This version of the page http://www.spfu.gov.ua/ukr/fin_stat_view.php?id=77 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-28. The original page over time could change.
Фонд державного майна України
      офiцiйний iнформацiйний сервер      
Пошук Детальний
пошук
 >> Головна >> Аналiтика
ukr rus eng
  
  
Моніторинг об'єктів



Перегляд матерiалу
Вiд 30.03.2005

Звіт про результати діяльності органів приватизації з управління корпоративними правами держави в господарських товариствах за 2004 рік

ЗМІСТ

Розділ І. Cтруктура корпоративних прав держави.

Розділ ІІ. Аналіз показників управлінського контролю господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.

Розділ ІІІ. Аналіз фінансово-економічної діяльності господарських товариств, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків.

Розділ І. Cтруктура корпоративних прав держави

На 1 січня 2005 року в реєстрі корпоративних прав держави обліковується 1405 господарських товариств, у статутних фондах яких є державна частка.

Держава в особі Уряду України, Фонду державного майна України (далі - Фонду), міністерств і інших центральних та місцевих органів виконавчої влади здійснювали управління корпоративними правами держави у 1271 відкритих та закритих акціонерних товариствах, 99 товариствах з обмеженою відповідальністю та 35 національних акціонерних і державних холдингових компаніях (НАК і ДХК), створених спеціальними рішеннями Президента України та Уряду України.

З них:

  • 386 господарських товариств (28% загальної кількості) мають у статутному фонді державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їх діяльністю (далі - контрольні), з них 151 господарське товариство (11%) має державну частку 100%;
  • 494 господарських товариства (35%) мають державну частку в статутному фонді розміром від 25 до 50% (блокуючий пакет);
  • 525 господарських товариства (37%) мають державну частку в статутному фонді менше 25% (рис. 1).
Рис. 1. Розподіл корпоративних прав держави за розміром державної частки в статутному фонді станом на 1 січня 2005 року.
Крім того, з них:

  • 78 акціонерних товариств, засновані міністерствами в процесі корпоратизації державних підприємств, які не надають до Фонду ніякої статистичної звітності, а функції з управління цими товариствами здійснюють виключно засновники - міністерства;
  • 51 господарське товариство (4% загальної кількості) мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, з них 31 контрольне;
  • 22 господарських товариства (1,7% загальної кількості ) становлять такі, корпоративні права яких закріплені відповідно до правових актів у власності держави, з них 19 контрольних.
З 35 НАК і ДХК 26 компаній (74%) мають в статутному фонді 100% державної власності, 5 (14%) мають державну частку менше 100%, але більше 50%, і 4 компанії мають державну частку в статутному фонді менше 50%.

Центральний апарат Фонду (ЦА) здійснює управління 353 об'єктами з корпоративними правами держави (25% загальної кількості), з них контрольними є 130 об'єктів (37% кількості, що знаходяться в управлінні ЦА).

Регіональні відділення Фонду (РВ) управляють 946 господарськими товариствами (67%), з них контрольними є 153 об'єкти (16% кількості, що знаходяться в управлінні РВ).

Органи виконавчої влади управляють заснованими в процесі корпоратизації та відповідно до угод з Фондом 104 (7%) господарськими товариствами, з них контрольними є 102 об'єкти, НАК і ДХК - 16.

2 господарськими товариствами (контрольними) управляють недержавні юридичні особи (ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" та ЗАТ "Українська промислово-транспортна компанія") (рис.2).

Рис. 2. Розподіл корпоративних прав держави за органами управління станом на 1 січня 2005 року.
Частка власності держави в усіх статутних фондах господарських товариств за номінальною вартістю пакетів акцій становить 26,62 млрд.грн. (рис.3), з них НАК і ДХК мають 14,73 млрд.грн. (55,3% загальної вартості, інші господарські товариства - 11,89 млрд.грн. (44,7%) (таблиця 1).

Рис. 3. Розподіл корпоративних прав держави між органами управління ( за номінальною вартістю в млрд.грн.) станом на 1 січня 2005 року

Таблиця 1

Динаміка вартості корпоративних прав відповідно до Реєстру корпоративних прав держави

Господарські товаристваВартість державної частки, млрд.грн.Зміни, млрд.грн.
станом на 01.01.2004станом на 01.01.2005
НАК і ДХК13,6914,731,04
Господарські товариства з державною часткою власності12,8011,89-0,91
З них, господарські товариства з державною часткою у статутному фонді більше 50 відсотків10,669,55-1,11

Здійснюючи управління корпоративними правами 1299 об'єктів, Фонд державного майна має в своєму підпорядкуванні статутний капітал в сумі 9,96 млрд. грн. В той час як безпосередньо Уряд і міністерства управляють корпоративними правами лише 104 об'єктів. Але саме в них сконцентрований основний статутний капітал держави, який складає 16,39 млрд. грн., або 62 % всього статутного капіталу, яким володіє держава.

Цей аналіз свідчить, що Фонду передані в управління в основному корпоративні права дрібних та середніх мало привабливих, збиткових підприємств.

В цілому вісімдесят відсотків пакетів акцій держави - це недопродані в процесі приватизації залишки, від яких відмовляється бізнес. Причина такого становища - запроваджена в країні схема приватизації та законодавчо визначені способи продажів об`єктів, які не дають можливості допродажу малоліквідних і неліквідних пакетів акцій.

Слід зазначити, що корпоративний портфель держави за останні 3 роки має стійку тенденцію до зменшення. Але це мало вплинуло на поліпшення структури корпоративних прав, оскільки їх скорочення в основному відбулося за рахунок пакетів акцій розміром від 25 до 50% статутного капіталу - більше 77% всього обсягу скорочення. На частку дрібних пакетів розміром до 25% прийшлось лише близько 15% (рис.4.).

Станом наКількість господарських товариствз них:
від 0% до 25%від 25% + 1 акція до 50%від 50% + 1 акція до 100%
01.01.20031767578774415
01.01.20041562567632363
01.01.20051405525494386

Рис.4. Моніторинг корпоративних прав держави у статутному капіталі господарських товариств
Заходи, що вживаються Фондом державного майна в цьому плані, не дають бажаних результатів. Зокрема, в 2004 році з 212 державних пакетів акцій ВАТ, запропонованих до продажу на фондових біржах та Першій фондовій торговельній системі, продано лише 72 (34%). З оголошених Фондом 81 конкурсів з продажу пакетів акцій не відбулося - 56 (69%), у зв'язку з відсутністю заяв. Причина - непривабливість запропонованих пакетів акцій.

Окреме місце в структурі портфелю корпоративних прав держави займають пакети акцій ВАТ, передані до статутного капіталу НАК і ДХК. Кількість таких компаній порівняно невелика - на сьогодні їх налічується 35. Але кожна з цих компаній представляє групу, до складу якої входять десятки підприємств, державні пакети акцій яких були передані без чітко визначеного права, хто є їх власник: держава чи конкретний холдинг. До найбільших структур подібного роду відносяться компанії, сформовані з підприємств цілих галузей економіки. До них відносяться НАК "Нафтогаз України", НАК "Надра України", ДАК "Хліб України", ДАК "Укрресурси", НАК "Енергетична компанія України" та інші. Ці компанії знаходяться в системі управління Кабінету Міністрів України. Решта - це структури, створені на базі окремих великих науково-виробничих об'єднань - ДАХК "Топаз", ДАХК "Артем", ХК "Луганськтепловоз" та інші. Більшість з них знаходиться в управлінні ФДМУ (19), частина - окремих міністерств (наприклад, у Мінпромполітики - 3).

До статутного капіталу НАК і ДХК передано понад 300 високоліквідних державних пакетів акцій.

Відсутність законів з регулювання цих процесів призвела до того, що статус власності переданих пакетів акцій (часток, паїв) лишився невизначеним. У зв'язку з цим, виникла суперечність між правом власності держави на пакети акцій, що вносилися до статутного капіталу державних (національних) акціонерних і холдингових компаній, та загальновизнаними в Україні нормами корпоративного управління. Згідно з цими нормами передача пакетів акцій до статутного капіталу автоматично переводить права власності від держави до конкретного господарюючого суб'єкта - в даному випадку до новостворених державних (національних) акціонерних або холдингових компаній. Такий підхід сформульований і в Указі Президента України "Про холдингові компанії, що створюються в процесі корпоратизації і приватизації".

Правова невизначеність статусу цих корпоративних прав спровокувала відчуження компаніями від свого імені державних пакетів акцій поза межами приватизації.

Розділ ІІ. Аналіз показників управлінського контролю господарських товариств, у статутному капіталі яких є державна частка.

Проблема формування державної власності на корпоративні права і питання вдосконалення системи управління ними останніми роками в Україні набуває все більшої гостроти. Здебільше це є результатом глобальних змін у змісті ринкових реформ, які стають все помітнішими. Має місце переміщення акцентів: якщо раніше стрижнем реформ у сфері відносин власності була приватизація, то поступово головні завдання переміщуються до сфери формування та управління змішаною економікою, одним із невід'ємних елементів якої є корпоративні права держави. Для суспільства приватизація вже стала звичним реформаторським процесом, хоча він і потребує постійного вдосконалення. У сфері ж державної власності з'явились принципово нові цілі: поряд із завданням трансформації державної власності в недержавну все більшого значення набувають проблеми забезпечення ефективного функціонування стабільного державного сектора. Останній має стати невід'ємною органічною частиною національної економіки.

В цих умовах на перший план висуваються питання розробки нормативно-правової бази управління корпоративними правами держави.

Близько 50 розроблених ( з урахуванням внесення змін до діючих актів) Фондом у 2004 році нормативно-правових актів, передбачають здійснення послідовних кроків щодо удосконалення практики корпоративного управління, підвищення керованості корпоративними правами держави.

У зазначених нормативних актах наведені типові форми фінансового плану, методичні рекомендації щодо порядку складання фінансових планів, а також визначена відповідальність керівників господарських товариств та відповідальних представників держави за своєчасність розробки та виконання фінансових планів господарських товариств.

Згідно з розробленими Методичними рекомендаціями Фондом погоджено фінансові плани господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50 відсотків, на 2005 рік. Фінансовими планами встановлюються завдання з доходів, витрат, диференційовано розраховуються показники фінансових результатів, встановлюються плани з перерахування податків, зборів до державного та місцевих бюджетів; для підприємств, які мають прострочені заборгованості перед бюджетом, з соціального та пенсійного страхування та з оплати праці встановлюється графік погашення, який передбачає повне погашення зазначених заборгованостей протягом року; встановлюється плановий розподіл прибутку.

Контроль за виконанням фінансових планів здійснюється на підставі даних щоквартального моніторингу фінансово-господарської діяльності підприємств та звітів про виконання річних фінансових планів господарськими товариствами, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50 відсотків.

За підсумками роботи цих господарських товариств в 2004 році проведено аналіз виконання показників фінансових планів 718 товариствами, з них 192 товариства є контрольними. Не надали звітність лише господарські товариства з часткою держави понад 50 відсотків, де органи управління призупинили свою діяльність в зв'язку з провадженням справи про банкрутство.

У звітах відображені заходи щодо виконання завдань господарськими товариствами, зокрема стосовно збільшення присутності на ринку основних видів продукції, чистого прибутку (зниження збитків), надходження дивідендів на державну частку, зменшення кредиторської заборгованості, погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат.

Щоквартально на підставі відповідного Положення, затвердженого наказом Фонду від 05.04.04 р. ї662, здійснюється контроль за виконанням умов контракту з Головами правлінь ВАТ, у статутному капіталі яких державний пакет акцій перевищує 50 відсотків. Умовами контракту передбачені показники ведення прибуткової (беззбиткової) діяльності, зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості, в тому числі з оплати праці, перед бюджетом та зі страхування. Керівники підприємств щоквартально звітують перед наглядовою радою ВАТ про хід ліквідації заборгованості до бюджету, виплати заробітної плати та простроченої дебіторської заборгованості, в тому числі при проведенні експортно-імпортних операцій. Так, у 2004 році Фондом було проведено 133 засідання постійно діючої Комісії з проведення фінансово-економічного аналізу господарської діяльності ВАТ у тому числі 9 засідань цієї комісії проведено в центральному апараті Фонду, на яких розглядались причини невиконання умов контракту головами правлінь 201 господарських товариств та за результатами розгляду приймались відповідні рішення. Так, лише протягом 2004 року з ініціативи Фонду та його регіональних відділень було розірвано 77 контрактів з керівниками господарських товариств, в тому числі 49 контрактів керівників підприємств з державним контрольним пакетом акцій.

Завершено аналіз якісного складу голів правлінь акціонерних товариств. На підставі розроблених Фондом нормативних документів підготовлено матеріали для проведення атестації на керівників господарських товариств, в статутному капіталі яких державна частка перевищує 50% та які підлягають атестації, розроблено відповідний графік її проведення. Враховуючи соціально-політичну ситуацію в країні, керівництвом Фонду прийнято рішення про початок проведення атестації голів правлінь ВАТ у І півріччі 2005 року.

Відповідно Положенням, затвердженого наказом Фонду від 03.02.04 р. ї210, проводилась робота щодо формування кадрового резерву на посаду голів правлінь акціонерних товариств, на діяльність яких держава має вирішальний вплив.

В поточному році Фонд здійснював заходи стосовно посилення складу наглядових рад всіх акціонерних товариств. Практично всі наглядові ради акціонерних товариств, де держава володіє контрольним пакетом акцій, очолюють державні службовці, які пройшли навчання та отримали відповідний сертифікат. Також Фондом проводилась відповідна робота щодо забезпечення присутності у складі таких наглядових рад переважної більшості відповідальних осіб - представників держави.

Загальна кількість наглядових рад господарських товариств, в статутному капіталі яких є державна частка, на 1 січня 2005 року становить 1080. Відповідно до законодавства України наглядові ради не створені лише в товариствах з обмеженою відповідальністю, а також деяких акціонерних товариствах, які налічують менше 50 акціонерів.

У акціонерних товариствах, з державною часткою у статутному капіталі понад 50 відсотків (їх загальна кількість за винятком НАК і ДХК - 355), створено 324 наглядових ради, якими на протязі року проведено 821 засідання. Не проводились засідання наглядовими радами підприємств, які перебувають в стадії санації або ліквідації.

Для безпосереднього представництва в органах управління господарських товариств до складу наглядових рад включено 1028 державних службовця, які призначені до складу наглядових рад з боку держави окремими актами (постановами Уряду, наказами органів управління, тощо), зокрема:

  • від Адміністрації Президента України - 6 державних службовців;
  • від Кабінету Міністрів України - 32;
  • від Фонду - 641;
  • від міністерств - 130;
  • від облдержадміністрацій, інших органів управління - 219.
З початку звітного року в зв'язку зі зміною відповідно до наказу ФДМУ від 01.03.04 ї 383 Типової форми договору доручення на виконання функцій з управління пакетом акцій, що належить державі, здійснювалась робота щодо переукладення договорів доручень з представниками центрального апарату Фонду та регіональних відділень. Протягом року було переукладено та зареєстровано 38 договорів доручень в центральному апараті ФДМУ та 398 в регіональних відділеннях. Крім цього, укладено і зареєстровано 20 додаткових угод з відповідальними представниками регіональних відділень Фонду, які здійснюють повноваження з управління державними пакетами акцій понад 3 роки.

Всього призначені відповідальні представники держави, з якими укладено договори доручення на здійснення функцій управління корпоративними правами держави на 626 господарських товариствах (з них 191 контрольні та 435 блокуючі пакети акцій, частки). Відсутні відповідальні представники держави в господарських товариствах, з державною часткою у статутному капіталі понад 25 відсотків, які перебувають в стадії санації або ліквідації. По іншим товариствам відбувається узгодження кандидатур відповідальних представників держави в органах управління акціонерних товариств.

Фондом здійснюється систематичний аналіз виконання головами та членами наглядових рад, уповноваженими управляти корпоративними правами держави, покладених на них обов'язків. Загальна кількість звітів представників держави, наданих до Фонду на протязі 2004 року складає 2014.

Протягом року забезпечена участь представників держави у проведенні всіх загальних зборів акціонерів господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 25 відсотків. Загальні збори не проводилися господарськими товариствами, які знаходяться в стадії санації та ліквідації.

Рішеннями зборів затверджені: звіти правлінь про результати фінансово-господарської діяльності товариств за 2003 рік, визначені основні напрямки діяльності на 2004 рік, звіти наглядових рад, ревізійних комісій, затверджені річні звіти та баланси товариств за 2003 рік. При цьому, під персональну відповідальність зобов'язано Голів правлінь господарських товариств вжити заходів щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати працівникам;

переобрані органи управління господарських товариств, зокрема: склад правлінь, наглядових рад, ревізійних комісій, а також забезпечено більшість представників держави у складі цих органів з боку держави в господарських товариствах із державною часткою у статутному капіталі понад 50 відсотків;

затверджені рішення про виплату дивідендів;

внесені зміни та доповнення до внутрішніх документів товариств, а саме: Положення про наглядову раду товариства, Положення про правління, Положення про ревізійну комісію, Положення про загальні збори господарських товариств та інших;

затверджені зміни та доповнення до статутів господарських товариств, які враховують вимоги Господарського та Цивільного кодексів України, Принципи корпоративного управління, затверджені рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11.12.03 р. ї571, рекомендації Фонду щодо встановлення обмежень стосовно відчуження необоротних активів, повноважень органу приватизації при призначенні (усуненні), керівника виконавчого органу господарського товариства;

затверджені плани реструктуризації деяких господарських товариств, зокрема: ВАТ "Харківський завод електротехнічного обладнання", ВАТ "Оснастка", ВАТ "Гравітон", ВАТ "Донбасенерго" тощо.

У 2004 році Фондом було проведено 9 засідань Постійно діючої комісії ФДМУ з питань прийняття рішень, які належать до компетенції Вищого органу ВАТ, на яких було вирішено ряд важливих питань, зокрема:

затвердження Проекту реструктуризації ВАТ "ХК "Краян";

заміни інвесторів, що разом з ВАТ "Авіакомпанія "Національні авіалінії України" беруть участь у створенні нових господарських товариств;

передачі до сфери управління Фонду державного майна державного пакета акцій ДАК "Титан" у розмірі 100 відсотків;

створення закритого акціонерного товариства "Кримський Титан".

На виконання заходів з реалізації програми Уряду здійснюється регулярна оцінка діяльності осіб, які здійснюють управління корпоративними правами держави. Одним із основних критеріїв проведення оцінки виконання державними службовцями обов'язків є якість здійснення ними функцій з управління державними корпоративними правами. В посадових інструкціях державних службовців, які представляють інтереси держави в наглядових радах або ревізійних комісіях господарських товариств, визначено обов'язки щодо своєчасного і високоякісного виконання завдань з управління корпоративними правами держави та відповідальність за результати цієї діяльності. При цьому зазначені функції є додатковим завданням до основних повноважень за посадою.

Отримала подальший розвиток система професійної підготовки та перепідготовки осіб з питань управління корпоративними правами держави у навчальних закладах, визначених на конкурсних засадах у порядку, встановленому Фондом державного майна, за затвердженими ним навчальними програмами. Так, на протязі 2004 року на базі Міжнародного інституту бізнесу та Українського будинку науково-технічних та економічних знань пройшли навчання чи підвищили кваліфікацію 625 осіб, з них 463 - фахівці органів приватизації, 115 - фахівці міністерств і відомств, 47 - представники органів управління господарських товариств. За результатами навчання кваліфікаційні сертифікати на право здійснення функцій з управління корпоративними правами держави отримали 596 фахівців, 29 слухачів не склали кваліфікаційних іспитів.

Додаткові заходи вживались щодо захисту держави - акціонера від незаконних дій реєстраторів. Проведено конкурсний відбір державою реєстраторів, яким довірено обслуговувати корпоративні права держави. Для ведення реєстрів власників акцій акціонерних товариств з ними укладено відповідні угоди.

З метою подальшого вдосконалення, підвищення ефективності управління корпоративними правами держави в господарських товариствах, раціонального розподілу обов'язків та повноважень між центральним апаратом Фонду та його регіональними відділеннями наказом Фонду від 14.07.04 р. ї1451 до регіональних відділень передано корпоративні права держави 95 підприємств. Це дало можливість центральному апарату сконцентрувати свої зусилля на проблемах стратегічно важливих об'єктів та вдосконаленні методології корпоративного управління.

Розділ ІІІ. Аналіз фінансово-економічної діяльності підприємств, у статутному капіталі яких частка держави становить більше 50 відсотків *

Підсумки роботи державного корпоративного сектору економіки за 2004 рік свідчать, що фінансово-економічні показники підприємств, на діяльність яких держава має вирішальний вплив, покращились майже по всіх напрямках, про що свідчить рис.5.

Рис.5. Динаміка покращення фінансово-економічних показників господарської діяльності підприємств, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50%
Загальний обсяг чистого доходу господарських товариств на кінець 2004 року склав понад 12 млрд. грн., що на 21% більше ніж у відповідному періоді минулого року (таблиця 2).

109 підприємств (57% загальної кількості) забезпечили збільшення обсягу чистого доходу у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Кращі результати досягнуті господарськими товариствами, пакети акцій яких закріплені в державній власності, - 71% збільшили обсяг чистого доходу.

Таблиця 2

Фінансово-економічні показники господарської діяльності підприємств з державною
часткою більше 50% (за винятком НАК і ДХК) за 2003 та 2004 роки

тис.грн.

Показники2003 рік2004 рік
Чистий доход9 498 145,3012 067 496,67
Чистий прибуток-226 880,00263 537,52
Кредиторська заб-ть, Всього5 574 719,256 352 696,50
Дебіторська заб-ть, Всього2 240 444,302 272 212,40
Податки, накопич2 609 847,262 991 031,34
Кількість прцюючих (чол.)192 418,00198 165,00
Заборгованість перед бюдж590 781,00496 831,00
Вартість готової продукції на складах316 343,90390 972,30
Залишкова вартість основних фондів10 846 995,0010 629 556,80
Оборотні активи4 468 174,814 648 039,40
Довгострокові фінансові інвестиції2 622 814,602 656 416,00

За галузевим розподілом найбільші обсяги чистого доходу мали підприємства зв'язку (5,3 млрд. грн.) та машинобудування і металообробки (2 млрд. грн.), а серед регіонів - підприємства м. Києва (6,3 млрд. грн.), Донецької (2,7 млрд. грн.) та Одеської (1,6 млрд. грн.) областей.

Поліпшився фінансовий стан господарських товариств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50%: у 2004 році підприємства отримали чистий прибуток на суму майже 1 276 млн. гривень. В цілому по корпоративному сектору України, вперше сальдо фінансових результатів від діяльності після оподаткування (перевищення чистого прибутку над збитками) склалось позитивним і становило 263,5 млн. грн. У відповідному періоді минулого року ця цифра, як і в попередні роки, мала від'ємне значення і становила -226,9 млн. гривень. Таке зростання пояснюється насамперед покращенням рівня управління, і як наслідок, нарощуванням обсягів виробництва продукції, інвестиційної привабливості підприємств. Рентабельність основної діяльності (відношення чистого прибутку у відсотках до чистого доходу від реалізації продукції) має тенденцію до зростання і становить 4,6 відсотка.

102 підприємства (53% загальної кількості) збільшили чистий прибуток або зменшили збиток у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Збільшилась кількість підприємств, прибуток яких перевищує 1 млн. грн. (10 проти 8 у відповідному періоді минулого року).

Найкращих результатів досягли підприємства зв'язку, які отримали 913,3 млн. грн. чистого прибутку та хімічної і нафтохімічної промисловості - 177,2 млн. грн. чистого прибутку.

За регіональним розподілом найбільші обсяги чистого прибутку отримали підприємства м. Києва (911,4 млн. грн.) та Одеської області (298,7 млн. грн.).

Аналіз господарської діяльності підприємств, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50 відсотків, свідчить, що протягом 2004 року за рахунок усіх джерел фінансування залучено інвестицій на суму 2,39 млрд. грн., а саме: в основний капітал (капітальні інвестиції) - 2,28 млрд. грн.; в фінансові інвестиції - 102,10 млн. грн. Освоєння капітальних інвестицій за джерелами їх вкладення, виглядає наступним чином:

  • в основні засоби - 570,85 млн. грн.;
  • в інші необоротні матеріальні активи - 51,74 млн. грн.;
  • в матеріальні активи - 62,81 млн. грн.;
  • інші інвестиції - 49,92 млн. грн.
Фінансові інвестиції залучались в:

  • асоційовані підприємства - 1,53 млн. грн.;
  • дочірні підприємства - 1,75 млн. грн.;
  • частки , паї у статутному капіталі інших підприємств - 26,51 млн. грн.;
  • акції - 7,30 млн. грн.;
  • інші нематеріальні активи - 65,01 млн. грн.
Законом України "Про Державний бюджет України на 2004 рік" Фонду було встановлено завдання по надходженню дивідендів до доходної частини державного бюджету на 2004 рік загальною сумою 448,9 млн.грн.

Фактично до державного бюджету перераховано дивідендів загальною сумою 319,1 млн.грн.

Компанія "Нафтогаз України", яка безпосередньо підпорядкована Кабінету Міністрів України, незважаючи на неодноразові доручення Уряду заборгувала до бюджету дивідендів на суму більше 100 млн.грн.

Борг НАК "Нафтогаз України" було компенсовано сплатою додаткових платежів у розмірі 15% чистого прибутку від акціонерних товариств, які мають державну частку, в сумі 169 млн.грн.

Таким чином, сумарні надходження до Державного бюджету України у складі дивідендів та відрахувань частини прибутку господарських товариств, корпоративними правами яких володіє держава, складають 488,1 млн.грн., що склало 108,7% від завдання на рік.

Але основний вклад до бюджету України корпоративний сектор держави забезпечує через податки. У 2004 році закріплена позитивна динаміка надходження податків до Державного бюджету України, що становить 115 відсотків порівняно з 2003 роком, або майже 3 млрд. грн.

Протягом року скоротилася на 42,35% заборгованість підприємств корпоративного сектору із заробітної плати та на 16% перед бюджетом. Разом з тим, темпи погашення заборгованості із заробітної плати залишаються ще недостатніми. Найбільшими боржниками із заробітної плати працівникам є товариства щодо яких проваджена справа про банкрутство.

Зросли у звітному періоді у порівнянні з минулим роком і такі показники, як оборотні активи, довгострокові фінансові інвестиції, зменшилась прострочена дебіторська заборгованість.

Середньооблікова чисельність працюючих в господарських товариствах, у статутному капіталі яких державна частка перевищує 50%, в 2004 році у порівнянні з 2003 роком дещо збільшилась, що позначається як позитивний фактор при нарощуванні виробництва.

Проте, порівняно з 2003 роком збільшилася прострочена кредиторська заборгованість та зменшилася залишкова вартість основних фондів.

За результатами аналізу ефективності управління корпоративними правами держави 21% господарських товариств мають ефективне управління, 50% - задовільне, 29% - неефективне. Динаміку ефективності див. на рис.6.

Рис.6. Динаміка ефективності управління корпоративними правами держави господарських товариств
В структурі корпоративних прав держави значний сегмент продовжують займати підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство, кредиторська заборгованість яких створилася в основному до передачі Фонду корпоративних прав. На 1 січня 2005 року 290 господарських товариств, або 22% загальної кількості, знаходяться на тій чи іншій стадії банкрутства (з них контрольних - 81 товариствo (26% загальної кількості контрольних). Із загальної кількості підприємств-банкрутів:

  • 131 (23 контрольних) - в стадії розпорядження майном;
  • 69 (43 контрольних) - в стадії санації;
  • 90 (15 контрольних) - в процесі ліквідації.
В той же час кількість підприємств - банкрутів, завдяки цілеспрямованій роботі фахівців органів управління, за останній рік зменшилася майже удвічі (рис.7).
Рис.7. Динаміка зменшення кількості підприємств-банкрутів.
У звітному періоді Фондом приділялась увага реструктуризації стратегічно-важливих підприємств та підприємств-монополістів.

Станом на 01.01.2005 р. в процесі реструктуризації знаходилося 20 господарських товариств, які мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, 8 з яких займають монопольне становище на загальнодержавному ринку.

У відповідності до затверджених проектів реструктуризації заходи з реструктуризації впроваджуються на 17 господарських товариствах, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Результати впровадження заходів з реструктуризації на таких підприємствах, як ВАТ "Мелітопольський завод "Автокольорлит", ВАТ "Білоцерківський завод гумових виробів", ВАТ "Азовкабель" та ряду інших свідчать про позитивні зрушення, поліпшенні фінансово-господарського стану та інвестиційної привабливості.

Таким чином, незважаючи на те, що на протязі 2004 року приватизовано ряд високоефективних господарських товариств, які мали високі фінансово-економічні показники, їх вибуття не погіршило загального економічного стану корпоративного сектору економіки, де держава зберігає свій вплив. Більше того, в цьому секторі економіки відбулись подальші позитивні зрушення.


* Згідно з чинним законодавством НАК і ДХК надають фінансову звітність до Фонду у значно пізніший термін, тому аналіз їх фінансово-економічної діяльності буде надано у травні 2005 року.

Директор департаментуА.Сачівко


2003-2006  "Радіопроект", програмування "АІТЕК"

ВГОРУ