Пісок кар’єрний відноситься до нерудних будівельних матеріалів. Пісок – це просто незамінний матеріал, використовуваний практично при будь-яких будівельних роботах. Крім того, пісок так само може бути використаний в декоративних цілях. Пісок кар’єрний знайшов застосування в інженерних спорудах як септик, дренаж.

Враховуючи здатність піску пропускати воду і затримувати небажані частки, пісок застосовують при виготовленні фільтрів і систем водоочистки.

Пісок, як правило, підрозділяють на декілька типів:

  1. морський пісок для будівельних робіт;
  2. пісок кар’єрний для будівельних робіт;
  3. пісок намивний для будівельних робіт.

Пісок кар’єрний – суміш дрібних зерен найрізноманітніших мінералів розміром приблизно від 0,15 до 5 мм. Пісок кар’єрний утворюється при руйнуванні твердих гірських порід. Пісок кар’єрний добувається відкритим способом в кар’єрах.

Як правило, будівельний кар’єрний пісок має дрібнічастки(дрібнозернистий) від 1,6-2. Коефіцієнт фільтрації при цьому складає до 3 метрів в добу. Використання будівельних кар’єрних пісків широко застосовується в дорожньому і житловому будівництві для зворотної засипки. Пісок кар’єрний має низьку вартість, що і визначає його широке застосування у роботах нульового циклу, при зведенні доріг і ін.

Пісок кар’єрний намивний добувається гідромеханізованим способом. Цей спосіб полягає у промиванні звичайного кар’єрного піску. Пісок кар’єрний намивний використовують при бетонному виробництві в будівельній області (житлове і дорожнє будівництво). Намивний кар’єрний пісок по модулю крупності складає від 1,8 до 2,5 і має дуже високий коефіцієнт фільтрації.