This version of the page http://www.politdumka.kiev.ua/interview/123-experts-zsu.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-08-01. The original page over time could change.
Експерти вважають, що Віктор Ющенко використовує фактор Збройних сил як інструмент передвиборчої боротьби з Тимошенко

ПОЛІТИЧНА ДУМКА

  • Login

  • Зареєструватися
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
  • Skip to content
  • Головна
  • Аналітика
    • Політологічна публіцистика
    • Експертиза та прогнози
  • Інтерв'ю та опитування
  • Україна і Світ
    • Євроатлантична інтеграція
    • Світ про Україну
  • Архів

Украинская Баннерная Сеть

Експерти вважають, що Віктор Ющенко використовує фактор Збройних сил як інструмент передвиборчої боротьби з Тимошенко

(0 - user rating)
Президент Віктор Ющенко заявляє, що українська армія не може повноцінно працювати як інститут оборони держави. У цьому він звинувачує безпосередньо прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко та парламентську більшість. Чи не використовує Президент ситуацію у Збройних силах як додатковий інструмент у боротьбі з Тимошенко під час виборчих перегонів? Наскільки коректними є закиди Президента на адресу прем'єра і чи справді українські Збройні сили зараз знаходяться в найгіршому стані за часів незалежності?

Коментарі експертів:

 

Ігор Жданов, Президент Аналітичного Центру «Відкрита політика»:

Я вважаю неприпустимою політизацію проблем у Збройних силах України. Це просто ганебно, коли Президент, він же і головнокомандувач ЗС використовує цей фактор у передвиборчій президентській боротьбі. Тому питання ЗС треба винести за рамки передвиборчих перегонів. Якщо ж говорити об'єктивно, то зрозуміло, що у 90-х роках , коли не виплачувалися зарплати і пенсії, причому роками- пам'ятаю 15-30 доларів в еквіваленті отримували старші офіцери ЗС-, то зараз ситуація виглядає безумовно краще. Але тут річ не в порівняннях. Як я уже казав, потрібно винести за рамки передвиборчих перегонів питання Збройних сил. Зрозуміло, що зараз економічна криза вплинула на всі ділянки суспільного життя і ЗС не отримують достатньо коштів, якби хотілося, до речі, й тому ж уряду. Президентові потрібно зібрати РНБО і не використовувати його як майданчик для політичної боротьби з Тимошенко, а разом з нею розібратися і подумати, де відшукати необхідні кошти, яких зараз реально у бюджеті не вистачає. Переконаний, Президенту потрібно спокійно вирішувати проблему, а не перетворювати це на політичну бомбу і бити по голові конкурента.
 
 

Михайло Погребинський, Директор Центру політичних досліджень і конфліктології:

По-перше, ми добре пам'ятаємо ті часи, коли Міністром оборони був Анатолій Гриценко, який ще не конфліктував з Ющенком і розповідав про те, як цікавився станом армії Віктор Ющенко. Так ось Гриценко розповідав, що ніколи не міг дотелефонуватися до Президента, а коли вдавалося зустрітися з ним, то Ющенко говорив переважно про те, що треба змінити форму військових. Йому хотілося, щоб вона була подібна до форми Січових стрільців. Я пам'ятаю такі розповіді Гриценка до того, як він став опонентом Ющенка. Тому видавати сьогоднішні закиди Президента як людини, яка піклується про армію, неможливо. Адже в армії добре знають ціну цим заявам. Щодо суспільства, то воно наразі не може не розуміти того, що економічна ситуація в державі складна, тому треба рятуватися. Звичайно треба забезпечувати фінансування на певному рівні Збройним силам, але треба виходити з реалій. Тому заяви Ющенка звучать виключно як використання свого становища з дискредитації Тимошенко. Єдине, що його цікавить – не допустити Тимошенко до президентства. Паралельно він виконує функцію допоміжної фігури Януковича у боротьбі з Тимошенко.

 

Віктор Небоженко, політолог, керівник соціологічної фірми «Український барометр»:

Ющенко «натравлює» армію, офіцерів на прем'єр-міністра Юлію Тимошенко. Це часто відбувається в латиноамериканських , африканських країнах, де президент використовує свою останню зброю, коли народ мовчить і не хоче його слухати. Він тоді звертається до офіцерів і каже, що ви б жили краще, якби скинули прем'єр-міністра. Ющенко швидше за все своїми заявами намагається підбурити армію до якихось рішучих кроків. Але з цього нічого не вийде, бо всі знають, що в світі і в Україні криза. Зараз найбільша проблема Збройних сил –це відсутність міністра оборони. Міністра оборони подає Президент, і генерали в жаху від того, до чого дійде фантазія Ющенка далі. Теперішні заяви- це даремно потрачений час. Проблема відсутності міністра – це проблема не Тимошенко, а Ющенка, бо без міністра неможливо вирішувати жодну проблему. А Ющенко звертається не за адресою. Він має спочатку знайти чесного і порядного міністра, а уже потім він може критикувати уряд.

 

Сергій Згурець, Центр дослідження армії, конверсії та роззброєння:

Коли ми говоримо про фінансування Збройних сил, то справді ситуація важка. Нинішній бюджет на оборону становить близько 8 мільярдів гривень, що є справді менше, ніж було раніше. Президент говорить про необхідність збільшення фінансування армії, але підписує бюджетні пропозиції. Тимошенко зробила кілька нормальних кроків –підтримала авіапром, завод ім.. В.О.Малишева, але в цілому ці кошти не можуть компенсувати всі негаразди у Збройних силах. Взагалі суперечки довкола ЗС погіршують імідж керівників держави у сприйнятті армії. Криза –це серйозний фактор. Насправді відшукати потрібні на оборону реально кошти наразі неможливо. Тобто якщо ми зберемо усі необхідні, так би мовити захищені видатки -на освіту, на оборону на інші захищені сфери, то фактично ми назбираємо два бюджети. Треба тоді обирати. Зараз армія не сприймає ані Ющенка, ані Тимошенко через дві обставини. Ющенко жодного разу не довів обіцяне до реальних справ, а Тимошенко робить окремі ін'єкції в Збройні сили, які суттєво не змінюють їхній стан справ.



Денисенко Вадим, політичний аналітик:

Я вважаю неправильною позицію Президента. Бо 18 років тому Збройні сили були в жахливій ситуації. Зараз звичайно ситуація значно краща. Якщо говорити про сьогоднішній день, то ситуація у Збройних силах є адекватною економічним реаліям.

 

Володимир Горбулін, академік НАН України, колишній секретар РНБО, один із авторів Концепції національної безпеки і оборони України, Державної програми будівництва і розвитку Збройних сил України:

Я не хочу коментувати це в політичному контексті. Я буду серйозно у Міноборони виступати з приводу того, чому сьогодні так важко ЗС і чому було так важко завжди. Я хочу це робити не прив'язуючись до керівництва країни. Треба робити аналіз ситуації, розбираючи її по рокам. Це дасть можливість об'єктивно проаналізувати стан справ у Збройних силах...

 
Book Marker

Коментарі  

 
0 #3 Сірожа 09.12.2009 20:36
Я так зрозумів ,що Юлька одна розумна,і одна цю армію утримує,бідненька. В країні ,де розрадається державне майно шаленимим темпами не може бути повноцінної армії.Робили це при Кучмі,Януковичу ,Ющенку і Юльці.Хто?Догадайтесь самі......
Цитувати
 
 
+2 #2 Света 04.12.2009 11:32
А где ситуация легкая?
Цитувати
 
 
0 #1 Андрій 03.12.2009 22:01
Сам говорить про шкоду, і сам же і шкодить престижу "своєї" армії.

Побазікать всі вміють, а от Грицика, якій дійно працював, і вигнати. От це, як на мене, не те що "шкода" - це вже вибачте умисне врєдітельство!
Цитувати
 

Додати коментар



Оновити

Надіслати

Питання тижня

Як ви оцінюєте дії СБУ довкола «РосУкренерго» внаслідок рішення Стокгольмського суду:
 

ОПИТУВАННЯ

   Експерти вважають, що якби Тимошенко пішла з опозиційної ніші, то решта опозиціонерів полишила б поле бою, - опитування

   В Україні свобода слова дуже швидко розсипалася…ЗМІ під контролем Януковича - опитування

Навігація по сайту

Популярне:

  • Політологи тлумачать заяву Ющенка як помсту виборцям і його нездатність думати про національний проект
  • Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти
  • Україна не повинна мати президента з кримінальним минулим
  • Ющенко та Янукович бояться публічних дискусій з Юлією Тимошенко, бо знають, що програють – переконані експерти
  • Політологи називають теперішню виборчу кампанію деструктивною і найбільш примітивною

Підписка

Матеріали і публікації «Політичної Думки» Ви можете отримувати автоматично. Для того, щоб підписатися на розсилку, будь ласка, введіть Ваше ім'я та E-mail:
Поштова розсилка інтернет-видання «Політична думка»


Receive HTML?

You are here: Home Інтерв'ю та опитування Експерти вважають, що Віктор Ющенко використовує фактор Збройних сил як інструмент передвиборчої боротьби з Тимошенко