This version of the page http://www.useti.org.ua/pages/21/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-11. The original page over time could change.
Моніторинг ЗМІ за листопад 2007
на головну мапа сайту пошук на сайті
Новини Про USETI Заходи Преса про нас Форум FAQ
   

Моніторинг ЗМІ за листопад 2007

Одним із завдань Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні є підвищення поінформованості громадян, а саме - вчасне надання учням, батькам, освітянам інформації щодо освітніх вимірювань, зовнішнього незалежного оцінювання, та процесу тестування.  Програма не тільки розповсюджує власні інформаційні матеріали, але й проводить моніторинг українського інформаційного простору, аналізуючи кількість та якість інформаційних повідомлень про зовнішнє тестування, а також загальні тенденції висвітлення цієї тематики у засобах масової інформації.

Зміни у матеріалах ЗМІ щодо зовнішнього незалежного тестування у школах листопад порівняно з жовтнем 2007 року

Протягом листопада зберігається тенденція до зростання уваги до незалежного зовнішнього тестування, на що вказує більша кількість публікацій, ніж у жовтні . Це пов’язано, насамперед, з початком реєстрації учасників незалежного зовнішнього тестування 1 листопада, і, відповідно, підвищенням інтересу до тестування з боку батьків та випускників, а також великою інформаційною активністю організаторів тестування та широким висвітленням їхньої діяльності.

Основними інформаційними приводами став початок реєстрації учасників незалежного тестування 1 листопада, а також рішення про запровадження незалежного зовнішнього тестування на всіх рівнях вищої освіти. Разом з тим зникли публікації з приводу початку навчального року, а також незалежного зовнішнього тестування, що проходило у 2007 році.

Основні теми публікацій – Зросла кількість, але не частка, публікацій про плани стосовно нововведень у незалежному зовнішньому тестуванні 2008 року, а ще більше _ про хід підготовки до нього. Зросла, як кількість, так і частка публікацій з оцінковими судженнями про незалежнезовнішнє тестування.

Баланс позитиву і негативу. Суттєво зросла контрастність інформаційного тла. Причиною є поява кількох публікацій з негативною оцінкою незалежного зовнішнього тестування, а також повідомлення про звернення противників незалежного зовнішнього тестування до міністерства освіти та науки. Зростала також критика недоліків в ході його запровадження.

 У ставленні до тестування з боку аудиторій зростає артикуляція різних аудиторій. Організатори тестування, незмінно прихильно говорили про незалежне зовнішнє тестування, проте представники адміністрацій університетів почали критикувати обов’язковість запровадження незалежного зовнішнього тестування. Крім того озвучувалась думка іще однієї аудиторії – представників органів самоврядування, що теж приєднались до критики обов’язковості запровадження незалежного зовнішнього тестування. Дуже мало озвучувалась думка батьків про те, що дуже пізно їх проінформували про незалежне зовнішнє тестування, а також про те, що корупцію таким чином все одно не можна подолати.

Основні речники – залишаються незмінними. Проте зросла інформаційна присутність представників адміністрацій університетів, а також більше висловлювалася думка самих журналістів. Без змін залишається низька інформаційна присутність батьків, учнів та вчителів.

Основні регіони – зросла кількість як міст, де писали про незалежне зовнішнє тестування – з 20 до 28, так і областей – з 15 до 20. Проте можна простежити певне звуження географії – мається на увазі, що збільшення відбулось за рахунок західних та східних областей, водночас у центральній та північній частині України кількість публікацій була мізерною.