This version of the page http://www.upb.com.ua/documentary.php?ln=ua (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-15. The original page over time could change.
УПБ - Документарні операції

Компанія "Кредит-Рейтинг" підтверила Українському Професійному Банку кредитний рейтинг інвестиційного рівня "uaBBB" (стабільний) .


     
7.88 7.933
   
9.75 10.05
   
0.250 0.267
   
   320

Курс НБУ:   USD: 7.925900
EUR: 9.976330
RUR: 0.26544
 
 
на русском
Депозити
Поточні рахунки
Кредити
Грошові перекази
Платіжні картки
Ідивідуальні сейфи
Операції з валютою
Ювілейні монети
Банківські метали
Депозити
РКО
Інкасація
Кредитування
Зарплатний проект
Корпоративні платіжні картки
Документарні операції
Операції з валютою
Інтернет-Клієнт-Банк
Банкомати та термінали
Робота з цінними паперами
Торговець
Зберігач
Реєстратор
Реалізація застави
 


Документарні операції

Акредитиви


Український Професійний Банк пропонує послуги з надання акредитивів.

Що таке акредитив?
Документарний акредитив - акредитив, що використовується при розрахунках по зовнішньоторговельних операціях, незалежно від того, як він названий і позначений (документарний акредитив, акредитив, акредитивний лист і т.п.), є одностороннім, умовним грошовим зобов’язанням банку, що видається їм за дорученням клієнта-наказодавця акредитиву (імпортера) на користь його контрагента за контрактом - бенефіціара (експортера), по якому банк, що відкрив акредитив (банк-емітент), повинен провести бенефіціару платіж (негайно або з відстроченням) або акцептувати трати бенефіціара за умови надання бенефіціаром документів, передбачених в акредитиву, і при виконанні інших умов акредитиву. За формою акредитиви діляться на безвідзивні та відзивні. За способом виконання: виконувані шляхом платежу по пред’явленню, шляхом відстроченого платежу, шляхом акцепту, шляхом негоціації. У міжнародній практиці зустрічаються спеціальні акредитиви: трансферабельні, резервні, компенсаційні, револьверні.

Вид та форма акредитиву
Акредитив може бути безвідзивним або відзивним (останній використовується украй рідко), "ділимим" або "неделімим" (професійний жаргон, що означає, що часткові відвантаження/платежі дозволені або недозволені відповідно). Крім того, можливе відкриття трансферабельного (перекладного) акредитиву.

Сума акредитиву
Якщо акредитив відкривається на певну частину вартості товару, указується відповідний відсоток від загальної вартості товару, що підлягає оплаті по акредитиву. При постачанні товару, кількість якого визначається в масових або об’ємних одиницях і забороні на часткові відвантаження ("неподільний" акредитив), можлива вказівка суми з толерансом (тобто допустимим відхиленням), як правило, вираженому у відсотках.

Термін дії
Під терміном дії розуміється період часу від дати відкриття акредитиву, протягом якого бенефіціар має право надавати документи до оплати по акредитиву. До визначення терміну дії необхідно підійти зважено, оскільки невиправдано укорочений термін дії в результаті може привести до необхідності вносити зміни в умови акредитиву, що збільшить банківські комісії, а з іншого боку, невиправдано довгий термін дії може привести до тривалої затримки з поверненням покриття у разі неспроможності продавця. Термін дії рекомендується визначати як суму допустимого періоду відвантаження і періоду надання документів після відвантаження.

Банк-емітент
Для клієнтів Банку – це УПБ. Клієнти інших банків також можуть скористатися документарними послугами УПБ безпосередньо або через свій банк.

Виконуючий банк
Визначення виконуючого банку є важливим внаслідок того, що останній уповноважений здійснювати центральну процедуру - перевірку документів на відповідність умовам акредитиву. Не рекомендується призначати західний або американський банк виконуючим банком у разі, коли передбачається надання документів на російській або українській мові (наприклад, залізничних накладних, митних документів і ін.). Рекомендується визначення УПБ як виконуючий банк по акредитиву, оскільки інакше УПБ не може гарантувати коректної перевірки документів. Украй небажано призначати виконуючим банки без сучасних засобів зв’язку (такі ще зустрічаються в Росії, країнах СНД і Африки:), оскільки у разі потреби практично неможливо достроково анулювати акредитив, що виконується подібним банком. Підтвердження акредитиву Підтверджуючий банк необхідно погоджувати із співробітниками відділу документарних операцій. Бажано, щоб це був один один з кореспондентів УПБ.

Підлеглість Уніфікованим правилам
Уніфіковані правила і звичаї для документарних акредитивів є практично міжнародним стандартом по проведенню акредитивних операцій.

Банківські гарантії

УПБ надає платіжні та інші види гарантій.


Гарантія - це спосіб забезпечення виконання зобов’язань, відповідно до якого банк-гарант приймає на себе грошове зобов’язання перед бенефіціаром (оформлене в письмовій формі або у формі повідомлення) сплатити кошти за принципала в разі невиконання останнім своїх зобов’язань у повному обсязі або їх частину в разі пред’явлення бенефіціаром вимоги та дотримання всіх вимог, передбачених умовами гарантії. Зобов’язання банку-гаранта перед бенефіціаром не залежить від основного зобов’язання принципала (його припинення або недійсності), зокрема і тоді, коли посилання на таке зобов’язання безпосередньо міститься в тексті гарантії.

Банк надає наступні види гарантій:


Гарантія платежу - зобов’язання банку, видане за наказом покупця на користь продавця, виплатити останньому певну суму у разі невиконання покупцем своїх зобов’язань по оплаті за поставлений товар;

Тендерна гарантія - зобов’язання банку, видане за наказом сторони, що бере участь в тендері, на користь сторони, що організовує тендер, виплатити останній певну суму при порушенні учасником тендеру умов контракту в частині відмови від його реалізації після того, як ним виграний тендер;

Гарантія виконання зобов’язань - зобов’язання банку, видане за наказом продавця товарів або послуг або іншого підрядника на користь покупця або замовника, виплатити останньому певну суму у разі невиконання першим своїх зобов’язань з постачання товару/виконання послуг/робіт;

Гарантія повернення авансового платежу - зобов’язання банку, видане за наказом продавця, який одержує аванс від покупця, повернути аванс покупцеві у разі невиконання продавцем своїх зобов’язань по постачанню;

Гарантія повернення кредиту - зобов’язання банку, видане за наказом позичальника на користь кредитора, виплатити останньому суму основного боргу і відсотків по кредиту у разі невиконання позичальником своїх зобов’язань за кредитним договором відносно погашення боргу або кредиту та відсотків.

Умови надання гарантій


З огляду на те, що банківська гарантія є односторонньою операцією, при видачі банківської гарантії, обов’язковою умовою є укладення договору з Клієнтом про надання банківської гарантії, в якому визначається порядок видачі банківській гарантії, її умови, умови оплати і взаємна відповідальність сторін (Банк і Заявник). Даний договір вимагає забезпечення аналогічно кредитному договору. Видача банківськой гарантії ініціюється Заявником на підставі включеної в текст угоди обмовки про необхідність забезпечення взаємних обов’язків банківською гарантією. Заявником може виступати будь-яка юридична особа - резидент України. Дату закінчення зобов’язань Банку доцільно встановлювати не більш обумовленого в угоді сторін терміну розрахунків за товари (послуги і т.д.), який визначається як термін постачання плюс відстрочення платежу з урахуванням мінімального необхідного для звернення в банк часу (до 7 банківських днів).