This version of the page http://www.karpaty.com.ua/?chapter=20&item=271 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-09-25. The original page over time could change.
Українські Карпати ::: СПОРЯДЖЕННЯ / Огляд спорядження (by Карпатія) / Техніка
 
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::
Українські Карпати
РЕГІОН 
ТОПОГРАФІЯ 
ГІДРОГРАФІЯ 
КЛІМАТ 
ФЛОРА 
ФАУНА 
ОХОРОНА ПРИРОДИ 
ПРО КРАЙ 
Карпати туристські
МАТЕРІАЛИ 
ТРАНСПОРТ 
КАРТИ 
СПОРЯДЖЕННЯ 
МАРШРУТИ 
РЕПОРТАЖІ 
ВИПАДКИ 
ВІДПОЧИНОК 
ПОГОДА 
РІЗНЕ 
Фото
КАРПАТСЬКИЙ ФОТОКЛУБ
Приватні садиби
Друзі та партнери

 Відпочинок в Карпатах
 ДРИМБА.net - карпатські маршрути
 фундація "КАРПАТСЬКІ СТЕЖКИ"
 Explore Lviv and Around
 Верхи і плаї
 Магазин дешевого туристичного спорядження «ВОЛОЦЮГА»
 Заповідні території Українських Карпат
 Карпатський біосферний заповідник

   ::: ГОЛОВНА / СПОРЯДЖЕННЯ / Огляд спорядження (by Карпатія) / Техніка :::

Техніка

видання друге: виправлене і доповнене

Фотоапарат, камера

Фото- та відеотехніка зазвичай служать засобами формування доказової бази на предмет відвідин тих чи інших місць (в спортивних походах), збереження пам'яті про походи з документальною, науковою та іншою метою. Світлини не тільки увіковічнюють відвідані місця, але є засобами кращого усвідомлення здійсненого походу, сприяють в підготовці та навчанні до наступних звершень, плеканні мистецьких пошуків.
З технічної точки зору якісна техніка вимагає надзвичайної безпеки при транспортуванні та експлуатації, багато важить і дорого коштує. Фіксуючу техніку дозволяється брати будь-кому і у будь-якій кількості. Звісно бажано, щоб цим займався найбільш підготовлений турист. Проблеми з технікою часто пов'язані з їх делікатністю: одні туристи взяли відеокамеру на зимовий Петрос, де вона і замерзла, позбавивши нагоди увіковічнити гарну мить. У фотоапаратів (особливо Зеніт) під час падіння часто відкриваються кришки, внаслідок чого засвічуються цінні кадри багатоденного походу. При низьких температурах можуть замерзати затвори, запотівати об'єктиви, відмовляти електронні схеми і джерела живлення.

Ліхтарі

Є корисними, коли виникає потреба поратися з наметом, наплечником, спостерігати, чи закипіла вода в казанку і т. д. за відсутності природнього освітлення, а також при нічних подорожах. Найзручніші - імпортного виробництва Petzl, Coleman, Campingaz, Duracell, Silva тощо. Ліхтарі з криптоновими лампами потужні - до 100 м освітлення, галогенові - до 300 м. За джерелом живлення поділяються на батарейкові (від "мікропальчиків" ААА, "пальчиків" АА до "напівдіжок" та "діжок" R6), та аккумуляторні. За способом транспортування є ручні і налобні. Останні набагато зручніші, особливо під час нічного розбирання наплечника чи пошуку потрібної речі в темряві, а також під час багатогодинних нічних переходів, однак по ціні вони значно дорожчі - від 15$, в той час як нормальний двопальчиковий Duracell коштує вдвічі дешевше - 7$. Налобні по джерелу живлення є як двопальчикові (Campingaz, Petzl), так і чотирьох (Coleman). Верхні моделі Petzl та Silva представлені професійними ліхтарями з виносними фірмовими аккумуляторними батареями. Сам ліхтар від цього виграє у вазі, але додаткові проводи зручності не додають. Енергоспоживання в ліхтарів порівняно невелике - 6-7 год при двох 100% заряджених аккумуляторах 1900 мА·год (Campingaz LC-602). При альтернативі краще вибирати водонепроникні і протиударні з вимикачем у формі повороту фокусувального кільця.

Примуси та пальники

Пристрої, що заміняють вогонь в умовах тотального бездрів'я. Примуси працюють на бензині, пальники на газі. В обох є суттєві переваги і недоліки. Див. сюди

Компас

Пристрій, що за допомогою намагніченої стрілки та градуюваної шкали позволяє досить точно встановлювати сторони світу і орієнтуватися за нестриятливих погодніх умов. Рідинні є менш інертними і дозволяють точніше знімати покази. Фосфорна індикація стане в пригоді за відсутності світла.

Мобільні радіотелефони стільникового зв'язку

В умовах розвитку вітчизняного ринку послуг безпровідного телефонного зв'язку та зростаючого покриття операторами території країни мобільні телефони в туризмі починають відігравати визначальну роль. Відкинувши всі інші зручності, які дають ці пристрої (годинники-будильники, нагадувальники, калькулятори), окремо варто відзначити можливість відновлення втраченої орієнтації шляхом підтримання зв'язку з іншими туристами та виклик рятувальників. На більшості вершин Українських Карпат покриття дозволяє здійснювати повноцінний телефонний зв'язок, на схилах та в долинах річок покриття обмежене. Пальму першості тримає вітчизняний оператор зв'язку Київстар GSM, дещо відстає UMC. При низьких температурах та в екстремальних ситуаціях батареї слід берегти заряд батареї та гроші, спілкуючись SMS повідомленнями.

GPS (global positional system/satellite)

- електронний пристрій, що позволяє відстежувати за допомогою супутника своє місцеположення і відзначати його на спеціальних картах. Заміняє компас. В крутих альпіністів та екстремалів, що менше ніж на 5000 м не ходять, на вагу золота. Шляхом реєстрації поточних координат може визначати пройдену відстань. Деякі дорогі годинники мають вмонтовані GPS приймачі. Ціна: 100-300 $.

Висотомір (альтиметр)

- пристрій, що на основі вимірів тиску визначає відносну висоту знаходження. Іноді його вмонтовують в деякі дорогі годинники. Замір через інтервал часу з точністю +/- 5 м.

Одометр

прилад, який вимірює пройдену відстань шляхом підрахунку кількості кроків. Так як довжина кроку у різних людей і на різних видах місцевості сутєєво змінюється, цей пристрій має велику похибку. Точніші виміри дає GPS.

© 2000-2003

 Матеріал підготував (написав): Юрко Гудима


 
Коментарі

Коментування доступне тільки зареєстрованим користувачам.

Якщо Ви зареєстровані на сайті - введіть свій логін і пароль у формі аутентифікації нагорі сторінки (якщо Ви логуєтеся з чужого комп"ютера - приберіть галочку "пам'ятати мене" і тоді, навіть якщо забудете прикінці роботи натиснути кнопку "Вийти", Ваша автентифікація на цьому комп'ютері знищиться як тільки Ви закриєте вікна броузера з відкритими сторінками karpaty.com.ua).

Якщо не зареєстровані - зареєструйтеся.
Коментарі до цієї статті
Astrik повідомив(-ла) 14.01.2009 19:49
до Юрко:
до Roman:
Про одометер. Для пішоходів існує свій одометер. Називається - педометер (Pedometer- Pedestrian Odometer). Цей прилад міряє як швидкість пішохода так і віддаль подолану ним. Зараз такі прилади є багатофункціональними і окрім вище згаданих замірв можуть робити заміри часу, потрачених калорій, і ін. Принцип роботи педометра дещо інший ніж у автомобіьлних приладів де швидкість і віддаль вимірюється кількістю обертів коліщатка за одиницю часу. В педометрі використаний принцип маятника. Пішохід, робячи крок, виводить з стану спокою невелечкий але дуже чутливий маятник, що в свою чергу розмикає або замикає, в залежнсті від схемотехнічного рішення, контат. Спеціальний лічильник фіксує це зміщення.

до Юрко:
Ти ще забув такі прилади як термометр і анемометр.
Перший прилад всім відомий і поясювати не потрібно. Існують як електронні так і звичайні спиртово-ртутні термометри що не вимагають ел. енергії для власного функціонування.(надаю перевагу останім)
Анемометр- прилад, для вимірювання швидкості (сили) вітру. Також існують як повнісю механічні так і комбіновані (крильчатка-механічна, відображення- електронне). Комбіновані прилади окрім заміру швидкості вітру можуть також мати барометр і термометр, що дозволяє заміряти темперетуру і тиск/висоту.
Neon повідомив(-ла) 23.03.2007 23:37
повністю підтримую Cемена, ліхтар в руках це вчорашній день. "ЖУЖУ" просто (_О_). Те що непідводить і постійно працює це так але на те щоб він працював треба витрачати енергію якої так нехватає у поході.

Можливо хтось мені пояснить як користуватись таким благом як телескопічні палки коли в руках ліхтар????

місце ліхтаря на лобі, а руки мають бути вільні. Зараз величезний вибір ліхтарів зокрема у фірми "Petzl" .

в мен ліхтар ТАКТІКА +, так як часто приймаю участь у різних виїздах і змаганнях використовую ліхтар дуже часто батареї в ньому міняю що3-4 місяці.



Юрко повідомив(-ла) 02.09.2004 08:36
бачив я ті маґлайти. Тіко здорові вони, незручні в поході (циклопів не зустрів)
Zaratustra [guest] повідомив(-ла) 02.09.2004 01:12
Немає кращих ліхтарів ніж MAGLITE .Афігенно світять, водонепроникні, ще і в голову можна дать, коли треба.Ними американських поліцаїв споряджають.
Юрко повідомив(-ла) 16.06.2004 17:31
Жужа замахує. Мої діди-прадіди з нею німців та совєтів по карпатах ганяли. Я з нею в 1997 на нічне сходження Говерли ходив. Поламав :)
shpok повідомив(-ла) 16.06.2004 10:15
Я рахую що ліхтарики на батарейках брати взагалі неварто особливо коли йдеш більш ніж на тиждень для цього є така хороша річ як ЖУЖА або динамо (завжди світить і не підводитиь )
Ed.ua повідомив(-ла) 12.06.2004 10:10
Щоб "орієнтуватись взагалі" існують очі,ноги, голова та багаж знань-навиків. За несприятливих умов(особливо погодніх) компас дуже помагає. А так він , коли все гаразд, він чимала запорука впевненості.
Karasj повідомив(-ла) 22.02.2004 20:59
Я так думаю, що компас не для того, щоб "орієнтуватися за нестриятливих погодніх умов", а для того, щоб орієнтуватися взагалі.

2 Богдан: ми носили гітару, привязаною шнурком до рюкзака ззаду, грифом до верху (як антена), струнами до рюкзака, і так щоб низ гітари був троха вище низу рюкзака. В чохлі, звичайно. Треба пам'ятати про високе стирчання грифа, коли дерешся через молоді смереки, бурелом, жереп, чи просто йдеш поза стежкою.
Богдан повідомив(-ла) 19.10.2003 13:22
Колєги!
Як краще за собою тягнути гітару (в невеликий похід, зрозуміло)? Може в когось є якісь доробки/ патенти/ авторські свідоцтва/ свідоцтва на винахід?.. ;)))
Cемен [guest] повідомив(-ла) 10.08.2003 19:39
В "Petzl"є ліхтарики "Tikka". "Zipka" що світять по паспорту (при 20С) 150год, але реального світла дають 70-80год на трьох мікро - пальчиках, аналог є в "Альтурс".В продажі є вже 2 роки! www.petzl.com
Юрко повідомив(-ла) 12.06.2003 14:03
Французькою "odomеtre" і є крокомір, просто я його так обізвав.
Roman повідомив(-ла) 12.06.2003 12:26
>> При низьких температурах можуть замерзати затвори,
>> запотівати об'єктиви, відмовляти електронні схеми і джерела живлення

жах :))))

до речі, одометр не рахує кількість кроків ;)
одометр - то лічильник кілометражу в машині, або ровері, наскільки я знаю...


Вхід

На превеликий жаль, система Вас не упізнала :-(

   логін
   пароль

пам'ятати мене

зареєструватися
забули пароль?
Пошук

Останні новини
24.09.2010
Фоторозклади
31.03.2010
Репортажі
30.03.2010
Матеріали
Вебкамера
Верховина
Поновлення
31/03/2010
РЕПОРТАЖІ / Біла смерть на Красній стіні
03/07/2009
РЕПОРТАЖІ / На зустріч з Гуком
03/12/2008
МАТЕРІАЛИ / Чорна Гора чи Піп Іван? Додаток до першої частини
05/11/2008
РЕПОРТАЖІ / Про козаків і козачок...
29/07/2008
РЕПОРТАЖІ / Стихія в Карпатах
05/02/2008
МАТЕРІАЛИ / Бубниські скелі
30/01/2008
МАТЕРІАЛИ / Як народжуються легенди або один день в горах
27/11/2007
СПОРЯДЖЕННЯ / Робота з компасом в поході. Технічні вправи
25/09/2007
РЕПОРТАЖІ / Без руля на Говерлу
18/09/2007
РЕПОРТАЖІ / Мармароське блукання 2007. Ділове – пн. Мармарощина – Богдан


 
© 2001-10 Swan
 ::: головна сторінка ::: про сайт ::: форуми ::: клуб сайту ::: новини ::: мапа сайту ::: статистика ::: зв'язок ::: відпочинок :::