This version of the page http://oridu.odessa.ua/index.pl?rozd=14 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2010-04-30. The original page over time could change.
ОРІДУ НАДУ при Президентові України Написати листа
Меню

Про інститут
Керівництво
Ліцензії
Прийом до інституту
Дистанційне навчання
Факультети
Кафедри
Підвищення кваліфікації
Дорадчі органи
Видавнича діяльність
Наукова діяльність
Наші випускники
Міжнародне співробітництво
Бібліотека
Державні закупівлі
Студентське самоврядування
Слухацьке самоврядування
Пам’ятні дати
Запобігання проявам корупції
Співпраця з органами влади Півдня України
Пріоритетні напрямки розвитку інституту
Інститут в ЗМІ

Розклад занять

Державне управління
      денна
      заочна
      вечірня
      заочно-дистанційна
 
Управління проектами
      денна
      заочна
 
Менеджмент організацій
      денна
      заочна
 
Підвищення кваліфікації
      ЦПКК

Довідники

Телефони
E-mail



Депозитарій Світового банку
Бюлетені надходжень до Центру інноваційних знань Світового банку
Бюлетені нових надходжень
Перелік періодичних видань на 2010 рік
Перелік електронних видань
БІБЛІОТЕЧНИЙ GREENSTONE-СЕРВЕР

Никому не давайте своих книг, иначе вы их уже не увидите.
В моей библиотеке остались лишь те книги, которые я взял почитать у других.
Анатоль Франс


Про бібліотеку ОРІДУ


      Бібліотека ОРІДУ НАДУ при Президентові України займає достойне місце серед бібліотек регіональних інститутів, а також вузівських бібліотек міста, наближаючись у своїй роботі до європейських стандартів.
      Бібліотечний фонд - інформаційний ресурс бібліотеки, багатогалузева база для учбової та наукової діяльності закладу. Зусиллями професорсько - викладацького складу і працівників бібліотеки фонд різноманітний за своїм типовим складом ( книги, брошури, періодичні видання, СD - ROM, аудіо -, відеокасети ).

       Чи співпрацює Ваша бібліотека з іншими бібліотеками?
      Бібліотека ОРІДУ координує свою роботу з провідними бібліотеками м. Києва, Одеси. Це наукова бібліотека Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, обласна наукова бібліотека ім. Горького, бібліотека Академії ( м. Київ ). Ця робота здійснюється в рамках фахових рад, організації та проведення спільних семінарів, науково - методичних рад.
       Відкритий міжбібліотечний абонемент у Національній бібліотеці України ім. В.І. Вернадського.


       Який фонд Вашої бібліотеки?
        Бібліотечний фонд становить 43845 одиниць зберігання, у т.ч. 3548 - іноземними мовами. 45% бібліотечного фонду - це наукова література: збірники наукових праць, монографії вчених, матеріали науково-практичних конференції, семінарів, праці науковців інституту.
       У 2005 році бібліотекою було замовлено 129 назв періодичних видань України, Росії, та з інших країн світу


        В бібліотеці налагоджено диференційне (індивідуальне та групове) обслуговування науковців, аспірантів, докторантів інституту з тематики їх наукових досліджень.
       В бібліотеці інституту функціонує локальна обчислювальна мережа, Зал електронних носіїв інформації на 10 робочих місць читачів, 5 робочих місць бібліотечних працівників, 2 сервери. Працює вiддiл каталогізації, забезпечуючий процес створення електронного каталогу. Реалiзований доступ до глобальної свiтової мережi Internet, який надає користувачам бiбліотеки можливiсть безкоштовного доступу до рiзноманiтних сучасних свiтових iнформацiйних баз даних. Є можливiсть доступу до електронних ресурсiв Одеської обласної державної адмiнiстрацiї.


Напрямки роботи та основні завдання

       Бібліотека інституту, як сучасний заклад, виконує багато різноманітних функцій, відповідно до завдань та цілей закладу по підготовки дипломованих спеціалістів, магістрів, наукових кадрів. Основне завдання вбачає у формуванні, збереженні та ефективному використанні бібліотечних фондів, як в традиційному вигляді так і на електронних носіях.
       Електронний бібліотечний фонд складається з повнотекстових електронних книг, електронних версій періодичних видань, матеріалів інформаційних баз даних, електронних ресурсів, що отримані з мережі Internet.


1. Поповнення фонду


       Фонди бібліотеки постійно поповнюються кращими новинками книжкової продукції: це наукова література, підручники, навчальні посібники, опорні конспекти лекцій, збірники наукових праць, матеріали конференцій, довідкова література, автореферати дисертацій, самі дисертації. Поповнення фонду проводилося через видавництва України, видавництво ОРІДУ, книготоргівельні організації, благодійні фонди, приватних осіб, науковців інституту. Бібліотека бере участь у книжкових ярмарках та виставках-форумах, зокрема "Зелена хвиля", "Українська книга на Одещині", тощо.
       Аналіз забезпечення підручниками навчальних планів підготовки магістрів державного управління на наступний навчальний рік - одне з завдань бібліотеки ОРІДУ

       Чи можуть скористатися ресурсами Вашої бібліотеки державні службовці, що не навчаються в інституті?
        Так. Велика частка електронних ресурсів бібліотеки є доступною державним службовцям Одеського регіону завдяки проекту "регіональний інформаційний ресурс", що ведеться Інформаційно-аналітичним центром Одеської облдержадміністрації.


       Я хочу знайти книгу чи статтю з журналу.
     В бібліотеці діє систематичний, алфавітний каталоги та систематична картотека статей, які знаходяться на абонементі та в читальному залі. Крім того, в бібліотеці ведеться електронний каталог в ситемі Ірбіс, який доступний в залі ЕНІ.

2. Обробка та індексування фонду


        Обробка та індексування фонду було спрямоване виключне на те, щоб задовольняти потреби різних категорій користувачів.
        Пiдтримка в актуальному станi електронного каталогу, що дозволяє:

  • науково оброблювати книжковий фонд та періодичні видання;
  • автоматизовано готувати каталожні картки, книжкові формуляри, бюлетені, бібліографічні довідки тощо.


3. Довідково - бібліографічній робота


       Велика увага приділяєтся довідково - бібліографічній роботі, яка має кілька напрямків: це ведення довідково - бібліографічного апарату ( ДБА ), надання читачам довідок та консультацій з усіх галузей знань, бібліографічне обслуговування науковців, аспірантів, дирекції, представників обласної адміністрації, слухачів центру підвищення кваліфікації кадрів, працівників органів державної і виконавчої влади в режимі пріоритетного обслуговуванняДБА складається з цілої системи карткових каталогів ( алфавітний, систематичний, службовий ), електронного катологу книг - 7517 записів, карткових картотек ( систематична картотека статей, тематичні ), електронної картотеки статей - 37200 записів. Доступ до довідково - інформаційного фонду - вільний.

       А в іншій бібліотеці я зможу здійснювати пошук книжок у системі Ірбіс?
       Так. Система Ірбіс використовується в більшості бібліотек України, Зокрема, в Національній бібліотеці ім. Вернадського, бібліотеці Національного університету ім.. І.І. Мечнікова, бібліотеці Національній юридичній академії, тощо.


       Я не вмію працювати з бібліотечною системою. Що мені робити?
       Студенти і слухачі ОРІДУ навчаються роботі з системою Ірбіс при вивченні факультативного курсу "Основи бібліотечних та бібліографічних знань". Також, заняття проводяться з аспірантами. Консультації по використанню системи Ірбіс завжди можна отримати у спеціаліста в залі ЕНІ.

4. Дисертаційний фонд кандидатських дисертацій та магістерських робіт


        В бібліотеці створено дисертаційний фонд кандидатських дисертацій, фонд магістерських робіт, що захищені в інституті, та фонд авторефератів дисертацій, які надходили з усіх регіонів України.


5. Тематичні, бібліографічні та фактографічні довідки


       Досить великим є попит на тематичні, бібліографічні та фактографічні довідки, наданню яких допомагали поряд з картковими каталогами і картотеками електронний каталог книг та статей з політичних, юридичних, економічних, соціальних наук, електронні бази даних.

       Мені потрібні нормативно-правові акти. Де я можу їх знайти?
       Бібліотека передплачує періодичні видання "Голос України" та "Урядовий Кур'єр", які можна переглянути в читальному залі. Також, бібліотека передплачує щьомісячий збірник нормативно-правових документів "Інфодіск" в електронному вигляді на компакт-дисках. Його також можна записати на CD. Новітні зміні в законодавстві можна переглянути в залі ЕНІ на сайті Верховної ради.


       Чи можу я почитати в Вашій бібліотеці художню літературу?
        Так, на абонементи є понад 4 тис. Найменувань художньої літератури. Також, в залі ЕНІ доступно багато літературних джерел в електронному вигляді, зокрема "Бібліотека Машкова на CD", "Бібліотека в кишені", "Світова література", тощо. Літературу в електронному вигляді також можна записати на компакт-диски.

6. Виставки-перегляди нової наукової спеціальної літератури


        Співробітники бібліотеки проводять роботи по оформленню і оновленню постійно діючої виставки "Нові надходження". Також, оформлюються книжкові виставки до знаменних та пам'ятних дат (ЮНЕСКО, міжнародні, України); організаційних та урочистих заходів. Щомісячно у читальній залі бібліотеки проводилися виставки-перегляди нової наукової спеціальної літератури.


7. Довідково-інформаційне обслуговування


       Важливим аспектом є довідково-інформаційне обслуговування: робота з органами державної влади та місцевого самоврядування, надання за замовленням користувачів тематичних письмових довідок (наприклад "Контроль в органах державного управління", "Роль держави і права в організації суспільства і здійсненні політичної влади", "Значення регіональної політики у сучасній Європі та стан розвитку євро-регіонів", "Ближній Схід: традиції і культура" та інші), підбір тематичних комплектів літератури, організація виставок нових надходжень, приоритетне обслуговування в режимі ВРІ та "запит-відповідь". Основні користувачі інформації в цьому режимі - ректор, проректори, декани факультетів, завідувачі кафедр, представники облдержадміністрації, слухачі центру підвищення кваліфікації кадрів, науковці.

       Я знайшов літературу в електронному каталозі. Як мені взяти її в читальному залі?
       Літературу, що знайдено в електронному каталозі, можна скопіювати в файл, та передати на комп'ютер читального залу по електронній обчислювальній мережі, або записати файл з літературою на дискету та занести її в читальну залу. Бібліотекарі знайдуть вибрану Вами літературу.


       Де можна переглянути Збірники наукових праць ОРІДУ?
       Збірники наукових праць ОРІДУ та інші видання інституту в паперовому вигляді є на абонементі та в читальній залі. В електронному вигляді вони доступні в залі ЕНІ.

8. Тематичні картотеки


        Ведеться тематична картотека "Перелік робіт працівників та викладачів ОРІДУ НАДУ при Президентові України".


9. Нові надходження


       Щомісячне виходить бюлетень "Нові надходження", якій містить опис як паперових так і електронних нових надходжень.

       Чи співпрацює Ваша організація з іноземними організаціями?
       Частину бібліотечного фонду складають книги, що надали благодійні фонди, наприклад, СЕUМЕ, NISPAcee, Local Government and Public Service Reform Institute, Інститут Відкритого Суспільства, представництво Франції в Одесі.


Обслуговування читачів

       Щорічно бібліотека надає послуги понад 2 тис. користувачів;

  • має понад 20 тис. відвідувань;
  • видає понад 54 тис. одиниць зберігання.
        Зал електронних носіїв інформації відвідає понад 8 тис. користувачів.
       Бібліотека надає вільний доступ до інформаційних ресурсів органам виконавчої влади, слухачам Центру підвищення кваліфікації кадрів;
  • забезпечує органи місцевої влади і місцевого самоврядування інформацією із загальнодержавних і регіональних питань;
  • вивчає інформаційні потреби науково-педагогічних кадрів, докторантів, аспірантів, слухачів, студентів, співробітників закладу.




Компьютеры бесподобны: за несколько минут
они могут совершить такую грандиозную ошибку,
какую не в состоянии сделать множество людей за многие месяцы.
М. Мичэм



10. Аналіз попиту на електронні ресурси


        Співробітниками бібліотеки проводився аналіз попиту на електронні ресурси в залежності від їх типу та галузі знань. Так, головним завданням бібліотечного відділу в сфері надання доступу до електронних ресурсів обрано накопичення різноманітних матеріалів для забезпечення наукової та навчально-методичної роботи, що є доповненням до книжкового фонду бібліотеки. Таким чином, співробітниками бібліотеки виділений перелік галузей знань, дисциплін та предметів, що не в повному обсязі забезпечені матеріалами на електронних носіях, та являються приоритетними напрямками формування електронного фонду документів. Серед них можна виділити такі курси як стратегічне управління, антикризове управління, управління охороною здоров'я, ризик-менеджмент, управління регіонами, державне та муніципальне управління тощо (понад 50 примірників).

       Я хочу скористатися мережею Інтернет.
       Комп'ютери залу ЕНІ постійно підключені до Інтернет, та всякий читач бібліотеки може працювати вільно. За винятком того часу, коли в залі ЕНІ проводяться заняття або семінари з основ бібліотечно-бібліографічної справи.


       Я хочу знайти Інтернет-сайти за визначеною тематикою. Що робити?
       Працівники бібліотеки ведуть каталог вірогідних Інтернет-посилань по тематикам, що вивчаються в інституті. Скорочену версію переліку Інтернет-посилань можна знайти в роздрукованому вигляді в залі ЕНІ. Повна версія, що нараховує понад 2 тис. Посилань доступна в електронному вигляді.

11. Питання європейської та євроатлантичної інтеграції


        Також, згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України №165 від 24.03.2004р., та у зв'язку з відкриттям в інституті кафедри світової та європейської інтеграції, в бібліотеці доступні такі електронні інформаційні бази на CD як "Зібрання чинних міжнародних договорів України", "Європейський вибір України", "Institutional Partnerships Project", "Internet Europe", "Hello Europe. A youth guide to Europe and European Union", "European Parliament 2929 Luxembourg. Fact sheets of the European Union", "The World Bank. Word Development Report", "The Word Book New Illustrated. Information Finder" тощо.


12. Електронні підручники


        При формуванні фонду електронних документів особлива увага приділялася електронним підручникам та навчально-методичним посібникам, що були видані після 2000 року, як матеріалам, що можуть бути використані в навчальному процесі без довгої обробки їх викладачами кафедр та співробітниками інституту.

       Я хочу переглянути ком пакт-диски.
       Перегляд ком пакт-дисків доступний з кожного комп'ютера залу ЕНІ. Перелік ком пакт-дисків в друкованому вигляді можна переглянути в залі ЕНІ. Якщо ви бажаєте переглянути власний або бібліотечний CD, ви повинні звернутися до працівника залу ЕНІ, який покладе обраний диск до СD-серверу та ви отримаєте доступ до нього по мережі.


       Який режим обслуговування в Вашій бібліотеці науковців та аспірантів?
       Обслуговування науковців, аспірантів та докторантів інституту за тематикою їх наукових досліджень у режимі ВРІ. Також, бібліотекарі надають консультації та практичну допомогу з питань пошуку електронних інформаційних ресурсів науковцям інституту.
Крім того, одне з наших завдань це забезпечення аспірантів та докторантів методичною літературою ВАК України

13. В допомогу аспірантам


        Співробітники бібліотеки створювали та постійно поповнювали бази електронних документів зі згаданих вище напрямків. Одним з приоритетних напрямків були електронні ресурси, що націлені на використання в науковій роботі (назва рубрики "В допомогу аспірантам та докторантам"). Також співробітниками бібліотеки був проведений моніторинг нових електронних ресурсів, які можуть бути корисними в наукових дослідженнях.


14. Повнотекстова база даних видань ОРІДУ


        Бібліотекою поповнювалася повнотекстова база даних видань ОРІДУ. До її складу входять: збірники наукових праць ОРІДУ, матеріали конференцій, круглих столів (що проводилися в інституті), монографії, навчальні та методичні посібники викладачів та працівників ОРІДУ. Всі наявні матеріали представлені у pdf-форматі, що забезпечує близький до оригіналу вигляд.

       Де знайти електронні книжки?
       Електронні книжки по тематиці, що вивчаються в інституті, викладені на бібліотечному сервері та доступні вільно в залі ЕНІ. Деякі тематичні підбірки електронних ресурсів знаходяться на CD, та можуть бути переглянуті за допомогою CD-серверу.


       Я загубив книжку. Що мені робити?
       Читач може принести рівноцінно заміну загубленій книжці або виплатити 10-кратну вартість загубленого примірника.

15. Навчання та консультації


        Співробітники бібліотеки проводили навчання у роботі з інформаційно-пошуковими системами для всіх категорій користувачів. Співробітники бібліотеки постійно надавали консультації всім категоріям користувачів в залі електронних носіїв інформації з питань, що пов'язані з пошуком електронних інформаційних джерел.


16. Електронні ресурси на CD


        Користувачі бібліотеки використовують електронну пошукову систему "Законодавство України. Инфодиск". Крім того, доступні інші різноманітні електронні ресурси, як то "Електронна карта Одеси", повні версії на CD ресурсів відомих віртуальних бібліотек "Бібліотека Машкова", "Книжное пространство", "Библиотека в кармане" тощо.

       Чи можу я записати вибрані електронні ресурси на компакт-диск?
       Так, запис інформації на диск є електронною бібліотечною послугою. За нею треба звернутися до працівника залу електронних носіїв інформації.


       Чи є в бібліотеці електронні ресурси з менеджменту?
       Колекція інформаційних компакт-дисків, що містять матеріали, які вивчаються в інституті ("Енциклопедія менеджменту та маркетингу", "Мастерская бизнес-планирования", "Business Plan Pro and Resourse", "Робота з географічними інформаційними системами", "Гуманітарний Університет" тощо).

17. Перелік вірогідних Internet-посилань


        Однією з задач бібліотеки є опис вірогідних електронних ресурсів в мережі Internet з тематики дисциплін, що вивчаються в інституті та в розрізі напрямків наукових досліджень інституту. Зараз перелік складається з понад 2 тис. вірогідних Internet-посилань. Постійно поповнюється перелік Internet-посилань на провідні електронні бібліотеки України та зарубіжних країн, що являється найбільш затребуваним.. Ведуться такі розділи, як "Управління в сфері охорони здоров'я", "Міжнародні організації", "Електронні та віртуальні бібліотеки", "Економічні ресурси" тощо.


18. Надання електронних інформаційних послуг


        Надання користувачам бібліотеки електронних інформаційних послуг (запис інформації на CD-rom, сканування тексту, тощо)

       Я шукаю матеріали до сесії. Де вони?
       Матеріали до сесії - а саме програми, питання, завдання, конспекти лекцій до курсів, що вивчаються в інституті, постійно викладені на бібліотечному сервері та доступні вільно в бібліотечній мережі.


       Як я можу знайти статті провідних наукових журналів світу.
       В бібліотеці доступні повнотекстові електроні бази періодичних видань світу, такі як "EBSCO Business Elite EBSCO Academic Elite Silver Platter Information, тощо. Крім того, можна скористатися переліком наукових ресурсів відкритого доступу та знайти статті в Інтернет.


        19. Створення баз даних електронних підручників, навчальних посібників та статей в електронному вигляді з дисциплін, що вивчаються в ОРІДУ. Накопичення електронних документів з провідних віртуальних бібліотек світу.



        20. Поточне системне та програмне обслуговування робочих станцій та серверів в бібліотечній мережі. Інсталяція, впровадження та експлуатація в бібліотечній мережі системи організації повнотекстових електронних документів Greenstone.

       Всі статті, що я знайшов - англомовні! Що мені робити?
      Можна скористатися електронними словниками та перекладачами, які встановлені на комп'ютерах залу ЕНІ.


       Каждая сожженная книга прибавляет миру света.
Эмерсон


        21. Проведення занять факультативу "Основи бібліотечно-бібліографічних знань" по окремій програмі.



        22. Проведення семінарів для співробітників та професорко-викладацького складу ОРІДУ , зокрема "Ресурси відкритого доступу", "Огляд нових електронних надходжень", "Робота з інформаційно-пошуковими системами".

       Многие хотят обладать знаниями, но сравнительно немногие готовы заплатить за них требуемую цену.

Ювенал


Наша адреса: 65009, м. Одеса, Генуезька, 22, Бібліотека ОРІДУ
тел. (0482) 63-92-97, 63-85-62
факс (0482) 63-92-49
E-mail: library@oridu.odessa.ua
E-mail: oridu_library@ukr.net

Web-камера
Додатково

 Вакансії
 Cистема управління якістю
ISO 9001: 2008

 Фотогалерея інституту
 Фотогалерея подій
 Відеогалерея
 Карта сайту

Посилання







Проект Відкритість в системі місцевого самоврядування Польщі