This version of the page http://www.politdumka.kiev.ua/interview/118-interview.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-08-01. The original page over time could change.
Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти

ПОЛІТИЧНА ДУМКА

  • Login

  • Зареєструватися
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
  • Skip to content
  • Головна
  • Аналітика
    • Політологічна публіцистика
    • Експертиза та прогнози
  • Інтерв'ю та опитування
  • Україна і Світ
    • Євроатлантична інтеграція
    • Світ про Україну
  • Архів

Украинская Баннерная Сеть

Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти

(0 - user rating)
Кандидат у президенти Віктор Янукович в інтерв’ю ЗМІ натякнув про готовність у разі своєї перемоги на президентських виборах запропонувати посаду прем’єра Віктору Ющенкові або Арсенію Яценюку, якщо ті здобудуть третє місце у перегонах

Наскільки реалістичним є такий сценарій?
Коментарі політичних експертів

Віталій Бала, директор агентства моделювання ситуацій:

Такий сценарій є більш, ніж реалістичним. Враховуючи те, яким чином відбуваються виступи і Януковича і Ющенка та їх оточення останнім часом, можна говорити про певну координацію дій. Це лише сліпий може не бачити. Раніше можна було говорити про випадковість таких збігів і експерти ставилися до такою союзу скептично. Зараз про це можна говорити відверто. Стосовно Арсенія Яценюка? У Януковича напевно є своя логіка. Він розуміє, що тим чи іншим чином він має зменшити електорат Яценюка, який у другому турі може проголосувати за Тимошенко. А у випадку заяви Януковича про можливість співпраці з Яценюком і Ющенком, перший сподівається, що штаби цих двох кандидатів у другому турі будуть якщо не агітувати за Януковича, то принаймні не закликати, аби виборці голосували проти. Гадаю, що у штабі Януковича завдяки таким заявам сподіваються отримати перемогу у другому турі.

Василь Базів, Президент Центру глобальних та національних стратегій:

Янукович нічого нового не сказав. Ця трійця – Янукович, Яценюк та Ющенко – як монолітне ціле виступають з самого початку кампанії. Аби такий сценарій став реалістичним, Янукович має спочатку виграти у Тимошенко вибори, аби потім ділити портфелі.


Тарас Березовець, політичний експерт:


Я не бачу нічого неможливого, через те, що наразі ми спостерігаємо синхронізацію дій команд Ющенка і Януковича стосовно голосувань закону статтейпро соцстандарти, у розірванні співпраці України з МВФ , у протидії урядовій політиці щодо боротьби з грипом і таке інше. Гадаю, що така співпраця більше цікавить навіть не Януковича, а Ющенка, тому що він розуміє всі можливості прем»єрської посади при достатньо слабкому президентові Януковичеві. Всі розуміють, що виборча кампанія буде виграватися у період між першим і другим турами, тому що у першому турі лідери перегонів Янукович і Тимошенко, здається уже ні в кого немає сумнівів, що саме вони вийдуть до другого туру, покажуть свої попередні результати. Очевидно, що нарощування рейтингів буде відбуватися за рахунок голосів тих кандидатів, які програють у першому турі і пряма підтримка, тобто заклик тих кандидатів, які будуть вибувати з виборчих перегонів, голосувати за того чи іншого фаворита, може додати голосів. І в підсумку привести до перемоги. Мені важко уявити, як Віктор Ющенко буде закликати своїх виборців голосувати за Януковича, але це цілком може зробити Арсеній Яценюк , який прямо заявляє, що його основним конкурентом на виборах є Юлія Тимошенко. Очевидно що ті, які відійдуть у першому турі і будуть агітувати своїх виборців проголосувати за фаворитів у другому турі розраховуватимуть або на матеріальну винагороду або на кадрові пропозиції для себе і членів команд. Тому виключати повністю вірогідність реалізації сценарію, коли Ющенко чи Яценюк можуть домовитися про передачу своїх голосів не можна. Ба більше, у разі перемоги Януковича, політична ситуація може загостритися, тому передача владних повноважень або Ющенкові або Яценюкові може охолодити настрої, принаймні тієї частини громадян, яка налаштована різко проти Януковича.

Кость Бондаренко, політолог:

Враховуюч те, що Віктор Янукович у понеділок заявив, що в разі його перемоги на президентських виборах, прем»єр буде представником Партії регіонів, то у разі, якщо Арсеній Яценюк чи Віктор Ющенко вступлять у Партію регіонів, то у них є всі шанси очолити уряд при президентові Януковичу.


Андрій Єрмолаєв, директор Центру соціальних досліджень"Софія":

Думаю, що у разі перемоги і Янукович і Тимошенко все-таки будуть намагатися сформувати керівництво уряду з довірених кадрів. З власної політичної команди. У загальному ж складі урядової команди цілком можливі компроміси. Я не виключаю, що молоді амбітні політики, які зараз беруть участь в перегонах, можуть розраховувати на таку співпрацю. В усякому разі Янукович відкритий до неї. Стосовно можливої співпраці з Ющенком, то це інформаційний міф, який вдало вкинутий для вигоди конкретної політичної сили і політичної особи. Я не бачу жодного сенсу у зближенні Януковича з Ющенком після виборів.

Тарас Кузьо, старший науковий співробітник кафедри українських студій університету Торонто:

Цей сценарій може бути реальним у разі, якщо Янукович переможе на президентських виборах і зможе розпустити ВР. Бо тоді вже не буде аморфною НУНС, як зараз. Будуть вірогідно фракції Яценюка, «Нашої України» Ющенка і можливо навіть фракція Балоги»Єдиний Центр». Ці фракції очевидно будуть проти Тимошенко налаштовані і готові будуть об»єднатися у більшість з Януковичем. Але я не думаю, що Янукович зможе розпустити парламент на юридичних підставах. Треба пам»ятати також , як це було у 2006 році, коли Янукович був прем»єром і виганяв брутально з уряду окремих міністрів. Я не думаю, що його поведінка вже на посаді президента буде інакшою.


Володимир Цибулько, політичний експерт:


Це технологічна пропозиція, оскільки інакше її розцінювати важко. По-перше, Яценюк не має фракції у ВР, а Ющенко після виборів навряд чи зможе вплинути на свою фракцію у парламенті. Якщо ж Ющенко справді впливатиме на неї, тобто матиме свої 38 голосів, наприклад, то це дасть реально можливість увійти його фракції в нову коаліцію. Тоді Януковичу доведеться відмовитися від ідеї дострокових парламентських виборів. Раніше він заявляв про готовність розпустити ВР, тепер він відмовляється від цієї ідеї і заявляє про готовність запропонувати портфелі. Навряд чи це реально, бо чесно кажучи, після обрання Януковича президентом, низька імовірність того, що хтось зможе у НУНС переконати об»єднатися заради дружби з Януковичем і втратити при цьому свій електорат. Я думаю, що швидше за все НУНС піде на нові вибори заради збереження власного електорату, ніж заради бездарного сидіння в парламенті. Чи погодиться на пропозицію Януковича Ющенко? Ситуація двоїста, бо по-перше, Ющенко б отримав значно більше влади, ніж він має її на президентській посаді. Але ця посада не комфортна для Ющенка, бо він «системщик».Він людина, яка здатна грати у багатоходівки, але для того, аби грати у багатоходівки треба мати принаймні більшу фракцію у парламенті. Навіть якщо таке станеться, то його частина в коаліції буде слабка, а він буде фактично імітаційним прем»єром , а повнота влади буде дрейфувати в бік Банкової.

 
Book Marker

Коментарі  

 
0 #7 Timosha 02.02.2010 18:06
Всеравно останется Тимошенко.
Цитувати
 
 
0 #6 Тарас 24.01.2010 11:52
Ющенко зайвий для персон Тимошенко і Янукович. Ці дві олігархічні групи використали Ющенка для другорядної ролі. Премєрство - це управління величезними фінансовими потоками, які в чиїсь руки віддавати не будуть.

Після першого туру виборів, коли обоє фаворитів і претендентів на пост Президента заявили про неможливість співпраці з Ющенком очевидно для чого і на кого працювали експерти. Висловлючи думку про Примєрство Ющенка при Президентові Януковичу піднівали вагу останньому і дотоплювали першого.
Цитувати
 
 
-1 #5 Кармелюк 26.12.2009 12:46
Ви це бачили? Лояльні присутні три години мучились, аби задати таке питання, щоб "лідер нації" второпав про що йде мова.Про "відповіді" я мовчу. Невже ми будемо всією країною з таким "обличчям" перед всим світом.
Цитувати
 
 
+2 #4 Прохожий 26.12.2009 09:15
ПРОВАКАЦИЯ!
На Интере В.Ющенко официально об этом заявил!
Цитувати
 
 
+1 #3 Александр 12.12.2009 21:48
Юлия Владимировна - Президент Украины!
Цитувати
 
 
0 #2 Таня 05.12.2009 22:35
Цитую Glos:
Кроме Юли, вся нынешние политики несостоятельны! (Сорри, еще Грыценко надежды подает)


На самом деле, Ющенко единственный нормальный...
Цитувати
 
 
+1 #1 Glos 05.12.2009 22:34
Кроме Юли, вся нынешние политики несостоятельны! (Сорри, еще Грыценко надежды подает)
Цитувати
 

Додати коментар



Оновити

Надіслати

Питання тижня

Як ви оцінюєте дії СБУ довкола «РосУкренерго» внаслідок рішення Стокгольмського суду:
 

ОПИТУВАННЯ

   Експерти вважають, що якби Тимошенко пішла з опозиційної ніші, то решта опозиціонерів полишила б поле бою, - опитування

   В Україні свобода слова дуже швидко розсипалася…ЗМІ під контролем Януковича - опитування

Навігація по сайту

Популярне:

  • Політологи тлумачать заяву Ющенка як помсту виборцям і його нездатність думати про національний проект
  • Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти
  • Україна не повинна мати президента з кримінальним минулим
  • Ющенко та Янукович бояться публічних дискусій з Юлією Тимошенко, бо знають, що програють – переконані експерти
  • Політологи називають теперішню виборчу кампанію деструктивною і найбільш примітивною

Підписка

Матеріали і публікації «Політичної Думки» Ви можете отримувати автоматично. Для того, щоб підписатися на розсилку, будь ласка, введіть Ваше ім'я та E-mail:
Поштова розсилка інтернет-видання «Політична думка»


Receive HTML?

You are here: Home Інтерв'ю та опитування Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти