This version of the page http://www.hopak.dp.ua/index.php/newsm/15-zvityaga09 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-04-14. The original page over time could change.
Дніпропетровська федерація Бойового Гопака :: Всеукраїнський фестиваль з Бойового Гопака та українських бойових мистецтв "Козацькі Звитяги"
 

Дніпропетровська обласна федерація
Бойового Гопака

Всеукраїнський фестиваль з Бойового Гопака та українських бойових мистецтв "Козацькі Звитяги"

3-4 жовтня вже вдруге фестиваль "Козацька Звитяга" відбувся в Києві. Вперше цей фестиваль проходив у 2006 році, але на той час він мав інший формат: дійство відбувалось на сцені у київському будинку офіцерів. Цього-ж року фестиваль було організовано під відкритим небом, в національному історичному музеї Пирогово.

Дніпропетровську обласну федерацію на фестивалі представляли ШБГ "ХОРС" (м. Павлоград) та ШБГ "Метелиця" (м. Верхівцеве). У фестивальній програмі серед кращих показових команд України збірна нашої області посіла І місце, та продемонструвала на високому рівні красу та велич Бойового Гопака!

Саме тут, на фестивалі, ожили давні українські традиції, залунали народні та сучасні українські пісні, задзвеніли в повітрі козацькі шаблі - і зійшлися козаки в герці Бойового Гопака. І як відчувають гордість бразильці за копоейру, корейці – за тейквондо, а японці – за карате, защемило серце у кожного українця і душа раділа, бо на очах відроджувалась слава наших предків, Воїнів Війська Запорозького.

І коні воронні, вірні товариші, заб’ють копитами в землю – демонстрували справжні чудеса козаки з кінно-акробатичного театру "Анкор". За полем широким, біля української хати, як багато століть тому, краяла серце бандура – інструмент, якому немає у світовій музичній культурі аналогів.

Закрутилося гончарне коло під ногами майстра і у руках народиться із глини посуд, з якого їли, який дивовижно розписували ще трипільці за тисячі років до Різдва Христового. Саме час разом з дітьми навчитися із глини коників ліпити, плести кошики, вишити на згадку український орнамент, що стане оберегом для дому, і власноруч виготовити для малечі найкорисніші у світі іграшки – зроблені маминими руками.

Завітав на "Козацькі Звитяги" і відомий байкар – Сашко лірник, щоб переповісти дітлахам казку про Солом’яного бичка і разом з маленькими слухачами зробити справжнього (в натуральний розмір!) героя української казки.

А про конкурси і козацькі розваги для дорослих годі й говорити! На майданчиках у справжньому старовинному українському селі мірялися силою всі, кому заманеться позмагатися у підніманні мішків, перетягуванні канату, киданні довбні, боях на колоді. Козаки зі Школи Бойового Гопака залюбки вчили всіх охочих козацьким забавам та змагам! Переможцям-лицарям - і слава, і шана, і гарні подарунки!

І дорослі і діти з задоволенням грали в захоплюючий сучасний вид спорту, що має древнє коріння - Корабельний більярд. І тут уже не силою, але вправністю та розумом перемагати доводилося! Хто ще не вмів - не біда, на святі і навчився, і позмагався!

Були серед гостей і козаки-характерники, з декількох Шкіл Бойового Гопака. Це ті, про яких казали, що "куля не бере і котрі самого чортяку вміють окульбачити і заставити собі служити", яких ані вогонь, ані вода, ані шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали. Сучасні характерники вміють лікувати, і так само, як їхні предки, розуміють таємну силу речей і явищ. Для спілкування охочих відбувалось – характерницьке коло.

А який апетит нагуляєвся на свіжому повітрі! І долинув аромат справжнього козацького кулішу, яким безкоштовно частували кожного гостя! І я там був: мед, пиво пив, і відчув себе невід’ємною частиною унікального народу з власним корінням, мовою та культурою!..

http://pirogovo.com.ua/ http://kozakfest.org.ua/

Людмила Запухляк, ІнфоЦентр ШБГ "ХОРС"

 

Випадкове фото

Авторизація

  • Забули свій пароль?
  • Забули своє Ім’я Користувача?
  • Зареєструватися

Останні новини

  • Всеукраїнський навчально-вишкільний семінар з Бойового Гопака
  • Чемпіонат України з Бойового Гопака
  • Відкритий Чемпіонат Дніпропетровської області з Бойового Гопака
  • Чемпіонат Жовтих Вод з Бойового Гопака
  • Кубок України з кік-боксингу

Дружні сайти




 

 

Наша кнопка

<код кнопки>

Лічильник