This version of the page http://uelbu.org/?p=356 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-05-10. The original page over time could change.
Круглий стіл «Питання подальшого розвитку доменної зони .UA» дав новий поштовх реформуванню українського доменного простору - УEЛБУ
  • Головна
  • Про Асоціацію
  • Контакти
  • Участь
  • Діяльність
  • Інфоцентр
  • Проекти
  • Коментарі

Круглий стіл «Питання подальшого розвитку доменної зони .UA» дав новий поштовх реформуванню українського доменного простору

10 вересня 2009 року Асоціація учасників електронного бізнесу України взяла участь в роботі круглого столу на тему: «Питання  подальшого розвитку  доменної зони .UA». Організатором проведення круглого столу виступили  Український союз промисловців і підприємців (УСПП), Інтернет Асоціація України (ІНАУ) і Громадська рада при Державному комітеті інформатизації України.

В процесі роботи круглого столу проводився розгляд і обговорення нової редакції проекту Концепції розвитку домену .UA, запропонованих Інтернет Асоціацією України.

В засіданні взяли участь ключові фігури українського ринку доменних реєстрацій, керівники відповідних професійних об’єднань та громадських організацій, представники Держкомінформатизації України, АМКУ, СБУ, ДССЗЗІ, Державної адміністрації зв’язку, Секретаріату Кабміну, Члени Координаційної ради при ОП «Український мережевий інформаційний центр», представники відомих підприємств галузі.

Учасники Круглого столу розглянули питання розвитку системи реєстрації, адміністрування, технічного супроводу і користування іменами в доменній зоні .UA.

Модератор круглого столу Президент УСПП Анатолій Кінах наголосив, що позитивна динаміка розвитку інформаційної складової економіки можлива тільки за умови об’єднання зусиль державної влади з талантом та досвідом менеджерів та фахівців ринку інформаційних технологій. Голова Правління ІнАУ Тетяна Попова також погодилась з твердженням пана Анатолія Кінаха і доповнила, що спільні зусилля і залученням фахівців до справи допоможе зрушити з мертвої точки і  буде сприяти подальшому розвитку доменної зони .UA.

У доповідях під час проведення заходу, професійні об’єднання та представники  ІНАУ зазначили, що за останніх 8 років сегмент доменної зони .UA практично не розвивався. Як наголосив член правління ІНАУ пан Іван Пєтухов, що в зв’язку з постійною зміною представників державних структур в ПО «Український мережевий інформаційний центр» (UANIC), Координаційна рада не змогла наладити продуктивну роботу за останні роки. Проте Адміністратор домену .UA Дмитро Кохманюк не погодився з тим, що розвитку доменного простору не було. “Кількість реєстрацій доменів постійно збільшується. На даний момент загальна кількість доменних імен в домені UA перевищує 450 тис., і відбувається постійний приріст”, – відзначив він.

Досить активно проводилась дискусія між органами державного правління та представниками професійних об’єднань щодо прийняття нової Концепції розвитку домену .UA. Представники державних структур в цілому негативно віднеслися до запропонованої концепції, зокрема, представник НКРС Юрій Каргаполов вважає, що регуляторна функція держави в питанні домену UA не може бути передана представникам ринку унаслідок того, що питання розвитку адресного простору, у тому числі і простору ip-адресу, є дуже важливим для держави. З цим погодився і представник Адміністрації зв’язку Ігор Шестак, який окремо відзначив, що в запропонованій концепції відсутнє визначення домену UA як національного ресурсу. Представник Антимонопольного комітету Сергій Стефановський відзначив наявність декількох моментів Концепції, які суперечать нинішньому законодавству, зокрема пропозиція про створення Спеціальної комісії досудових суперечок.

Багато учасників Круглого столу говорили про необхідність підтримки змін до закону України «Про телекомунікації» в частині врегулювання домену (ст. 83 Проекту Закону № 3460 подання Народного депутата Шевчука О.Б. від 11.03.2009), які найбільш повним чином відображають положення Концепції розвитку домену .UA, але разом з тим потребують відповідних уточнень та доповнень, зокрема щодо удосконалення механізмів формування Координаційної Ради та щодо змін до Концепції розвитку домену .UA.

Результатом проведення засідання стало затвердження загальної резолюції круглого столу, згідно якого Концепція розвитку домену .UA, запропонована Інтернет Асоціацією України, в цілому відображала інтереси всіх учасників доменних реєстрацій

і найближчим часом планується розробка нових правил домену на її основі. Також всі погодилися з тим, що нові Правила домену .UA повинні отримати адекватне юридичне обґрунтування шляхом реєстрації в міністерстві юстиції.