This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/204 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-03. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ  САЙТИ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ 
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
СПІВРОБІТНИЦТВО З РАДОЮ ЄВРОПИ
Співробітництво у сфері забезпечення свободи слова та ЗМІ

Питання забезпечення свободи слова є одним із актуальних аспектів співробітництва України у рамках Ради Європи. Як на рівні Комітету Міністрів РЄ, так і Парламентської Асамблеї РЄ відбувається постійний конструктивний діалог, метою якого є досягнення повного забезпечення в Україні свободи висловлення та інформації у відповідності до стандартів РЄ.

В рамках Спільної програми Європейської Комісії та Ради Європи щодо України стосовно українських ЗМІ Міністерством юстиції спільно з Департаментом засобів масової інформації та рівності Генерального Директорату з прав людини РЄ було розроблено План дій для ЗМІ в Україні, розрахований на ознайомлення українських суддів зі стандартами Ради Європи і, зокрема, вимогами Конвенції про захист прав і основних свобод людини у галузі дотримання свободи висловлення та інформації, метою якого є забезпечення відповідності законодавчої бази стандартам та документам Ради Європи, експертна оцінка законодавчої бази, повсякденне застосування законодавства.

19 листопада 2002 року відбулася зустріч Міністра юстиції України О.В. Лавриновича з експертами Ради Європи К. Якубовичем та Д. Андерсоном в рамках моніторингу Комітету Міністрів Ради Європи дотримання і забезпечення у всіх країнах-членах РЄ свободи висловлення і інформації.

План дій Ради Європи для ЗМІ в Україні 2006-2008

Від середини дев’яностих років – дати набуття членства України в Раді Європи – питання ЗМІ перебувають постійно в полі зору Організації, яка від 2001 запровадила спеціальну програму підтримки ЗМІ в Україні, що здійснювалась на платформі співробітництва Ради Європи, Європейського Союзу та України. Новим імпульсом в реалізації цієї програми став указ Президента України 39/2006 від 20 січня 2006 року про “План дій з виконання зобов’язань України перед Радою Європи”, в якому серед пріоритетів визначається також і перегляд законодавства з питань ЗМІ та відповідно розроблена програма Ради Європи.

З посиланням на існуючі виклики було розроблено та ухвалено – за активної участі як експертів, так і безпосередніх учасників з української сторони – чинний, Другий план дій для ЗМІ в Україні, який становить платформу для конкретних дій та співробітництва між Радою Європи та українською стороною, із залученням законодавців, представників виконаної гілки влади, безпосередньо журналістів, журналістських об’єднань та організацій, навчальних закладів, НУО і т. ін. Водночас ця платформа передбачає залучення та взаємодію партнерських інституцій, які сприяють вирішенню медійних питань.

План дій для ЗМІ в Україні віднайшов своє формальне закріплення в новій Спільній програмі між Радою Європи, Європейським Союзом та Україною, здійснення якої розпочалось від 2006 року, а завершилося в кінці квітня 2008 року.

9 лютого 2007 року відбулось засідання круглого столу, присвячене обговоренню експертних висновків законів України “Про телебачення і радіомовлення” та “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”. Засідання було організоване спільно Радою Європи, Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації, Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президентові України. В ньому взяли участь експерти Ради Європи Ів Саломон та Кароль Якубович, члени Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, представник Державного комітету телебачення і радіомовлення України, представники Національної комісії з питань регулювання зв’язку України, представники неурядових організацій, діяльність яких пов’язана з ЗМІ, журналісти.

Протягом 2007- 2008 року проводилось багато міжнародних конференції, таких як, розвиток медіа в Європі та Україні: орієнтири для порядку денного; Регулювання он-лайн медіа: межі свободи слова та свавілля; Корупція у ЗМІ: українські реалії та досвід Польщі; Перехід від державного мовлення до суспільного в Україні: практичні аспекти та регіональний зріз тощо.

План дій Ради Європи для України на 2008-2011 роки

В рамках плану дії Ради Європи для України на 2008-2011 роки, передбачається програма співробітництва у сфері забезпечення слова та ЗМІ. Згідно цієї програми було розроблено проект «Про сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі».

Тривалість цього проекту розрахована на серпень 2008 – квітень 2010. Фінансування забезпечене в рамках СП ЄК/РЄ «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» (90% ЄК; 10% РЄ). Загальний бюджет проекту складає € 1, 229 000. Партнерами цього проекту виступають: Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі, Міністерство юстиції та Верховна Рада.

Загальною метою проекту є підвищення стандартів журналістики для забезпечення ліпшого інформування української громадськості про політичні й соціальні процеси в Україні. Задля її досягнення проект здійснюватиметься в трьох різних, але взаємозалежних напрямах:

  • подальша підтримка процесу зміцнення законодавчої бази діяльності ЗМІ;
  • підвищення етичних стандартів журналістської професії;
  • підтримка постійного діалогу між ЗМІ, громадянським суспільством та органами державної влади.

Засоби масової інформації та демократія

Вільні, незалежні та плюралістичні засоби масової інформації, яким присвячена 10 стаття Європейської конвенції з прав людини, відіграють надзвичайно важливе значення у житті демократичного суспільства. Діяльність Ради Європи в сфері засобів масової інформації спрямована на:

  • зміцнення свободи слова та інформації, а також вільний обмін ідеями та інформацією без огляду на кордони;
  • подальший розвиток загальноєвропейських політичних заходів, а також відповідних правових та інших документів;
  • підготовку відповідних заходів з тим, щоб законодавство та політика у сфері ЗМІ відповідали рівню технологічних, економічних та регламентаційних змін в області засобів масової інформації.

Свобода слова та інформації

Європейська декларація про свободу висловлювання та інформації, яку Комітет міністрів ухвалив у 1982 році, містить зобов`язання урядів держав - членів Ради Європи дотримуватись свободи вираження поглядів.

Сприяти транскордонній трансляції телепрограм

Європейська конвенція про транскордонне телебачення, яка набула чинності у 1983 році, покликана сприяти транскордонній трансляції телевізійних програм, гарантуючи свободу прийому та ретрансляції цих програм на території договірних сторін. Конвенція реалізується через дотримання договірними сторонами мінімального обсягу принципів щодо змісту програм, права відповіді, реклами, спонсорства.

Положення Конвенції стосовно юрисдикції доступу до важливих публічних подій, реклами та телеторгівлі, були в значній мірі переглянуті у додатковому протоколі, який набув чинності 1 березня 2002 року. На сьогодні сторонами конвенції є 31 держава (з них 1 держава, яка не є членом Ради Європи).

Інші правові документи, в яких містяться зобов`язання для сторін

Європейські угоди стосовно питань про:

  • обмін програмами за допомогою телевізійних фільмів (набрала чинності в 1961 році);
  • захист телевізійних передач (набрала чинності в 1961 році);
  • запобігання трансляціям, що здійснюються зі станцій, які розташовані не на території держав-учасниць (набрала чинності в 1967 році) та протоколи до неї.

Європейські конвенції:

  • з питань авторського права та суміжних прав в рамках супутникового транскордонного телерадіомовлення;
  • про правовий захист послуг з умовним доступом.

Рекомендації

Комітет міністрів ухвалив ряд правових та політичних заходів з різних аспектів діяльності засобів масової інформації, зокрема, таких, як:

  • захист джерел інформації журналістів;
  • засоби масової інформації та вибори;
  • аудіо- та відеопіратство;
  • захист прав власника;
  • прозорість і плюралізм засобів масової інформації;
  • ексклюзивні права на телетрансляцію найважливіших подій;
  • подача насильства в електронних ЗМІ
  • “злобні виступи”;
  • незалежність та функціонування регулятивних органів в телерадіомовному секторі;
  • свобода спілкування в Інтернеті;
  • поширення інформації через ЗМІ з огляду на судовий розгляд кримінальних справ;
  • свобода політичних дебатів у ЗМІ.

Європейські конференції міністрів, які є відповідальними за засоби масової інформації

Конференції міністрів, які проводяться регулярно, повинні постійно підтверджувати зобов`язання щодо свободи засобів масової інформації, ухвалювати важливі стратегічні пропозиції та визначати орієнтири у подальшій роботі Ради Європи в області засобів масової інформації. Конференція 2005 року (Київ, 10-11 березня) завершилася ухваленням плану дій, спрямованого на розвиток свободи вираження поглядів, плюралізму та розмаїття в інформаційних службах та в їхньому змісті, так само як і на захист прав людини та якнайширше залучення всіх громадян до інформаційного суспільства.

Першочергові завдання

Керівний комітет з питань ЗМІ відповідає за сучасну діяльність з п’яти основних тем:

  • свобода вираження поглядів та свобода інформації в часи криз (робочі умови медійних працівників під час кризових ситуацій, їхня відповідальність, в тому числі з огляду на приватність та повагу до людської гідності);
  • культурне розмаїття та плюралізм ЗМІ в світлі розвитку концентрації ЗМІ та нових комунікаційних технологій і послуг;
  • громадське(публічне) телерадіомовлення в інформаційному суспільстві;
  • права людини в інформаційному суспільстві (захист неповнолітніх від шкідливої за змістом інформації, ролі та відповідальність різних учасників інформаційного суспільства, сприяння цифровому включенню за допомогою засобів медійної освіти);
  • вивчення відповідності законодавства держав-членів в питаннях дифамації з огляду на практику Європейського суду з прав людини.

Діяльність, спрямована на розвиток та консолідацію демократичної стабільності

Пріоритетом серед ініціатив Ради Європи, спрямованих на зміцнення демократичної безпеки, є встановлення системи ЗМІ, яка б задовольняла всім вимогам демократичного суспільства, особливо в нових державах-членах. Програми співробітництва в ділянці ЗМІ передбачають надання підтримки цим країнам через експертизу законодавства, інформаційних семінарів та навчань з таких питань, як свобода журналістів, дії ЗМІ і расизм, висвітлення виборів, доступ до інформації і т. ін.

Європейська аудіовізуальна обсерваторія

Європейська аудіовізуальна обсерваторія накопичує, оброблює та поширює інформацію про ринковий, правовий та фінансовий розвиток в аудіовізуальній області в Європі. Обсерваторія виникла в результаті часткової угоди, до якої сьогодні долучились 36 держав - членів Ради Європи. Членом угоди є також Європейське співтовариство, яке представлене Європейською комісією.

Завданням Європейської аудіовізуальної обсерваторії є створення умов для більшої відкритості аудіовізуального сектору в Європі як для професіоналів, так і для відповідних керівників політичного рівня.

Європейська аудіовізуальна обсерваторія керує унікальною інформаційною мережею, в якій представлені понад 400 різних інформаційних джерел (партнери), професійні організації, кореспонденти і т. ін.). Завдяки цій мережі Обсерваторія здатна постачати відповідну оновлювану інформацію до аудіовізуальних ринків щодо фінансування та правових питань в аудіовізуальному секторі.

Обсерваторія готує свою інформацію в наступних формах: публікації, онлайнові продукти та послуги, бази даних з вільним доступом, конференції-презентації.

Інтернет  http://www.coe.int/media

      http://www.obs.coe.int

      (Європейська аудіовізуальна обсерваторія)

На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
3.11.2010р.
Особистий прийом громадян заступником Міністра юстиції – директором Департаменту державної виконавчої служби Геннадієм Стадніком
3.11.2010р.
Зустріч першого заступника Міністра юстиції Інни Ємельянової з представниками Школи вищого корпусу державної служби
3.11.2010р.
Підписання Угоди про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Республіки Македонія

Інші анонси >>

  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Примусове виконання рішень судів
  • Антикорупційні ініціативи
  • Легалізація об’єднань громадян
  • Реєстрація друкованих ЗМІ та інформагентств
  • Міжвідомче міжнародне співробітництво
  • Виконання міжнародних конвенцій
  • Співпраця з міжнародними інституціями
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
  • Євро—2012
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Пошукова система «Єдиний Реєстр громадських формувань»
Перелік громадських формувань
  • Політичні партії
  • Громадські організації
  • Благодійні організації
  • Постійно діючі третейські суди
  • Творчі спілки
  • Торгово-промислові палати
  • Інформація про місцеві громадські формування
Реєстр символіки громадських формувань
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр атестованих судових експертів
Система публічних торгів конфіскованим та арештованим майном
Перевірка спеціального бланка нотаріального документа

АРХІВ НОВИН
Листопад
Пн18152229
Вт29162330
Ср3101724
Чт4111825
Пт5121926
Сб6132027
Нд7142128

Всі новини >>