Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

1 июня 2009 г., 14:00

Интернет-конференция
Игоря Ликарчука

директора Украинского центра оценивания качества образования
на тему:
"Ход проведения внешнего независимого оценивания 2009 года"

Ликарчук Игорь Леонидович родился 14 июня 1954 года в г. Богуслав Киевской области, в семье педагогов.

Доктор педагогических наук, профессор, директор Украинского центра оценивания качества образования, заслуженный работник образования Украины.

Имеет более 65 публикаций в научных изданиях, 6 монографий.

Хотите пообщаться с И.Ликарчуком и узнать подробнее об особенностях оценивания качества образования в Украине?

Дякую всім учасникам Інтернет-конференції. Сподіваюсь, що ви отримали відповіді на свої питання. Можливо, вони були не зовсім тими, на які ви очікували. Але ця тема безмежна, і думаю, що у нас ще буде можливість не один раз дискутувати з цієї проблеми.

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Почему в этом году все результаты тестирования заносятся в один сертификат?
Юрий
28.05.09 18:46

И.Л. Я вітаю всіх учасників Інтернет-конференції. Вітаю всіх з Міжнародним днем захисту дітей і хочу побажати всім, хто є учасником зовнішнього оцінювання, отримати ті результати, на які вони сподіваються.

Цього року всі учасники зовнішнього оцінювання, дійсно, отримають один сертифікат. Це зумовлено тим, що ми не маємо достатніх коштів на те, щоб кожному надрукувати п’ять сертифікатів. Окрім того, у цьому немає потреби. Практично в усіх країнах світу, де запроваджена така система, всі учасники отримують один сертифікат із усіма результатами.

Существует ли какая-либо разница между качеством образования получаемое в Херсонском государственном морском институте и Одесской морской академией?
Федор
28.05.09 19:38

И.Л. Не можу відповісти на це питання, тому що ми ще не займалися проблемами оцінки якості освіти в конкретних вищих навчальних закладах.

Ваше тестування э дійсно Вашим тестуванням, бо те що Ви проводите в Україні не є ні цивілізованим, ні антикорупційним. Що є в розвинутих країнах: 1). Тестування можна складати декілька разів з одного предмету протягом певного часу, якщо одна спроба виявилась невдалою та не відповідає дійсному рівню учня. 2) Будь-який університет не повинен звітуватись, чому й кого він за результатами загальнодержавних тестів, а має можливість підбирати собі абітурієнтів.
Якщо уявити, що у якомусь конкретному місці відбулося витік інформації (або її злив), то з якогось містечка NN спокійно може прибути ціла низка (бригада) абітурієнтів з надзвичайно високими балами, які можуть відразу заповнити усі бюджетні місця на декількох факультетах національного університету. Ваші співробітники, якщо вони поступили не чесно нанесуть шкоду відразу цілій Україні. Якщо хтось з працівників вузу поступить нечесно він може нанести певну невелику шкоду лише своєму вузові. При цьому ваш співробітник не несе ніякої подальшої відповідальності, а ось працівнику вузу відповідати за свій крок тим, що навчати таких нечесних студентів доведеться не вашому робітнику, а саме викладачам вузу. Крім того, чи дійсно Ви вважаєте Ваших співробітників більш принциповими та чесними у порівнянні з викладачами національного університету?

Борис
28.05.09 22:20

И.Л. Не маю сумнівів у тому, що автор звернення є працівником національного університету, і у принциповості та чесності ваших колег давно переконалося наше суспільство. Кажучи про принциповість і чесність, на жаль, я беру ці слова в лапки. На противагу цьому, суспільство ще нічого не може сказати подібного про працівників Українського та регіонального центру оцінювання якості освіти. Тож, мабуть, Ваші претензії і Ваші зауваження – це швидше рефлексія на те, що багатьом працівникам вузів запровадження зовнішнього тестування поставило перепону у нечесному бізнесі, який вони будували на вступній кампанії. Якщо ближче подивитися на проблему, то з 300 працівників системи зовнішнього оцінювання, на щастя, ще не було порушено жодної кримінальної справи за протиправні дії. Які вони начебто могли вчинити під час проведення оцінювання. Чого, на жаль, не скажеш про працівників вищих закладів освіти. Мабуть, не можна погодитись з Вами, що гарна практика – те, що тести можна перескласти. Тоді, мабуть, треба поставити питання про те, що всі абітурієнти за наявності старої системи вступних іспитів повинні мати можливість перескладати вступні іспити. Але це є абсурд.

Щодо звітності університетів, то вона запроваджена саме для того, щоб переконатися, що всі університети проводять вступні кампанії за єдиними правилами. Перевірка, проведена у 2008-2009 роках, виявила цілий ряд університетів, в яких були допущені грубі порушення затверджених умов прийому до вузів. Про них детально писала преса. Мабуть, правила чесної ігри у цій країні багато, кому не подобаються.

Вы считаете справедливым, что волнение и неопытность при сдаче теста за один день могут перечеркнуть одиннадцать лет отличной учебы в школе?
Елена
28.05.09 23:23

И.Л. Я думаю, що так не рахують сотні тисяч тих, хто вже успішно пройшов тестування. Ця проблема швидше хвилює батьків, родичів і деяких учителів. Іншу думку мають ті, хто пройшов через систему оцінювання. Це підтверджують результати соціологічних досліджень, наше опитування і величезна кількість листів та звернень, які ми щодня отримуємо.

Добрый день, Игорь Леонидович!
Как Вы оцениваете уровень общеобразовательной подготовки абитуриентов высших учебных заведений Украины?
Спасибо.

Александр
29.05.09 08:40

И.Л. Сьогодні ще не можна говорити про будь-який рівень, тому що опрацьовані результати тестування тільки з 4 предметів. Але маю уже можливість сказати, що саме з цих 4 предметів не набрали 124 балів від 8% до 9,5% тих, хто складав тестування.

Доброго дня! Чи не виключаєте ви можливості підробки сертифікатів і наскільки вони захищені від шахрайства сьогодні? Дякую.
Андрій
29.05.09 09:36

И.Л. Сертифікати немає потреби підробляти. Усі вони будуть двічі перевірятись, співставлятись із базою даних Українського центру. Один раз - в онлайн-режимі у приймальній комісії, а другий раз – коли буде підписано наказ про зарахування студентів до вузу. Але на всяк випадок ми передбачили деякі ступені захисту сертифікатів. Їх не можна помітити неозброєним оком, і про них знає дуже обмежена кількість людей.

Пане Ігорю, чи може випускник оскаржити некоректно (неточно) поставлені питання на тестуванні? Наприклад, по історії було дуже багато суперечок, особливо щодо перших питань. Чи надходять вже скарги від учасників тестування?
Денис
29.05.09 09:39

И.Л. Мабуть, дуже добре, коли в нашій країні такий рівень демократії, що можна оскаржувати будь-що і писати скарги на будь-кого. Але ми маємо висновки, підраховані експертами, у тому числі і фахівцями історії України Академії наук України про те, що фактологічних помилок у тестах з історії України немає. Якщо якесь питання з тесту може декому видатись некоректним, то це не означає, що так його сприймуть інші учасники тестування. За результатами психометричного аналізу, на перше питання тесту з історії України не відповіло всього 0,02% учасників. А 54% учасників зовнішнього оцінювання на це питання відповіли вірно. Це головний показник коректності поставленого питання. На третє питання, яке викликає найбільше дискусій, не відповів тільки 1% учасників тестування. Я думаю, що коментарі тут зайві.

Меня интересует вопрос о платных ВУЗах, где студент платит деньги за обучение. Кроме того, не секрет покупается все, что можно купить контрольные, курсовые и т.д. Многие студенты обучаются благодаря богатым родителям, а те, у кого в кармане пусто сложно получить высшее образование и тем более найти работу после окончания ВУЗа. А как теперь уравнивают детей богатых родителей и малообеспеченных. Может теперь, и правду будут востребованы знания и талант студентов. Я думаю, что это волнует не только меня, но и других родителей и абитуриентов. Что Вы на это скажете? Спасибо.
Трофименко
29.05.09 10:04

И.Л. Я дуже дякую за це питання. Воно багато в чому відображає сутність тієї роботи, яку ми проводимо. Я можу навести приклади, кількість яких рахується сотнями, коли студентами вузів у 2008 році стали випускники таких загальноосвітніх шкіл, із яких в попередні роки навіть найкращі випускники не ризикували подавати документи до столичних університетів. Я не хочу сказати, що діти заможних батьків мають гірші знання чи вони є іншими. Я маю на увазі те, що система зовнішнього оцінювання реально створює рівні умови доступу до освіти, незалежно від того, хто є батьки і які у них статки, де вони працюють і які вони мають зв’язки. Я відповідаю за свої слова, коли так кажу, тому що чи не щодня маю справи із десятками звернень від тих, хто звик вирішувати свої проблеми лише за гроші.

Чому діти керівників району проходять тестування в цьому ж районі? Адже тести таких дітей під пильним оком батька, якому всі вчителі, які приймають тестування стараються догодити, щоб не попасти в немилість і не бути звільненим.
ніна
29.05.09 10:55

И.Л. На щастя, Україна дуже велика держава. І для того, щоб провести тестування з української мови та літератури, нам треба посадити учасників тестування у 32 тисячі аудиторій. Мабуть, практично неможливо перевести випускників шкіл одного району в інший, але це лише українська мова та література і, можливо, частково математика. З решти предметів тестування відбувається у населених пунктах, які розташовані поза межами того, де проживають учасники зовнішнього оцінювання або поза межами адміністративного району. Крім того, результати перших тестувань показують, що, на жаль, наші учасники тестування не засвідчують своїх високих знань. Мабуть, якби всі діти керівників районів отримували підказки, то з історії України було б не 111 тих, хто отримав 200 балів, а кілька тисяч. Те ж саме стосується і географії, і біології.

Шановний Ігоре Леонідовичу!
Хочу висловити Вам та Мін'освіти мої бурні зауваження та незадоволення щодо непроведення в цьому році тестування з ПРАВОЗНАВСТВА! Це є несправедливим, оскільки учні 11 класів вивчають правознавство з 9 класу, активні з них беруть участь в олімпіадах, різних правничих конкурсах, тобто постійно поглиблено вивчають правознавство, що є на мою думку правильним для подальшого вибору професії юриста та поглиблення своїх знань у вищій школі, а потім, можливо, і в аспірантурі та докторантурі. Проте цього року правознавство виключили, учні були в шоці, що їм прийдеться здавати історію, яка не була для них профільним предметом. Саме головне питання: а де ж профільність освіти, і для чого тоді програми, навчальні плани, виконання яких в результаті ні для чого. Можливо, з наступного року проведемо ще експерименти: ті, хто вивчали математику, хай здають іспанську мову, і навпаки, і т.д. Ні! Це потрібно зупинити, а ні вивести предмет "Правознавство" зі шкільної програми, закрити правничі школи та правові профілі. Але ж невже це той кінець, на який очікували всі при прийнятті "Програми правової освіти населення" ще у 1995 році, та вжитих стільки заходів на надання престижності правової освіти населення, в тому числі через загальноосвітні заклади освіти. І як юрист та аспірант зауважу, що історія як профільний предмет для поступлення на юрфаки ВУЗів - це одне, але як навчальний предмет, він взагалі не виявляє ЮРИДИЧНОГО МИСЛЕННЯ учня. А перевірка знань на "а" чи "б", це ще ні про що не говорить. Юрист - це в першу чергу оратор, особистість, яка повинна вміти орієнтуватись у сучасному суспільному житті, а не знати, куди наші предки гнали пастись свиней 2000 років тому. Я переконаний, якщо в програмі є такий предмет, він повинен бути в ЗНО, а що здавати - це право вибору учнів, яке Ви не маєте права позбавляти. Щодо посилання на помилки у тестаз з правознавства у 2008 році (за публікацями ЗМІ), то зауважу, що в Україні є багато висококваліфікованих вчених-юристів, які складуть тести з правознавства. А якщо у Вас і в цьому сумніви, тоді напевно, щось трапилось у Мін'освіти, а не в нас - юристах. НЕ ПОЗБАВЛЯЙТЕ УЧНІВ БУТИ РОЗУМНІШИМИ, БО ТАКИМИ ЕКСПЕРИМЕНТАМИ ВІДІБ'ЄТЕ СТРЕМЛІННЯ НАВЧАТИСЬ У ШКОЛАХ ТИХ, ХТО ЦЬОГО ЩЕ ХОЧЕ, А ЇХ З КОЖНИМ РОКОМ МЕНШАЄ, ПОВІРТЕ!

Аспірант, юрист, переможець Всеукраїнської олімпіади з правознавства
29.05.09 12:51

И.Л. На подібні питання ми відповідали безліч разів. Правознавство вивчається в школі як факультативний курс. Тестування проводиться з тих предметів, які в загальноосвітній школі вивчаються в систематизованому порядку.

Уважаемый Игорь Леонидович!
Мы с Вами дети одной эпохи и думаю, что образование, полученное нами в советское время было достойно уважения. О КАКОМ КАЧЕСТВЕ ОБРАЗОВАНИЯ можно говорить сейчас, если все покупается, в платные вузы попадают дети богатых, а те, кто хочет учиться, но не могут, остаются за бортом жизни. И что за тесты и кем они были составлены по украинскому языку, если учителя украинськои мовы признают, что очень сложные, путанные? Зачем в крымском регионе навязывать украинский язык? Как говорит, неуважаемый мной и многими другими президент, что он говорит на языке своей матери. Вопрос - почему мой сын, внуки должны говорить не языке своей матери? Безусловно, нужно знать государственный язык, но согласитесь, что современный украинский язык не совсем понятен. Я отлично говорю на мове (покойный муж был из западной Украины), но то, что мы сейчас слышим - это не ридна пивуча мова, а суржик! А образование - старое смели, а в новом ничего хорошего. Приходят выпускники вузов платных, а грамотности-ноль. Куплены знания. Я говорю не обо всех, но значительная часть... увы.

крымчанка в 7 поколении
29.05.09 14:10

И.Л. Я не можу заперечити Вам в тому, що освіта, отримана в радянський час, була гарною освітою. Але то була освіта радянського часу. Стосовно вчителів української мови, які стверджують, що тести дуже складні, то у мене виникає сумнів у професійному рівні таких вчителів. Стосовно мови, то, як мені здається, що в нашій державі ніхто нікого не зобов’язує розмовляти мовою, яка не є рідною. А те, що потрібно знати державну мову, то це та істина, яку Ви проголошуєте самі.

Уважаемый Игорь Леонидович! На сайте УЦОЯО недавно была размещена информация с предостережением абитуриентов касательно списывания во время проведения тестирования. Было указано, что такие факты были выявлены во время проверки работ, и что существуют специальные методики для выявления подобных нарушений - списывания у коллег, использования дополнительной информации. Приведите, пожалуйста, пример использования таких методик, если можно, укажите какие это методики, т.к. не совсем понятно, как можно выявить факт списывания в процессе проверки, если абитуриент не был уличен в этом в процессе прохождения тестирования. Спасибо!
Елена
29.05.09 15:49

И.Л. Ми багато своїх методик не розкриваємо, але вони працюють. Сьогодні на нашому сайті буде розміщена інформація про те, що під час перевірки робіт з математики нами виявлені факти списування в окремих аудиторіях всіма учасниками тестування. Всі роботи таких учасників тестування будуть анульовані, а до відповідальності будуть притягнуті ті, хто в цьому тестуванні виконував функції інструктора чи помічника інструктора. У будь-якому судовому засіданні ми доведемо факт списування, але гарантуємо, що такий учасник тестування студентом вузу цього року вже не стане.

Игорь Леонидович, три достаточно масштабных вопроса, с Вашего позволения:
1. Как лично Вы оцениваете качество образования в Украине на сегодняшний день (по десяти бальной шкале, где 1 - коррупция, возможность безосновательных санкций по отношению к ученикам/студентам, взяточничество, отсутствие предварительного анализа нововведений в системе образования, а 10 - скажем, система образования в Италии)? Речь, как о среднем, так и о высшем образовании. Что лично Вы РЕАЛИЗОВАЛИ на практике такого, что считаете своим личным достижением и хорошей новацией в системе отечественного образования?
2. Знаете ли Вы о том, что, в прямом смысле, большинство преподавателей, школьников и студентов негативно относятся к проведению последних "испытаний" в сфере образования? Что Вы делаете для того, чтобы учитывать их мнение? Вопрос не в "горячих линиях" и т.д., а в, опять-таки, РЕАЛИЗАЦИИ того, что предлагали сторонние люди: было ли Вами или Министерством в целом реализовано хотя бы одно предложение/замечание студента/преподавателя за последние 2-3 года?
3. Как Вы считаете, способна ли современная система образования готовить специалистов, которые могут, выйдя за порог ВУЗа, браться за работу и не переучиваться следующие 2-3 года, понимая, что ВУЗовские знания и практика - вещи противоположные и, порой, противоречащие друг другу?
Последний вопрос для меня особенно интересен: я лично закончил юрфак, на котором, не смотря на потраченные мною деньги, меня учили ерунде, которую на практике применить очень и очень тяжело. Система высшего образования, по моему скромному мнению, существует лишь по двум причинам: массовая психологическая потребность в нем (нет ВО - ты человек с минимальными шансами на самореализацию. Так думает народ, это видно по числу абитуриентов) и высокий профессиональный подход отдельных преподавателей, которые готовы тратить свои силы на то, чтобы, не следуя Вашей системе, давать необходимые для профессионалов в своем деле знания. Согласны ли Вы с таким утверждением?

P.S. Понимаю, что вопросы очень уж обширные, а ответы "тянут" на отдельную статью, но все же буду Вам очень благодарен за них.
С уважением,

Лебедев Антон
29.05.09 18:22

И.Л. Я також Вам дякую за ці питання. Вони дійсно занадто об’ємні. Але дуже коротко відповів би так:

1. Якість системи освіти в Україні вимагає значного покращення. Це не лише моя думка, це думка усього суспільства, це думка роботодавців, про це свідчать і результати зовнішнього оцінювання.
2. Я не знаю, що більшість викладачів, школярів і студентів негативно ставляться до проведення зовнішнього оцінювання. Результати соціологічних досліджень, проведених незалежними соціологічними інституціями минулого року, свідчать про протилежне. Щодо новацій, то 60% із тих, що запроваджені в системі оцінювання цього року, виникли на основі пропозицій минулорічних учасників оцінювання та тих, хто їх проводив.
3. Я не думаю, що сучасна система освіти може готувати людей, які не будуть постійно працювати над собою і підвищувати свій фаховий рівень. Знання, отримані в вузі – це базисні знання, які потрібно розвивати.

Шановний Лікарчук, ви ж прекрасно знаєте, що результати незалежного тестування можна спокійно купити. Наприклад, у Львівському центрі оцінювання за 2-3 тисячі євро можно купити високий результат. Для чого ви людям замилюєте очі? Це просто заробляння грошей, якщо перше було тільки вузами, то тепер і репетитори і центри оцінювання і насамкінець вузи. Тобто оплата зросла втричі.
галина
29.05.09 21:05

И.Л. Дякую за запитання, Галино. Я із задоволенням спробую купити у Львівському центрі оцінювання результат і готовий за нього заплатити більше, однак думаю, що це байки, які поширюють бабусі на лавочках, а Ви їх підтримуєте. Стосовно заробляння грошей – Вас ніхто не примушує платити репетиторам, вищим навчальним закладам і центрам. Можу Вас запевнити, що у жодному центрі оцінювання якості освіти немає жодної людини, яка може вплинути на результат. Але якщо Вам навіть хтось пообіцяв це зробити, то гарантую, що Ви будете неминуче ошукані.

Моя дочь писала тест по украинскому языку и литературе. Я училась в школе хорошо, но когда взяла черновик по тестированию, не смогла нормально ответить на половину вопросов и не потому, что растеряла свои знания за эти годы, а потому, что в тестах, извините, по-дурацки составлены вопросы. А написать сочинение, упоминая при этом Григория Сковороду - это вообще, как для меня высший пилотаж, бедные наши дети. Качество знаний в вузах минимальное, стоимость максимальная. Если честно, боюсь, что ребёнок не поступит, но глядя на стоимость обучения предполагаемое в этом году, уже и поступления боюсь, не знаю, что лучше.
Ирина
30.05.09 22:49

И.Л. Дякую за запитання. На жаль, я собі не можу дозволити використати такі ж слова для характеристики Вашого же питання, які Ви вживаєте для того, щоб оцінити питання, поставлені в тестах. Однак хочу сказати, що майже 410 тисяч учасників зовнішнього оцінювання за складання тесту з української мови та літератури отримали більше 124 балів. Тож мабуть справа не у питаннях і не у Григорії Сковороді, а у тому, як учасник тестування знає українську мову та літературу, вміє викласти свою думку та обґрунтувати її.

Шановний Ігоре Леонідович!
Поясніть, будь ласка, за якими показниками вимірюється якість освіти? Якого рівня якості мають набути учні України.
Чому до учнів застосовуються жорсткі правила проведення перевірки знань? Адже, якість освіти від таких заходів не покращується! Якщо я помиляюсь, то поясніть в чому я не правий? Дякую.

Євген
30.05.09 23:50

И.Л. Поняття якості освіти – багатовимірне поняття. На даному етапі ми не ведемо мови про те, щоб знайти якісь універсальні показники для того, щоб цю якість виміряти. Ми виконуємо дещо іншу роботу, яка має зовсім іншу мету та інше призначення. Тому давайте залишимо питання про показники, якими вимірюється якість освіти, дискусійним для науковців, практиків та всіх бажаючих, які хочуть взяти участь у подібних дискусіях.

Жорстка система проведення зовнішнього оцінювання використовується для того, щоб результати були об’єктивними. Думаю, що Ви помиляєтесь, якщо пишете про те, що якість освіти від таких заходів не покращується. Результати зимової сесії 2008 року в університетах (на жаль, ми не маємо ще результатів літньої сесії) свідчать про те, що у тих вищих навчальних закладах, до яких були прийняті студенти з високими результатами зовнішнього оцінювання, значно покращились.

Шановний Ігоре Леонідович!
Скільки коштує отримати заказ на друкування сертифікатів?

Підприємець
31.05.09 00:31

И.Л. Інформація про проведені закупівлі послуг з друкування сертифікатів розміщена на нашому сайті.

Пане Ігорю! Цьогорічна організація процесу тестування (низка нововведень), а особливо зміст тестових завдань - яскравий і, нажаль, ЧЕРГОВИЙ ПРИКЛАД того, як у нашій державі хорошу ідею можна знівелювати і в черговий раз налаштувати громадян проти дій державних посадовців. Не можна за рахунок дітей вирішувати проблеми, які повинна вирішувати держава - боротися з корупцією треба не в такий спосіб і дай Бог, щоб ви, як керівник - це якомога швидше усвідомили.
Мама випускника
31.05.09 14:32

И.Л. Дякую за запитання. Очевидно, Ваша дитина не змогла успішно скласти тести, і Ваше питання є своєрідною рефлексією на цю ситуацію. Можу порадити лише одне – готуватися до тестування наступного року. Але готуватися, а не шукати шлях, як отримати результат по-іншому.

Уважаемый Игорь Леонидович!
Подскажиете пожалуйста:
1. Почему с сайта http://testportal.gov.ua/ удалены результаты тестирования за 2008 год?
2. Будут ли опубликованы результаты тесирования за 2009 год?


31.05.09 21:02

И.Л. На жаль, наш сайт не може розмістити всю інформацію, яка там могла б бути. На нього щодня заходять від 600 тис. до 1,2 млн. Відвідувачів. Ми навіть вимушені були тимчасово закрити форум, тому що практично технічно неможливо підтримати дієздатність сайту в таких умовах. Якщо Ви не знаєте, то хочу Вам сказати, що на сайті розміщені результати кожного учасника із усіх предметів. Це значно ускладнює роботу сайту, і саме тому ми вимушені були зняти результати 2008 року. Результати 2009 року будуть розміщені на сайті, коли будуть отримані і узагальнені.

Шановний профессоре, Ігоре Леонідовичу!
А Ви не намагалися здати тести за 2009 р. з вказаних шкільних предметів? Скільки балів набрали - 130-140? А Ваші заступники - 120-130? Впевнений (вони самі говорили) - не більше.Чому для тестування взяті питання із підручників з історії за якими діти в багатьох школах Украни не навчалися? Чому із запровадженої Вами системи освіти дивуються та сміються науковці і політики Франції, Італії, Іспанії, Австрії, США та ряду інших країн? Почитайте про це їх переодику та інтернет-сайти. Я не знаю жодного учня та їх батьків, жодного викладача школи чи вищого навчального закладу, або їх керівників, хто схвально відноситься до запровадженого тестування.

Олег
01.06.09 00:09

И.Л. Кожен має займатись тією справою, яка призначена для нього чи він обрав її для себе. Я не складав і не збираюся складати тести за курс загальноосвітньої школи, яку закінчив більше 30 років тому. Не раджу робити цього і тим, для кого ця проблема не є проблемою сьогодення.

Був би дуже вдячний Вам, якби Ви передали до нашого центру інформацію про те, як "дивуються та сміються науковці і політики" тих країн, які Ви назвали. Навздогін ми Вам надішлемо адреси батьків, шкіл, вищих навчальних закладів, хто схвально відноситься до запровадження тестування.

Уважаемый Игорь Леонидович!
Сейчас происходит переход на тестовую основу проверки знаний. Из-за этого утрачивается возможность формировать у студентов и учеников гибкое креативное мышление. Ведь им предлагается всего лишь выбрать букву или вариант, это шаг назад! Может быть, есть смысл отказаться от таких "нововведений" и вернуться к тому лучшему, что было в советском образовании?

Дмитрий
01.06.09 08:16

И.Л. Шановний Дмитре, Ви маєте досить примітивне уявлення про тестування, і саме цим, очевидно, пояснюється Ваше питання. Відсутність у людини креативного мислення не дасть їй можливість скласти тест. Для того, щоб вибрати букву або варіант, над питання треба добре подумати, зробити аналіз, порівняння, вибудувати певний логічний ланцюг, і лише в цьому випадку можна прийти до правильної відповіді. Дуже характерний у цьому контексті є третє питання цьогорічного тесту з історії України, яке сьогодні всі гостро критикують. Якщо уважно вчитатися у його зміст і спробувати на нього відповісти, то, незважаючи на його, на перший погляд, простоту і доступність, це виявиться занадто проблемно.

До речі, у радянській системі освіти до середини 30 років тестування використовувалось дуже широко і ефективно. В середині 30-х років воно було оголошене поза межами комуністичної системи освіти, на чому остання чимало втратила.

Шановний Ігоре Леонідовичу!
Поясніть мені, як може відповисти абітуріент? Вже дучі в машині на тестування, питає вчителя формулу, вона замислюється, потім каже зараз не можу відповвісти. Все важко запам`ятати. Як же абітурієнту бути? Моя онука була учасницею багатьох олимпіад, всі журі йшли з сумками словників і довідників перевіряти роботи. То хто навчає наших дітей? На олімпіаді керівник методоб`єднання, вчитель вищої категорії ДО НЕСХОЧУ виправляє на ДОНЕСХОЧУ. Це моя приятелька часто зверталися до неї, вбільшісті відповідь: "зараз подивлюсь в словник, або довідник". Хто вчить наших дітей? За хабарі мовчу "не пійманій не злодій"! З повагою до вас! Дякую!

Ірина
01.06.09 08:50

И.Л. Шановна пані Ірино, це питання мене схвилювало чи не найбільше. На жаль, маю констатувати те, що рівень професійної підготовки учителів значно впав. Тут є багато причин, в тому числі одна з них та, що абітурієнтами педагогічних вузів останні 10 років, як правило, ставали ті, хто не зміг вступити до іншого "вишу". Але одне із позитивних запроваджень системи зовнішнього оцінювання є те, що батьки сьогодні можуть відверто сказати вчителю про те, навчив він чи не навчив дитину. І хоча не лише вчитель винуватий у тому, що конкретний учень погано знає чи не знає, але він міг зробити чимало для того, щоб ситуація була іншою. Проблема дійсно дуже серйозна, і вирішуватиметься вона надзвичайно складно. Але я оптиміст і думаю, що вирішення цієї проблеми буде.

Чи зможете Ви надалі забезпечити жорсткіше дотримання правила, згідно якого спостерігачі не знають своїх аудиторій до дня проведення тесту? Адже з метою економії коштів все частіше спостерігачами стають свої вчителі, що дозволяє укладати певні домовленості. Ретельніше слід поставити контроль за закриванням пакету в аудиторії після тестування.
Марія Іванівна
01.06.09 08:56

И.Л. Дякую за запитання, Маріє Іванівно. Ми цю проблему знаємо і намагаємось її вирішити. Але вимушений констатувати, що рівень моралі багатьох наших учителів, в тому числі і тих, які були залучені до проведення зовнішнього оцінювання, він викликає певні сумніви. Мені прикро про це говорити, але цього року ми виявляли дуже багато фактів, коли вчителі нехтували як своїм професійним обов’язком, так і елементарними моральними нормами. Враховуючи те, що біля кожного педагога контролера не поставиш, ми наступного року запропонуємо дещо іншу технологію проведення оцінювання, яка зменшить кількість подібних ризиків. Будемо сподіватись, що нам вдасться це зробити.

Добрый день! Подскажите пожалуйста, если выпускник набрал по тесту 124 балла, этот сертификат можно считать конкурентоспособным и подавать его в вуз? Спасибо
Ирина
01.06.09 09:50

И.Л. Так, можна.

Игорь Леонидович, здравствуйте! Вы не пробовали провести пробный тест, где в роли тестируемых будут преподаватели средних школ, попробуйте, вы будете шокированы.
Галина
01.06.09 11:06

И.Л. Дякую за запитання. На жаль, я погоджуюся з Вашим висновком, і думаю, що найближчими роками тестування буде однією із складових професійної атестації педагогічних кадрів.

Уважаемый Игорь Леонидович!
1. Уточние, пожалуйста, почему с сайта http://www.testportal.gov.ua/index.php/text/statistik/ удалена полная статистическая информация о результатах тестирования по всей территории Украины, в разрезе населенных пунктов и школ?
2.Будет ли опубликована и находиться в ПУБЛИЧНОМ ОТКРЫТОМ ДОСТУПЕ аналогичная информация по результатам тестирования 2009 года?
Спасибо.

Александ Евгеньевич
31.05.09 21:12


Добрий день! У мене таке питання, а як бути тим учням, що навчаються у звичайних школах, я вже мовчу про сільську місцевість. Адже рівень знань таких учнів, я думаю, що Ви зі мною погодитесь, дуже відрізняється!?
Катерина
01.06.09 13:38


Добрий день! Скажіть, будь-ласка, хто комплектував питання для незалежного оцінювання? За якими критеріями обиралися ці люди? Дякую.
Марина
01.06.09 13:47


Уважаемый Игорь Леонидович, будет ли в нынешнем и будущем году конкурс в вузы более низким из-за демографического "провала" 1992-1993 годов? И будет ли в связи с этим снижены минимальные проходные баллы?
Людмила
01.06.09 14:15


Зачем вы развалили систему образования в Украине? Зачем вы обманули детей? (На те лучшие специальности, которые ранее составляли гордость и цвет современной Украины, в прошлом году пришли люди с высокими балами, но абсолютно не подготовленные и не мотивированные к работе по такой специальности (например, программист). В результате их просто отчисляют по результатам ближайшей сессии, а учить остальных просто не видят смысла - студенты не самомотивированны по специальности.)
Владимир
01.06.09 14:17

        Следующие >



Анонсы Пресс-центра
18 июня состоится Интернет-конференция Вадима Пушкарева, Председателя правления "ВТБ Банка" (Украина) на тему: "Посткризисный банковский бизнес: новые реалии?"
18 июня состоится Интернет-конференция Сергея Слободянюка, первого заместителя начальника КП "Киевское городское бюро технической инвентаризации и регистрации права собственности на объекты недвижимого имущества" и Наталии Доценко-Белоус, адвоката ЮФ "Василь Кисиль и Партнеры"
 

Интернет-конференции
18.06.10Вадим Пушкарев
18.06.10Сергей Слободянюк и Наталия Доценко-Белоус
14.06.10Михаил Бродский
11.06.10Анатолий Максюта

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда