This version of the page http://www.kyivsta.gov.ua/questions/vopros_prib.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-04-16. The original page over time could change.
Питання - відповіді
З 1 квітня 2011 року мінімальна заробітна плата – 960 грн., прожитковий мінімум для працездатних осіб – 960 грн. Телефон «гарячої лінії» ДПА у м. Києві 461-77-00. Про неправомірні дії працівників податкових органів повідомляйте за телефоном довіри 461-77-35
Про ДПА у м.Києві
ДПІ у районах м.Києва
Новини від ДПА у м.Києві
Приймальня громадян
Громадська колегія
Податкове законодавство
Навігатор платника податків
Податкові роз'яснення
Бланки податкової звітності та довідки
Надіслати лист (Питання та відповіді)
Фізичні особи - умови оподаткування
Апеляційне оскарження та судова практика
Оподаткування нерезидентів
Ru  Ua  En
Запобігання проявам корупції
Вакансії органів ДПС м.Києва
Рішення Київської Ради та районних Рад (податки, збори та інші платежі)
Реалізація заставного та безхазяйного майна
Програма діяльності КМ України
Регуляторна політика
Анульовані свідоцтва платників податків ПДВ
Дані про платників ПДВ

На головну

 

Податок на прибуток підприємств

 
0677.Яким чином відобразити в податковому обліку з податку на прибуток підприємства продаж іноземної валюти, отриманої від здійснення операцій з експорту товарів?
0589.Чи звільняється від оподаткування прибуток видавництв та розповсюдження видавничої продукції?  
0588.Які платники податку на прибуток підприємств можуть застосовувати пільгове оподаткування за ставкою 0 відсотків?   
0499.Наше підприємство застосовує особливий порядок оподаткування доходів від виконання довгострокових договорів. Просимо надати роз’яснення щодо формування валових витрат, пов’язаних з виконанням довгострокового договору та нарахування амортизації.?  
0498.Наше підприємство просить надати роз‘яснення щодо податкового обліку невиплачених дивідендів, чи включається така сума  дивідендів до складу валового доходу?
0497.Просимо надати роз‘яснення щодо оподаткування видавництва податком на прибуток, чи маємо ми пільги при оподаткуванні.?
0475.Які податкові періоди використовуються при сплаті податку на прибуток підприємств? 
0411.Які особливості оподатковуються податком на прибуток виробники сільськогосподарської продукції?
0409.Наше підприємство планує продати незавершене будівництво. Які податкові наслідки в цій ситуації з податку на прибуток, яка вартість об’єкта включається  до складу валового доходу?
0334.Вкажіть до якого звітного періоду відносяться витрати, що формують собівартість реалізованих товарів з податку на прибуток підприємств? 
0293.Чи існують обмеження витрат платника податку на прибуток у зв’язку із придбанням товарів у приватних підприємців?
0290.Яка ставка податку на прибуток підприємств установлена Податковим кодексом України?
0173.Наше підприємство перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одержує на розрахунковий рахунок кошти за послуги, надані до моменту переходу, та збільшує валовий дохід на цю суму. Підкажіть, будь-ласка, чи має право підприємство віднести витрати, пов'язані з одержанням цього доходу, до складу валових витрат?
0172.Наше підприємство платник податку на прибуток для зберігання легкових автомобілів у  неробочий час уклало договір оренди нежилого приміщення. Підкажіть, будь-ласка, чи можна віднести до валових витрат підприємства суми орендної плати?
0171.Яким чином оподатковуються податком на прибуток виробники сільськогосподарської продукції?
0054.За якими телефонами можна звернутись та повідомити про виплату заробітної плати «в конвертах»?
0026.У підприємства виникла недоплата з податку на прибуток в зв'язку з допущеною помилкою у  декларації з податку на прибуток. Однак, на особовому рахунку підприємства є переплата з цього податку за попередній звітний період. Підкажіть, будь-ласка, чи потрібно в цьому випадку нараховувати та сплачувати п'ятивідсотковий штраф?  
0004.Яка ставка податку на прибуток передбачена в І кварталі 2011 році?  
 
 
2500.Як відображаються збитки у 2011 році згідно п. 22.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»? Чи будуть враховуватись в розрахунку податку на прибуток у 2 кварталі 2011 року збитки, отримані за 2010 рік та 1 кварталу 2011 року?
2499.Податок на прибуток за І квартал, півріччя, 9 місяців, 2011 рік наростаючим підсумком чи ні?
2399.Яким чином здійснюється виправлення самостійно виявленої помилки у податковій звітності?
2398.Скажіть будь ласка, які терміни сплати податку на прибуток підприємств? 
2396.Наше підприємство є платником податку на прибуток і має дебіторську заборгованість. З якого моменту підприємство може відносити таку заборгованість на валові витрати? 
2395.Який порядок відображення в податковому обліку ліквідації основних фондів підприємства? 
2374.Наше підприємство просить надати роз‘яснення, як у податковому обліку відображається операція при експорті товарів у випадку, коли першою подією є відвантаження товару?
2371.Приватне підприємство просить надати роз‘яснення щодо сплати пенсійного збору , а саме: підприємство оформляє свідоцтво про право власності на нерухоме майно (гараж), передане йому за актом як такому, що брав пайову участь у його будівництві. Чи сплачується у такому випадку збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу гаражу?
2336.Згідно колективного договору між підприємством та працівниками при відрядженні працівникам виплачується доплата до офіційно затвердженої суми добових витрат. Як оподатковуються зазначені суми податком з доходів фізичних осіб та податком на прибуток підприємств?
2334.Чи можна включати до складу валових витрат суму матеріальної допомоги, що виплачується працівникам при їх звільненні?
2333.За якою подією замовник послуг по перевезенню вантажів відносить виногороду експедитору до складу валових доходів та валових витрат?
2324.Наше підприємство отримує доходи в іноземній валюті за продані товари? Чи підлягають вони перерахуванню в гривні? 
2320.Яким чином відбуватиметься оподаткування у разі виплаті учаснику товариства коштів, попередньо внесених ним до статутного фонду ТОВ, внаслідок виходу такого платника податку з числа учасників? 
2309.Головне підприємство прийняло рішення про сплату консолідованого податку на прибуток. Чи можуть філії сплачувати податок на прибуток самостійно?
2300.Наше підприємство отримало послуги від нерезидента, який не має представництва в Україні. Просимо надати роз‘яснення чи відображаються такі виплати у складі валових витрат підприємства? 
2299.Наше підприємство працює на загальній системі оподаткування, отримало  дотацію на роз‘яснити які податкові наслідки в цій ситуації з податку на прибуток, як у податковому обліку відобразити суми дотації, надані на зазначені цілі? 
2298.Наша будівельна організація платник податку на прибуток має участок за Києвом та плануємо перевозити працівників до місця роботи? Просимо роз‘яснити чи включаються до складу валових витрат підприємства витрати на перевезення працівників до участку, де проводяться роботи? 
2217.Які зміни передбачені в проекті Податкового кодексу по податку на прибуток ? 
2206.Чи повинно підприємство відкоригувати податковий  кредит в частині його зменшення на суму ПДВ, яка відповідає неамортизованій частині вартості таких основних фондів у випадку їх крадіжки? 
2205.Чи оподатковується податком на додану вартість безоплатна поставка основних фондів?
2204.Чи відносяться на валові витрати  витрати підприємства на забезпечення працівників засобами індивідуальної защити понад установлені норми або не встановлені спеціальним переліком?
2203.Чи можна у випадку тимчасового простою підприємства включити до складу валових витрат витрати на сплату комунальних послуг та нараховувати амортизацію на основні фонди?
2202.Чи відносяться витрати на виготовлення для співробітників підприємства візитних карток до складу валових витрат?
2069. Наше підприємство платник податку на прибуток. Підкажіть, будь-ласка, чи можна віднести до валових витрат підприємства суми премій працівників, якщо такі суми нараховані після їх звільнення?  
2024.Підприємство здійснює витрати на розробку дизайну упаковки готової продукції (кондитерські вироби). Чи включаються такі витрати до складу валових витрат підприємства?
2016.Підприємство скорочує обсяги виробництва. У зв'язку з цим передбачається скорочення працівників. Чи можна включати до складу валових витрат суму матеріальної допомоги, що виплачується працівникам при їх звільненні?
1928.Філія зареєстрована на території територіальної громади і в тому ж територіальному окрузі, що й головне підприємство. Чи потрібно підприємству подавати Декларацію з податку на прибуток та сплачувати податок на прибуток окремо по філії і по головному підприємству? 
1927.Чи включається до складу валових витрат вартість послуг мобільного зв’язку, який використовується при виконанні робіт, пов’язаних з господарською діяльністю підприємства та які документи можуть підтвердити зв’язок таких телефонних переговорів із господарською діяльністю? 
1925.Підприємством – платником податку на прибуток була самостійно виявлена помилка за минулий період. Підприємство подає уточнюючий розрахунок. Чи повинно підприємство сплатити штраф у розмірі 5%, якщо виявлена помилка не призвела до заниження податкових зобов'язань? 
1922.Наше підприємство, платник ПДВ, у вересні 2010 року перерахувало постачальнику передплату за товари, податкову накладну за вересень 2010 року підприємство від постачальника не отримало. Просимо пояснити, як здійснювати податковий облік валових витрат та податкового кредиту в даній ситуації.
1921.Підприємство уклало договір з охоронною фірмою щодо надання послуг охорони майна. Чи включається вартість таких послуг до складу валових витрат підприємства? 
1920.Керівник підприємства, перебуваючи у відрядженні, користується послугами таксі. Чи включаються зазначені витрати на проїзд у таксі до складу валових витрат підприємства? 
1901.За якою датою визначається валовий дохід підприємства при експорті товарів: за датою оформлення вантажної митної декларації чи за датою вручення товару перевізнику? 
1871.Наше підприємство для проведення господарської діяльності орендує виробниче приміщення, при цьому орендну плату сплатило за півроку наперед. Просимо надати роз‘яснення чи має право підприємство віднести суму сплаченої орендної плати до валових витрат у звітному податковому періоді?
1844.Підприємство орендує приміщення, при цьому орендну плату сплачено за півроку наперед. Чи має право підприємство віднести суму авансової орендної плати до валових витрат у звітному податковому періоді?
1832.Чи може підприємство консолідовано сплачувати податок на прибуток у першій рік діяльності після реєстрації філії?  
1825.Підприємство, що має у своєму складі філію, несвоєчасно сплатило консолідований податок на прибуток підприємства за дану філію. До кого в такому випадку будуть застосовані штрафні санкції з боку податкової інспекції – до даної філії чи до головного офісу цього підприємства? 
1809.Які документи мають бути отримані банком від резидента Російської Федерації для підтвердження сплати податку на доходи нерезидента на території Росії для зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток на території України?
1780.На підприємстві закінчився строк позовної давності кредиторської заборгованості перед іноземним постачальником. Курсова різниця включається до валового доходу підприємства щокварталу. Просимо надати роз‘яснення щодо податкового обліку з податку на прибуток, а саме: як визначається балансова вартість суми заборгованості для включення до валового доходу?
1762.На підставі яких документів проводиться постановка на облік відокремлених структурних підрозділів юридичної особи? 
1685.Підприємство станом на 01.01.2009 р. має дебіторську заборгованість, за якою минув строк позовної давності, за поставлений товар. Чи збільшуються  валові витрати підприємства на суму такої дебіторської заборгованості?
1682.Підприємство перерахувало до бюджету плату за користування надрами. Чи  включається  до складу валових витрат плата за користування надрами?
1670.Підприємство планує продати легкові автомобілі, що використовувались у господарській діяльності. Чи потрібно при відчуженні сплачувати збір до Пенсійного фонду? Чи можна включити суму такого збору до складу валових витрат?
1637.Чи вважаються пасивними доходами відсотки, отримані неприбутковою організацією отримані від розміщення вільних коштів на депозитному рахунку?           
1636.Релігійна організація продала фізичній особі автомобіль. Чи оподатковується така операція, якщо організація має пільгу з податку на прибуток? 
1635.Підприємство надає маркетингові послуги. Чи в повному обсязі дані послуги відносяться до валових витрати з податку на прибуток? 
1617.Просимо надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на прибуток нашого підприємства при придбанні основних фондів у нерезидента. 
1616.Наше підприємство отримало за рішенням суду попередньо сплачене державне мито. Просимо надати роз’яснення чи включається сума повернутого державного мита до складу валового доходу?  
1604.Який порядок відображення в податковому обліку від'ємного значення, яке не враховане у податковому обліку у 2010 році при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток у зв'язку з обмеженнями передбаченими пунктом 22.4 статті 22 Закону України від 28.12.1994 р. №334/94-ВР "Про оподаткування прибутку підприємств"?
1603.У декларації за I квартал 2010 року відображено від'ємне значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів в повному обсязі (в сумі 8700,00 грн.), як це було дозволено зробити згідно пункту 6.1 статті 6 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств". Чи будуть стосуватися обмеження встановлені пунктом 22,4 статті 22 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" зазначеного випадку?
1602.Чи застосовуватиметься 20-відсоткове обмеження встановлене п. 22.4 ст. 22 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” до самостійно виявлених помилок за результатами минулих років, у випадку якщо такі помилки впливатимуть на збільшення від'ємного значення, накопиченого станом на 01.01.2010 р.? Якщо так, то з якого звітного періоду?
1353.Наше підприємство орендує для працівника житло в іншому місті. Чи маємо ми право віднести до валових витрат витрати на таку оренду? 
1338. Чим має бути забезпечено підприємство, щоб користуватись централізованим поданням податкової звітності в електронному вигляді? 
1337.Які дії наше підприємство має вчинити при самостійному виявленні заниження податкового зобов’язання минулого податкового періоду? 
1336.Наше підприємство вчасно не погасило податкове зобов’язання. Якою датою або подією закінчується нарахування пені?  
1333.Підприємство замовило візитки для директора, які використовуватимуться під час переговорів із замовниками нашої продукції. Чи має право підприємство віднести понесені витрати до складу валових витрат?
1332.Підприємство планує продати земельну ділянку, попередньо внесену до статутного фонду. Чи виникає при цьому валовий дохід?
1330.У зв’язку з виробничою необхідністю підприємство вирішило взяти в оренду автомобіль. Згідно з договором оренди на орендодавця покладається обов’язок оформлення страхового полісу для орендованого автомобіля. Чи включаються до складу валових витрат витрати на страхування орендованого автомобіля? 
1329.У серпні 2007 року підприємство отримало товар, розрахунки за який на даний час не проведені. На обліку ТОВ рахується кредиторська заборгованість, щодо якої на початку 2010 року закінчується термін позовної давності. Яким чином така заборгованість відображається в податковому обліку з податку на прибуток?
1325.Спостережною радою Товариства прийнято рішення про проведення незалежної експертної оцінки капітальних будівель, які обліковуються на балансі Товариства. Чи може Товариство віднести суму дооцінки на валові витрати та амортизувати?
1324.Як у податковому обліку відображається врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, якщо:станом на 1.01.2010р. від’ємне значення – 100000 грн.;
            станом на 1.04.2010р. від’ємне значення – 50000 грн.;
            станом на 1.07.2010р. від’ємне значення – 55000 грн.
            При цьому, від'ємне значення станом на 01.01.2010р. включене в декларацію за 1 квартал 2010 р?
1323.Які зміни відбулися до врахування суми від'ємного значення об'єкта оподаткування? 
1316.Основною діяльністю підприємства є надання платних послуг з транспортного обслуговування сторонніх організацій. Чи відносяться до валових витрат витрати, пов’язані зі стоянкою і паркуванням легкових автомобілів та списання паливно-мастильних матеріалів для легкових автомобілів? 
1314.Підприємство використовує у своїй діяльності електричні інструменти вартістю до 1000 грн. Як відобразити в податковому обліку ремонт таких інструментів?  
1299.Чи є передача результатів спільної діяльності у власність учасників об’єктом оподаткування податком на прибуток, якщо вартість таких результатів буде перевищувати суму вкладу учасників?
1249.З якого часу діятимуть обмеження щодо від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток для врахування до валових витрат, витрати, які утворилися станом на 01.01.2010?
1236.З якого часу діятимуть обмеження щодо від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток для врахування до валових витрат, витрати, які утворилися станом на 01.01.2010 р.? 
1221.Підприємство при виправленні самостійно виявленої помилки за минулий звітний період, у якому було занижено суму податкового зобов’язання по податку на прибуток, не нарахувало п’ять відсотків суми штрафу. Які штрафні санкції можуть бути застосовані податковим органом? 
1216.Оскільки на підприємстві немає можливості придбати комп’ютер, чи можна у складі звітності з ПДВ буде здавати реєстр податкових накладних на паперових носіях? 
1215.Чи дійсно бухгалтерам знову доведеться вести облік податкових різниць? 
1214.Відповідно до останніх змін в законодавстві з обчислення податку на прибуток у 2010 році до складу валових витрат можна віднести лише 20 % суми від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, яке утворилося станом на 1 січня 2010 року. Виникає питання, коли можна буде скористатись рештою 80 % або ж чи не втратиться ця сума взагалі?
1155.За якою датою визначається валовий дохід підприємства при експорті товарів: за датою оформлення вантажної митної декларації чи за датою вручення товару перевізнику?
1154.Чи може неприбуткова організація займатися торгівельною діяльністю, спрямованою на отримання прибутку, та залишатися включеною до Реєстру неприбуткових організацій та установ, тобто мати статус неприбутковості? 
1152.Чи підлягає оподаткуванню податком на прибуток сума страхового відшкодування збитків, завданих у ДТП автомобілю, що належить неприбутковій організації?
1151.Чи може підприємство збільшити валові витрати на суму дебіторської заборгованості за поставлений товар бюджетній установі, строк позовної давності за якою минув? 
1126.Наше підприємство виплачує роялті резиденту Австрії відповідно до ліцензійного договору на користування  авторським правом на комп’ютерні програми. Чи можемо ми оподатковувати роялті відповідно до Конвенції між Україною та Австрією, а саме за ставкою 5%? 
1119.За якою ціною заставодержатель має оприбуткувати заставне майно (нерухомість), якщо оціночна вартість нижче або вище вартості, визначеній згідно з нормами пп. 7.9.5 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”?
1085.Як правильно зазначати обсяг виручки: виходячи з фактичної чи звичайної ціни реалізації? Чи слід подавати документи, які підтверджують надходження виручки? 
1084.Новостворене підприємство має на своєму балансі основні фонди. Чи обов’язково застосовувати індексацію балансової вартості основних фондів у наступному році? 
1079.Підприємство у листопаді сплатило авансовий внесок з податку на прибуток. Чи можна зарахувати частину сплаченого авансового внеску з податку на прибуток в рахунок сплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, а також провести ці нарахування в періоді виплати дивідендів? 
1014.Наше підприємство є великим платником податків і має кредиторську заборгованість. З якого моменту підприємство може відносити таку заборгованість на валові витрати? Чи встановлено нормативно-правовими актами особливий порядок відображення такої заборгованості в податковому обліку для таких платників? 
1013.Основною діяльністю підприємства є надання стоматологічних послуг. Чи може підприємство включати до складу валових витрат витрати, пов’язані з влаштуванням корпоративних вечорів для співробітників, якщо таке підприємство є великим платником податків? 
0991.Чи виникають податкові зобов’язання з податку на прибуток при передачі Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України майна в оперативне управління створеній ним установі? 
0990.У IV кварталі 2009 р. підприємство придбало інвестиційні сертифікати з терміном погашення через 10 років. Як відображається в декларації з податку на прибуток підприємства купівля зазначених інвестиційних сертифікатів? 
0969.Як у податковому обліку відображається операція при експорті товарів у випадку, коли першою подією є відвантаження товару?  
0938.Яка дата є датою збільшення валового доходу у разі продажу товарів з оплатою за рахунок бюджетних коштів?  
0892.Як у податковому обліку відображаються операції з придбання, поліпшення та продажу невиробничих фондів?  
0883.Чи включається до складу валових витрат виплата допомоги працівнику при виході на пенсію, якщо це передбачено колективним договором?
0882.Як оподатковуються операції за договором комісії у комітента?
0868.Чи включається до складу валових витрат плата за користування надрами?
0867.Чи включаються до складу валових витрат підприємства витрати на інформаційне забезпечення судового процесу та сплату державного мита?
0866.Як відобразити в податковому обліку витрати на отримання різних дозволів на проведення робіт від санепідемстанції, органів пожежної безпеки, органів охорони праці тощо?
0833.Чи має право підприємство віднести до валових витрат у звітному податковому періоді суму авансу орендного платежу за наймане приміщення за цілий рік наперед? 
0823.Підприємство має договір оренди з Фондом державного майна. Чи можливо без актів виконаних робіт віднести орендні платежі на валові витрати і яким ще документом можна підтвердити витрати? 
0782.Як у податковому обліку з податку на прибуток відображається продаж автомобіля за ціною, нижчою від балансової вартості? 
0769.Підприємство придбало акції у нерезидента. За якою ставкою оподатковується такий дохід?
0765.У зв'язку з відсутністю грошових коштів на рахунку приватного підприємства на момент сплати податку на прибуток чи має право його власник (директор) сплатити нарахований податок на прибуток з особистого рахунка, відкритого в установі Ощадбанку?
0755.За якою формою подається Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету за I квартал 2010 р.?  
0739.Чи відносяться витрати на маркетинг платника податку на прибуток до складу валових витрат? 
0738.Який порядок оподаткування податком на прибуток підприємств та організацій громадських організацій інвалідів? Чи оподатковується прибуток, одержаний від здійснення операцій з надання в оренду основних засобів? 
0737.Чи сплачується штраф у разі самостійного виправлення помилки у декларації з податку на прибуток філією підприємства, що є платником цього податку?
0736.Чи збільшується валовий дохід підприємства на суму умовно нарахованих відсотків на поворотну фінансову допомогу, що залишається неповерненою, отриману від платника податку на прибуток?   
0730.Підприємство направило свого працівника у відрядження для участі у конференції. Після повернення працівник надав звіт про відрядження з підтверджуючими документами, до яких додав рахунок за проживання та харчування. Чи може підприємство включити до складу валових витрат суми, зазначені у підтверджуючих документах? 
0687.Чи включаються до складу валового доходу суми штрафів та/або неустойки чи пені? 
0686.Підприємство отримало поворотну фінансову допомогу від іншого підприємства, платника податку на прибуток. Термін дії договору закінчився, а суму допомоги повністю не повернуто. Чи слід нам включити таку суму поворотної фінансової допомоги до валового доходу? 
0655.З якого періоду здійснюється нарахування амортизації балансової вартості основних фондів, що внесені до статутного фонду суб’єкта господарювання? 
0650.Чи має право підприємство включити до складу валових витрат плату за навчання працівника, майбутня професія якого відповідає профілю діяльності підприємства? 
0648.Чи має право підприємство включити витрати зі страхування автомобіля, який перебуває у фінансовому лізингу, до складу валових витрат? 
0636.ТОВ – платник єдиного податку планує виплатити дивіденди засновникам. Чи повинно ТОВ сплачувати авансовий внесок податку на прибуток?
0583.Чи відноситься до валових витрат попередня оплата за оренду виробничих приміщень? 
0462.Чи поширюються вимоги п. 18.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» щодо відображення у податковому обліку 85 відсотків понесених витрат на основні фонди, що придбані у нерезидентів, які мають офшорний статус? 
0435.Чи підлягає оподаткуванню податком на прибуток неповернута фінансова допомога при ліквідації підприємства? 
0234.Яким чином враховується з метою оподаткування вартість капітальних поліпшень приміщення, внесеного в спільну діяльність, у разі його повернення після закінчення дії договору про спільну діяльність?
0233.Чи може платник податку на прибуток здійснювати нарахування амортизації на витрати по будівництву житлового будинку, якого ще не введено в експлуатацію (об’єкт незавершеного будівництва)?
0226.До якої групи основних фондів слід відносити банківські автомати самообслуговування (банкомати)?
0173.У І кварталі 2010р. підприємство перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одержує на розрахунковий рахунок кошти за послуги, надані до моменту переходу, та збільшує валовий дохід на суму цих коштів. Чи має право підприємство включити витрати, пов'язані з одержанням цього доходу, до складу валових витрат? 
0147.ТОВ має філії в інших містах України. Податок на прибуток сплачуємо на загальних підставах, тобто філії є окремими платниками цього податку. Для виконання своїх статутних завдань головне підприємство передає філії кошти на заробітну плату, а згодом філія їх повертає. Крім того, філія перераховує головному підприємству 5% від своєї виручки. Як у податковому обліку відображаються зазначені операції? 
0146.ТОВ створене у вересні 2008 року. Засновник – фізична особа внесла у статутний фонд свій внесок майном (нежитлове приміщення). ТОВ планує продати це приміщення, але покупців поки немає, і воно використовується тільки для огляду потенційними покупцями. Чи має ТОВ право нараховувати податкову амортизацію? 
0106.В які строки необхідно працівнику надати звіт після повернення з відрядження за кордон?
0083.Чи включаються до складу валового доходу суми штрафів? 
0052.Товариство з обмеженою відповідальністю прийняло рішення про повернення основних засобів, наданих нам на умовах договору фінансового лізингу (оренди). Чи оподаткується податком на додану вартість така операція? 
0019.Як визначається база оподаткування податком на прибуток при реалізації підприємством легкового автомобіля за ціною, більшою, ніж балансова вартість? 
0018.Чи підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ особа, що надає послуги з розроблення програмного забезпечення для нерезидента, яке передається замовнику через Інтернет?
0017.Яким чином розраховується сума одержаних доходів підприємства з урахуванням нарахованих амортизаційних відрахувань за основними фондами, що частково використовуються у спільній діяльності?
0016.Підприємство отримало попередню оплату за товар у листопаді 2009 р. Податкові зобов’язання відображено у декларації з ПДВ за грудень 2009 р. за фактом відвантаження. Яким чином можна виправити несвоєчасне відображення у податковій звітності податкових зобов’язань?
 
 
 ? Підприємство здійснює святкове оформлення офісу. Чи відображається вартість придбаних товарно-матеріальних цінностей в податковому обліку платника податку?
 ? У штаті підприємства є працівники, які мають неповнолітніх дітей. Для дітей керівництвом підприємства були придбані квитки на Новорічну ялинку та новорічну виставу. Крім того, для поздоровлення усіх співробітників закуплені новорічні подарунки та буде організовано святковий концерт. Чи має право платник податку сформувати валові витрати на суму витрачених коштів?
 ? У торговельній залі підприємства знаходиться демонстраційний зразок товару вартістю понад 1000 грн. Чи вважається такий зразок об’єктом основних фондів та чи підлягає він амортизації? 
 ? Підприємство здійснило передоплату фізичній особі за отриманий товар. Яким чином можна віднести зазначену суму до складу валових витрат: по даті оприбуткування чи оплаті?
 ? Підприємство перерахувало благодійний внесок неприбутковій організації у розмірі менше ніж 2% оподаткованого прибутку минулого року. Чи включається такий внесок у такому розмірі до складу валових витрат? 
 ? Наше підприємство ліквідується, в зв‘язку з цим безоплатно передало засновнику закуплені офісні меблі (рахуються на балансі підприємства). Просимо надати роз‘яснення, які податкові наслідки з податку на прибуток виникають в результаті здійснення цієї операції ? 
 ? Просимо надати роз‘яснення, чи проводиться коригування матеріалів оприбуткованих будівельно-монтажних робіт згідно з п. 5.9 ст. 5 Закону у разі якщо роботи виконувалися субпідрядником із власного матеріалу?  
 ? Чи передбачено штрафні санкції згідно з чинним законодавством за порушення сплати суми авансового внеску з податку на прибуток із суми виплачених дивідендів? 
 ? Підприємство орендувало актову залу для проведення зборів трудового колективу з нагоди свята. Чи можна віднести до складу валових витрат сплату за таку оренду?
 ? Підприємство здійснює з залученням підрядника будівництво житлового будинку для подальшого продажу, з частковою закупівлею матеріалів для будівництва та передачу їх підрядчику. Чи буде враховуватися вартість цих матеріалів у розрахунку приросту/убутку запасів в незавершеному виробництві згідно з пунктом 5.9 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»? 
 ? Підприємство згідно з договором отримало в оперативну оренду вантажний автомобіль у працівника – фізичної особи. Чи включаються до складу валових витрати, понесені платником податку у зв’язку з орендою вантажного автомобіля? 
 ? У якому розмірі і за яких умов новостворений платник податку має право на віднесення витрат на поліпшення орендованих основних фондів до складу валових витрат?
 ? Підприємство протягом останнього року не займається господарською діяльністю. Чи можна відносити у даному випадку до складу валових витрат витрати, пов’язані з придбанням права на користування програмним забезпеченням? Як бути з нарахуванням амортизації щодо витрат, пов’язаних з придбанням права на користування програмним забезпеченням? 
 ? У яких випадках ф.1ДФ не подається до органів ДПС? 
 ? Чи відноситься до складу валових витрат товариства витрати на відрядження одного з членів спостережної ради товариства? 
 ? Директор підприємства не має спеціальної освіти згідно з напрямом господарської діяльності платника податків. Чи можна оплату за навчання директора віднести до валових витрат підприємства, оскільки це пов’язано з необхідністю подальшого ведення виробництва?
 ? Юридична особа здійснила передплату журналів з податкового та бухгалтерського законодавства. Чи можна вартість передплати віднести до валових витрат підприємства? 
 ? Чи включаються витрати на технічне обслуговування легкових автомобілів до валових витрат підприємства?
 ? Як у податковому обліку підприємства відображаються операції з надання в оренду обладнання вартістю менш як 1000 грн. та терміном використання понад 365 днів? 
 ? Підприємство на початок 2009 року не повернуло поворотну фінансову. Як правильно розрахувати кількість днів фактичного використання такої допомоги, початок розрахунку ведеться з 01.01.2009 року чи дати отримання поворотної фінансової допомоги 31.07.2008 року?
 ? Підприємство планує продати земельну ділянку разом з будівлею, розташованою на цій ділянці. В зв‘язку з тим, просимо надати роз‘яснення, які податкові наслідки в зазначеній ситуації з податку на прибуток?
 ? Якщо підприємство допустилося помилки у податковій декларації з ПДВ (наприклад, не врахувало дані податкової накладної), то яким чином ця помилка буде виправлена в електронних реєстрах отриманих та виданих податкових накладних та декларації з податку на додану вартість? Які будуть особливості такого виправлення? 
 ? Як оформлюється податкова накладна за операціями міжнародного перевезення?
 ? Чи є якісь зміни в частині віднесення до валових витрат суми від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток, отриманої від перерахунку іноземної валюти, яка обліковується на банківських рахунках платника податку? 
 ? Як у податковому обліку відображаються операції з продажу необоротних активів?  
 ? Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, основна діяльність якого не передбачає отримання прибутку, планує передати в оренду приміщення, які перебувають у спільній власності членів об'єднання. Чи підлягає така операція обкладенню податком на прибуток? 
 ? Чи має право підприємство включити до складу валових витрат витрати на придбання автомобілів як товару без урахування ПДВ? 
 ? Чи має право банк віднести до складу валових витрат витрати на розміщення рекламної продукції (інформації)?  
 ? Як в податковому обліку з податку на прибуток відображається операція з безоплатної передачі основних фондів?
 ? Який порядок обліку на підприємстві придбаної на міжбанківському валютному ринку іноземної валюти?
 ? Чи вважається доходом, отриманим на території України, сума штрафів та/або неустойки чи пені, сплачена нерезиденту?
 ? Як в податковому обліку з податку на прибуток відображається операція з безоплатної передачі основних фондів? 
 ? Чи нараховується амортизація на основні фонди, які були внесені до статутного фонду підприємства? 
 ? Наше підприємство зареєструвалося, в зв‘язку з цим просимо надати роз‘яснення, чи відносять витрати (сплата готівкою), понесені під час реєстрації підприємства до складу  валових витрат?
 ? Наше підприємство – платник податку на прибуток, отримало ліцензію строком на 3 роки. Чи включаються витрати на придбання цієї ліцензії до валових?
 ? СПД – фізична особа надає юридичній особі – підприємству послуги. За ці послуги підприємство здійснило передоплату. Чи включається зазначена сума до валових витрат? 
 ? Товариство з обмеженою відповідальністю орендує офісне приміщення.Чи відноситься до валових витрат підприємства вартість страхування приміщення?
 ? Стосовно визначення розміру валових витрат при добровільному перерахуванні коштів неприбутковим організаціям?
 ? Чи відносяться до складу валового доходу суми штрафів та/або неустойки чи пені?
 ? Яким чином відобразити в податковому обліку платника податку на прибуток отриману від страхової компанії компенсацію втрат, понесених при знищенні через дорожньо-транспортну пригоду транспортного засобу, який включений до складу основних фондів такого платника податку на прибуток?
 ? Підприємство–орендар відповідно до договору оренди здійснює поліпшення об’єктів оренди. Чи можна віднести до валових витрат суму поліпшення орендованих приміщень?
 ? Чи повинна філія (платник консолідованого податку на прибуток) при виплаті доходів на користь нерезидентів, утримувати та сплачувати податок на доходи нерезидента?
 ? Підприємство відвантажило товар покупцю у липні 2009 року, у серпні 2009 року товар було повернуто. Як правильно в декларації з податку на прибуток підприємства відобразити таку господарську операцію?
 ? Який порядок заповнення декларації податку на прибуток підприємства?
 ? Які строки подання декларації та сплати податку на прибуток підприємства?
 ? Підприємство надає в оренду власні основні фонди. Умовами договору передбачено можливість їх поліпшення. Після закінчення терміну оренди орендар повертає власнику поліпшені основні фонди. Чи виникають у цьому випадку в орендодавця податкові наслідки?
 ? Підприємство здійснює реалізацію побутових електротоварів і їх наступне безкоштовне технічне обслуговування протягом року. Чи включаються витрати на таке технічне обслуговування до складу валових витрат підприємства?
 ? Чи включаються до складу валових витрат витрати на відрядження (проїзд, проживання тощо, крім добових витрат) у разі відсутності відміток у посвідченні про відрядження?  
 ? Чи повинен платник податку збільшити валовий дохід у разі списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності? Чи потрібно також зменшити валові витрати на суму кредиторської заборгованості за товари, що залишилася не стягнутою після закінчення терміну позовної давності? 
 ? Чи включається сума відшкодованих збитків до валового доходу підприємства, якщо не була попередньо віднесена до складу валових витрат або відшкодована за рішенням суду? 
 ? Товариство отримало на склад акції. Оплата за них не здійснювалась. Продажу акцій не було. Який порядок оподаткування операцій з цінними паперами?
 ? В І кварталі 2009 року підприємством була списана ліцензія на один із видів діяльності у зв’язку з недоцільністю подальшого використання. Який порядок нарахування амортизації на зазначений вид діяльності?
 ? Підприємство придбало право на використання програмного забезпечення (роялті) в розмірі 12 тис. грн., яке безпосередньо пов’язано з господарською діяльністю – надання звітності. Який порядок віднесення до складу валових витрат придбаного роялті?
 ? Чи відноситься сплата членських внесків на валові витрати неприбуткової організації?
 ? Страхова компанія за рішенням суду виплачує фізичним особам суми пені за несвоєчасно виплачені суми страхового відшкодування та штрафи у вигляді відшкодування моральної шкоди. Чи підлягають оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб зазначені виплати?
 ? Наше підприємство помилково перерахувало кошти на розрахунковий рахунок юридичної особи. Чи може підприємство включити до складу валових витрат зазначену суму коштів? 
 ? Чи може підприємство включити до складу валових витрат витрати на відрядження, якщо працівник надав копії документів, які підтверджують витрати на проїзд та оплату вартості проживання у готелі? 
 ? Чи може філія, яка розташована окремо від головного підприємства, але в межах однієї територіальної громади, бути самостійним платником податку на прибуток? 
 ? Підприємство відкрило філію, що є самостійним платником податку на прибуток. Чи може філія віднести до складу валових витрат здійснені нею витрати на ремонт переданих головним підприємством основних фондів у розмірі 10 %?  
 ? Просимо надати роз’яснення: чи має право підприємство відповідно до положення колективного договору надати своєму працівнику товарну безвідсоткову позику у випадку, якщо підприємство має податковий борг?
 ? Як обкласти дивіденди податком з доходів? Яку звітність при цьому потрібно подавати до ДПІ?
 ? Чи утримувати податок на репатріацію з суми процентів, нарахованих на кошти нерезидента?
 ? Підприємство згідно з декларацією з податку на прибуток має сплатити значну суму авансового внеску із суми виплачених дивідендів. Чи може воно скористатися правом на розстрочення цих сум?
 ? Чи збільшується валовий дохід підприємства – платника податку на прибуток, якщо воно безоплатно отримало програмне забезпечення системи формування та подання до органів ДПС податкової звітності, податкових накладних і реєстрів податкових накладних в електронному вигляді? 
 ? Чи включаються до складу валових витрат платника податку на прибуток витрати на сплату комунальних платежів та нараховані амортизаційні відрахування під час простою підприємства?  
 ? Чи може спілка (код ознаки неприбутковості – 0012) надати благодійну допомогу іншій неприбутковій організації?
 ? Чи відносяться витрати, понесені платником податку на прибуток у зв’язку із виконанням гарантійних зобов’язань по продукції, поставленій СГД – юридичній особі на валові витрати такого платника?
 ? Наше підприємство є резидентом України зі 100% іноземною інвестицією. Засновник підприємства – юридична особа – резидент Норвегії (без постійного представництва в Україні). Чи потрібно утримувати податок на репатріацію при виплаті дивідендів засновнику (Норвезькій компанії)?
 ? Чи має право наше підприємство, що має філії та сплачує консолідований податок на прибуток, включити до загального розрахунку показники новоствореної філії?
 ? Де можна отримати безкоштовне програмне забезпечення та як перевірити своїх контрагентів щодо реєстрації їх платниками ПДВ?
 ? Чи повинен працівник бюджетної організації, який був направлений у відрядження, оплачувати сніданок у готелі за власний рахунок, якщо вартість сніданку перевищує вартість добових?
 ? Який порядок сплати консолідованого податку на прибуток?
 ? Підприємство (ТОВ) збільшує свій статутний капітал за рахунок грошового внеску фізособи. Які податкові наслідки для ТОВ?
 ? За рішенням суду підприємству відшкодовують збитки за зіпсовану продукцію. Чи можемо ми включити зазначені кошти до валового доходу? Збитки до валових витрат не віднесли.
 ? Підприємство здійснює придбання товарів у іноземного постачальника. Вартість товару визначається згідно з курсом Нацбанку на момент отримання товару. Чи повинне підприємство здійснювати перерахунок валових витрат у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду?
 ? Підприємство від нерезидента отримало фінансовий кредит у валюті. Як його відобразити в обліку з податку на прибуток?
 ? Підприємство має намір безоплатно передати організації-засновнику об'єкти основних фондів груп 2 та 4. Як відобразити зазначену операцію в податковому обліку підприємства?
 ? Які основні принципи справляння ПДФО з суми, перерахованої підприємством за навчання робітника на курсах підвищення кваліфікації?
 ? В зв’язку зі скороченням штату звільненим працівникам виплачується вихідна допомога. Чи відносяться такі виплати до складу валових витрат підприємства? Чи звільняється сума вихідної допомоги від оподаткування ПДФО?
 ? Просимо надати роз’яснення: відносити чи не відносити до валових доходів суму коштів, яка отримана українським підприємством – платником податку на прибуток на загальних підставах від нерезидента – російської компанії, небанківської організації згідно з договором позики? Метою позики є поповнення оборотних активів позикоотримувача. Договір передбачає нарахування і виплату відсотків по отриманій позиці на користь позикодавця. Крім того, в договорі зазначений граничний термін повернення коштів.
 ? При виплаті дивідендів ТОВ сплатило авансовий внесок щодо податку на прибуток, але помилково не відобразило зазначену суму в декларації з податку на прибуток підприємств. Чи буде застосовано до ТОВ штраф у двократному розмірі від суми авансового внеску?
 ? Підприємство переходить зі спрощеної системи оподаткування до сплати податку на прибуток з ІІІ кв.2009 року. Як бути з розрахунком приросту (убутку) балансової вартості запасів, придбаних та оприбуткованих в період сплати єдиного податку?
 ? ТОВ надає рекламні послуги і, у складі вартості послуги, отримує від замовників податок з реклами, Цей податок акумулюється і перераховується до бюджету, у визначені законодавством терміни. Яким чином цей податок відображається в обліку ТОВ?
 ? ТОВ придбало акції інших підприємств. У якому періоді будуть формуватися валові витрати?
 ? ТОВ має філії та сплачує консолідований податок на прибуток. При заповненні Розрахунку податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства виникає питання: код філії чи головного підприємства проставляється у графі 4 Розрахунку?
 ? Страхова компанія, крім доходу від страхової діяльності, отримує доходи, які класифікуються як "інші". Яким чином розподіляються витрати, пов'язані з діяльністю компанії?
 ? Новостворене підприємство здійснює передплату бухгалтерського журналу на ІІ півріччя 2009р. Чи може воно віднести вартість такої передплати до складу валових витрат?
 ? Який порядок відображення в податковому обліку ліквідації основних фондів підприємства?
 ? Як оподатковуються податком на прибуток підприємств кошти, що надходять на рахунок іноземного представництва в Україні від головної компанії для покриття витрат і виплат заробітної плати?
 ? Яка подія вважається першою при експорті товарів і як в даному випадку розраховується курсова різниця?
 ? Чи може філія, що знаходиться на території іншої територіальної громади ніж головне підприємство бути платником податку на прибуток підприємств?
 ? За яким курсом визначається балансова вартість іноземної валюти , отриманої як виручка від реалізації товарів на експорт?
 ? Які документи має надати новостворена благодійна організація для присвоєння їй статусу неприбуткової, зокрема чи надаються статутні документи?
 ? Наше підприємство має намір надати в оперативну оренду легковий автомобіль. Поясніть, будь ласка, що відбуватиметься у податковому обліку по даній операції з податку на прибуток?
 ? Наше підприємство – платник податку на прибуток просить надати роз‘яснення стосовно того, які норми амортизації: старі чи нові слід застосовувати до витрат на поліпшення орендованих основних фондів?
 ? Чи може підприємство віднести до валових витрат витрати на представницькі цілі у разі проведення розрахунку платіжною карткою під час відрядження співробітником та складанням авансового звіту з наданням відповідних підтверджуючих документів?
 ? Підприємство орендує автомобіль у фізичної особи. Чи відносяться до складу валових витрат витрати на страхування орендованого автомобіля?
 ? ТОВ «С» орендує нежитлове приміщення під офіс. Як відобразити в податковому обліку витрати на його ремонт?
 ? Підприємство придбаває проїзні квитки для своїх працівників. Чи відносяться витрати на них до складу валових витрат?
 ? ТОВ «Х» звернулось до Центру сертифікації з метою видачі сертифікату відповідності продукції. До вартості послуг органу сертифікації включено: роботи з обстеження виробництва ;   витрати на відрядження спеціалістів органу сертифікації. Чи включаються зазначені витрати до складу валових витрат?
 ? Підприємство – платник податку на прибуток на загальних підставах зареєструвалось у податковій 11 лютого 2009 року. Чи зобов’язані ми подавати декларацію про прибуток на І квартал 2009 року?
 ? З якої суми необхідно сплачувати податок на репатріацію: за актом виконаних робіт чи фактом перерахування коштів, якщо наприклад акт був підписаний в І кварталі, а сплата заборгованості нерезиденту пройшла в ІІ кварталі, при цьому курс долара США підвищився? 
 ? Наше підприємство платник податку на прибуток. Просимо надати роз‘яснення чи можна віднести до валових витрат суми  витрат понесених на транспортування матеріальних цінностей, отриманих безкоштовно?
 ? Коли виникає право на віднесення сплачених банку процентів по кредиту до валових витрат?
 ? Чи можливо відобразити доходи та витрати філії, яка була переведена на баланс головного банку на початку податкового періоду, в даних головного офісу банку при розрахунку податкових зобов’язань за звітний період? 
 ? Підприємство самостійно виявило помилки у показниках раніше поданого розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету. Які наші дії ? 
 ? Я – підприємець, працюю у сфері громадського харчування та планую торгувати алкогольними напоями. З цією метою придбав ліцензію. Чи можна відносити до витрат вартість ліцензії?
 ? Чи необхідно у посвідченні про відрядження щоденно проставляти відмітки про прибуття і вибуття у разі, якщо працівник, перебуваючи у відрядженні, щоденно повертається до місця свого проживання?
 ? Які штрафні санкції застосовуються до підприємства-емітента у разі несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів? 
 ? Яким чином здійснюватиметься залік сплачених авансових платежів з податку на прибуток при виплаті дивідендів, якщо підприємство отримує доходи виключно від здійснення спільної діяльності?
 ? Одним із основних видів діяльності підприємства є торгівля легковими автомобілями. Підприємство має філії у різних регіонах. Трапляються випадки, коли легковий автомобіль доставляється своїм ходом з однієї філії до другої. Як у цьому випадку відображаються витрати на придбання пального?
 ? Підприємство орендує приміщення, не переведене у нежитловий фонд, під офіс, який використовується у господарській діяльності. Просимо надати роз’яснення, щодо правомірності включення витрат з оренди даного приміщення у валові витрати.
 ? Приватне підприємство орендує склад, на якому відсутнє централізоване водозабезпечення питною водою. Для потреб працівників підприємства встановлено кулер з питною водою. Існує договір на доставку води та оренду кулера. Чи можна віднести витрати з придбання води та оренди кулера на валові витрати підприємства?
 ? Співробітник підприємства направляється в закордонне відрядження до країни, з якою діє повний прикордонний контроль, для участі в міжнародній виставці, тематика якої співпадає з господарською діяльністю підприємства. Чи має право підприємство віднести до валових витрат за звітний період витрати на відрядження, якщо на посвідченні про відрядження проставлені відмітки тільки рідного підприємства?
 ? Приватне підприємство виступає майновим поручителем з метою забезпечення зобов'язання підприємства-боржника, що отримало кредит від комерційного банку. У зв’язку з цим приватне підприємство укладає договір застави рухомого та нерухомого майна. Відповідно до умов договору застави підприємство зобов’язане застрахувати майно від ризику його випадкової загибелі на користь комерційного банку. Чи відносяться до складу валових витрат підприємства витрати зі страхування рухомого та нерухомого майна, що є його власністю? 
 ? Фінансовий кредит використано підприємством для ремонту виробничого приміщення. Чи включаються витрати на сплату процентів банку до складу валових витрат?  
 ? Підприємство уклало договір оренди земельної ділянки. Орендна плата сплачувалася щомісячно від дати укладення договору. Чи включаються до складу валових витрат орендні платежі, сплачені до державної реєстрації договору оренди землі, якщо державну реєстрацію проведено пізніше на кілька місяців ?  
 ? Чи відноситься до складу валових витрат інформація про товар на рекламних формулярах? 
 ? Засновник нашого підприємства вносить до статутного фонду іншої юридичної особи земельну ділянку несільськогосподарського призначення. Чи можлива така господарська операція?  
 ? Підприємство перейшло зі спрощеної системи оподаткування на загальну, одержує на розрахунковий рахунок кошти за послуги, надані до моменту переходу, та збільшує валовий дохід на цю суму. Чи має право підприємство включити витрати, пов'язані з одержанням цього доходу, до складу валових витрат? 
 ? Чи є роботи, виконані за рахунок бюджетних коштів, доходом підприємства?
 ? Чи включається до валових витрат сума сплаченого податку на прибуток? 
 ? Чи можна віднести суму поворотної фінансової допомоги до складу валових доходів підприємства?
 ? Наше підприємство просить надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на прибуток. Чи включається сума ПДВ, отримана у складі передоплати за товари, до валових доходів підприємства?
 ? Який порядок визначення дати збільшення валових доходів при здійсненні підприємством експорту продукції?
 ? Чи відноситься сплачена підприємством сума страхової премії на валові витрати?
 ? Чи можна включити до валових витрат витрати на придбання  води у балонах для працівників?
 ? Чи може підприємство віднести до валових витрат компенсацію плати за землю, перераховану орендодавцю в складі орендної плати?
 ? Наше товариство створило дві філії (відокремлені підрозділи) чи можемо ми подавати декларацію з податку на прибуток за ці філії ?
 ? У підприємства є автомобіль. Виникла необхідність його відремонтувати. Чи можна віднести витрати на ремонт автомобіля до валових?
 ? Наше підприємство – неприбуткова організація (ОСББ). Також ми сплачуємо податок на прибуток з доходу, отриманого від здачі в оренду приміщень. Чи можна віднести до валових витрат заробітну плату консьєржів, прибиральниць, що обслуговують під’їзди, в яких знаходяться орендовані приміщення?
 ? Громадська організація, яка включена до Реєстру неприбуткових установ і організацій, планує відкрити у банку депозитний рахунок. Який порядок оподаткування буде застосований при оподаткуванні коштів як доходу у вигляді процентів за депозитним вкладом?
 ? В III кварталі 2008 року наше підприємство було платником єдиного податку 10 %. В цей період були виконані проектні роботи на суму 100 000 грн. без ПДВ. В цьому періоді надійшла часткова оплата за виконані роботи у сумі 60 000 грн. В IV кварталі 2008 року підприємство перейшло на загальну систему оподаткування і в грудні місяці отримало дебіторську заборгованість, що виникла у III кварталі, за проектні роботи у сумі 40 000 грн. Чи потрібно нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ з 40 000 грн., а також чи оподатковується дебіторська заборгованість (40 000 грн.) податком на прибуток за ставкою 25 %?
 ? Підприємство надало благодійну допомогу неприбутковій організації. Чи можна віднести такі витрати до складу валових витрат?
 ? Чи включаються до складу валових витрат витрати на оформлення страхового полісу для орендованого легкового автомобіля?
 ? Орендар перераховує орендну плату орендодавцю наперед за кілька місяців. Чи включається до складу валових витрат сума орендного платежу, сплачена авансом?
 ? Підприємство створило на території України філії. Який порядок сплати податку на прибуток головного підприємства та філій?
 ? Який механізм виправлення помилки, допущеної державним підприємством при розрахунку частини прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету? 
 ? Директор підприємства має намір поїхати у відрядження в Німеччину для налагодження відносин з контрагентами. Виникає питання: які існують обмеження (максимум-мінімум) для нарахування добових за умови, щоб така сума відновилась на валові витрати та не включалась до складу загального місячного оподатковуваного доходу відрядженого?
 ? Якими нормативними документами передбачено відрахування у 2009 році до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними підприємствами?
 ? Наше підприємство має кредиторську заборгованність, строк позовної давності якої минув. Як відобразити в декларації з податку на прибуток таку заборгованістть?
 ? Підприємство отримало безоплатно легковий автомобіль. Як нараховується податкова амортизація по безоплатно отриманих основних фондах?
 ? Благодійна організація – неприбуткова установа, основною діяльністю якої є проведення благодійної діяльності, має приміщення, частину якого керівництво вирішило здати в оренду. Чи вважатиметься сума орендної плати доходом з інших джерел, і чи  оподатковуватиметься податком на прибуток ?
 ? Наше підприємство займається роздрібною торгівлею продовольчими та непродовольчими товарами. Чи можливо  віднести на валові витрати товари, у яких минув термін придатності?
 ? Підприємство, яке знаходиться на загальній системі оподаткування, отримало поворотну фінансову допомогу від іншого підприємства, яке теж знаходиться на загальній системі оподаткування. На кінець звітного періоду фінансову допомогу не повернуто. Як така операція відображається в податковому обліку?
 ? Чи має право банк віднести до складу валових витрат розміщення рекламної продукції (інформації)?
 ? Чи має значення для визначення валових витрат на поліпшення орендованого об'єкта основних фондів термін дії договору оренди та термін введення в експлуатацію таких поліпшень?
 ? Чи потрібно відносити до валового доходу отриману у грудні 2008 року від нерезидента – юридичної особи відсоткову позику за договором позики, зареєстрованим в НБУ?
 ? Як правильно включати до складу валових витрат витрати підприємства по придбанню ПММ для легкових автомобілів, які використовуються у господарській діяльності підприємства?
 ? До якої групи основних фондів відноситься  придбання маршруторизаторів,  комутаторів та міні АТС?
 ? Чи враховуються в розрахунку приросту (убутку) за правилами п. 5.9 Закону про прибуток ТМЦ, сировина та матеріали, що рахуються у підзвіті у матеріальновідповідальних осіб (майстрів, начальників дільниць і т.п.)?
 ? Підприємство перерахувало в IV кварталі 2008 року неприбутковій організації 2,5 тис. грн. на проведення новорічних свят, тобто, благодійну допомогу, та, враховуючи вимоги пп. 5.2.2 пункту 5.2 статті 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств", включило цю суму до складу валових витрат за 2008 рік (прибуток за 2007 рік – 100 тис. грн., 2% – 2,0 тис. грн). Але вже після того, як була здана звітність за 2008 рік, самостійно була виявлена помилка в обчисленні прибутку за 2007 рік, а саме: оподатковуваний прибуток за 2007 рік – 150 тис. грн., від якого 2 % складають 3,0 тис. грн. Чи необхідно тепер виправляти помилку в обчисленні витрат з а 2008 рік?
 ? Резидент України планує здійснити з нерезидентом обмін цінними паперами, які мають еквівалентну кількість та вартість. Унаслідок такого обміну нерезидент доходу з України не отримає, тобто не виникне об'єкта оподаткування і норма статті 13 Закону про прибуток не діє. Чи вірно розуміє законодавство резидент?
 ? Як відобразити в декларації по податку на прибуток суми податку з реклами, які рекламне агентство отримує від замовника, акумулює у себе та перераховує до бюджету у визначені строки? 
 ? Договором оренди передбачено надання рахунків на оплату орендного платежу 15 числа наступного місяця, так як розрахунок цього платежу коливається в залежності від індексу інфляції. Індекс інфляції оприлюднюється не рідше 10 числа наступного місяця тож і сума орендного платежу розраховується в наступному місяці. Яку дату вважати датою надання послуг з оренди та як визначаються валові доходи підприємства?
 ? Чи включається до складу валового доходу вартість отриманих безкоштовно товарів?
 ? Який порядок переведення юридичної особи зі спрощеної системи оподаткування, якщо обсяг виручки за рік перевищить 1 млн. грн.? Коли юридична особа повинна зареєструватись платником ПДВ?
 ? Як здійснюються орендарем витрати на поліпшення орендованих основних фондів?
 ? Підприємство імпортує товар, який має короткий термін реалізації. Товар отримується та реалізовується в день прибуття літака без попередньої оплати. ВМД оформляється на наступний день або через декілька днів. На яку дату виникають валові витрати?
 ? ТОВ “....” орендує нежитлове приміщення під офіс. Як відобразити в податковому  обліку витрати на його ремонт?
 ? Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, основна діяльність якого не передбачає отримання прибутку, планує передати в оренду приміщення, які перебувають у спільній власності членів об'єднання. Чи підлягає така операція обкладенню податком на прибуток?
 ? Які штрафні санкції застосовуються до підприємства-емітента у разі несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів? 
 ? Яким чином здійснюватиметься залік сплачених авансових платежів з податку на прибуток при виплаті дивідендів, якщо підприємство отримує доходи виключно від здійснення спільної діяльності? 
 ? Чи можна відносити на валові витрати підприємства, витрати на фінансування проживання кандидатів на працевлаштування на час проведення тренінгів?
 ? Підприємство (покупець) збільшило валові доходи на суму непогашеної заборгованості (з ПДВ) на підставі рішення суду. Якщо у наступних податкових періодах підприємство (покупець) погашає суму такої заборгованості, то такий покупець збільшує валові витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення. Яка сума включається до складу валових витрат – з ПДВ чи без ПДВ?
 ? Чи можна відносити на валові витрати підприємства витрати на фінансування проживання кандидатів на працевлаштування на час проведення тренінгів? 
 ? Підприємство (покупець) збільшило валові доходи на суму непогашеної заборгованості (з ПДВ) на підставі рішення суду.  Якщо у наступних податкових періодах підприємство (покупець) погашає суму такої заборгованості, то такий покупець збільшує валові витрати на суму такої заборгованості (її частини) за наслідками податкового періоду, на який припадає таке погашення. Яка сума включається до складу валових витрат – з ПДВ чи без ПДВ?
 ? Наше підприємство, яке є платником податку на додану вартість, придбало комп’ютер вартістю 4000 грн. з ПДВ. Як збільшується балансова вартість 4 групи основних фондів? 
 ? Як розраховується сума податку на прибуток філії за звітний період при сплаті консолідованого податку на прибуток?
 ? Який порядок перенесення балансових збитків на наступні податкові періоди? 
 ? Чи відноситься сума завдатку, внесеного як забезпечення договірних зобов'язань однієї сторони договору перед іншою, до депозитів? 
 ? Що таке дериватив та які існують деривативи відповідно до видів цінностей? 
 ? Які штрафні санкції застосовуються до підприємства-емітента у разі несплати авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів?
 ? Яким чином здійснюватиметься залік сплачених авансових платежів з податку на прибуток при виплаті дивідендів, якщо підприємство отримує доходи виключно від здійснення спільної діяльності?
 ? Наше підприємство просить надати роз’яснення щодо податкових наслідків з податку на прибуток. Чи включається сума ПДВ, отримана у складі передоплати за товари, до валових доходів підприємства?
 ? Чи відносяться до валових витрат і в якому періоді витрати підприємства на оплату послуг адвоката, який буде захищати інтереси підприємства в суді у зв’язку із стягненням дебіторської заборгованості?
 

©2003-2011 ДПА у м.Києві
При використанні матеріалів посилання на сайти ДПА у м.Києві та ДПА України обов`язкове