ГПУ: рокіровки в очікуванні осені

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

Микола Голомша звільнив посаду заступника генерального прокурора. Тепер він очолить військову прокуратуру Центрального регіону. «Наказом від 22 липня Голомша призначений військовим прокурором Центрального регіону. Нині він у відпустці», — повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури.

У списку заступників генпрокурора, вивішеному на сайті ГПУ, прізвища М.Голомши вже немає. В Олександра Медведька залишилося сім заступників (включно з першим): Віктор Пшонка, Віктор Кудрявцев, Віктор Занфіров, Віталій Щоткін, Ренат Кузьмін, Євген Блажівський, Юрій Ударцов, повідомила «ЛІГАБізнесІнформ».

В органах прокуратури М.Голомша працює з початку 90-х. У Генеральну прокуратуру вперше потрапив у 2001 році, коли кілька місяців очолював відділ нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства. У листопаді 2003-го став заступником генпрокурора України. У квітні 2007-го М.Голомшу перевели на посаду прокурора Львівської області, проте вже в травні повернули на попередню посаду — заступника генпрокурора.

По поверненні зі Львова М.Голомші було доручено курирувати розслідування найбільш резонансних кримінальних справ (у тому числі — про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе та отруєння
В.Ющенка). Після цього, як повідомляли ЗМІ, його кандидатуру в секретаріаті президента (не без участі глави секретаріату Віктора Балоги) навіть приміряли на посаду керівника ГПУ, але призначення не відбулося.

У Генеральній прокуратурі України заявляють, що колишнього заступника генерального прокурора Миколу Голомшу понизили в посаді не через відмову переглянути свою позицію щодо Голодомору 1932—1933 років, а на його власне бажання.

Про це йдеться в заяві прес-служби Генеральної прокуратури. Як зазначається в заяві, 4 серпня деякі інтернет-видання, з посиланням на власні джерела, поширили інформацію про те, що «заступника генерального прокурора України Миколу Голомшу було звільнено з Генпрокуратури і понижено в посаді через відмову переглянути свої позиції щодо Голодомору 1932—1933 років...»

Прес-служба Генеральної прокуратури України уповноважена заявити, що «поширена інформація не правдива, має спекулятивний характер і спрямована на дискредитацію органів прокуратури та втягування її в політику».

У Генпрокуратурі також відзначили, що М.Голомша неодноразово звільнявся з посади заступника генерального прокурора за власним бажанням. Так, у 2007 році він уже звертався з проханням про переведення у прокуратуру Львівської області. Нинішнього року, на його прохання, 22 липня наказом генерального прокурора України М.Голомшу було призначено на посаду військового прокурора Центрального регіону.

Як повідомило 4 серпня видання «Фокус» із посиланням на власні джерела, М.Голомшу було звільнено з Генпрокуратури і понижено в посаді через відмову переглянути свої позиції щодо Голодомору 1932—1933 років. Так, джерело, близьке до Генпрокуратури, розповіло, що питанням відставки М.Голомші займався перший заступник генпрокурора Віктор Пшонка.

«Наприкінці липня Пшонка разом із одним із заступників глави АП зайшов у кабінет Голомші. Під час розмови було порушено питання визнання Голодомору геноцидом українського народу», — сказав співрозмовник видання.

Як відомо, Апеляційний суд м. Києва на початку нинішнього року визнав більшовицьких лідерів СРСР винними в організації геноциду українців у 1932—1933 роках. М.Голомша курирував цей судовий процес від прокуратури, за його підписом матеріали, зібрані СБУ, пішли в суд.

«Під час розмови (В.Пшонки і М.Голомші) мова зайшла про те, що всі розуміють характер того політичного моменту, і Голомші ні за що не докоряють, проте тепер позицію Генпрокуратури з цієї справи слід було б змінити», — повідомив співрозмовник «Фокуса».

За його словами, така необхідність постала не так через політичні погляди президента Віктора Януковича, як внаслідок необхідності виправдати його в судовому процесі, розпочатому щодо нього громадянином Володимиром Волосюком.

Як нагадує видання, у середині червня В.Волосюк подав на В.Януковича в суд за те, що під час спілкування з журналістами у Страсбурзі президент заявив, що Голодомор не був геноцидом виключно українського народу.

На думку позивача, тим самим президент порушив закон, відповідно до якого «публічне заперечення Голодомору 1932—1933 років в Україні як геноциду визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним».

«Перед юристами з Банкової постало завдання захисту Януковича в суді. З СБУ і парламентом питань не було, — восени закон про відповідальність за заперечення геноциду мають скасувати. Проте, оскільки судове рішення, яке знайшло відповідальних саме за геноцид, було вже прийняте, виникла необхідність переглянути позицію Генпрокуратури, з чим вони й прийшли до Голомші», — повідомило джерело.

Проте, за даними цього джерела, М.Голомша відмовився відкликати свій підпис під документами щодо Голодомору, за що й був звільнений із Генпрокуратури і, фактично, понижений по службі.

Військовий прокурор Центрального регіону Микола Голомша заперечує, що був звільнений з посади заступника генерального прокурора через зустріч із першим заступником генпрокурора Віктором Пшонкою, на якій нібито було заслухано його позицію щодо Голодомору 1932—1933 років. Про це він повідомив агентству «Українські Новини». «Мене запрошував Віктор Павлович Пшонка, я йому підтвердив, що він до мене не підходив і зі мною на цю тему (Голодомору 1932—1933 років) не говорив. Він не приходив до мене. Я підтверджую, що такого не було», — сказав Голомша. При цьому він відмовився коментувати причину свого звільнення з посади заступника генпрокурора і попросив звернутися із цим питанням до генпрокурора Олександра Медведька.

Раніше посади заступника генерального прокурора України позбулася Тетяна Корнякова. У липні її було призначено заступником міністра палива та енергетики Юрія Бойка. В міністерстві вона курируватиме відділ боротьби з корупцією.

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору