This version of the page http://zaxid.net/article/75610/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-02-02. The original page over time could change.
Місцеві вибори: Прикарпаття оновиться - ZAXID.NET
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
rsspda версія
Розмір тексту:Zz
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Тема

Ірина Дружук  для ZAXID.NET

Місцеві вибори: Прикарпаття оновиться

08:30, 29.09.2010

Вибори до місцевих рад у Західній Україні обіцяють бути жорсткими та цікавими. Партія влади намагатиметься розширити сферу свого впливу, а опозиційні політичні сили докладатимуть усіх зусиль, аби не втратити влади у своїх вотчинах, принаймні на локальних рівнях.

Як розгортатиметься передвиборча боротьба, яку тактику використовуватимуть головні гравці і яких результатів урешті-решт очікувати? На ці запитання  спробує відповісти ZAXID.NET в статтях рубрики «Місцеві вибори».

ЦВК офіційно дала старт виборчій кампанії. Політичні сили та окремі політики, які прагнуть увійти у місцеві ради, дають про себе знати, використовуючи вже традиційні технології – білборди і сітілайти, іноді навіть вражають оригінальністю,  з надією розбудити виборця та відволікти його від тяжкого пошуку хліба насущного.

За дослідженнями соціальної групи «Рейтинг», лідерами рейтингу у виборах до Івано-Франківської міської ради наразі є ВО «Свобода» (26,1%) та «Батьківщина» (19,2%). Далі симпатії прикарпатців розділилися так: «Наша Україна» (8,9%) Партія регіонів (5,4%), «Сильна Україна» (3,4%), НРУ (2,9%), «Народна самооборона» (2,9%), УНП (2,1%), Народна партія (1,9%), Пора (1,8%), КУН (1,8%). 

Склад чинної Івано-Франківської міської ради 

Прогнозований склад Івано-Франківської міської ради

 

 Склад Івано-Франківської обласної ради може змінитися

Високий рейтинг ВО «Свобода» та рішучі дії, які останнім часом демонструє Партія регіонів, вказують, що склад Івано-Франківської обласної ради після жовтневих виборів може змінитися.

Голова ОО ВО «Свобода» Олександр Сич з усією переконливістю заявив, що партія боротиметься за керівний склад в обласній раді. Для цього їй потрібно буде сформувати більшість, або ж фракцію, що зможе суттєво впливати на рішення ради. Таку стратегію «Свободи» Сич пояснює здобутим рейтингом партії та своєї 4-річної роботи в області. Нині ж Сич очолює фракцію «Національний вибір» в облраді, яка налічує лише 7 депутатів зі 120 представників Прикарпаття. Протягом останньої каденції «свободівці» запам’ятаються прикарпатцям своїми політичними заявами щодо російського Чорноморського флоту в Севастополі, звільнення Табачника, мовного законопроекту і різкою критикою чинної влади.

«Думаю, склад міських, районних та обласної рад обов’язково зміниться. Адже у міжвиборчий період відбулося багато змін, які вплинуть на думку громадян. Окрім посилення позиції ВО «Свобода», по-новому буде виглядати «Сильна України» та «Фронт змін» Яценюка. Наразі стабільно про себе заявляє на Прикарпатті і «Наша Україна». Вона розгорнула активну роботу в районах і містах області, надзвичайно потужно працює й опирається на авторитетних людей, яких залучила в свої ряди», - говорить директор Інституту політології Прикарпатського національного університету, професор Василь Марчук. За його словами, треба очікувати, що «Наша Україна» буде намагатися не втратити своє представництво в обласній  раді, де вона нині має більшість і, відповідно, представлена 62-ма депутатами.

Очолить список «Нашої України» до обласної ради народний депутат України та очільник обласної організації партії Ющенка Зіновій Шкутяк. Разом з ним йтимуть письменник Степан Пушик, керівник телерадіокомпанії Ольга Бабій та чинний голова обласної ради Ігор Олійник. Вже нині відчувається їхня активність у роботі з виборцями. Втім, чи зможуть вони переконати прикарпатців у незламності та дієвості партії, обіцяючи замість Ющенка появу Наливайченка, - викликає неабиякий сумнів. Без відповіді залишається і те, чи зможе «Наша Україна» влити в наступний склад ради Прикарпаття нові ідеї та представити там нові обличчя. 

За соціологією групи «Рейтинг», саме лідер «Нашої України» Віктор Ющенко наразі найбільше втратив своїх прихильників на Прикарпатті. Після президентських виборів його рейтинг впав від 17 до 6%. Про рейтинг Наливайченка наразі не йдеться, хоча схожість лідерів можна простежити і в їхній зовнішності, і в любові підкоряти Говерлу. Саме там Наливайченко найбільше запам’ятався прикарпатцям, бо як колишній голова СБУ жодних публічних заяв  щодо роботи свого наступника чи дій нинішньої влади він досі не зробив.

Втратила свої симпатії в Івано-Франківській області і лідерка БЮТ Юлія Тимошенко. Втім, зниження її рейтингу від 36 до 32% суттєво не вплине на позиції БЮТ в області.

«Переконаний, що БЮТ не розгубив нині своїх прихильників. У чинної влади наразі немає достатніх успіхів, і це зіграє на руку БЮТ, яка оголосила себе єдиною опозицією до виконавчої влади на Прикарпатті. Тут прихильники Тимошенко збережуть свої позиції в місцевих радах», - зауважив Василь Марчук.

Сама ж партія влади, яка нині робить рішучі кроки до обласної ради Прикарпаття, налаштована досить категорично. 

Остання заява губернатора області Михайла Вишиванюка про те, що він піде в обласну раду під першим номером у списках Партії регіонів, має кілька аспектів. Перший і головний – Партія регіонів на Прикарпатті за всю свою історію вперше стане головним гравцем на місцевих виборах, маючи велику ймовірність зайти в обласну раду і навіть створити там свою більшість. По-друге, ця ж заява чітко продемонструвала, що партія влади налаштована категорично вигравати, навіть використовуючи для цього адмінресурс. І третій висновок – тертя, які досі були між губернатором та керівництвом обласної організації регіоналів, вже владнали. Тут Вишиванюк  вкотре демонструє  вміння домовитись і взяти ситуацію в свої  руки.

«Сформувати більшість в обласній раді ПР буде важко, але це завдання для них не є непосильним. Все буде залежати від того, наскільки організація вдало проведе  виборчу кампанію, яка на цей раз є унікальною. Її особливість в тому, що кампанія – швидкоплинна. Тому політичним силам треба оперативно розставити важливі акценти, визначити і сформувати стратегічну мету політичної сили, а не тратити зусилля на з’ясування стосунків та інші дріб’язкові речі. Також для ПР буде важливим питання використання адмінресурсу, бо у новому виборчому законі є прогалини, які дозволяють його застосувати», - зауважив Василь Марчук.

 

Використовувати адмінресурс будуть всі

Використовувати адмінресурс будуть всі політичні сили. У цьому переконаний голова КВУ в Івано-Франківській області Юрій Лесюк. За його словами, відповідно до нового законодавства – це справді не є порушенням.

«За новими правилами, держслужбовці та працівники органів місцевого самоврядування таки мають право агітувати у позаробочий час.

Якщо держслужбовець навіть у робочий час агітує своїх підлеглих - це теж не є порушенням. Проте ряд інших норм Закону про вибори  забороняють чиновникам втручатись у виборчий процес. Тому можна очікувати скарг, судів та неприємностей», - переконує Лесюк. І таких неточностей у новому Законі про вибори чимало. У КВУ повідомили, що очікують ряд постанов ЦВК, які будуть надавати роз’яснення вже в ході виборчого процесу. І до цього українцям не звикати, бо під час останніх виборів президента ЦВК змінювала правила гри вже тоді, коли виборці кидали бюлетені у скриньки. Водночас, за новим виборчим законодавством, адмінресурс буде не можливо застосувати в СІЗО та у військових частинах, бо строковики та слідчі ізолятори на цей раз не голосуватимуть.

Якщо прогалини нового виборчого закону щодо використання адмінресурсу дають підстави критикувати його та звинувачувати за це партію влади, то можливість обирати депутатів за мажоритарною системою викликає лише схвальні відгуки. Ця норма дає право людям обрати депутатом  авторитетну людину, яка вже щось зробила для громади, міста чи села. А ось політичні списки партій послугують для того, щоб привести в місцеві ради молодих політиків, нові обличчя та структурувати суспільство. 

 

«Галицькі колобки» чи то «тушки»

Появу нових депутатів можна прогнозувати у наступному складі Івано-Франківської міської ради. Втім, не досить численну. Голова ГО «Наше місто» Андрій Микитин переконаний, що більш ніж на 80% рада отримає представників, які не будуть там новачками. Причиною цього він називає явище «галицьких колобків» чи то «тушок» і надто малий термін для агітації.

«Навіть ті партії, які візьмуть участь у виборах вперше, будуть вести людей, які вже мають політичне минуле. Нині це демонструє «Фронт Змін», який запропонує виборцям колишніх «нашоукраїнців». Те ж саме готує «Свобода». Люди готові голосувати лише за розкручені політичні бренди і за відомих людей, а за 22 дні провести агітацію за нову назву чи ім’я практично не можливо. Тим паче, що люди втомилися від політики і від агітації. Вони навіть не відкривають дверей для тих, хто їм це приносить» , - говорить Микитин.

 

Івано-Франківська міська рада: нові партії, знайомі обличчя? 

Відтак, якщо «нашоукраїнці», які нині складають найчисленнішу фракцію у міській раді (22 депутати) увійдуть до нового складу з інших партій, то фракція БЮТ, схоже, змінить лише назву на «Батьківщина», але втримає свої позиції. Нині БЮТ у міській раді має 17 обранців і секретаря міської ради Василя Бойчука, якого однопартійці мають намір висунути кандидатом на посаду міського голови. Така тактика бютівців зацементує їхню чотирирічну опозиційність до чинного міського голови, не дасть впасти рейтингам та не розпорошить їхніх прихильників. Цю справу зроблять дрібні партії. Принаймні в цьому переконаний головний «свободівець» Прикарпаття Олександр Сич.

«В Україні зареєстровано понад 160 партій. З них 10-15 політичних сил реально перебувають у виборчому процесі. Решта – політтехнології», - зауважив політолог та керівник ОО ВО «Свобода» Олександр Сич, і не погодитись тут із ним таки важко.

 

Боротьба за крісло мера

Також аналітики прогнозують, що вибори міських голів у жовтні, порівняно з попередніми виборами мерів, будуть зовсім інші. Насамперед, не буде колосальної переваги одного кандидата над іншим, а велика кількість охочих посісти місце мера буде лише слугувати на руку фаворитам виборів – Вікторові Анушкевичусу, Павлові Андрусяку і Юрію Соловею (про котрих – згодом). Що більше буде кандидатів, то більше вони розпорошуватимуть голоси. Тому не виключно, що головні гравці матимуть собі технічних кандидатів, завдання яких полягатиме у відтягуванні голосів від опонента.

«Місяць - це дуже мало для кандидатів на посаду міських голів. Тому тут велике значення відіграє пізнаваність особи, головні її надбання та переваги, особливості кандидата, які відрізнятимуть його від інших», - зазначив Василь Марчук. І тут, на його думку, загальні фрази про добробут та любов до міста від кандидатів вже не пройдуть. Очевидно, зважаючи на це, нинішні кандидати на посаду міського голови Івано-Франківська намагаються знайти різноманітні шляхи для того, щоб сподобатись та впасти в око виборцям.

«Є різні технології заявити про себе і представити себе громаді. Скажімо, Павло Андрусяк, як кандидат у мери Івано-Франківська, провів акцію розчавлення совків, чим продемонстрував новий підхід до проблем у господарці Івано-Франківська. Андрій Микитин представив 10 Божих заповідей як власну передвиборчу програму. Так. Це виклична акція, але раціональне зерно в його критиці чинної влади таки є. Водночас, за всіма цими акціями найбільш дієвим все-таки залишається Юрій Соловей, який наразі йде до громади, створює соціальні магазини й аптеки, відкриває дитячі майданчики та спілкується з головами прибудинкових комітетів», - вважає політолог Василь Климончук. Оскільки розкручений бренд «Громадського форуму» опинився поза грою, то Соловею довелося вдатся до допомоги партії "Третя сила", яка й висунула його кандидатом у мери.

Ігор Насалик, від якого чекали рішучих кроків до крісла мера Івано-Франківська з посади голови Калуша, наразі залишається незрозумілим для франківців. Якщо раніше Насалик придбав одну із місцевих газет та проводив політичні акції в обласному центрі, то тепер його активність помітно згасла. Очевидно, через те, що сам Ігор Степанович ще не визначив свою стратегію на виборах, будучи фінансово незалежним і маючи в кишені власну Українську партію. Ймовірно, слід чекати, що Насалик ще раз, але вже помпезно, виграє посаду мера Калуша, який і стане його трампліном до Верховної Ради, що близька йому і за духом, і за статусом, і за банківськими рахунками, і за відстанню до сімейного будинку в Кончі Заспі.

«Наразі людям було б цікаво почути про те, що зробив чинний мер. Адже зараз люди придивляються до нових кандидатів і порівнюють їх з чинним головою», - зазначив Василь Климончук. 

Виборча кампанія чинного мера Віктора Анушкевичуса, якого висунула УНП, поки зовсім млява, не конкретна та не зрозуміла. Замість декларації про виконану роботу, Анукшевичуса щораз частіше видно біля розритих ям на дорозі, які він розглядає перед камерами та фотооб’єктивами. Кажуть, якби на цій ганебній картинці зараз з’явився попередній мер Зіновій Шкутяк з гаслом «Мені набридла ця бездіяльність в місті», він мав би непоганий рейтинг у громади Івано-Франківська, частина якої скучила за жорсткими рішеннями самодостатнього господаря. На переконання політолога Василя Климончука, міський голова досі не включився у перегони, хоча про свою участь і заявив.

Тим часом «Блок за Анушкевичуса» влився у місцевий «Фронт змін», який разом із «Теплокомуненерго» тепер агітуватиме за керівника цього підприємства і очільника місцевого осередка Яценюкової партії Ігоря Прокопіва. Виборчу кампанію цього кандидата наразі можна охарактеризувати як стихійну. Прокопів чи не єдиний кандидат, який вже знає, хто за нього не проголосує. А це будуть мешканці Івано-Франківська, які досі не мають гарячої води в квартирах і чекають на тепло й рахунки за нього від «Теплокомуненерго». Також не варто Прокопіву вважати своїм електоратом і тих, у кого Теплокомуненерго вилучає майно через заборгованість за тепло перед комунальним підприємством. 

Втім, не всі кандидати в мери обласного центру вже заявлені. ВО «Свобода» готує кандидатуру колишнього «нашоукраїнця», нині депутата обласної ради Руслана Марцінківа, який на останній сесії прагнув скоротити чисельність міської ради від 60-ти до 40-ка депутатів.

Свою кандидатуру готує і місцевий Рух. Цього разу НРУ не планує блокуватися ані з НУ, ані з БЮТ. Керівник місцевого осередку НРУ Ліліана Сімонович стане єдиною жінкою у команді чоловіків, які змагатимуться за посаду міського голови. Її програма, насамперед, запропонує рішення тих проблем, які стали наболілими для матерів Івано-Франківська. Вони стосуються навчання, проїзду дітей в громадському транспорті, відкриття комунальної аптеки для матері і дитини в єдиній дитячій лікарні міста. Так, Сімонович планує розморозити надання дозволів на встановлення автономного опалення, яке свого часу законсервував чинний голова.  

Партія регіонів теж запевняє, що їхній кандидат – Богдан Федьків – готовий до серйозної боротьби за право керувати містом. Партія сподівається, що його участь у мерських перегонах в Івано-Франківську дозволить збільшити представництво регіоналів у міській раді.

Тим часом соціологічні опитування свідчать про те, що виборці Івано-Франківська чекають від кандидатів у мери дієвих програм, які дадуть відповідь на запитання щодо незадовільного стану доріг у місті, безробіття і невідповідності комунальних тарифів до послуг, які вони отримують. 

Соціологічні опитування не дають підстав прогнозувати, що вибори 31 жовтня можуть не відбутися. За опитуваннями групи «Рейтинг», які вони провели у серпні, заявлена активність виборців Прикарпаття на місцевих виборах становить 58%, ще 21% оцінили вірогідність своєї участі у голосуванні 31 жовтня як високу. Водночас, майже 5% не підтримують жодної з політичних сил і більше 10% виборців ще не визначилися, за кого голосувати. Очевидно, саме за їхню прихильність і розгорнеться боротьба між фаворитами виборчих перегонів.

 

28
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

Виборець31-10-2010 20:09

Підтримую заказуха, гучні гасла свободи всього лиш слова і чорнило на папірцях, вони понабирали молодих наївних пацанів,забили їм голову патріотизмом, а самі екплуатують їх як рабів.Ви скажете брехня!В франківську є такий член ВО Свобода, фамілія Полковник,роздає газетки біля катедри, хороший дятько, справжній патріот,ідеологічний працює за дарма і не знає що молоді пацянята за газетки гроші стрижуть.марцінків сраний патріот просить діду не казати "бо ділитися так не хочеться" та й сопляків можна на бабки покидати вони ж сопляки кому поскаржаться вони жнібито бесплатно працюють.)! Багато правди ще є про їх справдню діяльність і мету перебування у франіку, я напишу ви не повірите, в цій каші треба варитися.!

Рюрик-до Всіх!14-10-2010 16:31

Дуда-1.Не будьте таким категоричним. 2.Люди на Сході такі ж українці і люди як і на Заході...3.Подібних "елементів" і тут досить,та ще й пригадайте який відсото "регіоналам віддав Захід"! 4.Купити можна всіх і все но питаня чим-ціни,та мети і наслідків! 5.Свобода не пананцея і це не РУХ і навіть не КУН! Але в кожного своя мета і думки! 6.Я не проти "жінок при владі" но є питання професіоналізму! 7.Нам всім і добре відомо що є ІІ основних сили-Юля і Янек а всі "іньші під ними" і все іньше це самообман і лірика,то слід вибрати "меньше зло"! Так і не марнуйте надій-всі іньші "мілкі вассали" і всім це відомо!

КАБЗАРЮ-байгарю13-10-2010 08:26

КАБЗАРЮ-байгарю: Кретин ти, а не кобзар! З такими байгарями і далі правитимуть янеки, яйцики,капітельмани. Ти на інше не заслуговуєш. Чому, спитаєш...Бо ти чмо!!!

кобзар12-10-2010 16:43

Цікаво звідки такі шалені кошти на вибори черпає Свобода. Чи не партія регіонів з нею ділиться.

Тягнибакс Алєг12-10-2010 01:36

Я заказав ...

28
Усі коментарі

тексти

  • На межіІгор Марков для zaxid.net , 31.01.2011
  • Українську медицину починають лікуватиЮлія Абібок для zaxid.net , 27.01.2011
  • Країна, якій не потрібна енергетична незалежністьПетро Герасименко для zaxid.net , 26.01.2011
  • Ідея толерантності та історична освітаМар’ян Мудрий для zaxid.net , 24.01.2011
  • ЗЛУКАВасиль Расевич для zaxid.net , 21.01.2011
  • За нами стежать?Данило Мокрик zaxid.net , 19.01.2011
  • Почаїв – кардіограма церковно-державних стосунків в УкраїніАнатолій Бабинський для zaxid.net , 17.01.2011
  • Українські компанії шукають капітал у ПольщіАдам Цило для zaxid.net , 13.01.2011
Останні новини Zaxid.net