This version of the page http://www.privatbank.ua/html/4_3c_2_3_1u.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-13. The original page over time could change.
ПриватБанк
ПОСЛУГИ
Укладання контракту
Складання проекту
Сплата комiсiйних
Розрахунки з контрагентом
Вимога платежу
      ПОСЛУГИ   Послуги крупним корпоративним клiєнтам   Мiжнароднi акредитиви, гарантiї, iнкасо.   Послуги експортерам   Стенд-бай (резервний) акредитив

Укладання контракту

ПриватБанк - Укладання контракту При укладанні контракту, за яким планується використання резервного (стенд-бай) акредитиву, ми рекомендуємо обговорити наступні умови:

Забезпечуване зобов'язання
Це дуже важлива умова. У договорі обов'язково повинне бути чітко визначене зобов'язання, що буде забезпечуватися резервним акредитивом, наприклад:

  • якщо забезпечується платіж на користь експортера, то повинне бути обговорене зобов'язання покупця (імпортера) здійснити платіж на адресу продавця (експортера) протягом визначеного терміну від дати відвантаження чи одержання товару;
  • якщо забезпечується повернення авансового платежу , то повинне бути обговорене зобов'язання продавця (експортера) повернути авансовий платіж покупцю (імпортеру) у випадку невиконання зобов'язань із відвантаження (постачання) товару протягом визначеного терміну від дати авансового платежу, підписання контракту чи іншої дати;
  • якщо забезпечується виконання контракту , то повинне бути обговорене зобов'язання підрядчика зробити визначені дії у визначеному обсязі і протягом визначеного терміну;

Сума
Резервні акредитиви, що забезпечують зобов'язання виконати платіж чи повернути авансовий платіж відкриваються, як правило, на 100% суми забезпечуваного платежу. Резервні акредитиви, що забезпечують виконання зобов'язань за контрактом, як правило, відкриваються на 3% - 5% (до 10%) від вартості контракту.

Термін дії
Резервні акредитиви, як правило, відкриваються на термін, що перевищує термін забезпечуваного зобов'язання на 10 - 30 днів (для оформлення й представлення вимоги платежу, якщо буде потрібно).
Наприклад, умовами контракту передбачається, що імпортер оплачує закордонному продавцю поставлений товар протягом 30 днів від дати відвантаження товару, а термін відвантаження товару встановлений у 40 днів від дати укладання контракту.
Тоді термін дії резервного акредитиву може скласти 80 днів (40 днів на відвантаження + 30 днів на платіж + 10 днів на надання документів за акредитивом).

Банк-емітент
Для резервних акредитивів, що забезпечують зобов'язання з повернення авансового платежу й виконання контрактних зобов'язань за клієнтів ПриватБанку, банком гарантом указується ПриватБанк.
Для резервних акредитивів, що забезпечують оплати на користь українського експортера, банком-емітентом, як правило, виступає банк покупця. У цьому випадку в контракті необхідно вказати основні реквізити ПриватБанку для авізування акредитиву: СВІФТ код - PBANUA2X і номер телексу - 143512 avizo ux.

Підтверджуючий банк
Якщо фінансова стабільність банку-емітента за резервним акредитивом викликає сумнів, то необхідно обговорити необхідність підтвердження акредитиву і підтверджуючий банк - ПриватБанк або першокласний європейський/американський банк.

Розподіл банківських витрат
Банківські витрати можуть бути розподілені між сторонами. Найчастіше банківські витрати в банку бенефіціара оплачуються за рахунок бенефіціара. Можливо й інший розподіл комісій, наприклад, усі витрати оплачуються за рахунок наказодавця.

Підпорядкованість Уніфікованим правилам і звичаям для документарних акредитивів
Уніфіковані правила є практично міжнародним стандартом з проведення акредитивних операцій.

 

Подальші дії з відкриття резервних акредитивів, які забезпечують повернення авансового платежу, описані на сторінках
Складання проекту акредитиву
Надання забезпечення
Оплата комісійних
Відкриття акредитиву
розділу "Відкриття резервного акредитиву".

Класичний резервний акредитив, який забезпечує оплату товару, що експортується, відкривається іноземним банком та авізується українському експортеру аналогічно авізуванню звичайного експортного акредитиву .




Глосарій    Контакти