«Нафтогаз» йде на мирову угоду з «РосУкрЕнерго»?!

Автор: Алла ЄРЬОМЕНКО
  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Ще в березні «ДТ» ставило запитання: чи вдасться компанії «РосУкрЕнерго» РУЕ), співвласник якої Дмитро Фірташ близький з Віктором Януковичем і Юрієм Бойком, вийняти 8,3 млрд. дол. із кишень українських платників податків? У таку суму вилилися позовні вимоги цієї компанії в Стокгольмському суді. Запитання було цілком закономірним навіть з урахуванням того факту, що НАК «Нафтогаз України» до березня 2010-го не визнавала жодної з вимог «РосУкрЕнерго». Крім того, колишнє керівництво НАКу та юристи весь час запевняли, що у «Нафтогазу» дуже сильні позиції, що давало змогу розраховувати на успіх української газової компанії в судовому розгляді.

На 17 травня 2010 року призначено чергове слухання справи «Нафтогаз» — «РосУкрЕнерго» в Арбітражному інституті при Торговельній палаті Стокгольма.

За даними «Дзеркала тижня», «Нафтогаз України» розглядає два основні варіанти розвитку подій. Відповідно до першого, НАК готова укласти мирову угоду з «РосУкрЕнерго» і відшкодувати останній 11 млрд. кубометрів газу в товарному вираженні. Нагадаю, цей обсяг газу був вилучений НАКом у 2009 році. Більш того, у НАКу запевняли, що цей газ був вилучений у РУЕ як компенсація «Нафтогазу» після того, як у результаті підписання прямого контракту між НАКом і «Газпромом» у січні 2009 року «РосУкрЕнерго» було виключено зі схеми поставок газу в Україну та за її межі. Це було зроблено за узгодженням із «Газпромом», якому належить 50% РУЕ.

Якщо цей варіант має право бути, то саме час поставити такі запитання:

— де «Нафтогаз України» візьме потрібні 11 млрд. кубометрів, якщо в підземних сховищах газу після зимового сезону залишилося не більш як 8 млрд. кубометрів, які Україні самій знадобляться в наступному опалювальному сезоні?

— хто відшкодує «Нафтогазу» 1,7 млрд. дол., що ним були заплачені в 2009 році «Газпрому» за ті самі 11 млрд. кубометрів газу («Газпром» платив авансом за газотранспортні послуги, а НАК з цих грошей розрахувалася з «Газпромом»)?

— хто оплатить витрати на закачування, осушування, зберігання і відбір цього спірного обсягу газу і коли?

— якщо «Нафтогазу» доведеться закуповувати 11 млрд. кубометрів газу в «Газпрому» (а грунт для цього вже підготували під час підписання харківських газових угод, збільшивши річний обсяг закупівлі НАКом до 36,7 млрд. кубометрів), то за якою ціною?

— і звідки на це НАК візьме кошти?

Ціна питання — принциповий момент. У різні періоди «РосУкрЕнерго» закуповувала газ по 50, 95 і 176 дол. за 1000 кубометрів. Частина його залишалася в українських сховищах, і на початок 2009 року становила 11 млрд. кубометрів. Нині ж, якщо закуповувати газ для «натурального» розрахунку з РУЕ, то доведеться сплачувати за ціною угоди «флот в обмін на газ» — у середньому по 333 дол. за 1000 кубометрів. Якщо вважати, що за такою ціною доведеться закупити весь обсяг у 11 млрд. кубометрів, то «Нафтогаз» буде змушений викласти близько 3,7 млрд. дол. При тому що в 2007—2008 роках «РосУкрЕнерго» оперувала загальною сумою вартості цього обсягу в 1,9 млрд. дол. Різниця, звісно, за приблизними підрахунками, може становити майже 1,7 млрд. дол.

І останнє запитання: з ким цією різницею поділяться? Адже прийняти рішення, убивче для «Нафтогазу» і в інтересах «РосУкрЕнерго», навіть дуже сміливий міністр палива та енергетики України Юрій Бойко навряд чи зможе без згоди на те президента країни.

Версія друга. У цьому разі українська сторона має визнати незаконність вилучення в РУЕ
11 млрд. кубометрів
. Штрафні санкції не будуть визнані і, відповідно, виплачені. Проте натомість «Нафтогаз» повинен буде компенсувати розмір ринкового збитку, завданого РУЕ.

Нині, за інформацією «ДТ», за позовом РУЕ в Україні працює експертна група, покликана визначити розмір ринкового збитку, завданого швейцарській «РосУкрЕнерго».

У разі реалізації першої або другої версії «Нафтогазу» буде непереливки.

* * *

Як повідомляло «ДТ», перший позов «РосУкрЕнерго» (Швейцарія, Цуг) до НАК «Нафтогаз» був поданий у квітні 2008 року. У січні 2009-го «РосУкрЕнерго» подала ще три позови проти «Нафтогазу». У травні і листопаді 2009 року РУЕ збільшила початкові вимоги і висунула нові — у рамках уже існуючих позовів (див. «ДТ», №12 від 27 березня 2010 року).

У свою чергу, «Нафтогаз України» подав чотири окремі зустрічні позови до «РосУкрЕнерго». Перші два датуються серпнем 2008 року, ще два — кінцем грудня 2008-го. Протягом 2009 року «Нафтогаз» також висував зустрічні вимоги до РУЕ в рамках уже існуючих позовів. Вимоги «Нафтогазу України» пов’язані з невиконанням або неналежним виконанням компанією «РосУкрЕнерго» майже всіх контрактів, які у РУЕ були укладені з «Нафтогазом» у 2005—2009 роках, — на поставки газу в Україну, на транзит газу компанією «РосУкрЕнерго» в Європу, на зберігання газу РУЕ в українських підземних сховищах.

У результаті всі позови і з боку РУЕ, і з боку «Нафтогазу» (всього вісім арбітражних виробництв) були об’єднані в одну справу 28 серпня 2009 року.

Вперше «Нафтогаз України» повідомив про судовий спір з «РосУкрЕнерго» наприкінці березня 2009 року. За словами тодішнього першого заступника голови правління НАК Ігоря Діденка, швейцарський газотрейдер висунув позови про нарахування національній компанії пені і штрафних санкцій у розмірі 600 млн., 55 млн. і 20 млн. дол. відповідно. У свою чергу, «Нафтогаз України» подав до «РосУкрЕнерго» зустрічні позови на 62 і 118 млн. дол.

На той момент, за даними НАКу, «РосУкрЕнерго» не подавала позову про законність заволодіння «Нафтогазом» на початку 2009 року 11 млрд. кубометрів газу, який раніше належав газотрейдеру. Пізніше стало відомо, що РУЕ збільшила претензії до «Нафтогазу» майже до 8,3 млрд. дол. через експропрійовані, на її думку, 11 млрд. кубометрів газу.

Після відставки 11 березня 2010 року уряду Ю.Тимошенко «Нафтогаз України» практично поміняв у своєму юрдепартаменті юристів, котрі займалися справою проти РУЕ і працювали при екс-голові правління НАКу Олегу Дубині.

Інтереси НАК «Нафтогаз України» у справі проти РУЕ також представляє відома міжнародна юридична фірма White & Case. Ця фірма залучила як юридичних співрадників українську юридичну фірму Magisters (раніше більш відому, як «Магістр і партнери»).

Інтереси компанії «РосУкрЕнерго» в Арбітражному суді Стокгольма представляють два англійські адвокати (баристери), один із яких має почесне звання QC («адвокат королеви» — найвище адвокатське звання в Англії), і відома шведська юридична фірма Setterwalls.

У справі «РосУкрЕнерго» проти «Нафтогазу України» уже відбулися два слухання по суті справи (у червні—липні 2009 року і в січні 2010-го). Крім того, відбулося кілька процесуальних слухань.

На початку квітня Стокгольмським арбітражним судом було прийнято проміжне рішення про відшкодування НАКом компанії «РосУкрЕнерго» 197 млн. дол. І хоча це набагато менше, ніж вимагала РУЕ, НАК спочатку збиралася оскаржити це рішення в Апеляційному суді округу Свеа в Стокгольмі, тому що регламент Арбітражного інституту при Торговельній палаті Стокгольма, де розглядається справа НАК проти РУЕ, не передбачає процедури подання апеляції.

Більш того, 7 квітня перший віце-прем’єр України Андрій Клюєв заявив, що уряд відстоюватиме інтереси держави в позовних спорах між «Нафтогазом» і «РосУкрЕнерго». При цьому він дав зрозуміти, що Кабмін має намір розглянути можливість оскарження арбітражного рішення, відповідно до якого «Нафтогаз» мав виплатити 197 млн. дол. у рамках спірних питань між компаніями в 2008 році.

Тим часом у середині квітня глава Мін’юсту Олександр Лавринович заявив, що «Нафтогаз» має намір відмовитися від української адвокатської компанії Magisters, яка захищала інтереси НАКу в Арбітражному суді Стокгольма. Неофіційно в «Нафтогазі» підтвердили цю інформацію і заявили, що НАК захищатиметься силами своїх юристів. Залишається відповісти на запитання: хто для «своїх» юристів залишиться «своїм»?..

* * *

Отримавши інформацію про можливе відшкодування РУЕ
11 млрд. кубометрів газу і підписання мирової угоди, «ДТ» звернулося по оперативні коментарі в уряд України і НАК «Нафтогаз України». У НАКу коментувати цю ситуацію поки що відмовилися. Не дочекавшись відповіді і від Кабміну, ми, однак, вирішили оприлюднити отриману з НАКу інформацію. Може, це когось зупинить…

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору