Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

21 березня 2007 року, 11:00
Інтернет-конференція

Андрія КРАВЦЯ - заступника Міністра фінансів України
на тему:
"Повернення громадянам України знеціненних заощаджень часів СРСР"

КРАВЕЦЬ Андрій Миколайович народився 5 вересня 1963 року у Києві. Має 2 вищі освіти: у 1985 закінчив Київський інститут інженерів цивільної авіації за спеціальністю інженер-економіст; у 2005 році закінчив Київський національний економічний університет за спеціальністю магістр з фінансів.
Трудову діяльність розпочав у 1980 році. На державну службу прийшов у 1988 році.
- 02.1993 – 05.1994 перший секретар ВМЕС, виконуючий обов’язки завідуючого відділом світових та європейських організацій УМЕС Міністерства закордонних справ України, м. Київ;
- 05.1994 – 12.1995 заступник начальника Управління валютного регулювання, заступник начальника Управління міжнародних банківських зв’язків – начальник відділу зовнішньоекономічної інформації, заступник начальника Управління валютних операцій – начальник відділу кореспондентських відносин та відносин з міжнародними фінансовими організаціями Департаменту валютного регулювання Національного банку України, м. Київ;
- 12.1995 – 05.1999 перший секретар Представництва України при Європейському Союзі, м. Брюссель;
05.1999 – 01.2003 керівник Торговельно-економічної місії у складі Посольства України у Сполученому Королівстві Великобританії та Північної Ірландії, м. Лондон;
01.2003 -10.2006 директор Департаменту зовнішньоекономічних відносин Національного банку України, м. Київ.
З жовтня 2006 року призначений Заступником Міністра фінансів України.

Вопросы:
 

Добрый день! Обещали вернуть деньги за облигации беспроцентного займа 1990 г. в 2006 году (имеется ввиду автомобиль "Таврия"), но в начале 2007 года в Симферопольском отделении №39 "Сбербанка" не знают когда начнется выплата.
Хотелось бы узнать время возврата денег.
Сергей, Симферополь.

Сергей
21.03.07 08:08

А.К. Добрый день, Сергей.
У відповідь на ваше запитання хотів би зазначити, що Законом України про державний бюджет на 2007 рік затверждено видатки по поступовій компенсації громадянам у розмірі 650 млн.грн., що на 50 млн. грн. більше, ніж у попередньому році. Для реалізації цього закону Кабінетом міністрів прийнято 1 березня постанову №336 "Про виплатьу у цьому році громадянам україни компенсацій", і якраз цією постановою передбачається, що на викуп облігацій Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, в тому числі і на компенсацію, пов'язану з автомобілями "Таврія", передбачено в бюджеті 190 млн.грн.

Существует ли план действий Правительства по решению этой проблемы? Какие источники предусмотрены для финансирования выплат?
Леся
20.03.07 17:39

А.К. Закон України про державні гарантії відновлення заощаджень громадян від 21 листопада 1996 року встановлює правила дій уряду у вирішенні цієї проблеми. Щорічно відповідно до законів про державний бюджет уряд встановлює порядок виплат і напрямки використання цих коштів. Єдиним джерелом у 2007 році для проведення цих виплат є кошти державного бюджету. Урядом на виконання пункту №3 Постанови Кабінету Міністрів від 15.08.2006 №1205 "Про деякі питання відновлення заощадження громадян України" розроблено законопроект про внесення змін до вищезгаданого закону.
Цим законопроектом передбачається створення КМУ, Ощадбанком і правонаступниками колишнього Укрдержстраху єдиної інформаційної системи "Реєстр вкладників власників державних цінних паперів, страхувальників і застрахованих осіб".
Також передбачається, що компенсація буде виплачуватися власникам вкладних рахунків Ощадбанку, застрахованим особам, страхувальникам, власникам цінних паперів у рівновеликих розмірах громадянам лише з одного позабалансового рахунку в межах одного бюджетного року в готівковій чи безготівковій формі через установи Ощадбанку. Законопроект дозволить запровадити дієвий механізм погашення зобов'язань держави за знеціненими заощадженнями на основі інвентаризації цих зобов'язань, що оптимізує та підвищить ефективність використання коштів держбюджету, створить передумови та запровадить безготівкову форму розрахунків по виконанню зобов'язань, що в свою чергу дозволить зменшити витрати на заходи по виплатах компенсацій, прискорити розрахунки, вирішити питання зменшення черг в установах Ощадбанку та установ колишнього державного страхування.
Власне, це і є програмою дій Уряду в цьому питанні.

Чи передбачається оплата (часткова оплата до 50%)за комунальні послуги з рахунків "знецінених" грошових заощаджень громадян України
Ігор Володимирович
20.03.07 17:22

А.К. Відповідно до ст. 19 Конституції України, кабінет Міністрів зобов'язаний діяти в межах та в спосіб, передбачений Законом. При цьому у поточному році законом України про державний бюджет на 2007 рік вказані розрахунки не передбачені.

Почему вклады не индексируются в соответствии с уровнем инфляции? Ведь деньги лежат у государства не по моему желанию.
Борис
20.03.07 16:36

А.К. Насправді проблемність цього питання лежить в кількох площинах. Перше - це спроможність, з однієї сторони, державного бюджету щодо проведення виплат. З іншої сторони, технічна можливість реалізації цього питання.
Основною проблемою є те, що на сьогодні в установах Ощадного банку та колишнього Укрдержстраху відсутня єдина персоніфікована автоматизована система вкладів. Відсутність такої бази унеможливлює ефективно та оперативно використовувати кошти державного бюджету на зазначені цілі.
В той же час, з огляду на вимоги статті 3 Закону про державні гарантії відновлення заощадження громадян України, встановлено, що заощадження громадян, поміщені ними в установи колишнього Ощадбанку СРСР та Державного страхування, а також у державні цінні папери: облігації державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов"язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР відновлюються у співвідношенні 1 карбованець заощаджень на 1.05 гривні за станом на 1 жовтня 1991 року.
Подальша компенсаційна індексація заощаджень громадян здійснюється при видачі вкладів, страхових внесків, погашення цінних паперів відповідно до індексу інфляції.
Тобто при створенні вищезгаданої автоматизованої системи вкладів будуть створені передумови для реалізації вимог статті 3 Закону.

Добрый день, Андрей Николаевич. 30 января этого года у меня умерла мама( ей был 81 год). У неё осталось два вклада. Первое когда можно получить часть на погребение и в каком объёме и второе как быть с оставшимися вкладами. С уважением Ольга.
Ольга
19.03.07 22:31

А.К. Як я вже сказав, в цьому році передбачається державним бюджетом 650 млн.грн. для компенсації громадянам від знецінених грошових заощаджень. З них 260 млн.грн. передбачено для виплати спадкоємцям вкладників, померлих у 2007 році. Компенсація передбачена в межах залишку проіндексованого вкладу, але не більше ніж 500 грн.
Передбачається, що проведення вказаних виплат розпочнеться вже в березні поточного року. Щодо подальшої долі заощаджень померлих вкладників, то вони успадковуються на загальних підставах. Для цього необхідно звернутись до державної нотаріальної контори.

Чи розглядає Мінфін як один способів здійснення компенсації знецінених грошових заощаджень громадян оплату за комунальні послуги, яка могла би бути поступовою, наприклад, 20-30% щомісячної плати за комунальні послуги?
Евген
20.03.07 10:37

А.К. Проведення розрахунків з погашенням зобов'язань держави за знеціненими грошовими заощадженнями шляхом погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги у подальшому, на наш погляд, є недоцільним.
Адже, така схема має дуже суттєві недоліки і може спровокувати розбалансованість фінансів економічних суб'єктів (ЖКГ, підприємства постачальників тощо) та держави в цілому.
Досвід таких розрахунків у 2005-2006 роках практично це підтвердив.

Ответьте пожалуйста на такой вопрос: будут ли возвращены вклады которые были сделаны в 1991-93 годах. Если да, то в каком процентном соотношении?
Ольга
20.03.07 12:35

А.К. Статтею 1 закону України про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України встановлені зобов'язання держави перед громадянами України, які внаслідок знецінення втратили грошові заощадження, поміщені в період до 2 січня 1992 року в установи Ощадбанку та Держстраху, що діяли на території України, а також в дежавні цінні папери (облігації державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадбанку СРСР у розмірі 131 млрд.грн.) Відповідно до статей 6 і 7 зазначеного закону щороку визначається порядок здійснення компенсаційних виплат за знеціненими грошовими заощадженнями, договорами довгострокового страхування та погашення цінних паперів в межах асигнувань, передбачених Держбюджетом на відповідний рік. Крім того, відповідно до вказаного закону, компенсації підлягають також грошові заощадження громадян України, вкладені в установи Ощадбанку України і колишнього Укрдержстраху протягом 1992-94 років і які знаходилися на рахунках Ощадбанку України не менше ніж один повний календарний рік в період 1992-1995 рр. Однак на сьогодні порядок та розмір компенсації по цих вкладах не врегульовано чинним законодавством. Оскільки обсяг зобов"язань держави щодо повернення знецінених грошових заощаджень і страхових внесків надто великий, а фінансові ресурси держави обмежені, повернення громадянам належних їм коштів може здійснюватись лише поетапно, в межах фінансової спроможності держави, як гаранта здійснення поступових виплат. Питання відшкодування грошових заощаджень і страхових внесків громадян, вкадених в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху після 2 січня 1992 року знаходяться під постійним контролем державних органів влади, однак його вирішення потребує певного часу.

Не издевательством ли над людьми является порядок переоформления вкладов родителей на детей, в т.ч. уже умерших родителей, когда нотариусы требуют от наследников вкладчиков справки из банка о суммах вкладов, стоимость таких справок составляет не меньше 10 грн по каждому счету, а на счету лежит "проиндексированных" по нескольку гривень, а за свои услуги и нотариус требует до 50 гривень.
Кроме того, к гос. нотариусу нужно выстоять очередь в несколько дней, так как оформление проводится не в один день, а очередь нужно ждать с утра до вечера. Плюс отвратительное хамство государственного нотариата (в частности Ленинский район Донецка).
Переоформление вклада умершего отца заняло 2 месяца, пока банки "изготовили" справки, отправили их нотариусу, нотариус их получил, подготовил свидетельства и т.д., посещение нотариуса заняло 4 раза и каждый раз очередь на целый день. Неужели нельзя упростить и автоматизировать?

Нелли
20.03.07 11:33

А.К. Нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій повинні керуватись Конституцією України, законом України про нотаріат, іншими законодавчими актами України. У разі, якщо, на ваш погляд, були допущені порушення, ви можете звернутись до Міністерства юстиції України або до суду.

Яким категоріям вкладників заощадження будуть повертатися в першу чергу?
Володимир
21.03.07 11:14

А.К. Відповідно до статті 7 закону про державні гарантії відновлення заощаджень громадян, передбачено, що заощадження повертаються поетапно, залежно від віку вкладника, суми вкладу, інших обставин, у межах коштів, передбачених для цього державним бюджетом на відповідний рік. Перелік груп вкладників і черговість виплат проіндекосваних грошових заощаджень, а також обсяг виплат згідно із ст.8 цього закону встановлюється Кабінетом Міністрів. Однак згідно з рішенням Конституційного Суду України від 10.10.2001 року №13-рп/2001 положення статті 7 вищезгаданого закона визнано такими, що не відповідають Конституції України (є неконституційними), в частині щодо повернень заощаджень громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства відновлених та проіндексованих згідно з цим законом залежно "від віку вкладника" та "інших обставин". Таким чином, починаючи з 2002 року, уряд встановлює порядок виплат з урахуванням зазначеного рішення Конституційного Суду.

Якщо не повертаєте знецінених заощаджень повністю, то прийміть Закон, який дозволяє розраховуватись за ЖКП, навчання дітей в вищих учбових закладах, тощо. Але не на маленький період, як це було під час прем'єрства Тимошенко Ю.В., а до закінчення коштів на рахунку.
Ігор
19.03.07 15:33

А.К. Досвід 2005-2006 років проведення компенсацій грошових заощаджень громадян шляхом погашення їх заборгованості за житлово-комунальні послуги показав, що проведення за згодою вкладників безготівкових розрахунків за спожиті житлово-комунальній послуги, на оплату навчання та придбання лікарських засобів є у подальшому неприйнятною для нашої економіки, оскільки це протирічить основним напрямкам фінансово-бюджетної політики на сучасному етапі, одним із завдань якої є зокрема зниження обсягів негрошових розрахунків.
Запровадження вказаних взаєморозрахунків потребувало значних додаткових витрат по їх адмініструванню, оскільки до організації і проведення цієї роботи були залучені практично всі житлово-комунальні організації, підприємства, що надають комунальні послуги, податкові органи, установи Ощадбанку.
При цьому не виключається, що була допущена безконтрольність розрахункових операцій та ціноутворення, що також має негативні наслідки для багатьох галузей економіки та загальної фінансової стабільності в державі.
При цьому до зарахування коштів на компенсаційні рахунки громадян проіндексовані вклади не мають реального наповнення і свідчать лише про наявність зобов'язання. При цьому відповідно до Цивільного кодексу, зобов'язання може бути припинено у разі поєднання боржника і кредитора.

Відомо що більшисть вкладників радянського Ощадбанку -- люди похилого віку. Чи можливо вкладникам передати заборгованість «Ощадбанку» перед ними у "спадок" і як це зробити.
Володимир
21.03.07 11:10

А.К. Перш за все, необхідно зазначити, що власне вклад осіб в Ощадному Банку обліковується в балансі самого банку, у сумі, внесеній власником. В той же час, законом про Державні гарантії відновлення заощаджень громадян, встановлені зобовяз'ання держави скомпенсувати у співвідношенні 1 до 1,05 вищевказаного зобов'язання. Тобто тут необхідно розуміти, що номінально внесена сума вкладником обліковується з однієї сторони в балансі банку, і повернення цього вкаду є обов'язок Ощадного банку, з іншої сторони - на позабалансовому рахунку Ощадного банку обліковуються зобов'язання вже держави, а не Ощадного банку перед громадянином. Оскільки відповідно до рішення Конституційного Суду від 10.10.2001 року №13-рп/2001 зобов'язання є категорією, віднесеною до поняття, яке підпадає під право власності, то відповідно на нього і розповсюджується звичайне спадкове право.

Возможно ли частично оплатить долгосрочный кредит на приобретение квартиры или автомобиля этими вкладами?
Олег
20.03.07 16:11

А.К. Згідно з Законом України Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян, вказані грошові заощадження проіндексовані у співвідношенні 1 карбованець заощаджень на 1,05 гривні.
Отже, держава на добровільних засадах практично відновила вартість вкладів. При цьому компенсаційні виплати набули характеру права громадян на користування проіндексованим залишком вкладів, але в межах фінансової спроможності держави, як гаранта здійснення поступових виплат.
Суми нарахованої компенсації по вкладах враховуються на позабалансових рахунках в Ощадбанку і до надходження ресурсів з Держбюджету на проведення компенсаційних виплат, реальної вартості не мають. Тому переказ компенсаційних вкладів у інші банки чи кредитні спілки для будь-якого напрямку використання не здійснюється.
Крім того, до зарахування коштів на компенсаційні рахунки громадян проіндексовані вклади не мають реального наповнення, і це свідчить лише про наявність зобов'язання. А відповідно до Цивільного кодексу, зобов'язання може бути припинено у разі поєдання боржника та кредитора. Тобто, це практично ідентична ситуація, як і можливість використання цих коштів для сплати послуг ЖКГ.

Когда государство (в лице конкретных ворюг чиновников - их имена известны) вернет деньги по облигациям вещевого беспроцентного целевого займа 1990 года?
Игорь
20.03.07 15:40

А.К. Відповідно до Закону про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України, загальна сума зобов'язань держави за облігаціями державної цільової безпроцентної позики 1990 року складає 610 млн.грн.
Це зобов'язання за облігаціями мікрохвильові печі, холодильники "Мінськ", "Бірюса", холодильники ЗІЛ, швейні машини "Зіг-заг", пральні машини "Вятка", персональні побутові ком'пютери, кольорові телевізори, мотоцикли з коляскою, відеомагнітофони, міні-трактори, автомобілі "Волга", ГАЗ-2410, "Москвич" 2142, 2141, ЗАЗ-1102, ВАЗ 2108, ВАЗ 2109, ВАЗ 2199. В позаминулому році державою проводилися виплати по всім цим товарам за виключенням автомобілів. В минулому році до переліку виплат включено зобов'язання по автомобілю "Таврія" (ЗАЗ 1102).
В поточному році цей перелік також доповнений проведенням виплат за зобов'язаннями "Москвіч" 2142 і 2141.
Станом на 01.01.2007 року загальна сума зобов'язань зменшена за цими облігаціями до 442 млн.грн., тобто держава продовжує і продовжуватиме проведення цих виплат і вказане підтверджується постановою від 1 березня 2007 року №336, відповідно до якої на викуп цих облігацій спрямовується 190 млн.грн. - тобто майже половина від залишку зобов'язань за цими облігаціями.

Чому обезцінені заощадження не можна повернути у вигляді акцій інвестиційно привабливих підприємств, земельних ділянок і т.д.

20.03.07 15:07

А.К. Відповідно до статті 6 Закону України про державні гарантії відновлення заощаджень громадян, компенсація грошових заощаджень проводиться виключно у грошовій формі за рахунок коштів державного бюджету, починаючи з 1997 року. При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України, Кабінет Міністрів зобов"язаний діяти в межах та у спосіб, передбачених законом.

Когда будут возвращены вклады? когда этого можно ожидать? и какова вероятность их возвращения в целом?
Сергей
20.03.07 13:10

А.К. Законом України Про державні гарантії відновлення заощадження громадян зафіксована на 1 жовтня 1996 року гарантована державою сума в обсязі 131 млрд. 960 млн.грн. З часу прийняття закону по сьогоднішній день вказана сума зобов'язань зменшена до 127 млрд. 855 млн.грн., тобто близько 4 млрд.грн. на сьогодні проведено виплат. Динаміка цих виплат є відображенням фактичної фінансової спроможності держави забезпечити на паритетному рівні збільшення виплат за соціальними програмами цими виплатами, фінансування структурних перебудов в економіці, за іноваційно-інвестиційною моделлю.


Дякую всім учасникам інтернет-конференції за спілкування. З повагою, Андрій Кравець, заступник Міністра фінансів України.
21.03.2007


Здравствуйте! Прокомментируйте, пожалуйста ветирование Президентом Закона "О внесении изменений в Закон Украины о государственных гарантиях восстановления сбережений граждан Украины". Заявленная причина такова: этим Законом предусмотрено дополнить ст.4 положением, согласно которому предлагается ежегодно предусматривать средства для компенсации обесцененных сбережений граждан в размере не менее, чем 1,5% объема внутреннего валового продукта. По мнению Президента, данное предложение является неуместным, так как оно противоречит ч.2 ст. 95 Конституции Украины.
Ирина Сличенко
19.03.07 12:49


Сколько лет потребуется государству для возврата обесцененных вкладов и как производится расчет в связи с ежегодной инфляцией?
Алексей
19.03.07 12:59


Почему Украина не перенимает у России опыт возврата российским гражданам их вкладов в полном объеме с учетом инфляции?
А в Украине по статистическим сводкам каждый год растет ВВП и доходы от продажи государственного имущества, а кроме 50 грн. мы не получили ничего. Верните деньги хотя бы тем возрастным категориям, кто после войны выстроил заводы, колхозы, мосты, санатории и пр.и активы, которые задарма "прихватизированы" и сегодня правительство исправно продает последнее и деньги уходят в оффшоры.
Почему руководство страны вместо схем возврата украденных вкладов разделило граждан на 2 категории - те кому выдали подачки, хоть и через зачет коммунальных долгов, и другая категория, которые наказаны вдвойне - порядочные люди платили исправно в бюджет платежи, а из бюджета не получили ничего?


19.03.07 13:17


Возможно ли возобновление зачета за коммунальнные платежи денежными средствами "замороженными " на вкладах "Сбербанка" в 1991-1992г.г.?

19.03.07 15:55


Які дії Уряду щодо прискорення повернення громадянам України знецінених грошових заощаджень, страхових внесків та цінних паперів?

19.03.07 17:20


Могут ли получить деньги наследники владельцев вкладов?

19.03.07 17:41


1. Можете ли Вы назвать причины, по которым потерянные вклады все же будут выплачены? И кому?
2. Каким образом будет происходить перерасчет сумм?

Игорь Олейник, Одеса
19.03.07 17:46


1. Кто имеет право на компенсацию и каков порядок определения таких лиц?
2. Как "перерасчитывается" вклад и на что этот перерасчет влияет?

Вадим
19.03.07 18:19


Есть ли проекты среднесрочных программ возвращения вкладов и когда, по вашему мнению, реально сможет получить или иным способом израсходовать свои "старые" сбережения среднестатистический гражданин Украины в возрасте 50 лет, имеющий вклад в сумме от 5 до 10 тыс.рублей?
Виктор
19.03.07 18:23


Андрей Николаевич, мои родители в Грузии. С недавнего времени они живут в Крыму и уже получили гражданство Украины. У них на руках облигации Сбербанка Грузии на внушительную сумму и Сберкнижки выданные Сбербанком Грузии на которых так-же зависли солидные суммы с времён СССР. Как практически, гражданам Украины получить эти суммы. Существует-ли механизм возврата денег?
Заранее благодарен. Михаил.

Михаил Егиазаров
19.03.07 20:19


По данным парламентского Комитета по вопросам соцполитики и труда, ежегодно на счету Ощадбанка остаются значительные остатки бюджетных средств, неизрасходованных на компенсационные выплаты, которые по истечении года возвращаются обратно в бюджет. Происходит это оттого, что "первые" 50 грн. давно уже никто не получает. Кроме того, из выделенных в 2005 г. 6 млрд. грн. на компенсации за жилкомуслуги использовано только полмиллиона.
Почему остатки денег отдают в бюджет, а не на выплаты "еще не умершим" вкладчикам?

Наталия, Киев
19.03.07 21:24


В одном из своих первых проектов декретов кандидат на должность Президента Украины Ющенко В.А. указал схему, по которой он будет возвращать вклады гражданам Украины в случае его избрания на эту должность. В соответствии с этой схемой Ющенко обещал признать обесцененные сбережения внутренним долгом государства и обещал производить из возврат за счет средств от приватизации объектов государственной собственности.
Однако, после избрания на должность Президента Украины, он постоянно ветирует законопроекты, согласно которым сбережения возвращаются по разработанной им схеме.
Вопрос: на основании каких норм права можно подать иск против Ющенко за обман людей в части возврата им их сбережений?

Татьяна Ветрова
19.03.07 22:33


Добрий день.
Скажіть, будь ласка, чи при поверненні вклади підлягатимуть індексації?
Фактично неможливо порівняти тисячу рублів, вкладених у радянські часи, і тисячу гривень - навіть за умов індексації (врахування інфляційного процесу) суттєво змінився рівень життя, ступінь запитів населення, життєва філософія.
Морально і юридично повернення таких вкладів мало б відбуватися з виплатою значного морального відшкодування, проте ж цього ніхто не зробить. Нам ніхто не відшкодує саме ті гроші.
Ваше моральне ставлення до цього, будь ласка: чи все ж таки можливі якісь заходи з цього приводу, чи з боку держави вони нездійсненні?
З повагою, Світлана

Lana
20.03.07 09:28


Какой вам задать вопрос? До каких пор будет эта вакханалия с вкладами. Уже мама умерла не дождавшись возврата денег, дали 150 грн на похороны. Хотелось бы знать где и как можно похоронить за такие деньги?
Отцу уже 85 лет, он участник войны, очень болен и практически не передвигается, пенсию получает в 450 грн, отработав 45 лет в тяжелых условиях.
Я пенсионер, выискиваю копейки на лечение отца, и на свое тоже. А вы все власть-имущие растранжирили и прикарманили все государственное имущество, которое эти старики создавали своим потом и кровью.
Я считаю, что обокрали стариков, и ни стыда, ни совести..... И теперь ждете вопросов. Что мешает правительству? Удовлетворять свои потребности надо меньше, а поделиться с народом. Отдайте деньги хоть старикам, которым за 80 лет, пусть хоть сейчас используют деньги на свое лечение и существование.

ВАсилий, Киев
20.03.07 09:30


Здравствуйте, хотелось бы знать, когда будет погашаться задолженность "Госстраха". Почему-то о погашении этой задолженности никаких сведений нет.
Ирина
20.03.07 09:59

        Следующие >



Анонсы Пресс-центра
Если Вы хотите провести мероприятие в Пресс-центре ЛІГАБізнесІнформ , обращайтесь по тел./факс: (044) 593-16-37, e-mail: press-centre@liga.net
Можно оформить заявку>>
 

Интернет-конференции
18.06.10Вадим Пушкарев
18.06.10Сергей Слободянюк и Наталия Доценко-Белоус
14.06.10Михаил Бродский
11.06.10Анатолий Максюта

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда