This version of the page http://zaxid.net/article/78109/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-02. The original page over time could change.
Кензо Такада у Львові - ZAXID.NET
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
rsspda версія
Розмір тексту:Zz
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Культура.NET

Аліна Небельмес  ZAXID.NET

Кензо Такада у Львові

08:27, 31.10.2010

Почесним гостем Lviv Fashion Week, котрий проходить 28-31 жовтня, став всесвітньо відомий японський модельєр, засновник бренду Kenzo - Кензо Такада. Це перший візит японського модельєра в Україну.

Кензо Такада – перший із модельєрів, що запровадив японський стиль у моду і почав широко використовувати етнічні мотиви в колекціях. Він перший, хто випустив парфуми та лінію одягу під власним іменем. Його винаходи – довгий широкий піджак, шорти до коліна, міні-пальто, сукні-светри, великі берети, рукави-кімоно, поєднання шотландської клітки з іншими тканинами тощо.

30 жовтня у Львові відбулася прес-конференція за участі Кензо Такади. ZAXID.NET пропонує переглянути найцікавіші витяги із розмови японського модельєра з журналістами.

 

Про себе

Близько 9.30 я люблю прокидатися. Снідаю в ліжку, гортаю журнали – і отак спокійно розпочинаю свій день. Це мені подобається. Так спокійно провести свій ранок мені приємно.

Я виходець з Японії, відповідно – буддист. Не можу сказати, що я дуже близький до релігії, що я практикуючий. Безумовно, що я – віруюча людина. Для мене це не визначено дуже чітко. Я вірю, я вірю в щось.

Я народився у сім’ї, де було 7 дітей, я був п’ятим. Але коли мені виповнилося 18 років, я покинув свою сім’ю, свій дім. Це було дуже рано.

Я люблю поєднувати різні стилі у своєму гардеробі. Сьогодні на мені піджак від Діор, штани – свої.

 

Будинок у центрі Парижу

«Дім, який я збудував ще 15 років тому разом зі своїм другом, мав більше 1000 м кв. І мені одному його було забагато. Продати я його задумав ще 10 років тому. Це якось так сталося, що він продався минулого року. Для мене в моєму віці це була нова сторінка, перегорнули сторінку – і почали нове життя. Тепер я живу в Монако. У Парижі у мене квартира на Сен-Жермен, де Ейфелева вежа, османський стиль, паризький дух. Звичайно, там є присутні японські моменти. Я себе там дуже легко і вільно почуваю.

 

Подорожі

Я вчора прилетів до Львова і відразу поїхав на дефіле. Не зміг багато побачити, але те, що я побачив з машини, мені здалося, що це трішки Відень, трішки Прага.

Мені цікаво для себе відкривати все нове. Але все, що знав про Україну до свого приїзду – це було лише те, що це країна, яка знаходиться недалеко від Росії. Деякі друзі, які бували тут, казали, що в Україні найкращі жінки і найкращі чоловіки. І, фактично, це було основне, що я знав про цю країну. Сьогодні я маю відвідати Академію мистецтв, надіюся, що погуляю вуличками Львова. Сьогодні я зможу сказати, що це не тільки місто, як Відень і Прага, а зможу сказати щось своє, щось особливе про Львів.

Львів, звичайно, дуже гарне місто. Вам пощастило, що воно збереглося, що не було зруйноване. У вас великі шанси. Я був недавно у Варшаві, це місто, яке було повністю зруйноване -  дуже шкода.

З часом, коли я почав подорожувати, мої подорожі впливали на мене: я приїжджав в Африку, і після того в моїх колекції завжди лунало зерно того стилю. Я пригадую дуже цікаву подорож в Перу, після якої з’явилася надзвичайно цікава колекція. Вчора я був вражений українською вишивкою, і я впевнений, що у мене з’явиться щось обов’язково»... 

Конкурс молодих дизайнерів «Саботаж»

Передусім найщиріші привітання Наталі – переможниці. На «Саботажі» були колекції, які мене вразили, найбільше в плані того, що молоді дизайнери вміють зберегти свій стиль. Ми не забуваємо про свої корені, ми не забуваємо про свій стиль, про себе. Тим ми вирізняємося. Цікаві колекції. Ми не відірвалися зовсім від життя.

 

Найулюбленіше із Кензо

Ми розпочали виробляти парфуми 1987 року. Хочу наголосити, що це не був будинок парфумів, який для нас щось виробляв. Ми робили це самі. Тому для мене це щось таке надзвичайне, великий успіх, велика удача. Безумовно, мій найулюбленіший парфум буде Kenzo Homme – мій перший парфум. В принципі, ми зберігаємо ті флакони з квіточками. Вони близькі моєму серцю, душі. Я вже не займаюся парфумами, але все, що ми робили для мене має особливе значення...

З лінії одягу найголовнішими для мене залишаються Кензо Омм, Кензо Фам. Інші проекти також близькі, але вони зроблені у співпраці з моїми колегами. Відповідно все те, що зроблено мною самим – ближче. Кензо Омм та Фам – це ті лінії, які йдуть перед всіма іншими.

 

Дім Кензо

Коли 1970 року я організовував свій будинок, звичайно, я задавав собі питання, що нового можу внести. І почав з тої думки, що я – японець, який живе у Франції. І відповідно, натхненням до моєї колекції були японські мотиви – вишивка, стиль, кімоно.

 

Мода

Ще 10 років тому, коли подорожував з країнами, можна було побачити, що люди всюди по-різному одягаються. У Парижі, Італії тепер одягнені однаково. Це через відкритість, яка зараз є. Я не відчуваю великої різниці між тим, як одягаються у Львові та в Європі. А вчора на вечорі жінки були прекрасно одягнені, мені навіть здалося, що краще, ніж в Парижі.

Особливим дизайнером для мене є Альберт Ельвас (ізраїльський дизайнер). Для мене це елегантність, жіночність… все найкраще, що можна поєднати. Зараз є багато цікавих митців, але для мене він сьогодні найкращий. Він працював для будинку Ля Рош, після цього був будинок Ів сен Лоран. І кожного разу це було щось нове, щось вибухове. Висока мода – це чудово, але я за процес стирання кордонів. Саме те, що робить Ельваса. І коли дивишся на його колекції, вони всі надзвичайно гарні і абсолютно такі, що їх можна носити. Безумовно, висока мода залишається, вона має своє місце, як би не пробували стирати всі ті межі. Хоч багато дизайнерів відмовляються від високої моди, і я ніколи не займався нею, але залишаються тенденції… саме це можна назвати цікавим розвитком».

 

Про тенденції

Зараз так багато журналів, які говорять про чіткі тенденції, що треба носити. Раніше, ще років 20 тому, якось були чітко сформовані тенденції, а зараз всі в джинсах – і всі модні.

 

Політика

Безумовно, політика - це дуже важлива річ, але це абсолютно не моє, я люблю погуляти, люблю натхнення.

 

Вигляд

Коли я був молодий, звичайно, ніхто не звертав увагу на те, що ми їмо, що п’ємо, навіть на те, як одягаємося. Коли мені було 50 років, я подивився на одну зі своїх фотографій, і сказав: щось не подобається мені оце обличчя. Треба було щось зробити. Передусім я подумав про те, що треба їсти, а також згадав, що є гімнастика. Після того я згадав, що можна ще займатися своїм обличчя, естетикою.

 

Їжа

Я дуже люблю японську кухню. Кухня вчора у Львові була надзвичайна. Я не знаю, чи це була українська, але була подібна до міжнародної, європейської. Було не важко, не було ніяких зайвих соусів. Було легко і смачно.

 

Найважче в бізнесі

Коли ми тільки розпочинали роботу в нашому будинку, ми не думали про гроші, мені головне було дефіле, щоб воно пройшло добре, а чи дає воно гроші - мене це мало цікавило. Але минув час, був кінець 1980-х років, коли будинок вже став солідним, і його якось треба було втримувати (стабільність, силу, розвивати далі його), і тут почалися комерційні проекти… Коли ти йдеш зі своїми ідеями, і знаєш, що це цікаво, а треба було щоб колекція продавалася, щоб були доступні ціни, - для мене це була найбільша складність. Поєднати творчість і бізнес – не дуже просто. Для мене це все-таки творчість. І кожен раз треба було щось знаходити, щоб поєднати творчість із бізнесом.

 

 

Довідка ZAXID.NET

Ім’я Кензо Такада одне з найвідоміших у світовій моді. Він був першим із модельєрів, що впровадив японський стиль в моду і почав широко використовувати етнічні мотиви в колекціях, першим, хто випустив парфуми під власним ім’ям, дизайнером, який створив оригінальний яскравий стиль, поєднуючи елементи східної та європейської естетики.

Кензо створює нові бренди - Yume, згодом Gokan Kobo («Майстерня п’яти почуттів») - компанію з виробництва текстилю, фурнітури та предметів інтер’єру.

 

3
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

Оля01-11-2010 15:24

З усіх схожих матеріалів з пресухи Кензо Аліна написала найкраще

ya01-11-2010 14:17

Люблю суші, кімоно і запахи Кезо – хочу до Японії!

//31-10-2010 09:50

дякую

3
Усі коментарі

тексти

  • Легенда Львова: Роман ІваничукАліна Небельмес zaxid.net , 01.02.2011
  • Петро Мідянка: Якби всі закарпатці вийшли на вулиці за автономію, тоді був би сепаратизмВасиль Карп’юк, Брустури для zaxid.net , 28.01.2011
  • Повсякденна екзистенція – десь тамEfandy для zaxid.net , 25.01.2011
  • Ольга Ковтун та Андрій Коваленко: Видіння БарокоМаркіян Філевич для zaxid.net , 21.01.2011
  • Донателла Багліво: Колись митець був далеким від політики, сьогодні – ніДанило Тканко, Назар Шимоне-Давида для zaxid.net , 18.01.2011
  • Живи, читай, страждайТетяна Трофименко для zaxid.net , 14.01.2011
  • Тату з Ініціалом Батьківщини…Василь Карп’юк, Брустури для zaxid.net , 11.01.2011
  • Старий "ShockolaD" в нових міхахEfandy для zaxid.net , 06.01.2011
Останні новини Zaxid.net