This version of the page http://www.lib-krm.org/exhibition.php?id=12 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-07-18. The original page over time could change.
Краматорская городская библиотека им. М. Горького
Поиск
Расширенный поиск
Українська версiя
ОБЩИЕ СВЕДЕНИЯ
Миссия библиотеки
История библиотеки
Библиотека сегодня
Структура библиотеки
Правила пользования
О фондах и каталогах
Наши партнеры
Виртуальная справка
Ваш вопрос к краеведу
Коцаренко В.
ИНФОРМАЦИОННЫЕ РЕСУРСЫ
Литература о Краматорске
Новые поступления
Собственные издания
В помощь библиотекарю
Периодические издания
Раритетные издания
Электронный каталог книг
Расширенный поиск
УСЛУГИ И СЕРВИСЫ
Бесплатные
Платные
Электронная доставка
НОВОСТИ И СОБЫТИЯ
Новости, события
Пресс-Релизы
Вiртуальна виставка
Фотогалерея
Выставки, презентации
Гостевая книга
РЕСУРСЫ ИНТЕРНЕТ

 Збережемо світ, в якому живемо

 

                                                     Природа не визнає жартів; вона завжди   

                                           правдива, завжди серйозна, завжди сувора;

                                      вона завжди права, а всі помилки йдуть від людей.

Йоган Вольфганг Гете

 

На початку XXI сторіччя наша планета опинилася у стані глобальної екологічної кризи. Її спричинили демографічний вибух, прогресуюче забруднення атмосфери, гідросфери й верхнього шару літосфери, величезні нагромадження відходів людської діяльності за одночасного виснаження практично всіх видів природних ресурсів.

Людству загрожує загибель, якщо воно терміново не перегляне свого ставлення до природи, не змінить стилю своєї діяльності й не переоцінить життєвих цінностей. Необхідні нова філософія життя, високі екологічна культура й свідомість.

У сучасній екологічній ситуації, крім технічних знань у галузі охорони природи, людина повинна мати певний обсяг знань з біологічних, економічних, соціальних, правових та інших аспектів охорони довкілля.

Використання цих знань у практичній діяльності сприятиме екологічному оздоровленню нашої планети та поліпшенню життя суспільства.

 

 

 

 

Земля людей дітей своїх створила,

Тож хай в віках на радість їм живе!

 

1. Ананьева Е. Г., Мирнова С. С. Земля: Полная энциклопедия/ Рис. Н. Краснова и др. - М.: Эксмо, 2007. - 256 с. : ил.

В книге "Земля" из серии "Полная энциклопедия" рассказывается об удивительной планете, на которой мы живем. Читатели познакомятся с особенностями происходящих на ней процессов. Многие рассмотренные темы соответствуют школьной программе по физической географии, а те, которые выходят за ее пределы, послужат дополнительным материалом при подготовке к экзаменам.

 Далеко не все явления природы до конца исследованы учеными, и не на все вопросы можно с уверенностью ответить. У планеты Земля есть множество загадок, которые еще предстоит отгадать.

Пусть эта книга окажется первой ступенькой знакомства с жизнью нашей планеты.

 

2. Тарасов Л. В. Природа Земли: прошлое, настоящее, будущее: Книга для любознательных школьников. - Сумы : Университетская книга, 2006. - 480 с.

Книга интересно, доходчиво, систематизировано знакомит читателя с природой Земли - литосферой, атмосферой, гидросферой - с учетом эволюции природной среды от образования Земли 5 млрд. лет назад и до настоящего времени. Представлен широкий спектр природных явлений: движения литосферных плит и горообразование, извержения вулканов и землетрясения, разрушение гор и образование речных долин, ветры и тайфуны, штормовые волны и цунами, а также многие другие явления.

 Рассмотрение биосферы Земли включает в себя биологическую историю Земли, общую картину современного сообщества живых организмов, вопросы взаимодействия организмов с выходом на современные экологические проблемы.

 

3. Природа. Екологія: Для дітей середнього шкільного віку. - Харків : Фоліо, 2008. - 315 с. - (Дитяча енциклопедія)

Це видання познайомить юного читача з екологією - наукою, що вивчає взаємодію різних організмів як між собою, так і з навколишнім середовищем.

У книжці йтиметься про те, як саме закони екології працюють усередині живої природи, у взаєминах людини з природою, про те, що можна і потрібно, а що небезпечно робити в нашому спільному великому домі, що зветься Землею.

 

4. Дуднікова І. І., Пушкін С. П. Екологія: Навч. посібник. - К. : Вид - во Європ. ун - ту, 2006. - 328 с.

У посібнику розглянуто основні положення сучасної екології, структура й функціонування біосфери Землі, показано наслідки техногенного навантаження на навколишнє природне середовище і шляхи подолання негативного впливу людини на довкілля.

 

5. Гейнрих Д., Гергт М.  Экология: dtv- Atlas/ Науч. ред. пер. В. В. Серебряков. - М.: Рыбари, 2003. - 288с.: ил.

Это фундаментальная научная работа, в которой авторам удалось на уровне современных научных знаний раскрыть основы экологии, проиллюстрировать их примерами и исследованиями отдельных ситуаций и конкретных случаев. Особую ценность книге придают цветные иллюстрации: рисунки, схемы, диаграммы, которые раскрывают наиболее важные связи между разнообразными явлениями природы, параметрами экологических систем, общей и специальной экологией.

 

6. Запольський А. К., Салюк А. І. Основи екологiї : Пiдручн./ За ред.. К. М. Ситника - К. : Вища шк., 2003. - 358с.: іл.

Викладено основні теоретичні положення загальної екології. Розглянуто аспекти прикладної екології з охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів та екологічної безпеки. Особливу увагу приділено раціональному використанню сировини, тепло- і енергоресурсів, води, атмосферного повітря, а також безвідходних і маловідходних технологій у виробництві. Висвітлено загальні принципи екологізації виробництва та екологічного менеджменту. Наведено відомості про сучасну організацію та правову систему управління екологічною системою довкілля, державну програму охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та екологічну безпеку. Окремі розділи присвячені екології міських екосистем, радіаційній екології, екологічним проблемам космосу, військово - промислового комплексу.

 

7. Микитюк О. М. та iнш. Екологiя людини : Пiдручн. - 3-тє вид., випр. i доп. - Х. : ОВС, 2004. - 254с.

Висвітлено актуальні екологічні проблеми, пов’язані з практичною діяльністю людини та її здоров'ям. Описано основні принципи та форми деградації життєвого середовища людини. Окреслено завдання щодо оптимізації взаємовідносин суспільства і природи – стратегії майбутнього. Розглянуто економічні аспекти філософії, культури, моралі, освіти та  виховання, бізнесу та ринку, а також правові аспекти взаємодії суспільства та природи.

 



Хай б’ється завжди  зелене серце природи

 

1. Термена Б.К., Літвіненко С. Г. Охорона та раціональне використання природних ресурсів: Навч. посіб.- Чернівці: Книги – XXI, 2005.- 168с.

У посібнику висвітлено наукові основи та сучасні проблеми охорони живої природи в аспекті екологізації природокористування. Дана екологічна оцінка забруднення атмосфери, гідросфери, радіоактивного забруднення середовища. Значна увага приділена сучасним проблемам енергетики, демографічним перспективам та екологічним аспектам урбанізації. Висвітлені екологічні проблеми охорони грунтів і раціонального землекористування та необхідності збереження біологічного розмаїття як основи стабільності й еволюційної стратегії біосфери.

 

2. Сафранов Т.А. Екологiчнi основи природокористування: Навч.посiб. - Львiв : Новий Свiт-2000, 2003. - 248с.

У посібнику висвітлені найважливіші розділи традиційної та сучасної екології, розглянуті питання антропогенного забруднення довкілля та його негативні наслідки, екологічні основи та проблеми раціонального природокористування.

 

3. Доценко А. И.,  Зотов В. А. Машины и оборудование природообустройства и охраны окружающей среды города: Учеб. пособ. для вузов. - М.: Высш. шк., 2007. - 520 с.: ил.

В книге рассмотрены теория и конструкции  машин и оборудования для природообустройства и защиты окружающей среды, к которым относятся машины для ухода за лесом и его возобновления, для содержания озелененных территорий города, благоустройства городской территории летом и зимой, машины и оборудование для сбора, вывоза и переработки бытовых отходов, спецмашины для защиты окружающей среды города. Даны расчеты и выбор основных параметров машин с учетом свойств обрабатываемых материалов.

 

4. Безак - Мазур Е. , Шендрік Т. Транскордонні проблеми токсикології довкілля. - Донецьк : Донбассинформ, 2008. - 300 с.

У книзі розглянуто основні антропогенні токсиканти, джерела надходження отрут у навколишнє середовище, їхні трансформації в різних компонентах біосфери, накопичення в деяких живих істотах, токсична дія на різні біоценози тощо.
        
Висвітлено проблеми нормування екотоксикантів, методи оцінки екологічної токсичності окремих антропогенних забруднень.
         Величезний обсяг пізнавального матеріалу, його чітка структурованість, цікаві дані щодо забрудненості споживчих речовин становитимуть певний інтерес для широкого кола людей.

 

5. Шматько В. Г., Нікітін Ю.В.   Екологія і організація природоохоронної діяльності: Навч.посіб. - К. : КНТ, 2006. - 304 с.

У посібнику розглядаються основні тенденції екології та охорони навколишнього природного середовища. Висвітлюються питання раціонального природокористування з розширеним оглядом еколого-економічних проблем, госпрозрахункового механізму природокористування та екологічної ефективності, управління та правового захисту довкілля.

Посібник спрямований на розширення знань з організації, планування та економіки природокористування, а також на розвиток індивідуальних підприємницьких здібностей читачів у цих питаннях.

Автори посібника підкреслюють, що забезпечення екологічних пріоритетів має ставати все більш важливим елементом соціального прогресу і набувати характеру абсолютних цінностей. Будь-яке економічне рішення, що порушує науково обгрунтовані медичні, екологічні та інші вимоги до навколишнього середовища, є в принципі неприйнятним.

 

6. Принципи моделювання та прогнозування в екології: Підручник/ В.В.Богобоящий, К.Р.Курбанов, П.Б.Палій, В.М.Шмандій. - К. : Центр навч. літ-ри, 2004. - 216 с.

Розглянуто основні принципи та методи моделювання й види моделей, що застосовуються в екології для вирішення задач експертної оцінки та прогнозування стану навколишнього середовища. Подано приклади застосування найбільш розповсюджених методів та наведено огляд відомих моделей.

 

7. Клименко М. О., Прищепа А. М., Вознюк Н.М. Моніторинг довкілля : Підручник - К. : Академія, 2006. - 360 с. - (Альма-матер).

У підручнику розглянуто моніторинг довкілля як самостійну і самодостатню галузь екологічної науки з власним предметом, об'єктом і методами дослідження. З урахуванням сучасних потреб і тенденції до глобальної екологізації людського світогляду у ньому узагальнено і систематизовано теоретичний доробок і практичний досвід суміжних природознавчих галузей знань. Смисловим ядром підручника є комплексний аналіз сутності, видів і рівнів моніторингу довкілля, зокрема атмосферного повітря, поверхневих вод Світового океану, стану ґрунтів, радіоактивного забруднення природного середовища, а також становлення біомоніторингу і біоіндикації як методів наукового пізнання.
        
Осмисленню теоретичного матеріалу сприятимуть вміщені у підручнику практичні роботи з моніторингу природних об'єктів.

 

8. Основи екології та економіка природокористування. Курс лекцій. Практикум : Навч. посіб./ О. М. Царенко, О. О. Нєсвєтов, М. О. Кадацький. - Суми : Університетська книга, 2007. - 592 с.

У навчальному посібнику, підготовленому вченими кафедри економіки АПК і економічного менеджменту СНАУ відповідно до програми дисципліни „Основи екології та економіка природокористування”, розглядаються питання екології навколишнього природного середовища та економіки природокористування. Наведено основні терміни та поняття, що стосуються екології, впливу людини на стан навколишнього природного середовища, економічних та фінансово-кредитних  механізмів регулювання відносин у сфері охорони довкілля і раціонального використання природних ресурсів. Теоретичні положення підкріплені фактичними розрахунками.

 

9. Шмандій В.М., Солошич І.О. Управління природоохоронною діяльністю: Навч. посіб. - К.: Центр навч. літ-ри, 2004. - 296 с.

Проаналізовано стан навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів в Україні. Розглянуто правові основи, принципи та механізми управління природоохоронною діяльністю. Надано структуру державних органів управління. Проаналізовано головні напрями екологічної політики держави.

 



Жива природа - жива душа

 

1.  Заповедники мира/ Гл. ред. М. Аксенова. - М.: Мир энциклопедий Аванта+ , 2007. –

 184 с.: ил. - (Самые красивые и знаменитые).

Деятельность человека часто наносит непоправимый ущерб природе. Осознание этого факта привело к тому, что люди стали создавать заповедные территории. С каждым годом возрастает количество желающих посетить такие уголки девственной природы, изумиться ее чудесам и почувствовать ее поразительную гармонию, увидеть волнующие картины жизни растений и животных в их естественной среде обитания.

В этой книга рассказано лишь о некоторых знаменитых заповедных территориях, расположенных на разных континентах - ведь сейчас их, по очень приблизительным оценкам, около 70 тысяч, и занимают они примерно 10% всей суши. Книга написана учеными-географами ярко, познавательно и интересно для самой широкой аудитории.

 

2. Сто великих заповедников и парков /Авт.-сост. Юдина Н.А. - М.: Вече, 2004. - 416 с.- (100 великих)

В книге "100 великих заповедников и парков" рассказывается не только о городских парках, дворцово-парковых ансамблях, национальных парках и заповедниках, но и о парках аттракционов, зоопарках и знаменитых ботанических садах мира. Читателя ждет увлекательное путешествие по аллеям Гайд-парка и Шенбрунна, Бельведера и Ихэюаня, Альгамбре и парку Гуэль, по Летнему саду и Петродворцу, Версалю и Булонскому лесу...

Для тех, кто хочет оказаться в мире приключений, адресованы статьи о таких парках аттракционов, как Диснейленд, Астерикс, Порт Авентура, а для любителей живой нетронутой природы - статьи о национальных заповедниках в Австралии и США, России и Аргентине, Танзании и Франции, ЮАР и Кении.

 

3.  Рослини / Уклад. Тишковець С.В. - К. : Кобза, 2003. - 352 с. - (Світ навколо нас).

В цій книжці з серії «Світ навколо нас» розповідається про рослини, про те, яку роль відіграють вони в нашому житті, якими бувають, як їх улаштовано.

Особливо захоплюючими є сторінки книги, на яких йдеться про рослини, що ростуть в Україні та подаються цікавинки з життя рослинного світу.

 

4. Собко В. Г. Стежинами Червоної книги. - 2-ге вид., допов. - К.: Урожай, 2007. - 280 с.: іл.

Розповідається про рідкісні та зникаючі види рослин, їхнє важливе народногосподарське значення. Серед зникаючих видів багато декоративних рослин, які людина використовує з давніх часів. Більшість із них - цінні харчові, технічні й лікарські рослини, які, на жаль, ще мало досліджені. Вивчення їхнього хімічного складу дасть немало користі для народного господарства. Щоб наша флора була багата на унікальні види, кожна людина повинна нести відповідальність за бережливе ставлення до них і охороняти їх.

Шанувальникам природи буде цікаво довідатися про особливості цих рослин, причини їх зникнення та способи відновлення.

 

5. Вымершие животные: Полная энциклопедия/ Пер. О. Озеровой. - М.: Эксмо, 2005. –

256 с. : ил.

Переворачивая страницы этой прекрасно иллюстрированной энциклопедии, вы окажетесь в самом необычном зоопарке - а все потому, что представленные здесь животные или вымерли, или невероятно редки. Динозавры, конечно, исчезли еще 65 миллионов лет назад; с момента исчезновения таких существ, как мамонты и саблезубые тигры, тоже прошло уже немало времени. Но многие животные вымерли не так давно - к примеру, квагга, дронт или гигантский бобр. И с каждым годом все больше и больше животных, больших и маленьких оказываются приговоренными к исчезновению из нашего мира, и мы не увидим их больше никогда.

Читая эту книгу, вы узнаете, почему исчезновение видов происходило так часто. И что еще важнее, вы узнаете, что может быть сделано для спасения тех многочисленных видов, над которыми нависла угроза вымирания и лишившись которых мир многое потеряет.

 

6. Донбас заповідний: Науково – інформаційний довідник – атлас / Під заг.ред. С.С.Куруленка, С.В.Третьякова. – Донецьк: Донецька філія Державного інституту  підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів Мінекоресурсів України, 2003. – 160 с. : іл. 
      Видання включає відомості про всі території та об’єкти природно – заповідного фонду Донецької області. Наведені дані про місце розташування, площу, мету і підставу створення кожної заповідної території. Довідник – атлас містить кольорові ілюстрації типових або унікальних ландшафтів, геологічних утворень, рослин і тварин, карти – схеми розміщення заповідних територій, а також опис природних умов та історію заповідної справи у Донбасі.

  

7. Химченко В.А. По заповедным местам Донбасса : Очерки. – Донецк: ООО «Лебедь», 2007. - 140 с. + цв. вклейка.

Донецкий край богат уникальными природными заповедными местами и культурно- историческими памятниками. По количеству туристских  объектов в Украине Донбасс уступает лишь Крыму. Далеко за пределами Донбасса известны меловые Святые Горы на Северском Донце, заповедные Каменные могилы, обнажения древнейших горных пород, среди которых есть окаменевшие деревья. Впечатлительны гранитные скалы на берегах Кальмиуса, где он прорывается к морю через Украинский Кристаллический щит. Богатый туристский потенциал края из - за недостаточной информации используется далеко не полностью.

В книге на базе проведенных турпоходов по заповедным местам Донбасса рассказывается о природе и истории этих мест, о краеведческих поисках и интересных исторических, этнографических и других находках.

 

8. За нас никто планету не спасет (Экология г. Краматорска): Краеведческий очерк / Сост. В. И. Крихтенко, Н. А. Шугалий ; ред. Л. М. Мельник ; отв. исполн. Н. В. Труш. - Краматорск: Городской отдел культуры; Центральная библиотека им.  М. Горького ; Информационно-библиографический  отдел; Сектор  краеведения, 2009. - 60 с.

 

Уважаемые друзья! Представляем Вашему вниманию краеведческий очерк «За нас никто планету не спасет» (экология г. Краматорска). Состоит он из 9 глав:

1. Загрязнение воздуха.

2. Водные ресурсы.

3. Проседания грунта и провалы.                                                                   

4. Краматорск заполнен отходами.

5. Шумовые загрязнения.

6. Население города Краматорска.

7. Экологические факторы, влияющие на здоровье краматорчан.

8. Здоровье наших детей ухудшается с каждым днем.

9. Сохраним природу.

Конечно, мы все любим природу, любуемся ее чарующей красотой. Но, наверное, не все задумываемся над тем, что природа – это НАШ ДОМ.

И не все в нем в порядке.

Прочитайте библиографический указатель. Надеемся, что сведения, полученные из него, заставят Вас задуматься о том, что наша природа, наш город стоит на пороге экологической катастрофы.

Остановимся! Пока не поздно!

 

 

 




© 2004 Краматорская городская публичная библиотека им. М. Горького
Все права защищены