Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

27 января 2010 г., 15:30

Интернет-конференция
Леонида Кравчука

Первого Президента Украины
на тему:
"Как изменится Украина после выборов?"

Кравчук Леонид Макарович родился 10 февраля 1934 года в селе Великий Житин Ровенской области. В 1958 году окончил Киевский государственный университет им. Т.Шевченко, экономист, преподаватель политэкономии. Кандидат экономических наук. Профессор ряда национальных и зарубежных университетов.

1958-1960 гг. - преподаватель Черновицкого финансового техникума. 1960-1967 гг. - консультант-методист Дома политпросвещения, лектор, помощник секретаря, заведующий отделом агитации и пропаганды Черновицкого обкома КПУ. 1967-1970 гг. - аспирант Академии общественных наук при ЦК КПСС. 1970-1988 гг. - завсектором, инспектор, помощник секретаря ЦК, первый заместитель заведующего отделом, завотделом агитации и пропаганды ЦК КПУ. 1988-1990 гг. - заведующий идеологическим отделом, секретарь ЦК КПУ, второй секретарь ЦК КПУ. 1989-1990 гг. - кандидат в члены Политбюро ЦК КПУ.

1990-1991 гг. - член Политбюро ЦК КПУ (в августе 1990-го заявил о выходе из КПСС), Председатель Верховного Совета УССР, а затем - Украины. Народный депутат Верховного Совета УССР Х–ХІ созывов, народный депутат Украины ХІІ (І) созыва. Сложил полномочия в связи с избранием в декабре 1991-го Президентом Украины.

В июле 1994 года Л.Кравчука на посту Президента сменил экс-премьер-министр Леонид Кучма.

1994-2006 гг. - народный депутат Украины II-IV созывов. Был членом Комитета Верховной Рады по иностранным делам и связям с СНГ Верховной Рады Украины. Входил во фракции "Социально-рыночный выбор", "Конституционный центр". В парламент III и IV созывов прошел по списку Социал-демократической партии (объединенной). Во время IV созыва возглавлял фракцию СДПУ(о). Был членом этой партии.

На парламентские выборы 2006 года Л.Кравчук пошел в качестве лидера "Оппозиционного блока "НЕ ТАК!", "базовым элементом" которого была СДПУ (о). В компании (в первой десятке списка) с первым главой государства шли лидер объединенных "эсдеков" Виктор Медведчук, его заместители по партийной линии Нестор Шуфрич и Михаил Папиев, глава Республиканской партии Юрий Бойко, известный футбольный функционер Григорий Суркис и знаменитый футболист Олег Блохин. Результат блока - 1,01% процента голосов избирателей при необходимых 3% (11-е место в "общем зачете").

С 2000 года - президент Украинского муниципального клуба. С 2001-го - президент Всеукраинской благотворительной организации "Миссия "Украина - Известная".

Справка: Л. Кравчук награжден орденом Октябрьской революции, дважды орденом Трудового Красного Знамени, серебряным орденом "За верность Отечеству", орденом "Ярослава Мудрого" IV степени. Лауреат акции "Человек года - 2001" в номинации "Парламентарий года". В 2001 году присвоено звание Героя Украины (с вручением ордена Державы). Автор книг "Государство и власть: опыт административной реформы" (2001), "Имеем то, что имеем" (2002), более 500 статей в украинских и зарубежных изданиях.

Женат, есть сын. Жена - доцент экономического факультета Киевского национального университета им. Т.Шевченко.

Хотите пообщаться с Л.Кравчуком и узнать больше о его взглядах на будущее Украины?

Досье на Леонида Кравчука читайте в проекте ЛІГА: Досье>>>

Враження від конференції у мене цікаві. Я не перший раз беру участь в таких конференціях, і я дивлюсь, як змінюються настрої людей, глибина аналізу, розбрат умів та позицій. Це прекрасно, це і є демократія. Це є наші демократичні досягнення. Але є багато авторів, у запитаннях яких відчувається ностальгія до звинувачень. Такі собі прокурори, а не співучасники дискусії. Мені хотілося б, щоб автори більше ділились думками, а не звинувачували. Бо це більшовицька позиція. Хотілося б, щоб ми від неї відмовились, Ми всі рівні.

Я бачу, що на цих виборах люди будуть діяти більш свідомо, аналітично, з думкою про Україну та її завтрашній день. Це прекрасно. Хочу побажати всім читачам, аби ми швидше рухались по дорозі демократії, гуманізму та терпимості. Ми всі живемо на одній землі. А дискусія - це зіставлення наших думок. Чому, скажімо, не вийти на дискусію Тимошенко і Януковичу, перед народом не стати і не показати свою позицію? Адже філософи правильно кажуть, що люди пізнаються у зіставленні.

От я з Чорновілом був, з Кучмою був на дебатах. І Янукович був на дебатах з Ющенком, а тепер відмовився. Як людям це оцінити? Через дебати викристалізовується істина. Тому невипадково у США претенденти стають перед народом і показують програми.

Я дякую всім, хто брав участь у розмові зі мною. Кожному дякую за його думку. Хотів би, щоб далі ці прекрасні речі, які ми утверджуємо в Україні - дебати, дискусії, конференції - поглиблювались і продовжувались. А я по мірі сил і можливості буду брати у них участь.

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Леонид Макарович! Вы первый президент Украины. Вы как-то говорили, что если бы Вы знали какой станет Украина, то такая независимость Вам не нужна. А что сейчас? Как Вы, занимая такие должности в аппарате КПСС, смогли перестроиться. Как спится Вам? Столько жизней своей пропагандой загубили.
Владимир
26.01.10 11:15

Л.К. Добрий день. Я радий зустрітись з читачами порталу і поспілкуватись в непростий час української дійсності. В цьому лютому президентські вибори, другий тур, і це не просто вибори, а всеукраїнський референдум. Ми не просто обираємо владу, а обираємо курс змін, реформ, перетворень. Ми хочемо бачити, і це засвідчує аналіз соціологічних досліджень, українці хочуть бачити свою державу щасливою, багатою, демократичною. Принаймні, державою, яка буде проводити європейський курс і в економіці, і в соціальних проблемах, і в політиці. Тому я вдячний тим, хто вже задав мені запитання. Буду задоволений поспілкуватись з вами. Буду уважно аналізувати ваші думки, відповідально поставлюсь до кожної відповіді.

Я не раз чув таке запитання. По-перше, почну спочатку. У мене дуже добрий сон. Я сплю скрізь – у поїзду, в літаку. Відверто скажу, мені сни, на які Ви натякаєте, не сняться. Мені сняться сни про щасливу демократичну Україну. І я до цього прагну. А ті люди, які прийшли до влади, і ті, кого Ви в тому числі особисто обрали, не змогли цього зробити – це не моя вина. Все, що торкається держави, людина вирішує з дуже високою відповідальністю. І я так само поступив. Я бачив, що тоді Україна, як і інші республіки, знаходиться в стані високої політичної та економічної напруги. Ви пам’ятаєте конфлікти в прибалтійських республіках, в Азербайджані, Вірменії, Казахстані. Країну трясло і вона була на грані розвалу. І не я цей розвал започаткував. Я змінив свою позицію, зрозумівши, що моя роль – рятувати ситуацію. Мені часто дорікають, що я змінюю свою позицію. А я не заперечую. В політиці не може бути постійної позиції. Змінюється ситуація, умови – змінюється політична стратегія. Не випадково Оноре де Бальзак сказав дуже мудрі слова: не змінюють свою точку зору тільки мертві і дурні. Тому запевняю Вас, пане Володимире, я сплю спокійно, тому що спокійно робив те, що належало зробити людині, яка знала ситуацію.

Шановний, Леоніде Макаровичу. Як,Ви, вважаєте - чи має право (навіть моральне) претендувати на зайняття посади головної особи держави - Президента України -двічи засуджена людина (те що судимість знята - не доведено жодним чином)? І тоді чому, коли приймають на посаду державного службовця, людина письмово повинна підтверджувати що не судима, не знаходиться під слідством, та інше, а коли обирають Президента - це питання безсоромно ігнорується?
Ігор
26.01.10 11:42

Л.К. Тут різні поверхи стосунків між людьми. Людину беруть чиновником, і той, хто бере її на службу, він має про цю людину знати все. І він вирішує, він, той, хто приймає на службу, чи брати, чи не брати. Народ цього не вирішує. Президента обирає народ. І ніхто не може заборонити будь-кому запропонувати себе на посаду Президента. Скажімо, Віктор Ющенко висувався на другий термін не партією, а самостійно. Будь-хто може висунутись, якщо він вкладається в 35 років, у вимоги, які формально ставляться до людини. А чи може хтось заборонити комусь не висуватись? Не може. Це не демократично. Але є вищий суд, моральний. І народу дається право сказати цій людині з позиції вищого морального суду, що він не може претендувати на обрання Президентом – і не проголосувати. Тобто, вся відповідальність лягає і на претендента, і на тих, хто голосує. А якщо люди вважають, що судимість не є підставою не голосувати за людину – значить, у них такий рівень розуміння. От у Вас інший рівень відповідальності, Ви вважаєте, що це неможливо. Інші вважають, що це можливо. Але проблема важлива, я з вами погоджуюсь. Так що, вибачте, в даному випадку мова йдеться про моральну відповідальність і тих, хто голосує. Вони поблажливо ставляться до таких речей. Не вважають їх причиною не обирати Президента, який має судимість. Ви розумієте, тут будуть питання і на наступні вибори. Ми не можемо опуститись дуже низько в оцінках людини, яка іде на президентську посаду. Це не просто посада, це візитівка нації, народу, це найвища моральна посада. Так що нам, українцям, вирішувати, а не владі в даному разі.

Уважаемый Леонид Макарович ! Хотелось бы услышать Ваше мнение по поводу присвоения Президентом Украины Ющенко В.А. звания Герой Украины Степану Бандере.
Анатолий. Харьков
26.01.10 11:44

Л.К. Президент Ющенко настільки багато людям різних сегментів життя, сфер присвоїв звання Героя, що він принизив сам статус, його силу, його роль. А моя думка полягає в тому, що Україні слід відмовитись взагалі від цих звань. Я знаю сотні країн, демократичних, багатих, де немає ніяких звань, ніяких стипендій. Людей оцінюють за їх роль в науці, культурі, а ми обов’язково хочемо, щоб одна людина присвоювати звання. А тільки народ має право оцінювати талант і давати йому силу, цьому таланту, відзначати його роль. Скажімо, у багатьох країнах цим людям будують пам’ятники, вони стають авторитетними, але це на підставі народної оцінки, а не оцінки Президента.

Друга позиція: я вважаю, люди, діяльність яких по-різному оцінюється в суспільстві, потрібен час, щоб люди та історики оцінили, одержавши точну, глибоку інформацію про діяльність такої людини. Аби далі не поглиблювати вододіл між тими, хто підтримує, та тими, хто не підтримує. Скажу щиро: ті, хто вважає Бандеру героєм, вже поставили йому пам’ятники, назвали його ім’ям вулиці. Тому хай тепер історія оцінює, і якщо люди будуть ставитись до цієї події без ворожнечі, тоді ще Президент може присвоювати звання.

Аналогічно – вступ до НАТО. Різні поверхи проблеми, але не може сама влада вирішити, вступати Україні в НАТО чи не вступати, коли в суспільстві є такі протилежні погляди. Треба суспільство переконати, довести, а потім приймати рішення.

Чи заслуговує Степан Бандера на звання Героя, має вирішити народ. А Президент своїми діями не повинен поглиблювати конфронтацію між людьми старшого покоління, молодшого покоління, сходом і заходом країни. А те, що ми не знаємо справжню історію діяльності Бандери - це факт. А Президент має діяти завжди мудро.

Вы, Леонид Макарович, не специалист в экономических, производственных, правовых вопросах, и ответьте - зачем Вы взялись за "дело" угробления такой ранее развитой страны - Украина? Вы пустили людей с тачками в руках по миру. Не объясняйте даже свою правоту! Ее нет! Вы должны ответить перед народом в первую очередь. На суде народа, и живым! Но сейчас ответьте - зачем Вы взялись за это? Готовы ли к ответу?
Александр Апатенко
26.01.10 11:59

Л.К. Не я ініціатор розвалу Радянського Союзу. Мені важко говорити, бо я не знаю, хто Ви, який Ваш вік, я буду говорити умовно. Коли Михайло Сергійович Горбачов проголосив перебудову, з цього почались демократичні вияви в країнах-республіках та розвал СРСР. А я і мої колеги зробили все можливе, щоб в Україні не пролилася кров, щоб люди не постраждали через розвал імперії – до речі, останньої імперії, якою був СРСР. Я не угробив, я зберіг спокій. І я той, хто зробив все, щоб Україна як одна із частин колишньої великої країни, розвивалася демократично і незалежно. А те, що влада і люди не змогли організуватись і діяти адекватно, щоб вона стала по-справжньому вільною, то це вже не моя вина.

Леонид Макарович, добрый день. Скажите, кто по-вашему мнению лучше для Украины: Тимошенко или Янукович? И почему?
Мария (г.Киев)
26.01.10 12:50

Л.К. Ви знаєте, що я підтримую Тимошенко, я кажу скрізь, що для України більш раціонально та перспективно, щоб Президентом була Юлія Володимирівна. Чому? Тому що вона в своїй програмі чітко визначилась щодо європейського вибору, демократичного вибору, наголосила на п’яти великих проблемах, які повинні змінити економіку, культуру, соціальну сферу, чітко назвала ці проблеми та якими шляхами вони мають бути вирішені. Вона єдина із всіх Прем’єрів незалежної України працює в екстремальних умовах – і економічних, і політичних, в умовах протистояння у владі, коли Президент і його оточення оголосили фактично війну проти Прем’єра. І тому вона має колосальний досвід управління економічною, соціальною та духовною сферами в умовах кризи. І останнє: Європа в особі президента Європейської народної партії, куди входять лідери більшості країн ЄС, офіційно заявила, що розвиток України на шляху до демократії, свободи, реформ пов’язують лише з Юлією Володимирівною Тимошенко. Вона на посту Президента України проведе всі завдання в життя, і Україна буде розвиватися. Тому я віддаю їй перевагу.

Леонид Макрович! Ваше мнение, почему понятие "проукраинское" подразумевает прежде всего "антироссийское" и "антисоветское"? К сожалению, Вы тоже приложили к этому свою руку - празднование Дня Победы возродилось только в 1995 году. Правда, одиозным фигурам Вы звания Героя не присваивали...
Петр
26.01.10 13:07

Л.К. Все проукраїнське сприймається яке проти російське тільки тими, хто по-справжньому не є українцем і не є росіянином. Той, хто справжній росіянин і справжній українець, сприймає це як честь. Людина повинна любити Батьківщину.

А цим користуються, з одного боку, націоналісти, з іншого - шовіністи. Це принижує і українців, і росіян. Ми – Україна та Росія - маємо жити як партнери, сусіди, маємо відстоювати свої національні стратегічні інтереси не за рахунок одна одної, і не бачити в усьому ворожу силу. Українці інколи бояться шовінізму, проросійських намірів, а росіяни бояться українського, націоналізму. Від цього треба відмовитись, від ідеологічних цих штампів, і жити як нормальні люди.

Вы приняли сторону БЮТ, которая прославилась безнаказанностью в убийстве людей, педофилии некоторых депутатов, тотальном обмане украинского народа! Скажите, не мучает ли вас (как первого президента) СОВЕСТЬ!!!
Ведь преступления Ю.Тимошенко (пособницы Лазаренко) гораздо тяжелее и несравнимее, нежели судимости Януковича?

Валерий
26.01.10 13:07

Л.К. Я хочу Вас відправити до газети "Киевские ведомости". Там Ви знайдете завершення суду в Америці над Лазаренком. Так от три судді в Каліфорнії, там Ви прочитаєте прізвища, це документальний матеріал, зробили висновок, що Єдині енергетичні системи відношення до справи Лазаренка не мають. І тільки одне звинувачення, пов’язане з українцем Кириченком, взято до звинувачення Лазаренка. Висновок: Тимошенко не має відношення до справи Лазаренка. А те, що на всіх вішають ярлики ті, хто зацікавлений, і обдурюють, в тому числі і Вас обдурили, то це реальний факт української дійсності.

Далі, педофілія і таке інше. А чому до цього часу немає ніякого рішення прокуратури? Ці звинувачення недоведені. Це є одіозна брехня. Аби вони мали місце, то вони вже мали б продовження, ці факти. Прокуратура не є прихильником БЮТ, до речі, і заявила, що це не доведено. То ми дорослі люди, і не слухали теревень політиків, які ідуть до влади і оббріхувати інших хочуть, а читати документи. Знову ж таки, якщо Ви торкаєтесь совісті, то моя совість ґрунтується на реальних висновках і документах, а не на брехні. Я дуже спокійно це оцінюю, не маю проблем і раджу Вам так поступати: докопуйтесь до істини.

Навіть якщо Ви симпатизуєте іншій партії, а не Батьківщині, все-таки справедливість має бути. Дякую.

Уважаемый Леонид Макарович!
Как Вы считаете, какими должны быть отношения между Украиной и Российской Федерацией, а также каким должен быть статус русского языка в Украине?
А также скажите, пожалуйста, как бы Вы в нескольких словах описали развитие Украины в период президентства Л.Д. Кучмы и В.А.Ющенко (по каждому отдельно)?
Спасибо за ответы.
С искренним уважением,

Александр Кава
26.01.10 13:07

Л.К. Відносини між Україною і Росією мають бути партнерські, добросусідські, ґрунтуватись на інтересах стратегічних обох країн. Ці інтереси повинні взаємодіяти. Росія не може будувати своє життя за рахунок України, а Україна – за рахунок Росії. Партнери, добрі сусіди. Так доля вирішила, що ми будемо на цій планеті жити як сусіди. І ніяких кроків до конфронтації ніхто не має робити, це дорога в нікуди.

Якщо про Кучму-Ющенка, то Кучма за 10 років зробив важливі кроки в сфері економічній. Принаймні, він передав Ющенку Україну з 12% приросту валового національного продукту. Ющенко передає країну, роблю поправки на кризу, з 20% падіння. У Кучми в економічній сфері заслуги, у Ющенка їх немає, скільки б він про це не говорив. Коефіцієнт людського розвитку – ми на 80-му місці. Але Ющенко має заслуги в духовній сфері, він підняв питання мови, культури, національної честі, гордості. Це теж важливі для нації питання. І тут його заслуги безперечні. Якщо взяти тему Голодомору, то під його керівництвом проведені серйозні дослідження.

Це різні люди, Кучма і Ющенко. Діаметрально протилежні і в поглядах, і в думках.

Уважаемый, Леонид Макарович!
Многим известно, что Вы хороший шахматист.
Успешные выступления украинских спортсменов, в т.ч. шахматистов, оказывают значительное влияние на повышение имиджа нашей страны.
Почему же тогда не наказаны министерские функционеры, из-за полного безразличия которых украинская сборная команда по шахматам не смогла принять участие в командном чемпионате мира 2010 года?
Изменится ли отношение к спорту в Украине после выборов?

Олег
26.01.10 13:21

Л.К. Я поділяю Вашу точку зору, що управління спортом України, як і управління освітою, наукою, культурою, економікою, знаходиться на низькому рівні, тому що там працюють здебільшого непрофесіонали, черстві душею і серцем люди, в від них чекати якоїсь зацікавленості, особистого вболівання, горіння – не варто. А карати когось чи не карати – не думаю, одного покараємо – прийде інший такого ж ґатунку. Треба змінити ставлення, брати на такі посади професіоналів, відданих саме цій сфері – спорту та Україні.

Уважаемый Леонид Макарович, что ждет страну после прихода к власти Януковича?Изменятся ли отношения с Россией и миром? Где Вы видите себя в политике. Спасибо.
Анатолий Семенович,Кривой Рог,57 лет
26.01.10 13:32

Л.К. Я бачу себе в політиці там, де я зараз – тобто, ні на яку посаду, хто б не був Президентом, я не претендую, тому що вже всі посади мав. Я можу тільки на громадських засадах виконувати якусь місію – скажімо, аби у нас була нормальні президентські відносини, то можна було б створити президентську раду з колишніх президентів, які могли б немало корисних порад дати діючому Президенту. Думаю, новий Президент міг би створити раду з колишніх президентів, відомих людей, людей, які боролися за Україну. Я там також біг би взяти участь, без крісла, портфеля, автомобіля та дачі. Десь так я себе бачу.

Шановний Леоніде Макарович. Не так давно Ви заявляли, що якби знали, що станеться з Україною сьогодні, то у Біловезькій Пущі ще подумали б - чи ставити свій підпис. Чим же зараз мотивована Ваша підтримка на виборах Тимошенко, яка не в останню чергу причетна до всього того, що сталося з Україною за ці роки? Для багатьох людей вона є фактично уособленням всього того, що ці політики зробили з Україною. Навіщо Ви її підтримуєте? Спасибі заздалегідь за відповідь.

26.01.10 13:45

Л.К. Я вже відповідав на це запитання. Я нічого не добавлю тут. Скажу, що я думаю багато над біловезькими водами, над участю своєю, бачу недоліки. Але те, що Україна стала незалежною, соборною державою, що Україна в світі відіграє все більш вагому роль, ми самі формуємо владу, визначаємо, як нам діяти – оце, що зроблено мною, перевищує все, що є проблемним. Тому закликаю Вас як автора цієї записки думати, як нам об’єднати зусилля. Відкинути все, що не має відношення до завтрашнього дня. Україна є? Є. Розвивається? Розвивається? Не так? Не так. Чому? Тому що не тих обираємо.

Я за Тимошенко виступаю тому, що вона найбільш здатна об’єднати Україну. І в неї є недоліки, і в мене є недоліки, і переконаний, у Вас також. Давайте зосередимось на конструктиві. Цього нам не вистачає. Вся наша історія будувалася на тому, що хтось звинувачував свого попередника, а від цього страждали люди. Це шлях до руйнації. Давайте переходити о творення, як всі нації і народи.

3-4 года назад вы возглавляли блок "НЕ ТАК" в противовес "Ющенко-так", были против НАТО, а в последнее время вы изменили свои взгляды, стали активно поддерживать вступление в НАТО и вообще оранжевых. Как Вы объясните эти перемены?

26.01.10 14:04

Л.К. Я підтримую тих, хто підтримує Україну. Хто будує незалежну Україну, відстоює її національні інтереси. Хто реально хоче і робить все, щоб Україна стала європейською державою, де свобода, незалежність – не просто пусті слова, а реально наповнені.

Юлію Тимошенко я не відношу до оранжевих, це інша політична сила з іншими кольорами і іншими діями, хоча вона реально продовжує, і це важливо, ідеологію Майдану. Сам майдан, якщо пригадати все, що там говорилося – це ніхто не може назвати ворожою силою. Демократія, свобода, незалежність, права людини – це фундаментальні слова були. Тому я підтримую не оранжевих, а Блок Юлії Тимошенко. І вважаю, що вона робить все, щоб Україна була демократичною цивілізованою країною.

Не бачу тут ніяких проблем для себе. Я роблю це на основі глибокого аналізу. Те, що я змінюю позицію, то я вже пояснив – це нормально. Візьміть науку. Зробили нове відкриття, а науковець каже, що він його не приймає, стоїть на старому. Стій собі, але далі не просунешся, бо змінилась наука як така. Так і в науці. Змінюється політика, змінюються політики, їх програми. На кожного політика дивлюсь крізь призму України, а не через особисті стосунки. У мене немає дружби серед них.

Щодо НАТО, я ніколи не боровся проти НАТО. Я не підтримував тому, що підтримував іншу позицію: нейтральний статус України. Вніс проект закону про нейтральний статус. Не можна підтримувати одночасно нейтральний статус і блок якийсь. А зараз я вивчив це питання і бачу, що Україну в статусі нейтральної держави ніхто не підтримає, крім Росії. Тому я підтримую її в блоці НАТО, щоб вона отримала захист. Тому що в час протистоянь, тероризму держава сама не вистоїть, навіть дуже сильна і дуже велика. Моя зміна позиції продиктована змінами, які відбулись у світі.

Зачем Вы агитируете за Тимошенко? Кто Вас просит советовать нам, выбирать зажравшихся политиков. Мы детей не можем прокормить, за квартиру заплатить, чаю с сахаром попить. Вы посмотрите, как она меняет наряды, а наши дети одеваются в секонд-хенде и то раз в сезон, летом, когда тепло. Анализы попробуйте сдать - никаких денег не хватит.
Татьяна
26.01.10 14:09

Л.К. Задавалось вже таке питання. Ви знаєте, не хотів би оцінювати політиків через наряди. Я агітую, і Ви маєте право агітувати, а також маєте право слухати мене або не слухати. Але заборонити мені мати свою точку зору Ви не можете, і я Вам не можу того заборонити. Це називається демократія. А Ваше право – в тому, що Ви можете голосувати ячи не голосувати за Тимошенко. От якби я прийшов, взяв Вас за руку, вклав у руку бюлетень, і відвів до урни, поставивши пташечку там самостійно проти прізвища Тимошенко – отоді Ви могли б мені сказати: по якому праву творите наді мною насилля. А ми з Вами в рівних умовах. Я агітую за одного, Ви за іншого, а народ хай вирішує, за кого голосувати.

Сьогодні, якщо звести докупи всі факти, які супроводжували політичну розправу над екс-губернатором Закарпаття Іваном Різаком, стає моторошно.
За нинішнього жалюгідного стану державницьких, правових і судових інституцій в Україні не варто сподіватися найближчим часом на належну оцінку організаторам політичних репресій 2005 року. Тому, напевно, жертви політичного самодурства на Закарпатті зразка 2005 року сьогодні єдине, що можуть, так це терпіти і мовчки сподіватися?

Сергей
26.01.10 15:02

Л.К. Людина в даному разі доведена до такого стану, коли вона має право саме так ставити питання. Якщо говорити про себе, то немає в Україні зараз посадових осіб високого рівня, до яких я особисто не звернувся, щоб переглянули на основі нових партій справу Івана Різака. Немає. Але, мабуть, там були інтереси вищі, ніж життя чи смерть людини. Ось ті чиновники, до яких я звертався, не слухали голосного: життя людини – це найбільше, що має охоронятися. Я не зміг переконати. Каюсь, не зміг. А слова Ваші поділяю.

Уважаемый Леонид Макарович! Ваши прогнозы на 2-й тур выборов и дальнейшее развитие событий?
Мария
27.01.10 15:32

Л.К. Якщо чисто математично прогнозувати, взяти демократичний табір кандидатів і недемократичний (умовний поділ, демократичний – це Тигіпко, Яценюк, Литвин, Грищенко, їх дуже багато), то якщо їх скласти, то це більше 30% виборців проголосували за них. Крім Тимошенко. Якщо взяти 30% і 25%, то виходить 55%. Але ж не всі проголосують за Тимошенко. Хоча прогнозисти вважають, що більшість з цих таборів проголосує більшість з них. Ще резерв – ті, хто не прийшов на вибори формально-математично виграє Тимошенко.

Я думаю, коли люди повивчають по-справжньому програми, дії... Не можна говорити, що при владі Тимошенко. При владі вона як Прем’єр 2,5 роки. А Партія регіонів – більше. Та сторона більше при прем’єрській владі. І вину не може нести тільки Тимошенко, це була б несправедливість. Навпаки, вона в період кризи утримує ситуацію: і зарплати, і пенсії платять, і пенсії проводяться. Візьміть літакобудування. Саме Тимошенко зробила все, щоб підтримати цю галузь в період кризи. Металургія, шахтарські справи - все це робить Тимошенко. Проаналізувавши це все, у людей є підстави обрати Тимошенко.

Але будуть вирішувати люди. Мій особистий прогноз – на користь Тимошенко.

Как Вы считаете. Возможна ли народная революция в 2011 году с последующее полной сменой украинского политического бомонда?
Алексей
27.01.10 15:28

Л.К. Я думаю, народної революції не буде. Раз пройшли вибори в першому турі, а тут також прогнозували складну ситуацію, то пройде і другий, і оберуть Президента. Можливі конфлікти, будуть втягувати різні сили в цю кампанію. Але врешті-решт Президент буде обраний. Все буде як належно. Людям дали право обирати. Коли виникають конфлікти? Чого Майдан зібрався? Людей ошукали, їм не дали право здійснити волевиявлення. А тут – голосуйте. Спокій. Людям дають право виявити свою позицію. Вільно, демократично. Масового ошукування у першому турі не було, і саме це відзначили міжнародні спостерігачі. Не бачу підстав для революції. Якщо дійсно оберуть Президента, а хтось не погодиться безпідставно визначити це обрання – може бути конфлікт. Але переконаний, до революції, яка змете всіх і вся, справа не дійде.

Леонид Макарович, добрый день! Только что глава Комитета избирателей Украины Александр Черненко в интервью "Интерфаксу" заявил, что третьего тура выборов Президента Украины не избежать, поскольку после повторного голосования начнется жесткое противостояние, давление на ЦИК, блокирование комиссии народными депутатами, срыв кворума во время подведения итогов голосования. Цитата: "Патовая ситуация, когда точно никто не будет знать, кто все-таки выиграл выборы, и в конце концов это будет продолжаться несколько недель, пока не будет какого-то, скорее, политического решения о выходе из ситуации, чем правового".
Хотелось бы знать Ваше мнение по этому поводу?

А.Черненко также подчеркнул, что к признанию выборов недействительными могут привести фальсификаций на избирательных участках. Самой реальной и эффективной он считает опасность того, что кандидаты в президенты отзовут своих членов из окружных и участковых избиркомов, из-за чего участки не смогут открыться, а в случае подведения итогов без кворума возникнут основания для оспаривания результатов выборов в судах.

Лина
27.01.10 15:20

Л.К. Бачите, прогнози невтішні. Я тільки не знаю, за Конституцією, що таке третій тур. Зараз це неможливо. Інша ситуація, не тільки правова, а й політична. І підстав для таких невтішних висновків я не бачу. Всі аргументи виставляються як можливі, як прогнозні.

Я виключаю судове рішення, бо рішення про перевибори може бути прийняте лише на підставі конкурентних документів. Приймати таке рішення про визнання дійсними чи не дійсними має тільки Центрвиборчком. І це рішення має бути озброєне фактами, документами, які мають незаперечний характер. Я думаю, вихід знайдено, Президента буде обрано. Можливо, будуть конфлікти, але врешті-решт суспільство, ЦВК, Верховна Рада, політичні сили дійдуть висновку, що реальний фактор вибору має бути визнаний.

Как заставить президента и каждого депутата служить народу, а не их счетам в заграничных банках? Каким кнутом и пряником?
ussr
27.01.10 15:03

Л.К. Один приклад. В Конституції написано, що кожен депутат голосує особисто. Якби там після крапки був додаток, що в разі порушення цієї норми депутат буде покараний позбавленням мандату – була б справа! А зараз для нього наслідків ніяких. Тобто, в законах мають бути сформульовані так вимоги до нардепів та Президента, щоб у них не було можливості якось переформулювати це. Це одне з головних питань. Дуже важко схилити до виконання обов’язків, тільки відповідальністю, яка була б виписана так, що кара неминуча!

Так, контроль з боку громадськості, з боку громадських інститутів, як відкликати депутата, як застосувати імпічмент – все має бути виписане та під контролем.

Друге питання. Якщо ми обираємо людей відповідальних, а не демагогів, то вони будуть служити народу. А випадкові в політиці люди і поводять себе випадково. Іншого я не бачу.

Шановний Леоніде Макаровичу, чому, на вашу особисту думку, ідуть в забуття і не мають логічного завершення гучні справи Гетьмана, Гонгадзе, Кирпи, Кравченка, Ющенка, Лозінського, т.д.? Чому преса не оголошує власних розслідувань? Невже в НАС немає майбутнього, якого МИ дійсно заслуговуємо?
Михайло, Київська область
27.01.10 10:31

Л.К. Тому що ці люди, які при владі, не зацікавлені в тому, щоб розслідування були всебічні і ґрунтувались на неспростовних доказах і фактах. А чому незацікавлені? Тому що можлива якась шпаринка, яка кине тінь і на деяких людей, які при владі. Це одна причина.

Друга. Чому преса не досліджує? У нас немає вільної преси. Подивіться на ТВ. Кому служить реально телеканал Інтер? Кому – телеканал Україна? Кому інші телеканали, найбільш аудиторні? Хіба вони служать громадянському суспільству? Вони служать олігархам. І Ви бачите, кого запрошують на різні шоу та передачі. От в минулу п’ятницю Віктор Андрійович чотири годи майже, вже після того, як програв перший тур, повторював на телеканалі Інтер те, що він вже десятки разів говорив на інших каналах.

Я так бачу, що комусь було б дуже вигідно, щоб Ющенко продовжив топтатись по Тимошенко, демонструючи якісь факти. Тож я звертаюся до всіх, у кого є такі факти: хай передає в прокуратуру, інакше він є співучасником злочину.

Якщо Президент та інші цього не робить, то у нього цих фактів нема або він не боїться кари.

Уважаемый Леонид Макарович! Позвольте выразить Вас свое уважение и восхищение, как одному из немногих умных и мудрых политиков! Но как Вы могли уступить власть негодяям, которые без чести, совести и " без царя в голове". И что нам делать сейчас? Не предлагайте только вариантов с выборами, выборы - это ложь, фальсификация и т.д. Добровольно власть (т.е. деньги) уже никто и никогда не отдаст. Любой ценой, даже утопив страну в крови. Остается чилийский вариант? С уважение и пожеланием успехов и надеждой на Вас.
Ярослав
26.01.10 15:29


Леонид Макарович! Никогда не любила, а сейчас, тем более, не люблю власть. Власть воровала всегда и всегда была далека от народа. Но при СССР хоть как-то можно было прожить, полечиться, получить образование, квартиру. Сейчас это невозможно для 80% населения. При этом Вас всегда считали квалифицированным, именно, политиком. Вы вели себя достойно на людях. И когда Вы выступили против Ющенко по отношению к Тимошенко, я Вас поддержала. Но когда Вы публично на передаче "Свобода" хамили по отношению Шуфрича - это было гадко и мерзко, не соответствовало должности Президента. Вы опустились до уровня Тимошенко, Януковича и Ющенко. Это что цепная реакция? ЭТО ПЕРВЫЙ ВОПРОС. ВТОРОЙ ВОПРОС. Вы развалили некогда богатую страну СССР, но то, что Вы не поддержали оранжевую революцию - Вам спасибо. Что с Вами происходит теперь, когда Вы больше нас знаете о деяниях Тимошенко (скандал с Лазаренко, жизнь в долг, за который будут расплачиваться несколько поколений, пустые обещания, поддержка НАТО, ссора с Россией - а это наши родственники, друзья, братья). ВОПРОС ТРЕТИЙ. Почему Вы, как ПЕРВЫЙ ПРЕЗИДЕНТ суверенной страны, молчите о преступном деянии Ющенко о присвоении Бандере Героя Украины? Ведь это святая награда Украины, которую заслуживают, действительно, ГЕРОИ. Да, после драки кулаками не машут, но высказаться Вы должны. Или мы имеем дело теперь уже не с Президентом суверенной страны? Спасибо. Извините, если чем-то Вас обидела, но это уже крик души. Ведь люди прошедшие комсомол и партию так не вели себя.
Ольга
26.01.10 15:50


Леонид Макарович! Поздравляю Вас с днем рождения и желаю долгих лет жизни в полном здравии. А теперь вопросы. 1. Как Вы себя чувствуете, развалив СССР и теперь видя как ухудшаются наши отношения с Россией и русским народом. Верите Вы, что Россия когда-нибудь нападет на Украину? 2. Развалив Черноморское пароходство, которое могло кормить всю Украину, Вы обрекли украинских моряков быть рабами у иностранных компаний, нас продают как товар, не считая за людей, мы бесправны, а теперь еще и пираты. Как Вы себя чувствуете?
Олег, сын бывшего моряка ЧМП,тоже моряк.
26.01.10 16:03


Уважаемый Леонид Макарович, что такое принципиальность? И хорошо ли быть принципиальным?
Какое место принципиальность занимает в Вашей системе моральнных ценностей? Спасибо.

Владимир
26.01.10 16:27


Як сталося, що президентом нашої Вкраїни стане колишній зек або дрібна шахрайка? Чи у нас дійсно кращі люди - це оці дві персони? Чому в церквах на іконах малюють святих людей, не шахраїв та покидьків, а президентами обирають саме цих?
P.S. Дякую за Беловежську Пущу :)

Сашко
26.01.10 16:44


Леонид Макарович!
Помните ли Вы как жили шахтерские города и поселки в 60-е года?... Знали ли Вы как люди голодали, и хвост селедки называли деликатесом? Так это те места, где прошла юность Януковича. Не имеете Вы право осуждать человека за то, что рос он в нищете и безнравственности.
Вопрос: не собираетесь ли Вы признать, что судимости Януковича это детский лепет по сравнению с преступлениями Тимошенко? Жалеете ли Вы, что поддержали Тимошенко и стали ее сообщником?

Инна, 59 лет, Львов
26.01.10 17:00


Леонід Макарович, Перш за все дякую Вам За Вашу Громадянську позицію та чіткість поглядів. Я так розумію - не буде сильної влади, не буде діла в Україні ( Такі ми є). Але чи тягне це наявність СИЛЬНОГО ЛІДЕРА може десь і диктатора на час перебудови... Піночет тому приклад ( Мається на увазі його організація економічної перебудови) . Дякую, І Хай Вам Щастить!
Сергій
26.01.10 17:40


Уважаемый Леонид Макарович! Мы, одесситы, наверно, так никогда и не услышим от Вас, кто же все-таки уничтожил Черноморское морское пароходство, в т.ч.и одну из лучших в бывшем СССР рыболовецкую флотилию?! Певшему песню о рыбачке Соне, Марку Бернесу, если бы он сейчас был жив, и в страшном сне не могло бы приснится то, что вы сделали с нашим флотом. Поэтому наши моряки и плавают на чьих угодно судах, только не на украинских, а Украина фактически утратила статус морской державы. Так чем же Ваша экономическая политика в то время отличается от того, что "оранжевые" делают со страной сейчас и чему Вы их можете научить?
Юрий, Одесса
26.01.10 17:46


Уважаемый господин Кравчук! Я так думаю, что не одному мне будет интересно узнать о целях и задачах, а тем более результатах деятельности Вашей благотворительной организации. К сожалению, мне они - "неизвестны". Если миссия организации -"...возрождение СССР",- однозначно подписываюсь. Если нет,- прошу убрать из названия святое для меня слово "Украина". Скажите пожалуйста, откуда такая нелюбовь (беловежский сговор) к государству, которое так высоко оценило Вашу деятельность, наградив орденами Октябрьской революции и Трудового Красного Знамени?
Валерий
26.01.10 17:56


Шановний Леоніде Макаровичу!
Дозвольте запитати Вас, чому у 2005 та 2006 роках, знаходившись у Верховній Раді України як депутат та лідер однієї з фракцій - СДПУ(о) ви піддавали різкій критиці роботу Президента Ющенка та Прем"єр-міністра - Тимошенко Ю.В., а зараз проголошуєте на майданах, що Тимошенко - найкращий кандидат в Президент та лідер нації? Що вплинуло на Вашу позицію?

Микола
26.01.10 18:09


Господин президент!
Для того, чтобы выйти из СССР, и создать новую страну УКРАИНА, вы пошли на союз с националистами. Причины этого союза понятны - страх потерять власть. Что ВАС, умудренного опытом человека, заставляет поддерживать авантюристку? Ведь в случае проигрыша, а он очевиден - ВЫ уходите в небытие? Вы ошиблись?

ЛЮДМИЛА КРЫМ
26.01.10 18:45

        Следующие >



Новости по теме
21.06.10   Янукович ответил на письмо Кравчука относительно отношения к животным
23.05.10   Кравчук: Польша не должна менять политику в отношении Украины
17.05.10   Кравчук: Украину опять хотят сделать Малороссией
26.04.10   Поради президента(у)
24.04.10   Ющенко предлагает Кравчуку и Кучме совместно высказаться по Черноморскому флоту
Анонсы Пресс-центра
1 июля состоится Интернет-конференция Николая Злочевского, главы Госкомрезерва Украины на тему: "Государственный резерв Украины: пути выхода из кризиса"
1 июля состоится Круглый стол на тему: "Предотвращение мошенничества и финансовых злоупотреблений"
29 июня состоится Интернет-конференция Дмитрия Гриджука, председателя Правления банка "Хрещатик" на тему: "Современный банк: уроки кризиса, качественно новые требования к уровню услуг и продуктов, факторы развития банка"
 

Интернет-конференции
01.07.10Николай Злочевский
29.06.10Дмитрий Гриджук
25.06.10Богдан Соколовский
18.06.10Вадим Пушкарев

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда