This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/4660 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-02. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ  САЙТИ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ 
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС
2005 рік
31 грудня Постановою Кабінету Міністрів України від 31 грудня 2005 року № 1312 „Про невідкладні заходи щодо запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти" утворено Міжвідомчу робочу групу з питань запровадження зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти та моніторингу якості освіти. До складу Міжвідомчої робочої групи введено заступника Міністра юстиції України – Горбунову Лідію Миколаївну.
30 грудня Розпорядженням Президента Україна від 30 грудня 2005 року № 1312/2005-рп „Про робочу групу з питань започаткування співробітництва з Міленіум Челендж Корпорейшн" утворено робочу групу з питань започаткування співробітництва з Міленіум Челендж Корпорейшн. До складу групи робочої введено заступника Міністра юстиції України Ємельянову Інну Іванівну.
29 грудня Розпорядженням Президента України від 29.12.2005 року № 1305/2005-рп "Про уповноваження С.Головатого на підписання Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб" уповноважено Міністра юстиції України Головатого Сергія Петровича на підписання від імені України Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб.
28 грудня Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2005 року № 1295 "Про забезпечення офіційного видання Конституції України" виділено Міністерству юстиції України кошти для офіційного видання 100 000 примірників Конституції України – із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року № 2222 – IV.
24 грудня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2005 року № 567-р "Про утворення Комісії з реформування освіти" утворено Комісію з реформування освіти. До складу Комісії введено заступника Міністра юстиції України Лідію Горбунову.
23 грудня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 19 грудня 2005 року № 105/5 „Про впорядкування умов оплати праці працівників науково-дослідних установ та Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції Міністерства юстиції України", зареєстрований у Міністерстві юстиції України 21 грудня 2005 року за № 1540/11820.
23 грудня У м.Житомирі під головуванням заступника Міністра юстиції України Лідії Горбунової пройшло підсумкове засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення. Розглянуто питання формування правової культури та підвищення правосвідомості громадян. У заході брали участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації. Під час засідання Лідія Горбунова зазначила, що упродовж 2005 року діяльність Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення була сплямована на створення дієвої та всеохоплюючої системи правової освіти серед усіх верств населення, з урахуванням вікових категорій, соціального становища, кола інтересів. В ході засідання схвалено план роботи Ради на 2006 рік, який передбачає розгляд питань правового виховання дітей дошкільного віку як необхідної складової створення складової безперервної правової освіти і виховання нового покоління громадян України.
23 грудня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2005 року № 561-р "Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у звязку з 75-ми роковинами голодомору в Україні" утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів у звязку з 75-ми роковинами голодомору в Україні. До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції України Сергія Головатого.
15 грудня Постановою Верховної Ради України від 15.12.2005 року № 3197-ІV "Про видання оновленного тексту Конституції України" доручено Кабінету Міністрів України забезпечити офіційне видання Міністерством юстиції України тексту Конституції України із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року №2222 – IV "Про внесення змін до Конституції України", накладом 100 000 примірників.
11-14 грудня В ході робочого візиту делегації Міністерства юстиції Китайської Народної Республіки до України, відбулася зустріч з заступником Міністра юстиції України Дмитром Котлярем. В ході зустрічі обговорювалися питання, пов'язані з передачею засуджених осіб відповідно до Договору між Україною та Китайською Народною Республікою про передачу засуджених осіб. За результатами візиту українська та китайська сторони висловили готовність щодо подальшого розвитку двосторонніх відносин між міністерствами юстиції обох країн.
7 грудня Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2005 року № 1151 „Про організацію взаємодії Кабінету Міністрів України з Верховною Радою України" на Міністра юстиції України Сергія Головатого покладено персональну відповідальність за забезпеченням взаємодії з комітетами Верховної Ради України з питань правової політики, з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, з питань прав людини, національних меншин і міжнародних відносин, з питань Європейської інтеграції, з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.
7 грудня Постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2005 № 1157 „Про звільнення Лутковської В.В. з посади Уповноваженого у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини" Лутковську Валерію Володимирівну звільнено з посади Уповноваженого у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.
5-6 грудня У м.Києві пройшла міжнародна конференція „Верховенство права: питання теорії і практики", організаторами якої були Національний Університет „Києво-Могилянська академія", Організація з безпеки та співробітництва в Європі/Координатор проектів в Україні, Національна комісія зі зміцнення демократії та утвердження верховенстві права й Українська правнича фундація. Міжнародну конференцію відкрив Міністр юстиції України Сергій Головатий. На думку Сергія Головатого конференція має стати першим кроком до обміну думками з питань теорії і практики верховенства права між науковцями і представниками влади.
30 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року №1128 „Питання державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності" установлено, що з 1 березня 2006 року, державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності здійснює Міністерство юстиції України.
30 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року 1141 „Про призначення Новиченка М.Р. першим заступником директора Державного департаменту у справах релігій", першим заступником директора Державного департаменту у справах релігій призначено Новиченка Миколу Романовича.
30 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2005 року №1142 „Про призначення Журавської Л.В. заступником директора Державного департаменту у справах релігій", заступником директора Державного департаменту у справах релігій призначено Журавську Ларису В'ячеславівну.
29-30 листопада Міністерство юстиції України спільно з посольством Французької Республіки в Україні провели фахові консультації з питань реформування системи надання безоплатної правової допомоги в Україні та компенсації шкоди жертвам насильницьких злочинів. Метою заходу було ознайомлення українських фахівців із досвідом французьких експертів у зазначених сферах.
28-29 листопада Відбувся робочий візит Міністра юстиції України Сергія Головатого до Ради Європи. В ході робочого візиту Сергій Головатий зустрівся з Генеральним директором Генерального директорату з правових питань Ради Європи паном Гі де Велом, з яким було обговорено початок нових програм співпраці з Україною.Під час зустрічі з Президентом Європейського Суду з прав людини паном Люцісом Вільдхабером відбувся обмін думками щодо нових підходів керівництва Міністерства юстиції до виконання рішень Європейського Суду з прав людини Україною. Питання кваліфікаційної підготовки українських суддів були обговорені в ході зустрічі з директоркою Генерального директорату з прав людини Джейн Дінсдейл. Також в ході робочого візиту Міністра юстиції України Сергія Головатого до Ради Європи відбулася зустріч з Секретарем Венеціанської Комісії паном Джанні Букіккіо. Під час робочого візиту Міністра юстиції України Сергія Головатого до Ради Європи, від імені України було підписано чотири конвенції Ради Європи:
- Конвенцію про запровадження системи реєстрації заповітів, 1972 року;
- Конвенцію про охорону архітектурної спадщини Європи, 1985 року;
- Конвенцію Ради Європи про відмивання, пошук, арешт та конфіскацію доходів, одержаних злочинним шляхом, та про фінансування тероризму, яку було укладено 16 травня 1995 року під час ІІІ Саміту Ради Європи у Варшаві;
- Європейську угоду про подорожування молодих осіб за колективними паспортами між державами – членами Ради Європи, 1961 року.
25 листопада Розпорядженням Президента України від 25 листопада 2005 року № 1244 „Про уповноваження С.Головатого на підписання Європейської угоди про подорожування молодих осіб по колективних паспортах між державами – членами Ради Європи" Міністра юстиції України Сергія Головатого уповноважено на підписання від імені України Європейської угоди про подорожування молодих осіб по колективних паспортах між державами – членами Ради Європи, вчиненої 16 грудня 1961 року у м. Парижі.
25 листопада Розпорядженням Президента України від 25 листопада 2005 року № 1245 „Про уповноваження С.Головатого на підписання Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів" Міністра юстиції України Сергія Головатого уповноважено на підписання від імені України Конвенції про запровадження системи реєстрації заповітів, вчиненої 16 травня 1972 року у м. Базелі.
25 листопада Розпорядженням Президента України від 25 листопада 2005 року № 1246 „Про уповноваження С.Головатого на підписання Конвенції про охорону культурної спадщини Європи" Міністра юстиції України Сергія Головатого уповноважено на підписання від імені України Конвенції про охорону культурної спадщини Європи, вчиненої 3 жовтня 1985 року у м. Гранаді.
23 листопада Розпорядженням Президента України від 23 листопада 2005 року № 1235 „Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту „Будівництво лінії електропередачі 300 кВ Аджалик - Усатове" утворено делегацію України для участі у переговорах з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту „Будівництво лінії електропередачі 300 кВ Аджалик - Усатове". До складу делегації уведено Андрієву Тамару Володимирівну – директора Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.
16 листопада У місті Києві відбулась зустріч Міністра юстиції України Сергія Головатого з Координатором проектів ОБСЄ в Україні Послом Джеймсом Шумейкером. Під час зустрічі сторони відзначили високий рівень співпраці між ОБСЄ та Міністерством юстиції України, а також обговорили питання її подальшого практичного наповнення.
14 листопада Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2005 року № 453-р „Про ведення колективних переговорів з укладення Генеральної, галузевих і регіональних угод" затверджено склад групи повноважних представників Сторони власників та уповноважених ними органів, які об'єдналися для ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк і здійснення контролю за її виконанням. До складу групи уповноважених представників введено заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну.
11 листопада Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 11 листопада 2005 року № 102/5 „Про внесення змін до Інструкції про проведення виконавчих дій".
11 листопада У м. Києві відбулась робоча зустріч Міністра юстиції України Сергія Головатого з Віце-прем'єр-міністром, Міністром юстиції Словацької Республіки Даніелем Ліпшицем, який відвідав Україну з одноденним робочим візитом. Під час зустрічі сторони обговорили питання активізації співпраці між міністерствами обох держав у сферах боротьби з корупцією та реалізації Україною завдань Плану дій Україна – ЄС. Сторони домовились про подальше міжвідомче співробітництво між міністерствами обох країн, в рамках якого йтиметься, насамперед, про надання словацького законодавства, що становить інтерес для їхніх українських колег.
10 листопада Указом Президента України від 10 листопада 2005 року № 1564 „Про призначення Д.Котляра заступником Міністра юстиції України" Котляра Дмитра Миколайовича призначено заступником Міністра юстиції України.
9 листопада Указом Президента України від 9 листопада 2005 року № 1563 „Про внесення змін до Указу Президента України від 23 травня 2005 року № 834" до складу Міжвідомчої комісії з питань реформування правоохоронних органів введено Головатого Сергія Петровича – Міністра юстиції України.
5 листопада Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2005 року № 449-р „Про утворення Організаційного комітету із забезпечення здійснення заходів, пов'язаних із створенням меморіального історико-архітектурного комплексу „Алея видатних діячів України" утворено Організаційний комітет із забезпечення здійснення заходів, пов'язаних із створенням меморіального історико-архітектурного комплексу „Алея видатних діячів України. До складу Організаційного комітету введено Головатого Сергія Петровича - Міністра юстиції України.
5 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2005 року № 1063 „Про підтвердження повноважень Лутковської В.В. на посаді Уповноваженого у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини" підтверджено повноваження Лутковської Валерії Володимирівни на посаді Уповноваженого у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.
4 листопада Указом Президента України від 4 листопада 2005 року № 1543 „Питання Української частини Українсько-Російської міждержавної комісії" до персонального складу Української частини Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-Російської міждержавної комісії введено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича; до персонального складу Української частини Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії введено директора Департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу із злочинністю Міністерства юстиції України Рябошапку Руслана Георгійовича.
31 жовтня - 1 листопада У Міністерстві юстиції України відбувся міжнародний семінар з питань реформування адвокатури та системи надання безоплатної правової допомоги в Україні за участю експертів Ради Європи, фахівців Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, представників юридичної громадськості, неурядових організацій. На семінарі обговорювались питання сучасного стану адвокатури в Україні, взаємодії з Радою Європи в зазначеній сфері, а також доступності безоплатної правової допомоги в кримінальних і інших справах в Україні та європейських державах. Учасників семінару привітав Міністр юстиції України Сергій Головатий, який, зокрема, наголосив на необхідності створення незалежної професійної самоврядної організації правників. Експерти Ради Європи поділились досвідом щодо вирішення цих проблемних питань в європейських країнах, зокрема в Данії та Великобританії.
28 жовтня Указом Президента України від 28 жовтня 2005 року № 1518 „Про звільнення В.Лутковської з посади заступника Міністра юстиції України" Лутковську Валерію Володимирівну звільнено з посади заступника Міністра юстиції України.
28 жовтня У Міністерстві юстиції України відбулась зустріч заступника Міністра юстиції України Інни Ємельянової з представниками делегації Ради Європи. Під час зустрічі заступник Міністра висловила готовність Мін'юсту продовжувати втілювати в життя заходи, що сприятимуть викоріненню корупції в Україні. Також було зазначено, що Міністерство юстиції України й надалі працюватиме над вдосконаленням національного законодавства у відповідності до вимог загальновизнаних світових стандартів у цій сфері.
24 жовтня Оприлюднено заяву Міністра юстиції України Сергія Петровича Головатого щодо неправомірності дій посадових осіб прокуратури України, які надавали коментарі через засоби масової інформації, оголошуючи та оцінюючи окремі факти кримінальних справ ще до їх розгляду судом.
19 жовтня Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року № 1488/2005 "Про призначення П.Крупка першим заступником Міністра юстиції України" призначено Крупка Петра Миколайовича першим заступником Міністра юстиції України.
19 жовтня Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року № 1487/2005 "Про призначення І.Ємельянової заступником Міністра юстиції України" призначено Ємельянову Інну Іванівну заступником Міністра юстиції України.
19 жовтня Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року № 1486/2005 "Про звільнення І.Ємельянової з посади першого заступника Міністра юстиції України" звільнено Ємельянову Інну Іванівну з посади першого заступника Міністра юстиції України.
19 жовтня Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року № 1453/2005 "Про звільнення В.Бондаренка з посади Голови Державного комітету України у справах релігій" звільнено Бондаренка Віктора Дмитровича з посади Голови Державного комітету України у справах релігій у зв'язку з ліквідацією Комітету.
19 жовтня Указом Президента України від 19 жовтня 2005 року № 1452/2005 "Про звільнення М.Новиченка з посади першого заступника Голови Державного комітету України у справах релігій" звільнено Новиченка Миколу Романовича з посади першого заступника Голови Державного комітету України у справах релігій у зв'язку з ліквідацією Комітету.
18 жовтня Делегація України взяла участь у черговому засіданні Комітету Міністрів Ради Європи у Страсбурзі. До складу делегації увійшли працівники Мін'юсту на чолі з заступником Міністра юстиції України, Уповноваженим у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Валерією Лутковською. Участники делегації надали інформацію Комітету Міністрів Ради Європи щодо виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини. Крім того, делегація надала секретаріату приклади звернень до національних судів із оскарження рішень керівництва установ відбування покарань, а також рішень судів, прийнятих за цими зверненнями. З урахуванням зобов'язань України ефективно виконувати рішення Європейського суду з прав людини запропоновано Мін'юсту України та МЗС України розглянути можливість запровадження в Постійному представництві України при Раді Європи посади працівника Міністерства юстиції України, оперативно підпорядкованого Уповноваженому у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини.
17-27 жовтня У Латвії та Данії з робочим візитом перебувала делегація українських експертів. В роботі делегації взяла участь Директор Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України Олена Семьоркіна, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій та провідні науковці у сфері адміністративного права. Під час візиту представники української делегації ознайомились з досвідом Латвії та Данії у сфері проведення адміністративних реформ та реформи цивільної служби, з організацією та принципами надання публічних послуг. У центрі уваги українських експертів було ознайомлення з роботою центральних та місцевих органів виконавчої влади, адміністративних судів, органів місцевого самоврядування Латвії та Данії.
17 жовтня Міністр юстиції України Сергій Головатий провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джоном Гербстом та заступником Директора регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку для України, Білорусі та Молдови (USAID) Карен Гілярд, сторони обговорили стан і перспективи двосторонньої співпраці в системі юстиції України. Сергій Головатий визначив магістральним напрямом у работі Міністерства юстиції України забезпечення права громадян на доступ до правосуддя через створення ефективної системи надання правової допомоги. Сергій Головатий відзначив про необхідність реформування адвокатури, правоохоронних органів та прокуратури України. Зі свого боку, американська сторона висловила підтримку вже започаткованим реформам в Україні й підтвердила свою готовність до подальшої співпраці з Мін'юстом.
14-15 жовтня В Євпаторії (АР Крим) відбувся семінар, присвячений питанням організації діяльності органів юстиції України з систематизації законодавства та правової інформатизації. У заході взяли участь відповідальні працівники Міністерства юстиції України, начальники та заступники начальників обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції. На семінарі заступник Міністра юстиції України Лідія Горбунова проаналізувала стан роботи та поінформувала про заходи щодо подальшого вдосконалення і розвитку систематизації законодавства України та правової інформатизації органів юстиції. В рамках семінару було проведено засідання "круглого столу". Заступник Міністра юстиції Лідія Горбунова, начальник Управління систематизації законодавства та правової інформації Мін`юсту Олександр Пушенко разом з учасниками "круглого столу" обговорили проблемні питання роботи, обмінялися досвідом та визначили заходи щодо подальшого вдосконалення і розвитку систематизації законодавства України та правової інформатизації органів юстиції.
13 жовтня Указом Прензидента України від 13 жовтня 2005 року № 1437/2005 "Про звільнення В.Мармазова з посади заступника Міністра юстиції України" звільнено Мармазова Василя Євгеновича з посади заступника Міністра юстиції України.
10-21 жовтня Українська делегація прийняла участь у другій сесії Конференції Сторін Конвенції ООН проти транснаціональної організованої злочинності – Палермської конвенції, яка відбулась у Відні (Австрія). До складу української делегації увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України та Держкомнацміграції України. В ході другої сесії Конференції Сторін Конвенції участники делегації здійснили огляд імплементації державами положень Палермської конвенції та Протоколів донеї, розглянули хід базової адаптації національного законодавства відповідно до Конвенції та Протоколів, в тому числі встановлення кримінальної відповідальності за незаконні діяння. Участники делегацій обговорили шляхи реалізації третього Протоколу проти незаконного виготовлення та обороту вогнепальної зброї, її складових та компонентів, а також боєприпасів до неї, який доповнює Конвенцію. Отриманий досвід буде використаний під час нормотворчої діяльності в нашій країні.
6 жовтня Указом Президента України від 06 жовтня 2005 року № 1425/2005 "Про призначення С.Головатого Міністром юстиції України" Головатого Сергія Петровича призначено Міністром юстиції України.
30 вересня В Одесі під головуванням заступника Міністра юстиції України Лідії Горбунової відбулось чергове виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення. Його учасники обговорили хід виконання Програми правової освіти населення в Одеській області. Присутні наголошували на гострій необхідності інформації про правову політику держави, а також організації доступу громадян до джерел правової інформації. У ході засідання Лідія Горбунова зосередила увагу присутніх на питанні підвищення рівня правового виховання та правової освіти в дошкільних, загальноосвітніх, професійно – технічних та вищих навчальних закладах.
30 вересня Розпорядженням Президента України від 30 вересня 2005 року № 1176/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Проект вдосконалення системи соціальної допомоги)" утворено делегацію України для участі у переговорах із Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Проект вдосконалення системи соціальної допомоги) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (вересень 2005 року, м. Київ). До складу делегації введено Кішко Світлану Юріївну – начальника відділу Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.
30 вересня Розпорядженням Президента України від 30 вересня 2005 року №1177/2005 "Про делегацію України для участі у переговорах між Україною та Арабською Республікою Єгипет щодо підготовки проекту Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах" утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Арабською Республікою Єгипет щодо підготовки проекту Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах. Головою делегації затверджено заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну. До складу делегації також увійшли начальник відділу Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України Руда Людмила Романівна, заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України Шевченко Катерина Георгіївна.
28 -30 вересня Україна взяла участь у Конференції з питань боротьби з економічною злочинністю, яка проходила у столиці Португалії – Лісабоні. Конференцію організували Рада Європи та Міністерство юстиції Португалії. До складу української делегації увійшли представники Міністерства юстиції України, Генеральної Прокуратури України, Державного комітету фінансового моніторингу України. Учасники конференції мали на меті знайти нові шляхи та тенденції боротьби з економічною злочинністю. Різновидами економічної злочинності члени делегацій назвали корупцію, відмивання коштів, підробку комерційної продукції, інвестиційні фальсифікації, злочини проти фінансових інтересів ЄС, проти довкілля тощо.
27 вересня У Міністерстві юстиції України відбулося засідання Громадської колегії при Міністрові юстиції України за участю представників об'єднань громадян, профспілкових організацій, народних депутатів, науковців, працівників засобів масової інформації. На засіданні було обрано Голову Громадської колегії при Міністрові юстиції України, ним став – Коліушко Ігор Борисович, а також обрані члени постійно діючих комісій.
27 вересня Указом Президента України від 27 вересня 2005 року №1373/2005 "Про звільнення Р.Зварича з посади Міністра юстиції України" Зварича Романа Михайловича звільнено з посади Міністра юстиції України у зв'язку з відставкою Кабінету Міністрів України.
24 вересня Постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2005 року № 982 "Про затвердження складу міжвідомчої робочої групи з питань розроблення нової структури військового резерву людських ресурсів, механізму підготовки та накопичення резервістів, які призначені для комплектування Збройних Сил, інших військових формувань під час мобілізації, та порядку формування єдиного державного замовлення на їх підготовку" затверджено склад міжвідомчої робочої групи з питань розроблення нової структури військового резерву людських ресурсів, механізму підготовки та накопичення резервістів, які призначені для комплектування Збройних Сил, інших військових формувань під час мобілізації, та порядку формування єдиного державного замовлення на їх підготовку. До складу міжвідомчої робочої групи введено заступника начальника управління з питань правоохоронної діяльності та національної безпеки департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу із злочинністю Міністерства юстиції України Гончарука Геннадія Олексійовича.
19 вересня Відбулось третє засідання робочої групи з підготовки проектів законів з метою внесення пропозицій про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво в галузі міждержавного усиновлення, під керівництвом заступника Міністра юстиції України Лідії Горбунової. Члени робочої групи погодили проекти законів України "Про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво у галузі міждержавного усиновлення" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з приєднанням до Конвенції про захист дітей та співробітництво у галузі міждержавного усиновлення".
17-23 вересня Україна взяла участь у другому засіданні Спільної комісії з практичного застосування Конвенції про захист дітей та співробітництво у галузі міждержавного усиновлення, яке проходило у Гаазі. До складу української делегації увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту України, Центру з усиновлення дітей при Міністерстві освіти і науки України, Інституту держави і права ім. Корецького. Учасники Спеціальної комісії визначили шляхи покращення взаємодії центральних та компетентних органів щодо удосконалення захисту прав і забезпечення дотримання вищих інтересів дитини у процесі міждержавного усиновлення.
14 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2005 року № 397-р "Про проведення ІV Всесвітнього форуму українців" утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення ІV Всесвітнього форуму українців. До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції України Романа Зварича.
14 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2005 року № 400-р "Про затвердження складу Комісії у справах осіб, депортованих за національною ознакою", утворено Комісію у справах осіб, депортованих за національною ознакою. Головою Комісії затверджено Міністра юстиції України Зварича Роман Михайловича. До складу Комісії у справах осіб, депортованих за національною ознакою також введено Чеховича Сергія Болеславовича - директора Департаменту конституційного законодавства та державного будівництва Міністерства юстиції України.
8 вересня Постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2005 року № 875 „Про утворення Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат" утворено Комісію з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Заступником голови Комісії затверджено Міністра юстиції України Романа Зварича.
2 вересня У Міністерстві юстиції України відбулася конференція за участю представників міністерств юстиції України та Республіки Польща. Українську делегацію очолила директор Державного департаменту з питань адаптації законодавства Олена Зеркаль, польську - директор Департаменту міжнародного права пан Ігор Джіалюк.
В ході конференції експерти обговорили питання наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Були розглянуті важливі питання банкрутства, маркування та етикетування харчових та генетично модифікованих продуктів. Також було розглянуто питання співробітництва у сфері кримінального права.
31 серпня Указом Президента України від 31 серпня 2005 року № 1223 „Про склад Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права" затверджено склад Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Заступником голови Комісії затверджено Міністра юстиції України Романа Зварича.
23 серпня Указом Президента України від 23 серпня 2005 року №1193 „Про відзначення державними нагородами України з нагоди 14-ї річниці незалежності України" почесне звання „Заслужений журналіст України" присвоєно Кручку Володимиру Дмитровичу – начальнику управління організаційно-аналітичного забезпечення діяльності Міністра, керівнику прес-служби Міністерства юстиції України.
23 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005 року № 817 „Про призначення Качки Т.А. заступником директора Державного департаменту з питань адаптації законодавства" Качку Тараса Андрійовича призначено заступником директора Державного департаменту з питань адаптації законодавства.
23 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005 року № 368-р „Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань проведення аналізу законодавства щодо виявлення правових розбіжностей та підготовки пропозицій про їх усунення" затверджено робочу групу з питань проведення аналізу законодавства щодо виявлення правових розбіжностей та підготовки пропозицій про їх усунення. Керівником Міжвідомчої робочої групи є Міністр юстиції України Зварич Роман Михайлович.
До складу Міжвідомчої робочої групи також введено:
Ємельянову Інну Іванівну - першого заступника Міністра юстиції України;
Горбатенка Василя Володимировича - директора департаменту із забезпечення взаємодії з Верховною Радою України і координації законотворчої роботи та стратегічного планування Міністерства юстиції України ;
Завальну Інну Ігорівну - директора департаменту цивільного законодавства та підприємництва Міністерства юстиції України;
Рябошапку Руслана Георгійовича - директора департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу зі злочинністю Міністерства юстиції України;
Семьоркіну Олену Миколаївну - директора Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України;
Стрекалову Ольгу Степанівну - директора департаменту фінансового законодавства Міністерства юстиції України;
Топорову Олену Володимирівну - директора департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Міністерства юстиції України;
Чеховича Сергія Болеславовича - директора департаменту конституційного законодавства та державного будівництва Міністерства юстиції України.
23 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005 року № 364-р „Про підготовку і проведення II Міжнародної спеціалізованої виставки засобів захисту, озброєння і спецтехніки "Зброя та безпека – 2005" утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення II Міжнародної спеціалізованої виставки засобів захисту, озброєння і спецтехніки "Зброя та безпека - 2005".
До складу Організаційного комітету введено Рябошапку Руслана Георгійовича - директора департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу зі злочинністю Міністерства юстиції України .
23 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2005 року № 362-р „Про утворення делегації для участі у переговорах стосовно укладення Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про спільне виконання заходів щодо транзитного переміщення персоналу та військових вантажів через територію України" утворено делегацію для участі у переговорах стосовно укладення Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про спільне виконання заходів щодо транзитного переміщення персоналу та військових вантажів через територію України.
До складу делегації введено Сідловську Людмилу Євгенівну – заступника директора департаменту міжнародного співробітництва.
20 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 серпня 20056 року № 351-р „Про утворення робочої групи з розроблення проектів актів законодавства щодо врегулювання питань розбудови мережі автомобільних доріг загального користування на умовах державно-приватного партнерства" утворено робочу групу з розроблення проектів актів законодавства щодо врегулювання питань розбудови мережі автомобільних доріг загального користування на умовах державно-приватного партнерства. У складі робочої групи затверджено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
19 серпня Відбулась зустріч Міністра юстиції України Роман Зварича з в.о. директора місії USAID (Агенції США з міжнародного розвитку) Карен Хільярд. USAID заявила про готовність надати допомогу Україні в реформуванні судової системи і створенні реєстру судових рішень.
18 серпня Відповідно до Указу Президента України від 18 серпня 2005 року № 1172/2005 „Про присвоєння рангу державного службовця" третій ранг державного службовця присвоєно першому заступнику Міністра юстиції України Ємельяновій Інні Іванівні.
18 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2005 року № 764 "Про призначення Бачука Б.Я. першим заступником директора Департаменту державної виконавчої служби" Бачука Богдана Ярославовича призначено першим заступником директора Департаменту державної виконавчої служби.
18 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2005 року № 766 „Про призначення Семерги С.І. заступником директора Департаменту державної виконавчої служби" Семергу Сергія Ілліча призначено заступником директора Департаменту державної виконавчої служби.
18 серпня Прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2005 року № 770 „Про затвердження Положення про Державний департамент у справах релігій". Державний департамент у справах релігій визначено урядовим органом державного управління, який діє у складі Мін'юсту і йому підпорядковується.
18 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2005 року № 347 „Про склад представників Кабінету Міністрів України у Національній раді соціального партнерства" у складі Національної ради соціального партнерства затверджено заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну.
18 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України, Державної податкової адміністрації України від 18 серпня 2005 року № 92/5/347 „Про внесення змін до спільного наказу Міністерства юстиції України та Державної податкової адміністрації України від 07.02.2003 № 9/5/59".
17 серпня Відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварича з координатором проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі Джеймсом Шумейкером. У ході зустрічі сторони обговорили пріоритетні напрямки співпраці.
16 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 16 серпня 2005 року № 90/5 „Про втрату чинності Положення про порядок оплати праці адвокатів за подання юридичної допомоги громадянам у кримінальних справах".
15 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 серпня 2005 року № 87/5 „Про внесення доповнень до Примірного положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними діями, а також послуг технічного характеру".
15 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 серпня 2005 року № 88/5 „Про внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів".
9 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 9 серпня 2005 року № 86/5 „Про затвердження Положення про експертно-кваліфікаційні комісії та атестацію судових експертів".
8 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України, Державного комітету України по земельних ресурсах від 8 серпня 2005 року № 84/5/232 „Про визнання таким, що втратив чинність, спільного наказу Міністерства юстиції України, Державного комітету України по земельним ресурсах від 06.06.96 № 14/5/48".
8 серпня Розпорядженням Державного секретаря України від 8 серпня 2005 року № 256 "Про робочу групу з підготовки пропозицій щодо розвитку соціального діалогу в Україні" утворено робочу групу з підготовки пропозицій щодо розвитку соціального діалогу в Україні та затверджено персональний склад робочої групи. До складу робочої групи введено заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну.
4 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 серпня 2005 року № 305-р "Про утворення робочої групи з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості" утворено робочу групу з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості. До складу робочої групи введено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
4 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 4 серпня 2005 року за № 83/5 "Про внесення змін до граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах" який зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 4 серпня 2005 року за № 856/11136.
3 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 року № 689 "Про призначення Кузя О.Р. директором Департаменту державної виконавчої служби" Кузя Олександра Родіоновича призначено директором Департаменту державної виконавчої служби.
3 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 року № 711 "Про затвердження Положення про Департамент державної виконавчої служби" затверджено Положення про Департамент державної виконавчої служби.
3 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 року № 316-р "Про делегацію Уряду України з проведення переговорів щодо постачання природного газу в Україну з Російської Федерації" утворено делегацію Уряду України з проведення переговорів щодо постачання природного газу в Україну з Російської Федерації до складу якої введено Міністра юстиції України Зварича Романа Михайловича.
3 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2005 року за № 686 "Про внесення змін у додаток 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2000р. № 403" внесено зміни до граничної чисельності працівників апарату Міністерства юстиції України.
2 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 серпня 2005 року № 303-р "Про утворення наглядової ради Українського центру сприяння іноземному інвестуванню" утворено наглядову раду Українського центру сприяння іноземному інвестуванню. До складу наглядової ради Українського центру сприяння іноземному інвестуванню введено заступника Міністра юстиції України Мармазова Василя Євгеновича.
29 липня Міністерство юстиції України провело консультації з делегацією Офісу Секретаря Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії в рамках засідання Експертної групи з підготовки проектів міжнародних договорів України про правові відносини і правову допомогу у цивільних і кримінальних справах. До делегації України, очолюваної заступником Міністра юстиції України – керівником зазначеної Експертної групи Лідією Горбуновою, увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства закордонних справ України, Генеральної прокуратури України та Державного Департаменту України з питань виконання покарань. З боку Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії у консультаціях взяли участь юридичний радник пан Августус де Вітт та експерт пані Сабріна Фофана. У ході консультацій Сторони з'ясували найбільш важливі питання, пов'язані з укладанням і виконанням угоди про примусове виконання вироків Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії. Також сторони домовилися продовжити консультації у подальшому, обмінявшись коментарями до окремих положень вказаної угоди.
27 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 липня 2005 року № 290-р "Про затвердження голови міжвідомчої координаційної ради з питань, пов'язаних з виконанням рішень судів та інших органів (посадових осіб)", головою міжвідомчої координаційної ради з питань, пов'язаних з виконанням рішень судів та інших органів (посадових осіб) затверджено Міністра юстиції України Зварича Романа Михайловича.
25 липня Відбулась зустріч заступника Міністра юстиції України Василя Мармазова з Координатором системи ООН в Україні паном Франсісом О'Доннеллом. Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо позитивних зрушень у політичному, економічному та соціальному житті України після "помаранчевої революції". Координатор системи ООН в Україні представив оновлений варіант звіту Комісії "Блакитна стрічка - 2", який містить аналіз останніх змін в Україні в економічній та політичній сферах. За результатами зустрічі сторони домовилися продовжувати подальшу взаємодію з метою визначення пріоритетних сфер і заходів співробітництва на найближчі роки.
21 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 279-р "Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів щодо увічнення пам'яті видатних діячів Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки" утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо увічнення пам'яті видатних діячів Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки. До складу Організаційного комітету введено заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну.
19 липня Розпорядженням Президента України від 19 липня 2005 року за № 1122/2005-рп "Про підготовку щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України" утворено та затверджено персональний склад робочої групи з підготовки щорічного Послання Президента України до Верховної Ради України. До складу робочої групи введено першого заступника Міністра юстиції України – Ємельянову Інну Іванівну.
19 липня Указом Президента України від 19 липня 2005 року за № 1113/2005 "Про підготовку та участь спортсменів України в Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських іграх, Всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи" утворено Організаційний комітет з підготовки та участі спортсменів України в Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, Всесвітніх Універсіадах, чемпіонатах світу та Європи. До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції України – Зварича Романа Михайловича.
19 липня У приміщенні Міністерства юстиції України (пров. Рильський, 10) під головуванням Міністра юстиції України Романа Зварича відбулось розширене засідання колегії Міністерства юстиції України з порядком денним: "Про підсумки діяльності Міністерства юстиції України у І півріччі 2005 року та завдання з підвищення ефективності його роботи". У засіданні взяли участь члени колегії Міністерства юстиції України, представники Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, керівники структурних підрозділів центрального апарату Міністерства юстиції України, підприємств, установ та організацій при Міністерстві юстиції України, начальники та заступники начальників обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції – начальники відділів державної виконавчої служби. Із заключним словом на колегії виступив Міністр юстиції України Роман Зварич. Із зазначеного питання колегія прийняла відповідне рішення.
18 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 липня 2005 року за № 271-р "Про заходи щодо недопущення мінімізації податкових зобов'язань, вивезення капіталів за кордон, а також відмивання коштів через офшорні зони" утворено міжвідомчу робочу групу з питань недопущення мінімізації податкових зобов'язань, вивезення капіталів за кордон, а також відмивання коштів через офшорні зони. До складу міжвідомчої робочої групи введено начальника управління з питань оподаткування та зовнішньоекономічної діяльності департаменту фінансового законодавства Міністерства юстиції України – Ференс Олену Миколаївну.
14 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 14 липня 2005 року №75/5 "Про внесення змін до Положення про умови і порядок проведення тендерів (конкурсів) з визначення спеціалізованих організацій для реалізації арештованого державними виконавцями майна" який зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 14 липня 2005 року за № 752/11032.
13 липня Указом Президента України від 13 липня 2005 року № 1102/2005 "Про новий склад делегації України на переговорах зі вступу України до Світової організації торгівлі" затверджено новий склад делегації України на переговорах зі вступу України до Світової організації торгівлі. До складу делегації введено заступника Міністра юстиції України Мармазова Василя Євгеновича.
13 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2005 року №260-р "Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення Всеукраїнської культурно-мистецької акції "Встане правда! Встане воля!" утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення Всеукраїнської культурно-мистецької акції "Встане правда! Встане воля!". До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції України Зварича Романа Михайловича.
13 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 липня 2005 року № 262-р "Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань відшкодування шкоди потерпілим унаслідок катастрофи військового літака СУ-27 УБ на львівському аеродромі "Скнилів" утворено міжвідомчу робочу групу з питань відшкодування шкоди потерпілим унаслідок катастрофи військового літака СУ-27 УБ на львівському аеродромі "Скнилів". Керівником міжвідомчої робочої групи затверджено заступника Міністра юстиції України Мармазова Василя Євгеновича. До складу міжвідомчої робочої групи введено директора департаменту представництва інтересів держави в судах України та в закордонних юрисдикційних органах Міністерства юстиції України Красовського Костянтина Юрійовича, начальника відділу представництва інтересів держави в господарських судах України департаменту представництва інтересів держави в судах України та в закордонних юрисдикційних органах Міністерства юстиції України Власенкову Олену Олександрівну, начальника відділу з питань законодавства про інформацію департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Міністерства юстиції України Харченко Інну Василівну.
12 липня Постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року № 571 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 2 жовтня 2003 року № 1565" внесено зміни у складі міжвідомчої робочої групи з дослідження методів та тенденцій у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом. До складу міжвідомчої робочої групи введено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
11 липня Указом Президента України від 11 липня 2005 року № 1084 „Питання Координаційної ради з питань державної служби при Президентові України" затверджено новий персональний склад Координаційної ради з питань державної служби при Президентові України. До складу Координаційної ради введено Міністра юстиції України Зварича Романа Михайловича.
11 липня Розпорядженням Державного секретаря України від 11 липня 2005 року № 207 „Про робочу групу з розгляду Закону України „Про місто-герой Севастополь" утворено робочу групу з розгляду Закону України „Про місто-герой Севастополь". До складу робочої групи введено першого заступника Міністра юстиції України Ємельянову Інну Іванівну.
7 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 липня 2005 року № 235-р „Про підготовку та відзначення 1000-річчя заснування м. Белза Львівської області" утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення 1000-річчя м. Белза Львівської області. До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції України – Зварича Романа Михайловича.
4 липня Міністр юстиції України Роман Зварич провів переговори з експертами Світового банку у рамках програми допомоги Україні у спільному інноваційному проекті „Реформування судової системи". Під час зустрічі глава делегації експертів Світового банку Валід Малік повідомив, що Світовий банк має намір сприяти Україні у реформуванні системи судочинства, матеріально-технічному забезпеченні судів, інформуванні громадськості, навчанні суддів, тощо.
4 липня Міністр юстиції України Роман Зварич зустрівся із спеціальним представником ОБСЄ по боротьбі з торгівлею людьми Хельгою Конрад. Під час переговорів сторони відзначили актуальність подолання проблеми торгівлі людьми. Також було досягнуто згоди щодо необхідності вдосконалення системи соціальної реінтеграції осіб, які стали жертвами торгівлі людьми, боротьби з міжнародною торгівлею людьми, протидії міжнародній кримінальній мережі нелегального трафіку людей.
3–7 липня Відбувся робочий візит членів Міжвідомчих робочих груп Міністерства юстиції України з розробки проектів законів "Про адвокатуру" та "Про відшкодування шкоди потерпілих від злочинів" до Німеччини. Українські експерти ознайомились з процедурою та особливостями надання компенсаційних виплат за Федеральним Законом "Про відшкодування жертвам насильницьких дій", з організацією органів самоврядування адвокатури та з процедурою доступу до адвокатської діяльності в Німеччині.
1 липня Під головуванням Міністра юстиції України Романа Зварича у Львові відбулось чергове виїзне засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення з порядком денним - основні напрями правоосвітньої діяльності, забезпечення необхідних умов для набуття широкими верствами населення правових знань та можливості доступу громадян до джерел правової інформації. У засіданні прийняли участь керівники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представники вищих навчальних закладів, наукових установ, громадських організацій та засобів масової інформації. Відкриваючи засідання, зі вступним словом до присутніх звернувся голова Ради, Міністр юстиції України Роман Зварич.
14-30 червня Україна разом з іншими країнами-учасниками засідання Двадцятої Дипломатичної сесії Гаазької конференції з міжнародного права, яке відбулося у Гаазі, прийняла Конвенцію про угоди про вибір суду. Українську делегацію очолив заступник Міністра юстиції України Василь Мармазов. У ході візиту до Гааги Василь Мармазов відвідав Міжнародний кримінальний суд та зустрівся з Президентом суду Філіппом Кіршем та суддею Еркі Коурула. Також глава української делегації відвідав Інститут з приватного та міжнародного публічного права, міжнародного комерційного арбітражу та європейського права (Інститут Ассера). За результатами зустрічей сторони домовились про можливість стажування фахівців Міністерства юстиції України у Міжнародному кримінальному суді та Інституті Ассера в рамках програми MATRA та за підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів за напрямками міжнародного приватного та міжнародного гуманітарного права, європейського права та прав людини.
27 червня Міністр юстиції України Роман Зварич провів зустріч з Віце – президентом Європейської Комісії з питань адміністративної реформи, боротьби з корупцією та аудиту Сіімом Калласом. Під час переговорів сторони обговорили питання подолання корупції в Україні, адміністративної та адміністративно-територіальної реформ.
25 червня Україна та Велика Соціалістична Народна Арабська Джамагирія парафували проект Договору про взаємну правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах. Парафування відбулося під час візиту української делегації на чолі з заступником Міністра юстиції України Лідією Горбуновою до лівійської столиці – Тріполі, який відбувався 16 – 23 червня 2005 року.
24 червня У будинку Уряду України відбулася зустріч німецьких експертів та членів робочої групи Міністерства юстиції України з розробки проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян". Захід пройшов в рамках українсько – німецького проекту "Покращення діяльності Секретаріату Кабінету Міністрів України" організований Управлінням організації роботи із зверненнями громадян Секретаріату Кабміну та за сприянням Центру правової реформи і законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України.
24 червня Під головуванням Міністра юстиції України Романа Зварича, за участю керівників структурних підрозділів центрального апарату та начальників територіальних управлінь юстиції, відбулося засідання колегії Міністерства юстиції України з порядком денним: "Про результати контрольної роботи щодо стану дотримання фінансової, бюджетної дисципліни, збереження і використання державного майна територіальними органами, підприємствами та установами системи юстиції у І півріччі 2005 року".
21 червня Указом Президента України від 21 червня 2005 року № 994/2005 "Про призначення І.Ємельянової першим заступником Міністра юстиції України" Ємельянову Інну Іванівну призначено першим заступником Міністра юстиції України.
17 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2005 року № 484 "Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2003р. №1608 "Про утворення Міжвідомчої робочої групи з питань фінансування проектів місцевого розвитку без надання державної гарантії" внесені зміни у склад робочої групи. У складі Міжвідомчої робочої групи затверджено Єфіменка Леоніда Васильовича – заступника Міністра юстиції України.
16 червня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 червня 2005 року № 200-р "Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації та контролю за підготовкою і реалізацією проекту "Будівництво ліній електропередачі 330 кВ Аджалик – Усатове" затверджено склад робочої групи. У складі міжвідомчої робочої групи затверджена Андрієва Тамара Володимирівна – директор департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.
16 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2005 року № 468 "Про затвердження складу Митно – тарифної ради України" затверджено склад митно – тарифної ради. У складі ради затверджено Єфіменка Леоніда Васильовича – заступника Міністра юстиції України.
16 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 16 червня 2005 року № 463 "Про звільнення Гонтковської А.Б. з посади заступника директора Державного департаменту з питань адаптації законодавства – начальника управління правового забезпечення європейської інтеграції", Гонтковську Аллу Борисівну звільнено з посади заступника директора Державного департаменту з питань адаптації законодавства – начальника управління правового забезпечення європейської інтеграції.
16 червня Указом Президента України від 16 червня 2005 року №955/2005 "Про звільнення А.Зайця з посади першого заступника Міністра юстиції України – керівника апарату" Зайця Анатолія Павловича звільнено з посади першого заступника Міністра юстиції України – керівника апарату у зв'язку з ліквідацією посади.
16 червня Указом Президента України від 16 червня 2005 року №954/2005 "Про звільнення В.Супруна з посади першого заступника Міністра юстиції України у зв'язках з Верховною Радою України" Супруна Василя Федоровича звільнено з посади першого заступника Міністра юстиції України у зв'язках з Верховною Радою у зв'язку з ліквідацією посади.
16 червня Указом Президента України від 16 червня 2005 року №953/2005 "Про звільнення І.Ємельянової з посади заступника Міністра юстиції України" Ємельянову Інну Іванівну звільнено з посади заступника Міністра юстиції України.
16 червня Міністр юстиції України Роман Зварич провів переговори з Надзвичайним і Повноважним послом США в Україні Джоном Гербстом. В ході зустрічі йшлося про розвиток двосторонньої співпраці, зокрема, надання консультативної й технічної допомоги з боку США у здійсненні судової реформи в Україні та реформуванні її правової системи. Джон Гербст повідомив також про готовність США підтримати проект зі створення єдиного веб-сайту для публікації рішень українських судів.
16 червня Міністр юстиції України Роман Зварич провів переговори з представниками Агентства США з міжнародного розвитку USAID, під час зустрічі представники USAID проінформували Міністра юстиції України про основні проекти, що здійснює агентство в Україні, зокрема, в галузі реформи сільсько –господарського сектора.
15 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 червня 2005 року №61/5 "Про затвердження Типового положення про правову громадську приймальну" який зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 15 червня 2005 року за №660/10940.
15 червня У Хмельницькому відбулася нарада – семінар за участю начальників відділів реєстрації актів цивільного стану громадян обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції, на якому була обговорена нова сімейна політика Уряду, а саме підвищення ролі інституту сім'ї та підтримка народжуваності на державному рівні. В її роботі взяли участь заступник Міністра юстиції України Інна Ємельянова та представники інших державних органів влади.
13 червня Заступник Міністра юстиції України Валерія Лужковська провела переговори з Верховним комісаром ОБСЕ у справах національних меншин Ральфом Екеусом, під час зустрічі сторони порушили питання статусу мов в Україні, забезпечення прав депортованих народів та прав національних меншин, міжетнічних відносин в Україні. Валерія Лутковська повідомила, що для забезпечення етномовних потреб національних спільнот в Україні міністерство освіти за участю центральних органів виконавчої влади розробило законопроект "Про розвиток і застосування мов в Україні", який заплановано внести на розгляд до Верховної Ради у четвертому кварталі 2005 року.
11 червня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 червня 2005 року № 193-р "Про утворення міжвідомчої робочої групи для координації дій із забезпечення стабільної господарської діяльності ВАТ "Криворіжсталь" утворено міжвідомчу робочу групу у складі якої затверджено Єфіменка Леоніда Васильовича – заступника Міністра юстиції України
10 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 10 червня 2005 року № 441 "Про утворення Координаційного комітету з проведення загальнонаціональної акції "Відродимо Хортицю!" затверджено Положення про Координаційний комітет з проведення загальнонаціональної акції "Відродимо Хортицю!" та склад комітету. У складі комітету затверджено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України
10 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 10 червня 2005 року № 59/5 "Про внесення змін до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5", який зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 10 червня 2005 року за № 648/10928
8 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 08 червня 2005 року № 437 "Про затвердження складу Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі" затверджено склад Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. У складі комісії затверджено Єфіменка Леоніда Васильовича – заступника Міністра юстиції України.
8 червня Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 червня 2005 року № 174-р „Про внесення змін у додаток 2 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 3 березня 2005 р. №51" до списку посадових осіб, які відповідають за забезпечення взаємодії Кабінету Міністрів України з депутатськими фракціями і групами у Верховній Раді України введено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України. Роман Зварич забезпечує взаємодію з депутатською фракцією Соціал-демократичної партії України (об'єднаної).
8 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 8 червня 2005 року № 56/5 „Про затвердження Порядку перекладу актів acquis communautaire на українську мову", який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 8 червня 2005 року за №642/10922
8 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 8 червня 2005 року № 57/5 „Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 28.04.2005 №42/5", який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 8 червня 2005 року за №643/10923
7 червня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 7 червня 2005 року № 173-р „Про затвердження нового персонального складу урядової частини Спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції України до Світової організації торгівлі" затверджено склад урядової частини Спільної парламентсько-урядової комісії з інтеграції України до Світової організації торгівлі. У складі комісії затверджено Мармазова Василя Євгеновича – заступника Міністра юстиції України.
26 травня Постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 року №390 „Про утворення Державного департаменту у справах релігій" утворено у складі Міністерства юстиції України на базі Державного комітету у справах релігій, що ліквідується, Державний департамент у справах релігій як урядовий орган державного управління.
26 травня Розпорядженням Президента України від 26 травня 2005 року №1066/2005-рп „Про Комісію з питань реформування судової системи України" створено Комісію з питань реформування судової системи України. У складі Комісії затверджено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України та Ємельянову Інну Іванівну – заступника Міністра юстиції України.
24 травня Міністр юстиції України Роман Зварич здійснив робочий візит до Харкова з метою участі у науково-практичній конференції „Проблеми правового забезпечення економічних і соціальних перетворень, визначених Програмою діяльності Кабінету Міністрів України „Назустріч людям". Конференція відбулася у приміщенні Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого. На конференції обговорювалися напрями й тенденції правового супроводження урядової програми. У ході конференції Роман Зварич відзначив важливі напрями роботи Уряду у стабілізації економічного простору. Це забезпечення ефективності державного управління; створення умов для підвищення конкурентноздатності економіки, її секторів та регіонів; створення сприятливих умов для реалізації інвестиційного потенціалу; забезпечення соціальної спрямованості результатів економічного розвитку та забезпечення національних інтересів в умовах глобалізації. Також серед стратегічних завдань Уряду Міністр відзначив проведення глибоких якісних перетворень в енергетичному секторі економіки. Роман Зварич закликав фахівців-юристів продовжити спільну роботу з вирішення проблем у сфері цивільного та господарського права. У ході візиту Міністр юстиції України відвідав СІЗО №27 м. Харкова. Він особисто ознайомився з умовами утримання ув'язнених і тим, як в українських закладах пенітенціарної системи дотримуються міжнародних конвенцій, учасницею яких є Україна. Міністр високо оцінив управління закладом, організацію роботи персоналу харківського СІЗО №27 та відзначив проблеми, властиві системі слідства, виконанню судових рішень і покарань, що потребують негайного розв'язання.
24 травня У Міністерстві юстиції України відбулася зустріч із представниками ОБСЄ на чолі з Директором Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ Крістіаном Штрохалем. Метою візиту в Україну Крістіана Штрохаля стала презентація заключного звіту Місії Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ зі спостереження на президентських виборах в Україні в 2004 році та обговорення подальшого співробітництва. На зустрічі були присутні Глава Місії спостереження Герт Аренс та співробітники БДІПЛ/ОБСЄ. Від Міністерства юстиції України – Інна Ємельянова – заступник Міністра юстиції, Олена Семьоркіна – директор Центру правової реформи і законопроектних робіт, Ірина Бісик – заступник начальника управління-начальник відділу з прав людини Департаменту конституційного законодавства та державного будівництва. На зустрічі обговорювалися питання проведення в Україні судової реформи, посилення ролі адвокатів, питання надання громадянам безоплатної правової допомоги.
23 травня Розпорядженням Президента України від 23 травня 2005 року №1063/2005-рп „Про делегації України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Проект реабілітації гідроелектростанцій) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку" утворено делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Проект реабілітації гідроелектростанцій) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. У складі делегації затверджено Андрієву Тамару Володимирівну – директора департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.
23 травня Указом Президента України від 23 травня 2005 року №834/2005 „Питання Міжвідомчої комісії з питань реформування правоохоронних органів" затверджено склад Міжвідомчої комісії з питань реформування правоохоронних органів. У складі комісії затверджено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України.
21 травня Розпорядженням Президента України від 21 травня 2005 року №1061/2005-рп „Про робочу групу з опрацювання пропозицій щодо вирішення проблем вугільної промисловості" утворено робочу групу з опрацювання пропозицій щодо вирішення проблем вугільної промисловості та затверджено її склад. У складі робочої групи затверджено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України.
19 – 20 травня З 19 по 20 травня 2005 року Міністерством юстиції України було проведено українсько - німецькі фахові зустрічі. З української сторони у зустрічах брали участь міжнародні експерти, представники органів виконавчої влади та наукових установ. Від Міністерства юстиції України на зустрічах були присутні Шевченко К.Г. заступник директора департаменту - начальник управління міжнародно-правової допомоги Департаменту міжнародного співробітництва, Руда Л.Р. заступник начальника управління - начальник відділу Департаменту міжнародного співробітництва, Гуртенко В.Б. заступник начальника управління - начальник відділу Департаменту міжнародного співробітництва, Обідіна І.Ф. начальник відділу Департаменту державної виконавчої служби та інші. Від Федерального Міністерст ва юстиції Федеративної Республіки Німеччина на зустрічах були присутні Міністерський радник доктор Маттіас Хегер, від посольства ФРН в Україні – перший секретар, керівник консульсько-правового відділу доктор Роланд Шісау, від Міністерства закордонних справ ФРН – пані Андреа Грімм. Під час зустрічей обговорювалися питання міжнародного цивільно-правового співробітництва та особливості врегулювання у національному законодавстві двох держав питання визнання і виконання іноземних судових рішень у цивільних справах.
19 травня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 травня 2005 року №156-р „Про робочу групу з питань погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії" утворено робочу групу з питань погашення простроченої заборгованості за кредитами, залученими державою або під державні гарантії. У складі групи затверджено Стрекалову Ольгу Степанівну – директора департаменту фінансового законодавства Міністерства юстиції України.
19 травня Погоджено програму співпраці з Радою Європи у реформуванні пенітенціарної системи в Україні. Для проведення правової експертизи, в рамках реалізації Програми співробітництва між Україною і Радою Європи, Мін'юст передав до Венеціанської Комісії Ради Європи перекладені англійською мовою Закон України „Про вибори народних депутатів України" і проект Закону України „Про Державний реєстр виборців". 10-11 травня в ході зустрічі у Страсбурзі з питань управління пенітенціарною системою в Україні, представники України і Ради Європи обговорили програму співпраці на 2005 рік. На зустрічах були присутні представники Генерального директорату з питань правового співробітництва Ради Європи та представники Державного департаменту України з питань виконання покарань, Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України.
18 травня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 травня 2005 року № 152-р „Про затвердження складу Комісії з питань реформування та розвитку енергетичної галузі" затверджено склад Комісії з питань реформування та розвитку енергетичної галузі. У складі Комісії затверджено Мармазова Василя Євгеновича – заступника Міністра юстиції України.
17 травня Розпорядженням Президента України від 17 травня 2005 року №1056/2005-рп „Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Перша Позика на політику розвитку) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку" утворено делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту Угоди про позику (Перша Позика на політику розвитку) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. У складі делегації затверджено Мармазова Василя Євгеновича – заступника Міністра юстиції України.
16 травня Розпорядженням Президента України від 16 травня 2005 року №1045/20005-рп „Про делегацію України для участі у переговорах між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією щодо підготовки проекту Договору між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах" утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією щодо підготовки проекту Договору між Україною та Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамагирією про правові відносини і взаємну правову допомогу в цивільних і кримінальних справах. Головою делегації затверджено Горбунову Лідію Миколаївну – заступника Міністра юстиції України
16 травняПріоритетами Уряду України в правовій сфері є утвердження і реалізація прав і свобод людини, формування громадянського суспільства, побудова правової держави та забезпечення верховенства права. Програма діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям" передбачає системне здійснення роботи, спрямованої на максимальне забезпечення гарантій захисту законних прав та інтересів громадян. У зв`язку з цим Міністерство юстиції України запровадило прямий телефон "гарячої лінії" – 271-17-86, який встановлено в залі засідань Мін`юсту за адресою: м.Київ, провулок Рильський,10. Згідно з графіком протягом року на запитання громадян відповідатимуть керівники Міністерства під час проведення прямої телефонної лінії у зазначені дні з 14.30 до 16.30. Зварич Роман Михайлович - Міністр юстиції України - 27 травня 2005 року Заєць Анатолій Павлович - Перший заступник Міністра юстиції України – керівник апарату - 10 червня 2005 року; Супрун Василь Федорович - Перший заступник Міністра юстиції України у зв`язках із Верховною Радою України - 15 липня 2005 року; Горбунова Лідія Миколаївна - Заступник Міністра юстиції України - 12 серпня 2005 року; Мармазов Василь Євгенович - Заступник Міністра юстиції України - 14 вересня 2005 року; Єфіменко Леонід Васильович - Заступник Міністра юстиції України - 14 жовтня 2005 року; Шупеня Микола Миколайович - Заступник Міністра юстиції України - 28 жовтня 2005 року; Ємельянова Інна Іванівна - Заступник Міністра юстиції України - 9 листопада 2005 року; Лутковська Валерія Володимирівна - Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини – 16 грудня 2005 року; Прямий телефон "гарячої лінії" Міністерства юстиції України – 271-17-86
13 травняМіністр юстиції України Роман Зварич провів переговори з групою експертів Світового Банку на чолі з директором Департаменту подолання бідності та економічного розвитку Шеріл Грей. Представники Світового Банку запропонували Україні допомогу у реформуванні її правової системи, зокрема, у здійсненні судової реформи, боротьбі з корупцією та забезпеченні відкритості влади. Роман Зварич поінформував експертів Світового Банку про пріоритети діяльності Міністерства юстиції України.
11 травняПостановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 року № 348 „Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України" затверджено новий склад наглядової ради Державної іпотечної установи. У складі ради затверджено Завальну Інну Ігорівну – директора департаменту Мін'юсту.
11 травняРозпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 року № 144-р „Про затвердження нового складу Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1000-річчя заснування м. Дубровиці Рівненської області" затверджено новий склад Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1000-річчя заснування м. Дубровиці Рівненської області. У складі комітету затверджено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції.
11 травняРозпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 року № 145-р „Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань координації та контролю за підготовкою і реалізацією проекту „Проект реабілітації гідроелектростанцій" затверджено склад міжвідомчої робочої групи з питань координації та контролю за підготовкою і реалізацією проекту „Проект реабілітації гідроелектростанцій". У складі групи затверджено Кішко Світлану Юріївну – начальника відділу управління правової експертизи міжнародних договорів України та правового забезпечення співробітництва з міжнародними організаціями департаменту міжнародного співробітництва Мін'юсту.
11 травняРозпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 травня 2005 року № 146-р „Про утворення Міжвідомчої комісії з питань розвитку інформаційної сфери" затверджено склад Міжвідомчої комісії з питань розвитку інформаційної сфери. У складі комісії затверджено Горбунову Лідію Миколіївну – заступника Міністра юстиції.
11 травняПрийнято наказ Міністерства юстиції України від 11 травня 2005 року № 47/5 „Про внесення змін до Положення про порядок постачання, зберігання, обліку й витрачання бланків документів виконавчого провадження та бланків для копій документів виконавчого провадження".
9 травня У м. Києві в приміщенні Центру суддівських студій відбулось засідання "круглого столу" на тему: "Українське судочинство в контексті практики Європейського суду з прав людини", організоване заступником Міністра юстиції України - Уповноваженим у справах дотримання Конвенції про захист прав і основних свобод людини Валерією Лутковською та Бюро інформації Ради Європи. В роботі "круглого столу" взяв участь Президент Європейського суду з прав людини Люціус Вільдхабер.
29 квітня Указом Президента України від 29 квітня 2005 року № 731/2005 "Про новий склад Комісії при Президентові України у питаннях помилування" затверджено новий персональний склад Комісії при Президентові України у питаннях помилування. У складі Комісії затверджено Ємельянову Інну Іванівну – заступника Міністра юстиції України.
29 квітня Україна та Федеративна Республіка Бразилія парафували текст Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб. До складу української делегації увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Державного департаменту України з питань виконання покарань та Верховного суду України. До складу бразильської – Міністерства юстиції Бразилії та Міністерства за кордонних справ Бразилії. Від України текст Договору парафувала заступник Міністра юстиції України Лідія Горбунова.
28 квітняПрийнято наказ Міністерства юстиції України від 28 квітня 2005 року № 42/5 "Про впорядкування процесу здійснення експертизи проектів законів України та інших нормативно-правових актів на предмет їх відповідності acquis communataire".
26 квітня Відповідно до Розпорядження Президента України від 26 квітня 2005 року № 1008/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах з Російською Федерацією щодо розмежування Азовського та Чорного Морів, а також Керченської протоки" утворено делегацію України для участі у переговорах з Російською Федерацією щодо розмежування Азовського та Чорного Морів, а також Керченської протоки. До складу делегації введено Сідловську Людмилу Євгенівну – заступника директора департаменту міжнародного співробітництва – начальника управління правової експертизи міжнародних договорів України та правового забезпечення співробітництва з міжнародними організаціями Міністерства юстиції України.
24 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 квітня 2005 року № 40/5 "Про внесення змін до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України".
23 квітня Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2005 року № 320 "Про утворення урядового органу державного управління у складі Міністерства юстиції" у складі Міністерства юстиції на базі органів державної виконавчої служби утворено Департамент державної виконавчої служби як урядовий орган державного управління.
23 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2005 року № 120-р "Про затвердження складу осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні та наглядовій раді Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань" директора департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства Топорову Олену Володимирівну затверджено у складі осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.
21 квітняПрийнято наказ Міністерства юстиції України від 21 квітня 2005 року № 40/5 "Про затвердження Змін та доповнень до Інструкції про проведення виконавчих дій".
20 квітня Указом Президента України від 20 квітня 2005 року № 701/2005 "Питання Міністерства юстиції України" ліквідовано Державний комітет України у справах релігій, покладено його функції, а також виконання зобов'язань на Міністерство юстиції України. Запроваджено спрямування і координацію Міністром юстиції України діяльності Державного комітету України у справах національностей та міграції і Державного комітету архівів України.
20 квітня Розпорядженням Президента України від 20 квітня 2005 року № 987/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо проекту "Фінансування Української ЕСКО (друга фаза)" утворено делегацію України для участі у переговорах з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо проекту "Фінансування Української ЕСКО (друга фаза)" у м. Лондоні. До складу делегації увійшла Андрієва Тамара Володимирівна – директор департаменту міжнародного співробітництва.
20 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2005 року № 109-р "Про затвердження нового складу Організаційного комітету з підготовки та відзначення 350-річчя заснування м. Сум" затверджено новий склад Організаційного комітету з підготовки та відзначення 350-річчя заснування м. Сум. До складу комітету увійшов Міністр юстиції України – Зварич Роман Михайлович.
20 квітня Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2005 року № 110-р "Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції забезпечення захисту законних прав та інтересів осіб, які потерпіли від злочинів, на 2005-2006 роки" Міністерство юстиції України візьме участь у реалізації Концепції забезпечення захисту законних прав та інтересів осіб, які потерпіли від злочинів, на 2005-2006 роки.
19 квітня Відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварила з Надзвичайним і Повноважним Послом Словацької Республіки в Україні Урбаном Руснаком. В ході зустрічі словацькою стороною було висловлено готовність надання Україні пропозицій щодо впровадження програми "Чисті руки" на основі власного успішного досвіду, також передачі досвіду підвищення престижу судів і задоволення соціальних запитів суспільства.
18 квітня Розпорядженням Президента України від 18 квітня 2005 року № 967/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту "Рівний доступ до якісної освіти в Україні" утворено делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо підготовки проекту "Рівний доступ до якісної освіти в Україні. До складу делегації увійшла Андрієва Тамара Володимирівна – директор департаменту міжнародного співробітництва.
18 квітня Відбулись переговори Міністра юстиції України Романа Зварила із радником з питань розвитку демократії та врядування Агентства США з міжнародного розвитку Девідом Блеком. В ході зустрічі було зазначено, що пріоритетами співпраці між Україною та США, яка вестиметься по лінії Агентства США з міжнародного розвитку, є сфера права, судова система, доступність правової освіти
15 квітня Розпорядженням Президента України від 15 квітня 2004 року № 961/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах між Україною та Федеративною Республікою Бразилія щодо підготовки проекту Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб" утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Федеративною Республікою Бразилія щодо підготовки проекту Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб. Від Міністерства юстиції України до складу делегації увійшли заступник Міністра юстиції України, глава делегації – Горбунова Лідія Миколаївна, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва – начальник управління міжнародно-правової допомоги – Шевченко Катерина Георгіївна, заступник начальника управління міжнародно-правової допомоги – начальник відділу укладення міжнародних договорів про правову допомогу департаменту міжнародного співробітництва – Руда Людмила Романівна.
15 квітня У Рівному відбулось чергове засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення під головуванням Міністра юстиції України Романа Зварича. Обговорено співпрацю органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, наукових установ, видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері правової освіти, організацію проведення конференцій, симпозіумів на прикладі досвіду Рівненської області, а також плани на рік з підвищення освіченості громадян України, нові методи здійснення правоосвітньої та правовиховної діяльності.
13 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 13 квітня 2005 року № 36/5 "Про внесення змін до деяких наказів Міністерства юстиції України". Зміни стосуються порядку реалізації арештованого майна.
13 квітня Розпорядженням Президента України від 13 квітня 2005 року № 959/2005-рп "Про делегацію України для участі у переговорах між Україною та Російською Федерацією щодо підготовки проекту Договору між Україною та Російською Федерацією про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання" утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Російською Федерацією щодо підготовки проекту Договору між Україною та Російською Федерацією про передачу осіб, засуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання. Від Міністерства юстиції України до складу делегації увійшли заступник Міністра юстиції України, глава делегації – Горбунова Лідія Миколаївна, заступник директора департаменту міжнародного співробітництва – начальник управління міжнародно-правової допомоги – Шевченко Катерина Георгіївна, заступник начальника управління міжнародно-правової допомоги – начальник відділу укладення міжнародних договорів про правову допомогу департаменту міжнародного співробітництва – Руда Людмила романівна.
13 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 101-р "Про утворення постійно діючої робочої групи для вирішення проблемних питань будівництва міжнародних транзитних терміналів у Державному аеропорту "Бориспіль" та стабілізації ситуації а трудових колективах аеропорту та ЗАТ "Авіакомпанія" Аеросвіт" утворено постійно діючої робочої групи для вирішення проблемних питань будівництва міжнародних транзитних терміналів у Державному аеропорту "Бориспіль" та стабілізації ситуації в трудових колективах аеропорту та ЗАТ "Авіакомпанія" Аеросвіт. У складі робочої групи затверджено начальника відділу з питань транспорту, зв'язку та промисловості департаменту цивільного законодавства та підприємництва – Березан Ніну Яківну.
13 квітня Розпорядженням кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 94-р "Про затвердження складу осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні та наглядовій раді Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності":
- заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну затверджено у складі осіб, уповноважених представляти інтереси держави у наглядовій раді Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності;
- директора департаменту державної реєстрації нормативних актів Бутрименко Валентину Василівну затверджено у складі осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.
13 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2005 року № 100-р "Про затвердження складу наглядової ради Національного заповідника "Замки Тернопілля" затверджено склад наглядової ради Національного заповідника "Замки Тернопілля". У складі наглядової ради затверджено Міністра юстиції України – Зварича Романа Михайловича.
12 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 12 квітня 2005 року № 34/5 "Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів".
12 квітня Прийнято наказ Державного комітету України по земельних ресурсах, Міністерства юстиції України від 12 квітня 2005 року № 84/35/5 "Про взаємодію органів Держкомзему України та органів державної виконавчої служби Мін'юсту України".
12 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 12 квітня 2005 року № 34/5 "Про вдосконалення порядку державної реєстрації нормативно-правових актів у Міністерстві юстиції України та скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів".
11 квітня Розпорядженням Президента України від 11 квітня 2005 року № 953/2005-р "Про уповноваження Р.Зварича на підписання Додаткового протоколу до Конвенції про кіберзлочинність, який стосується криміналізації дій расистського та ксенофобного характеру, вчинених через комп'ютерні системи" Міністра юстиції України Романа Зварила уповноважено на підписання від імені України Додаткового протоколу до Конвенції про кіберзлочинність, який стосується криміналізації дій расистського та ксенофобного характеру, вчинених через комп'ютерні системи, укладеного 28 січня 2003 року в м. Страсбурзі.
11 квітня Розпорядженням Президента України від 11 квітня 2005 року № 594/2005-р "Про внесення змін до Розпорядження Президента України від 15 січня 2005 року № 10" до складу делегації України для участі у переговорах з Європейським інвестиційним банком щодо укладення рамкової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком замість заступника начальника управління-начальника відділу правової експертизи міжнародних договорів України Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України - Дученко Олександри Броніславівни, введено заступника Міністра юстиції України Мармазова Василя Євгеновича.
11 квітня Розпорядженням Президента України від 11 квітня 2005 року № 595/2005-р "Про робочу групу з розроблення законопроекту про легалізацію фізичними особами доходів, з яких не сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів" утворено робочу групу з розроблення законопроекту про легалізацію фізичними особами доходів, з яких не сплачено податки, збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та державних цільових фондів. У складі групи затверджено Стрекалову Ольгу Степанівну – директора Департаменту фінансового законодавства Міністерства юстиції України.
11 квітня Розпорядженням Президента України від 11 квітня 2005 року № 596/2005-р "Про уповноваження Р.Зварича на підписання Європейської конвенції про відшкодування збитків жертвам насильницьких злочинів" Міністра юстиції України Романа Зварича уповноважено на підписання від імені України Європейської конвенції про відшкодування збитків жертвам насильницьких злочинів, вчиненої 24 листопада 1983 року в м. Страсбурзі.
10-17 квітня У Парижі в рамках міжнародного міжвідомчого співробітництва Міністерства юстиції України та Міністерства юстиції Франції відбувалось навчання експертів Міністерства юстиції України. Експерти розглядали функціонування системи відшкодування шкоди потерпілим від злочинів.
7-8 квітня Міністр юстиції України Роман Зварич взяв участь у 26-ій Конференції міністрів юстиції європейських країн у м. Гельсінкі.
Увагу учасників конференції було зосереджено на двох пріоритетних темах: "Суспільне призначення системи кримінального правосуддя" і "Пошук правомірного вирішення проблем заборгованості в кредитній сфері".
Також, міністри оцінили прогрес, досягнутий у боротьбі з тероризмом після проведення 25-тої Конференції міністрів юстиції європейських країн у Софії, дали оцінку Проекту Європейської Хартії з питань пенітенціарної системи.
Під час перебування у Гельсінкі Роман Зварич провів зустрічі з Міністром юстиції Фінляндії Йоханнесом Коскіненом, у ході якої було підписано міжвідомчий Меморандум про взаєморозуміння щодо співробітництва у сфері юстиції між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Фінляндської Республіки, та Міністром юстиції, Генеральним прокурором Республіки Польща Анджеєм Кальвасом.
7 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 7 квітня 2005 року № 33/5 "Про запровадження Спадкового реєстру та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України".
7 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 7 квітня 2005 року № 33/5 "Про запровадження Спадкового реєстру та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України".
4-8 квітня У м. Києві з метою виконання Плану дій ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ в Україні перебувала місія Ради Європи. До складу місії увійшли представники Генерального Директорату Ради Європи з правових питань, експерти з Бельгії і Польщі. Українську сторону представляли фахівці Міністерства юстиції України, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Академії правових наук України та Інституту прикладних гуманітарних досліджень.
Обговорено та сформовано проекти "Підтримка належного урядування" та "Міжнародна співпраця в кримінальних справах".
2 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 року № 87-р "Про участь у заходах 51-го Венеціанського бієнале" затверджено склад Організаційного комітету для здійснення заходів щодо участі України у 51-му Венеціанського бієнале. У складі Організаційного комітету затверджено заступника Міністра юстиції України - Горбунову Лідію Миколаївну.
1 квітня Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2005 року № 260 "Про затвердження Державної програми "Контрабанді - СТОП" на 2005 – 2006 роки" Міністерство юстиції України візьме участь у реалізації Державної програми "Контрабанді - СТОП" на 2005 – 2006 роки.
31 березня Відбулась зустріч заступників Міністра юстиції України Інни Ємельянової і Василя Мармазова з спеціальним доповідачем Парламентської асамблеї Ради Європи у справі про вбивство Георгія Гонгадзе – Сабіною Лойтхойзер-Шнарренбергер. Делегацію ПАРЕ було поінформовано про компетенцію Міністерства юстиції України у розслідуванні цієї справи, законодавчі інструменти діяльності Генеральної прокуратури України та спеціальних комісій Верховної Ради України.
30-31 березня Міністр юстиції України Роман Зварич взяв участь у Конференції "Організація українсько-американських бізнес мереж: Форум ІІ", що відбулась у Центрі Глобальних досліджень Нью-Йоркського Університету. У конференції взяли участь представники українського та американського урядів, профільних комітетів Верховної Ради України, представники бізнесових структур, громадських організацій та дослідницьких інституцій. Обговорено сучасний стан української економіки, перспективи і напрямки розширення двосторонньої взаємовигідної співпраці.
30 березня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30 березня 2005 року № 81-р "Про утворення Міжвідомчої комісії з моніторингу впливу на економіку тарифної політики, що проводиться на залізничному транспорті" утворено Міжвідомчу комісію з моніторингу впливу на економіку тарифної політики, що проводиться на залізничному транспорті. До складу Міжвідомчої комісії включено заступника Міністра юстиції України – Єфіменка Леоніда Васильовича.
28 березня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 березня 2005 року № 70-р "Про затвердження складу осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні та наглядовій раді Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття":
- заступника Міністра юстиції України Горбунову Лідію Миколаївну затверджено у складі осіб, уповноважених представляти інтереси держави у наглядовій раді Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття;
- заступника директора департаменту соціального, трудового та гуманітарного законодавства – начальника управління з питань соціального захисту та праці Нижегородову Людмилу Олексіївну затверджено у складі осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.
18 березня У м. Києві відбулося четверте засідання Керівного комітету Спільної програми співробітництва зі зміцнення демократичної стабільності в Україні. З українського боку в роботі комітету взяли участь заступник Міністра юстиції України Василь Мармазов, представники Державного департаменту з питань адаптації законодавства, а також департаменту міжнародного співробітництва. Від Ради Європи – Директор Директорату Ради Європи з питань стратегічного планування Жан-Луї Лоран, представники Генеральних директоратів з правових питань, прав людини, політичних питань, освіти, заступник Секретаря Венеціанської Комісії.
Обговорено хід реалізації заходів передбачених Спільною програмою і визначено пріоритетні напрямки подальшої співпраці.
18 березня У Міністерстві юстиції України відбулися переговори делегації Міністерства юстиції України на чолі з заступником Міністра юстиції України Валерією Лутковською із представницькою делегацією Ради Європи, яку очолює керівник Директорату стратегічного планування Ради Європи Жан-Луї Лоран.
Керівник Директорату стратегічного планування РЄ підтвердив підтримку з боку Ради Європи пріоритетів України, окреслених її Президентом Віктором Ющенко під час перебування у Стразбурзі. Візит представницької делегації Ради Європи – це спроба з'ясувати шляхи співпраці із досягнення зазначених пріоритетів.
15 березня Розпорядженням Президента України від 15 березня 2005 року № 782 "Про робочу групу з розроблення концепції утворення та організації діяльності Національного бюро розслідувань України" утворено робочу групу з розроблення концепції утворення та організації діяльності Національного бюро розслідувань України. У складі робочої групи затверджено Гончарука Геннадія Олексійовича – заступника начальника управління з питань правоохоронної діяльності та національної безпеки – начальника відділу з питань правоохоронної діяльності департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу із злочинністю Міністерства юстиції України.
14-16 березня У рамках Проекту підтримки нормопроектування в Україні, у приміщенні Британської Ради проходили семінари з підвищення кваліфікації державних службовців, робота яких пов'язана зі складанням нормативно-правових актів. Семінари організовані Центром правової реформи та законопроектних робіт при Міністерстві юстиції України спільно з Міністерством Великобританії у справах міжнародного розвитку.
12 березня Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 березня 2005 року № 190 "Про присвоєння рангів державним службовцям" п'ятий ранг державного службовця присвоєно Зеркаль Олені Володимирівні – директору Державного департаменту з питань адаптації законодавства.
10 березня У Міністерстві юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварича з урядовою делегацією США на чолі із заступником Координатора програми допомоги країнам Європи та Євразії Державного департаменту США Деніелом Розенблюмом.
4 березня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 4 березня 2005 року № 23/5 "Про внесення змін та доповнень до Положення про порядок реєстрації приватної нотаріальної діяльності".
3-4 березня В рамках україно-швейцарського проекту "Підтримка реформування юстиції в Україні" Центр суддівських студій та Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України провели семінар для начальників територіальних відділів державної виконавчої служби на тему: "Питання застосування Цивільного кодексу України та цивільного процесуального законодавства при виконанні судових рішень. Особливості оскарження дій посадових осіб".
3 березня У Міністерстві юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварича з Надзвичайним та Повноважним Послом США в Україні Джоном Гербстом. Сторони обмінялись думками щодо перспектив конституційної реформи в Україні. Обговорювались питання корупції в суддівському корпусі та невиконання судових рішень. Міністр зазначив про важливість врегулювання з американською стороною питання екстрадиції.
26 лютого У Міністерстві юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварича з конгресменами США Крістофером Смітом та Бенджаміном Кардіном. В зустрічі також приймав участь Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Джон Гербст. Під час зустрічі сторони обмінялись думками з широкого кола питань, в тому числі, захисту прав людини, боротьби з корупцією, реституції власності релігійних організацій в Україні, протидії торгівлі людьми, захисту прав інтелектуальної власності тощо.
23-26 лютого У м. Брюселі відбулося засідання міністрів юстиції та внутрішніх справ у форматі Україна – Трійка ЄС. З української сторони в засіданні брав участь Міністр юстиції України Роман Зварич. Зокрема, були обговорені стан та перспективи подальшого розвитку стосунків між Україною та ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ, питання адаптації законодавства України до законодавства ЄС.
Під час зустрічі Міністра юстиції України Р. Зварича з Віце-Президентом Європейської Комісії Ф. Фратіні були обговорені стан та перспективи подальшого розвитку стосунків між Україною та ЄС у сфері юстиції та внутрішніх справ.
За результатами зустрічі міністрів юстиції та внутрішніх справ у форматі Україна – Трійка ЄС прийнято Висновки.
23 лютого У Міністерстві юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Романа Зварича з Послом Фінляндії в Україні Лаурою Рейніля. Обговорювалось широке коло питань двосторонніх відносин та напрямків міжнародного міжвідомчого співробітництва.
21-23 лютого У м. Києві відбувся, організований Міністерством юстиції України спільно з Мережею по боротьбі з корупцією для держав з перехідною економікою, Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) за фінансовою підтримкою Канадського агентства міжнародного розвитку в рамках програми "Радники з державної політики в підтримку реформ", міжнародний семінар для експертів країн-учасниць Стамбульського плану дій на тему "Міжнародні стандарти по боротьбі з корупцією".
12 лютого Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 лютого 2005 року № 35-р «Про робочу групу з опрацювання проблемних питань приватизації державного майна» утворено робочу групу з опрацювання проблемних питань приватизації державного майна. До складу робочої групи уведено Зварича Романа Михайловича – Міністра юстиції України.
4 лютого Указом Президента України від 4 лютого 2005 року № 164/2005 "Про призначення Р. Зварича Міністром юстиції України" Зварича Романа Михайловича призначено Міністром юстиції України.
3 лютого Указом Президента України від 3 лютого 2005 року № 142/2005 "Про звільнення О. Лавриновича з посади Міністра юстиції України" Олександра Володимировича Лавриновича звільнено з посади Міністра юстиції України.
1 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 1 лютого 2005 року "Про затвердження Порядку проведення органами юстиції перевірок стану додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів".
31 січня – 1 лютого У м. Івано-Франківську відбувся, організований Міністерством юстиції України та Американською асоціацією юристів ABA/CEELI, міжнародний семінар для правоохоронців, суддів та працівників органів юстиції західних областей України з практичного застосування на території України положень Європейських конвенцій та інших міжнародних договорів з питань кримінального судочинства. В рамках семінару відбулась робоча зустріч заступника Міністра юстиції України Василя Мармазова з заступником Федерального прокурора Швейцарської Конфедерації Марією Шенблі. Обговорювались законодавчі можливості для співпраці двох країн у боротьбі з відмивання активів здобутих злочинним шляхом.
26-28 січня У м. Відні (Австрія) українська урядова делегація, у складі представників Міністерства юстиції, Міністерства закордонних справ та Міністерства внутрішніх справ, взяла участь у засіданні міжурядової експертної групи з підготовки проекту Угоди ООН про розподіл конфіскованих активів здобутих злочинним шляхом.
25 січня У приміщенні Міністерства юстиції України (пров. Рильський, 10) під головуванням Міністра юстиції України Олександра Лавриновича відбулось розширене засідання колегії Міністерства юстиції України з порядком денним: "Про основні підсумки діяльності Міністерства, органів юстиції України у 2004 році та завдання щодо підвищення ефективності їх роботи у поточному році". Відкрив засідання колегії та виступив на ній Міністр юстиції України Олександр Лавринович. З основною доповіддю виступив перший заступник Міністра юстиції України - керівник апарату Заєць Анатолій Павлович. Із розглянутого питання колегія прийняла відповідне рішення.
24 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 січня 2005 року № 11/5 "Про внесення змін до граничної чисельності приватних нотаріусів у нотаріальних округах". Чисельність приватних нотаріусів збільшено на 210.
21 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 21 січня 2005 року № 10/5 "Про затвердження Положення про функціонування Інформаційно-аналітичної системи обліку та контролю за реалізацією арештованого державними виконавцями майна".
21 січня Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 січня 2005 року № 67 "Про реалізацію статті 13 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" Міністерство юстиції забезпечуватиме подання державними нотаріальними конторами відповідним органам державної податкової служби інформації щодо виданих свідоцтв про право на спадщину.
17 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 17 січня 2005 року № 7/5 "Про внесення змін до Примірного положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру".
15 січня Розпорядженням Президента України від 15 січня 2005 року №10/2005-р "Про делегацію України для участі у переговорах з Європейським інвестиційним банком щодо укладення рамкової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком" утворено делегацію України для участі у переговорах з Європейським інвестиційним банком щодо укладення рамкової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. До складу делегації введено Дученко Олександру Броніславівну – заступника начальника управління-начальника відділу правової експертизи міжнародних договорів України Департаменту міжнародного співробітництва Міністерства юстиції України.
14 січня Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 року № 5-р "Про відзначення 750-річчя заснування м. Львова" утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення 750-річчя заснування м. Львова. До складу Організаційного комітету введено Олександра Лавриновича - Міністра юстиції України.
14 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 14 січня 2005 року № 6/5 "Про внесення доповнень до Інструкції про ведення Державного реєстру правочинів".
12 січня Постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2005 року № 22 Зеркаль Олену Володимирівну призначено директором Державного департаменту з питань адаптації законодавства.
11січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 11 січня 2005 року № 2/5 "Про внесення змін до деяких наказів Мін'юсту України стосовно винагороди за реалізацію майна".
10 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 10 січня 2005 року № 1/5 "Про затвердження форм реєстрів для реєстрації нотаріальних дій, нотаріальних свідоцтв, посвідчувальних написів на правочинах і засвідчувальних документах".
На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
31.10-6.11.2010р.
Участь представників Мін’юсту в ознайомчому візиті до Фрібурзького центру підготовки тюремного персоналу
1-2.11.2010р.
Участь фахівців Мін’юсту у семінарі щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму
1-4.11.2010р.
Участь представників Мін‘юсту у ІІІ східноєвропейській конференції «Національні превентивні механізми, боротьба і розслідування жорстокого поводження»
1-5.11.2010р.
Семінар для приватних нотаріусів щодо проблемних питань вчинення окремих видів нотаріальних дій
1-6.11.2010р.
Участь представників Мін’юсту у 59-му пленарному засіданні Комітету експертів РЄ із застосування європейських конвенцій у сфері кримінального судочинства
1-14.11.2010р.
Участь фахівців Міністерства юстиції у навчальному візиті до Великої Британії

Інші анонси >>

  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Примусове виконання рішень судів
  • Антикорупційні ініціативи
  • Легалізація об’єднань громадян
  • Реєстрація друкованих ЗМІ та інформагентств
  • Міжвідомче міжнародне співробітництво
  • Виконання міжнародних конвенцій
  • Співпраця з міжнародними інституціями
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
  • Євро—2012
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Пошукова система «Єдиний Реєстр громадських формувань»
Перелік громадських формувань
  • Політичні партії
  • Громадські організації
  • Благодійні організації
  • Постійно діючі третейські суди
  • Творчі спілки
  • Торгово-промислові палати
  • Інформація про місцеві громадські формування
Реєстр символіки громадських формувань
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр атестованих судових експертів
Система публічних торгів конфіскованим та арештованим майном
Перевірка спеціального бланка нотаріального документа

АРХІВ НОВИН
Листопад
Пн18152229
Вт29162330
Ср3101724
Чт4111825
Пт5121926
Сб6132027
Нд7142128

Всі новини >>