Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

5 апреля 2007 года
Интернет-конференция

в рамках совместного онлайн-проекта Министерства финансов Украины и ЛІГАБізнесІнформ по обсуждению проекта Налогового кодекса.

В апреле 2007 года на нашем портале проходит обсуждение проекта Налогового кодекса.
В частности, предлагаем Вам задать вопросы представителям Министерства финансов Украины по Разделам IV "Налог на доходы физических лиц", Раздела VI "Акцизный налог", Раздел XVIII "Специальные налоговые режимы" и Раздел XVII "Местные налоги и сборы"

Участники конференции:
Чекашкин Сергей Викторович, директор Департамента налоговой и таможенной политики МФУ
Романова Наталья Анатолиевна, начальник отдела налогообложения доходов и имущества Министерства финансов Украины
Сапига Оксана Ивановна, главный специалист отдела налогов на потребление.


К обсуждению предлагаются проекты Разделов Налогового кодекса, обсуждение которых выносятся на эту Интернет-конференцию

Розділ IV "Податок з доходів фізичних осіб"
Розділ VI "Акцизний податок"
Розділ XVII «Місцеві податки і збори»
Розділ XVIII "Спеціальні податкові режими"

Вопросы:
 

Чи передбачається переведення усіх ставок акцизного податку у національну валюту?

03.04.07 17:19

Минфин Специфічні ставки акцизного податку для окремих групп підакцизних товарів встановлена в грн.., для нафтопродуктів – в ЄВРО, а для автомобілів, кузовів тощо – частина в грн.., а частина в євро. Це порушує цілісність методичного підходу до цього податку. Оскільки сплата акцизного податку передбачена виключно в гривнях, - доцільним уявляється встановлення цих ставок в гривнях.

Чи не буде знижена ставка по оподаткуванню дивідендів?
Андрій
02.04.07 19:21

Минфин Проектом Кодексу запропонована ставка по оподаткування дивідендів 5%. Замість діючою на разі 15%. Це, на нашу думку, стимулюватиме розвиток інвестиційної діяльності.

Подскажите, а каков механизм предусмотрен для выплаты помощи на похороны непосредственно умершему плательщику налога (ст. 3008 ч. 1 п.21)?
Андрей
02.04.07 17:30

Минфин Проектом Податкового кодексу механізм виплати допомоги на поховання не обумовлено. Разом з тим проектом передбачено, що до складу загального місячного або річного оподаткованого доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку:
а) будь-якою фізичною особою, благодійною організацією, Пенсійним фондом України, або професійною спілкою.
б) працедавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію).

Чи будуть оподатковуватись відсотки по депозитних рахунках фізичних осіб в банках та по яких ставках?
Валентин
02.04.07 19:19

Минфин Проектом Податкового кодексу пропонується запровадити оподаткування процентів на банківських рахунках за ставкою 5%.

Складывается впечатление, что правительство хочет напрочь убить малый бизнес. Все делается для поддержки олигархов: и налоговые каникулы, и снижение ставок по девидентам... А консултантам, бухгалтерам и т.д. упраздняют систему упрощенки...
Идет давление со стороны правительства на Госкомпредпринимательства, что те "одобрямсили" концепцию. Да что это такое в конце концов?

Игорь
02.04.07 11:14

Минфин Ваши замечания не совсем справедливы. В частности, для плательщиков единого налога - физлиц сохраняются действующие фиксированнные ставки налогообложения (от 20 до 200 грн. в месяц), несмотря на то, что они фактически не изменялись с 1998 года; с 50% до 20% снижается надбавка к ставкам за наемных лиц. Исключение некоторых видов деятельности из упрощенной системы налогообложения вызвана необходимостью ликдивации существующих схем минимизации налоговых обязательств и взносов во внебюджетные фонды (в частности путем выведения высокооплачиваемых сотрудников из штата предприятия с целью оформления их упрощенцами). При этом возможность предоставлять консультационные и бухгалтерские услуги на упрощенной системе налогообложения сохраняется для юридических лиц, которые налогооблогаются в процентах от полученной выручки. Относительно Концепции реформирования налоговой системы Украины необходимо отметить, что она уже утверждена Кабинетом Министров в феврале текущего года.

Какие изменения предусмотрены в налогообложении доходов, полученных лицами, которые осуществляют независимую профессиональную деятельность?
Андрей
02.04.07 19:24

Минфин Для спрощення системи реєстрації впроваджено заявочний принцип установки на податковий облік в органах державної податкової служби. Крім того, пропонується запровадити при визначенні об’єкту оподаткування з доходів від здійснення діяльності враховувати лише документально підтверджені витрати, пов’язані з такою діяльністю.

Пункт 3.2.З метою оподаткування дохід платника податку поділяється на: виручку від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), у тому числі операції з їх безоплатної передачі іншим особам. Про які операції йде мова?

05.04.07 09:43

Минфин При доработке проекта соответствующей главы предусмотрено уточнение редакции термина "доход" (предполагается приведение его в соответствие с термином, который используется в главе про налог на прибыль предприятий), использование термина "выручка" не предполагается. С внесением этих изменений поднятый вами вопрос будет урегулирован.

За якою ставкою податку з доходів фізичних осіб оподатковується продажа житлового будинку садибного типу у разі, що будинок є обєктом незавершеного будівництва готовністю 90%
Світлана
03.04.07 14:23

Минфин Якщо будинок зареєстрований в БТІ, як окрема інвентаризаційна одиниця, то оподаткування доходів від його продажу здійснюється відповідно до умов оподаткування відчуження житлових будинків.

Чем отличается проект от действующей редакции в части налогообложения доходов работников обособленных структурных подразделений (филий, представительств)?
Александр
03.04.07 15:08

Минфин Запропонованою редакцією проекту оподаткування доходів працівників відокремлених структурних підрозділів (філіалів, представництв) в порівнянні з діючою редакцією не змінено.

"5.2. Прибуток від відчуження інвестиційних активів оподатковуються окремо за ставкою 15 відсотків".
НЕ ВКАЗАНО ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПРИБУТКУ... Якщо це прибуток, то в порядку його визначення мають бути задіяні витрати. Має бути чітко визначено як і в який момент визнаються доходи і витрати від таких операцій.
Пропоную чітко зазначити, що у разі, фізична особа - платник єдиного відносно себе нараховує і сплачує внески до Пенсійного фонду виключно на добровільних засадах.


05.04.07 09:47

Минфин При доопрацюванні проекту глави передбачається, що такий прибуток оподатковуватиметься у порядку та за ставками, передбаченими для оподаткування податком на прибуток підприємств (для юридичних осіб) та податком на доходи фізичних осіб (для фізичних осіб - підпримєців). Оподаткування такого прибутку єдиним податком не передбачається. Питання сплати внесків до Пенсійного фонду регулюється спеціальним законодавством і не може регулюватись Податковим кодексом.

Які зміни передбачаються в проекті податкового кодексу щодо оподаткування спадщини?
Чи будуть враховуватися витрати на придбання нерухомості при її продажі?


03.04.07 10:13

Минфин Так, при оподаткуванні операцій з продажу нерухомості, яка отримана у власність після 01.01.2004 будуть враховуватися витрати, понесені на її придбання (будівництво), а саме дохід від продажу об’єкта нерухомості визначатиметься виходячи з ціни зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого нерухомого майна, розрахованої органом уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства, а витрати з придбання такого об’єкта нерухомості визначатимуться по зазначеній у нотаріально посвідченому договорі купівельній вартості об’єкта; а у разі понесення витрат на будівництво такого об’єкта нерухомості буде враховуватися його будівельна собівартість.

Предусмотрены ли в проекте какие-либо особенности налогообложения доходов работников представительств нерезидентов (как резидентов Украины так и нерезидентов - физлиц)?
Александр
03.04.07 15:17

Минфин В запропонованій реакції проекту оподаткування доходів робітників представництв нерезидентів залишено в діючій редакції Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб».

Пункт 3.2. Не визначено, які доходи є пасивними. В розумінні законів "Про оподаткування прибутку ..." чи ПДФО?
Якщо ПДФО - то виходить, що такий вид діяльності як здавання в найм власного нерухомого майна не потрібно включати в Свідоцтво платника єдиного податку як окремий види діяльності?
Якщо ЗУ "Про оподаткування прибутку..." - то в ньому з визначення "пасивні доходи" орендні платежі вже виключені. Крім того, взагалі незрозуміла логіка п.3.2. в контексті Глави 1 Розділу XVIII


05.04.07 09:44

Минфин Зазначена редакція доопрацьовується. Передбачається, що пасивні доходи, які отримують платники єдиного податку - юридичні та фізичні особи, оподатковуватимуться у порядку та за ставками, визначеними у главах, що регулюють оподаткування податком на прибуток підприємств та податком на доходи фізичних осіб відповідно.

Объясните, пожалуйста, экономический смысл налогообложения процентов на депозит. Ведь сумма, которую я как физическое лицо вкладываю в банк УЖЕ ОЧИЩЕНА ОТ НАЛОГА, будь то зарплата или иной доход.Эти деньги "пассивны" (могли бы с таким же успехом лежать дома в чулке), что координально отличает их природу от природы дивидендов - да, последние работают, наращивают прибыль, соответственно, подлежат налогообложению. Если кто-то получает доход с помощью моего вклада (в частности, банк), то он и платит налог со СВОЕГО дохода.
Это практически то же самре, как если бы с меня второй раз удерживали налог при выплате зарплаты наличнымы из кассы предприятия. Просто грабеж среди белого дня!
И после этого вы считаете, что народ ринется в банки относить свои кровно заработанные ?!

ЛанаВ
05.04.07 10:59

Минфин Пропонується оподатковувати тільки проценти, які нараховуватимуться банками на депозитні рахунки. Це відповідатиме основним напрямам, які передбачені Концепцією реформування податкової системи, яку затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України в лютому місяці поточного року, щодо розширення бази оподаткування за рахунок стягнення податку з усіх видів доходів.

В проекті не зазначено, які принципи акцизного оподаткування в Україні сполучаються з нормами міжнародних договорів, зокрема, з Договором про партнерство й співробітництво між Європейськими співтовариствами й Україною (ратифікованої Законом України від 10.01.94 N 237/ 94-ВР) і Договором про принципи стягнення непрямих податків під час експорту й імпорту товарів (робіт, послуг) між державами - учасниками Співдружності Незалежних держав, що може викликати складності на практиці.
Тому доцільно окремо вказати, що норми ратифікованих міжнародних договорів у частині непрямого оподаткування мають пріоритет перед вітчизняним законодавством.


05.04.07 11:39

Минфин Це питання стосується не тільки акцизного податку, тому врегульовується в загальній частині проекту Податкового кодексу.

Звертаємо увагу на якість підготовки розділу. Замініть хоча б по тексту слова «акцизний збір» на «акцизний податок». І чому поняття імпорт замінюється на ввезення? Чи не звужує це поняття імпорту?

05.04.07 11:42

Минфин Ваші зауваження будуть враховані. При цьому зазначаємо, що наведена редакція проекту пройде декілька експертиз, в тому числі юридичну та лінгвістичну.
Стосовно заміни поняття «імпорт» на «ввезення» повідомляємо, що зазначене в проекті визначення приведено у відповідність до термінології Митного кодексу України.

Останется ли налог с владельцев собак, если да то как он будет собираться?
Алексей
05.04.07 11:41

Минфин Так даний збір пропонується залишити в переліку місцевих податків і зборів, який може встановлюватись місцевими органами влади за їх згодою. Збір буде сплачуватись одночасно зі сплатою житлово-комунальних послуг.

Проектом передбачено запровадження акцизних складів на території підприємств, які виробляються підакцизні товари, чи означає це що органи державної податкової служби будуть мати своїх представників на всіх підприємствах, що виробляють підакцизну продукцію.

05.04.07 11:44

Минфин Проектом передбачається, що органи Державної податкової служби, як і за умов діючого законодавства, будуть мати своїх представників лише на підприємствах, які виробляють спирт, горілку та лікеро-горілчані вироби. Повноваження представників органів Державної податкової служби не будуть розширені.

Еще такой вопрос: соотношение норм Налогового кодекса и Закона Украины "О системе налогообложения в Украине". Ведь если в налоговом кодексе будут какие-то "новшества" в отношении льгот, механизма уплаты и пр., соответсвенно, нужно вносить изменения и в Закон "О системе...". При этом, учитывая требования статья 2 этого Закона.
Планируются ли такие действия со стороны разработчиков кодекса?

ЛанаВ
05.04.07 11:33

Минфин Проект Податкового кодексу обов’язково буде включати положення Закону України «Про систему оподаткування».

Як зміниться кількість місцевих податків та зборів? Мене, як власника авто, цікавлять збори за паркування.
Микола
05.04.07 11:46

Минфин Проектом Податкового Кодексу передбачається справляння 4 податків та 8 зборів.Збір за парковку автотранспорту пропонується замінити податком за спеціально відведені місця для паркування транспортних засобів з одночасною зміною принципів оподаткування.Платником податку пропонується встановити осіб, які уповноважені організовувати та здійснювати діяльність повязану з парковкою транспортних засобів у спеціально відведених місцях. При визначенні ставки будуть враховуватись місце розташування спеціально відведених місць місць, роботи та заповнюваність місць парковки.

РозділIV “Про податок на доходи фізичних осіб”
Интересно получается, в п.3 ст. 3031
3. Чистий оподатковуваний дохід фізичної особи - суб‘єкта господарської діяльності, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, зменшується на суму сплаченого до бюджету податкового зобов‘язання по податку на додану вартість.

То есть именно на сумму уплаченного налога, а как же СПД ФЛ экспортеры, которые в принципе на платят. Возникнет ситуация когда экспортер начисляет НДС по внутренним операциям, но уменьшить доход на сумму НДС не сможет так как у него нет уплаты. Получается дискриминация.


05.04.07 12:01

Минфин Ваші зауваження будуть враховані. До складу витрат фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності, зареєстрованого як платник податку, на додану вартість включаються суми ПДВ, сплачені до бюджету. Не включаються до валових витрат и валового доходу таких осіб суми ПДВ, які входять до ціни придбаних та/або проданих товарів (робіт, послуг) відповідно.

Шановні автори проекту!
Навіщо у статті 3 (Об'єкт оподаткування акцизним податком) ззмінювати термін "обороти з реалізації" на "реалізації"? Перший термін більш конкретніший і більш наближений до економіки і бухгалтерії. "Оборот з реалізації" - це загальна кількість отриманих суб'єктом господарювання коштів від продажу(відчуження)товару. Тобто слово "оборот" в даному випадку несе таке смислове навантаження ,як - "отримані кошти".
Зміст терміну "реалізація" полягає у виконанні певної дії певним суб'єктом господарювання.А дія ця полягає у передачі права власності на певну річ (товар) від одного суб'єкта до іншого за визначену грошову винагороду. Отже, об'єктом оподаткування акцизним податком можуть бути кошти, як результат вчиненої суб'єктом господарювання такої дії як "реалізація" товару!!! Пан Чекашкин це мав би розуміти!!

gaa777
05.04.07 12:02

Минфин Акцизним податком оподатковуються не кошти, а більшою мірою натуральні показники. Тому термін «оборот з реалізації» значно звужує об’єкти оподаткування і може бути застосований лише в частині оподаткування тютюнових виробів за адвалерними ставками, тобто в процентах до обороту з реалізації.

Еще один концептуальный вопрос: Почему такой важный документ, как "Концепція реформування податкової системи", который определяет концепцию развития Страны и общества на много лет, не был вынесен на публичное обсуждение, а принят всего лишь распоряжением Кабинета Министров? Разве может небольшая группа людей (при "одобрямсе" предпринимателей Кинаха) решать кому и какие платить налоги следующие 10 лет?
Андрей
05.04.07 12:03

Минфин Обговорення та прийняття Концепції реформування податкової системи тривало більш як півроку.

Шановні автори!
Чому кодексом не передбачено маркування марками акцизного податку алкогольних напоїв в яких вміст спирту етилового від 25 до 37 відсотків об'ємних одиниць? Відсутність такої градації є "Клондайком" для певних недобросовістних виродників. А як потерпає державний бюджет від недопоступлення коштів!

gaa777
05.04.07 12:13

Минфин На даний час існує 180 видів марок акцизного податку, тому запровадження додаткових марок з врахуванням існуючих норм щодо позначення місткості та коду регіону приведе к ускладненню адміністрування.

Существующие принципы налогообложения 10 лет вели к тому, что богатые становились все богаче, а бедные - все беднее.
Если наша страна "соціальна держава" согласно Конституции, то какое право мы имеем отбирать у пенсионеров и бюджетников 1/6 их мизерных доходов через НДС в цене товаров и услуг? И зачем? - чтобы снова выплатить им из бюджета?
Как вообще могут существовать высокие налоги на потребление в стране с неразвитым производством для внутреннего рынка и низким уровнем потребления?
С другой стороны, существующие принципы налогообложения позволяют нашим олигархам полностью минимизировать налоги, например экспортируя продукцию через свои оффшоры. При этом усиливается давление на малый и средний бизнес - средний класс, на наемных работников.
Не кажется ли Вам, что закрепление существующих принципов налогообложения в Налоговом кодексе, будет еще одним преступлением власти против своего народа?

Андрей
05.04.07 11:07

       



Анонсы Пресс-центра
Если Вы хотите провести мероприятие в Пресс-центре ЛІГАБізнесІнформ , обращайтесь по тел./факс: (044) 593-16-37, e-mail: press-centre@liga.net
Можно оформить заявку>>
 

Интернет-конференции
18.06.10Вадим Пушкарев
18.06.10Сергей Слободянюк и Наталия Доценко-Белоус
14.06.10Михаил Бродский
11.06.10Анатолий Максюта

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда