This version of the page http://zaxid.net/article/77217/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-02. The original page over time could change.
Місцеві вибори: Змішана система сприятиме оновленню рівненської влади - ZAXID.NET
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
rsspda версія
Розмір тексту:Zz
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Тема

Юрко Шарманський  для ZAXID.NET

Місцеві вибори: Змішана система сприятиме оновленню рівненської влади

08:45, 20.10.2010

Мажоритарно-пропорційна система виборів дасть Рівненщині нових політиків. У цьому переконані політологи та соціологи області. Нова система виборів дозволяє людям на місцях краще знати кандидатів, а відповідно – вибирати не список і не лідера партії.

Крім того, за попередніми прогнозами, у Рівненську обласну та міську ради потраплять такі партії: «Сильна Україна», «Свобода», «Всеукраїнський патріотичний союз», «Фронт змін». Не потраплять до рад представники «Соціалістичної партії».

Детальний аналіз передвиборчих перегонів показує, що нинішнього міського голову Володимира Хомка рівняни оберуть на другий термін. Що чекає на Партію регіонів, НУНС, Блок Литвина, а також партії, що входили до БЮТу, ми запитали у експертів.

«За умов нової виборчої системи, важко прогнозувати відсотковий склад політиків, які пройдуть до обласної ради. Потрібно вивчати рейтинги партій у кожному районі області. Для порівняння, у Рокитнівському районі більшість голосують за Партію регіонів, а у Дубенському – за «Батьківщину». У цьому переконаний кандидат історичних наук, політолог Андрій Панащук. «Після цих виборів у ради потраплять нові партії. Це «Сильна Україна», «Фронт змін», «Всеукраїнський патріотичний союз». Експерт Асоціації політологів України Микола Готов прогнозує, що пройде також ВО «Свобода». «Не знаю, чи пройдуть «свободівці» за списками, а от в деяких мажоритарних округах вони точно мають шанс». Також Микола Готов прогнозує, що до міської та обласної рад не пройдуть соціалісти. «СПУ вичерпала свій ресурс і політичний, і моральний так само, як і комуністи. Вже на попередніх виборах КПУ не мала жодного депутата ні в міській, ні в обласній радах. Доля СПУ, я думаю, схожа». Соціолог кафедри соціології і політології Рівненського державного гуманітарного університету Олександр Субот аналізує ситуацію приблизно так: «Я переконаний, що на цих виборах нинішня коаліція в обласній і міській радах (БЮТ і НУНС – авт.) втратять кілька депутатських місць. Це стосується більше «Нашої України». Приводом до цього слугує вихід деяких депутатів з партії. Зокрема тих, які вступили у «Фронт змін» та «Єдиний центр». Я не виключаю, що нинішні «нашоукраїнці» потраплять у ради. Скажімо, у мажоритарних округах. Щоправда, вони вже представлятимуть інші партії, які я назвав. Блок Литвина і Партія регіонів також утримають свої позиції в радах, більше того, вони навіть наберуть вищі відсотки. Партії залучають для цього потужний ресурс - і фінансовий, і людський».

Такі попередні прогнози експертів на Рівненщині. Що ж наразі обласна рада сформована приблизно так: 26 депутатів від БЮТ, 23 – НУНС, від Української народної партії 11, Блок Литвина представляє 6 депутатів, СПУ – 5 і у Партії регіонів 4 депутати. У міській раді депутатський корпус представлений так: БЮТ -16 депутатів, НУНС – 14, Українська народна партія - 7, Блок Литвина представляє 5 депутатів, СПУ – 4, Партію Регіонів – 3 депутати, а також 5 позапартійних. Тепер проаналізуємо політичну ситуацію на Рівненщині більш детально.

 

Хто пройде, а хто пролетить

Партія «Сильна Україна» під час останніх президентських виборів обрала нового лідера Сергій Тігіпка. Стрімке повернення у політику і як наслідок третя сходинка у першому турі президентських виборів. Третє місце Сергій Тігіпко здобув і на Рівненщині, набравши 10,68%. Це лише на 2% менше від Януковича. Крім того, в самому Рівному Сергій Тігіпко набрав 18,49%. А це – друге місце. Відтак існує велика ймовірність, що партія Тігіпка «Сильна Україна» має шанс отримати непоганий відсоток місць у Рівненській міській раді. Щоправда, на посаду міського голови Рівного від цієї політичної сили нікого не буде. Вочевидь, партія так і не знайшла лідера, який міг конкурувати із іншими політиками на цю посаду.

Однак, на думку політолога, кандидата історичних наук Андрія Панащука «Сильна Україна» не має лідерів у регіоні. «У першій п’ятірці до обласної ради один банкір, три бізнесмени і голова торгово-промислової палати. Це люди маловідомі громадськості. Аналогічна ситуація і зі списком до міської ради. Три підприємці, один банкір і колишній директор міського палацу культури. Особисто я проголосував би за Тігіпка, бо я його бачу, чую, можу аналізувати його діяльність. Про людей, які йдуть до обласної і міської ради, вперше чую. Люди за них, думаю, навряд чи масово проголосують. Ви кажете, Тігіпко по Рівному набрав майже 20%. Я думаю, якщо вони наберуть хоча б 5% на місцевих виборах, це буде успіх». А от у соціолога Олександра Субота інша думка. «Тігіпка в Рівному на президентських виборах обирали підприємці. Також місцевий осередок формували підприємці від «Сильної України». Тому очевидно, що вони голосуватимуть за своїх і до міської, і до обласної рад. Ця партія прохідна. І я думаю, відсоток вона набере не менший, ніж, скажімо, «Наша Україна» чи Блок Литвина. Експерт Микола Готов переконаний, що відсоток політиків «Сильної України» у місцевих радах ще залежатиме від того, чи приймуть зміни до податкового кодексу, запропоновані Тігіпком. «Зараз ми бачимо критику податкового кодексу, і це виявиться під час виборів. Малий і середній бізнес на Рівненщині підтримав Тігіпка на президентських виборах. Але чи голосуватимуть вони за місцеву партію Тігіпка, якщо новий кодекс візьме їх за горло?»

 

Народна партія, яку очолює Володимир Литвин, представлена у Рівненській обласній та міській радах. До речі, під час останніх президентських виборів Литвин на Рівненщині набрав 7,06%. Це найвищий показник в Україні. У жодній області народники не взяли такого відсотку, як на Рівненщині. Безумовно, така підтримка Народної партії і її лідера в регіоні пов’язана із роботою Миколи Шершуна, ще донедавна народного депутата України, а нині голови Державного комітету лісового господарства України. Пан Шершун наразі очолює обласну організацію Народної партії України і в одному з інтерв’ю Рівненській ОДТРК заявив, що не був би проти очолити Рівненську обласну раду, якщо, звісно, його партію підтримають люди. «Народники завжди набирали прохідні бали в міській і обласній раді. Не буде винятком і цьогорічна кампанія», - каже політолог Андрій Панащук. «Люди, які йдуть від партії Литвина, відомі в нашому краї. Крім того, список в облраду очолює сам Шершун. Мені навіть здається, що народники більше візьмуть, ніж 7%. Щодо програми партії, то її, якщо я не помиляюся, останні 6 років не змінювали». Політолог Олександр Субот впевнений, що Народна партія потрапить і в Рівненську міську, і обласну ради. «Лідер у списку до міської ради Світлана Богатирчук-Кривко. Пригадаємо, на останніх виборах міського голови ця пані взяла 15% (третє місце –авт.) Це вагомий аргумент. Крім того, народники, повторюся, володіють чималим фінансовим ресурсом».

 

Партію «Наша Україна» збирається переформатувати і по-новому представити громадськості екс-голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. Нині він очолює обласний осередок партії. На останніх президентських виборах Наша Україна істотно втратила рейтинги. Віктор Ющенко набрав в області 7,28%. Це при тому, що на останніх виборах до обласної ради за «Нашу Україну» проголосували трохи більше 30% виборців. Однак Віктора Матчука такий факт не особливо засмучує. Під час прес-конференції він заявив, що готовий поміняти мандат народного депутата України на депутатство в обласній раді. При цьому Віктор Матчук дуже оптимістично оцінює свої шанси очолити Рівненську обласну раду.

Андрій Панащук стверджує, що у «нашоукраїнців» таки є виликі шанси на цих виборах: «Можливо, так, вони втратили рейтинг, але загальнодержавний. Матчук будучи губернатором, багато зробив для області. Тому «Наша Україна», безумовно, візьме свій відсоток. Думаю, п’ята частина ради буде складатися з «нашоукраїнців».

А от політолог Олександр Субот вважає, що «Наша Україна» втратить відсоток депутатів в радах. «Як тільки почали падати рейтинги Президента Ющенка, закономірно, що втрачати почала і його партія на місцях. Ви самі бачили, що місцевий осередок НУНСу залишили хороші політики. Зараз вони у «Фронті Змін» та «Єдиному центрі». Думаю, у них там більше шансів стати депутатами. Те, що Матчук, як ви кажете, переформатував «Нашу Україну», не думаю, що від цього щось змінилося. Партія втратила довіру».

 

Зниження рейтингів спостерігається і у партії Тимошенко. Щодо списку кандидатів «Батьківщини» в депутати до Рівненської обласної ради, то очолив його нинішній голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук. Ще у п’ятірці його заступник Валентин Крока, а також заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. На думку політолога, кандидата історичних наук Андрія Панащука партія «Батьківщина» втратить на цьогорічних виборах. «Раніше люди голосували за БЮТ машинально. Тимошенко йде у Верховну Раду чи в Президенти, значить і на місцях її потрібно підтримувати. Реклама Тимошенко на Всеукраїнському рівні автоматично рекламувала людей на місцях. Зараз - ні. Тимошенко як лідер своєї партії не витрачає ресурс на місцеві вибори. А відтак зараз до виборців приходить усвідомлення: чому я маю голосувати за цих людей і чи знаю я їх? Можливо, саме тепер, після цих виборів, ми побачимо, чого насправді коштують представники «Батьківщини» без свого лідера. Тому однозначно партія втратить свої позиції в області». Погоджується з політологом і соціолог Олександр Субот, однак наводить інші аргументи. «Не забувайте, що на ці вибори не йде БЮТ. Йдуть дві окремі партії «Батьківщина» і «Українська соціал-демократична партія» (обидві входили до складу БЮТ – авт.). Питання в іншому: чи наберуть ці партії окремо стільки голосів, скільки б рівненська громада віддала за БЮТ. Навряд чи».

 

Не набагато, але все ж виріс рейтинг на Рівненщині Партії регіонів. Якщо на останніх парламентських виборах за регіоналів проголосували 10,41% виборців, то на президентських виборах свої голоси Віктору Федоровичу віддали 12,48% виборців. Крім того, список "регіоналів" до облради складається із особистостей добре знаних в області. Очолив його голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. Також до чільної п"ятірки увійшли екс-губернатор краю, а нині перший заступник міністра регіонального розвитку і будівництва України Микола Сорока, заступники голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко і Юрій Кінчатий.

«Рейтинг регіонів буде рости»,- переконаний Андрій Панащук. «Регіони мають ресурс, плюс вони при владі. Спостерігається командна робота. Крім того, на місцях є лідери, чого, наприклад, немає у «Сильної України» Попередні вибори показали: рейтинги ростуть. Тому в межах 20% ця партія візьме в обласній раді». А от експерт Асоціації політологів України вважає інакше. «Не думаю, що рейтинги Партії регіонів на Рівненщині виросли. Як свідчить практика, виборці не завжди підтримують владу. В округах деякі представники партії матимуть підтримку, але це тільки в округах. Загалом партія, маючи багато грошей, владу, нічого не продемонструвала, щоб за неї проголосували».

 

«Фронт змін» Арсенія Яценюка також претендує на місця в обласній та міській радах. Принаймні про це можна судити з останніх президентських виборів. Екс-спікер набрав на Рівненщині 7,03%.

Політолог Олександр Субот переконаний, що «Фронт змін» отримає кілька депутатів в міській та обласній радах. «Відсоток невеликий, але буде. Нагадаю, що «Фронт змін» частково сформувався з хороших політиків, які вийшли з «Нашої України». В деяких округах вони переможуть, принаймні по місту Рівному. Та й в області є люди, яких підтримають».

Водночас експерт Андрій Панащук вважає, що «Фронт змін» не пройде ні в міську, ні в обласну раду: «Це та сама історія, що і в партіях Тимошенко, Тігіпка. Люди не голосуватимуть за тих, кого не знають. Якщо обласний осередок «Фронту змін» очолює директор парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка Тарас Максименко, який до цього керував прес-службою екс-губернатора Матчука, то який відсоток може набрати ця партія?.. Партія не має людей в регіоні, а Яценюк не може змусити голосувати за своїх».

 

На політичній мапі Рівненщини може з’явитися ще один фігурант - Всеукраїнський патріотичний союз. Партія, про яку взагалі мало-хто знав, доки під її гаслами не опинився нинішній міський голова Рівного Володимир Хомко. Крім цього, мер вирішив долучити до партії впливових на Рівненщині людей. У списках Всеукраїнського патріотичного союзу опинилися депутат обласної ради Роман Василишин (екс-голова Рівненської обласної ради), ректори "Острозької академії" Ігор Пасічник та Міжнародного економіко-гуманітарного університету Анатолій Дем’янчук, і головний хірург області Юрій Семенюк. Найбільшою несподіванкою у складі команди Володимира Хомка стала участь його конкурента на минулих виборах на посаду міського голови Юрія Собчука, який за попереднього мера очолював житлово-комунальну галузь Рівного.

Водночас соціолог Олександр Субот не прогнозує для Всеукраїнського патріотичного союзу високих відсотків: «Партія нова, маловідома. Кампанія розпочалась місяць тому, навіть менше. Я не впевнений, що її лідери зможуть за такий короткий термін розкрутити її, як і не впевнений, чи візьмуть вони хоча б 5%. В округах за Собчука, Пасічника та Дем’янчука, можливо, і проголосують, а от по списку – ця партія непрохідна».

 

Ми поцікавилися у наших експертів, які шанси на виборах матиме ВО «Свобода». Очолив її список голова Рівненської міської організації Олександр Лащук, який паралельно балотується в мери. У списку до міської ради – також бізнесмени, спортсмени, громадські діячі. Микола Готов прогнозує: «Не знаю щодо того, чи пройдуть «свободівці» по списках, а от в деяких мажоритарних округах, вони точно мають шанс. Там є лідери, наприклад у Корецькому, Гощанському районах «Свобода» багато як себе проявила. Там місцеві жителі їх підтримають. Так само і в Рівному Лащук і Молчан незмінні «свободівці», які постійно проводять акції протесту проти влади. Їх знають і, думаю, вони матимуть шанс отримати депутатство».

 

Хомко поза конкуренцією?

Щодо виборів міського голови, то на цю посаду претендують чотири кандидати. Від «Свободи», як вже зазначалося, йде Олександр Лащук. У 2005-2006 роках він працював консультантом тодішнього голови Рівненської облдержадміністрації Василя Червонія. Ще один кандидат Андрій Друзенко, працює юристом (висувається від політичної партії “Праведність”). Продовжити свою роботу на посаді міського голови Рівного планує і нинішній мер Володимир Хомко. Наразі він безпартійний, однак йде на вибори від партії Всеукраїнський патріотичний союз. Останній, хто претендує на мерське крісло – директор Рівненського обласного академічного музично-драматичного театру Володимир Петрів. Його висунула обласна організація Української народної партії. Петріва також підтримують «Батьківщина», Народний Рух України, Народна Самооборона, «Собор», Конгрес українських націоналістів. (У 2008 році на посаду мера балотувалося 23 кандидати, – авт.)

Політолог Андрій Панащук вважає, що Хомко є беззаперечним лідером цих перегонів.  «Я переконаний, Хомко неодмінно продовжить своє перебування на посаді міського голови Рівного. Йому немає конкурентів. Найближчим переслідувачем на попередніх виборах був уже покійний екс-губернатор області Василь Червоній та заступник міського голови Рівного Світлана Богатирчук-Кривко. Остання не висуває свою кандидатуру. В Хомка зараз ідеальний варіант. Йому не потрібно витрачати жодних ресурсів. Він стане мером, бо немає конкуренції».

З цим твердженням частково погоджується і політолог Микола Готов: «Справді, вибори мера доволі передбачувані. Друзенка і Лащука мало хто знає. Ці люди нещодавно заявили про себе у політиці. Чи проголосують рівняни за Лащука з ідеологічних міркувань, бо він представляє «Свободу» - напевно ні. Інша справа Володимир Петрів – людина знана в краї. Хоча ви пам’ятаєте, чому виграв Хомко попередні вибори. Люди голосували за господарника, такого яким був Чайка (Віктор Чайка міський голова Рівного, якого тричі обирали більшістю голосів – авт.) А Хомко очолював Рівнеоблводоканал. Людина, яка вивела комунальне підприємство із боргів. От його і підтримали. Петрів не може похвалитися господарською діяльністю».

А от соціолог Олександр Субот вважає, що Володимир Петрів має шанси стати мером. «Петрів – людина інтелігентна. Людина, не заплямована політикою і владою. Можливо, рівняни й оберуть його. В Хомка є багато мінусів. Наприклад, він обіцяв реформувати комунальну галузь. Багато говорив про створення ОСББ. І що? Зараз товариства співвласників стикнулися із проблемами, пов’язаними з опалювальним сезоном. Таких питань є багато. Це і ремонт доріг в обласному центрі, і програма будівництва дитячих майданчиків. Це все не виконується. А де нові тролейбуси й автобуси, які обіцяв купити Хомко? Їх немає».

Варто також звернути увагу на останню виборчу статистику. 2006 року у виборах міського голови взяли участь 67 тисяч рівнян, а це – менше за 40% виборців. Із них за Хомка проголосувало трохи більше двадцяти тисяч людей. Тому його конкуренти все ж можуть поборотися за цю посаду.

 

Цією статтею ми продовжуємо тему місцевих виборів в різних регіонах Західної України. Нагадаємо, що попередні статті стосувалася передвиборчої кампанії у Прикарпатті, на Буковині, впливу виборчої системи на формування Львівської облради,

 

13
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

Павло12-11-2010 23:07

Лише свободі підсилу керувати областю і дежавою

Патріот29-10-2010 11:44

Погоджуюсь із реплікою, що на місцеві вибори піде менше людей. Є кілька причин:

1.Людям набридла політика.

2.Люди не вірять політикам.

3.Люди не вірять у зміни.

За останніх 5 років влада мінялася кілька разів. І що? Ніякої користі. Потрібно форматувати політику в Україні. Треба, щоб прийшли нові люди.

i27-10-2010 12:29

Вся правда про чиновників на новому сайті Львова - lvivpravda.info

виборець27-10-2010 11:32

Як уже надоїв цей Хомко. коли ця влада поміняється??? Коли? Погоджуюсь конкурентів у нього нема.Краще голосувати проти всіх!

dfgjhiy26-10-2010 09:48

Нарешті поміняється влада. бо ці будулаї вже схарили!

13
Усі коментарі

тексти

  • На межіІгор Марков для zaxid.net , 31.01.2011
  • Українську медицину починають лікуватиЮлія Абібок для zaxid.net , 27.01.2011
  • Країна, якій не потрібна енергетична незалежністьПетро Герасименко для zaxid.net , 26.01.2011
  • Ідея толерантності та історична освітаМар’ян Мудрий для zaxid.net , 24.01.2011
  • ЗЛУКАВасиль Расевич для zaxid.net , 21.01.2011
  • За нами стежать?Данило Мокрик zaxid.net , 19.01.2011
  • Почаїв – кардіограма церковно-державних стосунків в УкраїніАнатолій Бабинський для zaxid.net , 17.01.2011
  • Українські компанії шукають капітал у ПольщіАдам Цило для zaxid.net , 13.01.2011
Останні новини Zaxid.net