This version of the page http://www.oda.ck.ua/?lng=ukr&article=63 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-10. The original page over time could change.
Черкаська обласна державна адміністрація

ЧЕРКАСЬКА ОБЛАСНА
ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

www.oda.ck.ua Офіційний портал
 
 
  

Щоб літо було здоровим і щасливим….


Для освітян Шполянського району давно стала незаперечною істина: особливої уваги потребує змістовна організація літнього відпочинку й оздоровлення дітей, під час якої ключовим є формування навичок здорового способу життя учнівської молоді.

Сьогодні в районі ведеться актуальний і стурбований діалог, в якому стрижнем є слово «здоров’я», адже воно є основою всього, що має людина. З одного боку - це елементарна істина, з іншого - це те, що традиційно порушує людина своєю поведінкою. Незаперечним фактом є те, що спосіб життя кожної людини формується в молодому віці, тобто в стінах навчально – виховних закладів, в сім’ї, тому вчителі, батьки, однокласники можуть допомогти у становленні здорової особистості. Виникає питання: а чи завжди знають , скажімо, батьки, які росли у середовищі, ще вільному від наркотиків , як допомогти дитині рости здоровою ? Чи можуть всі підлітки, які вже ростуть у країні, що займає перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ- інфекції , самотужки прийняти зважені рішення щодо власного здоров’я ? Чи спроможні вчителі , які навчають як хворих, так і здорових дітей, самостійно, без допомоги батьків, лікарів та інших фахівців шукати шляхи, що ведуть до здорового способу життя учнів ?

На щастя, для більшості зацікавлених працівників освіти, медицини та інших установ Шполянського району ці питання не є риторичними ось чому. По – перше, у 2003 році Шполянщині випала щаслива нагода стати учасниками міжнародного українсько – канадського проекту «Молодь за здоров’я-2», який спонукав узагальнити весь попередній досвід та віднайти й реалізувати інноваційні методики роботи з дітьми, метою яких є збереження й зміцнення здоров’я. По – друге, участь у проекті дала можливість максимально охопити учнівську аудиторію, батьківську громаду, педагогічних, медичних, соціальних фахівців , працівників закладів культури. По – третє, до участі в проекті були залучені навчальні заклади, що з часом ввійшли до районної мережі шкіл сприяння здоров'ю. Як результат, сьогодні ці школи є носіями найуспішніших практик, доцільного, корисного досвіду у поширенні знань та ідей здорового способу життя.

Освітяни Шполянщини чітко усвідомлюють, що період оздоровлення й відпочинку під час літніх канікул – це підсумок змістовної, насиченої реалізації навчальних програм, методик, поширення тренінгової інтерактивної та індивідуально - консультативної роботи, психолого-педагогічного діагностування, індивідуальної роботи, що тривала протягом навчального року. Проте, як показує практика, організація роботи дитячих оздоровчих закладів потребує значно вагоміших зусиль, вищого ступеня відповідальності за життя і здоров’я учнів, бо задоволеність дітей, як один з показників успішності оздоровчої кампанії, залежить від характеру стосунків, рівня дозвільнєвих заходів, спортивних занять, розподілу трудової діяльності. Ось чому, організовуючи роботу пришкільних оздоровчих закладів, важливо переосмислити традиційні підходи до їх діяльності та спланувати роботу відповідно до реалій сьогодення.

У тому, що робота таборів можлива лише за умови визначення реальної мети, в якій проектується кінцевий результат роботи й уникається хаотичність, спонтанність педагогічної діяльності, мали можливість переконатися учасники кущового семінару – практикуму з організації відпочинку й оздоровлення дітей, проведеного у Шполянському районі 16 червня 2010 року з ініціативи Головного управління освіти і науки, за участю начальника управління Олени Василівни Фещенко, спеціаліста сектору виховної та кадрової роботи управління Рози Іванівни Пилипас та спеціалістів і методистів з питань оздоровлення Тальнівського, Городищенського, Звенигородського, Катеринопільського, Корсунь – Шевченківського районних відділів освіти, Ватутінського міськвиконкому.

Організатори семінару - відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації в особі начальника Юрія Олександровича Дядченка, а також провідний спеціаліст відділу Ірина Іванівна Каландирець , методист з питань оздоровлення Наталія Володимирівна Досич в ході «круглого столу» акцентували увагу учасників заходу на завданнях , кількісних показниках, стані фінансування оздоровчої кампанії 2010 року, презентували роздатковий матеріал, виготовлений за кошти грантів вище згаданого проекту « Молодь за здоров’я - 2» , управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської обласної державної адміністрації, а саме: посібник відділу освіти з методичними рекомендаціями організаторам літнього оздоровлення « Щоб літо було здоровим і щасливим», збірки віршів і малюнків профілактичного спрямування «Світ здоров’я – очима дітей», «Молодь -за здоровий спосіб життя», посібник «Абетка безпечної поведінки», книгу «Шполянщина: одвічні істини здоров’я», плакат – розмальовку на тему сімейного виховання дітей, а також презентаційний альбом «Шполянщина туристична» та буклет «Шполянщина – географічний центр території України». Обговорюючи пріоритети оздоровлення, учасники зазначили, що в оздоровчих таборах району, крім терміну «мета», використовується поняття «філософія», що дає можливість більш ємко визначити провідну ідею закладу, яка стає об’єднуючим в одне ціле стрижнем, робить перебування в оздоровчому закладі цікавим і корисним.

Вкрай важливою для успішного оздоровлення учнів є репутація закладу, тобто відгуки дітей, враження вчителів, пропозиції і ставлення батьків, від яких залежить удосконалення роботи табору. Для пришкільного оздоровчого табору « Злагода» Шполянського НВК « ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей», куди завітали учасники в день семінару, це принципово адже від думки учасників закладу залежить мотивація участі дітей в його роботі, яка найбільшим чином виявляється у задоволенні їх інтересів, спілкуванню з друзями, простіше кажучи, у бажанні щодня приходити в табір відпочинку без примусу. Звідси й мета табору, що відкривається на базі начального закладу щоліта впродовж 20 років: « Щоб літо виправдало сподівання і залишилося приємним спогадом в серцях дітей». У загонах « Іскорка», « Соняшник» , «Чемпіон», « Водограй» відпочивають 130 дітей молодшого шкільного віку, які беруть участь у цікавих, захоплюючих, веселих іграх «Чистюля», конкурсах « А вам – слабо?» , гуртках з ліплення виробів з тіста, бісероплетіння, орігамі, екскурсіях в Лебединський Свято – Миколаївський монастир, м. Корсунь – Шевченківський, Лозуватський дендропарк. Діти в « Злагоді» отримують вітамінізоване, збалансоване харчування, яке забезпечує місцеве РАЙСТ.

До основних критеріїв функціонування закладів відпочинку й оздоровлення у Шполянському районі належить урізноманітнення, новизна їх форм організації для учнів середніх і старших класів. Структура зайнятості учнів протягом кожного дня має бути різноманітною, адже у таких таборах оздоровлюються діти 10-15-річного віку, для яких, як правило, найзручнішою є позиція пасивних спостерігачів. Ось чому варто забути про незайнятість, бездіяльність, які можуть породити звичку безцільно проводити час. Адже чим коротший термін перебування дитини у конкретному колективі, тим насиченіша має бути її життєдіяльність. Вперше в історії Шполянського НВК « ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2 – ліцей», який майже 20 років очолює директор Іван Григорович Каракаш, влітку 2010 року запрацювала літня школа наукового товариства «Обрій» як заклад оздоровлення й відпочинку для 32- ох учнів 7-8 класів - майбутніх учасників конкурсу - захисту МАН. Метою табору є забезпечення мотиваційного середовища щодо усвідомлення науково-дослідницької діяльності; стимулювання учнів до інтелектуального розвитку через роботу різних секцій; забезпечення інтелектуального росту, розвитку творчого потенціалу; створення умов, необхідних для розвитку індивідуальності учнів, усвідомлення ними свого образу «Я»; формування позитивного іміджу ліцею. Відрадно, що прагнення вчителів, бажання учнів, у яких виникла спільна ідея відкрити табір такий, який уже 3 роки діє в області - „ Лідер”, матеріально підтримали батьки. Вони разом з педагогами дали можливість відвідати майбутнім юним науковцям місцеві промислові підприємства « Шполянський молокозавод» , ДП ДАК « Хліб України» «Шполянський елеватор», СЕС, пожежну частину, СТО, а також історичні пам’ятки Шполянщини. В ході екскурсій, які, за сприяння відділу освіти, обслуговували «шкільні автобуси», учні не лише оглядали виробничі потужності, знайомилися з професіями, а й здійснювали наукові спостереження, виконували дослідження, цим самим підвищуючи інтерес до пошуку інформації та використання її в пізнавальних цілях. Результатом роботи літньої школи стали розробки учнівських презентацій, які із захопленням переглянули учасники семінару - практикуму. Можливо, не всі вихованці літньої школи наукового товариства «Обрій» стануть науковцями. Але жага знань та вміння їх здобувати залишаться на все життя. Тільки шляхом самоосвіти можна чогось навчитися, а завдання оздоровчого закладу полягало в тому, щоб навчити дітей самостійно отримувати знання. Це правильний шлях до створення кращих можливостей для самореалізації обдарованих дітей, формування атмосфери наукового спілкування.

Учасники семінару відвідалиБуртівський НВК І-ІІ ступенів, де директором школи працює тридцять років Людмила Іванівна Кишінько. У цій школі сьогодні працює 13 педагогічних працівників, з них 8 є її випускниками, ще 2 навчаються в Уманському гуманітарно – педагогічному коледжі імені Т. Г.Шевченка . В її стінах одразу відчувся взаємокомфортний характер стосунків між дитячим та дорослим середовищами. Цьому сприяв ретельний підбір кадрів і як результат - залучення до роботи єдиного колективу табору досвідчених вчителів та трьох молодих, енергійних практикантів - майбутніх педагогів, які вдало контактують з дітьми, задовольняють їх пізнавальні інтереси. Незримий зв'язок між поколіннями панував на урочистій лінійці закриття пришкільного табору «Ромашка», в якому оздоровилося 53 дітей. Кожен учень, вихованець дошкільного закладу, що діє в структурі НВК, зміг взяти участь у табірному житті. Підводячи підсумки зробленого, пережитого, діти на симпатичній родзинці табору – ромашці – зафіксували свої спогади про День хлопчика і дівчинки , День літніх букетів, конкурси дитячих пісень, гуморесок, День індіанця, дискотеку «Нам добре, бо ми разом», і звичайно ж, враження після довгоочікуваних екскурсійних поїздок. Ошатна, чиста й світла школа, усміхнені засмаглі обличчя дітей, мудрі погляди вчителів – це результат спільної й невпинної роботи як протягом навчального року, так і під час оздоровчої кампанії. А надійними, безвідмовними помічниками вихователів та дітей з пришкільного табору з року в рік у Буртах є дружні батьки, завжди розуміючий шкільні турботи голова місцевого СТОВ «Україна» С.М. Бовсун, завдяки яким літо 2010 року запам’ятається школярам веселими розвагами, екскурсіями та смаколиками.

Останнім часом у багатьох документах та науково - методичних виданнях робиться акцент на першочерговості, поряд з оздоровленням, відпочинку дітей. Ось чому, зі слів директора Сигнаївського НВК І-ІІІ ступенів, заслуженого вчителя України, директора з майже 30- річним стажем Людмили Павлівни Свердел, варто організовувати відпочинок, щоб діти оздоровилися та відновили витрачені фізичні і духовні сили. Зустрічаючи учасників семінару на сходах школи, яка вирізняється з – поміж інших шкіл ( і не лише Шполянського району, а й усієї України !) самобутньою архітектурною величчю, вихованці пришкільного табору « Дзвіночок», табору праці й відпочинку « Романтик» виконали гімн навчального закладу, який має свою особливу ідею – філософію родинного єднання. Гордістю сигнаївчан є створена в школі асоціація учнів, вчителів, батьків, представників громади «Родина». Родина – це коли разом святкують, навчаються, працюють, відпочивають дорослі й діти. Родина – це коли разом співає хор, а по тілу хвилями прокочуються мурашки , і від щирих сліз до задушевного сміху - один маленький місточок. У такій родині здорові діти - це спільна турбота, тривога і щастя. Сигнаївські школярі з року в рік доводять собі і один одному, що здоровий спосіб життя – це не лише корисне, а й веселе, цікаве й захоплююче життя. Оганізатори таборів забезпечують таку насичену програму, що, напевне, і у своїх снах діти бачать ігротеки « Капітошки» , «Козацькі забави», розваги «День індіанця», « Мовою моди», «Шерлок Холмс», свято « Життя утворено від жита» , екскурсію в Лебединський Свято – Миколаївський монастир, наметовий похід у с. Сокирне, велопробіг по бойових місцях Шполянщини. А запорукою зміцнення здоров’я 117- ти дітей школи є щоденні пильні огляди медичної сестри сільського ФАПу, залученої до роботи таборів школи відповідним рішенням сільського виконкому; заряджаючі позитивом ранкові зарядки, хвилинки релаксації в колоритному куточку природи з вітряком, возом, журавлиним гніздом чи біля шкільного міні - фонтанчика та смачне, раціональне, найкраще організоване в районі харчування як у шкільній їдальні, так і під час улюблених походів з «кашею», яке допомагають забезпечувати благодійники школи –Сигнаївський комбінат хлібопродуктів (директор М.Д. Папушняк), ТОВ «Шпола – Агро Індустрі» (генеральний директорО.Б. Кисельов), місцеві приватні підприємці з числа колишніх випускників школи.

У таборі праці й відпочинку « Романтик» вдало поєднуються види виховної роботи з працею на пришкільних ділянках, Сигнаївському комбінаті хлібопродуктів, що здатні зняти напругу, зміцнити юний організм, прилучити дітей до трудової діяльності. Скажімо, овочів, вирощених руками старшокласників і вчителів, вистачає на харчування всіх учнів майже на півроку. Педагоги, які працюють в таборі, при плануванні виховної роботи не в квітні - травні – ні! , а ще в серпні минулого року, коли підводилися підсумки оздоровлення влітку 2009 року, врахували дитячу самодіяльність, тобто те , що дитина може запропонувати і реалізувати. Особливо бажаними є туризм, спорт – невід’ємні частини життя молодих , які допомагають покращити здоров’я, а після 1, 5 – годинної праці відпочити біля вогнища, де кожен відкриває найпотаємніші куточки свої душі, мріє про майбутнє. Попереду на старшокласників чекає нестримний вир життя, але вони ніколи не забудуть дні, проведені колись у « Дзвіночку» , тепер - в « Романтику», і лагідні обійми хвиль Дніпра, і смак спеченої картоплі, і потиски дружніх рук, пустощі досхочу та ліричні пісні під супровід гітари.

Як стверджує одна романтична легенда, у кожного є два береги - від якого людина одпливає і до якого має неодмінно пристати. На цій довгій дорозі зустрічаються інші, не менш значимі зупинки. І усе ж, хоч би де не зупинялася людина, їй неодмінно світитиме далеким вогником оповитий щемним спогадом отой найперший Берег Дитинства. Покликання організаторів оздоровлення – подарувати дітям таку згадку про щасливе, безтурботне дитинство, в якому лише яскравими кольорами малюються барви літа…

Не відкладаймо ж цю турботу на потім, щоб не запізнитися. …




Інформаційна підтримка - відділ інформаційної діяльності управління у справах преси та інформації Головного управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації


Технічна підтримка - відділ інформаційно-комп’ютерного забезпечення управління організаційно - інформаційного забезпечення апарату облдержадміністрації

Черкаська обласна державна адміністрація

18000, м. Черкаси,бульвар Шевченка 185

e-mail: cancelar@oda.ck.ua