This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=inyaz (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::КАФЕДРА ІНОЗЕМНИХ МОВ
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

КАФЕДРА ІНОЗЕМНИХ МОВ

Кафедра іноземних мов була заснована в 1930 р.

У різні роки кафедру іноземних мов очолювали: Луценко С.І. (до 1952 р.), Семенов Є.Г. (з 1952 до 1976 рр.), Файдюк М.В. (з 1976 до 1983 рр.), Халілов О.Ш. (з 1983 до 1998 рр.). З 1998 року кафедру очолює к.п.н. Кудряшова Віра Олександрівна, за-кінчила ОДУ ім. М.І.Мечнікова у 1973 році, факультет романо-германської фі-лології, за спеціальністю філолог, викладач англійської мови та літератури. Захистила кандидатську дисертацію на тему "Методика навчання читанню і перекладу термінологічних словосполучень з дієслівними компонентами в науково-технічній літературі за фахом "зв'язок" (англійська мова), є ав-тором близько 100 наукових та навчально-методичних робіт. Кудряшова В.О. нагороджена почесною грамотою Диржккомзв’язку України.

Зараз у складі кафедри працює професор і три доценти.

Доцент Тарасенко Л.В., є автор понад 90 методичних та наукових робіт з методики викладання французької та англійської мов, серед яких "Стислий віртуальний словник з телекомунікації (російсько-українсько-французько-англійський) та підручник з порівняльного навчання французької та англійської мов. Доцент Халілов О.Ш. автор трьох монографій та 184 наукових і навчально-методичних робіт, посібників та статей. Доцент Чугунова Н.В. автор понад 80 публікацій в галузі теоретичної граматики та інтенсивного навчання сучасній англійській мові.

Крім того до складу кафедри входять висококваліфіковані старші ви-кладачі О.М. Войцеховська, С.Є. Кошта, О.Д. Богуславська, В.П. Веретен-нікова, перспективні викладачі-асистенти О.А. Радіус, Г.П. Кузнєцова, Н.М. Голуб, Л.В. Майстренко, О.В. Маркушина, О.М. Саржевська, М.А. Огреніч. До навчально-допоміжного персоналу кафедри входять старші лаборанти Завалевську О.В. і Маркушину О.В. Керівництво навчально-допоміжним складом кафедри здійснює кваліфікований фахівець, зав. лаб. Посадкова О.В.

Навчальна робота кафедри проводиться згідно з програмою іноземної мови за напрямком Телекомунікації, яку було розроблено в 2002 р. доцентом Чугуновою Н.В. та зав. секцією французької мови доцентом Л.В. Тарасен-ко під керівництвом зав. кафедрою Кудряшової В.О.

З березня 2003 р. доцент Чугунова Н.В. проводить десятитижневий курс англійської граматики, професор Кудряшова В.О.проводить заняття з магістрами та пошукувачами, викладачі Радіус О.А. та Завалевська О.В. проводять курси поглибленого вивчення англійської мови для студентів Академії.

У майбутньому планується підготовка технічних перекладачів для сфери телекомунікацій як ще одна додаткова спеціальність, яку можна отримати по закінченні Академії.

Двічі на рік на кафедрі проводиться прийом кандидатського мінімуму з іно-земної мови для магістрів, аспірантів та пошукувачів. Заняття з ними проводять провідні викладачі кафедри професор В.О. Кудряшова, доценти Н.В. Чугунова та Л.В. Тарасенко.

За останні роки викладачами кафедри опубліковані такі навчальні посібни-ки: В.О. Кудряшова, Н.В. Чугунова “Ргеlіmіnагу соuгsе“; В.О. Кудряшова, Н.В. Чугунова “Навчальний посібник для аспірантів та пошукувачів "Еnglish for Postgraduates and Candidates"; Веретеннікова В.П., Кисель В.В., “Навчальний посібник для студентів І-ІІ курсів зв'язку“, "Моdern Digital and Analog Communication System"; Тарасенко Л.В. “Навчальний посібник "Telecommunication"; Тарасенко Л.В., Кошта С.Є. “Навчальний посібник для економістів, менеджерів та управлінців підприємств зв’язку“; Тарасенко Л.В., Кошта С.Є. “Навчальний посібник для студентів за спеціальністю поштовий зв' язок“, "Ділова мова"; Шульган О.О., Богуславська О.Д., Войцехівська О.М. “Навчальний посібник за спеціальністю “Економіка та менеджмент“, “Deutsche Bank", Чугунова Н.В., Кудряшова О.В. посібник для студентів базового факуль-тету "Telecommunication" ; Шульган О.О., Халілов О.Ш., Войцеховська О.М. “Посібник для студентів та аспірантів "Communication technic"; Чугунова Н.В., Кузнєцова Г.П., Богуславська О.Д., навчальні посібники “Post and Mail“, “Com-puters and Data Processing“, “Applications and Systems Software“, “Processors Hardware for Power & Portability“. Ці посібники використовуються в навчальному процесі.

З вересня 2001 р. весь склад кафедри активно бере участь у розробці теми держбюджетної науково-дослідної роботи "Комунікативна методика мультимо-дульного навчання іноземній мові з віртуально-дистанційними елементами" (ке-рівник теми − к.п.н., професор Кудряшова В.О., відповідальний виконавець − Кузнєцова Г.П.).

Розробку кафедральної теми у 2003 р. було відзначено Дипломом за ваго-мий внесок у модернізацію національної системи освіти на 6-й міжнародній ви-ставці навчальних закладів "Сучасна освіта в Україні".

Специфічною рисою виховної роботи є зустрічі з носіями мови, представ-никами іноземних культурно-просвітницьких організацій. DAAD − Німецька академічна.

Викладачі кафедри іноземних мов проводять велику роботу з перекладу ін-шомовної наукової та науково-технічної літератури для кафедр Академії, інозе-мної кореспонденції, яка надходить до ОНАЗ, анотацій, статей та тез доповідей, які надсилаються співробітниками ОНАЗ для участі в міжнародних конференціях.