This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=tel_rad (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::КАФЕДРА ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

КАФЕДРА ТЕЛЕБАЧЕННЯ ТА РАДІОМОВЛЕННЯ

Кафедра телебачення та радіомовлення (ТБ та РМ) – кафедра, що проводить підготовку фахівців усіх рівнів у напрямку мовленнєвих систем, служб і технологій. Історія кафедри – історія поєднання напрямків діяльності п’яти кафедр факультету радіозв’язку, радіомовлення та телебачення.

Дисципліни кафедри відносяться до основних дисциплін спеціальності “апаратура радіозв’язку, радіомовлення та телебачення“ та є частиною підготовки фахівців з Телекомунікації.

Кафедра пройшла шлях формування з 40-х років, коли було створено такі спеціальні кафедри:
Телебачення – під керівництвом засновника і першого завідувача доцента М.О. Глі-кліха , справу якого продовжили доцент Є. М. Шулюмов і професор М. А. Солоп;
Радіомовлення та електроакустики (пізніше радіотехнічних пристроїв) – завіду-вали кафедрою професор О.Ф. Осадченко, доцент Є.М. Шулюмов, професор А.В. Виходець;
Радіопередавальних пристроїв – завідували кафедрою доцент І.І. Шумлянський та доцент В.А. Лободзинський;
Радіоприймальних пристроїв – завідували кафедрою професор Д.В. Агеєв , професор А.А. Різкін та професор А.Г. Зюко;
Електронних підсилювальних пристроїв – завідував кафедрою професор А.А. Різкін.

Всі ці кафедри, як і інші кафедри факультету радіозв’язку, радіомовлення та те-лебачення, були спадкоємцями кафедри Радіо, створеної її першим завідувачем професором Б.Ф. Цомакіоном у 1932 році. З 1998 року. кафедра Телебачення та радіомовлення існує в нинішньому виді.

Колектив кафедри відомий в Україні та поза її межами своїми науковими досягненнями, підручниками, публікаціями та винаходами, міжнародною діяльністю, розробкою національних стандартів України в напрямку аудіовізуальних систем і служб та іншими розробками для народного господарства.

В історію кафедри увійшли роботи таких відомих вчених, як професор А.А. Різкін (розвиток теорії підсилювальних пристроїв), професор А.Г. Зюко (розвиток теорії зава-достійкості), професор О.Ф. Осадченко (розвиток теорії акустичних систем), доцент М.О. Глікліх (створення першої літерозчитувальної машини), доцент А.П. Сорензон (створення наукового напряму, пов’язаного з оцінюванням якості телевізійних зобра-жень), доцент І.І. Шумлянський (розвиток теорії радіопередавальних пристроїв), про-фесор Д.В. Агеєв і доцент Г.І. Левітан (розвиток теорії радіоприймання).

Зусиллями викладачів і студентів розроблено ряд наукових напрямів, що мають безпосереднє практичне втілення.

Руками співробітників і студентів кафедри було створено перший одеський теле-центр та перший телевізійний ретранслятор в Одеській області (Цебріково), що стало початком розвитку обласної мережі телевізійного мовлення. З примищення кафедри здійснювалися перші телевізійні передачі. Найбільший внесок у ці розробки та їх реалі-зацію зробиди доцент М.О. Глікліх; старші викладачі: В.Й. Морозовський, В.С. Калабін і В.І. Сечін; інженер М.Д. Рувінський; завідувач лабораторіїю Г.П. Семенов; лаборант Б.В. Бабенко.

Науковою лабораторією кафедри було створено першу в СРСР літерозчитува-льну машину і протягом багатьох років проводилися роботи з розвитку алгоритмів розпізнавання образів. Основний внесок у ці дослідження зробили доцент М.О. Глік-ліх; інженери: А.А. Бурлака, А.Д. Крисілов, І.А. Єщенко, М.Ю. Фікс, І.В. Хіхловська.

На кафедрі проводилися дослідження і розробка системи абонентського відео-телефону за участі доцента М.М. Шпакова, доцента Є.М. Шулюмова, інженерів Е.В. Мещерякової, О.В. Ошаровської та О.С. Семенка.

Доцентом О.В. Шишкіним та інженерами Б.В. Бабенко й О.С. Антоновим було створено стенд для випробування характеристик кінескопів в процесі їх виробницт-ва, який впроваджено на заводі “Кінескоп“ (м. Львів).

Протягом багатьох років на кафедрі проводилися дослідження, спрямовані на розвиток методів об’єктивного та суб’єктивного оцінювання якості телевізійних зо-бражень, покладені в основу подальших робіт з стандартизації параметрів та характеристик телевізійних систем. Основний внесок у цю роботу зробили доценти: O.П. Сорензон, О.В. Гофайзен, В.С. Калабін; інженери: М.О. Солоп, М.І. Цикліс, М.Д. Рувінський, Н.Г. Крижановська, В.М. Братченко, В.Ф. Літовкін, Е.В. Мещеря-кова, А.В. Виходець.

Було створено модель системи передавання стереофонічного сигналу в діапазо-ні середніх хвиль та проведено першу в Європі експериментальну передачу за участі доцента А.В. Виходця та інженера М.М. Балана.

Доцент А.В. Виходець, доцент Митрофанов Ю.М., доцент В.І. Денисов, інженер В.В. Корольков розробили систему цифрового вводу для подальшого аналізу сигналів звукового мовлення в комп’ютер. Доцент В.М. Захарін та доцент Ю.М. Митрофанов виконали роботи з покра-щення характеристик акустичних систем з використанням електромеханічного зво-ротного зв’язку.

Кафедра готує фахівців мовленнєвих аналогових і цифрових систем, служб і технологій, в тому числі бакалаврів, фахівців, магістрів. Кафедра реалізує поглибле-ну підготовку з напрямів: Відеотехніка, Аудіотехніка, Телевізійне, Звукове та муль-тимедійне мовлення, Радіопередавальні пристрої, Радіоприймальні пристрої, цифро-ва обробка зображень.

Кафедра бере активну участь у підготовці кандидатів та докторів технічних на-ук для України, а також для ближнього та далекого зарубіжжя.

Випускники кафедри працюють на телецентрах, радіоцентрах, мовленнєвих ме-режах, в телерадіокомпаніях, науково-дослідних інститутах, вищих навчальних закладах, підприємствах з виробництва та розповсюдження аудіовізуальної інформації.

За всю історію кафедри непорушним кредо викладацького складу були високі вимоги до рівня підготовки фахівців. На завершальному етапі дипломне проекту-вання організовано як творчий процес, що формує активну особистість. Як резуль-тат серед випускників кафедри можна назвати фахівців, знаних в нашій країні та за її межами, таких, як І.С. Комар, головний інженер Республіканського телецентру, а потім заступник Голови Держтелерадіо України; В.П.Оркуша, заступник Міністра інформації України; В.Н. Братченко, головний інженер Одеського НДІ телевізійної техніки; Б.В. Одінцов, перший директор Українського НДІ радіо та телебачення; О.І. Ляхов, заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і ра-діомовлення; М.П. Дудка, директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо України; В.В. Юрченко, президент Концерну РРТ; В.П. Оголюк, заступник генерального директора з наукової роботи державного підприємства – НДІ “Метрологія“; Девід Вуд, начальник департаменту нових технологій Європей-ського Союзу Мовлення; Дамдінсурен Бояндуренгийн, директор інституту радіоеле-ктроніки (Монголія).

Сегодні кафедру очолює заслужений діяч науки і техніки, д.т.н., професор Олег Вікторович Гофайзен. Членами кафедри є професор А.В. Виходець; доценти: О.В. Ошаровська, Е.В. Мещерякова, В.М. Захарін, О.В. Шишкін, О.В. Салабай; старші викладачі: О.С. Семенюк, Ю.П. Шевченко, к.т.н. О.С. Кузнєцова; викладач С.С. Устінов.

Нині на кафедрі викладається 22 навчальні дисципліни на 3– 5 курсах усіх фа-культетів Академії. Вона є випускаючою кафедрою факультету РЗ, РМ та ТБ. На-вчальні матеріали навчальних курсів кафедри базуються на останніх досягненнях світового прогресу в області мовленнєвих технологій. Кафедрою проводиться акти-вна робота з методичного забезпечення нових навчальних дисциплін.

Викладачі і співробітники кафедри беруть участь у наукових роботах з національ-ної і світової стандартизації в напрямку цифрових аудіовізуальних систем і служб. За результатами наукових робіт кафедри Адміністрацією зв’язку України за останні 20 років представлено понад за 150 вкладів у міжнародні організації зі стандартизації, розроблено першочергові національні стандарти з аудіовізуальних систем і служб.