This version of the page http://www.voe.com.ua/gazet/v2_29.shtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-12-29. The original page over time could change.
ВАТ "АК Винницаоблэнерго"
  Головна сторiнка
  Звiти
Про компанiю
     Пiдроздiли
Акцiонерам
  Фотоальбом
 Пiдприємство
    Газета     Тарифи

Перші кроки впровадження в компанії елегазових вимикачів

Віштак Володимир Іванович, заступник технічного директора з високовольтного обладнання ВАТ „АК Вінницяобленерго”

На початку 2006 року на підстанціях компанії в експлуатації знаходилось 7 повітряних і 86 масляних вимикачів 110 кВ. Двадцять відсотків цих вимикачів відпрацювали свій нормативний строк служби.

Експлуатація повітряних і масляних вимикачів пов’язана із значними матеріальними затратами для забезпечення необхідними запасними частинами, утриманням компресорного та масляного господарства, обслуговуванням повітряпроводів і т. і. На даний час деякі типи вимикачів зняті з виробництва та, через відсутність до них запасних частин, значною мірою ускладнюється проведення капітальних ремонтів і їх експлуатацію. Чималіі експлуатаційні витрати коштів дозволяють лише підтримувати дане обладнання в робочому стані, але не забезпечують зниження кількості відмов та надійну роботу електричних мереж.

Враховуючи вищезазначені проблеми та обставини, що склалися, технічною дирекцією було прийнято рішення про реконструкцію певної кількості підстанцій 110 кВ, з впровадженням в експлуатацію елегазових вимикачів, першою з яких стала ПС-110/35/10 кВ «Мог. Подільська», що увійшла в інвестиційну програму розвитку компанії 2005-2006 р.р.

Разом з тим, необхідно відмітити, що даному рішенню передувала ретельна підготовка і вивчення фахівцями відповідних служб компанії будови елегазових вимикачів, їх технічних характеристик, умов монтажу, наладки та експлуатації. Для набуття досвіду впровадження сучасного комутаційного обладнання була здійснена поїздка в компанію «Кіровоградобленерго» (колеги розпочали ще з 2001 року заміну застарілих вимикачів на елегазові).

Як відомо, елегазові вимикачі відзначаються простотою конструкції, надійністтю, певною безпечністю в експлуатації, мають великий механічний та комутаційний ресурс, а також забезпечують, при нормальних умовах експлуатації, працездатність без проведення ремонтів практично на протязі всього строку служби. Особливістю даних вимикачів є те, що в якості ізоляційного середовища для гасіння електричної дуги та тепловідведення використовується елегаз (електротехнічний газ або шестифториста сірка SF6 ). Маючи високу густину в порівнянні з повітрям цей газ майже в три рази перевищує діелектричну міцність повітря при однакових їх умовах. Чистий газоподібний елегаз хімічно не активний, не шкідливий, не горить і не підтримує горіння, має підвищену тепловідвідну здатність, вдало поєднує у собі дугогасні та ізоляційні властивості, легкодоступний і порівняно дешевий. При нормальній експлуатації елегаз не впливає на матеріали, які використовуються в апаратобудівництві. Він не старіє і не потребує догляду, як, наприклад, трансформаторне масло. Враховуючи такі унікальні властивості елегазу ряд провідних зарубіжних фірм розробили найрізноманітніші елегазові апарати та елементи: вимикачі, роз’єднувачі, трансформатори струму і напруги, шинопроводи та високовольтні вводи.

Планом реконструкції ПС «Мог.Подільська» було передбачено у 2005 році провести закупівлю першого у ВАТ «АК Вінницяобленерго» елегазового вимикача шведської фірми АВВ типу LTB 145 D1/B. Паралельно було виконано ТОВ «ЕМВ-Стройсервіс» робочий проект заміни повітряних вимикачів на елегазові. Проектом передбачалося: повний демонтаж існуючих вимикачів ВВШ-110, компресорного господарства, повітряпроводів і т. і., виконання будівельної частини, монтажу елегазових вимикачів, реконструкція кіл живлення, релейного захисту, автоматики та обігріву. Всього за зведеним кошторисним розрахунком вартість робіт і матеріалів склала 3 235 тис. грн. і загальною кошторисною трудомісткістю понад 20 тис. люд.- годин. Наприкінці цього ж року була розпочата реконструкція комірки 110 кВ «Конева».

Для подальшої реконструкції ПС-110 кВ «Мог. Подільська» на початку 2006 року були проведені відкриті торги по дозакупівлі ще 6-ти елегазових вимикачів цього ж типу. Після поставки обладнання розпочався наступний етап реконструкції об’єкта. Необхідно відзначити, що графіком поетапного вводу змонтованого обладнання передбачалося закінчити всі роботи до початку осінньо-зимового періоду 2006 року з метою приведення схеми електропостачання області до нормального режиму.

В реконструкції ВРУ-110 кВ ПС-110 кВ «Мог.Подільська» були задіяні працівники виробничих служб високовольтних електричних мереж. Враховуючи відповідальність енергокомпанії перед споживачами електроенергії та масштабність робіт, було організовано майже безперервне її виконання, як в робочі , так і вихідні дні, аби забезпечити найшвидше виконання особливо важливого завдання.

Завдяки самовідданості працівників підприємства роботи були виконані втричі швидше встановленими чинними нормативними документами по затратах часу та з високою технологічною якістю. Особливо слід відзначити таких працівників, як провідний інженер служби підстанцій ВВЕМ Романенко С.В., провідний інженер Південного району ВЕМ Полонський В.М. майстри ПРВЕМ Цимбалюк Є.М. та Нечай О.М., електрослюсара служби ПС Смоляний С.О., Ходак В.Б., Скакун В.А., черговий електромонтер ПС-110 кВ «Мог.Подільська» Івлєв Н.І., електрогазозварювальник Гринчук В.Г., кранівник СМіТ Скрипник А.А..

Таким чином, реконструкція ПС «Мог. Подільська» та набутий певний досвід забезпечує в майбутньому продовження робіт по заміні застарілого парку вимикачів на більш сучасні. У 2007 році схвалено інвестиційну програму заміни масляних вимикачів типу ММО-110 кВ на ПС «Балки». Паралельно з вводом нових типів вимикачів слід приділити увагу забезпеченню виробничих підрозділів сучасним діагностичним обладнанням, приладами та інструментом, а також значною мірою постає питання підвищення професійного рівня обслуговуючого персоналу та його навчання у представництвах постачальників новітнього обладнання.


  www.voe.com.ua

  

Copyright © 2001-2010 ВАТ "АК Вiнницяобленерго"