This version of the page http://www.spfu.gov.ua/ukr/fin_stat_view.php?id=53 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-28. The original page over time could change.
Фонд державного майна України
      офiцiйний iнформацiйний сервер      
Пошук Детальний
пошук
 >> Головна >> Аналiтика
ukr rus eng
  
  
Моніторинг об'єктів



Перегляд матерiалу
Вiд 05.08.2004

Довідка про навчання фахівців з питань управління корпоративними правами держави

Відповідно до розроблених Фондом державного майна основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави запроваджена системи навчання, підвищення кваліфікації та атестації фахівців з управління корпоративними правами держави, яка передбачає підготовку таких фахівців, та підготовлено нормативні акти (положення), що передбачають проведення навчання фахівців на основі відповідних типових програм, які враховують специфічні напрямки діяльності різних категорій фахівців, залучених до процесу управління корпоративними правами держави та контролю за їх збереженням.

Навчання здійснюється за відповідними типовими програмами навчання, розробленими фахівцями Фонду та навчальних закладів, погодженими Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку та затвердженими наказами Фонду від 11.11.2003 N 2007 та від 1.06.2004 N 1046.

Нові програми розроблені з урахуванням вимог сьогодення і до осіб, які працюватимуть в спостережних радах та ревізійних комісіях. Вони передбачають більш детальне вивчення основ фінансового і інвестиційного менеджменту, бухгалтерського обліку, використання нормативно-правових важелів в інтересах держави, захисту прав акціонерів і держави як акціонера в системі корпоративного бізнесу.

Навчання та підвищення кваліфікації фахівців з управління корпоративними правами держави здійснюється двома навчальними закладами: Міжнародним інститутом бізнесу та Українським будинком економічних та науково-технічних знань.

Зазначені заклади, відібрані за результатами тендеру проведеного 13.01.2004., мають відповідні ліцензії Міносвіти на право здійснення навчального процесу та уклали з Фондом договори про співробітництво з питань навчання та підвищення кваліфікації вказаних осіб.

Після закінчення курсу навчання з метою офіційного підтвердження відповідного кваліфікаційного рівня знань з питань корпоративного управління та отримання кваліфікаційного сертифіката, який підтверджує право здійснення функцій управління корпоративними правами держави, особи, які пройшли курс навчання, складають кваліфікаційний іспит.

Після успішного складання кваліфікаційного іспиту за рішенням Екзаменаційної комісії фахівцям видаються кваліфікаційні сертифікати, що підтверджують право на здійснення функцій управління корпоративними правами держави.

Фахівці, які отримали кваліфікаційний сертифікат, в обов'язковому порядку зобов'язані не рідше одного разу на три роки підвищувати кваліфікацію з питань управління корпоративними правами держави, скласти іспит за пройденим курсом перенавчання та отримати свідоцтво про підвищення кваліфікації з питань управління корпоративними правами, яке надає право подальшого здійснення функцій управління корпоративними правами держави.

При визначенні критеріїв підбору фахівців з управління корпоративними правами держави та призначенні їх відповідальними представниками по управлінню цими корпоративними правами буде враховуватись наявність у них зазначених документів.

У 2004 році відповідно до укладених з навчальними закладами договорів заплановано провести 20 навчальних семінарів, з них 12 - у Міжнародному інституті бізнесу, 8 - в Українському будинку економічних та науково-технічних знань. Навчальні семінари проводяться щомісячно відповідно до підготовленого графік проведення навчання та підвищення кваліфікації фахівців, який погоджено з вищевказаними навчальними закладами.

Департаментом підготовлені та направлені листи з пропозицією про надання кандидатур-учасників навчальних семінарів міністерствам та відомствам, регіональним відділенням Фонду, іншим органам виконавчої влади, в управлінні яких є державні корпоративні права у статутних фондах господарських товариств.

За пропозиціями, наданими зазначеними органами, формується перелік осіб, яким необхідно пройти курс навчання та підвищення кваліфікації фахівців з питань управління корпоративними правами держави.

На протязі грудня 2003 та 7 місяців 2004 року проведено 11 навчальних семінарів за програмою підготовки фахівців з питань управління корпоративними правами держави, з них - 1 семінар для голів (членів) спостережних рад, та 1 семінар з підвищення кваліфікації зазначених фахівців.

У цих семінарах взяли участь 338 фахівців.

З них:

працівники ЦА та РВ Фонду - 252 ( 148 +104)

працівники інших органів виконавчої влади - 33

представники органів управління ВАТ, ЗАТ - 31

У вересні-жовтні планується провести навчальні семінари за програмами навчання голів та членів ревізійних комісій, спостережних рад та підвищення кваліфікації фахівців, в яких приймуть участь більше 150 працівників ЦА, РВ ФДМУ, різних міністерств та відомств, а також голови деяких ВАТ.

Начальник Нормативно аналітичного Управління з питань корпоративних відносин С. Шевченко


2003-2006  "Радіопроект", програмування "АІТЕК"

ВГОРУ