This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=rs_info (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ РАДІО, ТЕЛЕБАЧЕННЯ, ЕЛЕКТРОНІКИ
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ РАДІО, ТЕЛЕБАЧЕННЯ, ЕЛЕКТРОНІКИ

На фото: Зліва направо стоять: відповідальний за практичну підготовку студентів Юрченко О.Ф.; відповідальна за профорієнтаційну роботу Солодка В.І.; заступник директора з наукової роботи, к.т.н. доцент Пляцек О.Є.; секретар вченої ради інституту Ошаровська О.В.;заступник директора з навчальної роботи доцент Майнов С.В.;зліва направо сидять: відповідальна за виховну роботу Вознюк О.А.; відповідальна за профорієнтаційну роботу Левківська М.; директор інституту, док. тех. н, академік Академії зв’язку України та Міжнародної академії інформатизації при ООН, професор Михайлов С.А.;методисти Кравець В.О. та Іллічова А.В.

 

 

Витоки історії підготовки радіоінженерів у місті Одесі сягають червня 1930 р., коли одночасно зі створенням Одеського інституту інженерів зв’язку було засновано факультет радіо.

Навчально-науковий інститут радіо, телебачення, електроніки (ІРТЕ) створено наприкінці 2005 р. на базі факультету радіозв’язку, радіомовлення та телебачення ОНАЗ ім. О.С.Попова. Директором інституту було обрано доктора технічних наук, академіка Академії зв’язку України та Міжнародної академії інформатизації при ООН професора Михайлова Сергія Анатолійовича.

На сьогоднішній день у складі директорату інституту також працюють: заступник директора інституту з навчальної роботи доцент Майнов Сергій Валентинович, заступник директора з наукової роботи к.т.н. доцент Пляцек Олег Євгенович, заступник директора - відповідальна за виховну роботу Вознюк Олена Анатоліївна, заступник директора - відповідальний за практичну підготовку студентів Юрченко Олександр Федорович, відповідальні за профорієнтаційну роботу Солодка Валентина Іванівна і Левківська Марія, відповідальна за міжнародні зв’язки - Данилова Юлія Володимирівна, методист Кравець Віра Олександрівна, методист Іллічова Анна Валеріївна.

До складу ІРТЕ входять спеціальні випускаючі кафедри: телебачення та радіомовлення (ТБ та РМ), очолювана доктором технічних наук, професором, заслуженим діячем науки та техніки України Олегом Вікторовичем Гофайзеном; технічної електродинаміки та систем радіозв’язку (ТЕД та СРЗ), очолювана доктором технічних наук, професором Михайлом Борисовичем Проценком; теорії електричного зв’язку ім. А.Г. Зюко (ТЕЗ), очолювана професором Петром Васильовичем Іващенком, і кафедра метрології, стандартизації та сертифікації (МСС), очолювана професором, доктором технічних наук академіком Міжнародної академії стандартизації та Інженерної академії України, заслуженим працівником сфери послуг України Леонідом Володимировичем Коломійцем.

Навчальний процес в ІРТЕ забезпечують понад 70 викладачів, з яких 15 докторів наук, професорів та 46 кандидатів наук, доцентів. Показово, що переважна більшість викладачів зі спеціальних дисциплін – це випускники радіо інституту.

На сьогодні в ІРТЕ на денній формі навчається близько 400 студентів за напрямом „Радіотехніка” і спеціальністю „Апаратура радіозв’язку, радіомовлення і телебачення”, та близько 200 студентів за напрямом „Інформаційна безпека”, спеціальності „Системи технічного захисту інформації”. На заочному відділенні навчається близько 200 студентів.

Навчання проводиться за освітньо-кваліфікаційними рівнями „бакалавр”, „спеціаліст” і „магістр” відповідно до запровадженої в Україні ступеневої системи освіти. Випускникам ІРТЕ за напрямом „Радіотехніка” присвоюється кваліфікація „Інженер засобів радіо та телебачення” або „Магістр із радіотехніки”.

Колектив викладачів ІРТЕ вирізняється якісним рівнем актуальних та продуктивних знань, що доповнюються відповідно до стрімкого розвитку сучасних технологій. У 1990 р. в період виникнення значної кількості державних і приватних телекомпаній в Інституті вперше було розпочато підготовку фахівців зі спеціалізації „Відеотехніка”. У середині 90-х років в Україні розпочато будівництво центру супутникового зв’язку, і на факультеті запроваджено підготовку фахівців зі спеціалізації „Супутникові системи зв’язку і мовлення”. Майже одночасно із впровадженням в Україні послуг мобільного зв’язку в Інституті організовано підготовку фахівців зі спеціалізації „Системи зв’язку з рухомими об’єктами”. Так, під час впровадження системи ліцензування та розподілу радіочастот започатковано підготовку фахівців радіочастотного менеджменту, сучасних та перспективних систем радіомовлення. Впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення спонукало до розширення навчальних планів підготовки фахівців в Інституті радіо, телебачення, електроніки – запроваджено відповідні навчальні дисципліни та створено навчальну лабораторію цифрового радіомовлення та телебачення.

Одеська національна академія зв’язку та Інститут радіо, телебачення й електроніки ОНАЗ ім. О.С.Попова стали ініціаторами й організаторами проведення 2006 року І Міжнародної науково-технічної конференції „Технології цифрового мовлення: стратегія впровадження в Україні” (DBT-2006). Цей актуальний науковий форум відразу став доволі авторитетним, представницьким і щорічним.

На базі ОНАЗ і ННІ РТЕ з 2008 року створено вузол Центру майстерності Міжнародного Союзу Електрозв’язку, відповідно до Плану дій якого щорічно проводяться семінари та курси дистанційного навчання для фахівців зі Східної Європи та країн СНД із цифрового телебачення та звукового мовлення.

Результати наукової діяльності вчених ННІ РТЕ за цими напрямках публікуються у збірнику наукових праць „Цифрові технології”, заснованому ОНАЗ у 2007 році. Це видання має статус „фахове” Вищої атестаційної комісії України, в якому можуть публікуватися результати дисертаційних досліджень на здобуття наукових ступенів кандидата та доктора технічних наук.

Головними замовниками й партнерами в підготовці фахівців є Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (Концерн РРТ), Державний департамент із питань зв’язку інформатизації Міністерства транспорту та зв’язку України, Державний комітет України з питань телебачення та радіомовлення. Зацікавлені у випускниках також Національна комісія з питань регулювання зв’язку в Україні, Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення, Національні теле- та радіокомпанії, оператори мобільного зв’язку. Замовниками фахівців з інформаційної безпеки є такі державні підприємства та установи, як Національний банк України, “Українські спеціальні системи”, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерство закордонних справ України, Служба безпеки України.

За попередні десятиліття в Інституті підготовлено близько 20-ти тисяч висококваліфікованих фахівців. Лише в Україні на телецентрах, радіопередавальних і радіоприймальних центрах, підприємствах Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, на станціях супутникового зв’язку, в державних та приватних теле- та радіомовних компаніях працюють понад п’ять тисяч випускників факультету. Приблизно стільки ж фахівців несуть службу в лавах Збройних Сил України, працюють у Службі Безпеки України, інших міністерствах і відомствах.

Серед інженерно-технічного персоналу операторів мобільного зв’язку, що існують в Україні, а також у керівних структурах багато висококваліфікованих фахівців – випускників радіоінституту. Випускники плідно працюють у науково-дослідних установах – Українському науково-дослідному інституті радіо та телебачення, Українському та Одеському науково-дослідних інститутах зв’язку.

Випускників Інституту цінують за якісну професійну та ґрунтовну технічну підготовку; вільне володіння комп’ютерною технікою та обізнаність із сучасним програмним забезпеченням за професійним спрямуванням; досконале знання радіоелектроніки, систем радіозв’язку, мовлення й телебачення; систем та засобів технічного захисту інформації, навички проектування вузлів апаратури, систем та комплексів радіозв’язку, радіомовлення та телебачення з використанням сучасних досягнень науки й техніки.