ЩО ТАКЕ "СВОБОДА"? / Установчі документи


 


ЗАТВЕРДЖЕНО
Загальними зборами членів організації Протокол № 2 від 20 червня 2007 р. м. Київ Голова правління Хмельницький Б.С.

 

С Т А Т У Т

Всеукраїнського громадського об’єднання
«ЦЕНТР ЗАХИСТУ ПРАВ ЛЮДИНИ «СВОБОДА»


1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Всеукраїнське громадське об’єднання «Центр захисту прав людини «Свобода» (далі – Організація) є добровільним громадським об’єднанням громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства на основі спільності інтересів та добровільності для виконання завдань, передбачених цим статутом.

1.2. Організація здійснює свою діяльність у відповідності до Конституції України та чинного законодавства, діє за принципами добровільності, рівноправності її членів, гласності та законності. Діяльність Організації регулюється Законом України «Про громадські організації», іншими законодавчими актами України та цим статутом.

1.3. Територіальна сфера діяльності Організації – вся територія України.

1.4. Повна назва Організації – Всеукраїнське громадське об’єднання «Центр захисту прав людини «Свобода». Скорочена назва Організації – Центр «Свобода».

2. ПРАВОВЕ ПОЛОЖЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ

2.1. Організація не є юридичною особою.

2.2. Члени Організації не відповідають своїм майном за зобов’язаннями Організації, а Організація не відповідає за зобов’язаннями своїх членів.

2.3. Організація може мати штампи, бланки зі своїм найменуванням та інші стилізовані знаки.

3. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ

3.1. Головною метою Організації є сприяння захисту конституційних прав і свобод громадян від незаконних посягань корумпованих чиновників і суддів.

3.2. Головним завданням Організації є:
3.2.1. Об’єднання громадян, що прагнуть здійснювати захист прав і свобод обвинувачених у вчиненні злочину, ув’язнених і незаконно засуджених.
3.2.2. Здійснення громадського контролю за діяльністю в Україні правоохоронних органів, прокуратури, суддів і працівників пенітенціарної системи.
3.2.3. Привернення уваги громадськості до фактів поширення корупції і злочинності серед працівників міліції, прокуратури, працівників пенітенціарної системи та суддів шляхом проведення акцій протесту, мітингів та інших громадських заходів, а також виявлення, фіксація і оприлюднення фактів злочинної діяльності окремих працівників міліції, прокуратури, пенітенціарної системи та суддів.
3.2.4. Захист прав і свобод членів Організації.

3.3. Для досягнення мети та реалізації завдань, визначених у цьому статуті, Організація має право в установленому порядку:
3.3.1. Захищати законні права та інтереси членів Організації.
3.3.2. Видавати наукову, довідкову і інформаційну літератури, бюлетені, листівки.
3.3.3. Проводити акції протесту, пікетування, громадські слухання, а також організовувати інші форми висловлення суспільної думки з приводу додержання державними органами влади прав і свобод людини і громадянина.
3.3.4. Вести спільну діяльність з українськими та іноземними громадськими організаціями.
3.3.5. Створювати на території України місцеві осередки.

4. МАЙНО ОРГАНІЗАЦІЇ

4.1. Організація не потребує власного майна та не приймає його від будь-яких юридичних та фізичних осіб.

4.2. Для досягнення мети і завдань Організації керівні органи Організації можуть використовувати майно, яке належить членам Організації та іншим юридичним та фізичним особам, що передається ними добровільно на певний строк.

4.3. Члени Організації та інші юридичні та фізичні особи мають право в добровільному порядку сплачувати грошові кошти за послуги, що надаються Організації.

5. УМОВИ І ПОРЯДОК ПРИЙОМУ В ЧЛЕНИ ОРГАНІЗАЦІЇ, ВИХОДУ ТА ВИКЛЮЧЕННЯ З НЕЇ

5.1. Членами Організації можуть бути громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, що досягли 18 років.

5.2. Прийом до Організації здійснюється Головою правління і членами правління Організації, а також Головою Комітету, на підставі письмової заяви майбутнього члена Організації.

5.3. Прийнятим членам видається членський квиток або свідоцтво встановленого зразка.

5.4. Добровільний вихід члена Організації здійснюється шляхом направлення ним відповідної заяви про вихід.

5.5. Член Організації вважається виключеним у разі його неучасті в діяльності Організації протягом шести місяців або порушення ним статуту Організації.

6. ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЧЛЕНІВ ОРГАНІЗАЦІЇ

6.1. Члени Організації мають право вибирати та бути обраними у керівні органи Організації.

6.2. Члени Організації зобов’язані докладати зусиль для досягнення мети та завдань Організації, а також приймати участь у громадських заходах Організації. Обсяг завдань членів Організації визначається за погодженням з Головою Комітету.

7. ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ОРГАНІЗАЦІЇ

7.1. Організація має таку структуру:
7.1.1. Правління Організації.
7.1.2. Центральний Комітет Організації.
7.1.3. Обласний або Міський Комітет Організації.
7.1.4. Районний Комітет Організації.

7.2. Правління організації обирається загальними зборами членів організації у складі не менш трьох осіб. Члени правління обирають голову правління організації, який представляє всіх членів Організації у відносинах з органами державної влади, установами і організаціями.

7.3. Всією поточною діяльністю Організації керує Голова правління Організації.

7.4. Голова Центрального Комітету Організації підпорядковується Голові правління Організації і керує поточною діяльністю Центрального Комітету.

7.5. Голови міських, обласних районних комітетів підпорядковуються Радам відповідних комітетів і підзвітні голові Центрального Комітету.

7.6. Структурні підрозділи Організації створюються наступним чином:
7.6.1. Для створення районного комітету необхідно три члени Організації, які бажають втілювати мету та завдання Організації на території відповідного району. Про створення підрозділу Центральний комітет має бути повідомлений шляхом подання оригіналу протоколу про створення структурного підрозділу, в якому крім іншого мають бути зазначені особи, що добровільно взяли на себе виконання наступних функцій: а) керівник Комітету; б) відповідальний секретар Комітету; в) правозахисник. Комітет Організації вважається створеним після затвердження його положення Головою правління Організації.
7.6.2. Для створення обласного Комітету необхідна присутність на зборах представників не менш десяти затверджених правлінням районних Комітетів відповідної області. В протоколі крім іншого мають бути зазначені особи, що обрані на посаду голови обласного комітету, відповідально секретаря та правозахисника.
7.6.3. Центральний Комітет Організації створюється Головою правління організації. Організаційну структуру Центрального Комітету визначає Голова Центрального Комітету за погодженням з Головою Правління Організації.

8. ПОРЯДОК УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ

8.1. Вищим керівним органом Організації є загальні збори членів Організації. Загальні збори приймають рішення щодо обрання та звільнення правління Організації.

8.2. Вищим керівним органом Комітету Організації є загальні збори Членів Організації, що виконують завдання Організації в цьому районі, місті чи області. Загальні збори приймають рішення про обрання та звільнення членів ради і голови Комітету.

8.3. Голова правління має право своїм наказом відсторонити від роботи керівника будь-якого структурного підрозділу Організації чи працівника Центрального Комітету Організації на час до проведення загальних зборів членів Організації, які мають перевірити підстави щодо відсторонення керівника та прийняти рішення про звільнення або поновлення повноважень відстороненого керівника. Наказ про відсторонення керівників Організації виконують члени правління Організації.

9. ГОЛОВНА СИМВОЛІКА ОРГАНІЗАЦІЇ

9.1. Головною символікою Організації є стилізоване зображення людських рук, що розривають тюремні грати. Зверху горизонтальний надпис ЦЕНТР „СВОБОДА”, під ним – адреса Інтернет-сайту Організації www.odnasprava.org.ua.

9.2. Використання символіки Організації її структурними підрозділами здійснюється на підставі письмового дозволу правління Організації.

10. ПОРЯДОК ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ ДО СТАТУТУ ОРГАНІЗАЦІЇ

10.1. Зміни та доповнення до цього статуту приймаються на загальних зборах, а у перервах між загальним зборами – правлінням Організації з наступним затвердженням на загальних зборах.

 
Документи для створення комітету організаæї:љ
1. Памятка для створення комітету
2. Протокол про створення комітету
3. Положення комітету

 




Історія боротьби
Богдана Хмельницького



Якщо ваші права порушено