This version of the page http://www.politdumka.kiev.ua/interview/117-flu-rada.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-08-01. The original page over time could change.
Парламент «роззброїв» уряд у боротьбі з грипом

ПОЛІТИЧНА ДУМКА

  • Login

  • Зареєструватися
    *
    *
    *
    *
    *
    Fields marked with an asterisk (*) are required.
  • Skip to content
  • Головна
  • Аналітика
    • Політологічна публіцистика
    • Експертиза та прогнози
  • Інтерв'ю та опитування
  • Україна і Світ
    • Євроатлантична інтеграція
    • Світ про Україну
  • Архів

Украинская Баннерная Сеть

Парламент «роззброїв» уряд у боротьбі з грипом

(0 - user rating)
Верховна Рада не змогла подолати вето президента на закон про виділення 1 мільярда гривень на боротьбу з грипом. За проголосував лише 231 депутат: БЮТ дав 152 голоси, НУНС – 32, комуністи – 27, Блок Литвина – 19. Партія регіонів не брала участі в голосуванні. Закон відправили в бюджетний комітет, де над ним працюватимуть ще 30 днів. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко з парламентської трибуни заявила, що тепер кожне життя українців на совісті депутатів, які не проголосували.

Народні депутати, які зібралися на позачергову сесію Ради, скликану Блоком Тимошенко для подолання президентського вето на закон про виділення коштів для боротьби з грипом поміняли концепцію. Спочатку вони своєю більшістю проголосували за невідкладне виділення коштів на подолання епідемії грипу, а тепер проголосували з такою ж легкістю, аби цих коштів не було. Засвідчивши тим самим, що навіть питання здоров»я нації може бути прийнятним інструментом для боротьби з опонентами і різних маніпуляцій.

Партія регіонів, яка спочатку проголосувала за відповідний закон і заодно провела відповідну агітаційно-виборчу роботу серед громадян про неготовність уряду до епідемії грипу, тепер раптом передумала опікуватися тими ж громадянами. Разом з Президентом Віктором Ющенком, який синхронно з командою Януковича пройшовся у темі грипу і особисто по Тимошенко у кожному своєму виступі. При цьому Президент сварячи Тимошенко «за нездатність» постійно забуває, що відповідальним за цю ділянку в уряді є Василь Князевич, якого він особисто рекомендував і його фракція НУНС.

Не втихомирили опонентів Тимошенко й висновки Всесвітньої організації здоров»я, представники якої якраз похвалили команду прем'єра за оперативні і правильні дії у приборканні епідемії.

Але у Ющенка свої плани. Під документом , який передбачає гроші для профілактики грипу і для закупівлі необхідного обладнання, як наполягає на цьому уряд, він наклав вето. Через свого представника Олександра Шлапака, глава держави заявив, що "Президент підтримує рішення про виділення 1 мільярда на лікування грипу, але пропонує іншу відповідь на те, як фінансувати цю боротьбу».

Інша відповідь-це збільшити державний борг за рахунок внутрішніх запозичень. Пропозицію ж уряду зробити це за рахунок Нацбанку, який непогано заробив за рік девальвації гривні і який, як твердять знову ж таки в уряді, погодився напередодні профінансувати цю потребу, Президент вустами пана Шлапака забракував.

"Президент категорично заявляє, що спроба змусити Нацбанк направити неіснуючі перевищення доходів над видатками є грубим порушенням фундаментальних основ фінансової системи держави, підміною конституційної місії Нацбанку, перетворює його на друкарський верстат, наражає всіх громадян на збільшення інфляції", - наголосив заступник глави секретаріату президента.

Заява президента про основи фінансової системи держави в контексті фантастичного падіння гривні за останній рік , за що відповідає підопічний Президенту Нацбанк і на тлі маніпуляцій з рефінансуванням окремих банків звучить цинічно.

Крім того, в уряді запевняють, що напередодні і голова Нацбанку, і рада НБУ подали документ, «що 1 мільярд – це прибуток НБУ, а не емісійні кошти".

"Саме тому причини, які наводить президент, абсолютно не підтверджуються ні НБУ, ні бюджетним комітетом, ні урядом", - каже Тимошенко.

Одне слово,грошей на грип і на його профілактику немає. Прем'єр між тим заявляє, що без коштів уряд не зможе протидіяти повторенню епідемії, незворотність якої прогнозують уже найближчим часом у ВООЗ. "Нам потрібні банальні речі – оснастити кожну лікарню кисневими генераторами і розвести в реанімаційні палати. Якщо людина отримає кисень, вона може зберегти життя. Якщо людина отримає таміфлю, вона може врятувати своє життя. Треба банальне реанімаційне обладнання", - заявила Тимошенко у парламентській залі, наголосивши, що 1 мільярд – це мінімум, який необхідно витратити в найближчі тижні, бо друга хвиля епідемії прогнозується на початок грудня.

Однак Партія регіонів цією заявою не прониклася. Регіоналка Ганна Герман попросившись до трибуни на репліку, виголосила з посмішкою довгу промову зі звинуваченням уряду у зловживаннях і заявила, що необхідний для боротьби з грипом мільярд не можна витратити, а лише вкрасти.

Тимошенко своєю чергою закликала регіоналів прийти з перевіркою. "Якщо сьогодні є випадки, про які говорить Партія регіонів, хай порушують кримінальні справи і закривають за грати тих людей, які так, як вони кажуть, щось розкрадали", - закликала вона.

Після невдалого голосування і дебатів у сесійній залі Тимошенко вийшла на брифінг до журналістів і заявила, що Верховна Рада «роззброїла» уряд у боротьбі для підготовки країни до можливої третьої і другої хвилі епідемії. «Не має значення, чи то ви в опозиції, чи при владі. Ви зобов'язані, якщо хоч одна людина віддала за вас голос в цій країні, захистити життя, а не займатися порожньою демагогією і витрачанням державних грошей на просиджування штанів", - сказала прем»єр, наголосивши, що відтепер за кожне життя дитини, вагітної жінки, за кожне життя молодої людини нестимуть відповідальність ті, хто не проголосував за відповідний закон.

 
Book Marker

Питання тижня

Як ви оцінюєте дії СБУ довкола «РосУкренерго» внаслідок рішення Стокгольмського суду:
 

ОПИТУВАННЯ

   Експерти вважають, що якби Тимошенко пішла з опозиційної ніші, то решта опозиціонерів полишила б поле бою, - опитування

   В Україні свобода слова дуже швидко розсипалася…ЗМІ під контролем Януковича - опитування

Навігація по сайту

Популярне:

  • Політологи тлумачать заяву Ющенка як помсту виборцям і його нездатність думати про національний проект
  • Ющенко може стати прем'єром при президентові Януковичу - прогнозують експерти
  • Україна не повинна мати президента з кримінальним минулим
  • Ющенко та Янукович бояться публічних дискусій з Юлією Тимошенко, бо знають, що програють – переконані експерти
  • Політологи називають теперішню виборчу кампанію деструктивною і найбільш примітивною

Підписка

Матеріали і публікації «Політичної Думки» Ви можете отримувати автоматично. Для того, щоб підписатися на розсилку, будь ласка, введіть Ваше ім'я та E-mail:
Поштова розсилка інтернет-видання «Політична думка»


Receive HTML?

You are here: Home Інтерв'ю та опитування Парламент «роззброїв» уряд у боротьбі з грипом