This version of the page http://www.ua-energy.org/post/52 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-05. The original page over time could change.
Влада, чутлива до людських інтересів | Ukrаїнська Energетика

Публікації

Влада, чутлива до людських інтересів

UA-energy.org

2010-04-21

Коментарів: 0
  • Друк
  • E-mail
Надіслати поштою

У вівторок, 16 березні відбулась презентація української версії аналітичного звіту в рамках проекту «Моніторинг можливостей розкриття публічної інформації та доступу до неї». Експерти "Діксі Груп" представили результати двох основних напрямків дослідження – аналізу законодавства в сфері доступу до інформації та експерименту з надсиланням інформаційних запитів до органів влади та державних компаній, що працюють в енергетиці. 

На думку учасників дослідження, ядро енергетичного сектора залишається закритим від зовнішнього світу, незважаючи на публічні заяви та показові реформи, які проводились владою. Як органи влади, так і державні компанії не готові надавати громадськості будь-яку інформацію, яка може показати об’єми фінансових потоків, ресурсів чи перерозподіл власності у галузі. І чим активніше орган влади чи компанія залучені в "безпосередню" енергетичну політику, тим не охочіше він іде на контакт із журналістами чи експертами. 

За результатами проведено експерименту "Діксі Груп" визначила рейтинг "чутливості" органів влади та державних компаній до потреб громадськості. Найбільш коректними і активними у наданні відповідей на запити визнано Державну податкову Адміністрацію та Головне Контрольно-ревізійне управління. Лідерами з небажання надавати необхідну інформацію стали НАК "Надра України" та Міністерство закордонних справ". 

Презентуючи результати аналітичного звіту, експерти "Діксі Груп" та Асоціації "Енергтранспарентність" рекомендували керівництву держави зробити наступні кроки для підвищення прозорості роботи галузі: 

Чітко сформувати критерії для конфіденційної та відкритої інформації. 
для цього:
1. Визначити перелік інформації в енергетиці, обов’язкової до поширення. Відкритим має бути доступ до статистичних даних, об’ємів наявних і необхідних ресурсів, які стосуються споживання населення, кількості залучених інвестицій у галузь. 
2. узгодити вимоги до енергетичних компаній, як до з одного боку, державних установ, а з іншого — підприємств, метою яких є отримання прибутку. Недопустимим є спекулювання статусом залежно від запитуваної інформації.

Підвищити прозорість фінансових потоків
для цього запровадити принципи:
1. «Оприлюднюй, що платиш» — зокрема платежі від державних і приватних компаній до державного бюджету.
2. «Оприлюднюй, що заробив» — зокрема інформацію від органів влади про надходження платежів від енергетичних компаній.
3. «Оприлюднюй, що витратив» — витрати, здійснені органами влади, на які пішли ці платежі. 

Зробити публічну інформацію в енергетичному секторі більш 
упорядкованою

для цього:
Створити незалежний центр моніторингу, який мав би законодавчо закріплене право отримувати доступну інформацію і поширювати її. такий центр міг би оперативно оцінювати ситуацію в галузі, робити якісні прогнози розвитку ринку, яким би можна було довіряти, у тому числі іноземним інвесторам.

Повну версію дослідження читайте, будь ласка, на сайті.


Коментарі

blog comments powered by Disqus

Новини

04.02.2011

Світовий Банк може дати Україні 200 млн. дол. на теплозабезпечення наступного року
Україна знову експортує електроенергію до Білорусі
Голова Європарламенту закликав збільшити витрати на енергетику з бюджету ЄС
Добкін поїхав до Азарова через газ?
У Бойка мають намір притягти комунальників-газових боржників до відповідальності
У Львові за борги відключать світлофор
Продовження роботи ядерної енергетики Німеччини оспорили в Конституційному суді ФРН

¬ всі новини


Visit Open Energy

Аналітика

03.02.2011

Аналіз прогресу України щодо ЕІТІ в грудні-січні 2010/11 року

Представляємо Вашій увазі черговий звіт, підготовлений експертами "DiXi Group". Як випливає з результатів моніторингу, у зазначений період 2010-11 років Україна не здійснила прогресу на шляху до Ініціативи прозорості видобувних галузей (ЕІТІ), на відміну від попереднього періоду.

01.02.2011

За модернізацію НПЗ заплатить споживач?

Фінансовий стан українських НПЗ катастрофічний. Їх технологічна відсталість зростає, обсяги переробки падають, а маржа практично нульова. Криза неминуче призводить до закриття неефективних виробництв. Лише за останні два роки 12 європейських заводів були виставлені на продаж або зупинені. Проте в українських реаліях через введення імпортних мит та підвищення цін витрати хочуть перекласти на споживача, пише Геннадій Рябцев у виданні "Термінал". (рос.)

¬ вся аналітика

Публікації

  • У пошуках справедливого арбітра: яким має бути незалежний регулятор ринку газу в Україні

    Мета цього документу – проаналізувавши перелік основних повноважень, якими володіють незалежні регулятори в країнах ЄС, та вимог, що регламентують їх роботу, запропонувати норми, які мають стати обов’язковими у майбутньому законодавстві про незалежного регулятора енергетичного ринку в Україні.

¬ всі публікації