This version of the page http://www.yagallery.com.ua/genofond (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-17. The original page over time could change.
Генофонд :: yagallery.com.ua
 
сьогодні в я галерея
29.03 - 30.06.10

Горизонт. Тіберій Сільваші

«Генофонд» - це проект-дослідження. Дослідження незнаного, але потенційно сильного молодого українського мистецтва. Молодого не стільки за віковою ознакою, скільки в їхньому підході, ставленні до власної творчості та положенні в системі сучасного мистецтва. В англійській мові є влучний термін – emerging

artists – ті, хто знаходяться в процесі як особистісного, так і творчого й професійного становлення, ті, хто не мають значного досвіду програмної виставкової діяльності, роботи з куратором, співпраці з інституціями. Саме таких художників об’єднує програма «Генофонд».

Арт-центр Я Галерея і особисто Павло Гудімов як куратор вже мають значний досвід співпраці з молодими художниками. Українські «нові гуманісти» Артем Волокітін і Юрій Пікуль є стипендіатами арт-центру, а з групами РЕП, SOSка, Анатолієм Бєловим та Дмитром Мойсеєвим, Алевтиною Кахідзе було реалізовано ряд спільних проектів.

Протягом року куратор програми «Генофонд» Павло Гудімов відбирав художників, з якими наразі ведеться системна робота. Результатом є персональні проекти авторів.

Всі автори «Генофонду» суттєво різняться між собою як за тематикою власних робіт, так і суто технічними прийомами. По-жіночому відверта вуайеристка Ніна Мурашкіна захоплена пошуком прихованої сексуальності й тваринних інстинктів в людині, в той час як одинак Юрій Кузьменко спостерігає більше за неістотами – банальними предметами в своєму побутовому оточенні, вони ж і є головними героями його лаконічних робіт. Садан і Володимир Стецькович – приклади якісно нового типу художників – перший працює на грані між ілюстрацією й соціально-критичним мистецтвом, оперує традиційними медіа з новим підходом (графіка, скульптура), іншому вдається поєднувати монументальну графіку із особистим захопленням – екстремальними видами спорту. Олег Грищенко і Руслан Тремба більш спокійні, стримані особистості. Руслан робить філософсько-медитативні скульптурні об’єкти – дослідження власної сексуальності та становлення особистості у мирі з Богом. Проекти Олега Грищенка, послідовника класичної школи книжкової графіки, мають соціальну направленість і реалізуються, здебільшого, в публічному просторі. Студенти останнього курсу Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Антон Логов і Микита Кравцов – обидва живописці. Живопис Кравцова розкутий і легкий – образний реалізм, як характеризує його сам художник. Роботи Антона Логова стримані свідомою простотою «картинки». Його тема – урбаністична романтика.

Не беремось прогнозувати, як складеться подальша кар’єра художників програми «Генофонд», але це не є нашою метою, це – тільки спроба якісної співпраці, яка є корисною й цікавою не тільки для молодих авторів, а й для самого арт-центру в досягненні його довгострокової мети – всебічного розвитку сучасного мистецтва в Україні.

2010 року оголошено перших авторів, але програма «Генофонд» є відкритою.

 

 

ВІДЕО

БУКЛЕТ


художники:
  • Грищенко Олег
  • Кравцов Микита
  • Кузьменко Юрій
  • Логов Антон
  • Мурашкіна Ніна
  • Садан
  • Стецькович Володимир
  • Тремба Руслан