This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=rus_ukr (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::КАФЕДРА УКРАЇНСЬКОЇ І РОСІЙСЬКОЇ МОВ
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

КАФЕДРА УКРАЇНСЬКОЇ І РОСІЙСЬКОЇ МОВ

Кафедра української та російської мов(КУРМ) – це відносно нова кафедра в Академії, яка існує з 01.03.2004 р. Вона була створена відповідно до рекомендацій методичної ради Академії з метою більш ефективного забезпечення навчально-виховного процесу на підготовчому відділенні для іноземних громадян, а також удосконалення процесу мовної підготовки як іноземних, так і українських студентів, що навчаються в Академії за базовими напрямами (наказ № 01-05-50 від 10.03.2004 р).

Однак історія виникнення КУРМ в її сучасному вигляді почалася майже 30 років тому , коли в 1979 році при кафедрі іноземних мов ОЕІЗ ім. О.С.Попова було створено секцію російської мови. До складу цієї секції входили спочатку три викладачі, а саме: Т.Д.Суслова, Е.Г.Плеська та С.К.Богдан, які навчали іноземних студентів російської мови. Вже через рік (1 вересня 1980 р.) секція російської мови була перетворена на самостійну кафедру, а саме кафедру російської мови, яка нараховувала вже 11 викладачів (С.А.Карпова, О.В.Воробйова, В.Д.Ракитянська, Е.Я.Дроздова, Н.М.Герасименко, П.В.Глєбов, С.Б.Черніков, В.А.Єфименко, О.Н.Шкапова, О.В.Мусієнко, М.В.Кулішева) під керівництвом зав.кафедрою Т.Д. Суслової, яку в 1992 році на цій посаді заступила Н.І.Герасименко.

У зв’язку з певними соціально-політичними обставинами на початку 90-х років ХХ століття , а саме становленням України як нової демократичної суверенної європейської держави, українська мова набула статусу державної. Це викликало необхідність інтенсифікувати вивчення української мови в вищих навчальних закладах. До того ж з об’єктивних причин різко зменшилась кількість іноземних студентів, які вивчали російську мову. Саме тому в 1993 році вищезгадана кафедра була перетворена на кафедру української мови, яка в травні 1995 року увійшла до складу кафедри філософії та українознавства.

За останній час в Академії знов збільшилась кількість іноземних студентів , через що в минулому році було прийнято рішення про створення єдиної мовної кафедри, яка б об’єднала всіх викладачів, які забезпечують процес викладання обох братніх слов’янських мов – української та російської – для майбутніх фахівців-зв’язківців.

На даний момент КУРМ забезпечує викладання української та російської мов , основ української та зарубіжної літератури та країнознавства на ПВ для іноземних громадян; російської мови як іноземної для студентів-іноземців, які навчаються за базовими напрямами Академії, а також іноземних магістрів та аспірантів; української мови за професійним спрямуванням та ділової української мови для українських студентів денного та заочного відділень усіх факультетів та інститутів. Крім того, на кафедрі окремо розроблено курс української мови для студентів, які отримали середню освіту за межами України і в зв’язку з цим не вивчали українську мову. До того ж кафедра проводить тестування на компетентність з української мови, яке є необхідним для здійснення процедури нострифікації іноземних документів про освіту в МОН України. Кафедра бере також участь у проведенні вступних іспитів з української мови для українських абітурієнтів і в роботі підготовчого відділення для українських громадян.

Процес викладання вищезазначених дисциплін забезпечують висококваліфіковані фахівці-філологи, у складі яких шість доцентів та к.ф.н.(С.А. Карпова, Л.О. Сокольницька, Л.Д. Сидорко, В.В. Козачинська, О.П. Шонц, А.Л. Порожнюк), два старших викладачі ( Н.Ф. Борисова, Л.П. Дончук ) та чотири викладачі ( В.Т. Гусак, О.Н. Шкапова, Л.Є. Расходчикова., Н.О. Маслова). Керівництво кафедрою здійснює кандидат філологічних наук, доцент О.О. Шульган.