This version of the page http://www.useti.org.ua/pages/33/print/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-11. The original page over time could change.
Прощання з «конкурсом гаманців»
на головну мапа сайту пошук на сайті
Новини Про USETI Заходи Преса про нас Форум FAQ
   

Прощання з «конкурсом гаманців»

В Україні стартувала кампанія з наймасовішого оцінювання знань випускників шкіл.

Жодного разу, з початку впровадження в Україні незалежного оцінювання знань випускників шкіл, не було такого шуму навколо його проведення. За кілька днів до початку тестування, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про погану підготовку і що це питання, за участі громадськості та освітян, буде розглядатися на засіданні Кабінету Міністрів України. Цим прем’єр-міністр викликала критику Віктора Ющенка, мовляв, чи не запізно уряд взявся контролювати незалежне оцінювання, адже до початку проведення залишилися лічені дні. Й до того ж міністр освіти та науки України Іван Вакарчук заявив, що «Україна на 100% готова до проведення незалежного оцінювання». До дискусії підключилася опозиція: зокрема, Дмитро Табачник вважає, що випускники шкіл, які хочуть вступати до ВНЗ, мають мати альтернативу — змогу здавати звичні іспити, в той час як рішенням Міністерства освіти та науки, всі бажаючі вступити до ВНЗ у 2008 році мають обов’язково пройти незалежне зовнішнє тестування. Таким чином незалежне оцінювання знань має шанси стати предметом політичних спекуляцій...

Тим не менше кампанія із наймасовішого оцінювання знань вчора стартувала. Як повідомили «Дню» в Українському центрі оцінювання якості освіти, тестування одночасно розпочалося в усіх 1888 пунктах: школярі випробовували свої знання з української мови та літератури. Всього до участі в незалежному оцінюванні знань зареєструвалися понад 512 тисяч учасників. Вони проводилися у спеціальних аудиторіях, де школярі розміщалися за пронумерованими партами. За 180 хвилин потрібно було відповісти на понад 50 запитань з української мови та літератури.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, для забезпечення таємниці тестування, тести до пунктів проведення заходу привезли у спеціальних опломбованих контейнерах. За порядком також стежили майже вісім тисяч міліціонерів, не рахуючи шести тисяч громадських спостерігачів. Загалом, у проведенні громадського контролю взяли участь 80 громадських організацій та батьківських комітетів.

У Київській загальноосвітній школі № 226 незалежне зовнішнє оцінювання розпочалося об 11.00. В кожному класі протягом трьох годин працювали по 15 учнів

У цій школі проходили тестування 282 учні з різних столичних шкіл і не проводилося тестування жодної дитини, яка, власне, тут навчається. Як і не було вчителів дітей, які проходили незалежне оцінювання. Іншими словами, знайомі учні та вчителі не перетиналися, — розповіла «Дню» уповноважена особа від Українського центру оцінювання якості освіти Ольга Дашевська.

За її словами, можливість отримати якусь підказку в учасників тестування фактично дорівнювала нулю.

Користуватися мобільними телефонами заборонили, а одночасно виходити під час проведення процедури дозволялося не більше двом учням. В коридорі їх супроводжували чергові вчителі. Громадські спостерігачі знаходилися в аудиторії, не виходячи з неї (якщо ж вийшли — то вже не поверталися). Також всі учасники з’явилися на оцінювання з паспортом або свідоцтвом про народження та довідкою з фотографією зі школи. Тому можливість здати тести за когось іншого — виключена. Будь-які підказки виключало й те, що вчителі, які працювали у класах, не є фахівцями з предмета, із якого проходять випробування, — зазначила Ольга Дашевська.

Складати було важкувато, однак, я вважаю, що запитань, які б виходили за межі шкільної програми, в тестах не було, — сказала учениця 11-го класу Київської загальноосвітньої школи № 231 Леся Кирилюк.

На думку одинадцятикласників школи № 170 Юрія Сосніна та Інни Піндюр, незалежне оцінювання не може цілком об’єктивно оцінити знання учнів, оскільки цьому перешкоджає те, що тести почали вивчати в школах лише протягом останніх двох років, заважає їм і хвилювання...

За словами відповідальної за проведення незалежного тестування в загальноосвітній школі № 226 Надії Зінченко, будь-які зловживання під час перевірки учнівських робіт — виключені. Адже одна частину тестів перевірятиме комп’ютер, а іншу — спеціально навчені екзаменатори, котрі знатимуть лише коди робіт і не матимуть жодної інформації про те, хто їх виконав.

Результати незалежного оцінювання школярі зможуть дізнатися до кінця травня. А поки що учні готуються до наступного випробування з математики, яке відбудеться 29 квітня. Швидше за все, не даватиме спокою ця проблема й уряду і політичним силам: сьогодні Юлія Тимошенко обіцяла зібрати освітян, батьків і незалежних спостерігачів аби почути їхню думку. Очевидно, буде що... Вчора свою точку зору вже оприлюднив Віктор Ющенко. Він вважає, що запровадження незалежного тестування дасть змогу подолати корупцію у вищій школі.

Матеріал надано газетою "День".