This version of the page http://www.spfu.gov.ua/ukr/fin_stat_view.php?id=48 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-28. The original page over time could change.
Фонд державного майна України
      офiцiйний iнформацiйний сервер      
Пошук Детальний
пошук
 >> Головна >> Аналiтика
ukr rus eng
  
  
Моніторинг об'єктів



Перегляд матерiалу
Вiд 08.07.2004

Стан і перспективи управління корпоративними правами держави.

За дорученням Президента України і Уряду Фондом державного майна, міністерствами і відомствами опрацьована і запроваджена в життя система обліку та управління корпоративними правами держави, яка дає можливість ретельного аналізу процесів, які тут відбуваються.

Враховуючи, що в умовах підготовки до Президентських виборів, ситуація з управління корпоративними правами держави подається не завжди об'єктивно, а процеси які тут відбуваються дещо спрощено, Фонд державного майна України дає аналіз, який базується на об'єктивних даних та матеріалах, розглянутих та затверджених Колегією Фонду державного майна, до якої входять представники майже всіх зацікавлених сторін: Урядових структур, Верховної Ради України, профспілок.

Загальна характеристика та структура корпоративних прав держави

На початок поточного року держава в особі Уряду, Фонду державного майна України, міністерств і відомств здійснювали управління корпоративними правами держави у 1427 відкритих та закритих акціонерних товариствах, 101 товаристві з обмеженою відповідальністю та 34-х національних акціонерних і державних холдингових компаній (НАК і ДХК), створених спеціальними рішеннями Президента України та Уряду.

Із загальної кількості корпоративних прав держави в господарських товариствах (1562 об'єкта):

363 об'єкта (23% від загальної кількості) мають у своєму статутному фонді державну частку понад 50%, яка надає державі право контролю за їх діяльністю;

632 господарських товариства (41% від загальної кількості) мають державну частку розміром від 25% до 50%;

567 господарських товариства (36%) мають державну частку в статутному фонді менше 25%.

З них тільки:

179 господарських товариств, або 12% від загальної кількості, мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;

55 господарських товариства (4% загальної кількості ) складають такі, корпоративні права яких закріплені у відповідності з правовими актами у власності держави;

306 пакетів акцій господарських товариств передано до статутних фондів національних акціонерних компаній і державних холдингових компаній.

Частка держави в статутних фондах господарських товариств (без НАК та ДХК) складає 11,3 млд. гривень, з яких в управлінні Фонду державного майна - на суму менше 5млд. гривень.

В структурі корпоративних прав держави значний сегмент займають підприємства, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство (567 господарських товариств, або 36% від їх загальної кількості), кредиторська заборгованість в яких створилася в основному до передачі Фонду корпоративних прав і пов'язана в основному з втратою зовнішніх ринків після розвалу Радянського союзу. В той же час є випадки штучного банкрутства, які використовуються як засіб більш дешевого ніж приватизація засобу придбання контролю над підприємствами.

Чинне законодавство передбачає захист таких підприємств від реального банкрутства до завершення процедури приватизації. Тому на даному етапі держава переобтяжена підприємствами-банкрутами. Процедура ж санації таких підприємств в ряді випадків безперспективна.

У звітному періоді завдяки вжитим державою заходам (звернення до Вищого господарського суду, обласних господарських судів, кредиторів підприємств-боржників) призупинено провадження у справах про банкрутство 7 підприємств, закрито справи по 3-х підприємствах. Проте, ще 102 акціонерних товариства з контрольними пакетами акцій, знаходяться на тій чи іншій стадії банкрутства, зокрема: 44 АТ - в стадії розпорядження майном, 32 - в стадії санації і 26 - в процесі ліквідації. Згідно діючого законодавства, створені державою органи управління з початком санації або ліквідації відсторонюються від управління і їх місце займає санатор або ліквідатор.

Для покращання роботи господарських товариств застосовувався механізм реструктуризації. За ініціативою ФДМУ, міністерств реструктуризацію пройшли або проходять більше 50 господарських товариств, в тому числі 28 таких, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Практика проведення реструктуризації свідчить про підвищення платоспроможності, поліпшення фінансово-господарського стану господарських товариств після реструктуризації.

Проте, за відсутності достатньої фінансової підтримки процесу реструктуризації підприємств з боку державного бюджету вона ще суттєво обмежена.

Управління корпоративними правами держави згідно діючого законодавства здійснюють Фонд державного майна України, міністерства і відомства, облдержадміністрації та деякі юридичні особи.

Центральний апарат ФДМУ управляє 434 об'єктами, що становить 28% від загальної їх кількості, з них 193 об'єкти (12%), є такими, що надають державі право контролю за їх діяльністю, (далі - контрольні).

Регіональні відділення ФДМУ управляють 1128 господарськими товариствами (72%), з них контрольними є 170 об'єктів, або 11% від загальної кількості.

На підставі Генеральної угоди з Фондом державного майна України міністерства і відомства України управляють 35 господарськими товариствами, з них контрольними є 24 об'єкта. 3 господарськими товариствами управляють інші юридичні особи.

Наведені дані свідчать про те, що корпоративний портфель держави був припустимий на період маcової приватизації, а зараз потребує глибокого реформування, яке вже розпочато.

Внаслідок вжитих державою заходів щодо оптимізації свого корпоративного портфелю за останні три роки кількість господарських товариств, що мають в статутному фонді державну частку, зменшилась на 23% (табл. 1). Разом з тим, дещо зросла кількість створених державою спільно з іншими власниками акціонерних товариств, державна частка в статутному фонді яких складає менше 50%, що потребує посилення уваги до процесів, що тут відбуваються.

Станом наКількість господарських товариствз них:
від 0% до 25%від 25% + 1 акція до 50%від 50% + 1 акція до 100%
01.01.20021699584778337
01.01.20031561528702331
01.01.20041314495540279

Табл.1 Моніторинг корпоративних прав держави, часток, паїв у статутних фондах ВАТ (за винятком НАК і ДХК та СП) за останні три роки.

В структурі акціонерних і холдингових компаній 100% державної власності в статутному фонді мають 28 компаній з 34 (83%), 5 (14%) мають державну частку від 50% і більше, і лише 1 компанія має державну частку в статутному фонді 47,7%.

У власність та управління національних акціонерних і державних холдингових компаній передано майнових прав, вартість яких складає майже 22,06 млрд. грн., з них:

12,96 млрд. грн. складає вартість активів господарських товариств, які передані до статутних фондів компаній;

9,1 млрд. грн. становить вартість державного майна, яке перебуває на балансі компаній та використовується ними.

Таким чином, основна частина активів держави зосереджена саме у 34 НАК і ДХК, більшість з яких (62% від загальної чисельності, або 20 компаній, сукупний розмір статутного фонду яких становить близько 9,97 млрд. грн.) перебувають під прямим контролем Кабінету Міністрів України та міністерств.

Фонд державного майна України здійснює управління корпоративними правами держави 14 НАК і ДХК, що становить 38% від загальної чисельності компаній, проте це дрібні і малопотужні об'єкти, а сукупний розмір їх статутного фонду становить 2,99 млрд. гривень.

Таким чином аналіз структури корпоративних прав держави свідчить про наступне:

1. Близько 80% корпоративних прав держави є залишками пакетів акцій, недопроданих в процесі приватизації на які немає достатнього попиту. Деякі з них виставляються на продаж і не продаються по три і більше разів. Основна причина - визначена за діючими законами ціна на них не відповідає попиту.

2. Більше третини портфелю корпоративних прав держави складають підприємства - банкрути, причини банкрутства яких для більшості підприємств виходять за межі управління корпоративними правами. При цьому законодавство з питань банкрутства не дає можливості державі в особі органів управління брати активну участь у процесах відновлення платоспроможності цих об'єктів.

Аналіз показників управлінського контролю господарських товариств з державною часткою у статутному фонді більше 50 відсотків

Відповідно до законодавства України управління корпоративними правами держави крім більшості холдингів, де сконцентровані значні активи держави, здійснює Фонд державного майна України, або інший орган виконавчої влади на підставі генеральної угоди з ФДМУ.

Всього станом на 01.01.2004 року укладено - 38 генеральних угод.

З них:

З галузевими міністерствами і відомствами - 35 угод.

З іншими органами виконавчої влади - 1 угоду.

З іншими суб'єктами управління - 2 угоди.

Для здійснення безпосереднього представництва в органах управління господарських товариств до спостережних рад з часткою держави більше 50% залучено 997 осіб.

В тому числі з 166 особами заключені спеціальні договори-доручення, інші представляють інтереси держави без таких договорів. Зокрема, 831 член спостережних рад представляють інтереси держави без договорів доручень.

У всіх акціонерних товариствах (271), де кількість акціонерів більше 50 осіб, а частка держави складає більше 50% створені наглядові ради крім тих, що знаходяться в стадії санації та ліквідації.

З них:

наглядових рад господарських товариств, управління корпоративними правами держави яких здійснює ФДМУ - 232;

наглядових рад господарських товариств, управління корпоративними правами держави яких здійснюють міністерства - 32, або 11% від загальної кількості;

наглядових рад господарських товариств, управління корпоративними правами держави яких здійснюють інші органи управління - 7, або 2% від загальної кількості.

За 2003 рік проведено 722 засідання наглядових рад господарських товариств, де розглянуто найважливіші питання господарської діяльності товариств. Більшість з цих питань ініціювалось до розгляду на засіданні наглядових рад саме відповідальними представниками держави.

У звітному періоді суттєво покращилася виконавська дисципліна представників держави, активізувалася їх робота в органах управління господарськими товариствами. Але слід зазначити, що діюче законодавство не передбачає матеріальне заохочення роботи державних службовців у складі відповідних органів управління господарськими товариствами.

Деякі заходи, що вживаються по вдосконаленню управління корпоративними правами держави.

Впровадження ефективного механізму реформування та управління корпоративними правами держави передбачено Посланнями Президента України, Програмою Уряду "Послідовність. Ефективність. Відповідальність". Вони вимагають від органів виконавчої влади зосередження своїх зусиль на впровадженні сучасної системи управління об'єктами державної власності, забезпечення прибутковості роботи господарських товариств, підвищення рівня їх капіталізації, збільшення бюджетних надходжень від їх діяльності тощо.

Конкретні механізми впровадження професійного управління цими об'єктами закладено в затверджених Урядом "Основних концептуальних підходах до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави".

Фонд та міністерства, відомства сконцентрували свої зусилля на виконанні цього документу і за порівняно короткий термін вирішили ряд важливих питань, а саме:

Створено єдиний реєстр корпоративних прав держави, завершується робота по створенню реєстру інших об'єктів державної власності.

Активізується робота по підготовці кадрів, здатних мислити і управляти по-новому, принципово відстоювати інтереси держави. Зокрема, Фонд розробив нові, орієнтовані на досягнення цих цілей, програми навчання, відібрав на тендерній основі кращі навчальні центри, де пройдуть перепідготовку вже в 2004 році більше 600 працівників Фонду, міністерств і відомств. Положення цих програм враховують специфічні напрямки діяльності різних категорій фахівців, залучених до процесу управління. Надалі право управляти корпоративними правами держави будуть одержувати лише особи, які отримали кваліфікаційний сертифікат після складання кваліфікаційного іспиту. На сьогодні за новими програмами Фондом вже проведено підготовку близько 200 таких осіб.

Проводиться відповідна робота щодо вдосконалення чинного законодавства з питань корпоративного управління. Зокрема, в минулому році розроблено і затверджено більше 20 нормативних актів з цих питань Уряду та Фонду. Здійснюється перебудова діяльності ревізійних комісій шляхом чіткої регламентації їх діяльності, функцій, прав та обов`язків їх членів. Затверджено Зразкове положення про ревізійну комісію акціонерного товариства, в статутному фонді якого державна частка перевищує 50 відсотків.

Для детального врегулювання правовідносин між органом уповноваженим управляти корпоративними правами держави та його представником розроблено "Типовий договір доручення на виконання функцій з управління пакетом акцій, що належать державі".

З метою формування принципово нової системи підбору та підготовки кадрів на посаду голів правління акціонерних товариств, в статутному фонді яких державна частка перевищує 50 відсотків, розроблено Положення "Про формування кадрового резерву голів правління акціонерних товариств, в статутному фонді яких державна частка перевищує 50 відсотків" та Порядок проведення атестації керівників виконавчих органів акціонерних товариств, в тому числі державних холдингових компаній, у статутному фонді яких державна частка перевищує 50 відсотків.

З метою вдосконалення організації роботи щодо порядку складання та погодження (затвердження) річних фінансових планів господарських товариств, у статутному фонді яких державна частка перевищує 50 відсотків, затверджено Порядок погодження (затвердження) Фондом річних фінансових планів господарських товариств, у статутному фонді яких державна частка перевищує 50 відсотків.

Особлива роль приділяється підготовці і проведенню зборів акціонерів за підсумками 2003 року. На цих зборах здійснюється оцінка діяльності голів правлінь компаній, вносяться істотні зміни до складу спостережних рад, ревізійних комісій, заміна тих, хто не відповідає високим вимогам або морально не готовий захищати інтереси держави.

Вносяться істотні зміни і до статутів акціонерних товариств, що випливають з вимог Президента України, Програми дій Уряду, Господарського та Цивільного кодексів.

Аналіз фінансово-економічних показників господарської діяльності підприємств з державною часткою у статутному фонді більше 50 відсотків

Підсумки роботи державного корпоративного сектору економіки за 2003 рік свідчать, що фінансово-економічні показники підприємств, на діяльність яких держава має вирішальний вплив, покращились навіть в умовах, коли корпоративні права держави залишаються сформованими за залишковим принципом .

Так, у порівнянні з відповідним періодом минулого року майже на 52% зменшилася прострочена кредиторська заборгованість та на 36% прострочена дебіторська заборгованість, близько половини підприємств покращили дисципліну платежів до бюджету. В цілому по підприємствах з часткою держави в статутному фонді нараховано лише податків до державного бюджету на суму 6,2 млрд. гривень, що на 5% більше ніж у 2002 році. При цьому 70% господарських товариств, пакети акцій яких закріплені в державній власності, збільшили розмір відрахувань до Державного бюджету України.

Найбільший обсяг відрахувань здійснили підприємства електроенергетичного комплексу та зв'язку.

За результатами роботи у 2003 році господарськими товариствами нарахування дивідендів на державну частку становить понад 322,8 млн. грн., що на 4% перебільшує визначене завдання. В той же час низька відповідальність голів правлінь "НАК Нафтогазу" та ще декількох великих підприємств електроенергетики, не підпорядкованих Фонду, не дали можливості у повному обсязі перерахувати до бюджету нараховані дивіденди.

Позитивні зрушення відбулися з погашенням заборгованості із виплати заробітної плати. У цілому за минулий рік сума заборгованості зменшилася на 11%.

Зросли у звітному періоді у порівнянні з минулим роком показники вартості основних фондів, вартості чистих активів, власного та оборотного капіталу.

Обсяг довгострокових фінансових інвестицій господарських товариств збільшився на 8%. Найбільшу вартість довгострокових фінансових інвестицій в звітному періоді мали підприємства хімічної та нафтохімічної промисловості - 769,5 млн. грн.

Загальний обсяг чистого прибутку, що отримали в 2003 році господарські товариства, в статутному фонді яких державна частка перевищує 50% (без урахування НАК і ДХК), становить майже 1,12 млрд. гривень.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року на 46% зросла кількість господарських товариств, які збільшили чистий прибуток або зменшили збиток. В цілому 52% підприємств, корпоративні права яких закріплені в державній власності працювали ефективніше, ніж у минулому році.

Вартість чистих активів господарських товариств, у статутному фонді яких державна частка перевищує 50%, в 2003 році у порівнянні з відповідним періодом минулого року збільшилась на 5%.

Найбільшу вартість чистих активів за звітний період мали підприємства електроенергетичного комплексу.

Розмір власного капіталу господарських товариств на кінець 2003 року склав 20,2 млрд. грн.

Таким чином, не дивлячись на те, що кращі підприємства держави в більшості вже приватизовані, корпоративний сектор, що залишається під контролем держави в цілому у 2003 році працював краще, ніж у попередні роки і вніс свій вклад у розвиток економіки України, яка має позитивну динаміку про що свідчить статистика.

Середньорічні темпи зростання ВВП за останні 3 роки складають 7,4%, промислового виробництва - 12,5%, інвестиції в основний капітал - зросли на 192%, обсяги експорту майже на 70%, продуктивність праці в промисловості - на 185%.

І в цьому році ці темпи не зменшилися, а зростають. Протягом 4 місяців темп ВВП зріс на 11,5%, а обсяги промислового виробництва на 17,7%, що є найбільшими на Європейському континенті.

Якщо казати про невирішені проблеми з управлінням державною власністю, то вони, перш за все, пов'язані сьогодні в основному з неприйняттям дуже важливих для управління Законів.

Зокрема неприйняття таких базових законів, як "Про Кабінет Міністрів України", "Про Фонд державного майна Україні", які вже неодноразово розглядалися Верховною Радою України, не дає можливості чітко визначити межі відповідальності між Урядом, міністерствами і таким органом зі спеціальним статусом, як Фонд державного майна України і породжує нерозуміння стосовно дій Фонду серед депутатського корпусу.

Відсутність Закону "Про акціонерні товариства", проект якого отримав позитивну оцінку міжнародних експертів, суттєво ускладнює роботу Уряду, Фонду державного майна по управлінню корпоративними правами держави. При цьому слід зазначити, що Україна майже остання на теренах бувшого СРСР, яка не має такого закону. В той же час саме в Україні в розрахунку на 10000 мешканців створено найбільшу кількість акціонерних товариств і найбільш слабо законодавчо захищені інтереси держави як акціонера.

Не затвердження Парламентом запропонованої Урядом і Фондом нової програми приватизації не дає можливості прискорити реформування корпоративного портфелю держави, збалансувати ціну продавця-держави на свої акцій з реальним попитом.

Особливо негативно відбивається на управлінні державною власністю затримка у проведенні політичної реформи.

Враховуючи що окремі регулюючі закони тривалий час перебувають у стані проектів значними є ще розбіжності між проголошеними принципами державного корпоративного управління і реальною практикою. Все це потребує активної роботи з проведення через Верховну Раду України нових законодавчих актів (Законів України "Про управління об'єктами державної власності", "Про холдингові компанії", "Про акціонерні товариства", "Про Фонд державного майна України", "Про Державну програму приватизації" тощо.

Необхідні рішучі дії щодо оптимізації корпоративного портфелю держави. При цьому, перш за все, на законодавчому рівні необхідно прийняти рішення щодо проведення за ціною, яку пропонує ринок, максимально швидкого продажу державних пакетів акцій, розмір яких не дає змогу державі здійснювати контроль за діяльністю акціонерних товариств. Президент України встановив граничний термін продажу всіх пакетів акцій розміром до 50% до кінця 2005 року.

Треба забезпечити більш диференційований підхід до встановлення завдань з управління об'єктами державної власності, враховуючи специфіку підприємства, функції, які воно виконує, конкретні вимоги до нього з боку суспільства. Контроль за фінансами та ефективністю управління має проводитись з урахуванням цих особливостей. Не всі об'єкти при цьому повинні бути орієнтовані лише на прибуток. Більше уваги треба приділити соціальну аспекту планів і завдань. Особливо це стосується градоутворюючих підприємств.

Фонд, як акціонер, має покращити моніторинг виконання підприємствами фінансових планів, більш глибоко аналізувати причини збитковості акціонерних товариств. За результатами такого аналізу розробляти конкретні заходи щодо поліпшення їх фінансового стану.

Працівникам органів приватизації, міністерств та відомств необхідно активніше впливати на нарахування дивідендів на державну частку, враховуючи фінансовий стан, рівень доходів і витрат підприємства. Прийняття відповідних управлінських рішень щодо сплати акціонерними товариствами дивідендів на державну частку повинно базуватися на стратегічному фінансовому плануванні підприємств.

Разом з ДКЦПФР України Фонд, міністерства повинні активно запроваджувати у акціонерних товариствах з державною часткою національних принципів корпоративного управління, створенні механізмів ефективного захисту прав і інтересів акціонерів, особливо дрібних, сприяти реалізації проголошеної Президентом і Урядом стратегії детінізації української економіки, що в кінцевому результаті повинно призвести до поліпшення інвестиційного та соціального клімату у суспільстві.

Перший заступник Голови Фонду
Є.Григоренко



2003-2006  "Радіопроект", програмування "АІТЕК"

ВГОРУ