This version of the page http://www.minjust.gov.ua/0/18464 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-11-02. The original page over time could change.
Мiнiстерство юстицiї України
НА ГОЛОВНУ  КОНТАКТИ  САЙТИ УПРАВЛІНЬ ЮСТИЦІЇ 
Міністр юстиції

Лавринович
Олександр Володимирович
  • Міністерство юстиції України оголошує конкурс на заміщення вакантних посад
  • Громадська рада при Міністерстві юстиції України
  • Координаційна рада молодих юристів при Міністерстві юстиції України
  • Громадська рада з питань дотримання прав людини в установах виконання покарань
  • До уваги об’єднань громадян, легалізованих Міністерством юстиції України
  • До уваги редакцій та засновників друкованих засобів масової інформації
ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС
2009 рік
30 грудня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 30 грудня 2009 року № 2607/5 «Про внесення змін до Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації».
25 грудня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 25 грудня 2009 року № 2570/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 11.09.2007 № 757/5 «Про організацію роботи з питань проставлення апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав».
21-23 грудня У ході українсько-єгипетських переговорів парафовано текст Договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах. Робочу групу від України очолювала заступник Міністра юстиції України Валерія Лутковська, з єгипетського боку – директор з питань міжнародного і культурного співробітництва Міністерства юстиції Єгипту Адел Фахмі.
21 грудня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 21 грудня 2009 року № 2513/5 «Про затвердження Примірної номенклатури справ державного нотаріального архіву».
18 грудня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з директором програм в Україні Американської асоціації юристів (ABA)/ Ініціатива з верховенства права Шеллі Вік з нагоди завершення місії.
11 грудня Постановою Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2009 року № 1340 «Про затвердження Положення про наглядову раду Державного концерну «Національне виробничо-аграрне об’єднання «Масандра» та її складу». У складі наглядової ради затверджено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
9 грудня Представники Міністерства юстиції прийняли участь в урочистій конференції з нагоди завершення проекту UPAC «Підтримка належного урядування: проект протидії корупції в Україні». Проект здійснювався у тісному партнерстві з Міністерством юстиції України та сприяв ухваленню пакету антикорупційних законів.
8 грудня У приміщенні Міністерства юстиції України, в рамках моніторингового візиту, відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з доповідачем Моніторингового комітету ПАРЄ Ренатою Вольвенд. У ході зустрічі обговорювались питання виконання зобов’язань, взятих на себе Україною у правовій сфері.
4 грудня Міністр юстиції України Микола Оніщук у складі української делегації прийняв участь у пленарному засіданні 13-го саміту Україна – Європейський Союз. Під час саміту було обговорено широкий спектр питань взаємодії України з Європейським Союзом у контексті перспектив повномасштабної інтеграції до ЄС. Зокрема - щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС про співробітництво у сфері спільної безпекової політики тощо. Українську делегацію очолював Президент України Віктор Ющенко. Європейський Союз на саміті Україна-ЄС представляли головуючий у ЄС прем’єр-міністр Швеції Фредрік Райнфельдт, Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер.
4 грудня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 4 грудня 2009 року № 2371/5 «Про внесення змін до Порядку проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса та підготовки стажиста до нотаріальної діяльності».
2 грудня В рамках державного візиту Президента Федеративної Республіки Бразилії Луїса Інасіо Лула да Сілва до України відбулось підписання Договору про передачу засуджених осіб між Україною та Федеративною Республікою Бразилія. З української сторони договір підписав Міністр юстиції України Микола Оніщук, з бразильської – Генеральний Секретар Міністерства закордонних справ Бразилії Антоніо де Агіар Патріота.
2 грудня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 року № 1513-р «Про проведення переговорів щодо укладення Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями та галузевих і регіональних колективних угод на новий строк» затверджено склад групи повноважних представників Сторони власників, які об’єдналися для ведення переговорів щодо укладення Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями та галузевих і регіональних колективних угод на новий строк і здійснення контролю за її виконанням. До складу групи введено заступника Міністра юстиції України Богашеву Наталію Владиславівну.
1 грудня Указом Президента України від 1 грудня 2009 року № 987/2009 «Про Перелік посадових осіб, на яких покладається виконання функцій державного експерта з питань таємниць» затверджено Перелік посадових осіб, на яких покладається виконання функцій державного експерта з питань таємниць. У Міністерстві юстиції України функції державного експерта з питань таємниць покладено на Міністра юстиції України та першого заступника Міністра юстиції України, за посадами.
26 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2009 року № 1302 «Про додаткові заходи щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» зобов’язано Міністерство юстиції, Державний комітет телебачення та радіомовлення, Головне управління державної служби, Національну академію наук разом з іншими заінтересованими органами виконавчої влади та за участю об’єднань громадян розробити і подати у шестимісячний строк Кабінетові Міністрів України законопроект про забезпечення відкритості та прозорості діяльності органів державної влади, основні засади державної комунікативної політики, передбачивши в ньому, зокрема, проведення консультацій з громадськістю, у тому числі електронних, роз’яснювальної роботи стосовно цілей та механізму реалізації державної політики, розроблення механізму та гарантування громадянам вільного доступу до інформації, налагодження системної роботи телефонних "гарячих ліній", реагування на звернення громадян, що подаються з використанням електронної пошти, організації проведення соціологічних досліджень, урахування громадської думки під час оцінки якості роботи органів виконавчої влади, забезпечення реалізації державної політики, спрямованої на задоволення потреб громадян та їх об’єднань.
19 листопада У рамках офіційного візиту до України Президента Грузії Михайла Саакашвілі підписано Угоду про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Грузії. Підписання відбулось у присутності Президента України та Президента Грузії, Міністра юстиції України. З української сторони угоду підписала заступник Міністра юстиції України Валерія Лутковська, з грузинської – заступник Міністра закордонних справ Грузії Давід Джалаганія.
17 листопада Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 17 листопада 2009 року № 2166/5 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства юстиції України».
17 листопада У приміщенні Міністерства юстиції відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Президентом Міжнародної асоціації юристів Фернандо Пелаз-Пієром. У ході зустрічі обговорювались питання реформування адвокатури, роль громадських організацій правників у ствердженні верховенства права в Україні, можливі напрямки співпраці.
16 листопада Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 16 листопада 2009 року № 2152/5 «Про внесення змін до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами».
16 листопада У приміщенні Міністерства юстиції відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Генеральним Інспектором Департаменту юстиції США Гленом Файном. В ході зустрічі обговорювались питання створення в органах виконавчої влади України антикорупційних підрозділів внутрішніх розслідувань.
16 листопада У приміщенні Міністерства юстиції відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Президентом Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) Драго Косом. У ході зустрічі обговорювались питання протидії корупції в Україні. Драго Кос повідомив, що Рада Європи розглядає можливість започаткування нового проекту технічної допомоги щодо реалізації в Україні з 1 січня 2010 року пакету нових антикорупційних законів.
9 листопада У приміщенні Міністерства юстиції під головуванням Міністра юстиції Миколи Оніщука відбувся круглий стіл на тему: «Впровадження європейських стандартів у кримінальне судочинство». Під час засідання відбулось обговорення проекту нового Кримінального процесуального кодексу, розробленого фахівцями Міністерства юстиції та Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права при Президентові України за сприяння широкого кола експертів, науковців, спеціалістів профільних державних органів. У засідання прийняли участь представники правозахисних організацій, наукових установ, тощо.
4 листопада Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 4 листопада 2009 року № 2053/5 «Про організаційні заходи з постачання, зберігання, обігу, обліку спеціальних бланків нотаріальних документів і звітності про їх використання».
4 листопада Постановою Кабінету Міністрів України від 4 листопада 2009 року № 1174 «Питання державного регулювання діяльності бюро кредитних історій» повноваження з регулювання діяльності бюро кредитних історій передано від Міністерства юстиції України Державній комісії з регулювання ринків фінансових послуг України.
2 листопада У приміщенні Міністерства юстиції відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з головою Представництва Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ» в Україні Юкіє Мокуо. Під час зустрічі сторони підписали спільне звернення щодо поширення в країні інформації про права дитини. Сторони, в рамках правоосвітньої діяльності, домовились поширювати через територіальні органи юстиції інформацію про Всесвітній день дитини, що відзначається 20 листопада. У рамках угоди досягнуто домовленості про проведення правоосвітніх та правороз’яснювальних заходів у навчальних закладах та через засоби масової інформації використовуючи інформаційний пакет з друкованих та мультимедійних матеріалів про права дитини, розроблений ЮНІСЕФ.
2 листопада У приміщенні Міністерства юстиції, під головуванням Міністра юстиції Миколи Оніщука, відбувся колоквіум за участю фахівців Міністерства юстиції, Національного банку, Асоціації Кредитно-банкового союзу, Асоціації українських банків. Учасниками зустрічі було обговорено стан нормативно-правового регулювання звернення стягнення на предмет іпотеки на підставі виконавчого напису нотаріуса, зокрема, останні зміни до пункту 283 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 № 20/5. Наслідком дискусії стало визнання учасниками зустрічі необхідності ґрунтовного вивчення питань, порушених банківськими установами. Досягнуто домовленості про подальшу співпрацю.
30 жовтня У місті Одесі відбулось засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення. За підсумками засідання Рада рекомендує міністерствам та відомствам здійснити в межах своєї компетенції низку правоосвітніх та правороз’яснювальних заходів на забезпечення прозорих та демократичних виборів Президента України. Рекомендаціями, зокрема, визначено завдання, що мають бути здійснені центральними органами виконавчої влади та органам місцевого самоврядування з метою запобіганню порушень виборчого законодавства під час чергових виборів Президента України.
29 жовтня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 жовтня 2009 року № 1282-р «Про розміщення центрального апарату Мін’юсту» Міністерству юстиції надано для розміщення центрального апарату Міністерства приміщення у нежитловому будинку по вул. Артема, 73, у місті Києві.
27 жовтня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2009 року № 227/2009-рп «Про уповноваження М. Оніщука на підписання Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб» Міністра юстиції України Оніщука Миколу Васильовича уповноважено на підписання Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія про передачу засуджених осіб.
21 жовтня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2009 року № 1263-р «Про затвердження плану заходів з виконання у 2010 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року» затверджено план заходів з виконання у 2010 році Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» на період до 2016 року. Міністерство юстиції прийме участь у реалізації плану заходів.
21 жовтня Постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 2009 року № 1117 «Про утворення Урядової комісії з питань забезпечення обороноздатності та національної безпеки України» утворено Урядову комісію з питань забезпечення обороноздатності та національної безпеки України. До складу Урядової комісії введено Міністра юстиції за посадою.
14 жовтня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2009 року № 1217-р «Про затвердження Національного плану дій з поліпшення адміністрування податків» затверджено Національний план дій з поліпшення адміністрування податків. Міністерство юстиції прийме участь у реалізації Національного плану дій.
14 жовтня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 2009 року № 1222-р «Про зміни складу осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правліннях та наглядових радах фондів соціального страхування» до складу осіб, уповноважених представляти інтереси держави у правлінні та наглядовій раді Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань введено Солодку Інну Василівну – заступника директора Департаменту соціального трудового та гуманітарного законодавства Міністерства юстиції України.
13 жовтня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 13 жовтня 2009 року № 1856/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 23.10.2008 № 1825/5».
13 жовтня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Надзвичайним та Повноважним Послом Угорщини в Україні Андрашом Баршоні. У ході зустрічі були обговорені актуальні питання співпраці в рамках двосторонніх міжнародних договорів у сфері правової допомоги.
12 жовтня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 12 жовтня 2009 року № 1822/5 «Про затвердження форм звітності з питань реєстрації актів цивільного стану громадян та Інструкції про ведення звітності відділами реєстрації актів цивільного стану».
7 жовтня Указом Президента України від 7 жовтня 2009 року № 809 «Про відзначення державними нагородами України юристів» за вагомий особистий внесок у реалізацію державної правової політики, зміцнення законності та правопорядку, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод громадян та з нагоди Дня юриста почесне звання «Заслужений юрист України» присвоєно: Капельці Наталії Максимівні – завідувачу Шостої Київської державної нотаріальної контори; Прокопенко Антоніні Миколаївні – начальникові Головного управління юстиції у Херсонській області; Чижмарь Катерині Іванівні - начальникові Головного управління юстиції у Київській області; Чипенко Ірині Іванівні – заступникові директора Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України.
2 жовтня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 2 жовтня 2009 року № 1772/5 «Про затвердження Змін до Положення про Єдиний реєстр громадських формувань».
29 вересня Указом Президента України від 29 вересня 2009 року № 775 «Про участь України у Багатонаціональній вертолітній ініціативі» утворено делегацію України для участі України у переговорах щодо укладення міжнародних договорів стосовно практичних аспектів участі України у Багатонаціональній вертолітній ініціативі. До складу делегації введено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну.
24 вересня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 вересня 2009 року № 1728/5 «Про затвердження Порядку перекладу актів acquis communautaire» на українську мову.
17 вересня Міністр юстиції Микола Оніщук прийняв участь у Європейській конференції шкіл політичних студій «Демократія та виборчі стандарти: виклики для Європи». Мета конференції - привернути увагу суспільства, представників української політичної еліти до проблем забезпечення демократичного вибору та запропонувати рекомендації для їх вирішення.
16 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 1093-р «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань удосконалення державного управління лісами» утворено міжвідомчу робочу групу з питань удосконалення державного управління лісами. До складу робочої групи введено заступника Міністра юстиції Єфіменка Леоніда Васильовича.
16 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 1097-р «Про поновлення Толстенка В.Л. на посаді заступника Міністра юстиції України» Толстенка Володимира Леонідовича поновлено на посаді заступника Міністра юстиції України.
16 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року № 1098-р «Про звільнення Толстенка В.Л. з посади заступника Міністра юстиції України» Толстенка Володимира Леонідовича звільнено з посади заступника Міністра юстиції України.
16 вересня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Комісаром Ради Європи з прав людини Томасом Хаммарбергом. У ході зустрічі обговорювались питання виконання Україною рекомендацій, наданих Комісаром Ради Європи з прав людини у грудні 2007 року.
10 вересня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з першим заступником Міністра юстиції США Ленні Брюєром. Під час зустрічі сторони обмінялися інформацією щодо двостороннього співробітництва, зокрема, в рамках проектів технічної допомоги Україні.
9 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2009 року № 1086-р «Про міжвідомчу комісію з питань перевірки використання та стану збереження об’єктів державної власності» утворено міжвідомчу комісію з питань перевірки використання та стану збереження об’єктів державної власності. До складу комісії включено заступника Міністра юстиції за посадою.
3 вересня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 року № 1037-р «Про утворення Організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні Дитячого пісенного конкурсу «Євробачення - 2009» утворено Організаційний комітет з підготовки та проведення в Україні Дитячого пісенного конкурсу «Євробачення – 2009». До складу Організаційного комітету введено Міністра юстиції Оніщука Миколу Васильовича.
19 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 року № 983-р «Про утворення Урядової комісії з питань захисту інтересів держави під час розпорядження землями державної власності» до складу Урядової комісії з питань захисту інтересів держави під час розпорядження землями державної власності введено першого заступника Міністра юстиції України Корнійчука Євгена Володимировича.
19 серпня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2009 року № 986-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2009 році Всеукраїнського тижня права» затверджено план заходів з проведення у 2009 році Всеукраїнського тижня права. Міністерство юстиції прийме участь у реалізації зазначених заходів.
18 серпня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 18 серпня 2009 року № 1457/5 «Про затвердження Змін до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян».
18 серпня Указом Президента України від 18 серпня 2009 року № 620 «Про відзначення державними нагородами України» за вагомий особистий внесок у державне будівництво, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 18-ї річниці незалежності України:
  • орденом «За заслуги» ІІІ ступеня нагороджено директора Кримського науково-дослідного інституту судових експертиз Шерстюк Віру Миколаївну;
  • почесне звання «Заслужений юрист України» присвоєно:
    • директорові Державного департаменту з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції України Зеркаль Олені Володимирівні;
    • начальникові Головного управління юстиції в Одеській області Сєдову Андрію Юрійовичу.
5 серпня Постановою Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року № 826 «Про утворення Міжвідомчої координаційної групи з питань реалізації Спільної заяви за результатами Спільної ЄС – Україна міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України» утворено Міжвідомчу координаційну групу з питань реалізації Спільної заяви за результатами Спільної ЄС – Україна міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України та затверджено Положення про Міжвідомчу координаційну групу з питань реалізації Спільної заяви за результатами Спільної ЄС – Україна міжнародної інвестиційної конференції щодо модернізації газотранзитної системи України. До складу групи введено заступника директора Державного департаменту з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції України Качку Тараса Андрійовича.
29 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 року № 878-р «Про введення посади заступника Міністра юстиції України – директора Департаменту державної виконавчої служби» введено посаду заступника Міністра юстиції України – директора Департаменту державної виконавчої служби.
29 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 року № 879-р «Про призначення Стадніка Г.В. заступником Міністра юстиції України – директором Департаменту державної виконавчої служби» Стадніка Геннадія Васильовича призначено заступником Міністра юстиції України – директором Департаменту державної виконавчої служби.
29 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 року № 889-р «Про утворення Урядової делегації для участі у переговорах щодо співробітництва під час здійснення контролю осіб та транспортних засобів, які перетинають спільний державний кордон України з державами – членами ЄС» утворено Урядову делегацію для участі у переговорах щодо співробітництва під час здійснення контролю осіб та транспортних засобів, які перетинають спільний державний кордон України з державами – членами ЄС. До складу делегації введено заступника директора Департаменту міжнародно-правового співробітництва Міністерства юстиції України Сідловську Людмилу Євгеніївну.
29 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29 липня 2009 року № 890-р «Про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення 85-ї річниці створення державного підприємства «Міжнародний дитячий центр «Артек» утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення 85-ї річниці створення державного підприємства «Міжнародний дитячий центр «Артек». До складу Організаційного комітету введено заступника Міністра юстиції України Богашеву Наталію Владиславівну.
27 липня Розпорядженням Президента України від 27 липня 2009 року № 159/2009-рп «Питання укладення Угоди про позику (Додаткове фінансування на виконання Проекту реабілітації гідроелектростанцій) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку» утворено делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Додаткове фінансування на виконання Проекту реабілітації гідроелектростанцій) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. До складу делегації введено начальника відділу Департаменту міжнародного правового співробітництва Міністерства юстиції України Колишко Світлану Юріївну.
27 липня Розпорядженням Президента України від 27.07.2009 № 160/2009-рп «Питання укладення Угоди про позику (Перша програмна позика на реабілітацію фінансового сектору) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку» утворено делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику (Перша програмна позика на реабілітацію фінансового сектору) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. До складу делегації введено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну.
24 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 липня 2009 року № 1332/5 «Про затвердження Змін до Інструкції про проведення виконавчих дій».
24 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 липня 2009 року № 1334/5 «Про внесення змін до Порядку видачі свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю».
24 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 24 липня 2009 року № 1335/1159 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України від 24.11.2003 № 142/5/2092».
22 липня Указом Президента України від 22 липня 2009 року № 566 «Про делегацію України для участі у переговорах між Україною та Арабською Республікою Єгипет щодо підготовки проекту Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах» утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Арабською Республікою Єгипет щодо підготовки проекту Договору між Україною та Арабською Республікою Єгипет про правову допомогу та правові відносини у цивільних справах. До складу делегації введено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну – голова делегації, директора Департаменту міжнародного приватного права та і міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України Шевченко Катерину Георгіївну.
22 липня Указом Президента України від 22 липня 2009 року № 569 «Про день працівника державної виконавчої служби» установлено в Україні професійне свято – День працівника державної виконавчої служби, яке відзначається щорічно 17 грудня.
17 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 липня 2009 року № 859-р «Про утворення робочої групи з розроблення проекту Стратегії реформування податкової системи» утворено робочу групу з розроблення проекту Стратегії реформування податкової системи. До складу робочої групи введено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
17 липня Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2009 року № 749 «Про утворення Комісії з питань здійснення пенсійного реформування» утворено Комісію з питань здійснення пенсійного реформування. У складі Комісії затверджено заступника Міністра юстиції за посадою.
16 липня У приміщенні Міністерства юстиції відбулась зустріч заступника Міністра юстиції Валерії Лутковської з керівником Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні пані Юкіе Мокуо. У ході зустрічі відбулось обговорення низки питань, пов’язаних з діяльністю урядово-донорської підгрупи С4 «Права людини та гендерна рівність», співкоординаторами якої вони є.
16 липня У приміщені Міністерства юстиції відбулось підписання договору про співпрацю між Міністерством юстиції України та Університетом штату Огайо (США) щодо розвитку законотворчої політики України. З українського боку документ було підписано Міністром юстиції Миколою Оніщуком. З американського – від імені Університету штату Огайо директором «Програми розвитку законотворчої політики в Україні» Агентства США з міжнародного розвитку Елеонорою Валентайн.
15 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 липня 2009 року № 1247/5 «Про внесення змін до Порядку ведення Реєстру методик проведення судових експертиз».
15 липня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 липня 2009 року № 1263/5 «Про внесення змін до нормативно-правових актів щодо Спадкового реєстру».
10 липня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч заступника Міністра юстиції Валерії Лутковської з Координаторм проектів ОБСЄ в Україні Любомиром Копаєм. У ході зустрічі відбулось обговорення низки проектних пропозицій. Зокрема – проектів «Визначення національної інфраструктури громадянського суспільства в Україні» та «Громадянське суспільство – дослідження найкращих зразків міжнародного досвіду».
8 липня У приміщенні Міністерства юстиції пройшла зустріч Міністра юстиції Миколи Оніщука з делегацією Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини. Зустріч відбулась в рамках візиту в Україну доповідача Комітету ПАРЄ з юридичних питань та прав людини Христоса Пургурідеса. У ході зустрічі обговорювались питання законотворчого процесу у сфері реформування судоустрою.
2 липня Міністерство юстиції отримало третє місце у номінації «Центральні органи виконавчої влади, які мають свої територіальні органи» Всеукраїнського конкурсу «Приязна адміністрація».
1 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 року № 754-р «Про утворення міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування» утворено міжвідомчу робочу групу з питань надрокористування. До складу міжвідомчого робочої групи введено начальника управління законодавства з питань земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони довкілля Міністерства юстиції Коваленка Миколу Андрійовича.
1 липня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 липня 2009 року № 740-р «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції соціальної адаптації осіб, які відбували покарання у виді позбавлення волі на певний строк, до 2015 року» затверджено план заходів з реалізації Концепції соціальної адаптації осіб, які відбували покарання у виді позбавлення волі на певний строк, до 2015 року. Згідно з планом заходів Міністерство юстиції України є головним розробником проекту постанови Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Положення про спостережні комісії, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2004 року № 429, з метою покращення їх діяльності.
26 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 26 червня 2009 року № 1142/5 «Про внесення змін до Положення про вимоги до робочого місця (контори) приватного нотаріуса та здійснення контролю за їх дотриманням».
24 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2009 року № 634 «Про реалізацію у м. Українка Проекту «Місто-модель місцевого самоврядування» Міністерство юстиції визначено головним розробником законопроекту про особливості здійснення місцевого самоврядування на території Української міської ради.
23 червня Указом Президента України від 23 червня 2009 року № 475 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Конституції України» за вагомий особистий внесок у розвиток конституційних засад української державності, багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм у захисті конституційних прав і свобод людини і громадянина: - орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено заступника Міністра юстиції України Ємельянову Інну Іванівну; - почесне звання «Заслужений юрист України» присвоєно начальникові Головного управління юстиції у Львівській області Багряку Андрію Степановичу, першому заступникові начальника Головного управління юстиції в Івано-Франківській області Ковальчуку Володимиру Дмитровичу.
22 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 22 червня 2009 року № 1107/5 «Про затвердження Порядку видачі свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю».
18 червня Указом Президента України від 18 червня 2009 року № 462 «Про деякі питання Міжвідомчої комісії з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки і оборони України» затверджено новий персональний склад Міжвідомчої комісії з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України. У складі Комісії затверджено заступника Міністра юстиції Цоклана Віктора Івановича.
17 червня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року № 682-р «Про схвалення Концепції проекту Закону України «Про адміністративні послуги» Міністерство юстиції визначено головним розробником проекту Закону України «Про адміністративні послуги».
17 червня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 червня 2009 року № 675-р «Про утворення Організаційного комітету з підготовки та відзначення 18-ї річниці незалежності України» утворено Організаційний комітет з підготовки та відзначення 18-ї річниці незалежності України. До складу Організаційного комітету введено заступника Міністра юстиції України Єфіменка Леоніда Васильовича.
15 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 15 червня 2009 року № 1062/5 «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України».
12-13 червня Міністр юстиції України Микола Оніщук взяв участь у 79-му Пленарному засіданні Венеціанської Комісії «За демократію через верховенство права», яке відбулось у м. Венеція (Італія). У ході засідання обговорено низку питань, що стосуються України. Зокрема, відповідно до порядку денного 79-то Пленарного засідання Венеціанської Комісії, обговорено проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України», внесений Президентом України. Обговорено можливі шляхи співробітництва з Венеціанською Комісією щодо питань удосконалення законодавства про судоустрій і статус суддів та про прокуратуру.
10 червня Постановою Кабінету Міністрів України від 10 червня 2009 року № 587 «Про затвердження Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань» затверджено Положення про Державний департамент України з питань виконання покарань. Згідно з Положенням Державний департамент України з питань виконання покарань є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра юстиції.
10 червня Указом Президента України від 10 червня 2009 року № 424/2009 «Про день судового експерта» установлено в Україні професійне свято – День судового експерта, яке відзначається щорічно 4 липня.
10 червня Прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 10 червня 2009 року № 587 «Про затвердження Положення про Державний департамент з питань виконання покарань». Згідно з положенням Державний департамент з питань виконання покарань є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра юстиції.
3 червня Міністр юстиції України Микола Оніщук, глава офіційної делегації України, взяв участь у сьомому засіданні міністрів юстиції та внутрішніх справ у форматі Україна – Трійка ЄС у Люксембурзі (Велике Герцогство Люксембург). В ході засідання обговорювались перспективи переговорного процесу щодо запровадження безвізового режиму поїздок громадян України до країн Європейського Союзу. Крім цього, під час засідання відбулось обговорення результатів реалізації оновленого Плану дій Україна – ЄС у сфері юстиції, свободи та безпеки.
1 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 1 червня 2009 року № 965/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції від 08.10.98 № 53/5».
1 червня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 1 червня 2009 № 965/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції від 08.10.98 № 53/5». Наказом внесено зміни до Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 № 53/5.
28 травня У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з заступником Постійного представника Програми розвитку ООН в України Йоанною Казана-Вишньовецькою. В ході зустрічі обговорювались питання протидії насильству в сім’ї. Організація Об’єднаних Націй закликала Україну продовжувати роботу над удосконаленням національного законодавства щодо протидії насильству в сім’ї та вирішенню питань гендерної рівності.
22 травня Міністр юстиції Микола Оніщук прийняв участь в конференції «Конституційний лад і консолідація демократії», яка відбулась у м. Києві за організації Фонду Конрада Аденауера та Лабораторії законодавчих ініціатив з нагоди 60-річчя ювілею Основного Закону Німеччини. Основна мета заходу - залучення міжнародних експертів до дискусії щодо розвитку конституційного процесу в Україні. Тези виступу Міністра юстиції України Миколи Оніщука на конференції «Конституційний лад і консолідація демократії».
20 травня Постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2009 року № 486 «Про утворення Комісії з питань удосконалення порядку надання державних та адміністративних послуг» утворено Комісію з питань удосконалення порядку надання державних та адміністративних послуг та затверджено Положення про Комісію з питань удосконалення порядку надання державних та адміністративних послуг. Згідно з Положенням до складу Комісії входить Міністр юстиції.
18 травня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 18 травня 2009 року № 870/5 «Про затвердження Положення про державний нотаріальний архів».
13 травня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 року № 514-р «Про зміну складу Комісії з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України» до складу Комісії з підготовки та проведення конкурсу на кращий ескіз великого Державного Герба України введено заступника Міністра юстиції Богатиря Володимира Вікторовича та виведено з її складу Ємельянову Інну Іванівну.
12 травня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 12 травня 2009 року № 826/5 «Про внесення змін до Положення про Єдиний реєстр довіреностей».
6 травня Постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2009 року № 440 «Про утворення Міжвідомчої комісії з питань комплексного розв’язання чорнобильських проблем» утворено Міжвідомчу комісію з питань комплексного розв’язання чорнобильських проблем та затверджено Положення про Міжвідомчу комісію з питань комплексного розв’язання чорнобильських проблем. До складу Міжвідомчої комісії уведено заступника Міністра юстиції за посадою.
28 квітня Міністр юстиції України Микола Оніщук у м. Страсбург підписав від імені України Європейську конвенцію з усиновлення дітей.
27-29 квітня Відбувався візит Міністра юстиції Миколи Оніщука до Страсбургу. У ході візиту український Міністр провів зустрічі з Головою Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Луісом Марією де Путчем, заступником Генерального секретаря Ради Європи Мод де Бур Букіккіо, Головою Європейського суду з прав людини Жаном-Полем Костою, керівником Секретаріату Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) Джанні Букіккіо. Під час зустрічей обговорено актуальні питання у сфері юстиції - судової реформи в Україні, реформи кримінальної юстиції, реформування в Україні органів прокуратури та інші питання.
27 квітня У приміщенні Міністерства юстиції пройшов «круглий стіл» щодо вироблення підходів до якісного і кількісного оцінювання корупції та виявлення ризиків корупції у сфері державного управління. За хід відбувся за сприяння посольства Франції та проекту Ради Європи та Європейської Комісії із протидії корупції (UPAC). У ході «круглого столу» європейські та українські експерти обговорили можливі шляхи посилення юридичних заходів боротьби з корупцією в Україні.
24 квітня У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась зустріч Міністра юстиції Миколи Оніщука з Президентом Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) Драго Коса. У ході зустрічі обговорювались питання виконання Україною рекомендацій GRECO, запровадження посади Урядового уповноваженого з питань запобігання та протидії корупції тощо.
23 квітня У приміщенні Міністерства юстиції пройшов «круглий стіл» з обговорення досвіду запровадження елементів пробації в кримінальному судочинстві України та розробки відповідних проектів законів України. У заході прийняли участь представники Міністерства внутрішніх справ, Державного департаменту з питань виконання покарань, Генеральної прокуратури, Верховного суду, апеляційних та місцевих судів, науковці та представники громадськості. Відбулось обговорення практики впровадження елементів пробації в діяльності судових органів України. Зокрема, було узагальнено досвід пілотних проектів по впровадженню елементів пробації в діяльності судових органів Автономної Республіки Крим.
22 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2009 року № 448-р «Про схвалення Концепції проекту Закону України «Про схвалення Концепції проекту Закону України «Про вплив громадськості на прийняття нормативно-правових актів» схвалено Концепцію проекту Закону України «Про схвалення Концепції проекту Закону України «Про вплив громадськості на прийняття нормативно-правових актів». Міністерство юстиції разом з Міністерством економіки і Міністерством фінансів до 1 листопада 2009 року повинні розробити з урахуванням положень Концепції і подати до Кабінету Міністрів України проект Закону України «Про вплив громадськості на прийняття нормативно-правових актів».
21 квітня Прийнято наказ Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства юстиції України від 21 квітня 2009 року № 81/261/712/5 «Про втрату чинності спільного наказу Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції від 24 лютого 1995 року № 114/38/15-36-18».
15 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2009 року № 408-р «Про затвердження плану заходів щодо виконання у 2009 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу» затверджено план заходів щодо виконання у 2009 році Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Міністерство юстиції проводитиме постійний моніторинг виконання плану заходів до 15 липня 2009 року та 20 січня 2010 року з інформуванням Координаційної ради з адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу про результати роботи.
13 квітня Указом Президента України від 13 квітня 2009 року № 238 «Питання Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права» Головою Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права затверджено Міністра юстиції Оніщука Миколу Васильовича.
13 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 13 квітня 2009 року № 642/5/32 «Про затвердження Порядку взаємодії органів державної виконавчої служби та органів прокуратури при направленні та розгляді подань державних виконавців про притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності».
13 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 13 квітня 2009 року № 644/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 03.03.2007 № 83/5».
13 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 13.04.2009 № 647/5 «Про затвердження Змін до Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації».
13 квітня Указом Президента України від 13 квітня 2009 року № 238/2009 «Питання Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права» головою Національної комісії із зміцнення демократії та утвердження верховенства права затверджено Міністра юстиції України Оніщука Миколу Васильовича.
8-9 квітня На запрошення Міністра юстиції Республіки Білорусь Володимира Голованова пройшов візит Міністра юстиції України Миколи Оніщука до Республіки Білорусь. Мета візиту - практичне наповнення та реалізація Угоди про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Республіки Білорусь про співробітництво в галузі судової експертизи. В ході візиту підписано програму співробітництва між міністерствами юстиції обох країн на 2009-2010 роки.
8 квітня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2009 року № 388-р «Про проведення Всеукраїнської конференції з нагоди 90-ї річниці заснування Міжнародної організації праці та 55-річчя членства України в ній» у складі Організаційного комітету з проведення Всеукраїнської конференції з нагоди 90-ї річниці заснування Міжнародної організації праці та 55-річчя членства України в ній затверджено виконуючу обов’язки директора департаменту соціального трудового та гуманітарного законодавства Харченко Інну Василівну.
7 квітня У приміщенні Міністерства юстиції пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з доповідачами Комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи Ренате Вольвенд та Сабіною Лойтхойзер-Шнарренберг. У ході зустрічі доповідачі ПАРЄ порушили питання, які є предметом підвищеної уваги та контролю з боку Ради Європи, а саме: реформування адвокатури, реформа кримінальної юстиції та прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу, створення системи безоплатної юридичної допомоги, запровадження фінансування політичних партій, боротьба з проявами ксенофобії та расизму, а також реформування судової системи.
6 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 6 квітня 2009 року № 610/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 10.07.2008 № 1168/5».
4 квітня У приміщенні Міністерства юстиції України пройшов круглий стіл «Правосуддя та європейське право навколишнього середовища». У заході, який проводиться Міністерством юстиції за підтримки Посольства Франції в Україні, взяли участь заступник Міністра юстиції України Валерія Лутковська, Посол Франції в Україні Жак Фор, голови делегації Європейської комісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейри. Програма круглого столу передбачала обговорення наступних тем:
  • Забезпечення ефективності дотримання екологічного права і охорони навколишнього середовища: хто може здійснити подання скарги до суду?
  • Законодавство про відходи та екологічно небезпечну діяльність;
  • Роль судді загального судочинства (цивільного/карного) у реалізації права навколишнього середовища, зокрема, у відшкодуванні заподіяних збитків.
2 квітня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 31 березня 2009 року № 578/5 «Про затвердження форми висновку юридичної служби міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, урядового органу в системі міністерства та його територіальних (місцевих, регіональних) органів, місцевих державних адміністрацій за результатами проведення юридичної експертизи проекту нормативно-правового акта».
30 березня У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Директором офісу з питань підтримки обвинувачення за кордоном, правової допомоги та підготовки Департаменту юстиції США Карлом Александром. У ході зустрічі відбувся обмін інформацією щодо кроків, що здійснюються в Україні у сфері боротьби з корупцією. Міністр юстиції України повідомив, що в Міністерстві юстиції України буде реалізовано пілотний проект по створенню Служби внутрішнього контролю. На службу пропонується покласти завдання щодо запобігання вчиненню корупційних правопорушень співробітниками центрального апарату Міністерства юстиції України; вивчення та аналізу корупціогенних ризиків у діяльності Міністерства, підготовка пропозицій та рекомендацій щодо їх усунення, здійснення контролю за їх виконанням; забезпечення взаємодії з контрольно-ревізійним відділом Міністерства юстиції України щодо аналізу ведення фінансово-господарської діяльності, забезпечення усунення порушень фінансової дисципліни, вжиття заходів до відшкодування заподіяних збитків та запобігання фінансовим порушенням у Міністерстві.
27 березня У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з фахівцями проекту USAID «Програма сприяння парламенту ІІ». У ході зустрічі обговорювалися питання розвитку співробітництва у правовій сфері між Міністерством юстиції України та проектом USAID, а також взаємного обміну інформацією та консультаціями.
26 березня Президент України Віктор Ющенко провів робочу зустріч з Міністром юстиції України Миколою Оніщуком. Головна тема зустрічі - звіт про завершення роботи над новою редакцією Кримінально-процесуального кодексу, оскільки це є одним із зобов’язань, які прийняла на себе Україна під час вступу до Ради Європи. Також під час зустрічі йшлося про аспекти державотворення та правотворення.
23 березня Міністр юстиції України Микола Оніщук прийняв участь та виступив на урочистій церемонії відкриття ХХІІІ Конгресу Всесвітньої організації юристів.
18 березня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 18 березня 2009 року № 487/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 19 грудня 2008 року № 2226/5».
12 березня У приміщенні Міністерства юстиції України у рамках засідання представників робочих груп з підготовки та проведення в Україні у 2009 році Форуму Ради Європи «За майбутнє демократії» пройшла зустріч Міністра юстиції Миколи Оніщука з делегацією Секретаріату Ради Європи. У ході зустрічі йшлося про те, що представники 47 країн – членів Ради Європи мають виробити єдині рекомендації щодо розвитку виборчого законодавства та виборчих систем в європейських країнах.
12 березня В рамках реалізації програми Ради Європи та Європейської Комісії «Прозорість та ефективність судової системи України» та проекту USAID «Україна: верховенство права» у місті Києві пройшла конференція «Судова система України: пошук рішень у світлі європейських стандартів». У Конференції взяли участь Міністр юстиції України Микола Оніщук<-b>, голова Верховного Суду України Василь Онопенко<-b>, голова Комітету з питань правосуддя Верховної Ради України Сергій Ківалов<-b>, голова Представництва Європейської Комісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра<-b>, представник Генсека Ради Європи в Україні Аке Петерсен<-b> та інші. У ході заходу Міністр юстиції заявив, що стан справ у судовій системі України вимагає її негайного реформування.
12 березня Розпорядженням Президента України від 12 березня 2009 року № 41/200-рп «Про уповноваження М. Оніщука на підписання Європейської конвенції з усиновлення дітей (перегдянутої)» Міністра юстиції України Оніщука Миколу Васильовича уповноважено на підписання Європейської конвенції з усиновлення дітей (перегдянутої).
10 березня У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла робоча зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з головою Державної Ради Франції Жаном-Марком Сове. У ході зустрічі сторони обговорили питання судової реформи, розробки законодавства про нормативно-правові акти, адаптації національних законодавств до європейських та міжнародних норм. Міністр юстиції України наголосив, що органи юстиції України готові у найкоротший термін здійснити усі необхідні заходи для встановлення правового співробітництва із Францією у вказаних сферах.
6 березня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 6 березня 2009 року № 416/5 «Про внесення змін до Порядку подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та проведення їх державної реєстрації».
5 березня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 року № 239-р «Про звільнення Толстенка В.Л. з посади заступника Міністра юстиції України» Толстенка Володимира Леонідовича звільнено з посади заступника Міністра юстиції України.
5 березня Указом Президента України від 5 березня 2009 року № 121/2009 «Про відзначення державними нагородами України» за вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Міжнародного жіночого дня 8 Березня почесне звання «Заслужений юрист України» присвоєно Барановій Тетяні Іванівні – заступникові директора Департаменту нотаріату та реєстрації адвокатських об’єднань Міністерства юстиції України та Лутковській Валерії Володимирівні – заступникові Міністра юстиції України.
27 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27 лютого 2009 року № 366/5/26 «Про внесення змін до Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень».
27 лютого Указом Президента України від 27 лютого 2009 року № 108/2009 «Про утворення делегації України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у цивільних справах» утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у цивільних справах. Главою делегації затверджено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну. До складу делегації уведено директора Департаменту міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України Шевченко Катерину Георгієвну.
27 лютого Указом Президента України від 27 лютого 2009 року № 107/2009 «Про утворення делегації України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у кримінальних справах» утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у кримінальних справах. Главою делегації затверджено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну. До складу делегації уведено директора Департаменту міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України Шевченко Катерину Георгієвну.
27 лютого Указом Президента України від 27 лютого 2009 року № 106/2009 «Про утворення делегації України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у кримінальних справах» утворено делегацію України для участі у переговорах між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами щодо підготовки проекту Договору між Україною та Об’єднаними Арабськими Еміратами про правову допомогу у кримінальних справах. Главою делегації затверджено заступника Міністра юстиції України Лутковську Валерію Володимирівну. До складу делегації уведено директора Департаменту міжнародної правової допомоги Міністерства юстиції України Шевченко Катерину Георгієвну.
26 лютого Відбулось засідання круглого столу «Конституційно-правове регулювання лобіювання: міжнародний досвід та перспективи для України». У заході взяли участь Міністр юстиції України Микола Оніщук, представники Посольства США в Україні, Парламенту Великої Британії, Секретаріату Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, народні депутати України, вітчизняні та іноземні науковці, експерти та представники громадських об’єднань і бізнесу. У рамках круглого столу відбулося обговорення перспектив інституалізації лобіювання в Україні в контексті розробленого в Міністерстві юстиції України проекту Концепції Закону України «Про лобіювання».
25 лютого Прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 25 лютого 2009 року № 149 «Про затвердження складу Державної акредитаційної комісії» затверджено склад Державної акредитаційної комісії. У складі комісії затверджено заступника Міністра юстиції України Богатиря Володимира Вікторовича.
20 лютого У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з Надзвичайним та Повноважним послом Франції в Україні Жаком Фором. У ході зустрічі посол наголосив, що Франція визначила своїм пріоритетом допомогу Україні в адаптації українського законодавства до норм Європейського Союзу.
19 лютого У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч заступників Міністра юстиції України Валерії Лутковської та Леоніда Єфіменка з представниками Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва з метою обговорення співпраці. Зокрема, обговорювались питання щодо вжиття заходів для відкликання Німеччиною заперечень стосовно визнання України стороною Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, а також питання цивільного процесу, реформування нотаріату тощо.
18 лютого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2009 року № 183-р «Про утворення міжвідомчих робочих груп з підготовки пропозицій щодо активізації українсько-японського співробітництва» утворено міжвідомчі робочі групи з підготовки пропозицій щодо активізації українсько-японського співробітництва. До складу міжвідомчої робочої групи з підготовки до реалізації спільних українсько-японських проектів модернізації підприємств гірничо-металургійного і хімічного комплексу, енергетичного машинобудування та дизельного двигунобудування та до складу міжвідомчої робочої групи з підготовки до реалізації спільних українсько-японських проектів реконструкції станцій водопідготовки та очищення побутових стічних вод і модернізації котелень з переведенням котлів на альтернативні види палива уведено заступника Міністра юстиції України за посадою.
18 лютого Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2009 року № 148 «Деякі питання участі держави у капіталізації банків» утворено Експертно-аналітичну раду з питань участі держави у капіталізації банків. До складу ради введено першого заступника Міністра юстиції України Корнійчука Євгена Володимировича.
18 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 18 лютого 2009 року № 300/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 14.02.2007 № 47/5».
18 лютого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2009 року № 185-р «Про затвердження орієнтовного плану законопроектних робіт на 2009 рік» затверджено орієнтовний план законопроектних робіт на 2009 рік. Міністерство юстиції прийме участь у виконанні орієнтовного плану.
17 лютого У приміщенні Міністерства юстиції України пройшла зустріч Міністра юстиції України Миколи Оніщука з представниками Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні. У ході зустрічі були презентовані розроблені фахівцями USAID посібники для українських громадян, в яких роз’яснюються шляхи оскарження дій суддів. Міністр юстиції повідомив, що Міністерство юстиції виступить з ініціативою поширення інформаційних роз’яснень для громадян щодо оскарження неправомірних дій суддів.
16 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 16 лютого 2009 року № 278/5 «Про внесення змін до Положення про порядок заміщення приватного нотаріуса».
12 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 12 лютого 2009 року № 257/5 «Про внесення змін до Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян».
13 лютого У приміщенні Міністерства юстиції України відбулась робоча зустріч заступника Міністра юстиції України Інни Ємельянової з представниками Європейської Комісії в Україні. Під час зустрічі сторони обговорили стан реалізації судової реформи в Україні та обмінялися думками щодо питань, які виникають у зв’язку з можливим запровадженням з боку Європейської Комісії нових підходів у наданні України міжнародної технічної допомоги, зокрема, у сфері юстиції.
11-12 лютого У приміщенні Міністерства юстиції України відбувся семінар в рамках Проекту із зміцнення і захисту прав жінок та дітей в Україні, який реалізується Радою Європи. Захід присвячений Конвенції про захист дітей від сексуальної експлуатації і сексуального розбещення.
11 лютого Розпорядженням Президента України від 11 лютого 2009 року № 20/2009-рп «Про склад робочої групи з підготовки пропозицій щодо розроблення додаткових заходів, спрямованих на забезпечення комплексного розвитку міста Севастополя» затверджено персональний склад робочої групи з підготовки пропозицій щодо розроблення додаткових заходів, спрямованих на забезпечення комплексного розвитку міста Севастополя. У складі робочої групи затверджено директора Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України Федоренка Владислава Леонідовича.
7 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 7 лютого 2009 року № 224/5 «Про затвердження Порядку проведення кваліфікаційного іспиту для осіб, якими протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю не здійснювалась нотаріальна діяльність».
7 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 7 лютого 2009 року № 223/5 «Про внесення змін до Порядку передачі матеріалів виконавчого провадження з одного органу державної виконавчої служби до іншого або виконавчої групи, від одного державного виконавця до іншого».
7 лютого Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 7 лютого 2009 року № 222/5 «Про внесення змін до наказів Міністерства юстиції України з питань реалізації майна, арештованого державними виконавцями».
4 лютого Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2009 року № 100-р «Про затвердження плану заходів на 2009 рік з відзначення 70-річчя подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України» затверджено план заходів на 2009 рік з відзначення 70-річчя подій, пов’язаних з проголошенням Карпатської України. Міністерство юстиції прийме участь у реалізації плану заходів.
31 січня Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2009 року № 54 «Деякі питання забезпечення функціонування державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія» на Міністерство юстиції покладено вжиття передбачених законом заходів до виконання рішення суду щодо видачі державному підприємству «Міжнародний дитячий центр «Артек» державного акта на право постійного користування земельною ділянкою.
28 січня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28 січня 2009 року № 92-р «Про утворення комітету з проведення у 2009 році аукціонів з продажу спеціалізованих дозволів на користування надрами» утворено комітет з проведення у 2009 році аукціонів з продажу спеціалізованих дозволів на користування надрами. До складу комітету уведено начальника Управління законодавства з питань земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони довкілля Міністерства юстиції України Коваленка Миколу Андрійовича.
23 січня У місті Чернігові Міністром юстиції України Миколою Оніщуком та Міністром юстиції Республіки Білорусь Віктором Головановим підписано Угоду про співробітництво в галузі судової експертизи. Угода ініційована білоруською стороною і передбачає підготовку кадрів та підвищення кваліфікації шляхом навчання, проведення стажувань, а також проведення спільних наукових семінарів, курсів з опанування новими методами і методиками судової експертизи. Угодою також передбачено обмін інформацією щодо науково-дослідних розробок, теоретичних та методичних питань, пов’язаних з проведенням судових експертиз.
22 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 22 січня 2009 року № 86/5 «Про затвердження Змін до Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно».
22 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 22 січня 2009 року № 91/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 15.04.97 № 149/7».
21 січня Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 січня 2009 року № 41-р «Про утворення робочої групи з розроблення проекту Закону України «Про засади державної регіональної політики» утворено робочу групу з розроблення проекту Закону України «Про засади державної регіональної політики». До складу робочої групи введено директора Департаменту конституційного та адміністративного права Федоренка Владислава Леонідовича.
19 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 19 січня 2009 року № 62/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 12.06.98 № 36/5».
16 січня Указом Президента України від 16 січня 2009 року № 26 «Про відзначення державними нагородами України» за вагомий особистий внесок у справу консолідації українського суспільства, розбудову демократичної, соціальної і правової держави та з нагоди Дня Соборності України почесне звання «Заслужений юрист України» присвоєно Урядовому уповноваженому у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України Зайцеву Юрію Євгеновичу, директорові Департаменту конституційного та адміністративного права Федоренку Владиславу Леонідовичу.
14 січня Постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2009 року № 4 «Про утворення Міжгалузевої ради з питань розвитку інформаційного суспільства» утворено Міжгалузеву раду з питань розвитку інформаційного суспільства. До складу Міжгалузевої ради введено заступника Міністра юстиції Богашеву Наталію Владиславівну.
13 січня Прийнято наказ Міністерства юстиції України від 13 січня 2009 року № 22/5 «Про внесення змін до Положення про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації та Положення про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності».
На попередню сторінку
АНОНСИ ПОДІЙ
3.11.2010р.
Особистий прийом громадян заступником Міністра юстиції – директором Департаменту державної виконавчої служби Геннадієм Стадніком
3.11.2010р.
Зустріч першого заступника Міністра юстиції Інни Ємельянової з представниками Школи вищого корпусу державної служби
3.11.2010р.
Підписання Угоди про співробітництво між Міністерством юстиції України та Міністерством юстиції Республіки Македонія

Інші анонси >>

  • Обговорюємо
    законопроекти
  • Гарячі телефонні лінії Мін‘юсту
  • Роз’яснення, юридичні консультації
  • Державна реєстрація нормативних актів
  • Нормотворча діяльність
  • Адаптація законодавства України до норм ЄС
  • Єдині та державні реєстри
  • Захист інтересів держави в Європейському суді
  • Співробітництво у цивільних та кримінальних справах
  • Нотаріат
  • Примусове виконання рішень судів
  • Антикорупційні ініціативи
  • Легалізація об’єднань громадян
  • Реєстрація друкованих ЗМІ та інформагентств
  • Міжвідомче міжнародне співробітництво
  • Виконання міжнародних конвенцій
  • Співпраця з міжнародними інституціями
  • План роботи та аналітична звітність Міністерства
  • Державні закупівлі
  • Євро—2012
Пошук


 Шукати в новинах
 Шукати фразу

Розширений пошук

  • Новини Міністерства
  • ЗМІ про Міністерство
  • Фотоальбом
  • Інформаційно-правові ресурси в Інтернеті
Пошукова система «Єдиний Реєстр громадських формувань»
Перелік громадських формувань
  • Політичні партії
  • Громадські організації
  • Благодійні організації
  • Постійно діючі третейські суди
  • Творчі спілки
  • Торгово-промислові палати
  • Інформація про місцеві громадські формування
Реєстр символіки громадських формувань
Реєстр друкованих ЗМІ та інформагентств
Реєстр адвокатських об’єднань
Реєстр атестованих судових експертів
Система публічних торгів конфіскованим та арештованим майном
Перевірка спеціального бланка нотаріального документа

АРХІВ НОВИН
Листопад
Пн18152229
Вт29162330
Ср3101724
Чт4111825
Пт5121926
Сб6132027
Нд7142128

Всі новини >>