This version of the page http://onat.edu.ua/?pg=fil (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-24. The original page over time could change.
::ОНАЗ ::КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА УКРАЇНОЗНАВСТВА
Skip all go to Content
Skip all go to News
Skip all go to Navigation

КАФЕДРА ФІЛОСОФІЇ ТА УКРАЇНОЗНАВСТВА

Після того, як влітку 1944 р. було відновлено діяльність Одеського електротехнічного інституту інженерів зв’язку, в 1945 р. була заснована кафедра марксизму-ленінізму. Очолювала кафедру кандидат філософських наук, доцент Жукова В. Крім курсів філософії та історії КПРС, на кафедрі викладався курс політичної економії. В 1954 р. з кафедри марксизму-ленінізму, відокремилася кафедра політекономії. З цього часу і протягом 60 – 70-х рр. ХХ ст., кафедру очолював кандидат історичних наук, доцент Єригін С.К. Галуззю його наукових інтересів було вивчення проблематики щодо національного питання в СРСР, формування інтернаціональної свідомості. Кафедра марксизму – ленінізму, крім викладання курсів філософії, історії КПРС проводила наукову роботу, по проблемах марксистської теорії, історії КПРС.

За радянських часів викладачі кафедри брали безпосередню участь у організації та проведенні занять у загальноінститутських «Школі молодого лектора» та «Факультеті громадських професій», по закінченню яких студенти отримували навички лектора, журналіста, психолога тощо, а крім цього - офіційний документ про отриману громадську професію. Це значною мірою допомагало випускникам вузу адаптуватися до виробництва, у іх подальшій роботі з колективом тієї організації, де вони опинялися після закінчення вузу. Значна кількість випускників вузу з часом займала високі посади у галузі зв‘язку, керувала великими колективами, де отримані знання були особливо корисними.

Становлення кафедри філософії відбулося при наступному завідуючому кафедри, кандидаті історичних наук, доценті, а згодом – докторі філософських наук, професорі Стокяло В.А. Він очолював кафедру в період з 1975 р. до 1995 р. У цей час на кафедрі працювали такі провідні вчені як: кандидати філософських наук , а зараз – професори Цофнас А.Ю., Плеський Б.В., кандидат філософських наук Ніколенко О. В.

У останні роки існування радянського суспільства, наступних фундаментальних за своєю історичною та політичною значимістю змін в Україні на кафедрі працював кандидат філософських наук, доцент Цимбалюк В.Д., а з часом, організатор Одеського суспільно-політичного об’єднання „Меморіал“, голова Одеської крайової організації Народного Руху України, член Центрального Проводу Руху. Він був одним з перших вчених, які стали займатися соціальною психологією у той час, коли цей науковий напрямок вважався у радянському суспільстві буржуазною лженаукою. Його книги, присвячені соціально-психологічним аспектам сім’ї, ще за радянських часів було перевидано. Він виявив себе не тільки як спеціаліст у галузі соціальних відносин, їх прогнозування та корекції, а й політик, активний борець за національну ідею.

До 1995 р. кафедра називалася кафедрою філософії, а у зв’язку з черговою реорганізацією отримала назву філософії та українознавства. Зміна назви відбилася і на структурній зміні кафедри, до неї було приєднано українських філологів (які до 2004 р. входили до складу кафедри). З цим пов’язано, що однією з дисциплін кафедри було викладання курсу “Ділова українська мова“.

Того ж року кафедру очолив доктор філософських наук, професор, академік Міжнародної академії інформації – члена ООН, академік Всесвітньої академії наук комплексної безпеки, Пунченко Олег Петрович. Автор більш ніж 160 наукових праць, у тому числі 3 монографій («Методологические основы социального управления» (1977), «Метод преобразующей критики и его роль в познании и практике» (1991), «Гносеологические основания философской критики» (2000)), співавтором низки навчальних посібників. Він - член двох спеціалізованих рад з захисту дисертацій – докторських дисертацій Одеського національного університету ім. І.І Мечникова та кандидатських дисертацій при Південноукраїнському державному педагогічному університеті ім. К.Д.Ушинського.

Галуззю його наукових інтересів є теорія пізнання, філософські аспекти організації інформаційних мереж суспільства, філософія освіти.

На кафедрі зараз викладають курси “Філософія“, “Історія України“, “Основи психології та педагогіки“, “Культурологія“, “Релігієзнавство“. Ці дисципліни викладаються на усіх факультетах та в інститутах поштового зв’язку та менеджменту.

За період існування кафедри викладачі працювали над двома науковими темами: “Творчість та наукове пізнання“ та “Людина у світі духовної культури“. За матеріалами досліджень видано науково-методичний посібник й ще один підготовлено до друку.

На кафедрі працюють три студентських гуртка, студенти активно залучаються до наукової роботи, участі у науково-практичних конференціях різного рівня. Для підвищення наукової та педагогічної майстерності працюють методологічний та теоретичний семінари.

Сьогодні на кафедрі працюють два професори, доктора філософських наук Пунченко О.П. та Стокяло В.А., та 5 кандидатів наук. Напрями наукових інтересів викладачів кафедри дуже різноманітні: професор Стокяло В.А. займається філософською антропологією, філософією та історією католіцизму, проблемами відчуження; питання, пов’язані з історією українського народу та становлення української держави, проблеми етнополітики, розвитку економічних досліджень на Півдні України, інтеграційні процеси України досліджує кандидат історичних наук, доцент Котова Н.О.; історією України, української культури, формуванням національної самосвідомості, гуманітаризацією вищої освіти займається кандидат історичних наук, доцент Пилипенко В.Ю.; психологією особистості та колективу - кандидат психологічних наук Шиліна Н.Є.; релігійною свідомістю та філософією, проблемами розуміння у релігії, формуванням світогляду молоді кандидат філософських наук, доцент Невшупа Г.М.; проблемами німецької культури, входженням німців в українське культурне середовище, їх внеском у духовне та соціальне життя українців доц. Плеська Е.Г.

За кафедрою закріплені 3 аспіранта, які працюють під керівництвом завідувача кафедри, професора Пунченко О.П.