ці роки відбулося багато етапних подій, що розширювали наш погляд на проблему захисту і реалізації інтересів обдарованої молоді. Відповідно розвивалась й ідея.

В ході формування організаційної структури майбутньої всеукраїнської організації для підтримки обдарованої молоді було створено київську міську громадську організацію “Просвітницька спілка”, основною метою якої стало просвітництво в широкому розумінні цього слова: виховання молоді, сприяння освітнім програмам, поширення цінностей культури, освіти, наукових та інноваційних знань.

В Києві були проведені ряд мистецьких заходів: виставок молодих художників-графіків, концертів на базі Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова та Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”. Важливе місце займала робота із шкільною обдарованою молоддю. Було організовано і успішно проведено спільно з Національною радіокомпанією України та журналом “Країна знань” всеукраїнський учнівський конкурс “Розминка для допитливих”. Продовжувався пошук однодумців у регіонах України.


Рік народження (2005)

Після проведення значної роботи в регіонах 19 жовтня 2005 року на Установчі збори до Києва з’їхалися представники двадцяти одного регіону України. В урочистій обстановці було одностайно прийнято рішення утворити Всеукраїнську молодіжну громадську організацію “Союз обдарованої молоді”.
Було затверджено Статут, склад Правління та Контрольно-ревізійної комісії Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Союз обдарованої молоді”. “Просвітницьку спілку” було перетворено на Київський місцевий осередок. Створено осередки у Автономній Республіці Крим, Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській, Вінницькій, Івано-Франківській, Житомирській, Київській, Закарпатській, Волинській, Чернігівській, Одеській, Черкаській, Сумській, Рівненській, Львівській, Чернівецькій, Харківській, Запорізькій областях, місті Севастополі. Було затверджено організаційну та функціональну структуру Союзу. Після цього були оформлені необхідні документи та подані до Міністерства юстиції України.

16 листопада 2005 року Міністерство юстиції України прийняло рішення про реєстрацію Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Союз обдарованої молоді” і видало свідоцтво про реєстрацію об’єднання громадян №2335. Основною статутною метою діяльності Союзу є захист інтересів обдарованої молоді та сприяння ефективній реалізації можливостей молодих людей в сучасних умовах шляхом здійснення культурної, екологічної, оздоровчої, аматорської спортивної, наукової і просвітницької діяльності.

День державної реєстрації є святом для Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Союз обдарованої молоді”. На наступний день (17 листопада 2005 року) урочистості продовжилися в Українському Домі, де відбулося нагородження Терепищого С.О., обраного головою ВМГО “Союз обдарованої молоді”, Подякою Кабінету Міністрів України. Нагороду за дорученням Прем’єр-міністра України вручили Міністр освіти і науки України та Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту.


Рік надій та планів (2006)

В 2006 році розпочалося утвердження ВМГО “Союз обдарованої молоді” як авторитетного молодіжного об’єднання. Активно розвивалися усі заявлені напрямки діяльності. Удосконалювалась організаційна структура. Бурхливо розвивалась регіональна мережа нашої організації в усіх областях України, Автономній республіці Крим, містах Києві та Севастополі. Налагоджувалися ділові зв'язки з низкою організацій. Створено Наглядову Раду Союзу.

 СОМ почав допомагати спеціалізованим закладам освіти, зокрема Фастівському ліцею-інтернату для обдарованої молоді. На офіційне запрошення Міністерства освіти і науки України експерти СОМу взяли участь у розробці проекту Державної програми роботи із обдарованою молоддю на 2006-2010 роки. 

СОМ долучився до проведення «Європейських студій» в м.Києві. З початку жовтня 2006 року в Союзі обдарованої молоді запрацював Центр підвищення професійної компетенції молодих психологів. Налагоджено співпрацю між Асоціацією студентів Українського Вільного Університету (м. Мюнхен, Німеччина) та Союзом обдарованої молоді.

 У зв'язку із реальною загрозою закриття Українського вільного університету (м. Мюнхен, Німеччина) Союз обдарованої молоді розгорнув надзвичайну безстрокову громадянську кампанію захисту освітнього, наукового та культурного центру євроінтеграції України в серці Європи. 

 В ході міжнародного стажування в м.Яхранка (Польща), керівництво СОМу підвищувало свої менеджерські навики та встановило партнерські відносини з польськими громадськими організаціями.


Рік міжнародного визнання (2007)

Розпочато роботу над реалізацією проекту Голови Правління СОМ Терепищого Сергія «Оцінка сучасного стану та поширення перспективного досвіду роботи з обдарованою молоддю в регіонах України», що отримав грант Президента України для обдарованої молоді.

Почали працювати дві нові програми для молоді: Інформаційно-консультаційна програма «Гранти. Премії. Стипендії» та Програма захисту прав молоді.

Успішно проведено конкурси на представлення до Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України та Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.

На базі Відділу молодіжної політики СОМ традиційно проходять фахову практику студенти-політологи, здобуваючи практичні навички діяльності в НУО та досвід громадянської активності.

Міністерством України у справах сімї, молоді та спорту підтримано програму СОМ «Відкрита академія», що покликаний задовольняти потребу української молоді у залученні до високих здобутків у царині європейської культури, освіти, мистецтва, політики та спорту.

Встановлено робочі контакти із колегами з Польщі, Угорщини, Литви, Молдови, Франції, Німеччини, Канади, США. Союз обдарованої молоді набув офіційного членства у Всесвітній раді для обдарованих і талановитих дітей (World Council for Gifted and Talented Children).


Рік подій (2008)

СОМ став співорганізатором IV Міжнародного Салону винаходів і нових технологій «Новий Час».СОМ оголосив про спрощення процедури нагородження Подякою та Почесною Грамотою.

За підтримки Міністерства освіти і науки України було проведено Другий Всеукраїнський конкурс на кращу науково-популярну або публіцистичну статтю серед молоді. Делегація Союзу обдарованої молоді, яку очолював Голова СОМ Сергій Терепищий, відвідала з офіційним візитом ряд ВНЗ України.

Союз обдарованої молоді виступив Національним партнером фонду «Україна 3000» щодо проведення конкурсу «Новітній інтелект України». Спільно із Посольством Словацької Республіки в Україні, Асоціацією сприяння міжнародному бізнесу та розвитку (АСМБР) СОМ провів Відкритий регіональний конкурс на тему: «Україна – НАТО: За та Проти».

СОМ виступив проти поспішного введення зовнішнього тестування, без врахування атестату та вступних екзаменів у ВНЗ. СОМ нагородив учасників благодійної програми «Добро починається з тебе».

До Дня молоді було проведено круглий стіл «ОБДАРОВАНА МОЛОДЬ УКРАЇНИ», на якому презентовано книгу «Обдарована молодь України», що стала результатом реалізації проекту Голови СОМ Терепищого Сергія. Учасниками круглого столу підписано Меморандум співпраці для розвитку обдарованої молоді України.

Делегація СОМ із 20 осіб взяла участь у роботі Щорічного освітнього форуму «Артеківські діалоги» в МДЦ «АРТЕК».


Рік розвитку (2009)

 СОМ заснував проект «Жива книга. Обдарована молодь України» (my.som.org.ua) який став соціальною мережею для обдарованої молоді. 

Пам’яті геніального українського вченого Георгія Феодосійовича Вороного СОМ провів щорічний Конкурс на кращу статтю серед молодих науковців та журналістів.

Голова СОМ Сергій Терепищий став лауреатом Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.

Представники СОМ взяли участь у Другому форумі молодіжної дипломатії. Найобдарованіші учні м.Кременчука отримали нагороди СОМ. СОМ взяв участь у Міжнародному освітньому Форумі «Артеківські діалоги» - 2009.

В День Знань Голова СОМ Сергій Терепищий відвідав Олександрійську гімназію-інтернат для обдарованих і здібних дітей.

СОМ отримав золоту медаль Салону інновацій і розробок «Новий Час» та приз Центру сприяння розвитку винахідництва і раціоналізації Всеросійського товариства винахідників та раціоналізаторів (м. Москва).

СОМ взяв участь в обговоренні положень та формування змісту Білої Книги національної освіти. Запрацював Інтернет-форум.

СОМ взяв участь в організації благодійної акції – казкового шоу-мюзиклу «Лелека, котрий все переплутав» для дітей-сиріт в РЦ «БЛОКБАСТЕР». В рамках фестивалю «Сяйво надії» обдаровані молоді люди з особливими потребами отримали подарунки та відзнаки СОМ.


Рік ювілею (2010)

Проведено конкурс афоризмів та фоторобіт Cоюзу обдарованої молоді «Обдарованість - це... ». Учасники проекту «Молодь проти корупції» (м.Житомир) отримали відзнаки СОМ. Відбулось розширене засідання Ради СОМ. Був проведений конкурс молодих поетів та конкурс есе «Літаючий Сом».

Члени СОМ подарували свято дітям-сиротам дитячого будинку «Колиска дитячої надії».
СОМ взяв участь в організації Міжнародної наукової конференції «Інноваційний розвиток суспільства за умов крос-культурних взаємодій» в м.Суми та фестивалю дитячої творчості «Знову квітують каштани» в м.Києві. 

Члени СОМ взяли участь у благодійному святі «Дітвора у Лаврі». Переможці конкурсу есе відпочивають в МДЦ «АРТЕК». 16 листопада 2010 року СОМ відсвяткував свій 5-літній ювілей!...

Далі буде!

Існує щось рідкісніше, тонше, більш дивовижне, ніж обдарованість. Це здатність визнавати обдарованість інших.

Елберт ХАББАРД

  СЛОВО ГОЛОВИ СОЮЗУ

Будьмо собою і не зважаймо, що наш шлях крізь терни, адже він веде до немеркнучих зірок!

  ПРИЄДНАТИСЯ

  Создание сайта WEBMARKER   Copyright © 2005-2010 Офіційний сайт ВМГО "Союз обдарованої молоді" (СОМ) All rights reserved