This version of the page http://www.railroad.od.ua/arhiv_08.asp (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-04-13. The original page over time could change.
Архів новин -=Одеська залізниця=- офіційний сайт
 

Уважаемые посетители!
Сообщаем Вам, что официальный сайт Одесской железной дороги
сменил свой доменный адрес на
odz.gov.ua
Через несколько секунд вы будете перенаправлены на новый адрес.
Для немедленной переадресации перейдите

по этой ссылке

Архів новин

Останнє 2010 рік 2009 рік 2008 рік 2007 рік Раніше

30.12.2008р. - За 11 місяців 2008 року за перевезення пільгових категорій Одеській залізниці компенсовано лише 60% від загальної суми
Одеська залізниця за 11 місяців поточного року відправила 31 млн. 756 тис. пасажирів, у тому числі 24 млн. 753 тис. пасажирів у приміському сполученні, серед них понад 12 млн. пасажирів пільгових категорій.
У цілому збитки від перевезень пасажирів пільгових категорій за вказаний період становлять 484,273 тис. грн., у тому числі 96,141 тис. грн. за перевезення пасажирів пільгового контингенту в приміському сполученні.
Так, за 11 місяців поточного року Одеська залізниця зазнала збитків на 104,514 тис. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.
Компенсація збитків місцевими органами влади покриває лише 60% витрат Одеської залізниці від перевезення пільгового контингенту в приміському сполученні.
У 2008 році в обласних бюджетах була передбачена сума компенсації за пільговий проїзд на 5558,5 тис. грн. менше, ніж було заявлено Одеською залізницею, у тому числі по Одеській області - 2467 тис. грн., Черкаській - 936,5 тис. грн., Кіровоградській - 868,3 тис. грн., Херсонській - 784,1 тис. грн., Миколаївській - 48,7 тис. грн.
Подібні цифри свідчать, що на сьогодні навіть заплановані субвенції державного бюджету не покривають суми, які повинні компенсуватися за перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

24.12.2008р. - Протягом 11 місяців 2008 року Одеською залізницею було продано понад 28 тисяч абонементних квитків
За 11 місяців 2008 року Одеською залізницею було продано понад 28 тисяч абонементних квитків на проїзд у залізничному транспорті приміського сполучення. Це на 14,8% квитків більше, ніж за відповідний період минулого року.
Вартість повного квитка на місяць дорівнює вартості 26 поїздок за встановленими тарифами. Повний квиток не є іменним.
Також у продажу наявні студентські та дитячі абонементні квитки, вартість яких становить відповідно 50% та 75% від вартості повного квитка.
До того ж у касах Одеської залізниці можна придбати так звані квитки «вихідного дня». Вартість одного такого квитка дорівнює вартості 14 поїздок. Такі квитки діють у п’ятницю, суботу, понеділок, передсвяткові та святкові дні. Квитки подібного зразка можуть придбати всі пасажири незалежно від віку та наявності пільг.
Нагадаємо, що право на пільговий безкоштовний квиток мають пасажири пільгових категорій, яких Одеська залізниця перевозить згідно з чинним законодавством України. Пільгові квитки є іменними.
Придбати абонементні квитки можна в будь-якій залізничній касі приміського сполучення Одеської залізниці.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

22.12.2008р. - В Одесі відбулося ХХ засідання Ради директорів зі спільної експлуатації паромної переправи Іллічівськ-Варна та ХІ засідання Ради директорів зі спільної експлуатації паромної переправи Варна-Поті / Батумі-Іллічівськ
15-18 грудня 2008 року в Одесі відбулося ХХ засідання Ради директорів зі спільної експлуатації паромної переправи Іллічівськ-Варна та ХІ засідання Ради директорів зі спільної експлуатації паромної переправи Варна-Поті / Батумі-Іллічівськ.
У засіданні взяли участь представники залізничних адміністрацій Болгарії, Грузії, України, представники Міністерства транспорту Республіки Болгарія, Іллічівського морського торговельного порту, Потійського морского торговельного порту, Батумського морського торговельного порту, ЗАО СК «Укрферрі», пароплавства «БМФ ЄАД», Болгарського морського кваліфікаційного Центру ЄАД та ТК «Інстра».
Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький відкрив засідання Ради директорів паромних переправ, привітав учасників засідання з 30-річчям паромної переправи Іллічівськ-Варна та підкреслив її важливе значення для торговельно-економічних відносин між країнами-учасницями. «За тридцять років вдала експлуатація паромних переправ багато в чому забов’язана Раді директорів, яка ставить перед собою ще більш масштабні задачі, скеровані на збільшення обсягів перевезень», - зауважив Ілля Левицький.
У ході засідання Ради директорів було прийнято рішення про подальші розрахунки між залізницями, а також вирішене питання обробки болгарських паромів, не порушуючи основний принцип паритетності, який закладений у міжурядових угодах і не суперечить нормативним документам.
До того ж учасниками засідання був узгоджений порядок проведення розрахунків за користування вантажними вагонами в прямому залізнично-паромному сполучення Іллічівськ-Варна-Іллічівськ, Іллічівськ-Поті / Батумі у 2009 році.
Подібні засідання Ради директорів проводяться щорічно з метою підвищення якості та ефективності роботи всього паромного комплексу, з урахуванням інтересів усіх учасників перевізного процесу.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

17.12.2008р. - Несанкційоване втручання у діяльність Одеської залізниці призвело до затримки поїздів
15 грудня 2008 року на переїзді 276 км перегону Лелеківка - Шостаківка (дільниця Помічна - Знам'янка) автомобіль марки КАМАЗ, завантажений деревиною, виїхав на колію з порушенням габариту у парному та непарному напрямках. Кабіна керування знаходилась на парній колії, кузов на непарній колії, внаслідок чого відбулося зрушення рейок. Водій, дії якого стали причиною серйозної несправності з місця події одразу зник.
Наслідки транспортної події усувались аварійно-рятувальною командою Кіровоградського райвідділу ГУМНС України в Кіровоградській області. Для налагодження руху поїздів працювали автомобілі та трактори дорожньої служби м. Кіровоград.
Після виправлення колії було відкрито рух для поїздів з обмеженням швидкості до 25 км/год. Згодом рух був повністю відновлений і обмеження швидкості відмінено. Однак в результаті порушень Правил дорожнього руху водієм автомобіля марки КАМАЗ рух пасажирських та вантажних поїздів був затриманий більше ніж на 3 години.
Залізничники в черговий раз закликають автомобілістів дотримуватися Правил дорожнього руху заради збереження і безпеки власного життя та життя інших людей.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

11.12.2008р. - За 11 місяців 2008 року працівники відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 80 випадків крадіжок вантажу та матеріальних цінностей залізниці
Спецопергрупами у складі працівників відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці за 11 місяців поточного року було здійснено 1688 рейдів. В результаті чого розкрито 37 крадіжок на суму 208358 грн. та затримано 59 осіб. За зазначений період на облік несанкціонованого втручання взято 64 випадки.
До того ж, протягом 11 місяців 2008 року особовим складом воєнізованої охорони Одеської залізниці проводилася робота щодо перевірки приймальних пунктів металобрухту, які працюють з порушенням Закону України «Про металобрухт». У ході проведених рейдів було перевірено 172 пункти, в результаті три з них закриті.
Так, наприклад, при проведенні оперативно - профілактичних заходів на ст. Олександрія був перевірений приймальний пункт, розташований у приватному будинку за адресою: Олександрійський район, с. Войновка, вул. Октябрьска, 105. Було виявлено 101 одиниця чавунних злитків на загальну суму 3000 грн. По даному факту порушена кримінальна справа.
За 11 місяців 2008 року зловмисниками на Одеській залізниці було вкрадено: контррейка, 90 м рейкової плітки, 103,5 м. рейки, 343 накладки, 284 стикових болтів у зборі, 1810 підкладок, 640 клемних болтів, 1135 закладних болтів, 6933 костилів, 1253 протиугонів та 1150 кг металобрухту, 100 м. кабелю, 6 трансформаторів, кришки від них, що загрожує безпеці руху поїздів.
У ході проведення заходів щодо боротьби зі злочинністю та дотриманню правопорядку на Одеській залізниці за 11 місяців поточного року працівники воєнізованої охорони розкрили 80 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей на загальну суму 248711 грн., з них 19 крадіжок вантажів на суму 209301 грн. та 61 крадіжка матеріальних цінностей залізниці на суму 39410 грн. В результаті затримано 141 особу. За вищевказаними злочинами порушено 20 кримінальних справ та 43 адміністративні справи.
Як правило, об'єктами розкрадань стають чавунні злитки, металобрухт і вугілля.
Працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці постійно проводять заходи з запобігання злочинності та правопорядку на залізниці. І в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей Одеської залізниці може призвести не тільки до кримінальної відповідальності, але й до трагічних наслідків.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

8.12.2008р. - На Одеській залізниці проводяться навчання з протидії актам можливого терористичного захвату
На Одеській залізниці пройшли навчання в межах Програми заходів з протидії можливим терористичним актам. Так, до підрозділів Одеської залізниці, що розташовані в Миколаївському вузлі, надійшла інформація про умовний захват групою озброєних терористів двох вагонів пасажирського поїзда на станції Миколаїв-Вантажний. Для проведення заходів зі звільнення заручників були негайно задіяні спецпідрозділи СБУ, МВС України Миколаївської області, «Альфа», «Сокіл» та «Беркут».
Облога місця події здійснювалася особовим складом стрілецьких підрозділів Херсонського загону воєнізованої охорони станції Миколаїв-Вантажний, станції Миколаїв. Оперативними діями працівників спецпідрозділів терористи були знешкоджені, а заручники звільнені.
Під час знешкодження терористів сталася умовна перестрілка. У ході перестрілки був пошкоджений бак тепловозу, у результаті чого розлилося та спалахнуло дизельне паливо. Для швидкої та ефективної ліквідації пожежі були задіяні сили трьох відділів аварійно-рятувальної служби Головного управління МНС України Миколаївської області та пожежний поїзд станції Миколаїв. У результаті вмілих та злагоджених дій пожежа була ліквідована.
Подібні навчання на Одеській залізниці проводяться регулярно з метою перевірки готовності підрозділів МВС України, МНС України, СБУ й підрозділів Одеської залізниці до спільних дій з попередження можливих випадків терористичних актів та оперативного їх знешкодження.
Прес-служба Одеської залізниці, 8-048-727-10-07, pressa_od@ukr.net

1.12.2008р. - За 10 місяців 2008 року Одеською залізницею відправлено понад 29 млн. пасажирів
За жовтень 2008 року Одеська залізниця відправила 2,7 млн. пасажирів. У цілому, за 10 місяців 2008 року, Одеською залізницею було відправлено 29 млн. 86 тис. пасажирів.
Для порівняння: за жовтень 2007 року Одеською залізницею було відправлено 2 млн. 692 тис. пасажирів. За підсумками 10-ти місяців 2007 року - 28 млн. 583 тис. пасажирів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

27.11.2008р. - За 10 місяців 2008 року на Одеській залізниці сталася 141 транспортна подія
Однією з причин транспортних подій на Одеській залізниці є неналежне дотримання правил безпеки приватних фірм, які розгортають свою роботу поблизу залізничних колій.
Так, 06.11.2008 при виконанні робіт з будівництва естакади через колії на 1307 км перегону Одеса-Пересип через порушення працівниками підприємства ТОВ «Планета Мост» технології підіймання вантажу стався обрив крану на контактну мережу парної та непарної колії з порушенням габариту для руху поїздів. Протягом двох з половиною годин залізничники остаточно закінчили роботу з відновлення пристроїв контактної мережі, і перегін для руху поїздів був відкритий.
Однак з вини приватних підприємств згодом сталося ще два інциденти. Це порушення працівниками ТОВ «Планета Мост» 08.11.2008 та ЧП «Трансстройсервіс» 18.11.2008 технологій виконання робіт з будівництва автомобільної естакади, що в черговий раз призвело до затримки поїздів.
Загальна сума матеріальних збитків унаслідок трьох зазначених випадків склала близько 128 тис. грн.
Загалом за 10 місяців 2008 року на Одеській залізниці сталася 141 транспортна подія. У результаті підприємству завдано збитків на суму 217 490,59 грн. Станом на 19.11.2008 за рахунок винних осіб збиток відшкодований у розмірі 155258,09 грн., або на 70%.
Працівники Одеської залізниці закликають приватні фірми дбати про безпеку під час виконання робіт, адже халатність та необачність їхніх працівників призводять до порушення безпеки руху на залізничному транспорті та значних матеріальних збитків.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

26.11.2008р. - Працівники Одеської залізниці виявили понад 16 тисяч пасажирів без проїзних документів у поїздах приміського сполучення
З 15 жовтня по 15 листопада 2008 року в ході проведення місячника з покращення якості обслуговування пасажирів та підвищення прибутковості від перевезень у приміському сполученні працівники Одеської залізниці виявили 16,4 тисяч пасажирів без проїзних документів у поїздах приміського сполучення.
За вказаний період Одеська залізниця відправила в приміському сполученні 3766 поїздів. Усього за період місячника проведено 1236 перевірок приміських поїздів, а також 1001 перевірка станцій, платформ та вокзалів. У ході перевірок було виявлено 643 безквиткових пасажири при посадці на поїзд, 675 пасажирів пільгових категорій без посадкових талонів, близько 15 тис. безквиткових пасажирів повернуто до квиткових кас з урахуванням пільгових категорій.
Також виявлено та вилучено 789 недійсних та прострочених документів, 698 квитків, 26 посвідчень, 42 абонементних квитки тощо.
Проведення подібних заходів щодо недопущення безквиткового проїзду в електропоїздах сприяє збільшенню грошових надходжень. Так, отримана від перевезення пасажирів у приміському сполученні квитковими касами та провідниками виручка за період проведення місячника склала 2019,6 тис. грн. проти 1556,9 тис. грн. відповідного періоду 2007 року.
Проведення місячника з покращення якості обслуговування пасажирів і підвищення прибутковості від перевезень у приміському сполученні сприяє більш відповідальному ставленню пасажирів до необхідності сплати за проїзд.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

25.11.2008р. - Одеська залізниця закликає водіїв дотримуватися правил дорожнього руху
За 10 місяців 2008 року на переїздах та коліях Одеської залізниці через грубі порушення водіями автотранспорту правил дорожнього руху (ПДР) сталося 24 дорожньо-транспортні пригоди. Унаслідок ДТП загинуло 2 людини і 7 травмовано. Найбільша кількість ДТП (13 випадків) сталася на переїздах із черговим, обладнаних сигналізацією, де через нехтування водіями автомобілів сигналів, що забороняють рух, у 2008 році травмовано 4 особи. А на переїздах без чергового, обладнаних сигналізацією, загинуло 2 особи та 3 травмовано.
Утім, кількість транспортних пригод, що сталися протягом 10 місяців поточного року, менша на 6 ДТП, ніж за відповідний період 2007 року. Залізничники в черговий раз закликають водіїв дотримуватися правил дорожнього руху при перетині залізничних переїздів та не створювати аварійну ситуацію на залізниці, яка може призвести до трагічних наслідків.
З 17 листопада 2008 року при виїзді водіїв на залізничний переїзд на заборонний сигнал світлофора чи жест чергового по переїзду, при закритому шлагбаумі або коли до переїзду наближається поїзд, водії наражаються на штраф від 20 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Також певні порушення ПДР при перетині залізничних переїздів можуть каратися позбавленням права керування транспортними засобами на термін від одного до двох років чи суспільними роботами на термін від 40 до 60 годин.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

19.11.2008р. - Працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці за 10 місяців 2008 року розкрили 35 випадків крадіжок
Спецопергрупи в складі працівників відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці та співробітники лінійних відділів міліції за 10 місяців поточного року здійснили 1539 рейдів, у ході яких розкрито 35 випадків крадіжок на суму 208 206 грн. і затримано 55 осіб.
За 10 місяців 2008 року особовий склад воєнізованої охорони Одеської залізниці та співробітники лінійних відділів міліції перевірили 163 пункти прийому металобрухту. За результатами перевірок три з них було закрито.
Так, наприклад, при проведенні оперативно-профілактичних заходів у місті Херсон був перевірений приймальний пункт, де виявлені деталі верхньої будови колії. Ліцензія на прийом металобрухту у власників пункту відсутня.
Працівники стрілецького підрозділу воєнізованої охорони на станції Христинівка в місті Гайсин Вінницької області при перевірці пунктів прийому вилучили 22 одиниці анкерів АШП-2.
Подібні пункти прийому металобрухту, що діють з порушенням Закону України «Про металобрухт», виявлені і в інших населених пунктах, розташованих поблизу колій та об’єктів Одеської залізниці в Кіровоградській, Миколаївській і Херсонській областях.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

19.11.2008р. - На Одеській залізниці за порушення правил безпеки на залізничному транспорті затримано 7434 правопорушники
За 10 місяців 2008 року за порушення правил поведінки на залізниці працівники воєнізованої охорони Одеської залізниці затримали 7434 громадян, з них 2559 правопорушників притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на суму 26178 грн.
Мешканці районів, міст і населених пунктів, що розташовані поблизу залізничних колій та станцій, постійно наражають себе на небезпеку, порушуючи правила безпеки. З метою зменшення кількості випадків невиробничого травматизму працівники Одеської залізниці постійно проводять рейди, під час яких порушників правил, установлених на залізничному транспорті, затримують та видаляють з небезпечних територій.
Крім того, з метою недопущення правопорушень на залізничному транспорті працівники Одеської залізниці за вказаний період провели 7434 індивідуальних бесід, 106 лекцій із працівниками підприємств та учнями.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.11.2008р. - За 10 місяців 2008 року працівники відомчої воєнізованої охорони Одеської залізниці розкрили 78 випадків крадіжок вантажу та матеріальних цінностей
За 10 місяців 2008 року зловмисниками на Одеській залізниці було вкрадено 90 м рейкових плітей, 103,5 м рейок, 339 накладок, 284 стикових болти в зборі, 1810 підкладок, 598 клемних болтів, 1135 закладних болтів, 6933 костилі, 1253 протиугони та 1150 кг металобрухту, 100 м кабелю, 6 трансформаторів і кришки від них та інше.
У ході проведення заходів щодо боротьби зі злочинністю та дотримання правопорядку на Одеській залізниці за 10 місяців поточного року працівники воєнізованої охорони розкрили 78 випадків розкрадання вантажів і матеріальних цінностей на загальну суму 248 559 грн., з них 18 крадіжок на суму 209 251 грн. та 60 крадіжок матеріальних цінностей залізниці на суму 39 308 грн. У результаті затримано 137 осіб. За вищевказаними злочинами порушено 20 кримінальних справ і 41 адміністративна справа.
Як правило, об'єктами розкрадань стають чавунні злитки, металобрухт і вугілля.
Одеська залізниця постійно вживає заходів із запобігання злочинності та правопорядку на залізниці. Залізничники в черговий раз застерігають правопорушників, що розкрадання матеріальних цінностей залізниці може призвести не тільки до кримінальної відповідальності, але й до трагічних наслідків.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.11.2008р. - За 10 місяців 2008 року за перевезення пільгових категорій Одеській залізниці компенсовано лише 56,8% від загальної суми
Втрати Одеської залізниці за перевезення громадян пільгових категорій - одна з основних причин збитковості пасажирських перевезень. У 2008 році в обласних бюджетах була передбачена сума компенсації за пільговий проїзд на 5558,5 тис. грн. менше, ніж було заявлено Одеською залізницею, у тому числі по Одеській області - 2467 тис. грн., Черкаській - 936,5 тис. грн., Кіровоградській - 868,3 тис. грн., Херсонській - 784,1 тис. грн., Миколаївській - 48,7 тис. грн.
Подібні цифри свідчать, що на сьогодні навіть заплановані субвенції державного бюджету не покривають суми, які повинні компенсуватися за перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом.
Ускладнює роботу відсутність у районних та міських управліннях праці і соціального захисту бази даних пенсійних посвідчень на електронних носіях, що не дає можливості впровадження автоматизованого контролю.
Залізниця, надавши послуги з перевезення пільгових категорій пасажирів, вимушена систематично просити компенсувати збитки, хоча відшкодування за рахунок Державного бюджету передбачено законодавчими актами. Протягом 9 місяців тільки за підписом начальника залізниці було відправлено 18 листів губернаторам областей, 8 листів начальникам Управлінь праці та соціального захисту населення, були звернення до міністра економіки, міністра праці та соціальної політики.
Багато що залежить від розуміння керівниками районів і міст важливості приміських пасажирських перевезень як соціально значущого виду перевезень.
Так, наприклад, голові міста Черкаси з початку року керівництво залізниці направило 29 листів. Однак договір на перевезення громадян пільгової категорії так і не укладений, компенсаційні суми Одеській залізниці за 2008 рік не надходили.
За 10 місяців 2008 року Одеська залізниця перевезла пасажирів пільгових категорій на суму 16799 тис. грн., а компенсовано з боку державних адміністрацій 9537,6 тис. грн., або лише 56,8% від загальної суми.
До того ж пільгами на залізниці користуються діти віком від 6 до 14 років, які згідно з законодавством платять 75% від повної вартості білета. Всього за 9 місяців 2008 року Одеська залізниця перевезла 334,1 тис. дітей на суму 2164,7 тис. грн.
Не повною мірою компенсуються перевезення студентів Міністерством освіти та науки. При розрахунковій сумі в 11 млн. грн. у бюджеті для погашення Одеській залізниці передбачено всього 3,7 млн. грн. А за 9 місяців уже нарахована сума за перевезення студентів 7,8 млн. грн. При цьому відшкодовано лише 2,5 млн. грн. - 32,1%. Борг залізниці складає 5,3 млн. грн.
В цілому за перевезення пільгових категорій пасажирів, дітей і студентів заборгованість перед залізницею складає 14,2 млн. грн.
Збитки Одеської залізниці від приміських перевезень пасажирів за 9 місяців поточного року склали 89,3 млн. грн. а на кінець року очікуються на рівні 132 млн. грн. Підприємство займається «благодійністю» по відношенню до населення, забезпечуючи приміські перевезення й покриваючи збитки за рахунок вантажних перевезень, при цьому маючи серйозні фінансові труднощі. Шляхів вирішення цієї проблеми два: підвищення вартості проїзду до економічно обґрунтованого рівня або фінансова допомога держави та місцевих адміністрацій.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.11.2008р. - Одеська залізниця оптимізує перевізний процес у приміському сполученні
З метою оптимізації перевізного процесу у приміському сполученні, Одеська залізниця прийняла рішення з 14.11.2008 відмінити курсування 3-х пар приміських поїздів:
- №6310/6343: Одеса - Білгород- Дністровський;
- №6504/6507: Одеса - Роздільна;
- №6330/6329: Знам’янка - Олександрія.
До подібних заходів Одеська залізниця вдається з метою економії експлуатаційних витрат на приміські перевезення. Постійне недоотримання коштів від державних та районних адміністрацій за перевезення пільгових категорій пасажирів, невідповідність тарифів економічно обґрунтованим змушує шукати залізницю можливості зменшення збитковості приміських перевезень. Саме це і призводить до відміни курсування деяких приміських поїздів, що користуються найменшим попитом.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

12.11.2008р. - Одеська залізниця посилила контроль за безпекою руху в умовах негоди
Одеська залізниця готова забезпечити безпечний рух та безперебійний пропуск поїздів під час різкої зміни погодних умов у зимовий період. За необхідності працівники Одеської залізниці використовуватимуть необхідну техніку: 21 снігоочисник і 9 снігозбиральних машин.
Для очистки від можливого заносу снігом стрілочних переводів визначені бригади служби колії та підготовлені до роботи механізовані засоби. Так, на Одеській залізниці 687 стрілочних переводів обладнані пневмообдувом. На деяких пристроях додатково встановлено 15 компресорів. Окрім того, 187 стрілочних переводів обладнані електрообігрівами.
Для оперативного реагування створені штаби з боротьби з негодою, у яких встановлено цілодобове чергування керівників служб, відділень і структурних підрозділів підприємства. Узгоджені плани боротьби з негодою в зимовий період та визначені місця вивантаження снігових мас.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

11.11.2008р. - За 10 місяців 2008 року через порушення громадянами правил безпеки на Одеській залізниці сталося 100 випадків невиробничого травматизму
За 10 місяців 2008 року через грубі порушення громадянами правил безпеки на об‘єктах Одеської залізниці зафіксовано 100 випадків невиробничого травматизму, з них зі смертельним наслідком - 69. Причому 56 випадків невиробничого травматизму сталися на станціях, 32 з яких - зі смертельним наслідком; 44 - на перегонах, з них 37 - зі смертельним наслідком. Серед постраждалих шестеро дітей віком до 16 років, троє з яких загинули.
Громадяни продовжують грубо порушувати правила поводження на залізничних коліях, але порівняно з відповідним періодом 2007 року ситуація дещо поліпшилася. Кількість травмованих зменшилася на 15 осіб, а кількість загиблих - на 14.
Основними причинами нещасних випадків на залізниці є порушення громадянами правил безпечної поведінки. Залізничники зазначають, що люди нехтують елементарними правилами безпеки на залізничній колії та не усвідомлюють, що машиніст не в змозі моментально зупинити поїзд. Працівники Одеської магістралі закликають батьків звертати особливу увагу на належне поводження дітей під час перетину залізничних колій.
У черговий раз Одеська залізниця закликає всіх бути обачними, оскільки навіть незначне, на перший погляд, порушення правил безпеки громадян на залізничному транспорті може призвести до трагічного фіналу. З правилами можна ознайомитись на залізничних вокзалах, у вагонах пасажирських і приміських поїздів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

7.11.2008р. - Одеська залізниця за 10 місяців 2008 року відремонтувала майже п’ять тисяч вантажних вагонів
За 10 місяців 2008 року працівники вагонного господарства Одеської залізниці відремонтували 4803 одиниці вантажного рухомого складу, що на 980 вагонів більше, ніж за відповідний період 2007 року.
У тому числі відремонтовано 2564 універсальних піввагони, що на 906 одиниць більше, ніж за 10 місяців 2007 року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

5.11.2008р. - Працівників Одеської залізниці нагороджено почесними знаками
За сумлінну працю на залізничному транспорті, вагомий внесок у забезпечення виконання планових завдань із перевезення вантажів та пасажирів, впровадження нової техніки та сучасних технологій організації руху поїздів і обслуговування пасажирів, високу професійну майстерність і творчу ініціативу в роботі, а також з нагоди Дня залізничника знаком «Почесний залізничник» нагороджено заступника головного інженера - начальника технічної служби Одеської залізниці Олега Батира та начальника Дорожніх механічних майстерень служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Анатолія Півченка.
Знаком «Залізнична Слава» І ступеня нагороджено начальника юридичної служби Одеської залізниці Сергія Зайцева.
Знаком «Залізнична Слава» ІІ ступеня нагороджено редактора - начальника Дорожньо видавничого центру «Південний експрес» Володимира Монастирського, слюсаря-ремонтника локомотивного депо Знам’янка Віктора Романова, першого заступника начальника служби сигналізації та зв’язку Олега Суханика.
Крім того, знаком «Залізнична Слава» ІІІ ступеня нагороджено 10 залізничників, а почесної грамоти Державної адміністрації залізничного транспорту України удостоєні 20 працівників Одеської залізниці.
Годинником від генерального директора Укрзалізниці нагороджено 15 залізничників. Значком «Відмінник воєнізованої охорони Укрзалізниці» відзначені начальник стрілецької команди Херсонського загону Анатолій Дубина, старший стрілець Другого Одеського загону Ірина Козачук, старший стрілець Херсонського загону Віталій Мельник, стрілець Другого Одеського загону Ігор Москаленко.
До того ж на честь свята 25 працівників Одеської залізниці отримали нагороди державного значення.
Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький привітав усіх залізничників з професійним святом та зазначив, що праця залізничників буде і надалі сприяти покращенню добробуту України.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

31.10.2008р. - 354 структурних підрозділи Одеської залізниці взяли участь у заходах з забезпечення чистоти
Місячник з приведення господарства Одеської залізниці до належного санітарного стану завершений. У роботі з упорядкування господарства взяли участь 354 структурних підрозділи.
Протягом місячника проведені заходи з покращення стану території залізниці, а саме: ліквідовано 299,8 куб. м стихійних сміттєзвалищ, очищено від сміття 1430 одиниць станційних під’їзних колій і стрілочних переводів, а також 398 пасажирських та вантажних платформ.
Окрім того, працівники Одеської залізниці очистили й оновили 458 станційних, службово-технічних приміщень, вокзалів і вантажних складів. Залізничники зібрали 85,4 тонн металобрухту, облаштували 155,1 га газонів, висадили 667 дерев і кущів, скопали 7478 та побілили 3330 дерев.
У результаті проведення місячника з упорядкування господарств залізничники забезпечили чистоту й надали естетичного вигляду службово-технічним, адміністративно-побутовим будівлям, вокзалам та вантажним складам, а також покращили умови праці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

Шановні залізничники!
Щиро вітаємо півмільйонну армію працівників сталевих магістралей і шановних ветеранів з професійним святом - Днем залізничника!
Сьогодні Україна стала повноправним учасником світової ринкової системи. Це значною мірою стосується транспорту й особливо залізниць. Розвиток транзитного потенціалу України прямо залежить від якості роботи вітчизняної залізничної мережі. Трудові колективи кожної із шести залізниць України роблять усе можливе задля того, аби надійно і чітко діяв наш потужний залізничний комплекс, ефективною була робота з перевезень пасажирів і вантажів, а технічне переоснащення магістралей здійснювалося за світовими стандартами. Ці послідовні кроки задовольняють потреби внутрішнього ринку у перевезеннях , забезпечують подальший розвиток залізниць, сприяють збереженню робочих місць. Важко переоцінити і величезну соціально-економічну роль українських залізниць, адже для мільйонів українців це найбільш доступний і надійний вид транспорту в сфері пасажирських перевезень.
Керівництво Укрзалізниці та Профспілка залізничників і транспортних будівельників приділяють велику увагу питанням соціального захисту залізничників: забезпеченню для них належних умов праці та відпочинку, покращенню добробуту, розвитку соціальної сфери, утриманню оздоровчих закладів.
Шановні залізничники! Нехай у цей святковий день ваші серця наповнюються почуттям великої гордості за свою працю на благо залізниць і українського народу. Зичимо всім вам міцного здоров’я, злагоди у родинах, віри у власні сили і вагомих професійних здобутків!

Генеральний директор Укрзалізниці
Василь МЕЛЬНИЧУК
Голова Федерації профспілок транспортників України,
Голова профспілки залізничників і транспортних будівельників України
Вадим ТКАЧОВ

30.10.2008р. - Одеська залізниця переходить на енергоефективні електронагрівачі
Необхідність в економії електроенергії та автоматизованому опалювальному обладнанні вимагає переходу на енергоефективні електронагрівальні прилади. У зв’язку з цим Одеська залізниця впроваджує для опалювання переїзних будок пластикові електричні радіатори потужністю 500 Вт з електронним термостатом.
Однією з основних переваг подібного пластикового радіатора є великий коефіцієнт теплопередачі - 96% при порівняльно невеликому споживанні електроенергії - 0,5 кВт. Він випромінює комфортне тепло, яке не спалює кисень. Нагрівальні елементи виготовлені з високоякісних аморфних сплавів компанії АНТ.
Окрім того, якщо приміщення складається з декількох кімнат, то не обов’язково обігрівати їх централізовано, оскільки пластикові радіатори з контролюючим управлінням дозволяють контролювати температуру незалежно, у кожному приміщенні.
Так, наприклад, для опалювання переїзної будки достатньо двох радіаторів по 500 Вт. За опалювальний сезон радіатором, який обладнаний автоматичним термостатом, буде спожито 1344 кВт годин електроенергії.
Загалом один пластиковий радіатор за опалювальний сезон буде економити 2,5 кВт годин електроенергії порівняно з традиційними засобами обігрівання.
На сьогоднішній день Одеська залізниця вже закупила 24 пластикових радіатори з метою ефективного використання електроенергії та поліпшення умов праці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

23.10.2008р. - Введено в експлуатацію електрифіковану дільницю Бурти-Користівка
28 жовтня 2008 року на станції Користівка Знам’янської дирекції Одеської залізниці відбулося урочисте прибуття електропоїзда, який здійснив першу поїздку щойно введеною в експлуатацію електрифікованою дільницею Бурти-Користівка.
В урочистостях взяли участь міністр транспорту та зв’язку України Йосип Вінський, генеральний директор Укрзалізниці Василь Мельничук, начальник Одеської залізниці Ілля Левицький, начальник Південної залізниці Віктор Остапчук, начальник Знам`янської дирекції залізничних перевезень Одеської залізниці Віктор Казанджій, представники обласної та міської влади.
Укрзалізниця закінчила виконання робіт з будівництва другої колії, модернізації пристроїв сигналізації, централізації та блокування, а також зв'язку, електрифікації дільниці Бурти-Користівка. Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький зазначив, що завдяки введенню в експлуатацію електрифікованої дільниці Бурти-Користівка покращиться екологічна ситуація в регіоні.
У результаті комплексної модернізації дільниці Бурти-Користівка:
- побудовано 21 км других колій, ліквідовано два роз'їзди (294 км, 309 км), що значно підвищило пропускну спроможність;
- розгорнута довжина контактної мережі склала 83,6 км. Для електрифікації дільниці було встановлено 1821 опор контактної мережі, 349 анкерів, 376 фундаментів, змонтовано 57 жорстких поперечин, 1380 консолей, 811 кронштейнів, 276 відтяжок, 1360 фіксаторів;
- побудовані нові пости електричної централізації на станціях Лікарівка і Павлиш з електроопалюванням, які значно поліпшать умови праці залізничників.
Завдяки проведенню комплексної модернізації буде зменшено тривалість стоянок поїздів на проміжних станціях і роз'їздах на схрещенні, за рахунок чого значно збільшиться швидкість руху поїздів на цій дільниці, що, у свою чергу, знизить експлуатаційні витрати. Очікувана економія від збільшення дільничної швидкості складе близько 1,5 млн. грн. на рік. Також не буде простоїв транзитних поїздів по станції Користівка, пов'язаних зі зміною локомотивів. Очікується, що економія від скорочення простоїв поїздів складе понад 2,5 млн. грн. на рік.
В цілому відкриття модернізованої дільниці Кременчук-Бурти-Користівка дозволить істотно збільшити пропускну спроможність, впровадити швидкісний рух пасажирських поїздів, зменшити забруднення навколишнього середовища, сприятиме нарощуванню експортного потенціалу України та, як наслідок, покращенню добробуту українців.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

23.10.2008р. - За 9 місяців 2008 року Одеська залізниця модернізувала 114,8 км колії
Предметом особливої уваги на залізничному транспорті є безпека руху, що перш за все залежить від стану колії. У зв’язку з цим Одеська залізниця регулярно виконує плани модернізації, капітального ремонту колії та заміни стрілочних переводів.
Так, за 9 місяців 2008 року Одеська залізниця модернізувала 114,8 км колії на напрямках Миронівка—П’ятихатки, Вапнярка—Одеса, Знам’янка—Помошна—Одеса, Знам’янка—Миколаїв, Котовськ—Помошна, Апостолове—Херсон. Також капітально відремонтовано 141,25 км колії на дільницях Котовськ—Помошна, Вапнярка—Христинівка, Знам’янка—Помошна, Нововесела—Миколаїв, Волинська—Тимково та зроблено середній ремонт 110,7 км колії.
Окрім того, за 9 місяців поточного року залізничники замінили на нові 207 комплектів стрілочних переводів, у тому числі на нові залізні бруси — 169 комплектів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

23.10.2008р. - Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький удостоєний почесного звання «Кращий керівник року»
В межах проекту «Українці в ореолі європейської слави» за високий професіоналізм, управлінську майстерність, активну участь у ринкових та соціальних перетвореннях у країні, значний внесок у розвиток економіки України та високоефективне керівництво Експертна рада Асамблеї ділових кіл присудила начальнику Одеської залізниці Іллі Юхимовичу Левицькому почесне звання «Кращий керівник року».
За підсумками конкурсів і рейтингів, які є складовою частиною проекту «Українці в ореолі європейської слави», Державне підприємство «Одеська залізниця» за забезпечення динамічного розвитку підприємства в галузі «Транспорт» стало лауреатом Всеукраїнського рейтингу «Кращі підприємства України».
За роки незалежності лідерську когорту поповнили понад 6 тисяч особистостей і корпорацій — лауреатів високих асамблеївських нагород. І сьогодні до цих лав долучаються кращі представники ділової еліти, науковці, провідні фахівці з різних регіонів України. Завдяки їхній наполегливій праці та досягненням зміцнюється вітчизняна економіка, залучаються інвестиції, фінансуються інноваційні проекти та програми, відроджується наука, духовна й культурна спадщина народу, а значить, підвищується авторитет і покращується репутація України у світовому співтоваристві.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

22.10.2008р. - Одеська залізниця активно продовжує технічне переоснащення
У числі пріоритетних напрямків розвитку Одеської залізниці є забезпечення інтенсивного оновлення основних виробничих фондів, тягового та моторвагонного рухомого складу. Протягом 2008 року Одеська залізниця придбала 14 магістральних електровозів, до кінця поточного року планується придбати ще 5 електровозів. У період з 2009 по 2015 роки передбачена закупівля 92 магістральних вантажних електровозів, 31 пасажирського електровоза та 16 маневрових локомотивів.
Одеська залізниця регулярно проводить модернізацію, ремонт та оновлення технічного обладнання з метою приведення рухомого складу й інфраструктури у відповідність з міжнародними стандартами. Зокрема, за 9 місяців 2008 року на залізницю надійшло 25 нових пасажирських вагонів.
Крім того, для покращення якості капітального ремонту колії вводяться в експлуатацію нові колійні машини: машина для виправки стрілочних переводів ДКМ-1, машина для виправки колії зі стабілізатором баласту 09-32 CSCM, два планувальники баласту UPS-2000 SWS, СПЗ-5UA.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

22.10.2008р. - Одеська залізниця ефективно виконує умови колективного договору
Під час конференції трудового колективу Одеської залізниці, що відбулася 21 жовтня 2008 року в місті Одеса, були обговорені питання виконання залізницею зобов’язань колективного договору.
Так, піклуючись про добробут залізничників, Одеська залізниця у 2008 році підвищила зарплатню на 34,6%, у тому числі машиністам локомотивів та складачам поїздів — на 34,3%, оглядачам вагонів — на 37,4%, монтерам колії — на 33%.
Також у поточному році були поліпшені санітарно-побутові умови на дільницях і в цехах структурних підрозділів. Витрати на реалізацію заходів, які направлені на подальше покращення умов та охорони праці, профілактику виробничого травматизму склали 19,3 млн. грн. З метою забезпечення належних умов праці на придбання спецодягу та спецвзуття було направлено 7,7 млн. грн.
Одеська залізниця регулярно оздоровлює залізничників і членів їхніх родин у залізничних санаторіях-профілакторіях, а також дитячих оздоровчих таборах.
Крім того, працівникам Одеської залізниці відповідно до норм колективного договору нараховуються та виплачуються надбавки та доплати, надається допомога на оздоровлення під час відпустки, виплачується одноразова допомога у зв’язку з виходом на пенсію. Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький зазначив, що виконання зобов’язань колективного договору є одним із першочергових питань для керівництва залізниці. «Ми і надалі будемо плідно працювати в напрямку покращення умов праці та задоволення соціальних потреб наших працівників», — наголосив начальник Одеської залізниці Ілля Левицький.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

20.10.2008р. - Одеська залізниця оголошує місячник з покращення якості обслуговування пасажирів
З метою вдосконалення якості обслуговування пасажирів на вокзалах та в поїздах, збільшення доходних надходжень від перевезення пасажирів у приміському сполученні, забезпечення належного санітарно-технічного стану та температурного режиму в пасажирських вагонах електро- та дизель-поїздів з 15 жовтня по 15 листопада 2008 року на Одеській залізниці оголошено місячник.
У період проведення місячника планується організація рейдів у поїздах приміського сполучення за участю працівників УМВС на транспорті, представників пасажирської та інших служб Одеської залізниці. Особлива увага буде приділятися дотриманню етики спілкування та культурі обслуговування пасажирів персоналом залізниці.
Крім того, планується перевірка роботи провідників МВРС та приміських поїздів з виявлення безквиткових пасажирів. Залізничники мають на меті посилити роботу посадкових бригад стосовно виявлення та вилучення підроблених посвідчень, які дають право на оформлення безкоштовного чи пільгового проїзного документа, недійсних абонементних квитків, квитків вихідного та інших з залученням працівників лінійних відділів міліції.
Одеська залізниця регулярно проводить подібні заходи з удосконалення якості обслуговування пасажирів задля покращення комфорту, забезпечення безпеки перевезення пасажирів та відповідного санітарно-технічного стану.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.10.2008р. - Громадяни України продовжують втручатися в діяльність Одеської залізниці
Тільки за 9 місяців поточного року на Одеській залізниці невідомими особами було викрадено 103,5 м рейок, 284 стикових болти у зборі, 1810 підкладок, 598 клемних болтів, 1135 закладних болтів, 6933 костилі та 1253 протиугони, а також було пошкоджено значну кількість пристроїв сигналізації електричної централізації та блокування.
За вказаний період особовим складом воєнізованої охорони Одеської залізниці було розкрито 77 крадіжок на загальну суму 248 543 грн., з них 18 крадіжок вантажів на суму 209 251 грн. та 59 крадіжок матеріальних цінностей залізниці на суму 39 292 грн. У результаті затримано 136 осіб. За вищевказаними злочинами порушено 20 кримінальних справ та 41 адміністративна справа.
Окрім того, особовим складом воєнізованої охорони протягом 9 місяців 2008 року проводилися перевірки приймальних пунктів металобрухту щодо законності їх діяльності, у ході яких було перевірено 151 пункт, 3 з них — закриті відповідними органами влади.
До того ж за вказаний період Одеською залізницею проведено 5201 індивідуальна бесіда, 97 лекцій на підприємствах та в навчальних закладах щодо недопущення правопорушень на залізниці.
Одеські залізничники в черговий раз попереджають, що втручання в діяльність залізничного транспорту впливає на стан безпеки руху. Це може призвести до тяжких наслідків — аварій та травмування і загибелі як працівників залізниці, так і сторонніх осіб.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

14.10.2008р. - Заходи з підготовки до зимового періоду на Одеській залізниці йдуть за планом
Одеська залізниця активно готується до роботи в зимовий період. Так, у приміщеннях та будівлях Одеської залізниці здійснений внутрішній і зовнішній ремонт. Працівники підприємства відремонтували й утеплили 10 777 одиниць дверей, вікон та відремонтували 37024 кв. м покрівлі при плановому завданні 36 764 кв. м.
Перевірені й налагоджені опалювальні та вентиляційні системи, тепло- й водопостачання. Зокрема, уже відремонтовано 68 котелень, що працюють на природному газі, 212 — на вугіллі та 106 — на електроенергії.
Вжиті заходи з оздоровлення колійного господарства. Підготовлено до зими 418 км під’їзної колії, модернізовано 110,4 км та відремонтовано капітальним ремонтом 134 км.
Для належної боротьби з негодою в зимовий період здійснений ремонт усіх 30 одиниць снігоочисної та снігоприбиральної техніки, заготовлений інвентар для снігоборотьби, а також придбане спецвзуття та спецодяг для працівників структурних підрозділів.
Також Одеська залізниця підготувала рухомий склад до роботи в зимовий період: відремонтовано 14 електровозів та 17 тепловозів. Ремонт електропоїздів виконано на 100%. Для забезпечення вантажних і пасажирських залізничних перевезень здійснено ремонт 401 пасажирського та 3785 вантажних вагонів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

14.10.2008р. - Одеська залізниця заощаджує газ за рахунок модернізації котелень
Одеська залізниця успішно реалізує Програму реконструкції котелень з переведенням їх на більш ефективні види палива.
Зараз робота з реконструкції котелень йде повним ходом у підрозділах вагонного депо станції Одеса-Головна, Одеса-Застава-1. На станції Одеса-Сортувальна вузлова енерговитратна котельня переводиться на автономне теплопостачання. У таких умовах топкові пристрої будуть працювати без обслуговуючого персоналу, та зникає необхідність у довгих теплових сітях. Уже тільки це дозволить знизити витрати газу на 30%, а електроенергії — на 25%. Також у наступному році планується розпочати реконструкцію котелень локомотивних депо станцій Христинівка, Знам’янка, Миколаїв.
У поточному році завершено реконструкцію котельні у вагонному депо станції Одеса-Головна, де встановлено новий пристрій пальника італійської компанії «Унігаз», який працює в автономному режимі. Очікуваний економічний ефект — від 10 до 15%.
На даху будівлі інформаційно-обчислювального центру Одеської залізниці встановлена сучасна модульна котельня системи «Укрінтерм», яка повністю забезпечує теплом і майже вдвічі економить споживання енергоресурсів порівняно зі звичайною котельнею.
Реконструкція котелень здійснюється з метою вдосконалення роботи опалювальних систем, дає можливість значно покращити умови праці та заощаджувати значні кошти для залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

13.10.2008р. - Одеська залізниця за 9 місяців 2008 року виготовила близько 1500 одиниць меблевої продукції
За 9 місяців 2008 року на замовлення служб Одеської залізниці підсобними цехами структурних підрозділів служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці виготовлено близько 1500 одиниць меблевої продукції, яка реалізована на лінійні станції, а також у структурні підрозділи, завдяки чому були забезпечені гідні умови праці для залізничників.
Окрім того, працівники цеху з випуску столової мінеральної води «Бірзульська» Котовського будівельно-монтажного експлуатаційного управління в поточному році станом на 01.10.2008 виготовили понад 100 тис. пляшок води, переданих за собівартістю до структурних підрозділів Одеської залізниці.
Нагадаємо, одним з основних завдань служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці є вирішення питань з покращення обслуговування збереженості службово-технічних будівель та споруд, вдосконалення якості виконання ремонтно-будівельних робіт. На балансі служби станом на 01.01.2008 знаходиться 3718 службово-технічних будівель і споруд площею 1743,2 кв. м, у тому числі 485 об’єктів водопостачання та водовідводу, 360 котелень на різних видах палива із сумарним тепловиробництвом 100,66 Гкал/год. Крім того, на балансі служби знаходяться й об’єкти соціальної сфери: 11 гуртожитків загальною площею 22 тис. кв. м, чотири дитячих оздоровчих табори на 970 місць, санаторій-профілакторій №2 ст. Бугаз, водногребна база та дві бази відпочинку.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

13.10.2008р. - Одеська залізниця впроваджує новітні технології
На базі Дорожніх механічних майстерень (м. Одеса) Одеської залізниці проводиться реконструкція цеху з обробки металу, встановлюється та комплектується лінія для виробництва зварки металоконструкцій та обробки металу. Наразі виконується постачання устаткування, у тому числі: гідравлічного пресу на 60 т, гільйотини, гідравлічного листогиба, стрічкового напівавтоматичного станка.
Крім того, на базі Дорожніх механічних майстерень планується встановити автоматичну лінію для виробництва металочерепиці продуктивністю 2000 кв. м за зміну. До кінця 2008 року заплановане придбання устаткування з виробництва тротуарної плитки продуктивністю до 600 кв. м за зміну. Введення в експлуатацію цієї лінії буде здійснене на початку 2009 року.
Проводиться модернізація устаткування господарства водопостачання, завдяки чому зменшились експлуатаційні витрати. Так, за рахунок устаткування свердловини на станції Херсон системою автоматичного управління типу «Каскад» економічний ефект склав 17,3 тис. грн. Аналогічні роботи виконані також на семи артсвердловинах на водозаборі «Васіно» (станція Знам’янка), економічний ефект яких має скласти 15,8 тис. грн.
Також, проводиться робота зі зниження невиробничих витрат води. Після виконання робіт по викладенню водопроводів у 2008 році по станції Одеса-Застава-1 очікується зниження невиробничих витрат води на 70 тис. куб. м за рік, а це 601,3 тис. грн.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

10.10.2008р. - На залізницях України питання охорони праці й надалі залишається одним з найважливіших
9-10 жовтня 2008 року на базі структурних підрозділів служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд в місті Одеса (Одеська залізниця) була проведена школа передового досвіду по господарству Головного управління будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Укрзалізниці. У заході взяли участь представники Укрзалізниці та всіх залізниць України.
Однією з тем цьогорічної галузевої школи передового досвіду стала організація роботи кабінетів з охорони праці та психологія травматизму на підприємствах Укрзалізниці, де учасники поділились досвідом роботи з цього питання.
Начальник будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці Сергій Маковський зауважив, що Одеська залізниця зробила значний крок у напрямку вдосконалення охорони праці своїх працівників. «У 2008 році був виконаний капітальний ремонт кабінетів з охорони праці в трьох підрозділах служби, збільшена площа кабінетів і кількість посадочних місць. Також проводиться робота з розширення учбових класів на прорабських дільницях та в цехах», — зазначив Сергій Маковський.
Крім того, у структурних підрозділах служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці кабінети оснащені телевізорами, відеомагнітофонами, комп’ютерами, відеокамерами та цифровими фотоапаратами, також використовується наочна агітація, а стенди та вітрини розроблені з урахуванням специфіки будівельного виробництва.
Зусиллями служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці підготовлений і виданий «Збірник інструкцій з охорони праці для будівельних професій та виконання будівельних робіт». Для навчання й перевірки знань розроблений та введений в експлуатацію автоекзаменатор для робочих будівельних професій.
Значна увага приділяється демонстрації відеофільмів з охорони праці, які відображають правильні та неправильні прийоми роботи персоналу, що допомагає краще зрозуміти небезпеку порушень правил охорони праці. «В основі вирішення проблем з питань охорони праці є фактор навчання — воно повинно бути комплексним», — зазначив Сергій Маковський.
Загалом у структурних підрозділах служби будівельно-монтажних робіт та цивільних споруд Одеської залізниці за останнім словом техніки та з урахуванням усіх вимог специфіки будівничого виробництва обладнано 13 кабінетів з охорони праці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

9.10.2008р. - На Одеській залізниці відбувся другий тур огляду-конкурсу народної творчості
У конференц-залі санаторію-профілакторію «Біла акація» (м. Одеса) відбувся другий тур огляду-конкурсу народної творчості працівників Одеської залізниці. Право стати конкурсантом заключного етапу фестивалю художньої самодіяльності виборювали переможці першого туру, який проводився в дирекціях перевезень підприємства.
Начальник Одеської залізниці Ілля Левицький у своєму привітальному виступі зазначив важливість проведення подібних заходів і побажав успіхів конкурсантам, а глядачам — естетичного задоволення від фестивалю.
На конкурсі художньої самодіяльності були представлені різноманітні напрями мистецтва: музика, хореографія, театральне майстерність. Виступали хорові колективи, солісти естрадного та фольклорного жанру, вокальні та танцювальні ансамблі.
За оцінками журі, представляти Одеську залізницю на заключному турі, який буде проводитися 18 жовтня на базі Південної залізниці (м. Харків), будуть хор «Джерело», ансамбль «Любисток», танцювальні колективи «Діамант» і «Веселка». Лауреати огляду-конкурсу були нагороджені почесними грамотами та грошовими преміями.
Загалом Одеська залізниця активно підтримує художню самодіяльність з метою всебічного розвитку та творчого зростання своїх працівників.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

6.10.2008р. - Реконструюється вокзал на станції Черкаси
Вокзал станції Черкаси (Одеська залізниця) активно реконструюється будівельниками Одеської залізниці. Головною метою проведення відновлювальних робіт є покращення сервісу для пасажирів та приведення вокзалу до належного естетичного вигляду.
Реконструкція вокзалу виконується з використанням сучасних будівельних технологій та матеріалів. Наразі повністю завершено штукатурку стін, відкосів, шпаклювання стель та виконано їх водоемульсійне фарбування в адміністративному корпусі. Покрівля вокзалу виконана з євроруберойду та металочерепиці. У залі очікування з касами стіни облицьовані плиткою, також виконано ремонт актового залу, класу технавчання та коридорів.
Окрім того, у кімнатах відпочинку встановлений каркас підвісної стелі «Армстронг», виконане покриття підлоги з плит ДСП та ламінату. Реконструюються і туалети вокзалу. Тут уже повністю виконаний демонтаж дверних блоків та облицювання стін плиткою. Встановлено спеціальну туалетну кабінку для осіб з обмеженими фізичними можливостями. Також працівники Одеської залізниці виконали демонтаж труб опалювальної системи, каналізації та водопроводу.
Роботи з реконструкції вокзалу планується завершити до кінця 2008 року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

2.10.2008р. - Одеська залізниця привітала ветеранів з Міжнародним днем похилого віку
1 жовтня 2008 року керівництво Одеської залізниці та президія Дорожнього профспілкового комітету за вагомий внесок ветеранів у розбудову залізничного транспорту, виховання молодого покоління залізничників та активну громадську діяльність з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку оголосили подяку та надали нецільову благодійну допомогу непрацюючим ветеранам-залізничникам.
Одеська залізниця регулярно вживає заходів щодо захисту інтересів людей похилого віку, аби вони щоденно відчували повагу і турботу, мали гідний рівень життя та не втрачали суспільної активності.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

1.10.2008р. - На Одеській залізниці відбувся третій заключний тур конкурсу професійної майстерності оглядачів вагонів
Вагонне депо Одеса-Застава1 стало місцем проведення заключного туру професійної майстерності оглядачів вагонів з усіх шести залізниць України.
Одеська залізниця як приймаюча сторона ретельно підготувалася до проведення змагань. Одеськими залізничниками були підготовлені комп’ютерні класи, професійні інструменти для огляду вагонів та рухомий склад для проведення одного із етапів конкурсу.
Тур проводився згідно з Планом проведення конкурсу професійної майстерності оглядачів вагонів в 3 етапи:
1 етап – професійне тестування по комп’ютерній програмі «Оглядач вагонів»; розрахунок і заповнення «довідки про гальма» форми ВУ – 45;
2 етап – виконання практичного завдання щодо виявлення несправностей автозчіпного пристрою;
3 етап – практичне застосування знань при технічному обслуговуванні рухомого складу, огляд групи вагонів.
Подібні змагання керівництво Держаної адміністрації залізничного транспорту проводило вперше, але обіцяє не в останнє. Оскільки професія оглядача вагонів є однією з найважливіших спеціальностей, які відповідають за безпеку руху на залізничному транспорті України. «Ми вирішили проводити подібний конкурс щорічно, оскільки прагнемо підняти професію оглядача вагонів на більш високий та престижний рівень» - зазначив Олександр Гаврилюк заступник начальника Головного управління вагонного господарства.
Не дивлячись на дух змагань атмосфера панувала доброзичлива. Судді вболівали за конкурсантів і зазначали, що подібні змагання мають стати доброю традицією. «Кожна залізниця має свої професійні традиції і якщо ці традиції об’єднати отримаємо дуже корисне спілкування, яке звісно буде сприяти посиленню забезпечення безпеки руху поїздів» - наголосив Анатолій Драник в.о. начальника служби вагонного господарства Одеської залізниці.
За підсумками змагань, по кількості набраних балів перше місце посів оглядач-ремонтних вагонів Львівської залізниці, два других місця посіли оглядачі-ремонтники вагонів Одеської та Донецької залізниці, три третіх місця посіли оглядачі-ремонтники вагонів Львівської, Південної та Донецької залізниць.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

1.10.2008р. - Команда Одеської залізниці перемогла на VI змаганнях Укрзалізниці з пожежно-прикладного спорту
Наприкінці вересня на базі стадіону «Динамо» (місто Одеса) пройшов VI чемпіонат Укрзалізниці з пожежно-прикладного спорту. У змаганнях взяли участь збірні команди підрозділів відомчої пожежної охорони Донецької, Львівської, Одеської, Південної, Південно-Західної, Придніпровської залізниць, а також Вінницького транспортного коледжу.
Учасники VI чемпіонату змагалися за право стати найкращою пожежною командою 2008 року Укрзалізниці в таких видах прикладного спорту:
- подолання 100-метрової смуги з перешкодами;
- підйом по штурмовій драбині на поверхи учбової башти;
- підйом по висувних сходах на третій поверх учбової башти;
- пожежна естафета;
- бойове розгортання від мотопомпи.
Команда Одеської залізниці посіла перше місце в загальнокомандному заліку й отримала від керівництва Державної адміністрації залізничного транспорту головний приз — Кубок Укрзалізниці, а також диплом першого ступеня та медалі. Друге місце посіла команда Придніпровської залізниці, третє — Південно-Західної.
Керівництво Державної адміністрації залізничного транспорту докладає максимум зусиль для того, щоб збірні команди підрозділів відомчої пожежної охорони залізниць України постійно вдосконалювали свою професійну та спортивну майстерність.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

29.09.2008р. - На Одеській залізниці функціонує єдиний в Україні вантажопідйомний кран для відбудовних робіт
Кожні півроку Укрзалізниця проводить семінари-наради з метою вдосконалення відбудовних робіт на залізничному транспорті України з проведенням полігонних навчань, у ході яких залізничники мають змогу застосувати на практиці свої теоретичні знання та нові рішення. Цього разу прийняти представників усіх шести залізниць країни випала честь Одеській залізниці.
Під час семінару-наради з питань відбудовних робіт на залізницях України на станції Роздільна працівники Одеської залізниці продемонстрували роботу єдиного в країні вантажопідйомного крану 7Ж72. Такий кран був виготовлений спільними зусиллями Одеської залізниці та Краматорського судоремонтного заводу в єдиному екземплярі. Зараз він ефективно працює на базі відбудовного поїзда ВП-3 станції Знам’янка.
Вантажопідйомний кран 7Ж72 спроможний підіймати рухомий склад вагою 80 тонн. Сучасні технічні можливості цього крану дозволяють швидко та якісно відновити роботу рухомого складу. «Позитивною характеристикою крану 7Ж72, перш за все, є спроможність працювати під контактними проводами без їх демонтажу, що значно прискорює процес відбудовних робіт», — наголосив заступник начальника Одеської залізниці — головний ревізор з безпеки руху поїздів та автотранспорту Анатолій Минка.
Окрім того, під час полігонних навчань одеські залізничники за допомогою спеціальної техніки здійснили транспортування вагону з пошкодженою колісною парою, виконали роботи з підв’язки колісних пар з фіксацією їх за поперечні балки кузова вагону. Загалом залізничники запевняють, що при злагодженій роботі на відновлення рухомого складу потрібно не більш як півтори години.
«Усі ці технічні пристосування створюються працівниками відбудовних поїздів, і кожні півроку ми збираємось і створюємо щось нове», — підкреслив заступник начальника Головного управління з безпеки руху та екології Укрзалізниці Олександр Панасенко. Подібні семінари-наради з проведенням полігонних навчань сприяють більш ефективній співпраці, обміну досвідом, набуттю нових знань та навичок в області забезпечення безпеки руху на залізницях України.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.09.2008р. - До осінньо-зимового періоду Одеська залізниця забезпечує своїх працівників спецодягом європейського стандарту
Одеська залізниця до роботи у осінньо-зимовий період 2008-2009 років активно забезпечує усіх працівників магістралі теплим спецодягом і спецвзуттям.
До початку зимового періоду для робітників різних господарств Одеської залізниці службою матеріально-технічного забезпечення вже придбано 1195 комплектів теплозахисних костюмів «Гудок», 1256 комплектів костюмів «Зима», більше 2000 тисяч костюмів «Колійник», 1311 комплектів теплозахисних ватних костюмів, 3400 пар чобіт утеплених, більше 6500 пар чобіт кирзових, 21666 сигнальних жилетів, 57000 пар рукавиць комбінованих. До того ж, до кінця вересня буде завезено 4400 шт. зимових шапок, 400 шт. напівпальто хутрових та 10000 пар рукавиць утеплених.
Окрім того, якість і естетичний вигляд осінньо-зимового спецодягу для залізничників значно поліпшився. Вперше було укладено договір на постачання спецодягу європейського стандарту, а саме: комбінезони, напівкомбінезони, костюми робочі з головним убором, а також костюми з маслобензостійким просоченням, які виготовлені зі спеціальної тканини. Одяг з подібного матеріалу витримує до 80 разів промислового прання, при цьому колір та зовнішній вигляд його не змінюється. Спецвзуття – чоботи, черевики шкіряні закупаються тільки на поліуретановій підошві, та підошві з нітрильної гуми, які зберігають тепло та не пропускають вологість.
Теплий спецодяг, який постачається на Одеську залізницю, виготовлений з тканини з водостійким просоченням. Асортимент захисного спецодягу включає також костюми різного призначення: костюми суконні для акумуляторщика, костюми з маслобензостійким просоченням, вогнезахисним просоченням, лавсано-віскозні костюми, костюми брезентові, костюми для зварювальників з шкіряним спилком, а також халати, жилети сигнальні, літні головні убори (бейсболки), костюми робочі в комплекті з головними уборами.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

10.09.2008р. - Переобладнання цеху колісних пар локомотивного депо Котовськ дозволить щорічно економити близько 2,5 млн. грн.
9 вересня 2008 року відбулося урочисте відкриття другої черги з ремонту колісних пар тягового рухомого складу на базі локомотивного депо Котовськ Одеської залізниці, яке входить в п’ятірку найпотужніших локомотивних господарств України.
Начальник Головного управління локомотивного господарства Укрзалізниці Володимир Зайцев відзначив, що локомотивне господарство постійно оновлюється електровозами за останнім словом техніки. «Вже у даний час локомотивним депо Котовськ отримано 22 електровози нового покоління – це 2СК5 і 2Л5», - зазначив Володимир Зайцев.
Звертаючись до працівників депо, начальник Одеської залізниці Ілля Левицький наголосив, що поліпшення механізації технологічних процесів, створення 22 нових робочих місць дозволить практично в 2 рази знизити собівартість ремонту колісних пар у порівнянні з тарифами на таку ж роботу локомотиворемонтних заводів. «При виконанні аналогічних видів робіт, на заводі вартість ремонту 1 колісної пари складає 20-22 тис. грн., тоді як у локомотивному депо Котовськ її величина коливатиметься від 10 до 12 тис. грн., що у свою чергу дозволить заощадити від 2 до 2,5 млн. грн. щорічно», - відзначив Ілля Левицький.
Будівництво і здача в експлуатацію другої черги цеху з ремонту колісних пар дозволяє збільшити обсяги продукції, що випускається. «Впровадження нових потужностей дозволить ремонтувати від 180 до 200 колісних пар на місяць», - підкреслив начальник локомотивного депо Сергій Яворський.
Також слід відзначити і факт істотного посилення технологічного оснащення цеху, а саме придбання нового верстатного обладнання, вантажопідйомних механізмів, автоматизованого мийного комплексу, новітніх засобів неруйнівного контролю та іншого нестандартного обладнання, стендів, інструменту, що виготовлено силами фахівців локомотивного депо.
Цех з ремонту колісних пар був відкритий у серпні 2001 року. На існуючих площах був освоєний випуск нової продукції для локомотивного депо Котовськ – ремонт колісних пар зі зміною бандажу. Тут виконуються роботи із зміною елементів, всіх видів колісних пар, які використовуються на рухомому складі Одеської залізниці, а саме: електровозів серії ВЛ80, ВЛ60, ВЛ40; тепловозів серії 2ТЕ10, 2ТЕ116, ЧМЕ-3; електропоїздів ЕР9, дизель-потягів Д1.
Ремонт колісних пар виконується в обсягах заводського ремонту. У числі перших підприємств на Україні в локомотивному депо Котовськ освоєно відновлення колісних центрів методом направлення в середовищі флюсу, направлення і відновлення різьб осей колісних пар; освоєний ремонт корпусів підшипникових вузлів і їх комплектуючих. Всього за роки існування цеху відремонтовано більше 6 тисяч колісних пар для локомотивного господарства Одеської залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

02.09.2008р. - Одеська залізниця покращує умови перебування та пересування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями
На виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями» та згідно з Постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження Програми безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та загального користування» Одеська залізниця вживає заходів для створення сприятливих умов для людей з обмеженими фізичними можливостями під час перебування на території об’єктів залізничної інфраструктури.
На вокзалах та вузлових станціях Одеської залізниці створені групи, до обов’язків яких входить забезпечення максимального сервісу для інвалідів. Зокрема, на вокзалах Одеса-Головна, Кіровоград, ст. Кодима працюють спеціалізовані туалети. На вокзалах обласних центрів Одеської залізниці таксофони розміщені на рівні, доступному для цієї категорії пасажирів. Для зручності в залах очікування всіх вокзалів підприємства визначені місця для розміщення пільгової категорії пасажирів, виділені спеціалізовані квиткові каси. На всіх станціях технологічним процесом передбачене першочергове обслуговування пільгових категорій пасажирів. На території привокзальних площ визначені місця для розміщення спеціалізованого транспорту.
Відповідно до програм Одеської залізниці з поліпшення умов перебування осіб з обмеженими фізичними можливостями у 2008 році проводиться робота з облаштування станцій і пасажирських платформ пандусами для інвалідних візків та встановлення спеціальних поручнів для самостійного пересування пасажирів з порушеннями опорно-рухового апарату. Також у поточному році проводяться роботи з облаштування спеціальних кабінок у туалетах загального користування по станціях Затишшя, Балта, Крижопіль.
Крім того, на Одеській залізниці з 2001 року курсує спеціалізований вагон, обладнаний необхідними для інваліда зручностями. При зверненні пасажира, який потребує проїзду вагоном, пристосованим для людей з обмеженими фізичними можливостями, вагон включається до складу поїзда в необхідному напрямку.
У 2008 році парк спеціалізованих вагонів збільшено на дві одиниці. Нові вагони відповідають міжнародним стандартам пасажирських перевезень. У них встановлені підйомники для інвалідних візків, а ширина тамбуру та дверей розрахована на зручне користування пасажирами з обмеженими фізичними можливостями. У кожному з вагонів 6 звичайних купе й одне спеціалізоване — для пасажира з обмеженими можливостями та супроводжуючого. Також у вагоні встановлені душова кабіна та туалет для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, що робить подорож пасажира комфортнішою. Нові вагони включені до складу фірмового поїзду «Чорноморець» №106/105 сполученням Одеса-Київ.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

01.09.2008р. - Одеська залізниця готує своє господарство до осінньо-зимового періоду
З метою забезпечення стабільної роботи в осінньо-зимовий період керівництво Одеської залізниці оголосило у вересні місячник з приведення господарства до належного санітарного стану.
У період проведення місячника планується очистити від сміття й інших забруднень пасажирські та вантажні платформи, проходи між коліями, у тому числі станційні, під’їзні, фракційні колії та стрілочні переходи, оглядові канави поворотних кіл депо, пристроїв СЦБ і зв’язку електропостачання.
Залізничники мають на меті забезпечити чистоту й надати естетичного вигляду службово-технічним, адміністративно-побутовим будівлям, вокзалам та вантажним складам. Також планується оновити й за необхідності замінити знаки безпеки праці, очистити та відремонтувати системи водовідводів, обстежити становище лісонасаджень і смуги відводу залізниці, провести санітарну рубку дерев і чагарників.
Одеська залізниця регулярно проводить подібні впорядкування свого господарства задля підтримки чистоти, естетичного вигляду та забезпечення належних умов праці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

28.08.2008р. - За сім місяців 2008 року на Одеській залізниці зафіксовано 79 випадків невиробничого травматизму
За сім місяців 2008 року через порушення правил безпеки на об‘єктах Одеської залізниці зафіксовано 79 випадків невиробничого травматизму, з них смертельно — 53. Причому 44 випадки невиробничого травматизму сталися на станціях, 24 з яких смертельні; 35 випадків травмування — на перегонах, з них 29 осіб травмовані смертельно. Серед постраждалих шестеро дітей до 16 років, троє з яких загинули.
На сьогоднішній день у стадії розслідування знаходиться 32 випадки невиробничого травматизму і по трьох випадках розслідування призупинено до встановлення міліцією особи постраждалого.
Громадяни продовжують порушувати правила поводження на залізничних коліях, але порівняно з відповідним періодом 2007 року ситуація дещо поліпшилася. Кількість травмованих зменшилася на 8 осіб, а кількість загиблих — на 15.
Основними причинами нещасних випадків на залізниці є порушення громадянами правил безпеки. Залізничники зазначають, що люди нехтують елементарними правилами безпеки на залізничній колії і не усвідомлюють, що машиніст не в змозі моментально зупинити поїзд. Тому в черговий раз закликають усіх бути обачними, оскільки навіть незначне, на перший погляд, порушення Правил безпеки громадян на залізничному транспорті України може призвести до трагічного фіналу. З Правилами можна ознайомитись на залізничних вокзалах, у вагонах пасажирських і приміських поїздів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

26.08.2008р. - У здравницях Одеській залізниці відпочило 3414 дітей
У дитячих здравницях Одеської залізниці 26 серпня завершився курортний сезон. З початку оздоровчого сезону в здравницях Одеської залізниці відпочило 3414 дітей залізничників, у тому числі в санаторії-профілакторії «Біла акація» (м. Одеса) — 537.
Крім того, 212 дітей з багатодітних сімей, батьки та опікуни яких працюють на Одеській залізниці, оздоровились безкоштовно. Батьківський внесок за путівку взяв на себе дорожній комітет профспілки.
Нагадаємо, у літній сезон 2008 року свої двері для дітей працівників Одеської залізниці відкрили п’ять дитячих здравниць: оздоровчий табір ім. Люби Шевцової (смт. Затока, Одеська область), «Юний залізничник» (м. Одеса), «Чемпіон» (Одеська область), «Гайдаровець» (с. Сокирно, Черкаська область) та «Алий парус» (с. Рибаківка, Миколаївська область).
Одеська залізниця кожного року ретельно готується до курортного сезону, ремонтуючи та оновлюючи дитячі оздоровчі табори. Наразі проводиться будівництво нового спального корпусу на 126 місць у дитячому оздоровчому таборі ім. Люби Шевцової, щоб згодом здравниця змогла прийняти на відпочинок ще більшу кількість дітей залізничників.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

26.08.2008р. - Одеська залізниця підвищує рівень безпеки на переїздах
З метою попередження дорожньо-транспортних пригод Одеська залізниця регулярно вживає запобіжних заходів, зокрема реконструює та переобладнує переїзди. Так, за 7 місяців 2008 року проведено капітальний ремонт на 7 переїздах і на 2 переїздах роботи продовжуються.
У тому числі за вказаний період на 21 переїзді виконано укладку із застосуванням нової конструкції переїзного настилу зі збірного залізобетону, ведуться роботи ще на 3 переїздах (планом передбачалось виконати зазначені роботи на 15 переїздах).
Один залізничний переїзд, на якому відбувається автобусний рух, до кінця 2008 року передбачено обладнати пристроями автоматики.
Одеська залізниця для підвищення рівня безпеки дорожнього руху на переїздах вживає всіх можливих організаційно-технічних заходів, активно співпрацює з працівниками державної автоінспекції, але досягти значних позитивних результатів можна тільки спільно з іншими учасниками дорожнього руху. Залізничники нагадують, що основними причинами дорожньо-транспортних пригод є порушення водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху, і закликають бути більш уважними й дисциплінованими на дорозі, не ризикувати своїм життям і життям пасажирів і працівників залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

22.08.2008р. - Одеська залізниця зустріла 17-ту річницю незалежності України переможцем галузевих змагань
Одеська залізниця визнана кращою за підсумками галузевого змагання між трудовими колективами залізниць України в першому півріччі 2008 року. Вручення символу перемоги — перехідного прапору відбулося 22 серпня в управлінні Одеської залізниці. Вручити першому заступнику – виконуючому обов’язки начальника Одеської залізниці Віктору Карпенку перехідний прапор прибув генеральний директор Укрзалізниці Василь Мельничук.
Одеська залізниця не отримувала цю винагороду останні декілька років.
«На сьогоднішній день поставлені дуже важливі завдання та високі показники роботи. Тому отримання такої нагороди є справжньою історичною подією», — зазначив Василь Мельничук.
Отримавши нагороду, перший заступник – виконуючий обов’язки начальника Одеської залізниці Віктор Карпенко зазначив, що результатом кропіткої праці залізничників стала можливість збільшення доходів, що дозволило покращити умови праці та підвищити заробітну плату працівникам Одеської залізниці.
Залізничників, які зробили вагомий особистий внесок у розвиток транспортної галузі, з нагоди 17-ї річниці незалежності України генеральний директор Укрзалізниці Василь Мельничук особисто привітав і відзначив нагородами та почесними грамотами.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

21.08.2008р. - Одеська залізниця за 7 місяців 2008 року модернізувала 79 котелень
В межах програми енергозбереження за 7 місяців 2008 року Одеська залізниця модернізувала 79 котелень.
Одеська залізниця успішно реалізує Програму реконструкції котелень з переведенням їх на більш ефективні види палива на 2008 рік. Так, за сім місяців 2008 року вже переведено на електроенергію 66 котелень, на газ — 13 котелень.
Реконструкція котелень здійснюється з метою вдосконалення роботи опалювальних систем і дає можливість значно покращити умови праці, знизити витрати на автотранспорт, необхідний для доставки палива й вивезення шлаку. Завдяки встановленню сучасного електрообладнання суттєво покращено умови роботи, підвищено безпеку, ефективність і надійність систем, відзначається стабільність обігріву приміщень.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

19.08.2008р. - Одеська залізниця посилює боротьбу з розкраданням вантажів та майна залізничного транспорту
За підсумками семи місяців 2008 року на Одеській залізниці основний збиток від крадіжок та пропуску комерційних несправностей пунктами комерційного огляду вхідних станцій залізниць склав 304,7 тис. грн.
Найбільше піддані розкраданням чорні метали — 278,1 тис. грн. (88,3% від загального збитку по залізниці), світлі нафтопродукти — 22,2 тис. грн. (7%) та вугілля — 13,5 тис. грн. (5,6%).
За сім місяців 2008 року при проведенні оперативно-профілактичної роботи особовим складом воєнізованої охорони Одеської залізниці попереджено та розкрито 14 крадіжок вантажів на суму 205,2 тис. грн., затримано 22 особи.
Спеціалізованими оперативними групами воєнізованої охорони та підрозділами транспортної міліції за зазначений період розкрито 25 крадіжок вантажів на суму 202,6 тис. грн., за що затримано 48 осіб.
Крім того, у службу воєнізованої охорони надійшло 427 повідомлень про розукомплектування рухомого складу та обладнання майна залізниці. У зв’язку з цим мобільними групами здійснено 339 виїздів на місця скоєння крадіжок, розкрито 4 крадіжки на суму 7,6 тис. грн. Також затримано 9 правопорушників, з них 2 злочинні групи.
За сім місяців 2008 року попереджено 42 крадіжки комплектуючих деталей рухомого складу, матеріалів та обладнання з підприємств залізниці на загальну суму 25,2 тис. грн., при цьому затримано 75 осіб, порушено 12 кримінальних та 31 адміністративну справу.
Для попередження крадіжок на Одеській залізниці створено 50 мобільних груп, до складу яких входять працівники підприємств залізниці, воєнізованої охорони та міліції.
З метою виявлення осіб, які займаються несанкціонованим прийманням майна залізниці як металобрухту, особовим складом воєнізованої охорони Одеської залізниці було проведено 58 рейдів та перевірено 106 пунктів прийому металобрухту. При цьому 3 пункти закрито за порушення Закону України «Про металобрухт».
За порушення правил, встановлених на залізничному транспорті, затримано 5201 особу, з них 1740 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності та оштрафовано на загальну суму 18 тис. грн. З метою недопущення правопорушень за сім місяців 2008 року проведено 5325 бесід з населенням, прочитано 92 лекції на залізничних підприємствах та серед учнів шкіл.
На Одеській залізниці проводяться заходи щодо покращення організації комерційного огляду потягів та посилення контролю на стикових станціях між залізницями завдяки застосуванню оглядових веж, тензометричних ваг та промислового телебачення. За вказаний період виявлено 2784 комерційні несправності, які оформлені комерційними актами.
З метою подальшого запобігання правопорушенням на Одеській залізниці в четвертому кварталі 2008 року планується встановлення промислового телебачення на станціях Котовськ і Миколаїв. Це дозволить збільшити кількість виявлених комерційних несправностей та зменшити збитки залізниці від незбережених перевезень.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

15.08.2008р. - Одеська залізниця збільшує обсяги породового навантаження
За сім місяців 2008 року Одеська залізниця відправила понад 19,7 млн. тонн породового вантажу. Це на 1,6 млн. тонн більше від запланованого на цей період і на 4,1 млн. тонн більше, ніж за відповідний період 2007 року.
Серед вантажів, які були відправлені Одеською залізницею в цей період, першими за своїми обсягами стали: будівельні матеріали — понад 6 млн. тонн, імпортні матеріали — 5,8 млн. тонн, зерно — 1,3 млн. тонн та мінеральні добрива — 1,1 млн. тонн.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

14.08.2008р. - Одеська залізниця за шість місяців 2008 року відремонтувала 2551 вантажний вагон
У першому півріччі 2008 року працівники вагонного господарства Одеської залізниці відремонтували 2551 одиницю вантажного рухомого складу, що на 104 вагони більше, ніж за відповідний період 2007 року.
У тому числі було відремонтовано 1398 універсальних піввагони, що на 351 більше, ніж за відповідний період 2007 року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

14.08.2008р. - Одеська залізниця за cім місяців 2008 року відремонтувала 358 пасажирських вагонів
Головне завдання залізниць України — це надання якісних послуг з перевезень пасажирів. З цією метою проводиться оновлення рухомого складу залізниць і його ремонт.
За сім місяців 2008 року працівники Одеської залізниці відремонтували 358 пасажирських вагонів, що на чотири одиниці більше плану відповідного періоду поточного року.
Зараз на Одеській залізниці капітальний ремонт пасажирських вагонів виконується в умовах пасажирського вагонного депо станції Одеса-Головна, пасажирського вагонного депо Миколаїв та вагонного депо Каховка.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

13.08.2008р. - Одеська залізниця в рамках програми енергозбереження заощадила близько 5656 тонн умовного палива, що у грошовому еквіваленті складає понад 15 млн. гривень
Заходи з енергозбереження та впровадження енергозберігаючих технологій на Одеській залізниці дозволяють регулярно забезпечувати зниження витрат котельно-пічного палива, завдяки чому заощаджувати чималі кошти.
У результаті реалізації енергозберігаючих заходів у першому півріччі 2008 року Одеській залізниці вдалося зекономити значну кількість паливно-енергетичних ресурсів. Це близько 5656 тонн умовного палива, що у грошовому виразі складає понад 15 млн. гривень заощаджених коштів.
У тому числі програма по енергозбереженню Одеської залізниці дозволила в першому півріччі 2008 року заощадити 1370,78 тонни дизельного палива в тязі поїздів і 155,2 тонни в нетяговій сфері. Також завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій та нового енергоекономного обладнання за шість місяців поточного року Одеська залізниця заощадила 9056,5 тис. кВт на годину в тязі поїздів та 338,5 тис. кВт на годину в стаціонарній енергетиці, що у грошовому еквіваленті складає близько 4 млн. 203 тис. гривень заощаджених коштів.
Одеська залізниця щорічно розробляє та затверджує Програму енергозбереження, яка включає в себе організаційно-технічні заходи по заміні енергоємкого обладнання та технологій на сучасне, енергоефективне устаткування, завдяки чому робить суттєвий вклад у сучасну енергетичну безпеку України.
Довідково: на найближчу перспективу, відповідно до «Концепції Державної цільової програми стратегічного розвитку залізничного транспорту України на 2008 - 2010 роки», пріоритетним напрямком у сфері енергозбереження є зниження витрат енергоресурсів на електро- і теплотягу на 10-15% та зниження витрат енергоресурсів у стаціонарній електро- і теплоенергетиці на 20-25%.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

11.08.2008р. - Вагонне депо ім. Т.Г. Шевченка Одеської залізниці відсвяткувало 75-річчя
На початку серпня залізничники вагонного депо ім. Т.Г. Шевченка відсвяткували визначну дату — 75-річчя з дня заснування свого підприємства.
Вітаючи ювілярів, в. о. заступника начальника Одеської залізниці по рухомому складу і матеріально-технічному забезпеченню Олександр Голосинський відзначив, що колектив шевченківського депо займає одне з провідних місць серед подібних підприємств магістралі.
Працівників вагонного депо ім. Т.Г. Шевченка привітав і начальник Одеської залізниці Ілля Левицький. Залізничники депо були нагороджені почесними грамотами та цінними подарунками.
На сьогоднішній день вагонне депо ім. Т.Г. Шевченка — структурний підрозділ Одеської залізниці. У ньому продовжується автоматизація трудомістких процесів, постійно вдосконалюється матеріально-технічна база, запроваджуються провідні технології ремонту вузлів та деталей, завдяки чому якісно оновлюється рухомий склад. Крім того, для поліпшення умов праці капітально відремонтовані виробничі та санітарно-побутові приміщення депо, пункт технічного обслуговування, пункти підготовки вагонів під вантаж.
Довідково: за підсумками роботи у 2001 р. у галузевому змаганні по Укрзалізниці вагонне депо ім. Т.Г. Шевченка посіло І місце з врученням перехідного прапора. У 2006 р. — ІІІ місце по Укрзалізниці, а у 2007 — І місце по Одеській залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

08.08.2008р. - Одеська залізниця звертається з проханням допомогти постраждалим від стихійного лиха залізничникам
Керівництво Одеської залізниці та дорожній комітет профспілки звернулися до керівників профспілкових комітетів, трудових колективів структурних підрозділів Одеської залізниці з проханням в межах можливостей надати грошову допомогу сім’ям залізничників, які постраждали від стихійного лиха.
Нагадаємо, що внаслідок сильних дощів 23-27 липня 2008 року у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Тернопільській та Вінницькій областях була зруйнована залізнична інфраструктура. Понад 700 сімей залізничників залишилися без даху над головою, майна та одягу. Десятки тисяч житлових будинків, у тому числі залізничників, знаходяться у аварійному стані.
З метою надання благодійної допомоги залізничникам прохання перераховувати на спеціальний рахунок № 26001338 у Львівській філії ВАТ «Мегабанк», МФО 385413, код ЄДРПОУ 26484113, відкритий благодійним фондом «Спілчани» дорожньої профспілкової організації Львівської залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

08.08.2008р. - Одеські залізничники у п’ятій щорічний спартакіаді у Львові отримали перше місце з настільного тенісу та проявили здібності у інтелектуальних видах спорту
27 спортсменів Одеської залізниці взяли активну участь у п’ятій спартакіаді працівників Укрзалізниці з нагоди Дня профспілки залізничників і транспортних будівельників України, яка традиційно пройшла у Львові 1 – 3 серпня.
Одеські залізничники посіли перше місце у змаганнях з настільного тенісу, переможець - Анатолій Мосейчук, стали другими у таких одиночних видах спорту, як армрестлінг (вагова категорія від 70 – 90 кг) – Євген Лисаков, легкій атлетиці серед жінок – Оксана Іонова, Ганна Рибакова та третє місце в легкій атлетиці серед чоловіків - Едуард Чич. Інтелектуальні здібності спортсменам Одеської залізниці вдалося проявити у грі в шахи та отримати друге місце – Володимир Якімов.
Всього у змаганнях взяли участь близько двохсот представників з усіх шести залізниць держави. Учасники спартакіади змагалися в семи видах спорту: міні-футболі, волейболі, легкій атлетиці, настільному тенісі, шахах, гирьовому спорті та армрестлінгу.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

07.08.2008р. - Одеська залізниця виконала всі основні якісні та кількісні показники фінансово-економічної діяльності за перше півріччя 2008 року
Одеська залізниця перевиконала план загального результату фінансово-економічної діяльності у першому півріччі 2008 року. Так, за січень-червень 2008 року від звичайної діяльності залізниця отримала майже 3 мільярди гривень доходів, виконавши план на 108,3%.
Прибуток від перевезень вантажів на Одеській залізниці у першому кварталі 2008 року склав 111,1% до запланованого, завдяки чому залізниця отримала на 54 млн. гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.
Пасажирів Одеська залізниця протягом шести місяців 2008 року відправила майже 17 млн. осіб, що на 206,5 тис. пасажирів більше, ніж за відповідний період минулого року.
За звітний період Одеська залізниця виконала основні якісні та кількісні показники.
Своїми фінансовими відрахуваннями Одеська залізниця відіграє значну роль у розвитку економіки регіону. У першому півріччі 2008 року залізниця сплатила поточних податків та обов’язкових платежів до бюджету і державних цільових фондів 571 млн. 295 тис. гривень. З цієї суми 128 млн. 960 тис. грн. перераховано до Державного бюджету, до місцевих бюджетів 125 млн. 175 тис. грн., внески до державних цільових фондів склали 317 млн. 160 тис. грн.
Загалом Одеська залізниця сплатила податків та обов’язкових платежів на 22, 9% більше, ніж за відповідний період минулого року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

01.08.2008р. - У першому кварталі 2008 року Одеська залізниця відправила на 3,1 млн. тон вантажів більше ніж за аналогічний період минулого року
У першому півріччі 2008 року Одеська залізниця виконала всі основні якісні та кількісні показники. План відправлення вантажів у першому кварталі 2008 року здійснила на 123,9% і відправила на 3,1 млн. тонн вантажів більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Не залишилися позаду вантажних перевезень і пасажирські. Так, за перше півріччя 2008 року пасажирів Одеська залізниця відправила майже 16,9 млн. осіб, що на 206,5 тис. пасажирів більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

01.08.2008р. - На Одеській залізниці для забезпечення ефективного перевезення пасажирів у літній період курсує ще один додатковий поїзд
Влітку кількість пасажирів у південному напрямку зазвичай збільшується в декілька раз. У зв’язку з цим вже з 24 липня Одеська залізниця призначила додатковий швидкісний поїзд №560/559 Одеса - Санкт-Петербург 1 складом, який буде курсувати до 31.08.2008.
Загалом, для забезпечення перевезення пасажирів у дальньому сполученні в літній період, станом на 30.07.2008, передбачено 49 літніх графікових поїздів формування Укрзалізниці, що на 6 поїздів більше відповідного періоду минулого року. З зазначених 49 поїздів 37 курсує у Кримському напрямку.
Залізничники докладають максимум зусиль для задоволення потреб пасажирів у перевезеннях під час відпусток: усі поїзди курсують з максимально припустимою кількістю вагонів.
Окрім цього, під час пікового збільшення пасажирпотоку та для забезпечення перевезення організованих груп пасажирів (дітей до місць відпочинку, під час зміни в пансіонатах та дитячих таборах, інше.) були призначені додаткові разові поїзди.
До літніх перевезень також додані поїзда формування Одеської залізниці:
- 650 сполученням Одеса - Сімферополь - 1 склад;
- 64 сполученням Одеса - Дніпропетровськ - 1 склад;
- 236 сполученням Одеса - Москва - 3 склади;
- 464 сполученням Одеса - Москва - 3 склади;
- 114 сполученням Одеса - Київ - 1 склад;
- 172 сполученням Одеса - Хмельницьк - 1 склад;
- 230 сполученням Одеса - Львів - 1 склад.
До літніх перевезень підготовлено (ТО-2) 457 вагонів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

02.07.2008р. - На Одеській залізниці підвищують майстерність оглядачів вагонів
З метою підвищення технічних знань працівників галузі, розширення і поглиблення професійних знань робітників, забезпечення підвищення їх кваліфікації, на Одеській залізниці проводиться Конкурс професійної майстерності оглядачів вагонів, які обслуговують вантажні вагони Укрзалізниці.
У Херсоні відбувся 2-й етап конкурсу професійної майстерності оглядачів вагонів Одеської залізниці. У конкурсі взяли участь переможці 1-го етапу серед вагонних депо Одеської залізниці.
В рамках конкурсу відбулося тестування на комп’ютерах по тестовій програмі «Оглядач вагонів», теоретична перевірка знань по посадовій інструкції та практичне застосування знань при технічному обслуговуванні рухомого складу.
За підсумками проведеного конкурсу, по кількості набраних балів перше місце посів оглядач-ремонтник вагонів вагонного депо Помічна Віталій Гриценко, друге місце – оглядач-ремонтник вагонів вагонного депо Херсон Григорій Каламурза, третє місце посів оглядач-ремонтник вагонів вагонного депо ст. Шевченко Олександр Шелудько. Два заохочувальні місця визнані за оглядачем-ремонтником вагонів вагонного депо ст. Шевченко Андрієм Єрмоловичем та оглядачем-ремонтником вагонного депо Помічна Сергієм Земницею.
Третій, заключний тур конкурсу відбудеться 25-26 вересня 2008 року на базі вагонного депо ст. Одеса-Застава-1 на першість серед оглядачів вагонів – переможців конкурсів усіх залізниць України.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

19.06.2008р. - На Одеській залізниці за 5 місяців 2008 року попереджено крадіжок на суму майже 220 тис. грн.
Особовим складом воєнізованої охорони Одеської залізниці протягом 5 місяців 2008 року було розкрито та попереджено 33 випадки крадіжок на загальну суму 219671 грн. З них: крадіжки вантажів – 8 випадків на суму 202410 грн., майна – 25 випадків на суму 17261 грн. Усього затримано 55 правопорушників: за крадіжки вантажів – 12 осіб, за крадіжки майна – 43.
Вилучені у затриманих правопорушників матеріальні цінності Одеської залізниці були повернуті до структурних підрозділів сигналізації та зв’язку, колійного, вагонного та інших господарств Одеської залізниці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

02.06.2008р. - На 14 станціях Одеської залізниці можна придбати квитки за допомогою POS-терміналів
Вже з квітня 2008 року на Одеській залізниці пасажири при придбанні квитків отримали можливість використовувати банківські електронні платіжні картки.
Зараз такою послугою можна скористатися на таких станціях, як Одеса-Головна, Херсон, Миколаїв, Кіровоград, Черкаси, Знам’янка, Вапнярка, Котовськ, Роздільна-Сортувальна, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Христинівка, ім. Т. Шевченка, Помічна.
Встановлення POS-терміналів дозволить здійснювати оплату за проїзд за безготівковим розрахунком, що значно покращує якість обслуговування пасажирів залізниці.
Загалом же на Одеській залізниці встановлено 25 POS-терміналів.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

27.05.2008р. - Укрзалізниця вдосконалює роботу прикордонних передавальних станцій
На сьогодні в Укрзалізниці розроблений ряд автоматизованих програм, що дозволили в електронному вигляді створити базу перевізних документів та використовувати її всім учасникам перевізного процесу. Остання із розробок – автоматизоване робоче місце агенту передачі вагонів на кордоні. Метою розробки програми стала можливість оформлення в електронному вигляді перевізних документів, за якими відбувається облік переходу вагонного парку залізничних адміністрацій у сусідні країни.
«При формуванні електронного документу на будь-якій станції відправлення України, нова програма забезпечить його оперативну передачу на кордон для формування відомостей, дозволивши тим самим не набирати його вручну повторно, що значно зменшить час простою вагонів на кордоні», - підкреслив заступник начальника Головного комерційного управління Укрзалізниці Володимир Іващук під час наради-семінару «Організація прикордонних передавальних станцій в умовах інформатизації та вдосконалення всіх процесів», що відбулася в м. Одеса.
Дана програма, що буде впроваджена на всіх передавальних станціях 30 травня 2008 року, зосереджуватиме в собі єдину базу електронних перевізних документів, за якими буде формуватися електронна перевізна відомість. «Розроблена програма дозволить значно покращити роботу прикордонних переходів, прискоривши роботу агентів передач вагонів», - зазначає начальник відділу організації комерційної роботи та перевезень служби комерційної роботи та маркетингу Одеської залізниці Людмила Бєлова.
За словами начальника управління комбінованих перевезень та оперативної діяльності Головного комерційного управління Укрзалізниці Сергія Проценка, введення електронної накладної надасть можливість обробки документів безпосередньо до прибуття вагону на кордон, що значно зменшить час його перебування на кордоні.
Володимир Іващук підкреслив, що введення нових автоматизованих програм дозволить налагодити обмін інформацією з сусідніми залізничними адміністраціями, а також удосконалити технологічні процеси роботи прикордонних станцій.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

12.05.2008р. - Машиніста поїзда Одеської залізниці нагороджено знаком «Почесний залізничник»
Наказом Генерального директора Укрзалізниці Василя Мельничука, за високий професіоналізм і проявлену пильність в роботі, попередження можливих тяжких наслідків й ліквідацію реальної загрози безпеці руху поїздів, машиніста електровоза локомотивного депо Знам’янка Одеської залізниці Сергія Язикова нагороджено знаком «Почесний залізничник» з виплатою грошової винагороди.
12 квітня 2008 року на шляху прямування поїзда на перегоні Райгород-Шевченко Одеської залізниці машиніст електровоза Сергій Язиков виявив викид колії, про що негайно повідомив диспетчера станції Райгород і забезпечив проїзд поїзда по цій ділянці.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

Укрзалізниця призначила додаткові поїзди на Великодні та травневі свята
З метою покращення якості обслуговування пасажирів та забезпечення перевезень на Великодні та травневі свята 2008 р., Одеська залізниця призначила додаткові поїзди.
Докладніше >>>
Управління взаємодії з засобами масової інформації

18.04.2008р. - 18 платформ та 4 вокзальні комплекси буде реконструйовано у 2008 році будівельниками Одеської залізниці
Програмою реконструкції та капітального ремонту пасажирських посадкових платформ Одеської залізниці на 2008 рік передбачена реконструкція 18 платформ, в тому числі в обласних центрах – Черкаси, Кіровоград, а також санаторно-курортній зоні «Затока» на ст.Кароліно-Бугаз.
Під час реконструкції платформ передбачена заміна старих конструкцій цих споруд на нові та оновлення їх покриття тротуарною плиткою.
У 2008 році на Одеській залізниці продовжуються ремонти і вокзальних комплексів. Всього у річному плані передбачено виконання капітального ремонту на чотирьох вокзальних комплексах на станціях Людмилівка, Сахарна, Тальне, Капітанівка.
На станції Людмилівка передбачене завершення робіт, розпочатих у 2007 році. На сьогоднішній день вже виконані роботи по шатровій покрівлі, на 70% виконані роботи по заміні вікон на металопластикові, на 75% - по фасаду будівлі, виконуються внутрішні оздоблювальні роботи.
Також у 2008 році розпочато реконструкцію вокзального комплексу на ст.Черкаси. Проектом передбачено виконання комплексу робіт по заміні існуючих вітражів, оздоблення фасаду декоративною штукатуркою, перепланування внутрішніх приміщень – квиткових кас, кімнат відпочинку, залу для пасажирів, холу, ресторану з оформленням інтер’єрів приміщень у відповідності з сучасним дизайном, облаштування туалету для людей з обмеженими фізичними можливостями, благоустрій вокзальної території.
При реконструкції платформ, проведенні комплексного капітального ремонту та реконструкції вокзальних комплексів передбачається виконання комплексу робіт по створенню належних умов для пересування людей з обмеженими фізичними можливостями, тобто обладнання їх пандусами та спеціальними поручнями.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

17.04.2008р. - На Одеській залізниці відбудеться суботник, спрямований на поліпшення стану довкілля
З метою підготовки господарства Одеської залізниці до весняно-літнього періоду, на виконання Указів Президента України „Про проведення Весняної толоки з озеленення та благоустрою”, “Про День довкілля” та за рекомендацією Укрзалізниці керівництво Одеської залізниці та Дорожній профспілковий комітет оголошують 19.04.2008 проведення суботника по приведенню господарства залізниці до належного естетично-санітарного стану. Суботник спрямований на суттєве поліпшення стану довкілля, озеленення, благоустрій та санітарну очистку територій, поширення природоохоронних знань, відродження традицій народу України щодо шанобливого ставлення та любові до природи.
У період проведення суботника на Одеській залізниці будуть організовані роботи з очистки від сміття та інших забруднень територій вокзалів, пасажирських і вантажних платформ, колій, станційних службових і технічних будівель, вантажних складів.
В рамках суботника будуть оновлені, або, за необхідністю, замінені знаки безпеки праці на залізничних станціях, негабаритних місць споруд, пристроїв. Також передбачене очищення та ремонт пішохідних переходів через колії на станціях та переїздах.
На залізниці будуть організовані роботи з посадки дерев, кущів, квітів, копанню газонів, клумб. Планується обстеження стану лісонасаджень і смуги відводу залізниці, проведення санітарної рубки дерев та чагарників.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці, 8 (048) 727-10-07

07.04.2008р. - Одеська залізниця посилює контроль за повнотою доходних надходжень від перевезень в приміському сполученні
З 1 по 30 квітня 2008 року на Одеській залізниці триватиме місячник боротьби з безквитковим проїздом в приміських електропоїздах. Приміські поїзди супроводжуватимуться мобільними групами із залученням працівників лінійних відділів міліції. Мета рейдових перевірок – перевірка наявності квитків, виявлення безквиткових пасажирів та контроль відповідності вартості квитка пасажира до фактичної дальності поїздки, перевірка наявності та роботи посадочних бригад, виявлення та вилучення підроблених посвідчень на оформлення пільгового проїзду.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеського залізничного регіону

03.04.2008р. - Внесені зміни до «Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України»
Згідно з наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 04.03.2008 №252 внесені зміни до «Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України».
Зокрема, зміни стосуються перевезення дітей, а саме: якщо вік дитини, що перевозиться без дитячого проїзного документа чи за дитячим проїзним документом, сумніву не викликає, перевірка документів, що підтверджує її вік, під час посадки в поїзд та на шляху прямування відтепер не здійснюється (нагадаємо, що діти віком до 14 років допускаються до перевезення в пасажирських поїздах тільки в супроводі дорослих, які повинні мати при собі документ, який підтверджує вік дитини).
Крім цього, внесені зміни в терміни повернення платежів, від яких залежить сума поверненого платежу за невикористаний проїзний документ. Найбільшу суму пасажир отримає, якщо здасть квиток не менше ніж за 24 години до відправлення поїзда, а найменшу – якщо здасть квиток менше ніж за 6 годин до відправлення поїзда, але не пізніше ніж через 3 години після його відправлення.
Змінені також терміни повернення платежів для організованих груп. Найбільша сума буде повернена, якщо повернення здійснено за 5 діб до відправлення поїзда, а найменшу – якщо повернення здійснено менше ніж за 3 доби, але не пізніше ніж через 3 години після відправлення поїзда.
Такі нововведення мають спонукати пасажирів заздалегідь та більш продумано планувати свої поїздки, сприятимуть збільшенню кількості наявних квитків у продажу та стануть ще одним заходом перешкоджання перепродажу проїзних документів сторонніми особами, особливо у періоди різкого підвищення пасажиропотоку.
Піклуючись про пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, відтепер до «Правил перевезення» включений новий розділ №38 – «Особливості перевезення інвалідів», а саме:
- за бажанням інваліда надання допомоги в замовленні їжі з вагона-ресторана;
- передбачено порядок замовлення спеціалізованих вагонів;
- надання допомоги інвалідам при посадці та висадці і доставці ручної поклажі до/з вагона;
- за необхідності надання допомоги інвалідам в супроводженні територією вокзалу та інше.
Нові зміни до Правил покликані покращити якість обслуговування пасажирів.
Управління взаємодії з засобами масової інформації

03.04.2008р. - Графіком руху пасажирських поїздів на 2008-2009 роки передбачено курсування 12 нових поїздів
Графіком руху поїздів на 2008-2009 роки, який вводиться у дію 25 травня, передбачено курсування 12 нових поїздів. З яких 5 – у міждержавному сполученні: №305/306 Харків-Вороніж, № 427/428 Харків-Гомель-Мурманськ, №496/4/497 Мінськ-Євпаторія, №492/491 Вітебськ-Могилів-Сімферополь, №511/512 Київ-Мурманськ.
Сім пар нових поїздів призначено Укрзалізницею у внутрішньому сполученні. З них 4 пари денних поїздів: №171/173, №174/173 Одеса-Вінниця, Хмельницький, №179/180 Харків-Луганськ, №157/158 Київ-Могилів-Подільський та №171/173-174/173 сполученням Львів-Рівне, де буде курсувати рейковий автобус. Також з’являться нові поїзди №481/482 Київ-Сімферополь, №608/607 Чернівці-Львів, №609/610 Тополі-Харків-Куп’янськ.
Новим графіком руху пасажирських поїздів на 2008-2009 роки передбачено запровадження безпересадкового сполучення: №305/306 Харків-Вороніж, №336/335 Запоріжжя-Санкт-Петербург, безпересадковий вагон Кишинів-Трускавець. Встановлено курсування нового безпересадкового вагону Київ – Салоніки влітку 1 раз на тиждень маршрутом через Чоп – Будапешт – Белград.
У зв’язку з наявним попитом збільшена періодичність курсування вагонів Донецьк – Берлін – 2 рази на тиждень, замість 1 разу; Одеса – Берлін – 4 рази на тиждень, замість 3 разів; Одеса – Берлін – 4 рази на тиждень, замість 3 разів; Одеса – Прага – 4 рази на тиждень, замість 2 разів.
На підставі аналізу пасажиропотоку та для зменшення часу знаходження на шляху 18 поїздам змінено маршрут прямування по окремих дільницях.
Загалом з новим графіком руху 2008-2009 р.р. передбачено курсування 393 пари поїздів, із яких 176 пар поїздів – міждержавного сполучення та 217 пар поїздів –внутрішнього сполучення. Із них 59 пар фірмових поїздів.
Новий графік руху пасажирських поїздів вводиться у дію з 25 травня кожного року.
Управління взаємодії з засобами масової інформації

28.03.2008р. - На Одеській залізниці проводиться Конкурс професійної майстерності оглядачів вагонів
З метою підвищення технічних знань працівників галузі, розширення і поглиблення професійних знань робітників, забезпечення підвищення їх кваліфікації, на Одеській залізниці проводиться Конкурс професійної майстерності оглядачів вагонів, які обслуговують вантажні вагони Укрзалізниці.
Перший тур Конкурсу по вагонним депо Одеської залізниці триватиме до травня 2008 року. Другий тур відбудеться у червні 2008 року на базі вагонного депо Херсон. Третій – заключний тур – серед переможців дорожніх конкурсів на базі вагонного депо Одеса-Застава1 – у вересні 2008 року.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці ((8-048) 727-10-07)

27.03.2008р. - Одеська залізниця покращує умови перебування та пересування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями
На виконання Указу Президента України “Про невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями” та згідно з Постановою Кабінету Міністрів “Про затвердження Програми безперешкодного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та загального користування”, Одеською залізницею виконуються заходи для створення сприятливих умов людей з обмеженими фізичними можливостями під час перебування на території об’єктів залізничної інфраструктури.
На вокзалах та вузлових станціях Одеської залізниці створені групи, в обов’язки яких входить забезпечення максимального сервісу для інвалідів. На вокзалах Одеса-Головна, Кіровоград, ст. Кодима працюють спеціалізовані туалети. На вокзалах обласних центрів Одеської залізниці таксофони розміщені на рівні, доступному для даної категорії пасажирів. Для зручності у залах очікування всіх вокзалів Одеської залізниці визначені місця для розміщення пільгової категорії пасажирів, виділені спеціалізовані квиткові каси. На всіх станціях технологічним процесом передбачене першочергове обслуговування пільгових категорій пасажирів. На території привокзальних площ визначені місця для розміщення спеціалізованого транспорту.
Відповідно до програм Одеської залізниці щодо поліпшення умов перебування осіб з обмеженими фізичними можливостями у 2008 році будуть виконані роботи з облаштування станцій та пасажирських платформ Одеської залізниці з’їздами (пандусами) для інвалідних візків та встановлення спеціальних поручнів для самостійного пересування пасажирів з порушенням опорно-рухового апарату. Також у поточному році планується облаштувати спеціальні кабінки у туалетах загального користування по ст. Затишшя, Балта, Крижопіль.
Нагадаємо, що на Одеській залізниці з 2001 року сполученням Одеса-Дніпропетровськ курсує спеціалізований вагон, обладнаний пристроями для доступу інвалідів до вагонів, купе і туалетів. При зверненні пасажира, що потребує проїзду вагоном, пристосованим для людей з обмеженими фізичними можливостями, вагон включався до складу поїзда в будь-якому необхідному напрямку. У 2008 році парк спеціалізованих вагонів збільшено ще на 2 одиниці, що дозволить повністю забезпечити попит на дану послугу. Нові вагони планують включити до складу фірмового поїзду “Чорноморець” №106/105 сполученням Одеса-Київ.
Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці ((8-048) 727-10-07)

21.03.2008р. - Перевезення пільгових категорій пасажирів залізничним транспортом в Україні
При проїзді залізничним транспортом України пільговий проїзд передбачено для:
Сезонно:
  • студентів вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації та учнів професійно-технічних навчальних закладів – знижка 50% в загальних та плацкартних вагонах поїздів усіх категорій в період з 28.08 по 28.06 по території України згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 05.04.1999 р. №541.
  • Протягом всього року:
  • пенсіонерів по віку – безкоштовний проїзд у поїздах приміського сполучення (у поїздах дальнього та місцевого сполучення пільги не передбачені) – згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 17.05.1993р. №354;
  • дітей від 6 до 14 років – оформлюється дитячий проїзний документ, який складає 75% вартості проїзду дорослого пасажиру – згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 28.07.2004 № 976;
  • дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям загиблих шахтарів, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів у віці до 16 років – безкоштовний проїзд по території України в загальних та плацкартних вагонах поїздів дальнього та місцевого слідування – згідно благодійної акції на 2008 рік, яка проводиться на основі рішення Ради Укрзалізниці;
  • дітям-сиротам, дітям-чорнобильцям – безкоштовний проїзд в поїздах приміського сполучення – згідно Постанови кабінету міністрів України від 05.04.1994р. №226 і Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
  • Керуючись Правилами перевезень пасажирів, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 27.12.2006р. №1196, безкоштовні та пільгові проїзні документи оформлюються при представленні оригіналів документів, що підтверджують право на пільги.
    Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці

    13.03.2008р. - Одеська залізниця розпочинає весняний комісійний огляд тягово-рухомого складу
    З 17 березня на Одеській залізниці починається весняний комісійний огляд тягово-рухомого складу. У ході комісійного огляду буде перевірена підготовка до літнього сезону всіх одиниць рухомого парку. Огляд розпочато в найбільших локомотивних депо Знам’янка і Котовськ. У подальшому комісійний огляд розпочнеться у всіх депо залізниці.
    Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці

    11.03.2008р. - Залізничники та митники розглядають можливість зменшення часу слідування поїзду «Вікінг»
    На початку березня у м. Іллічівськ відбулося засідання експертів України, Литовської Республіки та Республіки Білорусь з питань курсування поїзду комбінованого транспорту “Вікінг”.
    У засіданні взяли участь представники Міністра транспорту та зв’язку України, Укрзалізниці, Державного підприємства УДЦТС “Ліски”, Ільїчівського та Одеського морських торговельних портів, представники Державної митної служби та Державної прикордонної адміністрації України.
    У ході зустрічі сторони обмінялися інформацією відносно функціонування поїзду “Вікінг” і прийшли до єдиної думки щодо перспективності подальшої реалізації вказаного проекту, адже за прогнозами спеціалістів обсяги контейнерних перевезень будуть постійно зростати.
    Серед основних питань, що вимагають швидкого вирішення прозвучали недостатня кількість залізничних платформ для перевезень контейнерів з України та Литви та узгодження розцінок й умов перевезень. Також важливим питанням є скорочення часу на виконання митних процедур, завдяки чому можливо зменшити час слідування поїзду на кілька годин, що у свою чергу збільшить обсяги перевезення вантажу.
    Поїзд комбінованого транспорту “Вікінг” стартував у статусі міжнародного транспортного інтермодального проекту 6 лютого 2003 року. Маршрут “Вікінг”, що проходить через Україну, Білорусь та Литву, з’єднав чорноморські контейнерні порти (Одеський, Іллічівський) з портом Клайпеда (Литовська Республіка). Поїзд з’єднав ланцюг морських контейнерних ліній Балтійського регіону з аналогічною системою Чорного, Середземного та Каспійського морів. Його використання дозволяє уникнути тривалого та надмірно дорогого руху контейнерів морським шляхом навколо Європи, з транспортуванням через Середземне море, Біскайську затоку, Атлантику та Північне море. Поїзд слідує по маршруту Іллічівськ-Київ-Клайпеда та в зворотному напрямку. Загальна протяжність маршруту – 1733 км. Час у дорозі – 56 год. 30 хв.
    Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці

    11.03.2008р. - Співпраця залізничників та транспортної міліції
    На Одеській залізниці відбулася спільна нарада керівництва залізниці та лінійного управління на Одеській залізниці УМВС України на транспорті.
    “Завдяки злагодженій роботі колективів наших депо, ділянок, вокзалів та лінійних ділянок на Одеській залізниці ми змогли виконати поставлені завдання по перевезенню пасажирів, підготовці рухомого складу та дотриманню суспільного правопорядку в поїздах та вокзальних комплексах”, – підкреслив у своєму виступі заступник начальника дороги - начальник служби пасажирських перевезень Одеської залізниці Григорій Бойко.
    На Одеській залізниці задіяно 273 робітника міліції. Для попередження випадків несанкціонованого втручання в частині передачі від громадян неправдивої інформації про замінування вокзалів, на вокзалах Одесса-Головна та Миколаїв встановлено в приміщеннях чергових по вокзалу та у відповідних чергових частинах лінійних відділків міліції телефони з визначниками номерів.
    На вокзалах Одеса-Головна та Херсон функціонують системи відеонагляду. В 2008 році будуть введені цифрові АТС Херсон, Знам’янка, Шевченко, Котовськ, де також будуть встановлені телефони з визначниками номеру.
    На пасажирських вокзалах Одеської залізниці кожні 4 години проводяться спільні обходи території черговими по вокзалу та співробітниками транспортної міліції. По голосовому зв’язку постійно робляться оголошення. Дякуючи цьому у 2007 році на вокзалах Одеської залізниці не були зафіксовані факти грубого хуліганства, відкритої перепродажі квитків, шахрайства та крадіжок.
    Сектор взаємодії з засобами масової інформації Одеської залізниці

    03.03.2008р. - Оновлення парку пасажирських вагонів Одеської залізниці
    На початку цього року Одеська залізниця отримала новий вагон для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями.
    Новий вагон відповідає міжнародним стандартам пасажирських перевезень. В ньому встановлені підйомники для інвалідних візків, а ширина тамбуру та дверей розрахована для зручного користування пасажирами з обмеженими фізичними можливостями.
    База вагона - 26 пасажирських місць, з яких 6 купе по 4 місця та одне купе для пасажира з обмеженими можливостями та супроводжуючого. Також у вагоні встановлена душова кабіна, вакуумний туалет та туалет для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, що робить подорож пасажира комфортною.
    Пасажири вже змогли оцінити зручність користування спеціалізованим вагоном. На Одеській залізниці у напрямку Одеса-Дніпропетровськ (№63/64) з 2002 року вже курсує один вагон для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. Новий вагон планується включити в склад фірмового поїзду Одеса-Київ (№106/105).
    Прес-центр Одеської залізниці

    03.03.2008р. - Олімпійська перспектива Одеської залізниці
    У минулому році у 6 регіонах Одеської залізниці відбулося 231 фізкультурно-оздоровчий захід, в яких взяли участь 8316 працівників залізниці. Також відбулися Спартакіада ДФСК “Локомотив” з семи видів спорту.
    У 2007 році, на рівні збірної команди, спортсмени Одеської залізниці брали зайняли друге місце у чемпіонаті з міні-футболу. Також у минулому році збірна команда Одеської залізниці брала участь у міжнародних змаганнях, чемпіонатах і кубках України, в яких отримала 33 золотих, 19 срібних та 16 бронзових медалей.
    Наразі, 2 спортсмени від Одеської залізниці входять у склад кандидатів до збірної команди України на участь в Олімпійських іграх 2008 року.
    Прес-центр Одеської залізниці

    29.02.2008р. - Укрзалізниця гарантує розгляд всіх звернень громадян щодо роботи залізничної галузі
    З метою забезпечення реалізації та гарантування закріпленого Конституцією України права на звернення до органів державної влади та місцевого самоврядування, а також підвищення ефективності роботи органів державної влади, Державною адміністрацією залізничного транспорту України ведеться постійна робота зі зверненнями громадян.
    Так, у 2007 році на адресу Укрзалізниці надійшло 7 977 звернень. З них – 3 953 звернень через офіційний веб-сайт Укрзалізниці, 1429 – по «телефону довіри», 872 звернення надійшли поштою, 243 особи звернулись до громадської приймальні. 1480 звернень, що стосувались роботи залізничної галузі, були перенаправлені з вищих органів виконавчої влади. 100% звернень були розглянуті відповідними фахівцями Укрзалізниці.
    Більше всього звернень стосувались питань обслуговування пасажирів (більше 2,2 тисяч), а саме: зміни графіку руху поїздів, обрахунку вартості проїзних документів, зауваження щодо дій поїзних бригад та посадових осіб-працівників вокзалів тощо. Окрім цього, у 135 зверненнях були висловлені подяки та пропозиції щодо роботи залізничного транспорту. На другому та третьому місці по кількості звернень громадян – соціальні та виробничо-фінансові питання (всього близько 1,7 тисяч).
    Нагадаємо, що з лютого 2007 року на офіційному веб-сайті Укрзалізниці розпочала свою роботу «Віртуальна приймальня», яка покликана зробити роботу залізниць України ще більш прозорою та відкритою для громадськості. За підсумками 2007 року в більшості випадків громадяни зверталися до «Віртуальної приймальні» з приводу отримання довідкової інформації про вартість проїзду та умови оформлення проїзних документів.
    Прес-центр Одеської залізниці

    26.02.2008р. - Працівників Одеської залізниці нагороджено Почесними знаками
    Згідно Наказу Генерального директора Укрзалізниці Василя Мельничука з нагоди Дня захисника Вітчизни залізничників Одеської залізниці нагороджено почесними знаками та грамотами.
    За сумлінну працю на залізничному транспорті, вагомий внесок в удосконалення перевізного процесу та підвищення ефективності експлуатаційної роботи, забезпечення перевезень вантажів і пасажирів та зміцнення економіки України, високий професіоналізм, творчу ініціативу в роботі, знаком “Почесний залізничник” нагороджено майстра колійної машинної ст. Квіткове – Меленець Петра та начальника ст. Вапнярка –Островського Віктора.
    Знаком “Залізнична Слава” ІІ ступеня нагороджено машиніста електропоїзда локомотивного депо Одеса-Застава-1 – Карполюка Віталія та заступника начальника служби кадрів навчальних закладів та соціальних питань Одеської залізниці – Паламарчука Сергія.
    Знаком “Залізнична Слава” ІІІ ступеня нагороджено: електромеханіка Миколаївської дистанції сигналізації та зв’язку – Клімашевича Віктора, начальника лабораторії дефектоскопії служби колії - Мягченко Івана, машиніста-інструктора локомотивного депо Котовськ – Цвігуна Володимира, маневрового диспетчера ст. Знам’янка – Шияна Юрія.
    Почесною грамотою Державної адміністрації залізничного транспорту України нагороджені: заступник начальника Знам’янської дистанції сигналізації та зв’язку - Бойченко Дмитро, начальник відділу охорони праці локомотивного депо Одеса-Застава 1 - Бровкін Володимир, машиніст локомотива локомотивного депо Одеса-Сортувальна – Василашко Юрій, начальник Шевченківської вагонної дільниці – Іконніков Сергій, старший колійний майстер Знам’янської дистанції колії – Наводничий Андрій, електрозварник вагонного депо ім. Т. Шевченка – Островський Олег.
    Годинником від Генерального директора Укрзалізниці нагороджено: ветерана праці, колишнього старшого диспетчера служби колії – Довгого Івана, начальника відділу перевезень-заступника начальника Херсонської дирекції залізничних перевезень – Міщенка Сергія, старшого колійного майстра Корсунської дистанції колії – Осаулу В’ячеслава, начальника колійної машини Знам’янського центру механізації колійних робіт –Прокопчука В’ячеслава, заступника начальника ст. ім. Т. Шевченка з вантажної та комерційної роботи – Пугача Михайла, оглядача-ремонтника вагонів вагонного депо Котовськ – Сігідова Ігоря, заступника начальника Долинської дистанції електропостачання – Слуцького Сергія, першого заступника голови Одеського Дорпрофсожу – Соловйова Ігоря, машиніста тепловоза локомотивного депо Рені – Харитонова В’ячеслава, слюсаря пасажирського вагонного депо Одеса-Головна – Цикало Олександра.
    Оголошено подяку Державної адміністрації залізничного транспорту України: начальнику стрілецької команди ст. Рені Першого Одеського загону воєнізованої охорони – Белали Івану, старшому інспектору відділу спецзв’язку і технічного захисту інформації Першої служби залізниці –Власенку Олексію, слюсарю-електрику локомотивного депо Христинівка –Дужичу Миколі, начальнику вагонного депо Каховка – Іванову Віталію, муляру Шевченківського будівельно-монтажного експлуатаційного управління №5 – Корману Юрію, бригадиру Котовської дистанції колії –Пенчаку Сергію, бригадиру Знам’янської дистанції захисних лісонасаджень –Петрову Сергію, складачу поїздів ст. Роздільна-Сортувальна – Стоянову Володимиру, помічнику машиніста електровоза локомотивного депо ст. ім. Т. Шевченка – Шаповалу Віктору, ветерану праці, колишньому начальнику юридичного відділу Одеської дирекції залізничних перевезень – Юркевичу Владиславу.
    Прес-центр Одеської залізниці

    15.02.2008р. - Начальником Одеської залізниці призначено Іллю Левицького
    Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 січня 2008 року №275-р Левицький Ілля Юхимович призначений начальником Одеської залізниці. До призначення начальником Одеської залізниці Ілля Левицький займав посаду радника Генерального директора Укрзалізниці.
    Біографічна довідка:
    Левицький Ілля Юхимович народився 4 лютого 1949 року у м. Одеса.
    У 1968 році закінчив Одеський технікум залізничного транспорту.
    У 1978 році закінчив Дніпропетровський інститут інженерів залізничного транспорту за спеціальністю „Експлуатація залізниць”. Кандидат технічних наук.
    Трудову діяльність Ілля Левицький розпочав у 1967 році з посади помічника машиніста тепловоза у локомотивному депо Одеса-Сортувальна Одеської залізниці. Після служби в армії працював черговим по локомотивному депо Одеса-Сортувальна.
    З 1974 по 1985 рік – займає посади приймальника-здавальника на станції Одеса-Товарна, нормувальника нормативної групи вантажної служби Одеської залізниці, змінного інженера станції Одеса-Товарна, завідуючого контейнерним відділенням станції Одеса-Товарна, заступника начальника станції Одеса-Товарна.
    У 1985-1986 – начальник відділу контейнерних перевезень та комерційної роботи Одеського відділку Одеської залізниці.
    З 1986 по 1993 роки – начальник служби контейнерних перевезень та комерційної роботи Одеської залізниці.
    З 1993 року по 1995 рік – заступник начальника залізниці – начальник служби вантажної та комерційної роботи Одеської залізниці.
    З 1995 по 1998 рік – перший заступник начальника Одеської залізниці.
    З 1998 по 2005 року – начальник Одеської залізниці.
    З 2005 по 2008 рік – радник Генерального директора Укрзалізниці.
    З 15 лютого 2008 року – начальник Одеської залізниці.
    Ілля Левицький має відзнаки та нагороди: Знак «Почесному залізничнику» (1991 р.), Почесне звання «Заслужений працівник транспорту України» (1999 р.), Почесну грамоту Верховної Ради України, Орден «За заслуги» ІІІ ступеня (2004 р.).
    Управління взаємодії з засобами масової інформації

    12.02.2008р. - На залізничних шляхах зловмисники продовжують викрадати вантажі
    На залізничних шляхах часто трапляються випадки, коли сторонні особи підсаджуються на вантажні вагони з метою викрадення вантажів. Останнім часом на ділянці слідування зі ст. Апостолово Придніпровської залізниці на Одеську залізницю спостерігається негативна динаміка до збільшення кількості крадіжок даного характеру. Лише протягом останніх трьох місяців вже розкрито 3 подібні випадки викрадення вантажу.
    3 лютого 2008 року на перегоні Апостолово-Дубки було виявлено розсип зерна через відкритий люк вагону. Виставлена засада результату не дала. Втрата зерна склала близько 30 тонн.
    5 лютого 2008 року на ділянці Апостолово-Дубки з поїзда невідомими особами здійснено скидання чавунної чушки. Працівниками оперативних груп стрілкових команд було затримано 4 правопорушники. Кількість викраденого – близько 5,5 тонн. Вантаж супроводжувався охороною заводу-виробника. Працівниками міліції ведеться розслідування.
    Нагадаємо, що 9 листопада 2007 року також був зафіксований випадок розкрадання вантажу. Працівниками Херсонського загону воєнізованої охорони були затримані два чоловіки, що намагалися вивезти арматуру, скинуту біля залізничного полотна на перегоні Новодмитрівський-Блакитне. Всього з вагону призначенням на ст. Жовтнева було викрадено 3460 кг арматури на суму 10200 грн. По даному випадку порушено кримінальну справу.
    Загалом у 2007 році на території Одеської залізниці було розкрито викрадення вантажів з рухомого складу на загальну суму 29940 грн.
    Прес-центр Одеської залізниці

    08.02.2008р. - Одеська залізниця поліпшує технічний стан залізничних переїздів
    У 2007 році Одеською залізницею на 20 переїздах, розташованих на автомобільних дорогах загального користування, встановлені шлагбауми для перекриття усієї ширини проїзної частини. Також, 1 переїзд без чергового обладнаний автоматичними шлагбаумами, системою відеонагляду та відеофіксацією порушень на переїзді.
    На підходах до 144 переїздів поновлено асфальтне покриття, обладнано 9 пішохідних доріжок, закрито 2 малодіяльних переїзди. Також у 2007 році перевиконані планові показники з ремонту переїздів: при плані 20, на 39 переїздах виконаний капітальний ремонт, з них на 25 переїздах із застосуванням нової конструкції переїзного настилу зі збірного залізобетону. На 27 переїздах виконані роботи з ремонта із заміною плит переїзного настилу, на 22 - виконані роботи з поліпшення умов видимості.
    Але, все одно безперечним є факт чисельних порушень водіями правил дорожнього руху при перетині залізничних переїздів. Лише за 2007 рік на Одеській залізниці було проведено 684 спільних рейдів, за участю ДАІ, при яких було виявлено 1280 порушень правил проїзду автотранспортом залізничних переїздів, з яких 1022 випадків об’їздів шлагбаумів, проїзд на забороняючий сигнал світлофору – 258 порушень, при цьому пошкоджено 131 шлагбаум.
    Прес-центр Одеської залізниці

    08.02.2008р. - У 2007 році на переїздах Одеської залізниці з вини автомобілістів сталося 39 дорожньо-транспортних пригод
    На сьогоднішній день складною залишається ситуація на залізничних переїздах. Так, за 2007 рік кількість ДТП на Одеській залізниці збільшилась на 56,4%, та становить 39 випадків, проти 22 у 2006 році. Всі ДТП скоєні за вини водіїв автотранспорту.
    Кількість загиблих у 2007 році становить 7 осіб. Кількість травмованих у 2007 році - 13 осіб.
    Основними причинами дорожньо-транспортних пригод є порушення водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху, при цьому до 90% від усіх аварій трапляються з вини водіїв приватного автотранспорту.
    В даний час чергові по переїзду не мають ніякого впливу на порушників правил дорожнього руху. Залізничники зазначають, що процедура передачі даних про автотранспортні засоби, водії яких порушують правила проїзду залізничних переїздів, до місцевих органів ДАІ малоефективна.
    З початку року, станом на 7 лютого 2008 року, на Одеській залізниці зафіксовано 3 випадки ДТП на переїздах: 2 – з вини водіїв автотранспорту, 1 – з вини водія гужевого транспорту.
    Прес-центр Одеської залізниці

    06.02.2008р. - Одеська залізниця посилює контроль над якістю обслуговування пасажирів
    За період проведення на Одеській залізниці місячника по забезпеченню якісного санітарно-технічного стану, температурного режиму пасажирських, електро-дизель поїздів, якості обслуговування пасажирів на вокзалах і у поїздах було зроблено 118 перевірок пасажирських поїздів – перевірено 953 вагони. Також відбулося 153 перевірки поїздів приміського сполучення, за які перевірено 201 поїзд.
    Крім того, були перевірені 8 вокзальних комплексів – Одеса-Головна, Херсон, Миколаїв, Котовськ, ім. Т. Шевченка, Помічна та Черкаси.
    Наразі на Одеській залізниці розроблена програма модернізації систем опалення та електроопалення пасажирських вагонів на 2008 рік.
    Прес-центр Одеської залізниці

    21.01.2008р. - Одеська залізниця покращує сервіс на вокзалах
    Для більш якісного обслуговування пасажирів Одеська залізниця впроваджує комплекс заходів для покращення обслуговування пасажирів. В першу чергу, це робота обладнаних Сервісних центрів, які на сьогоднішній день працюють на вокзалах станцій Черкаси, Миколаїв, Херсон, Кіровоград, Знам’янка, Одеса-Головна. В Сервісних центрах відбувається обслуговування пасажирів, які хочуть придбати залізничні квитки в день відправлення та попередньо, а також отримати інші додаткові послуги. Також на вокзалах працюють 2-х та 3-х-містні кімнати, обладнані для комфортного відпочинку пасажирів.
    Сервісні центри вокзалів надають пасажирам широкий спектр різноманітних інформаційно-ділових послуг, серед яких, зокрема: оформлення всіх видів проїздних документів в день відправлення і за 45 діб, відпочинок в залі підвищеного комфорту, ксерокопіювання, оформлення заявок на послуги носильщиків, виклик таксі, бронювання місць на відпочинок в кімнатах відпочинку вокзального комплексу, видача усної та письмової довідок та доставка проїздних документів на підприємство, в заклад, офіс, додому, доставка проїздних документів в межах вокзального комплексу, ламінування документів, продаж телефонних катрок, чаю, кави, нопоїв, передача та прийом повідомлень по факсу, послуги телефонного зв’язку в межах міста.
    Для зручності пасажирів встановлені м’які меблі, телевізор з кабельним підключенням. Зал підвищеного комфорту кондиційонований, обладнаний бар.
    На Одеській залізниці достатня увага приділяється персуванню пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. Для цього більшість вокзалів обладнані пандусами, на яких встанювлюються поручні для більш зручного користування. В 2007 році пасажирські вокзали станцій Одеса-Головна та Кодима були обладнані спеціальними туалетними кімнатами для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями Планується встановлення спецтуалетів, якими зможуть користуватися пасажири на станціях Затишшя, Балта, Крижопіль.
    Прес-центр Одеської залізниці

    18.01.2008р. - Одеська залізниця оновлює тягові підстанції
    Нові комутаційні апарати – однофазні вакуумні вимикачі змінного струму типу ВР 27 НС будуть встановлені на тягових підстанціях Одеської залізниці. Вони розроблені для заміни морально застарілих та фізично зношених повітряних та масляних вимикачів.
    Згідно Програми технічного переобладнання буде встановлено 45 вакуумних вимикачів на тягових підстанціях Одеської залізниці Фундукліївка (6 шт.), Знам’янка (10 шт.), Можарово (6 шт.), Александрія (2 шт.), Плетений Ташлик (3 шт.), Помічна (2 шт.), Осиковата (2 шт.), Тимково (2 шт.), Чубівка (2 шт.), Шаровка (2 шт.), у ПСК Трепівка (4 шт.), в пункті живлення по ст.Котовськ (4 шт.).
    Серед особливостей нового апарата фахівці Одеської залізниці відмічають надійність привода та високий комутаційний ресурс. Вакуумні вимикачі серії ВР 27 НС мають значні переваги перед масляними вимикачами, що експлуатуються в данний час. Конструкція вимикача забезпечує простоту монтажу та регуляції, легкий доступ до елементів вторинних ланцюгів вимикачів та зручність їх обслуговування. Вакуумні камери та привід вимикачів не потребують обслуговування протягом всього терміну експлуатації.
    Апарат, розроблений для комплектації тягових трансформаторних підстанцій залізниць, успішно випробуваний у 2007 році. Наразі поступив у серійне виробництво концерном «Високовольтний союз» - «РЗВА-Електрік».
    Прес-центр Одеської залізниці

    17.01.2008р. - Одеська залізниця підвищує якість деповського ремонту вагонів
    У 2007 році вагонним депо при плані деповського ремонту 4818 вагонів, було відремонтовано 4832 вагона. Також перевиконано показник ремонту вагонів власності підприємств не залізничного транспорту – при плані 3206 вагонів, відремонтовано 3533 вагона. Загальний відсоток ремонту складає 104,2%.
    Проведена серйозна робота з покращення технічного обслуговування поїздів. Достроково, з випередженням на місяць, на Одеській залізниці завершене виконання програми Укрзалізниці із заміни морально та фізично застарілих приладів контролю безпеки руху поїздів.
    У 2007 році за кошти Одеської залізниці придбано та введено в експлуатацію обладнання на суму 19,5 млн. грн., що дозволило розпочати оновлення станового парку в вагонних депо, підвищити якість деповського ремонту вагонів та освоїти нові види ремонтів.
    Прес-центр Одеської залізниці

    15.01.2008р. - Фахівці сигналізації та зв’язку Одеської залізниці підводять підсумки 2007 року
    За підсумками 2007 року на Одеській залізниці для підвищення безпеки руху потягів за рахунок покращення оперативно-технологічних зв’язків, виконана заміна повітряної лінії зв’язку на кабельну на ділянці Каховка-Нововесела.
    На ділянках Херсон-Вадим, Одеса-Вапнярка виконані роботи з будівництва та монтажу відпаїв від волоконно-оптичної лінії зв’язку, що забезпечує передачу інформації по швидкісним каналам зв’язку зі швидкістю не менше 64 кБіт.
    Виконані роботи із заміни АТС на цифрові на умовах контракту на станції Херсон, та на умовах фінансового лізингу на станціях Котовськ та ім.Т.Шевченко.
    На переїздних світлофорах Одеської залізниці встановлено 88 світлофорних головок – більш економічних та з кращою видимістю. Замінено на нові 291 стрілковий електропривод, та 401 електропривод відремонтовано силами дистанцій.
    Прес-центр Одеської залізниці

    14.01.2008р. - В 2007 році Одеська залізниця оновлювала локомотивне господарство
    В 2007 році була проведена робота з оновлення тягового та мотор-вагонного рухомого складу.
    Протягом року в локомотивне депо Котовськ надійшло 5 нових електровозів серії 2ЕС5К виробництва Новочеркаського електровозобудівного заводу Російської Федерації, придбані на умовах фінансового лізингу та сублізингу.
    На Запорізькому електровозоремонтному заводі проведена модернізація 6 секцій електровоза ВЛ89 під односекційний електровоз ВЛ40у, який в свою чергу буде забезпечувати пасажирські перевезення.
    В 2007 році залізницею були закуплені і встановлені 10 нових дизелів 10Д100 на тепловози 2ТЕ10, що відпрацювали 20 та більше років.
    Прес-центр Одеської залізниці

    11.01.2008р. - Одеська залізниця підбила підсумки експлуатаційної роботи в 2007 році
    У 2007 році на Одеській залізниці поліпшились якісні характеристики експлуатаційної роботи. Ефективніше використовувався рухомий склад, знижені невиробничі витрати.
    При річному плані завантаження 28,6 млн. тонн виконання склало 29,3 млн.тонн (перевиконання плану – 2,4%). В порівнянні з 2006 роком, завантаження по дорозі збільшена на 4,2 млн.тонн.
    Виконання завантаження за підсумками року складає 3930 вагонів в середньому в добу при технічному плані 4355 вагонів (90,2%). Для порівняння – у 2006 році – 3744 вагони (105,0%). Розвантаження збільшене до рівня минулого року по Одеській дирекції (102,5%) і по Херсонській дирекції (118,4%).
    Основні показники – відправлення вантажів і вантажообіг збільшені згідно плану на 17% і на 5,3% відповідно, до рівня минулого року збільшені на 17% і на 9,1%.
    Прес-центр Одеської залізниці

    10.01.2008р. - Одеська залізниця: річні підсумки приміських перевезень
    У 2007 році на Одеській залізниці була проведена робота з реформування служби пасажирських перевезень - була створена служба приміських перевезень.
    За підсумками 2007 року доходи від приміських перевезень збільшилися на 19,5% при зменшенні на 9,6% кількості відправлених потягів. В той же час збитки від приміських перевезень за 2007 рік склали 115,1 млн. грн.
    На 13,9% збільшилася сума компенсацій Одеській залізниці за перевезення пільгових категорій пасажирів.
    У планах на 2008 рік заплановано продовження роботи з реформування приміських пасажирських перевезень, підвищення якості обслуговування пасажирів, оновлення мотор-вагонного рухомого складу.
    Не дивлячись на збитковість приміських перевезень, в 2008 році планується придбання 4-х нових дизель-потягів і подальший розвиток ремонтної бази мотор-вагонного депо.
    Прес-центр Одеської залізниці

    09.01.2008р. - Одеська залізниця: підсумки капітально-колійних робіт
    Протягом 2007 року Одеською залізницею виконувалися роботи з капітально-колійного ремонту.
    При плановому завданні 220 км було модернізовано 226,8 км. Відремонтовано 265 км. колії. При цьому виконаний капітальний і середній ремонт колій. Проведена заміна 336 комплектів стрілочних переводів на нові. З них 295 комплектів – на залізобетонних брусах.
    Всі відремонтовані кілометри і стрілочні переводи передані в експлуатацію.
    Після виконання планів модернізації та капітального ремонту колії, заміни стрілочних переводів з укладанням на нові залізобетонні бруси, заміни рейок, заміни непридатних дерев'яних шпал і виконання інших колійних робіт, на головних шляхах перегонів та головних шляхах в межах станцій, підвищена швидкість руху потягів на ділянці загальною довжиною 433,9 км.
    Прес-центр Одеської залізниці
    [Новини] [Структура дороги] [Про залізницю] [Картосхема дороги] [Рух поїздів]
    [Послуги] [Інформація] [Закупівлі, партнери та рекламодавці] [Залізничні WEB ресурси]