Рассылки по e-mail RSS-экспорт Карта портала
Реклама Контакты Системы ЛІГА:ЗАКОН

Интернет-конференция

Главная страница | О Пресс-Центре | События | Интернет-конференции | Видео | Фотогалерея | Заявка

24 ноября 2009 г., 11:00

Интернет-конференция
Владимира Огрызко

первого заместителя секретаря СНБОУ, экс-министра иностранных дел Украины
на тему:
"Подготовка соглашения об ассоциации Украина – ЕС. Проведение саммита в декабре этого года".

Огрызко Владимир Станиславович родился в Киеве. В 1978 году окончил Киевский государственный университет им.Т.Шевченко специалистом по международным отношениям, референтом-переводчиком (с немецкого языка). Кандидат исторических наук.

В Министерстве иностранных дел (сперва УССР, затем - независимой Украины) - с 1978 года. Первая должность В.Огрызко во внешнеполитическом ведомстве - атташе отдела печати, ее он получил сразу по окончании вуза. Затем были срочная служба в Советской Армии, должности третьего и второго секретаря отдела печати МИД УССР, советника отдела главного советника, советника отдела политического анализа и координирования МИД уже пост-советской Украины.

В 1996 году В.Огрызко присвоен ранг Чрезвычайного и Полномочного Посла Украины. С 1992 по 1996 гг. он работал советником посольств Украины в ФРГ и Австрии. Следующие три года руководил Управлением внешней политики, Главным управлением по вопросам внешнеполитической деятельности Администрации Президента Украины.

В 1999-2004 гг. - Чрезвычайный и Полномочный Посол Украины в Республике Австрия и постоянный представитель Украины при международных организациях в Вене. Еще полгода - Посол по особым поручениям МИД Украины. С февраля 2005-го - первый заместитель "оранжевого" Министра иностранных дел Бориса Тарасюка.

18 декабря 2007-го назначен на пост Министра иностранных дел Украины в коалиционном правительстве Юлии Тимошенко. 3 марта 2009 года уволен Верховной Радой.

17 марта 2009-го назначен Президентом В.Ющенко на пост первого заместителя Секретаря Совета национальной безопасности и обороны Украины Раисы Богатыревой.

В феврале 2007-го, комментируя возможность назначения В.Огрызко на пост главы МИД (вместо ушедшего в отставку Б.Тарасюка, оказавшегося на острие конфликта с руководством правящей коалиции и лично Премьером Виктором Януковичем), экс-спикер Верховной Рады Владимир Литвин назвал его кандидатуру наиболее "проходимой" через процедуру голосования в парламенте и самой "комфортной" для Президента Виктора Ющенко. При этом политик отметил: "Огрызко и Тарасюк - это сиамские близнецы, я думаю, внешняя политика Украины после замены Министра не изменится". И предположил, что Б.Тарасюк попытается и в дальнейшем оказывать влияние на деятельность внешнеполитического ведомства, но, скорее всего, В.Огрызко попробует стать самостоятельной политической фигурой.

Тогда на стадии "предварительных смотрин" о готовности поддержать кандидатуру первого зама Б.Тарасюка заявил даже заклятый оппонент бывшего главы МИД и Президента В.Ющенко - В.Янукович. Причем несмотря на жесткую позицию кандидата по отношению к России в споре вокруг украинских маяков (в январе 2006-го) и лояльное отношение к своему шефу во время его противостояния с правящей коалицией. Тем не менее прозвучавшие обещания нескольких авторитетных "антикризисников" реализованы не были. В.Ющенко дважды вносил кандидатуру В.Огрызко на голосование парламента, и дважды коалиционное большинство ее проваливало. В итоге компромиссной фигурой на посту Министра иностранных дел оказался первый замглавы Секретариата Президента Арсений Яценюк.

Уже после досрочных парламентских выборов новая коалиция в составе НУНС и БЮТ кандидатуру человека Президента и прозападника, выступающего за активные темпы интеграции Украины в Евросоюз и НАТО, поддержала. При этом в новом правительстве была введена должность Вице-премьера по вопросам внешней политики, которая досталась "бютовцу" Григорию Немыре. Последнего наблюдатели сразу же окрестили эдаким министром иностранных дел Юлии Тимошенко, в числе основных задач которого - не допустить того, чтобы все основные внешнеполитические инициативы пребывали в монопольном ведении В.Ющенко.

Дипломат женат, у него есть сын и две дочери.

Хотите пообщаться с В.Огрызко и узнать больше об известном политике, его деятельности, а также о подготовке и проведении саммита Украина-ЕС?

Досье на Владимира Огрызко читайте в проекте ЛІГА:Досье >>>

Мені, як завжди, було приємно спілкуватися з читачами вашого сайту. Мені сподобалися насамперед ваші гострі і не завжди, може, позитивні стосовно мене запитання. Але я думаю, я з вами був достатньо відвертим, щоб ви зрозуміли, що я маю позицію і безвідносно політичних змін буду дотримуватися їх і далі. Чого і вам бажаю.

Фоторепортаж>>


Вопросы:
 

Уважаемый Владимир Станиславович!

Скажите, пожалуйста, почему, по Вашему мнению, в период президентства Виктора Ющенко отношения между Украиной и Россией были столь острыми и неконструктивными?

А также, какова сейчас Ваша оценка решения ситуации вокруг раздела спорного шельфа между Украиной и Румынией?

С искренним уважением,

Александр Кава, глава Центр политического и экономического анализа
20.11.09 17:47

В.О. Мені дуже приємно бути сьогодні на нашій, так би мовити, прямій лінії. Я завжди радий спілкуватися напряму з журналістами, експертами, і хотів би, щоб наша дискусія була відвертою. Єдине уточнення і застереження – за 33 роки роботи в дипломатії дипломатія навчила мене одному принципу, і він називається принцип взаємності. Отже, питання, які, на мою думку, будуть не зовсім етичними, залишаться без відповіді.


Я хотів би почати тему відносин з Росією з однієї простої тези. Україна і Росія за останні п’ять років розійшлися в своїй світоглядній позиції. Після помаранчевої революції українське суспільство серйозно змінилось. Ми стали іншими, ми стали вільними, ми відчули, що значить бути європейською нацією. На жаль, цього не сталося в Росії, там головними в суспільному розвитку залишаються принципи, які важко назвати демократичними. Звідси різні підходи обох країн до ключових питань як взаємних відносин, так і відносин з іншими країнами. Наші суспільні цінності сьогодні більшою мірою співпадають з тими, що є в країнах Європейського Союзу. Це принципи демократії. Тому об’єктивним є наш рух на вступ до Європейського Союзу і до НАТО. І на цьому шляху ми зробили саме за часів президентства Ющенка величезні кроки вперед. І це об’єктивні речі.

Разом з тим, Президент Ющенко ніколи не ставив під сумнів необхідність найкращих відносин з Росією. Його перший візит відбувся саме в Російську Федерацію. За його ініціативи була створена українсько-російська міждержавна комісія, яка охопила найважливіші сфери нашого співробітництва. І не вина Ющенка, що на його протягнуту руку ми такої самої відповіді, на жаль, не отримали. Згадайте останні приклади. Скільки разів Ющенко пропонував зустрітися Медвєдєву? Але, на жаль, жодної позитивної відповіді він не отримав. Тому звинувачувати його, як Ви пишете, в гострих стосунках насправді не можна. Він за найкращі стосунки з Росією, але вони мають бути рівноправними. Росія має поважати право нашого вибору. На іншій основі будувати рівноправні відносини неможливо. І іншої основи у наших відносинах, власне, і не буде.

Тому висновок один: чим швидше Росія перетвориться в демократичну і ліберальну державу, тим швидше поліпшаться наші відносини. Інший варіант 0 це відносини суверена і васала, але на такі, я думаю, ніхто з українських політиків не піде. Росія змінюється, і я думаю, що час позитивних відносин не за горами.

Стосовно другої частини Вашого питання. Власне, у нас немає територіальних спорів з Румунією. Міжнародний суд в Гаазі поставив крапку в питанні делімітації морських просторів і континентального шельфу. Таким чином, питання про територіальне розмежування з Румунією з порядку денного зняті. Є всі підстави для того, щоб відносини України з Румунією були добросусідськими, взаємовигідними, на що, власне, і орієнтована українська зовнішня політика.

Добрый день! Посоветуйте где можно выучить в Киеве хорошо английский язык? И как поддерживать уровень, если нет языковой практики?
Cветлана
20.11.09 18:16

В.О. Світлано, я Вам пораджу звернутися в Київський університет ім.Шевченка, там немало спеціалістів з іноземної мови, які Вам підкажуть, як краще свої знання удосконалити і утримувати їх у належному рівні.

Владимир Станиславович! То, что Вы убеждённый сторонник нашего президента и рвёте за него рубаху на груди, что несколько не вяжется с Вашим образованием и трудовой биографией, видно всем. У меня к Вам 2 вопроса:

1.Почему, спустя 2 года после нашей победы на Майдане, Европа, да и весь мир охладели к нашему президенту? Не в том ли причина, что его морализаторство и завышенная самооценка очень плохо скрывают отсутствие у него качеств, необходимых для лидера нации. Только не перечисляйте его пустые визиты, которые имеют значение лишь для протокольной службы.

2.Скажите, пожалуйста, какая польза Украине от громоздкой структуры СНБО, в которой собраны, в большинстве своём, случайные люди: два медицинских работника, пропойца-неудачник из СБУ, косноязычный и весьма посредственный и неудавшийся юрист из Харькова. Вы их усиливаете или заменяете. Только не говорите, что у них "державныцькый пидхид до проблэм сьогодэння" и они очень нужны нашему государству. Мы что, без СНБО в таком составе погибли бы? Спасибо!

Кроф
20.11.09 19:14

В.О. Ну, не знаю, хто такий пан Кроф, але відчуваю, що у нього є трохи злості на сучасну владу. Я ніколи не рвав, як Ви пишете, "рубаху на груди", а те, що у мене непогана освіта і трудова біографія, то я цим пишаюсь.

Щодо твердження, що "к Президенту охладели" – немає в цьому жодної правди. Іноземні лідери, насамперед, за Президентом бачать країну. І, як Ви кажете, "охладеть" до такої країни, як Україна – це значить бути не дуже відповідальним європейським чи світовим політиком. Україна надто важлива для Європи та світу, щоб її списати з рахунку. І те, що ми сьогодні за крок до підписання угоди про асоціацію з ЄС, те, що ми суттєво наблизилися до практичної роботи з НАТО, а це якраз дві організації, які об’єднують найсильніші країни світу, свідчить про те, що ні про яке охолодження мови йти не може.

РНБО є конституційним органом. Його функція полягає в підготовці засідань Ради національної безпеки і оборони, порядок денний яких визначає Президент, аналіз викликів і загроз для державності, підготовка відповідних пропозицій керівництву держави, і контроль за виконанням указів Президента. Мені не здається, що структура РНБО, як Ви пишете, є громіздкою, мені вона здається адекватною тим завданням, які поставлені перед цим дуже серйозним і важливим органом. Як на мене, хоч я і працюю там зовсім недовго, свої конституційні повноваження цей орган виконує належним чином.

Как Вы относитесь к нардепу В. Киселеву, ведь именно по его законопроекту Вас уволили с должности министра иностранных дел Украины?
Тарас
20.11.09 19:43

В.О. Моє ставлення до пана Кисельова – ніяке, як і до багатьох його колег по партії. Бо для них державницька позиція нічого не значить. Для багатьох з них головне – власті інтереси і підтанцьовка іншим країнам. Це не моя позиція. Тому нічого дивного в позиції Кисельова для мене немає.

Владимир Станиславович! Скажите, почему пять лет руководства оранжевых во внешней политике оказались провальными?
2.Первый американский проект ГУАМ оказался мертворожденным, а за ним и другие также оказались мертворожденным. Сейчас создается еще один проект политическая ассоциация Украина - ЕС из которого ЕС уже выбросила пункт о свободной торговле. Я думаю, что этот проект тоже мертворожденным, так как политический лидер ЕС Хавьеро Салана недавно сказал, что он не видит Украину в ЕС даже в обозримом будущем, а это как минимум 100 лет. ВОПРОС: почему Оранжевая власть продолжает рожать заведомо мертвые проекты? Может все зависит от того какая власть их рожает.

Ефим
21.11.09 17:31

В.О. Не можу з Вами погодитись і відчуваю певну заданість двох Ваших питань. Про наші стосунки з ЄС і НАТО сказав трохи вище, і вважаю, що це успіх, тому що і ЄС, і НАТО потрібно нам з Вами – нормальним українським громадянам.

Поясню, чому. Тому що ЄС - це реформи в економіці і соціальній сфері, а НАТО - це реформи в військовій і політичній сферах. Я хочу, щоб Ви, - як і всі ми, українські громадяни, - жили так, як сьогодні живуть поляки, чи словаки, чи чехи.

На початку 90-х я особисто бачив у Львові поляків, які скуповували українські електропраски. А сьогодні ВВП Польщі значно більше, ніж українське. Знаєте, чому? Тому що поляки для себе на початку 90-х чітко вирішили: вони будуть членами ЄС і НАТО. І цей складний шлях пройшли. І ми пройдемо. Я Вас запевняю, це буде в інтересах українських громадян. Тому що ми достойні того, щоб жити по-українськи, а не по-азіатськи.

Щодо ГУАМ, після Батумського саміту, який відбувся минулого року, визначено дуже реальні напрямки нашої співпраці. Ідеться про енергетику, транспортне сполучення, перехід до зони вільної торгівлі і, безумовно, співробітництво в гуманітарній сфері. Вперше в Україні розміщено штаб-квартиру ГУАМ. Зараз опрацьовуються конкретні проекти по цих напрямках, і вони вже дають результати. Не згадаю зараз точної цифри, але товарообіг мідж країнами ГУАМ за останні роки збільшився на порядок. А тим, хто апріорі не сприймає якісь організації, де не бере участь Росія, можу сказати, що це не дуже конструктивна позиція. Країни мають право на свій вибір.

Добрый день!
Объясните, пожалуйста, Вашу непреклонную позицию на отдаление от России. Прослеживается, я бы сказал , некоторая нарочитость. Только ЕС и НАТО, но только не Россия. Хотя, если быть объективным, с Россией Украину многое связывает: общая история, родственные связи, культура и т.д. Но, в первую очередь, конечно, взаимовыгодные экономические связи. Разве нельзя быть и с Европой и с Россией? Где Ваш прагматизм и отстаивание интересов всех украинцев, а не только западной его части? Нахождение выгодного для Украины компромисса в этом вопросе может объединить ее западную и восточную части.

Владимир
21.11.09 17:56

В.О. Дякую за запитання. Розумне і справедливе. Так само буду з Вами максимально відвертим.

Скажу Вам, що я народився в Києві, і для мене немає поділу на Захід і Схід. Я 33 роки в дипломатії, і служу саме українській державі. На будь-яких посадах, які я обіймав. І тому в мене немає апріорі будь-якої упередженості стосовно тієї чи іншої країни чи організації. Моїм пріоритетом завжди був національний інтерес. Я ніколи не був в бізнесі, завжди займався державною справою. Саме тому я аналізую все з позиції національних інтересів. Як уже говорив, сьогодні, на моє глибоке переконання, наш інтерес лежить в площині приєднання до найбільш ефективних та успішних утворень, якими є ЄС і НАТО. Тому що люди там живуть краще, і вони захищені краще.

Ну, один приклад. ВВП в Німеччині більше 40 тисяч доларів на душу населення, у Люксембурзі – близько 80, в Росії – 16. Скажіть, що вибирати? Там, де краще – чи там, де гірше? Інший приклад. Зі 160 країн світу за рівнем свободи преси Росія посідає 153-тє. В України, правда, теж не зовсім високе 89-те, але все-таки... То скажіть, що нам вибирати? Але це зовсім не означає, що, як Ви пишете, в моїй позиції прослідуковується "некоторая нарочитость". Це не відповідає дійсності. І під час роботи на посаді першого заступника Міністра, коли я керував переговори по Чорноморському флоту, на посаді Міністра я намагався проводити лінію на збалансованість наших відносин, на врахування інтересів партнерів. Тобто, базувався на чітких основах міжнародного права. Всі інші підходи просто є неперспективними. Ми повинні поважати себе – тоді будуть поважати нас. І це стосується всіх українців, чи то вони живуть на Сході, чи то на Заході. Ми повинні всі усвідомити: ми будемо успішними, коли матимемо одну українську державу.

Уважаемый пан Владимир Станиславович!
СССР дало Вам возожность безОПЛАТНО получить высшее образование, хорошо пристроиться в МИД, начать карьеру, о которой и в шахтах Донецка, и на рудниках Кировоградщины, и в При- и в ЗаКарпатье, - можно только мечтать: Киев, МИД, загранкомандировки, чеки, Берёзки и Каштаны, видеодвойки, дублёнки, ...
Почему же Вы так ненавидите страну и государство, которое Вам дало возможность ВСЁ это получить и пользоваться? Вы алчный человек? Или во время какой-то командировки "туда" Вам было что-то предложено ТАКОЕ, чего Вам не предлагали в родном Отечестве?
Зачем Вы тянете меня и мою семью в НАТО, если ни я, ни моя семья, ни мои близкие, ни мои соседи, МЫ НЕ ХОТИМ (!!!) видеть потных вонючих брезгливых ниггеров с автоматами на моей родной улице, в моём любимом кафе, рядом с собой в кинотеатре, чтобы они чувствовали себя хозяевами в моей родной стране, где я похоронил своих отца и мать, дедов и прадедов, - а я даже боялся бы "съездить" им в морду за оскорбление моей девушки, или за ругань и приставания к моей сестре?
Или Вы только нам, муравьям Украины, рекомендуете спокойно отсмотреть это, а потом идти в суд, который вынесет решение, что мы дураки, а америкосов их послы освободят, и спокойно отправят домой вспоминать героические приключения на Украине.
Вы такой видите Украину? Под башмаком истеричных пьяных и героинящих америкосов?

Панас
22.11.09 13:04

В.О. Про ненависть до колишнього СРСР. Моя бабця отримала 8 років заслання за те, що знала німецьку мову, і через це її звинуватили в тому, що вона німецька шпигунка. Моя мама розповідала мені про Голодомор і про дітей, які валялися узбіч дороги, вже неживі. Мій батько, який закінчив війну у Німеччині, розказував мені про спеціальні загони, які йшли за наступаючими військами, і починали стріляти їм в спину, коли ті зупинялися. Ви думаєте, я буду любити таку країну? Ви думаєте, я буду любити країну, яка збиває мирний літак, а потім каже, що, як писала тоді правда, що він "проследовал в сторону моря"? Думаєте, я буду любити країну, яка згноїла мільйони власних громадян в ГУЛАГах і інших таборах? Таку країну я, безумовно, любити не буду.

Щодо моєї вищої освіти, скажу відверто. В Київський університет я поступив випадково, тому ще не мав батьків-міністрів, членів ЦК і не мав жодного блату, а мав просто бажання вчитися і працювати. Тому бачу українське майбутнє справді європейським, цивілізованим.

А стосовно Ваших, на жаль, мушу сказати, расистських висловлювань про "ниггеров с автоматами на моей родной улице", то раджу Вам прочитати українську Конституцію. Там чітко і ясно написано, що жодної іноземної військової бази після 2017 року в Україні не буде. А от саме до цього часу треба серйозно думати над тим, щоб інші іноземні військовослужбовці справді не ґвалтували українських дівчат, не проводили несанкціоновані військові навчання, і не тягали по Севастополю ракети, які можуть завдати українським громадянам непоправної шкоди.

Так що, пане Панасе, відкрийте очі і подивіться на світ по-новому.

Владимир Станиславович! Менеджер американской фирмы "Бектел" Джон Хигс на мой вопрос, почему нам платят командировочных меньше чем им, он ответил: Мы считаем ваш уровень развития, где-то на уровне Эфиопии. Последние пять лет правления оранжевой власти показали что государство Украина по уровню развития (экономическому интеллектуальному и т.д.) упустилось еще ниже. Может прав был менеджер американской фирмы, и нас, поэтому не хотят принимать в ЕС. Как вы считаете? И второй вопрос: Что мешало президенту и правительству и вам (одна оранжевая команда) поднять уровень развития Украины на более высокий уровень?
Ефим
22.11.09 13:14

В.О. Я вже говорив, що ми за крок до підписання угоди про європейську інтеграцію. Вона по своїй суті – це, я би так назвав, приймальна кімната перед вступом до ЄС. Якщо ми виконаємо все. Що написано в цій угоді, жодних підстав сказати Україні "ні" більше не буде. Вона охоплює дві ключові теми. Перша - політичний блок, який включає в себе власне політичний розвиток нашої системи, реформу галузі юриспруденції, судової системи, міліції, адаптацію українського законодавства до норм ЄС, проведення спільної зовнішньої політики як перспектива, вирішення питань, у тому числі, і візового характеру, і таке інше. Другий важливий блок – економічний. Це угода про зону вільної торгівлі. Фактично реалізація її буде означати, що український ринок стане частиною європейського, а для українських виробників виникнуть нові можливості в рамках великої об’єднаної Європи. Це величезний виклик, бо треба бути конкурентноздатним, але і величезний шанс. Він дає нашій економіці і можливість піднятися на світовий рівень. Тому, мабуть, неправильно казати, що нас не хочуть приймати в ЄС. Просто для того, щоб вступити в ЄС, треба виконати певні зобов’язання. Угода з ЄС нам як раз в цьому серйозно допоможе.

Щодо другої частини запитання – я Вас просто відсилаю до тих цифр, які вчора навів Ющенко під час презентації передвиборчої програми, маю на увазі рівень розвитку, іноземні інвестиції і так далі. Це об’єктивні речі. Просто треба їх адекватно оцінювати.

Владимир Станиславович вы были членом КПСС?
Сергей
22.11.09 18:50

В.О. Так, був. І поясню, чому. Колись в Німеччині було таке поняття, як "запрет на профессию". Так от, в СРСР було те ж саме. Для того, щоб зайняти якусь позицію в державному апараті, без членства КПРС про це можна було забути. Мені порекомендували працювати в МЗС, ну а далі все відбувалося за тодішніми правилами.

Есть ли у вас совесть и честь? Если есть, почему вы так считаете?
ДОК
22.11.09 23:16

В.О. Дуже філософське питання, і якщо я на нього почну так само філософськи відповідати, займе багато часу. Приходьте в гості, поспілкуємось.

Владимир Станиславович, почему вы, и многие ваши братья-коллеги, патриоты Украины, называете страны на западе и центре континента, на котором мы находимся, усреднено - Европой? Вы ведь знаете золотое правило - разделяй и властвуй. Не стоит называть их Европой, тем самым, усиливая, упрочняя их позиции. Европы нет, есть отдельные государства, с которыми нам нужны взаимовыгодные экономические отношения. Зачем нам, к примеру, безвизовый режим с Португалией, замызганной Испанией, обкуренной Голландией? С Германией, Францией, Великобританией - да. Уважения устроившим 2 мировые войны, еще до недавно нецивилизованным варварским странам - нет. Они далеко не Ангелы, не стоит перед ними ползать на пузе. Не будьте пятой европейской колонной.
Сашок
23.11.09 05:48

В.О. Ще раз хочу наголосити: ні про яке "повзання на пузі" не йдеться. Йдеться про те, що ми вибираємо найкращу формулу для свого суспільного розвитку. Я з Вами згоден, нам потрібні гарні стосунки, справді, з усіма країнами, в тому числі з тими, які об’єдналися в Європейський Союз. Але нам так само треба мати гарні стосунки і з самим Європейським Союзом. Зараз, коли ЄС набуває вигляду квазі-держави, ми, безумовно, зацікавлені в тому, щоб мати з Європейським Союзом як з інституцією гарні стосунки. Але ще раз наголошую: це наш прагматичний вибір, тому що сьогодні там справді краще.

Добрый день Владимир Станиславович!
Не доросли умом до Вас нынешние т.н. "народные" депутаты, а жаль, что вы не министр иностранных дел. Хотелось бы узнать Ваш прогноз по поводу президентских выборов?
И расскажите, как решается вопрос в мире относительно сохранения природных ресурсов Земли и экологии в частности. И штрафуют ли в Европе за вырубку дерева перед офисом, лишь только потому, что не видно вывески офиса. К сожалению, штат государственных чиновников раздут, а конкретно по настоящему экологией никто не занимается. Ваше видение данной проблемы и как в Австрии и вообще в Европе защищают деревья. Ведь, как известно, почва земной коры держится на деревьях и их структуре, почему бы не брикетировать и вывозить листву из городов, например в Африку (а мы сжигаем и повторно травим себя...). Ведь все плоды природы нашей планеты надо беречь. Всё исследуем и исследуем Космос, а хозяевами на своей Земле не являемся. Хотелось бы услышать Ваше мнение.

Ирина
23.11.09 09:40

В.О. Дякую за запитання. Ви попали в точку. Ми справді ще далекі від розуміння тих загроз, які самі для себе створюємо, наступаючи на природу. Я попрацював за кордоном не один рік і можу підтвердити Ваші слова про те, що для того, щоб вирубати дерево в будь-якій європейській країні, треба отримати дозвіл. А отримати його ой, як нелегко! Тому що люди зрозуміли: знищуючи природу, вони знищують самих себе.

Тому невипадково Президент Ющенко на останній сесії Генасамблеї ООН виступив з ініціативою створення Екологічної конституції Землі. Це щось на зразок статуту ООН, тільки в екологічній сфері. Це має бути переліком обов’язкових для всіх правил поведінки, інакше ми вже дуже скоро, або наші з Вами діти, почнуть відчувати, що таке екологічна катастрофа.

Мені приємно, що в Україні з’являються громадські організації, - думаю, Ви належите до однієї з них, - які починають голосно вимагати від влади захисту природи. Не всі чиновники це вже розуміють, але рух в правильному напрямку все одно є. Тому повністю розділяю Вашу занепокоєність і висловлюю підтримку Вашій правильній громадянській позиції.

Владимир Станиславович, по роду Вашей деятельности Вы не можете не знать тонкостей "дела участка автодороги в Паланке" и договоренностей на этот счет с властями Молдовы. Как Вы видите разрешение этого конфликта? В чем возможен компромисс, ведь, в доп.протоколе четко записано, что "участок является собственностью Украины на ТЕРРИТОРИИ Молдовы". То есть, ставить под сомнение принадлежность Молдове земли под автодорогой как-то неловко, что ли?
Александр
23.11.09 11:11

В.О. Ми виходимо з того, що після формування нової влади в Молдові зможемо максимально швидко врегулювати всі питання, які ще стоять на порядку денному українсько-молдавських відносин. Їх, власне, не так і багато, але одне з них – саме дорога в Паланці. Як такої, проблеми і немає, просто молдавська сторона повинна передати Україні відповідні документи. Це зафіксовано у відповідному договорі, тому ніяких наступних переговорів на цю тему чи якихось компромісів очікувати не треба. Це зрозуміла позиція української сторони, так само, як і те, що нам треба максимально швидко узгодити кілька питань проходження кордону в районі населеного пункту Джуджулешти, а також Дністровської ГЕС. Ще одна тема – це відсутність демаркації центральної частини українсько-молдавського кордону. Ми вважаємо, що насправді непереборних труднощів немає, і ми уже найближчим часом зможемо вийти на абсолютно нормальні рішення.

Молдова – наш сусід, Україна зацікавлена в тому, щоб відносини з нею розвивалися на основі рівноправного сусідства. Ми є країною-гарантом врегулювання Придністровського конфлікту. Це свідчить про нашу особливу зацікавленість в тому, щоб двосторонні відносини з Молдовою розвивалися. З минулою владою це було робити складно, є шанс, що нова ситуація дозволить нам просунутись вперед дуже швидко.

За кого Вы будете голосовать на выборах?
Владимир
23.11.09 11:22

В.О. Відповідь однозначна і зрозуміла: я буду голосувати за Ющенка. Закликаю Вас робити те ж саме. Тому що переконаний, що держава лише тоді буде успішною, коли нею керують державники. Президент Ющенко є саме таким політиком. Для нього національний інтерес є найважливішим. Матимемо сильну українську державу – докладеться все інше. Якщо будемо сірою зоною невизначеності – то знову перетворимося на "хохлів" та "малоросів".

Отже, вибирайте, що Вам краще: європейська перспектива – чи назад в "совок"? Я свій вибір зробив давно.

Владимир Станиславович, как вы думаете, с приходом в ведомство Порошенко изменится ли внешняя политика Украины и как? По-моему последний его приезд в Москву был положительным. А вы как считаете?
Мирослава
23.11.09 13:50

В.О. Я дуже радий тому, що після восьми місяців відсутності Україна має свого Міністра закордонних справ. Те, що його не було вісім місяців, засвідчило одне: керівництву нашого уряду насправді ні Міністр закордонних справ, ні Міністр оборони, ні Міністр фінансів (ключові фігури в будь-якому уряді) насправді не потрібні. В ручному режимі жити завжди легше. Тому призначення Порошенка я розглядаю як позитивний і потрібний саме для держави крок.

Чи зміниться зовнішня політика? Безумовно, ні. Хоча б тому, що вона об’єктивно вмотивована, про що ми вже говорили раніше. А по-друге, за здійснення зовнішньополітичного курсу в Україні, згідно з Конституцією, відповідає Президент. Міністр закордонних справ, МЗС в цілому є, вибачте за технічні, так би мовити, дефініції, інструментом реалізації курсу глави держави. Президент Ющенко не збирається міняти основи своєї зовнішньої політики ще й тому, що вони законодавчо закріплені. Це послідовна, чесна політика.

Добрый день Владимир Станиславович! Почему у Вас один враг - РОССИЯ??? В тоже время РУМЫНИЯ, которая забрала шельф - НИ РАЗУ не подвергалась критике???
Анатолий
23.11.09 17:01

В.О. Ще раз хотів би сказати: у мене немає жодних негативних емоцій стосовно росіян, російської культури, російської мови. Моя мама, до речі, яка свого часу закінчила Московський державний університет, і досі дуже часто використовує російську мову в побуті. Мій батько – за національністю білорус – теж дуже часто використовував російську мову. Коли я захищав кандидатську дисертацію, одним з моїх опонентів був професор з Москви. У мене немає, повторюю, жодних застережень стосовно того, що називається Росія чи російське. Але у політика, який займається практичними справами, не може не виникати очевидне неприйняття, коли інтереси твоєї держави намагаються порушити. Це абсолютно адекватна позиція.

Стосовно Румунії, яка начебто забрала шельф. Ще за попередньої, не помаранчевої влади, було прийняте рішення звернутися до Міжнародного суду в Гаазі. Обидві сторони погодились на те, що рішення суду буде для них остаточним. Лінію, яку провів суд, можна порівняти з тією лінією, яка фактично пропонувалась Радянським Союзом Румунії ще у 80-х роках минулого століття. Ви погодитесь з тим, що позиція СРСР була більш-менш обґрунтованою. Наша ж позиція певною мірою була, як прийнято говорити в дипломатії, "запитною". Але рішення суду було одностайним, і на цьому тема про якісь територіальні суперечки з Румунією, недовирішенність питань розмежування континентального шельфу і таке інше "канули в лєту".

У нас є всі підстави для того, щоб розвивати і з Росією, і з Румунією нормальні відносини.

Щодо критики Румунії, наведу Вам останній приклад. Українська сторона у вересні цього року на засіданні конференції ЄСПОО чітко поставила питання про порушення румунською стороною своїх екологічних зобов’язань як в рамках двосторонніх угод, так і міжнародних конвенцій. Ми і надалі будемо чітко і жорстко відстоювати свої інтереси, якщо побачимо, що якась країна їх порушила. Для нас головний принцип полягає в забезпеченні власних національних інтересів.

8 октября 2009 г. в повестке дня сессии Киеврады по № 35 значится землеотвод СНБОУ площадью 1,6 га по ул. Щусева для строительства многоэтажного жилого комплекса с объекта соцкультуры и подземными паркингами для аппарата СНБОУ. Это территория Сырецкой рощи, - природоохранного объекта. Как указывают СМИ в сообщениях 8 и 9 октября 2009 г., Киеврада перевела земли зеленой зоны в земли жилой застройки. Это -прямое нарушение как решения сессии Киеврады от 19.07.2005 г. о запрете землеотвода в зеленой зоне, так и природоохранного законодательства, в частности, закона "О природно-заповедном фонде". Просьба ответить на следующие вопросы: 1) Не напоминает ли Вам данная ситуация схожесть со скандальным землеотводом на Пейзажной аллее для строительства жилого дома для работников МИД? 2) Не планируете ли Вы лично, как должностное лицо СНБОУ, обратиться к Черновецкому с просьбой отменить скандальный землеотвод в зеленой зоне и природном заповеднике Сырецкий гай, нарушающие права т.н. "территориальной общины Киева", решения предыдущих сессий Киеврады о запрете землеотвода под застройку зеленой зоны и вышеуказанного закона о природоохранном фонде?3) Куда порекомендуете обратится "членам территориальной громады" для защиты своих прав?
Валентина Федоровна
23.11.09 18:28

В.О. На щастя, не мав жодного відношення до питань, пов’язаних з виділенням МЗС ділянки землі на Пейзажній алеї, але саме на посаді Міністра дав доручення припинити будь-які дії на цій території. В силу розподілу обов’язків в Апараті РНБО, як Ви розумієте, опікуюся питаннями зовнішньої політики і безпекових інтересів нашої держави. Тому так само не маю безпосереднього відношення до цієї теми. Але скористаюся Вашим запитанням і, безумовно, про Ваші пропозиції поінформую тих офіційних осіб, які керують цю тему.

Був би радий, якби Ви через ЛігаБізнесІнформ залишили для наших колег Ваші контактні телефони.

Шановний Володимире Станіславовичу. Хотів так багато поставити Вам запитань, але кожен раз формулюючи в думці запитання (це і безвізовий режим для простих громадян України, і перебування Чорноморського флоту Росії на території України, і захист наших громадян за межами Батьківщини, і імідж України в світі та ще багато іншого), ставив себе на Ваше місце і отримував відповідь. Не подумайте, що я такий передбачливий, просто видно що дипломатична служба України працює дуже і дуже погано. Ви можете заперечувати, але на мою думку робота дипломатів полягає не в тому, що вони говорять в Україні, а в тому ,що вони роблять за її межами, як переконують власних Президента і Уряд вживати тих, чи інших заходів. У зв"язку з цим конкретні запитання (як до колишнього міністра закордонних справ України і найбільш патріотичної людини на цій посаді з початку проголошення незалежності нашої Держави ), а тому прошу Вас дати відповідь з невеликою похибкою: скільки дипломатів МЗС України представляють нашу Державу за її межами? Яка частка з них є патріотами України? Що очікує Україна від саміту Україна-ЄС? Заздалегідь дякую Вам за увагу та відповідь. Бажаю Вам здоров"я та успіхів.
Володимир
23.11.09 19:13

В.О. Я так саме бажаю Вам здоров’я та успіхів. Нам і те, і інше потрібно.

По суті: за кордоном працює відносно небагато українських дипломатів, якщо брати до уваги розміри нашої країни. Я не хотів би зараз називати точні цифри, але скажу, що це близько двох тисяч осіб. Важко відповісти, скільки у нас патріотів, а скільки ні. Але скажу відверто, за останній час завдяки реформам у кадровій системі, в українську дипломатію прийшло багато молодих, талановитих і справді патріотичних осіб. Цим я не хочу сказати, що попередники не є патріотичними. Згадайте хоча б Тузлу – саме МЗС України був тією державною установою, завдяки якій вдалося не допустити найгіршого. Саме МЗС був тією структурою, яка запобігла підписанню таких угод про розмежування в Азовському морі і Керченській протоці, які завдали б непоправної шкоди національним інтересам України. Таких прикладів безліч. Вони свідчать про те, що українська дипломатія в цілому є справді патріотичною, державницькою, зорієнтованою на захист інтересів держави.

Це, звичайно, не означає, що у нас немає людей, які, як колись казали, «колебаются вместе с линей партии». Але їх справді небагато, і вони не визначають лінію поведінки.

Щодо декількох Ваших запитань. Почну з безвізового режиму. Я започаткував у 2008 році безвізовий діалог з Європейським Союзом. Сьогодні ми виходимо на підготовку до так званої «дорожньої карти» з цього питання. Це фактично план наший спільних дій з ЄС, як досягти цієї мети для всіх українських громадян. На переговорах з ЄС я ще тоді, минулого року, дуже жорстко поставив питання про те, що цей режим ми повинні отримати до літа 2012 року, тобто до Євро-2012. Звичайно, це і від нас вимагає серйозної роботи. Ми не повинні експортувати в ЄС через Україну нелегальних мігрантів, наркотики чи зброю. Ми так само повинні розуміти і європейців. Отже, завдання – об’єднати зусилля, зробити наш кордон таким, як зовнішній кордон Євросоюзу, і питань щодо безвізового режиму для українців більше не буде. Але це не падає з неба, цим треба займатися.

Це саме стосується і захисту наших громадян за межами України. Є речі, де зовнішньополітична служба працює миттєво, і я як колишній Посол, брав участь в цих заходах. Ну, наприклад, людина потрапила в якусь неприємну ситуацію за кордоном. Вона звертається до Посольства, і Посольство забезпечує реальний захист її інтересів. Це стало нормою і щоденною практикою. З іншого боку, чи можна очікувати швидких результатів, коли наші громадяни опиняються, наприклад, на захоплених піратами суднах? Що може зробити практичного співробітник Посольства, якщо він знаходиться за сотні кілометрів від наших громадян і не може навіть встановити з ними контакт? За цих обставин задіюється цілий комплекс різноманітних заходів, у тому числі і по лінії спеціальних служб, які в кінцевому рахунку повинні дати результат. Тому говорити, що в цьому плані МЗС, мовляв, не допрацьовує, мені здається необ’єктивним.

Щодо Чорноморського флоту. Питання більш ніж просте. У нас є Конституція, яка чітко передбачає, що на території України не можуть розміщуватися іноземні військові бази. Українська влада не має наміру продовжувати дію договору після 2017 року. Отже, питання вирішується саме собою.

Щодо періоду до 2017 року, ми запропонували абсолютно чесний підхід, який не має в собі нічого антиросійського: нам треба подумати над тим, як, з одного боку, до 2017 року взаємно виконувати взяті на себе зобов’язання, а з іншого, як підготуватися до вчасного виведення Чорноморського флоту з території України. Знаєте, що ховається за пропозиціями розглянути це питання у 2016 році? Відповідь дуже проста: де-факто йтиметься про продовження перебування Чорноморського флоту на українській території. Тому що Чорноморський флот – це не валіза чи рюкзак, який можна з собою взяти і, махнувши рукою, залишити територію України. Його треба виводити не один місяць. Тому все треба робити завчасно. Що українська сторона і пропонує. На жаль, поки що без адекватної відповіді.

Але хочу Вас запевнити: українська дипломатія була і буде українською, це її найголовніший пріоритет. Переконаний, що протягом наступних п’яти років президентства Ющенко ми станемо частиною НАТО і подамо заявку на вступ до Європейського Союзу.

Многоуважаемый Владимир Станиславович, в 90-е годы прошлого столетия на постсоветском телевидении активно муссировалась версия о том, что великий вождь мирового пролетариата Владимир Ильич Ленин был не человеком, а... грибом и радиоволной. Как Вы относитесь к этой теории? Можно ли Вас считать человеком, который придерживается подобной эксцентричной версии? И второй вопрос: правда ли, что вы являетесь деверем российскому певцу Вячеславу Малежику, и в советское время продюсировали его?
Сэмюэль
23.11.09 20:22

В.О. Без коментарів.

День добрый. Ув.Владимир Станиславович! НЕ будете ли Вы столь любезны ответить на вопрос: зачем тянуть Украину в НАТО против воли большинства? И когда руководство наше поймёт, что членство в ЕС нужно заслужить и прежде всего подняв экономику, а не переписывая историю специалистами без диплома?
Зубенко Владислав, г.Донецк
23.11.09 20:53

В.О. Ви знаєте, про це ми вже детально говорили раніше. Скажу лише ще раз, що я думаю, що і Вам у Донецьку хочеться жити так, як живуть європейці в Парижі, Братиславі чи Лісабоні.

Почему Вы все помаранчевые такие умные, но за последние 5 лет не построили ничего, ни одного завода, дороги, или нормальных международных отношений?
Виктория
24.11.09 11:27

В.О. Як кажуть у нас, "знов за рибу гроші". Ми нарешті повинні зрозуміти, що ділити на помаранчевих і не помаранчевих, розумних і нерозумних – це шлях в нікуди. Треба піднятися до розуміння, що ми всі українці і мусимо спільно будувати свою державу. А стосовно майбутнього, ми вже про це говорили.

Шановний Володимире Станіславовичу! Я з Севастополя. Своїми очима бачив як по "братньому" ділили Чорноморський флот СРСР. Бачив як київська влада байдуже спостерігали за відчайдушними спробами Патріотів України зберегти для держави флот, і замість того щоб підтримувати їх, вони приймали рішення на користь Москви (віддавали кораблі, причали, бухти, знімали з посад Патріотів-командувачів). Ви один з тих, кого я відношу до Українців, для яких Батьківщина вище за все. Бажаю Вам йти цим шляхом і надалі. І Україна відбудеться, коли кожен з нас буде дбати про народ і державу.
Тепер запитання: У 2009 році вийшла з друку праця В.Бєлінського "Країна Москалів або Московія". Ваше відношення до неї?

Микола Іванович
24.11.09 11:47

В.О. Дякую за Вашу позицію. Вона співпадає із моєю. Україна завжди була і сьогодні є сильною своїми патріотичними громадянами. Ми, безсумнівно, побудуємо демократичну, європейську, процвітаючу Україну. Бажаю Вам в цьому так само всіляких успіхів.

Мушу відверто сказати, що цієї книжки не бачив. Але з Вашої підказки даю слово: знайду і почитаю. Підкажіть, де її можна знайти.

       



Новости по теме
28.05.10   Глубокая заморозка. Украина перестала стремиться в НАТО
30.04.10   Огрызко подозревает, что власть отдаст России Керченский пролив
25.12.09   Чеченский след к Украине
24.11.09   Интернет-конференция Владимира Огрызко, первого заместителя секретаря СНБОУ, экс-министра иностранных дел Украины на тему: "Подготовка соглашения об ассоциации Украина – ЕС. Проведение саммита в декабре этого года"
24.11.09   Огрызко зовет всех "нормальных украинцев" в ЕС и НАТО
Анонсы Пресс-центра
8 июня состоится Интернет-конференция Игоря Ликарчука, директора Украинского центра оценивания качества образования на тему: "Ход проведения внешнего независимого оценивания 2010 года"
 

Интернет-конференции
10.06.10Наталия Доценко-Белоус
08.06.10Игорь Ликарчук
03.06.10Валентин Наливайченко
03.06.10Илья Чичкан

Контакты
Адрес: Киев, ул. Шамрыло, 23
Тел./факс: +38 044 593 16 37
press@liga.net  
Карта проезда