This version of the page http://www.eu-edu.org/monnet (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-05-01. The original page over time could change.
Стипендії та гранти програми імені Жана Моне - Європейський Освітній Портал
УКР ENG

Розсилка


Наші партнери

Європейський освітній портал

Promote Your Page Too

 

Національний університет
"Києво-Могилянська академія"

  Представництво Європейського Союзу в Україні 



  

Програма імені Жана Моне

Програма імені Жана Моне (Jean Monnet Programme) – це одна з освітніх програм Європейської Комісії, спрямована на підвищення знань та інформованості всередині ЄС та поза його межами про питання європейської інтеграції.
Вона є компонентою європейської Програми ціложиттєвого навчання (Lifelong Learning Programme), спрямованої на сприяння неперервному навчанню (початковому, середньому, вищому та післядипломному) у Європі.

 Програма імені Жана Моне (Jean Monnet Programme) – це одна з освітніх програм Європейської Комісії. Програму названо на честь Жана Моне (Jean Monnet) – одного з „батьків-засновників” Європейського Союзу (Європейських Спільнот), першого президента Вищого органу Європейської спільноти з вугілля та сталі
Від 2007 року вона є компонентою загальнішої європейської Програми ціложиттєвого навчання (Lifelong Learning Programme), поряд із такими програмами як Erasmus та Leonardo
Мета програми – підвищити знання та інформованість суспільства всередині та поза межами ЄС про питання європейської інтеґрації, через стимулювання викладання, дослідницької діяльності та дискусій з питань Європейського Союзу, зокрема стосунків ЄС із його партнерами з-поза меж Союзу.  
 Програма Жана Моне орієнтована на вищу освіту.
 
Хто може брати участь у програмі?
У програмі можуть брати участь вищі навчальні заклади та асоціації викладачів та дослідників з європейської інтеґрації (залежно від типу ґранту – див. нижче). Заявник обов’язково має бути юридичною особою.
 
Чи можуть українські інституції та науковці брати участь у програмі?
Так. У програмі можуть брати участь заявники з усього світу. Нині ініціативи програми покривають понад 60 країн світу. Програма вітає заявки з-поза меж ЄС
 
Як часто оголошуються конкурси у рамках програми?
Конкурси оголошуються щороку. Зазвичай дедлайн подання заявок – у січні-лютому. Цього року - 15 лютого.
 
Якими є напрями роботи програми?
Основних напрямів є сім:
1)      Європейські модулі імені Жана Моне: короткі курси про європейську інтеґрацію (обсягом не менше 30 навчальних годин на рік). Максимальний обсяг ґранту – 21 000 євро. Подаватися на ґранти можуть вищі навчальні заклади.
2)      Викладацькі ставки імені Жана Моне (Jean Monnet Chairs): створення спеціальних викладацьких посад для викладачів, що спеціалізуються на європейській інтеграції. Максимальний обсяг ґранту – 45 тисяч євро. Подавати заявки на отримання ґранту та підписувати контракт має вищий навчальний заклад, у якому планується запровадити викладацьку ставку.
3)       Викладацькі ставкиімені Жана Моне Ad Personam : ґранти для досвідчених викладачів, що тривалий час працюють у сфері європейської інтеграції чи мають важливі організаційні досягнення в студіях з європейської інтеграції. Максимальний обсяг ґранту – 45 000 євро. Заявником та отримувачем ґранту у цій стипендії також має бути вищий навчальний заклад.
4)       Провідні науково-дослідницькі центри імені Жана Моне (Jean Monnet Centres of Excellence) – міждисциплінарні інституції та структури, що спеціалізуються на студіях з Європейської інтеґрації. Подавати заявки на створення Центрів Жана Монне можуть вищі навчальні заклади. Максимальний обсяг гранту – 75 000 євро (на п’ятирічний період, з якого Європейська Комісія фінансує перші три роки).
5)      Підтримка асоціацій викладачів та дослідників, що спеціалізуються з європейської інтеграції: ґранти для багатодисциплінарних асоціацій, що спеціалізуються у європейській інтеґрації. Максимальний обсяг гранту – 25 000 євро (на п’ятилітній період, з якого Європейська Комісія фінансує перші три роки). Заявником на отримання цього ґранту можуть бути офіційно зареєстровані асоціації викладачів та дослідників, що спеціалізуються з європейської інтеграції.
6) Підтримка інформаційної та дослідницької діяльності, пов’язаної з європейською інтеґрацією. Ці проекти можуть передбачати організацію конференцій, семінарів, щорічних зустрічей, круглих столів та/чи літніх шкіл в сфері європейських студій. .
Максимальний обсяг гранту – 50 000 євро (на 1 рік)
7) Багатосторонні дослідницькі групи Жана Моне.
Підтримка принаймні трьох бенефіціарів програми „Викладацькі ставки імені Жана Моне” з трьох різних університетів у трьох різних країни, і створення у такий спосіб інтеґрованої академічної мережі
Максимальний обсяг ґранту – 100 000 євро (на 2-річний період).
Подавати заявки на цей напрям можуть вищі навчальні заклади.
Докладніше про основні напрями програми дивіться тут
 
Чи може одна й та сама інституція подавати заявку на різні типи програми (модулі, викладацькі ставки, дослідницькі центри)?
Так
 
Див. також:
http://www.delukr.ec.europa.eu/page42645.html
http://eacea.ec.europa.eu/static/en/llp/ajm/documents/2008/FAQs_Jean%20Monnet.pdf
 
 
Всі права застережено
Розробка і дизайн AIStudio

Проект виконує Центр міжкультурної комунікації НаУКМА та ГО Молодіжний гуманітарний центр за підтримки МФ "Відродження", Києво-Могилянської академії та Представництва Європейського Союзу в Україні:

Представництво Європейського Союзу в Україні

 

 


Використання матеріалів сайту можливе тільки за умов посилання на джерело

Міжнародний Фонд "Відродження" Національний університет "Києво-Могилянська академія"