This version of the page http://zaxid.net/article/64235/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-14. The original page over time could change.
Новий губернатор Львівщини Василь Горбаль. Альтернативне CV - ZAXID.NET
Розмір тексту: Zz
по-русски|polskiпро нас|реклама|підписатися
  • Головна
  • Новини
  • Тексти
  • Блоги
  • Відео
  • Фото
  • Анонси
  • Чат
  • Архів
rsspda версія
14 жовтня 2010 року 12:07
  • Тексти
  • Погляд
  • Точка зору
  • Щоденник
  • Iнтерв'ю
  • Міські акценти
  • Хроніки Львова
  • Культура.NET
  • Тема

Тема

Юлія Абібок  для ZAXID.NET

Новий губернатор Львівщини Василь Горбаль. Альтернативне CV

10:10, 21.04.2010

В активі Василя Горбаля у поточному скликанні парламенту 16 законопроектів... Він запропонував 233 поправки до трьох законопроектів, 142 з яких були враховані повністю і 14 – частково. Не подав жодного депутатського запиту. Жодного разу не виступив у ВР.

Noblesse oblige Президента Віктора Януковича і його команди – завершити легітимізацію парламентської коаліції, розв’язати проблему закупівель російського газу, подати в Раду сяк-так збалансований бюджет і створити видимість сумлінної і клопіткої реформаторської праці. Тільки з видимими результатами на цих теренах Президент, вочевидь, мав намір здійснити два надважливі для нього візити: один – зовнішній, до США, другий – внутрішній, до Львова. Минулого тижня Януковичу, судячи з усього, таки вдалось причарувати Барака Обаму…

Свої плани відвідати Львів голова української держави відтерміновував вже двічі. Вперше – незабаром після інавгурації. Тоді, власне, їхати ще не було з чим – окрім Табачника. Вдруге місто чекало на Віктора Януковича у понеділок, 19 квітня. Він мав представити нового голову ОДА – Василя Горбаля, підписавши того ж дня указ про його призначення. Поїздка за нез’ясованих обставин зірвалася, та й Горбаля президент не призначив. Указ про його призначення був підписаний 20 квітня, на 21-ше було заплановано представлення нового губернатора, але вже не Януковичем – Президент поїхав до Харкова домовлятися з Дмитром Медвєдєвим про газ.

 

«Почесне заслання» чи «висока довіра»?

Василь Горбаль народився у Львові, але освіту здобував вже у Києві, в Інституті міжнародних відносин, і відтоді жив та працював у столиці, займався банківським бізнесом. До свого призначення головою Львівської ОДА був депутатом Верховної Ради від Партії регіонів і керівником Київської міської організації ПР. Зірок з неба для регіоналів у столиці не хапав – з суб’єктивних чи об’єктивних причин – це інше питання. Принаймні, на позачергових виборах до Верховної Ради 2007 року по Києву ПР набрала 15,04% голосів. У першому турі президентських виборів 2010 року – 15,91% (проти 34,74% у Юлії Тимошенко), у другому турі – 25,72% (проти 65,34%). На позачергових виборах Київського міського голови сам Горбаль набрав менше трьох відсотків.

 

Василь Горбаль народився у Львові, але освіту здобував вже у Києві, в Інституті міжнародних відносин, і відтоді жив та працював у столиці, займався банківським бізнесом

 

Центральний штаб ПР нарікав на керівництво київською міською організацією. Зокрема незабаром після другого туру президентських виборів народний депутат Олена Бондаренко на прес-конференції у Києві заявила буквально таке: «Звичайно, по Києву визначати тенденцію взагалі щодо партійного будівництва в регіонах я би не стала. У нас дійсно дуже слабка організація, ми незадоволені тим результатом, який ми отримали на виборах у 2006-му, на виборах у 2007-му, і, як виявилося, ситуація у 2010-му дуже мало змінилася з тим складом партійців, який взяв на себе такі зобов’язання щодо партійної роботи під час виборів».

При цьому, на запитання автора цих рядків, чи буде ПР робити організаційні висновки з роботи київського штабу Януковича, Бондаренко відповіла, що «з приводу Києва не тільки оргвисновки будуть зроблені. Я думаю, що у нас буде достатньо буйних голів, які захочуть змінити керівництво і Київської міської, і Київської обласної організації. Організації спрацювали ПОГАНО (інтонаційно виділено депутаткою, – ZAXID.NET)».

Чи можна вважати «заслання» Василя Горбаля на Львівщину саме таким «оргвисновком»?  Розпитати про це Олену Бондаренко вчора не вдалося – телефон не відповідав. Але про те, що сам Горбаль пов’язував своє політичне майбутнє не з рідним Львовом, а з обжитою вже столицею, свідчить його персональний сайт, на шапці якого красуються фотографії нового керівника Львівщини, зображеного на фоні панорам Києва з гаслом «Я люблю це місто!».

Зате друг, колега і тезка Горбаля Василь Грицак, який працював у керівництві обласної київської організації ПР, де мав конфліктів із впливовими однопартійцями, в коментарі для ZAXID.NET висловив переконання, що призначення Горбаля на Львівщину не було засланням. «Я вважаю, що це висока довіра Президента України», – заявив він, зауваживши, що в умовах ворожої пропаганди у Києві, яка створювала негативне сприйняття Партії регіонів, Горбаль показав у столиці високий результат.

 

Борець з «однорукими бандитами» і «зеленим змієм»

У Верховній Раді Василь Горбаль працював упродовж трьох скликань. Перший раз, 2002 року, пройшов туди по списках блоку «За єдину Україну!», але незабаром перейшов до Регіонів, і відтоді перебуває у команді Віктора Януковича, переживши в ній усі злети і падіння разом з «Томущолідером».

 

У Раді Василь Горбаль найбільше опікувався проблемами підростаючого покоління

 

В активі Горбаля у поточному скликанні парламенту 16 законопроектів (деякі – у співавторстві з іншими нардепами). З них був прийнятий один – «Про внесення змін до деяких законів України щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток вітчизняної промисловості», написаний разом з Наталією Королевською (БЮТ), Валерієм Крайнім (БЮТ) і Олексієм Бабуріним (КПУ). Закон передбачає, зокрема, звільнення від сплати мита і податку на додану вартість з операцій ввезення енергоощадного обладнання, а також закупівля товарів, робіт і послуг за державні кошти у вітчизняних виробників. Він запропонував 233 поправки до трьох законопроектів, 142 з яких були враховані повністю, і 14 – частково. Не подав жодного депутатського запиту. Жодного разу не виступив у ВР.

У Раді Василь Горбаль найбільше опікувався проблемами підростаючого покоління. Зокрема їм присвячені законопроекти «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за злочин у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів)», «Про обмеження провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор на гральних автоматах на території міста Києва», «Про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію) (щодо збільшення дохідної частини Державного бюджету України шляхом підвищення ставки акцизного збору на пиво із солоду (солодове))» і «Про внесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» (щодо збільшення дохідної частини Державного бюджету України шляхом підвищення ставки акцизного збору на спирт етиловий, деякі зброджені напої, суміші із зброджених напоїв і суміші із зброджених напоїв з безалкогольними напоями)». Два останні – у співавторстві з великою групою депутатів.

Так, Горбаль пропонував більш жорсткого покарання за розповсюдження наркотиків і психотропних препаратів, і за залучення до цієї справи дітей. У пояснювальній записці до цього законопроекту він зазначав, що «набирає негативного резонансу проникнення синтетичних наркотиків із суто кримінального середовища в ігровий і видовищний бізнес, а також до місць масового проведення дозвілля. Завезені контрабандним шляхом, вони реалізуються, як правило, в студентських гуртожитках, нічних клубах, барах, казино, де найчастіше постійними відвідувачами є молодь».

 

Не інакше як турботою про українську молодь були: підготовлений Василем Горбалем, його другом Дмитром Табачником і Інною Богословською «Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою про скасування постанови Кабінету Міністрів України «Про невідкладні заходи щодо зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти»

 

Мабуть, тому наступним кроком Горбаля була спроба заборонити гральний бізнес, але тільки на території Києва, чим йому і дорікнуло у своєму висновку головне науково-експертне управління ВР. Свою позицію депутат пояснював тим, що саме у столиці зосереджена найбільша кількість студентів, які і є головними клієнтами гральних закладів. Як відомо, згодом Верховна Рада заборонила гральний бізнес у всій країні. 

У пояснювальних записках до законопроектів щодо підвищення ставок акцизних зборів на пиво і алкогольні напої депутати звертали увагу на те, що статки населення в Україні зростали швидше, ніж вартість пива і алкоголю, що зробило ці напої більш доступними для людей і спричинило зловживання ними. «Проблема алкоголізму за часи незалежності набула катастрофічних масштабів, перетворилася на одну кричущих проблем українського суспільства. Наше підростаюче покоління спивається, одурманене агресивною рекламою, новими віяннями про користь алкоголю, які щоденно нав’язуються медіа. Населення поступово деградує, та найстрашніше те, що цьому сприяє держава, яка не вживає заходів для захисту громадян від алкогольного безладу. Скоро нікому буде працювати на підприємствах. А в цей час, прикриваючись облудною ідеєю захисту малого бізнесу, відбувається цілеспрямоване знищення українського генофонду», – писали Горбаль і Co. Заходами з підвищення акцизних зборів депутати також мали намір забезпечити підвищення мінімальної заробітної плати і пенсії.

Не інакше як турботою про українську молодь були: підготовлений Василем Горбалем, його другом Дмитром Табачником і Інною Богословською «Проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України з вимогою про скасування постанови Кабінету Міністрів України «Про невідкладні заходи щодо зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти», а також «Проект Постанови про звільнення Вакарчука І.О. з посади Міністра освіти і науки України» авторства Табачника, Горбаля, Юрія Бойка і Анатолія Толстоухова (всі – ПР).

«Патріотичному, освітньому, культурному та духовному вихованню українського суспільства», на думку Василя Горбаля, мало б послужити встановлення нового святкового дня – Дня пам‘яті святого рівноапостольного князя Володимира – Дня Хрещення Русі, 28 липня. До речі, за інформацією ЗМІ, Горбаль надає фінансову підтримку Українській православній церкві (МП). Зокрема, нібито саме він оплатив білборди «Україна вітає свого патріарха», якими вулиці Києва вітали Патріарха Московського Алєксія Другого влітку позаминулого року – на 1020-річчя хрещення Русі.

Також нинішній губернатор Львівщини разом з «бютівцем» Андрієм Шкілем створив проект закону «Про збереження об'єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО». Для Києва він постарався також тим, що написав законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» (щодо зменшення суми коштів, що передаються до Державного бюджету з бюджету м. Києва)». При цьому в проекті Горбаля не вказувалося, звідки треба забрати майже три з половиною мільярди гривень, аби віддати їх назад столиці.

До «профільних» для Василя Горбаля належать проекти законів «Про внесення зміни до деяких законів України (щодо безготівкових розрахунків та використання спеціальних платіжних засобів)» і «Про особливості реорганізації банків у 2009 році». Іще одна цікава ініціатива стосувалася забезпечення таємниці голосування. Горбаль пропонував заборонити виборцям користуватися у кабіні для голосування мобільним телефоном і фото- та відеоапаратурою.

Зі знанням справи він зазначав, що «на сьогодні все частішими є випадки підкупу або тиску на виборців. Вони полягають у примусі або «заохоченні» виборця проголосувати за конкретного кандидата і зафіксувати цей результат за допомогою спеціальної апаратури (мобільних телефонів, відеокамер, фотоапаратів) у кабіні для голосування. Таким чином, особа, яка тисне на виборця, просить його показати бюлетень після заповнення. Це означає порушення таємниці голосування, що призводить до істотного спотворення волі виборців. Враховуючи викладене, особливо актуальною на сьогодні є необхідність протидії будь-яким діям, спрямованим на порушення таємниці голосування». При цьому автор законопроекту на вказував, хто і яким чином може перевірити виборця на предмет користування ним спеціальною апаратурою у кабіні для таємного голосування, на що йому і вказало головне науково-експертне управління Ради.

 

На старті

Голова Львівської обласної організації Партії регіонів народний депутат Петро Писарчук, якого раніше називали головним претендентом на крісло голови Львівської ОДА, у розмові з автором цих рядків відмовився давати свою оцінку призначенню Василя Горбаля.

«Я є член Партії регіонів, і тому коментувати рішення Президента мені не личить, – сказав він. – Мені треба погоджуватися з рішеннями Президента. Президенту видніше. Наше завдання зробити так, щоби обласна партійна організація Партії регіонів підставила плече новому губернатору». Писарчук також не зізнався, чи справді мав сподівання очолити область: «Я не ініціював, не бігав, не просився на цю посаду. Мене абсолютно задовольняє нинішня посада. Я говорив, що якщо буде рішення Президента, доручать мені, тоді що – треба братись і працювати».

Лідер ЛОО ПР також не підтвердив, але і не спростував інформацію про те, що посаду віце-губернатора отримає його заступник Леонід Мельник. Зазначив, що «представлять губернатора, і він, якщо захоче – покличе і мене, і будемо визначатися. Буде визначатися в першу чергу він, а ми будемо давати поради». На запитання, чи готує він поради для нового голови ЛОДА, Писарчук відповів, що «звісно, було б недобре, якби партійну організацію усунули від формування нової команди на Львівщині».

Попередник Петра Писарчука на посаді голови львівських регіоналів Олексій Раздієвський схвально відгукнувся про нового губернатора. «Я вважаю, що це вдале призначення, оскільки Горбаль характеризується як фахівець із достатнім досвідом, – заявив він. – Я абсолютно переконаний, що він виправдає високу довіру. Я вважаю, що Горбаль буде потужно вирішувати проблеми Львівщини». 

Такої ж думки притримується і Василь Грицак, який називає Горбаля «тією людиною, яка знає і розуміє, що таке влада, і яку роль відіграє чиновник у владі. Це людина, яка дуже добре знає київські коридори». «Я думаю, що його робота буде успішною, і на чергових виборах до місцевих рад він зможе показати результат. Він стане справжнім губернатором Львівської області і посяде достойне місце серед тих людей, які очолювали її раніше», – каже друг нового голови Львівської ОДА.

 

депутат Львівської обласної ради Степан Кубів, який багато років пропрацював, як і Горбаль, у банківському секторі, вважає нового керівника ОДА людиною, яка вміє знаходити компроміси

 

При цьому Грицак не відгукнувся на прохання розшифрувати, що саме він мав на увазі під результатом Горбаля на місцевих виборах. А Радзієвський наголосив на тому, що робота керівника Львівщини не може базуватися на його партійній прив’язці. «Взагалі фігура губернатора повинна бути нейтральною у політичному розумінні, – переконаний він. – А якщо на цю обставину накласти чинник надзвичайно високої політичної активності, я би навіть сказав, заполітизованості нашої громади, Львівщини, то тим більше. Губернатор має бути батьком для всіх партій, для всіх громадських об’єднань, і він повинен вести за собою. Його головна мета – сконсолідувати зусилля всіх і організувати роботу так, щоби всім було цікаво працювати на зміцнення і розвиток Львівщини. Безумовно, це буде непростий процес, це буде дуже складно, але намагатися досягнути цього просто необхідно».

Втім, депутат Львівської обласної ради Степан Кубів, який багато років пропрацював, як і Горбаль, у банківському секторі, вважає нового керівника ОДА людиною, яка вміє знаходити компроміси. При цьому він зазначив, що «у випадку кризи компроміс завжди потрібно шукати обом сторонам, і так буде. Головне –  не політизувати роботу». 

Василя Горбаля Кубів охарактеризував як «успішного думаючого менеджера, людину, яка вміє підібрати команду, кваліфіковану людину, яка постійно працює над своїм удосконаленням». Він також вважає, що новий губернатор Львівщини є людиною, яка «вміє відстоювати, аргументувати свою думку, чуючи при цьому позицію свого опонента».

 

Фотографії у статті – з персонального сайту В.Горбаля.

27
Додати коментар

Додати коментар (2500 знаків):

Iм'я*
Вiдгук*
  
OpenID
Код*
     
Коментарі до статті

knedlyk03-05-2010 16:26

Цікава інформація стосовно конкурсу "Великі Українці" та підозрі у опосередкованій заанґажованості В.Горбаля у виграші про-Табачникового кандидата: http://www.pravda.com.ua/articles/2008/05/20/3442506/

Олександр02-05-2010 19:34

Кміть - це шнир, злодій, якому дали перший раз заробити і він вкрав на повені 50 міліонів, на ЄВРО 100 млн.(остання інформація : більшість робіт було не виконано,а гроші були перераховані як за виконані роботи), з бюджетів управлінь 150 мільйонів тільки за 2009 рік(як виявило КРУ).

І всі знають,що бізнес не його - Моршинська і Боржомі, а Березовського:

нічого, тепер відповісь за все цей злодій!

2 Петро01-05-2010 01:03

Не треба бздури плести, Писарчук публічно відмовився, через те й затримка була з призначенням.

Петро29-04-2010 17:59

Кміть давав 5 лімонів зелені і не став губернатором.Писарчук на Ганцю образився - наобіцяла,що допоможе стати губернатором і підвела...Ну а Горбаль битий тіп - відразу налагодить фінансовий потік у потрібне русло, а потім як грошей і землі стане мало Писарчука і призначать, але буде то після 2012р.Отака фігня(((

Артур26-04-2010 17:49

Нет Кмить просто очко Регіонов!шлюха

использовали как Г А Н Д О Н и выбросили политичечкого и м п о т е н т а вон, Сеник подвези его своим мусаровозом на свою помойку

Г А Н Д О Н У там и место!!!!!!

Усі коментарі

тексти

  • Місцеві вибори: Штиль, цікавіший за бурюСергій Воронцов для zaxid.net , 11.10.2010
  • У «Русский мир» - хрестом, мечем і держбюджетомРоксолана Процьків для zaxid.net , 04.10.2010
  • Місцеві вибори: Прикарпаття оновитьсяІрина Дружук для zaxid.net , 29.09.2010
  • Український елемент на російському книжковому ринку України?Юлія Поліковська zaxid.net , 27.09.2010
  • Реформи нового уряду: плани, реалії та прогнозиПетро Герасименко для zaxid.net , 23.09.2010
  • ПОЛІТИЧНА НАЦІЯ. Три шляхи до однієї метиІлько Лемко для zaxid.net , 21.09.2010
  • Третя УкраїнаЯрослав Грицак для zaxid.net , 15.09.2010
  • Замкнуте коло «спеціальної» української історіїВасиль Расевич для zaxid.net , 13.09.2010
Робота
Загрузка...
Останні новини Zaxid.net