This version of the page http://www.oblhospital.com.ua/esculap.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-03-16. The original page over time could change.
Офіційний сайт Херсонської обласної клінічної лікарні - спеціалізована медична допомога
на головну відділення історія статистика контакти гостьова фотогалерея каталог Ескул'ап ПРОФКОМ Екзамен
Esculap

Впровадження комп'ютерних технологій в Херсонській обласній клінічній лікарні

Буланкін Іван Вікторович (начальник відділу АСУ) 73000, м. Херсон. пр. Ушакова, 67 т.: (0552)42-25-73, моб.тел.: 8(050)191-46-46




    Загальновідомо, що кожний медичний працівник переобтяжений необхідністю заповнення великої кількості облікових статистичних форм та іншої медичної документації.

    З іншого боку, без використання сучасних технологій важко якісно заповнити статистичні форми звітності, що негативно позначається на цілісності даних та статистики охорони здоров'я і діяльності медичних установ. Сучасні інформаційні технології є дуже впливовим фактором в нашій повсякденній діяльності, від гри в покер на Casino.com, не виходячи з дому, до досягнень в галузі медичних технологій, які дозволяють зберегти життя на щоденній основі.

    Комп'ютеризація медичних закладів передбачає створення баз даних різного призначення та отримання показників роботи (вихідних форм) в автоматичному режимі.

    Після детального вивчення питання щодо комп'ютеризації лікарні та вивчення досвіду роботи закладів охорони здоров'я, в яких впроваджена комп'ютеризація ми, три роки тому почали створення комп'ютерної інформаційної системи (за назвою "Ескулап").

    На даний час в лікарні функціонує медична комп'ютерна інформаційна система, яка охоплює всі підрозділи лікарні починаючи з приймального відділення та поліклініки, і закінчуючи допоміжними службами. Інформаційна система створена згідно стандартів ведення медичної документації затверджених МОЗ і стандартів формування баз даних. Система виконує функції електронної історії пацієнта, пошукової системи, аналітично - статистичних програм, моніторингу вагітних з високим ступенем розвитку, та вирішує інші задачі.

    Комп'ютерна система - це база даних, в якій на сьогоднішній час налічується вже більше 280 тис. індивідуальних даних на пацієнтів та близько 70 тис. історій хвороб.

    В лікарні налічується більше 160 одиниць комп'ютерної техніки, яка об'єднана в єдину локальну мережу з доступом в глобальну систему Інтернет за технологією ADSL.

    Що дало нам впровадження комп'ютерної інформаційної системи "Esculap"?

    Завдяки комп'ютеризації в лікарні скорочені посади робітників диктофонного центру.

    Крім того, скорочено 3 посади операторів комп'ютерного набору.

    Значно зменшились витрати робочого часу медпрацівників на оформлення медичної документації та на заповнення облікових статистичних форм, які тепер отримуються в автоматичному режимі.

    Приймальне відділення за добу оформлює від 60 до 120 історій хвороб. Без автоматизації цього процесу необхідно було залучити одразу 4 медичної сестри не кажучи за лікарів. Після встановлення автоматизованого робочого місця "Приймальне відділення" для оформлення медичної документації достатньо одного оператора.

    Лицьова сторона історії хвороби роздруковується за декілька хвилин.

    Відпала необхідність заповнювати велику кількість журналів передбачених стандартами МОЗ, (форма № 001/0 "Журнал обліку прийому хворих в стаціонар", "Журнал обліку прийому хворих кримінального характеру", "Журнал обліку прийому травмованих в ДТП", "Журнал обліку амбулаторного прийому хворих"). Ці журнали створюються автоматично, що дає змогу медичному персоналу приймального відділення більше уваги приділяти хворому. Автоматичне створювання облікових форм (таких як: форми 007/0 "Листок обліку руху хворих і ліжкового фонду стаціонару", рапорту чергового лікаря та довідок про перебування пацієнтів у стаціонарі, скорочує медперсоналу багато робочого часу.

    Лікарі стаціонарних відділень значно більше уваги можуть приділяти хворим, а не "писанині" завдяки тому, що оформлення історій хвороб, епікризів, та іншої мед. документації ведеться за допомогою відпрацьованої системи з широким застосуванням шаблонів, дозволяючи економити робочий час.

    Завдяки встановленій цифровій системи відеозапису операцій та зберігання їх на відео сервері відеозаписи оперативних втручань можна проглянути за допомогою комп'ютера.

    За допомогою мережі Інтернет пацієнти мають можливість інтерактивно спілкуватись з лікарем та отримати необхідну інформацію щодо послуг які надаються в лікарні.

    Крім того в електронному вигляді формуються протоколи операцій, та автоматично створюється журнал "Журнал запису оперативних втручань у стаціонарі" форма № 008/0, він друкується на принтері та брошурується.

    Комп'ютерна інформаційна система позитивно впливає на якість лікувально-діагностичного процесу. Так, програма "Патанатомія" дозволяє оперативно отримувати лікарям хірургічного профілю результати експрес-біопсії по комп'ютерній мережі.

    Впровадження комп'ютеризації реєстратури поліклінічного відділення дало змогу скоротити час оформлення пацієнта на прийом до лікаря: а це до 600 консультацій на день. З'явилася можливість попереднього запису на прийом до лікаря.

    В планах є комп'ютеризація усієї поліклініки, що надасть змогу відмовитися від друкування талонів (на прийом до лікаря) та надасть можливість виготовляти чіп-карти для створення єдиного паспорту пацієнта.

    На базі лікарні впроваджено моніторинг вагітних з високим ступенем ризику, та моніторинг захворювань молочної залози з виділенням спеціальних груп контролю. Завдяки впровадження інформаційної системи для моніторингу захворювань молочної залози за останні 3 роки сформована база даних по незлоякісній патології молочної залози, яка налічує близько 15 тис. пацієнтів. Це допомагає своєчасно лікувати передпухлинну патологію та виявляти рак молочної залози в ранніх стадіях.

    Значно покращилась якість оформлення статистичних форм.

    Комп'ютерна програма "Стаціонар", "Поліклініка", "Лабораторія", "Приймальне відділення" створена таким чином, що жодна статистична форма не буде видана, якщо при заповнені в ній є дефектура. Медичні статистичні форми, заповнюються автоматично на протязі часу лікування пацієнта, та роздруковуються в оргметодвідділі лікарні.

    В лікарні впроваджена автоматизація обліку кадрів та бухгалтерського обліку що дозволяє швидко та якісно формувати звітність цім структурним підрозділам .

    В лікарні створений свій веб-сайт та доступ в глобальну систему Інтернет за технологією ADSL, який надає можливість інформувати населення області та за її межами про надання медичної допомоги, а також інтерактивно відповідати на запитання пацієнтів, вести попередній запис на консультації, надавати медичному персоналу лікарні інформацію, щодо сучасних медичних технологій та підвищувати професіональний рівень.

    Комп'ютеризація також дозволяє керівникам отримувати оперативні дані, та на їх основі своєчасно приймати управлінські рішення, ціленаправлено впливати на кінцеві результати роботи.

    Керівництво лікарні може отримати інформацію про роботу лікарні за будь який період та в будь яких обсягах. Так наприклад заступник головного лікаря може отримати інформацію про кількість госпіталізованих хворих по відділенням, про виконання планового завдання щодо тривалості лікування, про хірургічну активність та інші.

    Можливість використання інформаційної системи, та її інтегрування з страховою медициною, дозволить більш раціонально використовувати ресурси в охороні здоров'я, гарантувати якість медичної допомоги, та забезпечувати інформацією управлінську діяльність.








Pеклама: | Не выходя из дома покупайте офисные перегородки на нашем сайте. | Наш магазин предлагает Swisspan by Sorbes, индивидуальный подход. | заказать ворота откатные для гаражей
 на головну |  відділення |  історія |  статистика |  контакти |  на початок |

©2004-2010 Херсонська обласна клінічна лікарня. Designed by Yuri Kudrev ©2004-2010