This version of the page http://hram.lviv.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-10-01. The original page over time could change.
Веб-сайт храму Всіх Українських Святих і Львівського молодіжного православного братства "Нев'янучий Цвіт"
Сьогодні, 19:50
Блгв. вел. кн. Ігор Чернігівський

 
Категорія: Життя святих » Українські святі      

Великий князь Київський Ігор Ольгович, у святому хрещенні Георгій, у 1146 році був розгромлений і взятий в полон князем Ізяславом і замкнений в одному з монастирів Переяслова (нині Переяслав-Хмельницький). Далеко від суєти світу цього, важко хворий, він став розкаюватися в своїх гріхах і просив дозволити йому постригтися у ченці. 5 січня 1147 єпископ Переяславський Євфимій постриг його в чернецтво з ім'ям Гавриїл. Незабаром він видужав і був переведений в Київський Феодорівської монастир, де прийняв схиму з ім'ям Ігнатій і цілком віддався чернечим подвигам.
Пам'ять - 2 жовтня, а святкування перенесення мощей - 18 червня (нов. ст.)

Переглядів: 132   Відгуків:Читати більше...
 


26 вересня 2010
ВОЗДВИЖЕННЯ ХРЕСТА ГОСПОДНЬОГО

 
Категорія: Закон Божий, Церковний календар      

Рівноапостольний цар Костянтин побажав збудувати храми Божі на священних для християн місцях у Палестині (тобто на місцях народження, страждань, Воскресіння Господа Ісуса Христа та ін.) і знайти хрест, на якому був розіп'ятий Спаситель. Виконати бажання царя з великою радістю взялася його мати, св. рівноапостольна цариця Єлена.
У 326 році цариця Єлена з цією метою вирушила до Єрусалима. Багато зусиль доклала вона, щоб знайти хрест Христів, бо недруги Христові сховали хрест, закопавши його в землю. Нарешті їй вказали на одного літнього юдея, на ім'я Іуда, який знав, де знаходиться хрест Господній. Після довгих розпитувань і умовлянь він показав місце. Виявилося, що святий хрест був укинутий у рів і завалений сміттям і землею, а зверху був збудований язичницький храм. Цариця Єлена наказала зруйнувати цю будівлю і знайти хрест.
В пам'ять знайдення Хреста Христового і його воздвиження свята православна Церква установила свято Воздвиження чесного і животворчого Хреста Господнього. Це свято віднесено до числа великих свят і відзначається 27 вересня (н. ст.).

Переглядів: 169   Відгуків:Читати більше...
 


23 вересня 2010
Преподобний Сергій Радонежський

 
Категорія: Життя святих      

Преподобна Марія, разом із своїм чоловіком дала таку обіцянку: якщо Бог дасть їм сина, то посвятять його службі Божій. Це означало, що вони зроблять з своєї сторони все, що зможуть, щоб на їх майбутнє дитя виконалась воля Божа.
3 травня 1319 року в домі боярина Кирила була радість: Марії Бог дав сина. На сороковий день по народженні принесли дитя до церкви, щоб здійснити над ним таїнство хрещення. Іерей, по імені Михаїл, назвав дитя під час хрещення Варфоломієм. Благословивши дитя і його батьків, служитель вівтаря Христового відпустив їх з миром.
Пам'ять - 8 жовтня, знайдення мощей - 18 липня (новий стиль).

Переглядів: 258   Відгуків:Читати більше...
 


06 червня 2010
Святий Димитрій Ростовський

 
Категорія: Українські святі, Історія УПЦ      

Святий Димитрій (світське ім`я — Данило) народився 11 грудня 1651 р. в містечку Макарові Київського полку в сім`ї макарівського сотника Сави Григоровича Туптала, який потім був київським сотником (1682-1686). Батько святого прожив понад 100 років, причому в останній період свого життя був ктитором Свято-Кирилівського монастиря у Києві. Був похований біля Свято-Троїцького храму цього монастиря у 1703 р. Батько й мати (Марія Михайлівна) святого відзначалися глибокою релігійністю, і не випадково не тільки він, але й всі його чотири сестри (Олександра, Марія, Феодосія, Параскева) прийняли чернечий постриг, причому Параскева (померла у 1710 р.) була ігуменією Свято-Микільського Йорданського монастиря у Києві. Батьки святого щедро обдаровували київські храми й монастирі, в т.ч. й Києво-Могилянської Академії.
Пам'ять - 4 жовтня і 10 листопада (нов. стиль).

Переглядів: 140   Відгуків:Читати більше...
 


19 січня 2010
Пророк Іона

 
Категорія: Життя святих, Закон Божий      

Пророк Іона жив після пророка Єлисея. Одного разу Господь повелів йому йти в язичницьке місто Ніневію, столицю Ассирійського царства, і сповістити жителів цього міста, що Господь знищить їх, якщо вони не покаються. Та Іона не хотів іти з проповіддю до ворогів народу ізраїльського і не послухався голосу Божого. Він сів на корабель, який відбував до іншої країни. Але раптом на морі піднялася сильна буря. Кораблю загрожувала загибель. Усіх, хто був на ньому, охопив жах. Корабельники вирішили кинути жереб, щоб довідатись, через що їх спіткало таке лихо. Жереб випав на Іону. Іона зізнався у своєму гріху і сказав: "Так, я згрішив перед Господом! Киньте мене в море, і буря втихне". Коли його кинули у море, буря втихла. З волі Божої пророка проковтнула величезна риба, яка в Біблії названа китом. Іона три дні і три ночі пробув у череві кита, молячись Богу про помилування. Тут Господь явив особливу Свою славу, Він зберіг його неушкодженим у череві кита і помилував його.
Пам'ять - 5 жовтня.

Переглядів: 183   Відгуків:Читати більше...
 


05 листопада 2009
Сім Ефеських юнаків: Максиміліан, Ямвлих, Мартініан, Іоан, Діонисій, Ексакустодіан (Костянтин) і Антонін

 
Категорія: Життя святих      

Сім Ефеських юнаків: Максиміліан, Ямвлих, Мартініан, Іоан, Діонисій, Ексакустодіан (Костянтин) і Антонін, жили у III столітті. Святий Максиміліан був сином ефеського міького управителя, інші шість юнаків – синами інших знатних ефеських громадян. Юнаки були друзями з дитинства, і всі перебували на військовій службі. Коли імператор Декій (249-251) прибув до Ефесу, він наказав всім громадянам з’явитися для принесення жертви язичницьким божествам; непокірних же чекали муки і смертна кара. За донесеннями тих, що чекали поблажливості імператора, до відповіді були покликані і сім Ефеських юнаків.
Пам'ять - 4 жовтня.

Переглядів: 106   Відгуків:Читати більше...
 


29 жовтня 2009
Житіє св. апостала та євангеліста Луки

 
Категорія: Життя святих      

Святий апостол і євангеліст Лука був родом з Антіохії Сирійської. Народився в родині заможних язичників, отримавши від батьків ім'я Лукан, яке для нас завжди пов'язується з написаним ним Євангелієм; але не всі знають, що книга Діянь апостольських також належить його перу. Святий Лука належав до числа сімдесяти апостолів, був сподвижником святого апостола Павла, про що недвозначно сказано в посланнях Павла до Тимофія, а також до Филимона. Передання називає святого апостола Луку вправним лікарем, та й сам апостол Павло говорить про це.
Церква вшановує святого апостола Луку 31 жовтня.

Переглядів: 432   Відгуків:Читати більше...
 


27 жовтня 2009
Преподобний Микола Святоша

 
Категорія: Відео, Києво-Печерські святі      

Преподобний Микола Святоша (Святослав), князь Чернігівський, Печерський чудотворець, в Ближніх печерах (1143), був правнуком великого князя Ярослава Мудрого і сином князя Давида Святославича Чернігівського (1123), в деяких джерелах батько преподобного іменується святим. Святоша був князем Луцьким, мав дружину і дітей (донька його згодом була одружена з Новгородським святим благовірним князем Всеволодом-Гавриїлом (1138). 17 лютого 1106 святий князь, залишивши родину, прийняв постриг у Києво-Печерській обителі.
Пам'ять - 27 жовтня за новим стилем.

Переглядів: 338   Відгуків:Читати більше...
 


27 жовтня 2009
Житіє святих мучеників Назарія, Гервасія, Протасія і Келсія

 
Категорія: Життя святих      

Святі мученики Назарій, Гервасій, Протасій і Келсій постраждали в царювання імператора Нерона (54 - 68). Святий Назарій (син християнки Перпетуї і іудея Африкана) народився в Римі і був охрещений єпископом Ліном. З юних років святий Назарій вирішив присвятити своє життя проповіді Христового вчення і наданні допомоги переслідуваним християнам. З цією метою він покинув Рим і прибув до Мілану. Відвідуючи християн у Медіоланській в'язниці, Назарій познайомився там із близнюками Протасов і Гервасієм.
Пам'ять - 27 жовтня.

Переглядів: 256   Відгуків:Читати більше...
 


26 жовтня 2009
Преподобний Веніамін Печерський

 
Категорія: Життя святих » Українські святі » Києво-Печерські святі      

Преподобний Веніамін Печерський жив у XIV столітті і в світському житті був багатим купцем . Одного разу, слухаючи уважно церковне богослужіння, почув він псалмове слово: «загинуть всі, хто говорить брехню», - і в той час, відносячи ці слова до себе, сказав: Якщо Господь Бог знищить тих, які брешуть, то знищить і купців брехливих, а хто з купців може сказати, що він ніколи не говорив брехні?
Пам'ять - 13 жовтня.

Переглядів: 156   Відгуків:Читати більше...
 


20 жовтня 2009
Житіє Блаженного Андрія, Христа ради юродивого

 
Категорія: Життя святих » Українські святі      

Блаженний Андрій, Христа ради юродивий, був слов'янин і жив в Х столітті в Константинополі. З юних років він полюбив храм Божий і Священні книги. Одного дня в сонному баченні блаженний побачив два війська. У одному були мужі в світлому одязі, в іншому - чорні і страшні біси. Ангел Божий, який тримав в руці дивні вінці, сказав Андрію, що вінці ці - не прикраса земного світу, а небесний скарб, яким Господь нагороджує Своїх воїнів, що перемагають чорні полчища. "Йди на добрий подвиг, - сказав Ангел Андрію, - будь юродивий ради Мене і багато отримаєш в день Царства Мого".
Пам'ять - 15 жовтня за новим стилем.

Переглядів: 202   Відгуків:Читати більше...
 


14 жовтня 2009
Житіє священномученика Кипріана і мучениці Юстини

 
Категорія: Життя святих      

Святий Кипріян жив в III столітті по Різдві Христовім. Він народився і жив в Антиохії й до свого навернення до Христа був знаменитим волхвом. З юних літ він почав вивчення «філософії та волхвування» для удосконалення в таємних науках і чаклунському мистецтві він подорожував Азією, Грецією, Єгиптом і всюди навчався у знаменитих язичеських жерців і волхвів. Для вивчення звіздарства він ходив до хал¬деїв і, навчившись від них таємниць, повернувся до свого рідного міста Антиохії. Оселившись тут, Кипріян почав виявляти чудеса свого чаклунського вміння, якого навчився під час своїх подорожей.
Пам'ять святих Кипріана та Юстини святкується 15 жовтня.

Переглядів: 627   Відгуків:Читати більше...
 


12 жовтня 2009
Святитель Михаїл, митрополит Київський

 
Категорія: Життя святих » Українські святі      

Святитель Михаїл, перший митрополит Київський, по Іоакимівському літопису, родом сирієць, за іншими літописними повідомленнями - болгарин або серб. У 989 році він прибув з Корсуні разом з іншими священнослужителями до святого рівноапостольного князя Володимира (пам'ять 28 липня), який незадовго до цього (у 988 р.) прийняв Хрещення. На долю першого митрополита Української Церкви випало нелегке, але благодатне служіння. Він ревно опікувався новопросвітленими жителями Київської Русі, проповідуючи Святе Євангеліє, хрестячи і повчаючи новонавернених людей, засновуючи перші храми і духовні навчальні заклади.
Пам'ять святителя Михаїла згадується 13 жовтня та 28 червня.

Переглядів: 439   Відгуків:Читати більше...
 


11 жовтня 2009
Покрова Пресвятої Богородиці

 
Категорія: Церковний календар      

Поміж Богородичними празниками нашого церковного року на осібну увагу заслуговує свято Покрови. Культ Богоматері як Покровительки нашого народу тягнеться золотою ниткою від княжих часів аж по сьогодні. Секрет того постійного, улюбленого і ревного культу мабуть лежить у тому, що тут йдеться не про земське і людське, але небесне й могуче заступництво. Від самого початку існування нашої держави ми стало мали великих і сильних ворогів. Тож нічого дивного, що наш народ шукав такої помомчі й опіки, проти якої не може встояти жодна людська сила. Тому празник Покрови завжди був і є для нашого народу днем великого вияву любови і вдячности для Пресв. Богородиці та днем радісної прослави і звеличення Її покрова і заступництва.

Переглядів: 347   Відгуків:Читати більше...
 


11 жовтня 2009
Собор преподобних отцiв Києво-Печерських, в Ближнiх печерах

 
Категорія: Життя святих » Українські святі » Києво-Печерські святі      

Сьогодні, 11 жовтня, Православна Церква вшановує пам'ять преподобних отцiв Києво-Печерських, святі мощі яких спочивають у Ближнiх печерах СВЯТО-УСПЕНСЬКОЇ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОЇ ЛАВРИ.

Переглядів: 232   Відгуків:Читати більше...
 


10 жовтня 2009
Житіє Преподобного Харитона Сповідника

 
Категорія: Життя святих      

Преподобний Харитон Сповідник постраждав в Іконії під час одного з гонінь на християн при імператорах Галерії (305 - 311), Максиміані (305 - 313) чи Лікінії (311 - 324). У сповідницькому подвигу його утверджував благодатний приклад святої первомучениці Фекли (пам’ять 24 вересня), уродженки його рідного міста, пам’ять якої він особливо глибоко шанував. Святий Харитон мужньо викривав язичницьких богів і твердо сповідував віру у Єдиного істинного Бога - Христа-Спасителя.
Пам'ять преподобного Харитона Сповідника - 11 жовтня за н. ст.

Переглядів: 123   Відгуків:Читати більше...
 


09 жовтня 2009
Святий ап. і єв. Іоан Богослов

 
Категорія: Життя святих      

Святий апостол і євангеліст Іоан Богослов був сином Зеведея і Саломії - дочки святого Йосифа Обручника. Одночасно зі своїм старшим братом Яковом він був покликаний Господом нашим Ісусом Христом до числа Своїх учнів на Генісаретському озері. Залишивши свого батька, обидва брати пішли за Господом. Апостола Іоана особливо любив Спаситель за жертовну любов і велику чистоту. Після свого покликання апостол не розлучався з Господом і був одним з трьох учнів, яких Господь особливо наблизив до Себе. Святий Іоан Богослов був присутній при воскресінні Господом дочки Яіра і Преображення Господнього на горі Фавор.
Церква святкує пам’ять святого апостола Іоана Богослова 9 жовтня й 21 травня

Переглядів: 296   Відгуків:Читати більше...
 


11 липня 2009
Життя мученика Лонгина сотника, що при Хресті Господньому

 
Категорія: Життя святих      

Мученик Лонгин, сотник, що при Хресті ГосподнімВін був серед тих, хто катував Божого Сина, хто плював на Нього і насаджував тернового вінка, хто прибивав Його до хреста і хто побачив подиву гідні події після смерті Спасителя: «Сотник же і ті, що стерегли з ним Ісуса, побачивши землетрус і все, що сталося, злякалися дуже і говорили: „Воістину Він був Син Божий“». Це слова зі Святого Письма, Біблії. А Святе Передання донесло до нас ім’я того сотника – Лонгин, або Логвин. Події, що він їм був свідком, ба й учасником, привели суворого римського воїна до віри в Христа, він став проповідником Його воскресіння.
Пам'ять - 29 жовтня.

Переглядів: 124   Відгуків:Читати більше...
 


28 червня 2009
Святі Іов і Феодосій Манявські

 
Категорія: Життя святих » Українські святі      

На своєму Помісному Соборі 15 липня 2004 року наша Свята Церква канонізувала двох великих святих, засновників і фундаторів Манявського Хрестовоздвиженського скита Іова і Феодосія, які своїми трудами і подвигами просяяли на всю Карпатську Русь-Україну. Відтепер 7 липня, в день Різдва Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоана Церква наша згадує пам’ять цих двох подвижників чернечого життя. В Манявському скиту на прощу збирається велика кількість народу зі всієї України, і не тільки. Останнім часом Манявський скит, як твердиня Православ’я, відроджується.
Пам'ять святих Іова і Феодосія Манявських згадується 7 липня за новим стилем.
Пам'ять святого Феодосія Манявського - 10 жовтня за нов. ст.

Переглядів: 299   Відгуків:Читати більше...
 


21 червня 2009
Святий Петро Калнишевський

 
Категорія: Життя святих » Українські святі      

Святий праведний Петро Калнишевський народився в день пам’яті святих первоверховних апостолів Петра і Павла 12 липня 1691 року. Його малою батьківщиною стала Лівобережна Україна, тодішнє прикордоння між Московським царством і Річчю Посполитою, село Пустовійтівка (тепер Роменського району Сумської області). Він був найстаршим сином, але не єдиним, в козацькій родині Івана Калнишевського. Перші докладні відомості про угодника Божого Петра датуються тільки 1754 роком, коли йому вже було близько 50 літ від народження. З нечисленних відомостей дізнаємося, що святий Петро був освіченою, як на той час, людиною, мав великий потяг до книг, любив їх читати і навіть прикрашати.
Пам'ять - 14 жовтня (нов. ст.).

Переглядів: 448   Відгуків:Читати більше...
 


28 травня 2009
Про святкування Хелловіну

 
Категорія: Проблеми сьогодення      

Більшість бравих шанувальників цього «не святого свята» навіть не знають історії його виникнення. Приблизно 2000 років тому назад на сучасній території Англії та Ірландії проживали племена кельтів. У кельтів існували дні початку пори року, а це: Імболг (2 лютого ), Балтейн (30 квітня ), Ламмас (31 липня ), Самхейн (31 жовтня ) – знаменує собою прихід зими.

Переглядів: 553   Відгуків:Читати більше...
 


Сьогодні, 21:28
ПІДПОРЯДКУВАННЯ КИЇВСЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ МОСКОВСЬКОМУ ПАТРІАРХАТУ

 
Категорія: Закон Божий, Історія УПЦ      

Московські царі та Патріарх намагалися надати своєму підступному акту законного вигляду. 1686 року до Царгорода вирядили послів з Москви і від гетьмана Самойловича. На шляху вони зустрілися з Олександрійським Патріархом Досифеєм, відомим і впливовим каноністом, який спочатку рішуче відмовився визнати незаконне приєднання Київської митрополії до Москви й осудив цей акт як канонічно та морально неправильний, безпідставний, свавільний. Він також осудив царську обіцянку дати щедру винагороду Константинопольському Патріархові після одержання грамот про відречення від Київської митрополії, назвавши це "явною симонією" (продажем духовних дарів за гроші).

Переглядів: 3   Відгуків:Читати більше...
 


Сьогодні, 21:26
ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА В УКРАЇНСЬКІЙ КОЗАЦЬКІЙ ДЕРЖАВІ

 
Категорія: Закон Божий, Історія УПЦ      

Наступником Петра Могили на Київському митрополичому престолі став Сильвестр Косів. Його служіння почалося в період польсько-католицького тиску на православну віру, що дедалі зростав, та одночасного посилення сваволі польських поміщиків щодо поневолених ними українських селян, які рішуче відмовлялися переходити в унію.

Переглядів: 4   Відгуків:Читати більше...
 


Сьогодні, 21:24
ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИК АФАНАСІЙ БЕРЕСТЕЙСЬКИЙ

 
Категорія: Українські святі, Закон Божий, Історія УПЦ      

Сучасником приснопам'ятного Петра Могили та преподобного Іова Почаївського і великим захисником православної віри був також преподобномученик Афанасій Берестейський. Він мав шляхетних батьків, здобув добру освіту. В 1627 р. він прийняв постриг у Вільні і незабаром став намісником Дубойського монастиря, що біля Пінська, а потім ігуменом Берестейського Симеонового монастиря. Преподобний Афанасій часто і гаряче молився Божій Матері перед Куп'ятицьким Її образом про спасіння віри православної, а також заступався перед владою за православний народ. Відданість преподобномученика Афанасія православній вірі стала причиною утисків, образ і навіть ув'язнення його.
Пам’ять - 18 вересня, а знайдення мощей - 2 серпня за новим стилем.

Переглядів: 3   Відгуків:Читати більше...
 


Сортувати новини по: даті новини | популярності | відвідуваності | коментарях | алфавіту

Розділи новин

» Академія» Для і про дівчат» Києво-Печерські святі» Для хлопців» Історія УПЦ» Великий піст» Біблія» Богослів'я» Братство» Від народження до смерті» Відео» Гідність людини» Дитяча сторінка» Духовність» Єпархія» Життя парафії» Життя святих» Закон Божий» За тверезість» Історія» Молитва» Молодіжна сторінка» Музика» Народження» Ні порно» Освіта» Піст» Події» Поетична сторінка» Проти ТБ» Притчі» Проблеми сьогодення» Проповіді» Різне» Сайт» Сім'я» Cмерть» Творіння святих отців» Міжцерковні стосунки» Церква і держава» Церква і молодь» Церква і суспільство» Церковне мистецтво» Церковний календар» Українські святі

Календар

«    Жовтень 2010    »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Увійти

Архів новин

Жовтень 2010 (5)
Вересень 2010 (65)
Серпень 2010 (23)
Липень 2010 (55)
Червень 2010 (70)
Травень 2010 (45)

Опитування

Коли Ти святкуєш Жіночий день?
у Неділю жінок-мироносиць
8 березня


Стрічка новин

Глава Грузинської Церкви закликавав грузин і ...
Католікос-патріарх всієї Грузії Ілля II заявив, що війна в Абхазії на початку 1990-х років була направлена проти єдності і братерства абхазів і грузин. Детальніше...

Українці і надалі найбільше довіряють Церкві
Компанія «TNS-Ukraine» на замовлення Лабораторії законодавчих ініціатив від 2 до 9 вересня провела соціологічне дослідження. Детальніше...