This version of the page http://www.usuft.kiev.ua/relations.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-15. The original page over time could change.
НУХТ у міжнародному вимірі
университеты и вузы украины | спеціальність біотехнологія | спеціальність технологія м'яса | спеціальність технологія хліба та бродильних виробництв | спеціальність автоматизація та комп'ютрні науки | спеціальність теплоенергетика та холодильні машини | спеціальність технологія молока | спеціальність інженерна механіка | спеціальність екологія | спеціальність технологія харчування
НУХТ у міжнародному вимірі
НУХТ у міжнародному вимірі

Національна вища освіта є «містком у майбутнє», оскільки саме в університетах виховується еліта країни, яка у недалекому майбутньому посяде керівні позиції у національній політиці та економіці.

У зв'язку з цим наша загальнонаціональна євроінтеграційна політика має набути цілком визначеного спрямування, насамперед пов’язаного з інтеграцією вітчизняних ВНЗ у європейський освітній та науковий простір. Зрозуміло, що перед українськими університетами постає двоєдина задача: з одного боку – виховати покоління фахівців, не лише кваліфікованих за найвищими світовими стандартами, а й здатними вільно спілкуватися з зарубіжними колегами, а з іншого боку – перетворити вітчизняну науку у складову частину світової.

Розуміючи критичну нагальність та складність задач інтеграції нашого університету до європейського та світового науково-освітнього простору, ректорат НУХТ прийшов до висновку про необхідність докорінної реорганізації міжнародної роботи в університеті.

Крім традиційних завдань з набору та навчання іноземних громадян у НУХТ було розроблено низку заходів інтеграційного спрямування, а саме:

  • вступ та активну співпрацю з міжнародними спілками з харчової науки та технології;
  • налагодження прямих контактів із знаними навчальними та науковими закладами спорідненого спрямування;
  • організація на базі нашого університету структурних підрозділів міжнародних наукових, професійних та технологічних спілок та асоціацій;
  • участь у міжнародних студентських проектах;
  • активну співпрацю з європейськими освітніми програмами, тощо.

Протягом 2007-2008 років проводилася інтенсивна діяльність у напрямку зміцнення позицій НУХТ як єдиного представника України в світовій організації з харчової науки та технології (IUFoST). У червні поточного року проведено конференцію Української Асоціації вищих навчальних закладів та підприємств харчової промисловості (UkrUFoST) за участю представників IUFoST і EFFoST, на яких крім поточних питань було розглянуто питання юридичного оформлення та державної реєстрації UkrUFoST.

Засновниками виступили НУХТ, ДонДУЕТ, ОНАХТ та ХНУХТ, КНТЕУ. При цьому, враховуючи факт членства НУХТ в IUFoST а також визначну роль НУХТ в організації UkrUFoST було вирішено закріпити посаду президента UkrUFoST за ректором НУХТ, а посаду виконавчого секретаря – за проректором з міжнародної науково-педагогічної роботи НУХТ.

Значна увага приділяється також співпраці НУХТ з Європейською федерацією з харчової науки та технології EFFoST. На запрошення віце-президента EFFoST професора Лелієвельда делегація НУХТ взяла участь у європейській конференції EFFoST у Португалії в листопаді 2007 року. Під час конференції було встановлено зв’язки із EHEDG (Європейська група з гігієни, інжинірингу та проектування підприємств харчової промисловості). Планується низка спільних заходів з організації акредитованої лабораторії EHEDG з наданням їй права Європейської сертифікації харчових виробництв відповідно до стандартів ISO, HACCP та EHEDG. Під час візиту Президента EHEDG до НУХТ відбулися його перемовини з керівництвом UkrUFoST в особі Президента А.І. Українця та підписання контракту про заснування Української Регіональної групи EHEDG.

За ініціативи НУХТ під егідою EFFoST забезпечено роботу україномовної сторінки на web-порталі food-info.

Протягом 2007-2008 календарних років суттєво посилено роботу з поновлення та підписання договорів про співпрацю з зарубіжними спорідненими ВНЗ харчового профілю. На теперішній час діють 15 договорів про спільну науково-технічну діяльність із спорідненими ВНЗ, серед яких договори з: Вищим інститутом харчової і смакової промисловості в Пловдіві (Болгарія); Словацьким політехнічним інститутом у Братиславі; Ханойським політехнічним інститутом (В'єтнам); Комп’єнським технологічним університетом (Франція); Люблінською та Білостоцькою політехнікою (Польща); Мюнхенським університетом та Потсдамським інститутом перероблення зерна (Німеччина); Могилівським технологічним Інститутом (Білорусь); Кубанським державним університетом (Росія). Налагоджено зв'язки і окреслені напрямки подальшої академічної співпраці з Пенсільванським університетом, США.

Поновлено договори та продовжено термін їх дії з Комп’єнським технологічним університетом та Інститутом цукрової промисловості в м. Лежно (Польща). Проведено зустрічі з керівництвом Кубанського аграрного університету, на яких було обговорено перспективи укладення угод про спільне виконання цільових науково-технічних програм «Виробництво, перероблення і сертифікація продукції рослинництва».

За ініціативи професора Хууба Лелієвельда було проведено зустріч з Доктором Герхардом Шлеінінгом з університету BOKU (Відень, Австрія) з метою укла-дення договору про тісну співпрацю в освітньому та науково-дослідному напрямках щодо взаємної акредитації навчальних програм, обміну студентами та викладачами, спільною участю у міжнародних науково-дослідних консорціумах. Аналогічні зустрічі готуються з представниками Вагенінгенського університету (Нідерланди).

У 2007 році НУХТ увійшов як партнер – виконавець у програму ISEKI MUNDUS (Інтеграція безпеки та знань про навколишнє середовище у світову харчову науку) за напрямком – гармонізація навчальних програм з харчової науки та технології.

У 2007 році відбулося 18 зустрічей, серед найбільш значущих з них є зустрічі з представниками Комп'єнського технологічного університету (Франція), Технічного університету Братислави (Словаччина), Вагенінського університету (Нідерланди), фірми “BITZER” (Німеччина). На цих зустрічах розглянуто широкий спектр напрямів діяльності: від залучення перспективних іноземних студентів, обміну студентами та їхньої участі у міжнародних студентських програмах, до виконання спільних науково-дослідних проектів.

Підготовче відділення для іноземних громадян НУХТ

Підготовче відділення в НУХТ було відкрито 1 вересня 2001 року для підготовки іноземних громадян до навчання у технічних , економічних, лінгвістичних, медичних, музичних вищих навчальних закладів України. Беручи до уваги складну демографічну та соціально-економічну ситуацію в Україні і особливо суттєве скорочення кількості вступників, управління міжнародних зв’язків НУХТ приділяло особливої уваги залученню потенційних вступників до НУХТ. Завдяки цьому суттєво розширено географію прийому.

Для забезпечення позитивної динаміки зростання кількості вступників – громадян іноземних країн до НУХТ прийняти низку заходів із забезпечення Європейської конвертації освітньо-кваліфікаційних рівнів та спеціальностей, які присвоюються в НУХТ, розглянути можливість виділення іноземних студентів у окремі групи з викладанням базових дисциплін російською або англійською мовами.

Протягом цих років одержали підготовку з української та російської мов, математики, фізики, хімії, економіки, економічної географії, біології, країнознавства та музичних дисциплін більше ніж 400 іноземних студентів з 17 країн світу (КНР, Південна Корея, Ірак, Іран, Монголія, Єгипет, Сирія, Конго, Республіка Гвінея, Чорногорія, Франція, Еквадор, Нігерія, Туреччина, Венесуела, Нова Зеландія, В’єтнам, Туркменістан, Франція та ін.), які зараз успішно навчаються в різних вищих навчальних закладах України, зокрема міста Києва.

За основу робочих планів та програм підготовчого відділення взято Програма для підготовчих факультетів. Викладання української та російської мов ведеться за базовими підручниками, а також підручниками та методичними вказівками розробленими викладачами підготовчого відділення для іноземних студентів НУХТ.

У 2007 році Управлінням міжнародних зв’язків НУХТ було подано заявку на участь групи студентів та аспірантів НУХТ у всесвітньому конкурсі студентів Кубок Кулінар 2008 (фірма Кулінар (Швеція) є світовим лідером на ринку харчових добавок). Було проведено 2 зустрічі з представниками фірми Кулінар, яка проводила інтерв’ю з командою НУХТ, схвалила проект програми участі та забезпечує оплату всіх видатків з поїздки групи студентів до Швеції та їхню участь у міжнародному конкурсі Кубок Кулінар 2008 у січні 2008 році у Швеції.

Підготовлено команду, надано всіх видів консультацій та сприяння у виготовленні зразків продукції, підготовлено презентацію наукового проекту та забезпечено мовну підтримку команді НУХТ.

На конкурсі CULINAR CUP 2008 команда НУХТ посіла 4 місце, та була премійована грошовим призом у 2000 € та пам`ятним знаком і дипломами.

За ініціативою УМЗ НУХТ встановлюються зв’язки з потенційними роботодавцями для студентів-випускників НУХТ. При цьому наголос робиться на те, щоб потенційні роботодавці відбирали студентів, починаючи з третього курсу та визначали для них специфіку індивідуальної підготовки (з можливістю для потенційного роботодавця замовляти індивідуальні курси для відібраних студентів). Передбачалося також надати потенційному роботодавцю можливість стимулювати найкращих студентів шляхом запровадження іменних стипендій та премій. Так, за поданням УМЗ НУХТ та деканату енергетичного факультету фірма Trane-Ukraine з інвестиціями США встановила стипендію для найкращого студента-холодильщика в розмірі 400 грн.

3-9 листопада 2008 року у м. Любляна (Словенія) відбулася перша Європейська конференція з харчової науки, на якій було представлено делегацію українських ВНЗ (НУХТ, ОНАХТ, ХНАХТ, Полтавського університету споживчої кооперації та Тернопільського державного технічного університету ім. І. Пулюя. Українські учені представили 2 пленарні доповіді ( у тому числі 1 від НУХТ), 11 стендових презентацій (у тому числі 4 від НУХТ). На думку Оргкомітету конференції та Виконавчого директорату ЕFFоSТ, така участь у конференції підтвердила найвищий статус української харчової науки.

9-13 листопада 2009 року у м. Будапешт (Угорщина) відбулася друга Європейська конференція з харчової науки, на якій було представлено делегацію українських ВНЗ (НУХТ та ДонНУЕТ).

Загалом українські учені представили 2 пленарні доповіді ( у тому числі 2 від НУХТ), 7 стендових презентацій (у тому числі 7 від НУХТ). На думку Оргкомітету конференції та Виконавчого директорату ЕFFоSТ, така участь у конференції підтвердила найвищий статус української харчової науки.

За взаємним погодженням між ректором НУХТ та керівництвом ЕFFоSТ вирішено розпочати підготовчі роботи з організації Європейської конференції ЕFFоSТ та ЕНЕDG на базі НУХТ, яку заплановано провести у 2012 році. Виходячи з досвіду проведення Європейських конференцій, планується мати 600-700; делегатів з усіх країн Європи, представників університетів, науково-дослідних інституцій та виробництва. При позитивному рішенні цього питання з боку керівництва ЕFFoSТ, дана організація зобов'язується взяти на себе значну частину фінансових витрат на проведення конференції. Очевидно, що проведення конференції загальноєвропейського рівня забезпечить лідируючі позиції українських харчовиків в Європейському науковому та освітньому просторі.

У березні 2009 року відбулася 5-та конференція Асоціації, на якій були підтверджені повноваження професора А.І. Українця на посаді Президента Асоціації, а також розглянуто низку питань з тематики гармонізації навчальних планів за ОКР бакалавр за напрямками «харчова наука та технологія» та «харчовий інжиніринг» у рамках міжнародного проекту ISEKI MUNDUS–TEMPUS. Із презентаціями виступили генеральний координатор проекту професор Кристіна Сильва з Католицького університету з Порто (Португалія) та керівник робочої групи проекту професор Інгрід Бауман з Університету Загреба (Хорватія). Представлені доповіді викликали значний інтерес аудиторії. Серед запрошених були ректори університетів-фундаторів УКРЮФОСТ, а також представники університетів Харкова, Полтави, Тернополя, Одеси. Міністерство освіти та науки України представляв зав. сектором департаменту вищої освіти І.І. Бабин

У вересні поточного року за участю НУХТ та УКРЮФОСТ було проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми харчування: технологія та обладнання, організація та економіка». Учасники конференції обговорили питання інтеграції українських ВНЗ у європейський науково-освітній простір, а також питання поширення в Україні методології та практики ЕНЕDG що-до запровадження високих гігієнічних стандартів проектування підприємств харчової промисловості та організації виробництва з метою забезпечення харчової безпеки, що є найвищим пріоритетом у Європі.

6 травня 2009 року Національний університет харчових технологій було прийнято до лав Міжнародної Асоціації Університетів (МАУ)

Інформацію про Національний університет харчових технологій як члена Асоціації розміщено на сайті Асоціації, у щорічному Міжнародному довіднику університетів, базі даних Асоціації по світовим вищим навчальним закладам, яка розповсюджується на компакт-диску серед членів Асоціації.

Національний університет харчових технологій має можливість прийняти участь у заходах, які проводить Асоціація, а саме: щорічні конференції, загальна Конференція один раз на чотири роки, круглі столи, семінари, практичні заняття та інші види зустрічей за тематикою відділів МАУ.

Членство у МАУ дає можливість НУХТ приєднатися до всесвітньої мережі університетів та інших вищих навчальних закладів, брати участь в світовому діалогові з питань проблем вищої освіти, отримувати своєчасну та корисну інформацію про ключові напрямки та важливий розвиток з питань вищої освіти, отримання доступу до програм та можливостей запропонованих виключно членам, отримання безкоштовних публікацій про всі системи та заклади вищої освіти по всьому світу.

Перейти на Сайт Управління міжнародних зв`язків