This version of the page http://apitu.org.ua/free-trade-zones (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-06-06. The original page over time could change.
Митниця, зони вільної торгівлі | Асоціація підприємств інформаційних технологій України

Митниця, зони вільної торгівлі

Робочі наради стосовно технічного регулювання, податкової та митної систем

31 травня відбулося 3 робочі наради Віце-прем’єр-міністра Тігіпка Сергія Леонідовича та Ради підприємців. Перший форум стосувався технічного регулювання. На даній нараді обговорювалося прийняття законів «Про ринковий нагляді та контроль продукції», «Про загальну безпечність продукції», а також «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стандартизації та обов’язкової сертифікації)». Дана зустріч проходила за участі представників міністерств та відомств, а також громадської ради при Кабінеті Міністрів. Віце-прем’єром були дані робочі доручення по прискоренню роботи та доопрацюванню проектів законів з метою їх подання у Верховну раду та розгляду в пріоритетному порядку. На нараді розглядалися питання узгоджених дій влади та бізнесу при умовах роботи в режимі вільної торгівлі з ЄС.

Питання до наради з митних питань за участю Віце-прем'єр-міністра України Сергія Тігіпка

До уваги осіб, відповідальних за питання ЗЕД

21 травня генеральний директор АПІТУ взяв участь у засіданні Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України за участю Віце-прем'єр-міністра С. Тігіпка. На засіданні в основному розглядалися питання удосконалення законодавства про спрощену систему оподаткування. Прийнято рішення провести на цьому тижні окрему нараду у С. Тігіпка для розгляду митних питань. АПІТУ запропонувала наступні питання до цієї наради:

1) Визначення митної вартості.

Держмитслужба за 4 місяці 2010 на 37% збільшила збори до бюджету, але на 30% відстає від визначених Мінфіном планів. Для виконання планів зі збору ПДВ митниця піднімає митну вартість для всіх імпортерів і всіх товарів. При цьому ігноруються представлені експортні декларації країни відправлення, ігнорується ціна, завірена ТПП країни відправлення, вимагаються калькуляції виробника, які у цього виробника є комерційною таємницею. Асоціація готова надати конкретні документи, які стосуються імпорту по прямих контрактах з виробником у Німеччині.

2) Застаріла класифікація товарів.

Селекторна нарада в Держмитслужбі

12 травня в Держмитслужбі відбулась селекторна нарада, яку проводив Перший заступник Голови Державної митної служби України Гутник Анатолій Євгенович. В нараді взяв участь генеральний директор АПІТУ Ю. Пероганич.

А. Є. Гутник повідомив, що Держмитслужба визначила три стратегічні напрями своєї роботи:
1. Забезпечення достовірності декларування.
2. Уніфікація роботи митних органів на всій території України.
3. Підвищення відповідальності митників за вчинення службових правопорушень.

Завдяки цим заходам за 4 місяці 2010 до державного бюджету надійшло 23,9 млрд. грн., що на 37% більше ніж за січень-квітень 2009.

Держмитслужба вдосконалює критерії віднесення підприємств до "білих" і "зелених" списків. Сьогодні у "білих" списках 325, а в "зелених" 118 підприємств.

Селекторна нарада з проблемних питань в галузі митної справи 12 травня о 12-00

12 травня о 12-00 керівництво Держмитслужби України проводить селекторну нараду за участю Громадських рад. Передбачається участь керівників митних органів та Громадських рад при них, а також Громадської ради при ДМСУ. На нараді обговорюватимуться проблемні питання в галузі митної справи, що на даний час викликають занепокоєння бізнесу та митників.

На нараду запрошений генеральний директор АПІТУ Ю. Пероганич.

При наявності проблемних питань, які слід підняти на вказаній нараді, просимо надати відповідну інформацію до офісу АПІТУ до 14-30 11 травня 2010 року.

Лист ДМСУ: обов’язковість зазначення інформації щодо типів товарів, які розроблені у минулих роках, у графі 31 ВМД

Держмитслужба в листі № 11/2-10.16/3854-ЕП від 27 квітня 2010 вказала на необхідність обов'язкового декларування і документального підтвердження інформації про те, що товари, які ввозяться на територію України, не є принципово новими розробками в поточному році.

Для контролю правильності визначення митної вартості товарів, що ввозяться згадана інформація повинна вказуватися в графі 31 вантажної митної декларації (ВМД).

Документами, що підтверджують факт розробки у попередні роки товарів, які продовжують вироблятися в поточний період, можуть бути: сертифікати відповідності, видані в попередні роки; інші документи, в яких вказані типи або модельні ряди товарів; доповнення до контрактів; листи від виробників і відправників. Перелік не вичерпний.

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН

АПІТУ на семінарі "Процедури прийняття попередніх рішень та адміністративного оскарження рішень митних органів"

30 березня 2010 р. відбувся семінар на тему „Процедури прийняття попередніх рішень та адміністративного оскарження рішень митних органів”, який був організований USAID|ЛІНК „Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність” спільно з Державною митною службою України.

Під час проведення семінару експерт з митних питань проекту пан Брайан О’Шиа розповів учасникам про міжнародну практику (СОТ/Кіотська Конвенція та ін.) застосування попередніх рішень та адміністративних оскаржень, а також були висвітлив ті зобов’язання та рекомендації, які повинна робити митниця при застосуванні попередніх митних рішень.

Представник Державної митної служби України розповів про український досвід та реалії здійснення процедури прийняття попередніх рішень та озвучив статистику видачі подібних рішень.

На семінарі від АПІТУ була присутня юрист Ксенія Губенко.

Щодо здійснення митного оформлення імпортних товарів у тарі i пакувальних матеріалах

Листом Держмитслужби № 11/3-10.10/266-ЕП від 15.01.2010 р.
зупинено дію наказу Міністерства економіки України, Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України від 30.07.09 № 789/414/709 "Про затвердження Порядку здійснення митного оформлення імпортних товарів у тарі i пакувальних матеріалах".

У зв’язку з цим та з урахуванням роз’яснень Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, наданих територіальним органам та спеціальним підрозділам Мінприроди листом від 14.01.10 № 229/19/10-10, з метою недопущення зриву митними органами виконання розпису доходної частини Державного бюджету України, митне оформлення товарів здійснювати без врахування норм вищезазначеного Порядку.

Держмитслужба зупиняє дію листа від 21.08.09 № 11/1-10.10/8065-ЕП.

В Мінекономіки обговорять окремі аспекти створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС

5 жовтня розпочнеться черговий раунд переговорів між Україною та ЄС щодо створення зони вільної торгівлі. Міністерство економіки запрошує взяти участь у обміні думками, щодо окремих аспектів переговорного процесу під час консультацій, які відбудуться 11 вересня 2009 року о 15 годині в приміщенні Мінекономіки (Львівська пл. 8, к . 904)

Під час заходу присутні будуть ознайомлені з основними результатами сьомого раунду переговорів, а також відбудеться обмін думками щодо подальших кроків Української сторони в згаданому переговорному процесі.

Для участі у консультаціях реєструйтеся до 14 години 9 вересня 2009 р. у електронному вигляді за адресою: lawyerapitu.org.ua

Спрощено імпорт блоків живлення для комп'ютерів.

Кабінет Міністрів України прийняв Постанову „Про визнання таким, що втратив чинність, пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1998 р. № 1094 „Про державну експертизу з енергозбереження”. Зазначений пункт передбачав здійснення митного оформлення продукції за наявності позитивного висновку експертизи з енергозбереження документації на придбані енергоємну техніку, технології та матеріали відповідно до переліку, затвердженого Державним комітетом з енергозбереження.

Відміна цієї норми спростила процедури регулювання митного оформлення блоків живлення для комп'ютерів, що ввозяться на митну територію України.

Громадські слухання з питань митного оформлення

12 березня 2009 року у приміщенні клубу Кабінету Міністрів України відбулися громадські слухання з питань митного оформлення товарів, організовані спільно Радою підприємців при Кабінеті Міністрів України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва та Державною митною службою України.

В засіданні прийняли участь Голова ДМСУ Макаренко А.В., голова Деркомпідприємництва Кужель О.В. та голова Ради підприємців при КМУ Продан О.П. АПІТУ була представлена генеральним директором Ю. Пероганичем та юристом В. Шидлик.

На засіданні обговорювалися актуальні проблеми, які виникають у суб’єктів підприємницької діяльності при митному оформленні товарів. Учасники громадських слухань зазначили, що реалізація процедур митного оформлення в Україні є однією з найбільш обтяжливих у Європі, що призвело до втрати транзитної привабливості країни.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • далі ›
  • в кінець »