Бадрак: Для обороноздатності в умовах позаблокового статусу українській армії знадобиться до 60 млрд. доларів

  • принт версiя
  • обговорити
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору

В умовах позаблокового статусу Україні необхідно буде витратити 45-60 млрд. доларів в найближчі сім років, щоб створити комплексну систему оборони, що не потребує підтримки союзників. Такі результати підрахунків Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, пише в своїй статті для «ДТ» експерт Центру Валентин Бадрак.

«Ідеологія вступу до НАТО підкріплювалася передусім стриманими військовими витратами, розтягнутими за рахунок чіткого планування на багато років, - пише Бадрак. - Народ лякали великими тратами на нові озброєння західного виробництва, але насправді ці асигнування пов’язані не з НАТО, а з нагромадженою купою проблем за останні півтора десятиліття. Для порівняння: сусідня Польща, вкладаючи в обороноздатність 2% ВВП щорічно, з яких 25,3% йде на переозброєння, за десять років наблизилася до вирішення проблеми первинної модернізації армії».

Експерт підкреслив, що Україна вже отримала певну військову спеціалізацію усередині блоку.

«В Україні ж компактна, мобільна армія мусила б мати певну, важливу для всього військово-політичного блоку спеціалізацію. Україна ідеально вписувалася в натовську концепцію з розвитком своєї військово-транспортної авіації та забезпеченням перекидань підрозділів і техніки альянсу», - вважає аналітик.

Він також нагадав, що ВПК України також налагодив взаємодію з силами альянсу.

«Наприклад, уже сьогодні українські засоби зв’язку дозволяють взаємодіяти зі штабами альянсу, а ряд нових розробок, реалізованих за рахунок збройового експорту, не тільки вписуються в стандарти НАТО, а й купуються країнами альянсу (зокрема високоточні засоби ураження та засоби захисту від високоточної зброї). Натомість Україна могла б розраховувати не лише на дипломатичне і військове «прикриття» Брюсселя, а й на технологічне донорство. Адже не секрет, що Україна здатна самостійно забезпечити потреби ЗСУ лише на 60—65%», - відзначив Бадрак.

В той же час, на його думку, для створення комплексної системи оборони, дієвої без допомоги союзників, Україні знадобиться близько 7 років і 45-60 млрд. доларів.

«До неї (системи оборони – ред.), якщо говорити про Україну, слід зарахувати ракетний щит стримування (зброя, яку Україна здатна зробити самостійно), потужну бойову авіацію з відповідною системою підготовки пілотів (підготовка пілота 1-го класу коштуватиме 5 млн. дол. плюс ще 1 млн. дол. щорічно на підтримку його рівня), сильну протиповітряну оборону (ППО), адекватні засоби виявлення і розвідки, у тому числі космічні. Без останнього елемента ракети дальністю ураження до 500 км виявляться непотрібними. Це як мінімум. Звісно, бажано було б побудувати корвети, щоб почати формування в Україні флоту. Логічно створити парк Ан-70, здатний працювати на імідж і скарбницю країни», - перерахував необхідні складові експерт.

Докладніше про це читайте в статті Валентина Бадрака «Позаблоковість – це дорого і… несучасно» в свіжому номері «ДТ».

  • принт версiя
  • форум
  • надіслати другу
  • прочитати пізніше
  • лист редактору