This version of the page http://smi.liga.net/articles/IT100108.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2011-01-27. The original page over time could change.
Сію, вію, посіваю... // Мониторинг СМИ
 
 
Медиа-новости
27.01.2011 Нацсовет расширил список адаптированных телеканалов
27.01.2011 Осенью на "Новом" может появиться четвертая "Фабрика"
27.01.2011 На "Интере" стартует новое кулинарное шоу
27.01.2011 Журнал "Vogue" выпустил приложение для iPhone
27.01.2011 Рекламная выручка газетных сайтов растет
все новости >>
 
Блоги
Олег Леусенко
політолог, незалежний журналіст
«Не верю!» (с)
27.01
Луценко-младший угрожал следователю Генпрокуратуры? Давос - смотрины Доллар в Украине потихоньку растет Водку уговорили Судами управляют новые люди Украину заселят африканцы и азиаты В Вышгород приплывет "Формула-1"
 
MarketGid
Загрузка...
 
Новости МедиаБизнеса
    У издателей глянца снова кризис, - adindex.ru Анастасия Заворотнюк станет поваром на «Интере», - «МедиаБизнес» К 2015 году широкополосным доступом в интернет будут пользоваться 3,6 млрд человек, - ... YouTube проведет прямую трансляцию мировой премьеры фильма Жизнь за один день, - korrespondent.net 62 тысячи доменов в зоне .РФ могут быть аннулированы, - bfm.ru
 

 
Новости на эту же тему:
В России стало больше недовольных новогодним отдыхом
Елку на Майдане демонтируют после Крещения
Мониторинг СМИ: На Майдане отметят старый Новый год
Сегодня во Львове пройдет фестиваль вертепов
Во Львове стартует "Праздник Пампуха"
Янукович рассказал, как побороть кризис
Янукович подарил Почаевской Лавре серебро
 
Статья

Сію, вію, посіваю...

Леся ДОН (Хрещатик, № 3, 14 ciчня 2010 )

Старий Новий рік, або Святого Василя - друге свято різдвяного циклу (після Різдва Христового і перед Водохрещем). Утім, хоч ми його і святкуємо, проте мало хто переймається питанням, звідки ж така плутанина і що це таке - Старий Новий рік.

Святкування Нового року 1 січня в Російській імперії, як відомо, започаткував у 1700 році Петро І. Однак до 1918 року тут, як і на території сучасної України, час рахували за Юліанським календарем (його запровадив у 45 році до нашої ери Юлій Цезар), тобто рік тривав рівно 365 днів і 6 годин. Але істинний сонячний рік на 14 хвилин і 11 секунд є довшим. Це означає, що через 100 з лишком років календар уже відстає від астрономічної дати на один день, відповідно, за півтори тисячі років - на цілих десять днів. Тому в кінці ХVІ століття Папа Римський Григорій ХІІІ вводить у вжиток нове літочислення - Григоріанський календар. Відповідно до нього після 4 жовтня 1582 року одразу настало 15 жовтня. Майже весь світ у тому самому році прийняв реформу. Росія та низка інших країн рахували дні за старим стилем аж до ХХ століття. До слова, більшість православних церков (також і російська), як тоді, так і тепер, визнають лише Юліанський календар і святкують за ним усі нерухомі церковні свята. На сьогодні різниця між старим і новим літочисленнями становить 14 днів (тому Новий рік за Юліанським календарем випадає на 14 січня), відповідно, у 2100 вона сягне 15 днів, у 2200 - 16 і т. д.

Щодо другої назви свята - день Святого Василя, то воно так названо на честь Святителя Василя Великого, котрий поряд із святителем Миколаєм Чудотворцем здавна користувався особливим шануванням серед віруючого люду. Частина мощей Святителя Василя й донині перебуває в Почаївській лаврі.

Водночас не без того, що свято своїм корінням сягає часів язичництва. Принаймні знаємо таку історію зі слов’янської міфології. У бога Лада, побратима бога Місяця, була донька, яку всі називали Миланкою, бо вона була мила й чарівна. Одного разу, коли князь-Місяць був на полюванні, лютий змій викрав зі срібного терема Миланку й запроторив у підземне царство. А славний богатир Безпальчик-Васильчик визволив красуню, а тоді одружився з нею. Тому на Василя у жертву приносять свиню, яка вважається місячною твариною, а на вечерю готують свинячі нутрощі, варять зі свинячих ніжок "дриглю" (або, як ще кажуть в деяких регіонах, холодець), щоб у людей не боліли ноги.

З язичницькою культурою багато в чому пов'язана і традиція посівати людські помешкання зерном зранку цього дня й бажати господарям здоров’я та достатку в родині (зерно у слов’ян - символ багатства та життя, що охороняє від пристріту). Вважається, що ходити посівати можуть тільки хлопчики. Ось традиційна привітальна примовка на Василя:

Сію, вію, посіваю - з Новим роком поздоровляю.

Сійся, родися, жито, пшениця, усяка пашниця.

З Новим роком будьте здорові!

Ця традиція збереглася і донині. Правда, що далі, то більше вона нагадує нехитрий спосіб дитячого заробітку. Але це вже тема окремої розмови.

ДО СЛОВА

У Києві про традицію святкування Старого Нового року нагадає вечір у Національному заповіднику "Софія Київська". Завтра, 15 січня, організатори фестивалю "Країна мрій" проводять тут традиційні вечорниці (початок о 18.00). Зі святом традиційними українськими піснями і театральними дійствами киян вітатимуть такі фольклорні гурти, як "Гуляйродод", "Стріла" та "Кросна".


Источник
Распечатать
 
НА ЭТУ ЖЕ ТЕМУ
Новый год и Рождество
ВИП-каникулы: Чорновил попал в ДТП, а Ляшко отмечал с плюшевым зайцем, горилкой и салом Татьяна ДАНИЛОВА, Ирина КАСЬЯНОВА, Эдуард КИНЗЕРСКИЙ, Максим ПЕТРУК (Сегодня, № 7, 13 января 2011)
На старый Новый год обещают красочное шоу на Майдане 13 января 2011
Крещатик будет перекрыт Анастасия БРАТКОВА (Сегодня, № 7, 13 января 2011)
На Майдане отметят старый Новый год Олег ПОРТНОВ (Комсомольская правда в Украине, № 5, 13 января 2011)
Финансовый гороскоп-2011: будет везти семейным и "халтурщикам" Антон ОДАРЮК (Сегодня, № 4, 10 января 2011)
 

Реклама

 
Хит-статьи
  1. Семь красавиц разбились в одном джипе
  2. Гаишники задержали пьяных милиционеров
  3. Теракт в Москве. Одесский ректор: "Бог помог пройти таможню в "Домодедово" до взрыва"
  4. Кредиты в валюте незаконны!
  5. Что делать, если необходимо зафиксировать факт предоставления некачественной жилищно-коммунальной услуги
  6. Скандалы на реалити-шоу режиссируют, а за участие платят
  7. Милиционеры, которые устроили беспредел на дороге в Киеве, будут уволены
  8. Взорван аэропорт "Домодедово". 35 убитых, 170 раненых
  9. Упрощенцам нашли применение
  10. Трагедия в "Домодедово": погибла драматург Анна Яблонская
все хит-материалы >>
 
Анонсы изданий
"Автоцентр" №4 от 24 января 2011
 
МЕТА
Загрузка...